houdt u het mee proper?

Zag u deze borden al? Zij zullen binnenkort opnieuw vaker te zien zijn in het Zoerselse straatbeeld. Onze landbouwers roepen ieder van u namelijk op om straten, weides en buurten weer proper te maken én te houden.

Nog veel te vaak belandt zwerfvuil immers achteloos in bermen, akkers of weides. Zwerfvuil op het platteland is niet enkel lelijk, maar kan ook zeer ernstige gevolgen hebben voor zowel natuur, mens als dier. Grazende landbouwdieren kunnen bijvoorbeeld verstrikt geraken in zwerfvuil of het vuil kan, via het veevoeder, in hun maag terechtkomen. Wordt het dan niet zo snel mogelijk verwijderd, dan kan het dier daaraan overlijden. Jammer genoeg is zwerfvuil daardoor doodsoorzaak nummer één bij vee.

Wist u trouwens dat ook hondenpoep risico’s met zich meebrengt? Als die hondenpoep besmet is met de Neospora-parasiet en koeien krijgen de eitjes van die parasiet via het voer of het drinkwater binnen, dan kan dit leiden tot het afstoten van een ongeboren kalf. De koe zal nadien ook geen kalfjes meer kunnen krijgen.

respect

Met de steun van de Boerenbond, Landelijke Gilden, Mooimakers (een initiatief van OVAM, Fost Plus en VVSG) en gemeente & ocmw Zoersel vragen onze landbouwers u dus om respect te hebben. Respect voor natuur, mens en dier én voor hun inspanningen om het Vlaams platteland te onderhouden en aantrekkelijk te maken.