hou rekening met de verkeersregels van een fietsstraat

Onze deelgemeente Halle telt sinds enkele jaren drie fietsstraten. Ze dragen bij aan een veilige weginrichting voor de fietsers en zorgen er ook voor dat de omgeving verkeersluwer wordt. Dit op voorwaarde dat iedereen zich houdt aan de verkeersregels van een fietsstraat uiteraard. Maar wat zijn die regels ook al weer?

In deelgemeente Halle hebben drie straten het statuut van fietsstraat (blauwe straten op plan):

  • een gedeelte van Brakenberg (tussen Halle-Dorp en Lotelinglaan),
  • een gedeelte van Lotelinglaan (tussen Lindedreef en Sint-Martinusstraat), 
  • een gedeelte van Sniederspad (tussen Halle-Dorp en Liefkenshoek).

U herkent een fietsstraat aan de officiële verkeersborden bij het begin en het einde van de straat en aan de thermoplast op de weg.

 

verkeersregels

Fietsstraten zijn er om de verkeersveiligheid van de fietsers te verhogen en om u aan te moedigen om wat vaker te voet of met de fiets te gaan voor korte verplaatsingen. Neemt u toch de auto of motor, hou u dan aan deze verkeersregels:

  • In een fietsstraat komt de fietser altijd op de eerste plaats en zijn auto’s of motors enkel te gast. Dat wil zeggen dat fietsers de helft van de rijbaan mogen innemen en dat motorvoertuigen (auto’s, motors …) hen niet mogen inhalen.
  • Bovendien bedraagt de maximumsnelheid steeds 30 km/uur, ook al bevindt de fietsstraat zich niet in een zone 30.

ter herinnering

Deze verkeersregels worden jammer genoeg vaak vergeten of alleszins niet toegepast. Van 18 oktober tot en met 3 november zal een signaalwagen van de politie, met daarop een opvallende aanduiding van de fietsstraat, (om beurt) opgesteld worden in de drie fietsstraten om u hieraan te herinneren.