hoor de wind waait… alle blaadjes van de bomen

De herfst is weer in het land! Hebt u een boom in uw tuin staan, dan gaat u gegarandeerd alle gevallen blaadjes netjes opruimen. Is dit wel nodig?

naaktstrand

Blaadjes zijn goed voor uw tuin en de ondergrond. Ze zorgen ervoor dat uw tuin gewapend is tegen de volgende zomer. Bomen halen namelijk voedingsstoffen uit de bodem, halen CO2 uit de lucht en droppen die in uw tuin. Als u de herfstblaadjes laat liggen, hebt u tegen volgende zomer een verteerde humuslaag die als een spons het water vasthoudt. Vergelijk het met een naaktstrand. Blijft u te lang zonder water in de zon liggen, dan verschrompelt u. Een bladerdek zorgt als een parasol voor de nodige bescherming tegen de uitdrogende zon. In de winter dient het als een beschermdeken.

opruimen geblazen

Nog snel de laatste keer uw gras afrijden, de haag nog een laatste knipbeurt geven ... Het moet allemaal gebeuren, maar denk eraan dat het lawaai van een tuinmachine soms erg storend werkt. Zelf hebt u er misschien weinig last van, maar uw buur wel. Hou er dus rekening mee wanneer u de grove middelen zoals een heggeschaar, grasmachine of bladblazer bovenhaalt.

zondag rustdag

Wist u dat er op zondag een totaalverbod geldt op het gebruik van machines? U mag op zondag enkel uw grasmachine van stal halen tussen 10 en 12 uur. Het ideale excuus dus om op zondag lekker languit in uw zetel te liggen.

zet die machine af!

Ondervindt u overlast, signaleer dit dan even aan de persoon in kwestie. Met een beetje goede wil aan beide kanten is het vaak mogelijk om onderling duidelijke afspraken te maken.