goed sorteren is ook geld besparen

Intercommunale IGEAN merkt dat er nog veel recycleerbaar afval bij het huisvuil belandt. Verpakkingen, textiel, zelfs steenpuin… Dat is zonde! Want dit afval kan nog perfect gerecycleerd worden, als u het correct sorteert. Wist u trouwens dat afval dat gerecycleerd kan worden, goedkoper ingezameld wordt dan in uw huisvuilcontainer? Juist sorteren is dus ook béter voor uw portemonnee.

  • Het is verbazend hoeveel pmd uiteindelijk nog bij het huisvuil terechtkomt. Vooral afval uit de badkamer blijkt in de praktijk weinig gesorteerd. Denk aan flesjes van shampoo of douchegel, en spuitbusjes van deodorant of haarlak, die mogen in de pmd-zak!
  • Klein tuinafval zoals onkruid, verwelkte bloemen, grasmaaisel enz. is toegelaten in de gft-container. Zowel het klein als het groot tuinafval kunt u naar het recyclagepark brengen. Etensresten, groente- en fruitafval worden op het recyclagepark NIET aanvaard, huisvuil ook niet.
  • Het opgehaalde huisvuil bestaat nog steeds voor een groot deel uit composteerbaar keukenafval. Hiervoor bestaan veel goedkopere alternatieven: een compostvat, kippen die het keukenafval zeer graag lusten of de gft-container.
  • Textiel krijgt een goede bestemming via de textielcontainers of kringloopwinkels.
  • Heel wat afvalstoffen worden apart ingezameld op het recyclagepark. De meeste dingen kunt u gratis afgeven. De materialen waarvoor u wel moet betalen, maar die perfect gerecycleerd kunnen worden zoals steenpuin, zijn trouwens héél wat goedkoper dan wanneer u ze in de huisvuilcontainer zou aanbieden!

Sorteerdilemma’s? De sorteerwijzer helpt u op weg.

Hebt u sorteertwijfels? Op de IGEAN website vindt u een handige sorteerwijzer waarin u kunt opzoeken waar u specifiek afval kwijt kan. U ziet welk product bij welke afvalfractie hoort, waar u deze naartoe kunt brengen en krijgt extra tips.

Wist u dat u via de gratis Recycle! app op uw smartphone een digitale ophaalkalender op zak hebt? U ontvangt de dag vóór en de ochtend van de ophaling een melding! Zo mist u geen enkele ophaalronde meer. In de app vindt ook meer informatie over de openingsuren van het recyclagepark in uw buurt én u raadpleegt er alle sorteerregels.

Ten slotte vindt u op www.mijnigean.be een handig overzicht van uw meest recente ledigingen van uw diftar-containers, de stand van uw diftar-saldo en uw meest recente betalingsuitnodiging!