Fluvius schakelt over naar energierijk gas

De kans is groot dat u een brief in de bus kreeg van Fluvius over de omschakeling van arm gas naar rijk gas. Deze omschakeling zit er over twee jaar aan te komen. Is uw ketel er klaar voor?

arm versus rijk

Het gas waar u momenteel uw woning mee verwarmd of mee kookt, komt uit het noorden van Nederland. Deze gasreserves raken echter uitgeput en in 2030 zal Nederland de uitvoer van het gas stopzetten. Gelukkig hoeft u niet in de koude te zitten. Fluvius schakelt gefaseerd over naar gas uit andere regio’s, zoals Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Rusland. Alleen heeft dit nieuwe gas een andere samenstelling dan dat van Nederland.

Nederlands gas is zogenaamd ‘arm’ gas, omdat het minder energie bevat tegenover ‘rijk’ gas. Het gas uit de andere regio’s is energierijk gas. Een deel van ons land gebruikt dit rijkere gas al, maar in onze gemeente zal de omschakeling pas over twee jaar starten.

De omschakeling naar energierijk gas gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet Fluvius een instelling komen maken aan de gasinstallatie bij u thuis. Hiervoor hebt u reeds een brief ontvangen van Fluvius. Zij zullen in 2023 een afspraak met u maken. 

wat u zelf moet doen

De meeste gastoestellen zijn geschikt voor rijk gas, maar niet allemaal. Daarom dat Fluvius nu al een brief stuurt: dan kunt u op de tweejaarlijkse controle van uw gastoestel aan de technieker vragen of het geschikt is voor het rijkere gas.

Het is belangrijk om dit nazicht zeker te laten uitvoeren voor juni 2023, zodat u klaar bent voor het rijkere gas. Een tweejaarlijks nazicht is trouwens altijd al verplicht, omdat uw toestel anders CO kan produceren, meer gas verbruiken of sneller verslijten.

Is uw toestel toch niet geschikt? Kijk dan na of u in aanmerking komt voor een premie om het toestel te vervangen.

meer info

Zit u nog met prangende vragen? Op de website van Fluvius vindt u een heel wat antwoorden.