flamenco troef op de Spaanse dagen

De naam Antonio Enamorado zegt u misschien niet veel. Maar wat als we u vertellen dat deze vriendelijke, 39-jarige man de burgemeester is van onze Spaanse jumelagegemeente Lora del Rio? Dát zal ongetwijfeld wat meer euro’s doen vallen. We onderhouden immers al 32 jaar nauwe contacten met de Loreners. En dat wordt gevierd met een heuse Spaanse fiësta!

Sinds hij een kleine jongen was, had Antonio zijn roeping al gevonden: ‘zijn’ gemeente Lora del Rio verbeteren. Op zijn achttiende stampte hij ‘Agrovega’, een landbouwbeurs die heel wat impact had op de gemeente, mee uit de grond. Na zijn verdere studies in Londen - waar hij Engels leerde en zijn kijk op de wereld verbreedde -, ging hij in de lokale politiek, bij de Partido Popular (toen in de oppositie). Na enkele jaren hard werken, won de partij de verkiezingen en Antonio maakte zijn jongensdroom waar; hij schopte het tot burgemeester van Lora del Rio.

de beste appelsienen en olijven

“Lora del Rio telt 19.000 inwoners en vormt het hart van de vruchtbare vlakte van de rivier Guadalquivir. Die ‘vruchtbare vlakte’ mag je trouwens letterlijk nemen, want in Lora worden de beste appelsienen van de wereld gekweekt”, vertelt Antonio trots. “Bovendien staan we dankzij bedrijven als El Cortijo El Puerto - een bekroonde olijfolieproduct die gevestigd is in Lora del Rio - ook al jaren bekend om onze uitstekende olijven en olijfolie. Bovendien kent Lora een heel rijke cultuur. Neem nu onze prachtige monumenten en gebouwen, zoals het stadhuis, de Casa de los Leones (een 17e-eeuwse villa die momenteel omgebouwd wordt tot een hotel) en de Casa de la Virgen (gebouwd in 1755, nu een museum). Daarnaast vinden er elk jaar ook heel wat traditionele en/of culturele evenementen plaats, zoals de Mercaxati (een evenement waar de lokale handel en ondernemerschap centraal staan), ‘Met de Smaak van Lora’ (een evenement waar de lokale gastronomie gepromoot wordt), de Feria van Lora (de jaarlijkse kermis, waarbij het ganse dorp feestviert tot in de vroege uurtjes) en natuurlijk de dag van de bedevaart. Toch kan ik niet in woorden uitleggen wat of hoe Lora del Rio precies is. Ik nodig dus iedereen uit om onze gemeente te komen bezoeken en zelf te ondervinden hoe wonderlijk het hier is.”

programma | Spaanse dagen

Van 30 november tot 1 december bewijzen onze Lorense vrienden dat het ook nog kan zomeren in de herfst. Tijdens de ‘Spaanse dagen’ in de Kapel (Handelslei 167) fleuren de castagnetten en de zwierige jurken van de flamencodanseressen de donkere dagen helemaal op. Daarnaast brengen onze Spaanse amigos ook een mooie selectie van hun overheerlijke lokale producten mee. Geef uw ogen én uw smaakpapillen dus maximaal de kost en kom mee vieren op onze Spaanse fiësta!

zaterdag 30 november | de Kapel (Handelslei 167)

  • 11 tot 20 uur: Spaanse beurs met kraampjes
  • 16 uur: flamencoshow op het podium

zondag 1 december | de Kapel (Handelslei 167)

  • 10 tot 18 uur: Spaanse beurs met kraampjes
  • 16 uur: flamencoshow op het podium

Lees het volledige interview in ons magazine van oktober (p. 10-11).