doe de deur dicht!

Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Als er brand uitbreekt, blijft het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo is er meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen als een rookmelder alarm slaat.

doe de deur dicht

De combinatie van gesloten binnendeuren (niet op slot) én rookmelders in alle leefruimtes, biedt u de meeste kans om op tijd verwittigd te worden bij brand en de woning te kunnen verlaten. Uw huis verluchten is goed, maar maak er gewoonte van om 's nachts uw deuren dicht te doen. Dit is van levensbelang. Als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot wel twintig minuten tegen. En die tijd kan levens redden.

Als u de woning bij brand verlaat, trek dan zeker ook de deuren achter u dicht op weg naar buiten. Zo sluit u de brand op en beperkt u de schade.

hang rookmelders

Rookmelders beschermen u tegen de gevaren van brand. Ze zijn niet duur en makkelijk om zelf te plaatsen. Als de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat u en uw gezin zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

Hebt u een grotere woning, dan kunt u er voor kiezen om gekoppelde rookmelders te hangen, zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens één rookmelder hebben. Brandweer Zone Rand raadt aan een rookmelder te hangen in elke ruimte, behalve in de keuken, de badkamer en de garage. Gebruikt u de garage als bergruimte en staat uw wasmachine of droogkast daar? Dan hangt u best wel een rookmelder.