delen en verdelen van mondmaskers

VIA VERDEELPUNTEN – We vertelden vorige week al dat er hard gewerkt wordt in het geïmproviseerde naaiatelier in de Kapel, dat volledig draait op vrijwilligers om zoveel mogelijk mondmaskers te maken voor onze gemeente. Ook thuis gaan nog vele mensen aan de slag met naald en draad. Daarnaast zal de gemeente ook mondmaskers aankopen. Hier vertellen we u hoe de verdeling zal gebeuren.

maskers en materiaal doneren

De vrijwilligers van het burgerinitiatief Mondmaskerszoersel offeren met plezier hun vrije tijd op om zoveel mogelijk mondmaskers te maken. Maar zelfs met al hun enthousiasme, is hun productie beperkt. Ze kunnen per week maximum 1.000 mondmaskers bij elkaar naaien.

Hebt u thuis nog één of meerdere zelfgemaakte mondmaskers over, dan kunt u deze doneren. Zorgt u er mee voor dat er binnenkort een mondmasker zal zijn voor iedere inwoner die er één nodig heeft? Misschien ziet u uw mondmasker wel in het straatbeeld verschijnen. U kunt uw mondmasker nog binnenbrengen in het inzamelpunt (de Kapel, Handelslei 167) op:

  • vrijdag 8 mei: tussen 19 en 21.30 uur
  • zaterdag 9 en zondag 10 mei: tussen 9 en 15 uur
  • maandag 11 tot en met vrijdag 15 mei: tussen 13.30 uur en 17 uur en tussen 19 en 21.30 uur

U kunt uw mondmaskers ook binnenbrengen in de drie verdeelpunten. Hierover meer info in dit artikel.

De naaisters zijn ook nog verwoed op zoek naar witte stikdraad en lint. Hebt u hier toevallig een teveel aan? Dan mag u dit ook altijd binnenbrengen.

federale filters

De federale overheid levert twee mondmaskerfilters voor elke inwoner. Deze filters worden met mondjesmaat aan onze gemeente afgeleverd. Op dit moment zijn er 800 pakketjes met filters bij ons toegekomen. Voor het weekend verwachten we nog een nieuwe lading. Maar het zal dus nog enkele weken duren voordat we elke levering hebben ontvangen. Bij elk opgehaald mondmasker krijgt u een pakket met twee filters.

Als u al een mondmaskers thuis hebt, vragen we u om enkel de filters apart te komen ophalen. Zo is er een extra mondmasker voor een volgende inwoner die er zelf niet aan kan geraken.

eerst zij die er nood aan hebben

Op dit moment zijn er nog onvoldoende maskers voor alle Zoerselaars, we zijn dan ook met bijna 20.000 inwoners boven de 12 jaar! We vragen dan ook om, als u zelf al een masker hebt (aangekocht, gemaakt of gekregen), geen nieuw exemplaar te komen ophalen. Hiermee doet u een Zoerselaar die geen mondmasker heeft een plezier. Als u zelf uw huis niet wilt of kunt verlaten, hebt u (nog) geen nood aan een mondmasker. Uiteindelijk willen we voor iedereen zorgen die dit nodig heeft, maar we rekenen op uw begrip dat dit slechts stapsgewijs kan gebeuren.

twee fasen: niet iedereen gelijktijdig

Om een stormloop te voorkomen en ook te voorkomen dat het uitdelen van de maskers sneller gaat dan het aanleggen van de voorraad, hebben we twee fasen vooropgesteld.

  • Vanaf 11 mei kunnen de studenten van het zesde middelbaar, die vrijdag weer naar school moeten mét een masker, een masker komen ophalen voor hen en hun gezin. Tenzij zij natuurlijk al over een masker beschikken, dan kunnen ze de filter komen ophalen.
  • Als in de weken daarna onze voorraad voldoende is aangevuld, kunnen andere Zoerselaars een masker en/of filter komen ophalen. We houden u hiervan op de hoogte (Facebook en nieuwsbrief). We willen ook vermijden dat u allemaal gelijktijdig naar de verdeelpunten komt. Hebt u nog niet meteen een masker nodig? Of hebt u er al een? Geef dan alstublieft voorrang aan de Zoerselaars die nog met lege handen staan.

drie verdeelpunten

In elke deelgemeente is er een verdeelpunt:

  • deelgemeente Zoersel: de bib van Zoersel (Dorp 54), van maandag tot vrijdag van 14 tot 17 uur
  • Halle: de bib van Halle (Halle-Dorp 67), op dinsdag, op woensdag en op vrijdag van 14 tot 17 uur
  • Sint-Antonius: de inkom van het administratief centrum (Handelslei 167), van maandag tot vrijdag van 14 tot 17 uur

Breng uw identiteitskaart mee! Die hebt u nodig om uw bezoek voor u en uw gezin te registreren.

Kent u iemand die een masker echt nodig heeft, maar niet bij een ophaalpunt geraakt? Dan kunt u dit in zijn/haar plaats komen ophalen, op voorwaarde dat u zijn/haar identiteitskaart meebrengt.