cultureel programma voorjaar start met expo over illustratiekunst

De inzet van een nieuw jaar gaat gepaard met de start van het culturele voorjaar van ons gemeenschapscentrum. Op 7 januari opent de tentoonstelling Kijkspel, waar zeventien jonge illustratoren uit de omgeving van onze provincie aan deelnemen.

illustratietalent

Alle aandacht gaat tijdens deze tentoonstelling naar de passie van de illustrator. Tijdens de tentoonstelling ontdekt u het creatieproces en de kunstwerken op papier en maakt u kennis met de grenzeloze verbeelding van de artiesten.

Voor deze tentoonstelling gingen we samen met Jens Dawn – zelf illustrator en grafisch ontwerper en bezieler van Tuig, een platform voor beginnende en gevestigde illustratoren en grafisch ontwerpers uit Vlaanderen – op zoek naar talent.

Hoe bent u te werk gegaan bij de selectie?

Jens: Ik heb sowieso een groot netwerk van lokaal talent. We kozen startende illustratoren die goed werk maken en een kans verdienen om tentoongesteld te worden én kunstenaars die al even meedraaien in het circuit.

Aan welke voorwaarden moet een goede illustratie voor u voldoen?
Jens:
Soms kan een werk bevreemdend zijn, soms is het liefde op het eerste gezicht. Naar een goede illustratie blijf je langer kijken. Je wil er meer over te weten komen.

Waarom moeten de mensen komen kijken?
Jens:
Het is gemakkelijk je te laten verleiden door grote internationale namen, maar als je even komt kijken kan je zien hoeveel talent er lokaal is en hoeveel talent er groeit. Voor deze kunstenaars is er geen gigantisch communicatiebudget om ze te promoten. Vergeet gewoon niet dat deze lokale talenten de straten kleuren en ze altijd een extra schouderklopje/like/fan kunnen gebruiken.

Het volledige interview met Jens leest u in het ZOERSELmagazine van december 2022 (pagina 12).

Volgende illustratoren nemen deel aan ‘Kijkspel’ in de Bijl: Lot Vandekeybus, Lisa Van der Auwera, Mauranne Bamelis, Hanne Goessens, Sarah Erha-Ya, Koen Aelterman, Febe Van Acker, Amber Gyselings, Mile Vandepitte, Mila Van Goethem, Ocatvia Roodt, Henri Deedee Moens, Nina Aerts, Paulien Verheyen, Jelle Kindt, Sander Belmans en Jens Dawn.

expo

U kunt de expo bewonderen:

  • in cultuurhuis de Bijl (Dorp 1);
  • van 7 tot en met 29 januari;
  • zaterdag van 13.30 tot 18 uur, zondag van 11 tot 18 uur.

Benieuwd hoe de verdere programmatie van het gemeenschapscentrum er dit voorjaar uitziet? Neem hier dan snel een kijkje.