coronavirus in onze gemeente | UPDATE 7 oktober

VANAF 9 OKTOBER – Nu vrijdag, 9 oktober, gaan er nieuwe maatregelen in tegen de bestrijding van het coronavirus. Deze maatregelen blijven gelden tot en met 9 november.

sociale contacten

U mag de volgende maand nauw contact hebben met maximaal drie personen, met uitzondering van uw huisgenoten. Deze drie personen kiest u individueel (dus niet per gezin) en blijven tot en met 9 november hetzelfde. Nauw contact wil zeggen: zonder mondneusmasker, op minder dan 1,5 meter afstand.

Privé-bijeenkomsten bij u thuis mag met maximum vier personen. Hierbij moet u de veilige afstand (1,5 meter) respecteren en een mondneusmasker dragen als de afstand niet gegarandeerd kan worden.

Ook als u buiten afspreekt, mag u met niet meer dan vier personen tegelijk samen zijn, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen.

horeca

Vanaf vrijdag 9 oktober moeten cafés, kantines en andere drankmogelijkheden, verplicht hun deuren sluiten om 23 uur. De gezelschappen per tafel worden beperkt tot maximum vier personen, met uitzondering voor gezinsleden die onder één dak wonen.

Restaurants mogen wel openblijven tot 1 uur.

handhaving

De komende weken zal er extra gecontroleerd worden op het naleven van de maatregelen. Het is belangrijk dat iedereen nauwgezet de regels volgt. We moeten blijven zorgen voor onszelf en elkaar.

telewerk

Telewerk (thuiswerk) wordt sterk aanbevolen en dit voor meerdere dagen per week.

barometer op komst

De komende weken wordt een barometer uitgewerkt, een instrument om de evolutie van de corona-epidemie in te schalen. De barometer wordt onder andere gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames. Als de situatie slechter wordt, verstrengen de regels. Verbetert de situatie, dan versoepelen de regels. Zo moet bij elke fase (kleur) van de barometer volledig duidelijk zijn welke specifieke maatregelen in de verschillende sectoren gelden.

De overige maatregelen, die reeds van kracht waren sinds vorige week, blijven uiteraard gelden.

evenementen

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen evenementen die u zelf organiseert en professioneel georganiseerde evenementen:

 • Organiseert u een (privé)evenement, blijft het aantal gasten beperkt tot maximaal vier personen. Hetzelfde geldt voor bijeenkomsten op straat.
 • Professioneel georganiseerde evenementen, zoals feesten, recepties, trouwfeesten … zijn onderworpen aan de regels voor de horeca en moeten door een erkende cateraar verzorgd worden. Er is geen limiet voor het maximale aantal gasten. Let op! Dit aantal wordt beperkt tot de capaciteit van de zaal.

Dansfeesten zijn nog steeds niet toegestaan.

Voor evenementen met publiek blijft de limiet van 200 personen binnen en 400 personen buiten van toepassing. Enkel de burgemeester kan hier een uitzondering op maken.

onderwijs, cultuur en sport

Alle bestaande protocollen blijven van kracht en moeten strikt nageleefd worden. Deze regels zullen in de toekomst aangepast worden, dit om de sectoren stabiliteit te geven en zo goed mogelijk te laten herstellen.

quarantaine

Sinds 1 oktober is de quarantaine beperkt tot 7 dagen, op voorwaarde dat u drie dagen symptoomvrij bent en de uitslag van uw test na het einde van de week negatief is.

Bij symptomen:

 • Gaat u meteen 7 dagen in isolatie;
 • Neemt u zo snel mogelijk contact op met uw huisarts voor een test;
  • Bij een positieve test, blijft u in quarantaine;
  • Bij een negatieve test, mag u uit quarantaine als uw gezondheid dat toelaat.

Hebt u geen symptomen, maar bent u in contact geweest met iemand die positief testte:

 • Moet u, van zodra u dit verneemt via de contactopsporing of de corona-app, Coronalert, meteen in quarantaine voor 7 dagen – te tellen vanaf het moment van het laatste nauwe contact met die persoon.
 • Moet u verplicht een test laten afnemen op de vijfde dag.
  • Is de test positief, wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd.
  • Is de test negatief, stopt de quarantaine na 7 dagen.

mondneusmaskers

Het dragen van een mondneusmasker is vanaf 1 oktober verplicht:

 • op drukke plaatsen waar de veilige afstand van 1,5 meter niet mogelijk is; 
 • NIEUW: binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgang van onderwijsinstellingen.

In gesloten ruimtes blijven de bestaande regels gelden, ongeacht of er veel of weinig volk is (winkels, openbaar vervoer, bioscopen …).

zes gouden regels

In de langetermijnvisie van de Veiligheidsraad van 23 september blijven de zes gouden regels centraal staan:

 • Respecteer de hygiëneregels. Was uw handen regelmatig met water en zeep.
 • Doe uw activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht.
 • Heb aandacht voor kwetsbare personen, zoals 65-plussers en personen met een zwakke gezondheid. 
 • De fysieke afstand van 1,5 meter blijft belangrijk.
 • Beperk uw nauwe contacten (maximum drie). 
 • Respecteer de regels over bijeenkomsten. U mag met niet meer dan vier personen tegelijk op dezelfde plaats zijn, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend.

overzicht

Een overzicht van alle maatregelen die van toepassing zijn binnen onze gemeente vindt u hier.
Hebt u nog bijkomende vragen? Surf dan zeker naar de website info-coronavirus.be of bel naar het T 0800 14 689 (tussen 9 en 17 uur).

Gelieve voor vragen met betrekking tot COVID-19 NIET te bellen naar de noodnummers 101 en 112. Deze zijn enkel bedoeld voor dringende oproepen.