coronavirus in onze gemeente | UPDATE 25 september

Vanaf 1 oktober zijn er nieuwe maatregelen van kracht in de strijd tegen het coronavirus. De sociale bubbel verdwijnt en de quarantaineperiode wordt ingekort. Een overzicht van alle maatregelen vindt u hier terug.

zes gouden regels

In de langetermijnvisie van de Veiligheidsraad van 23 september blijven de zes gouden regels centraal staan:

 1. Respecteer de hygiëneregels. Was uw handen regelmatig met water en zeep.
 2. Doe uw activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht.
 3. Heb aandacht voor kwetsbare personen, zoals 65-plussers en personen met een zwakke gezondheid. 
 4. De fysieke afstand van 1,5 meter blijft belangrijk.
 5. Beperk uw nauwe contacten. (meer info in het overzicht onderaan)
 6. Respecteer de regels over bijeenkomsten. U mag met niet meer dan tien personen tegelijk op dezelfde plaats zijn, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend.

sociale contacten

De sociale bubbel van vijf personen verdwijnt. U mag per maand nauw contact hebben met maximaal vijf personen, met uitzondering van uw huisgenoten. Deze vijf personen kiest u individueel (dus niet per gezin). Nauw contact wil zeggen: zonder mondneusmasker, op minder dan 1,5 meter afstand voor langer dan 15 minuten.

Buiten deze nauwe contacten mag u iedereen zien die u wilt zien, op voorwaarde dat u steeds de veilige afstand van 1,5 meter respecteert. Als deze afstand niet gerespecteerd kan worden, moet u een mondmasker dragen.

U mag met niet meer dan tien personen tegelijk samen zijn, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend.

mondneusmaskers

Het dragen van een mondneusmasker is vanaf 1 oktober alleen verplicht op drukke plaatsen waar de veilige afstand van 1,5 meter niet mogelijk is. In gesloten ruimtes blijven de bestaande regels gelden, ongeacht of er veel of weinig volk is (winkels, openbaar vervoer, bioscopen …).

evenementen

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen evenementen die u zelf organiseert en professioneel georganiseerde evenementen:

 • Organiseert u een (privé)evenement, blijft het aantal gasten beperkt tot maximaal tien personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend. Hetzelfde geldt voor bijeenkomsten op straat.
 • Professioneel georganiseerde evenementen, zoals feesten, recepties, trouwfeesten … zijn onderworpen aan de regels voor de horeca en moeten door een erkende cateraar verzorgd worden. Er is geen limiet voor het maximale aantal gasten. Let op! Dit aantal wordt beperkt tot de capaciteit van de zaal.

Dansfeesten zijn nog steeds niet toegestaan.

Voor evenementen met publiek blijft de limiet van 200 personen binnen en 400 personen buiten van toepassing. Enkel de burgemeester kan hier een uitzondering op maken.

onderwijs, cultuur en sport

Alle bestaande protocollen blijven van kracht en moeten strikt nageleefd worden. Deze regels zullen in de toekomst aangepast worden, dit om de sectoren stabiliteit te geven en zo goed mogelijk te laten herstellen.

quarantaine

Vanaf 1 oktober wordt de quarantaine beperkt tot 7 dagen, op voorwaarde dat u drie dagen symptoomvrij bent en de uitslag van uw test na het einde van de week negatief is.

Bij symptomen:

 • Gaat u meteen 7 dagen in isolatie;
 • Neemt u zo snel mogelijk contact op met uw huisarts voor een test;
  • Bij een positieve test, blijft u in quarantaine;
  • Bij een negatieve test, mag u uit quarantaine als uw gezondheid dat toelaat.

Hebt u geen symptomen, maar bent u in contact geweest met iemand die positief testte:

 • Moet u, van zodra u dit verneemt via de contactopsporing of de corona-app, Coronalert, meteen in quarantaine voor 7 dagen – te tellen vanaf het moment van het laatste nauwe contact met die persoon.
 • Moet u verplicht een test laten afnemen op de vijfde dag.
  • Is de test positief, wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd.
  • Is de test negatief, stopt de quarantaine na 7 dagen.

barometer op komst

De komende weken wordt een barometer uitgewerkt, een instrument om de evolutie van de corona-epidemie in te schalen. De barometer wordt onder andere gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames. Als de situatie slechter wordt, verstrengen de regels. Verbetert de situatie, dan versoepelen de regels.

overzicht

Een overzicht van alle maatregelen die van toepassing zijn binnen onze gemeente vindt u hier.
Hebt u nog bijkomende vragen? Surf dan zeker naar de website info-coronavirus.be of bel naar het T 0800 14 689 (tussen 9 en 17 uur).

Gelieve voor vragen met betrekking tot COVID-19 NIET te bellen naar de noodnummers 101 en 112. Deze zijn enkel bedoeld voor dringende oproepen.