coronavirus in onze gemeente | UPDATE 17 oktober

VANAF 19 OKTOBER – Omwille van de sterke stijging in het aantal coronabesmettingen, besliste het Overlegcomité om vanaf 19 oktober strengere maatregelen te treffen. De wijzigingen kunt u hier terugvinden

nauwe contacten

U mag de volgende maand nauw contact hebben met maximaal één persoon, met uitzondering van uw huisgenoten. Deze persooon kiest u individueel (dus niet per gezin) en blijft dezelfde voor twee weken. Nauw contact wil zeggen: zonder mondneusmasker, op minder dan 1,5 meter afstand.

Privé-samenkomsten worden beperkt tot vier dezelfde personen per twee weken. Het is verplicht een mondmasker te dragen en de veilige afstand van 1,5 meter te respecteren.

Ook als u buiten afspreekt, mag u met niet meer dan vier personen tegelijk samen zijn.

Beperk uw verplaatsingen naar Nederland. Enkel als het noodzakelijk is, mag u de grens oversteken.

horeca

Cafés en restaurants worden gesloten voor een periode van vier weken. Na twee weken zal er een evaluatie plaatsvinden. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur.

Recepties en banketten verzorgd door een professionele cateraar én het aanbieden van drank of voeding tijdens evenementen zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafels bij uitvaarten (maximum 40 personen).

Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 uur.

telewerk

Telewerk wordt de regel voor functies die zich ertoe lenen. De dienstverlening van het bedrijf of organisatie moet gegarandeerd blijven. Onze gemeentelijke diensten blijven open op afspraak. U kunt online, via mail of per telefoon een afspraak maken. Hier vindt u er alles over.

evenementen

Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding is verboden. Rommelmarkten, brocantes en kerstmarkten zijn verboden.

Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden. Meer nieuws over eventuele wijzigingen op deze protocollen wordt verwacht op 23 oktober. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.

nachtklok

Het is verboden om u tussen 24 uur en 5 uur op de openbare ruimte te begeven. Dit geldt niet als u een essentiële verplaatsing moet maken (dringende verplaatsing naar het ziekenhuis of arts, woon-werkverkeer, professionele verplaatsing).

barometer op komst

De komende weken wordt een barometer uitgewerkt, een instrument om de evolutie van de corona-epidemie in te schalen. De barometer wordt onder andere gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames. Als de situatie slechter wordt, verstrengen de regels. Verbetert de situatie, dan versoepelen de regels. Zo moet bij elke fase (niveau 1 tot 4) van de barometer volledig duidelijk zijn welke specifieke maatregelen in de verschillende sectoren gelden.

sport

Voor wedstrijden wordt het aantal toeschouwers gehalveerd van 400 naar 200 (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.

bestaande protocollen

De protocollen voor jeugd, cultuur, onderwijs en sport worden momenteel geëvalueerd. Eventuele wijzigingen van deze protocollen worden bekendgemaakt op vrijdag 23 oktober.

handhaving

De politie heeft de opdracht gekregen om streng toe te kijken. Ze zullen onmiddellijk tot verbalisering overgaan als de regels niet nageleefd worden.

De overige maatregelen, die reeds van kracht waren, blijven uiteraard gelden.

quarantaine

Sinds 1 oktober is de quarantaine beperkt tot 7 dagen, op voorwaarde dat u drie dagen symptoomvrij bent en de uitslag van uw test na het einde van de week negatief is.

Bij symptomen:

 • Gaat u meteen 7 dagen in isolatie;
 • Neemt u zo snel mogelijk contact op met uw huisarts voor een test;
  • Bij een positieve test, blijft u in quarantaine;
  • Bij een negatieve test, mag u uit quarantaine als uw gezondheid dat toelaat.

Hebt u geen symptomen, maar bent u in contact geweest met iemand die positief testte:

 • Moet u, van zodra u dit verneemt via de contactopsporing of de corona-app, Coronalert, meteen in quarantaine voor 7 dagen – te tellen vanaf het moment van het laatste nauwe contact met die persoon.
 • Moet u verplicht een test laten afnemen op de vijfde dag.
  • Is de test positief, wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd.
  • Is de test negatief, stopt de quarantaine na 7 dagen.

mondneusmaskers

Het dragen van een mondneusmasker is vanaf 1 oktober verplicht:

 • op drukke plaatsen waar de veilige afstand van 1,5 meter niet mogelijk is; 
 • binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgang van onderwijsinstellingen.

In gesloten ruimtes blijven de bestaande regels gelden, ongeacht of er veel of weinig volk is (winkels, openbaar vervoer, bioscopen …).

zes gouden regels

In de langetermijnvisie van de Veiligheidsraad van 23 september blijven de zes gouden regels centraal staan:

 • Respecteer de hygiëneregels. Was uw handen regelmatig met water en zeep.
 • Doe uw activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht.
 • Heb aandacht voor kwetsbare personen, zoals 65-plussers en personen met een zwakke gezondheid. 
 • De fysieke afstand van 1,5 meter blijft belangrijk.
 • Beperk uw nauwe contacten (maximum één persoon). 
 • Respecteer de regels over bijeenkomsten. U mag met niet meer dan vier personen tegelijk op dezelfde plaats zijn, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend.

overzicht

Een overzicht van alle maatregelen die van toepassing zijn binnen onze gemeente vindt u hier.
Hebt u nog bijkomende vragen? Surf dan zeker naar de website info-coronavirus.be of bel naar het T 0800 14 689 (tussen 9 en 17 uur).

Gelieve voor vragen met betrekking tot COVID-19 NIET te bellen naar de noodnummers 101 en 112. Deze zijn enkel bedoeld voor dringende oproepen.