coronavirus in onze gemeente | UPDATE 15 mei

VRIJDAG 15 MEI - Vanaf maandag 18 mei gaat fase 2 in van de exit uit de lockdown. Scholen, kapperszaken en musea gaan terug open. Een overzicht vindt u hier.

  fase 2 | vanaf 18 mei

  scholen

  Alle scholen heropenen hun deuren opnieuw op 18 mei. Vele scholen houden op vrijdag 15 mei reeds een proefdag. Maar niet voor alle studiejaren worden de lessen hervat. Volgende leerjaren zullen opnieuw klassikale lessen krijgen:

  • basisonderwijs: 1ste, 2de en 6de leerjaar
  • secundair onderwijs: afstudeerjaren

  Er zal wel in alle scholen opvang voorzien worden voor kinderen die nog niet naar school hoeven, maar waarvan de ouders wel moeten gaan werken. Heeft u opvang nodig voor uw kind? Verwittig dan tijdig de school zodat zij hierop voorbereid zijn. Hebt u voor- of naschoolse opvang nodig? Dan moet u dit online reserveren bij Ferm.

  huwelijken en begrafenissen

  Het aantal aanwezigen op huwelijken en begrafenissen wordt verhoogd. Vanaf maandag mogen maximum 30 personen aanwezig zijn op een plechtigheid. Hierbij moet u steeds rekening houden met de sociale afstand.

  contactberoepen

  Kapperszaken mogen terug open. De kappers en klanten dragen verplicht een mondmasker en werken enkel op afspraak. Tussen de klanten moeten de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden.

  Ook andere contactberoepen zoals tatoeëerders en schoonheidsspecialisten mogen weer aan de slag onder dezelfde voorwaarden als kappers.

  musea

  Musea en culturele bezienswaardigheden mogen opnieuw open. Ze moeten wel een online of telefonisch ticketsysteem opzetten om zo menigtes te vermijden.

  bibliotheken

  Bibliotheken blijven open onder dezelfde voorwaaren als nu. Dat wil zeggen dat aan de dienstverlening van onze bibliotheek voorlopig niets wijzigt. Deze blijft geopend op afspraak. Alle informatie vindt u terug op de website van de bib.

  dierentuinen en pretparken

  Dierentuinen mogen opnieuw hun deuren openen, maar enkel via online of telefonische reservatie. De cafetaria’s en restaurants blijven gesloten.

  markten

  Kleinschalige markten in openlucht zijn opnieuw toegelaten, maar onder voorwaarden. Zo is er een beperking van het aantal kramen en het aantal bezoekers. Eten en drinken mag niet geconsumeerd worden. Momenteel wordt onderzocht hoe de markt in Zoersel veilig georganiseerd kan worden op 2 juni. Hier moeten nog beslissingen over genomen worden.

  Grotere markten, zoals ‘jaarmarkten’ en braderijen zullen nog steeds verboden zijn omdat ze teveel mensen lokken. De braderij van Sint-Antonius tijdens de eerste vrijdag van juni is dus afgelast.

  sport

  Sporttrainingen in openlucht mogen hervat worden met een maximum van twintig personen en met respect voor de nodige afstand van 1,5 meter. Een coach moet verplicht aanwezig zijn op deze trainingen.

  wat verandert er op vlak van afval

  Vanaf 18 mei is het opnieuw mogelijk om textiel binnen te brengen op het recyclagepark. Ook de andere kledingcontainers in onze gemeente zijn opnieuw operationeel. Hier kunt u dus ook uw oude, herbruikbare kleding opnieuw in deponeren. De huis-aan-huis ophalingen voor textiel blijven opgeschort tot eind juni.

  De ophalingen van Klein Gevaarlijk Afval blijven geschorst tot 18 mei. Voor Zoersel beginnen de wijkophalingen opnieuw vanaf juni.

  evenementen

  Tot en met 30 juni zijn alle gemeentelijke evenementen reeds afgelast. 

  Voor kleinere evenementen die tijdens de zomervakantie doorgaan, is nog geen beslissing genomen. Wel moeten u helaas meedelen dat Parkplezier in Halle dit jaar niet zal doorgaan.

  basismaatregelen

  De Federale regering en de experten vestigen nogmaals de aandacht op het belang van de basis hygiënemaatregelen:

  • Hou 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep.
  • Bent u ziek? Blijf dan in uw kot!
  • Vermijd drukke plaatsen.
  • Het dragen van een mondmasker wordt vanaf 4 mei verplicht op het openbaar vervoer voor personen ouder dan 12 jaar. Ook wordt het dragen van een mondmasker elders sterk aangeraden als de afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden.

  overzicht

  Een overzicht van alle maatregelen die van toepassing zijn binnen onze gemeente vindt u hier.
  Hebt u nog bijkomende vragen? Surf dan zeker naar de website info-coronavirus.be of bel naar het T 0800 14 689 (tussen 8 en 20 uur).

  Gelieve voor vragen met betrekking tot COVID-19 NIET te bellen naar de noodnummers 101 en 112. Deze zijn enkel bedoeld voor dringende oproepen.