coronabesmettingen verdriedubbelen op twee weken tijd | Wat kunt u doen?

De laatste weken is het opnieuw een dagelijks onderwerp in het nieuws: de coronabesmettingen én de hospitalisaties zitten in een snelle, stijgende lijn. Ook onze Eerstelijnszone Voorkempen waarschuwt opnieuw voor het stijgende aantal besmettingen. Zo was er de afgelopen twee weken een verdriedubbeling van de besmettingen in onze zone.

hé, het is oké

In de eerste plaats is het belangrijk om op uw eigen, gezonde verstand te rekenen en indien nodig terug te grijpen naar de basisprincipes van de bescherming tegen het virus. Kortom: voelt u zich niet goed? Had u een hoogrisicocontact? Hou dan afstand, draag uw mondmasker en laat die ene groepsactiviteit in het weekend even vallen tot u zich weer beter voelt.

verhoogde waakzaamheid, ondanks versoepelingen

Omwille van de stijgende besmettingen, roept onze eerstelijnszone op tot een verhoogde waakzaamheid. Hoewel we in het hele land intussen alles weer mogen, is corona nog lang niet verdwenen.

De versoepelingen waren erg welkom, we genieten er dan ook met volle teugen van. Toch wil dat niet zeggen dat we geen rekening meer moeten houden met een mogelijke besmetting. Ook als u volledig gevaccineerd bent, loopt u wel nog steeds (een verminderde) kans om ziek te worden en het virus door te geven.

Had u bijvoorbeeld onlangs een hoogrisicocontact of merkt u dat u symptomen als koorts, vermoeidheid en hoesten hebt? Dan is het in de eerste plaats belangrijk om voor uzelf, uw gezin en uw naasten terug te grijpen naar de basisprincipes en het verantwoordelijk met uw vrijheden omspringen.

Welke principes past u best toe?

De basis blijft het belangrijkst:

  • was en/of ontsmet uw handen regelmatig;
  • hou afstand waar dat kan (nog steeds, ook als u niet ziek bent);
  • draag een mondmasker op plaatsen waar u de afstand niet kunt bewaren;
  • probeer zoveel mogelijk in openlucht af te spreken of de ruimte goed te ventileren.

Daarnaast vragen we u om de afspraken omtrent quarantaine en waakzaamheid na een hoogrisicocontact te respecteren. Vooral in de 14 dagen na een contact met een besmette persoon, of bij een eigen besmetting is de kans op verspreiding van het virus erg groot.

Was uw eerste COVID-19-test negatief? Dan mag u uit quarantaine, maar blijft u best de basisprincipes streng toepassen tot ook uw tweede test een negatief resultaat geeft. Ga dus niet langs bij kwetsbare personen, blijf weg van familiefeestjes en knuffel er niet zomaar op los.

Wat met een vol sportpaleis? Of een fuif van de Chiro?

Een terechte vraag! Overal worden de remmen weer losgelaten. Toch is het belangrijk om te weten dat grote evenementen steeds aan hun bezoekers een geldig CovidSafe ticket vragen. Kleinschalige evenementen of bijeenkomsten van verenigingen zijn aangewezen op de verantwoordelijkheden van hun leden en deelnemers. Ook daar is het aan u om uw eigen steentje bij te dragen.

Alleen zo kunnen de besmettingen beperkt blijven en kan ieder van u blijven genieten van de dingen en activiteiten waar u zo lang op moest wachten.