corona doet het groepsgevoel groeien

Tijdens de eerste coronagolf kregen onze zorginstellingen het zwaar te verduren. Ook in de tweede golf kregen ze een stevige slag in het gezicht. Toch staan de medewerkers en bewoners sterker in hun schoenen dan u denkt. Verschillende getuigenissen bewijzen hoe het groepsgevoel tussen hen groeide.

Half maart gingen alle zorginstellingen op slot, lockdown. Waar openheid en verbinding altijd centraal stonden, moest nu afstand bewaard worden en de contacten beperkt blijven.

Monnikenheide

Zo ook in Monnikenheide. Ouders moesten op enkele uren tijd beslissen of hun kind mee naar huis ging of bleef, zonder weekends thuis. Een onmogelijke keuze, zeker toen bleek dat de situatie maanden ongewijzigd bleef. Bezoekers en medewerkers kwamen in een vreemde situatie terecht. Enerzijds voorzichtig omwille van het risico op een besmetting, maar tegelijkertijd ondernemend en speels omdat iedereen zin had om de tijd zo aangenaam mogelijk te maken. Begeleiders en bezoekers vonden elkaar, steunden elkaar en versterkten de band. Er ontstond een nog groter wij-gevoel. In november raakten een aantal personeelsleden én bewoners spijtig genoeg besmet en volgde alweer quarantaine voor een deel van de bewoners. Samen de strijd leveren tegen het virus blijft een verbindende saus tussen al het werk.

Bethanië

Bethanië herbergt veel mensen. Een deel van de patiënten woont ter plaatse, anderen hebben een onderkomen waarbij ze vanuit de instelling worden ondersteund in hun dagelijks leven. Corona gooide ook hier de boel stevig overhoop. Maar creatief als ze zijn, zochten ze met hun medewerkers, bewoners en patiënten naar coronaveilige alternatieven om nog meer leven in de brouwerij te brengen. ‘Boterhammen in ons kot’ verving ‘Boterhammen in het park’. ‘Wederzijds genoegen’ zorgde in het voorjaar en de zomer voor muzikale ambiance en ‘2 avonturiers’ creëerden via taal en muziek een nieuwe wereld met vreemde figuren en sprekende vissen.

artikel Zoersel magazine

Het volledige artikel vindt u in het Zoersel magazine van december (pagina 12 – 13) Op het moment van schrijven van het artikel, was er nog geen sprake van de recente COVID-19-uitbraken in verschillende Zoerselse zorginstellingen. Mede dankzij het groepsgevoel, komen ze ook deze crisissen door. Maar het maakt ook duidelijk dat ze alle helpende handen goed kunnen gebruiken.

serenade

De uitdagingen van de Zoerselse zorginstellingen lieten ook de scholen niet onberoerd. De leerlingen van gemeentelijke basisschool de Kiekeboes knutselden, tekenden en schreven allerlei attenties bij elkaar. Begin december leverden ze de handgemaakte cadeautjes dan coronaveilig af bij de woonzorgcentra in onze gemeente.

Onze cultuurdienst organiseerde ook verschillende concerten op de patio, in de tuin of op het terras van woonzorgcentra. De bewoners konden vanuit hun kamers meegenieten en applaudiseerden, zwaaiden en dansten mee.

werken in de zorg, iets voor u?

Onze zorginstellingen en hun bewoners kunnen gemotiveerde medewerkers goed gebruiken. Zin om in de zorg te starten? Wilt u zich omscholen naar een zorgberoep? Kriebelt het bij het lezen van dit artikel?

Contacteer dan een van onze Zoerselse zorginstellingen. Ouderenzorg, zorg voor mensen met dementie, psychiatrische zorg ... het aanbod in onze gemeente biedt voor ieder wat wils. Met uw inzet verlegt u dat belangrijke steentje in de rivier.

Hier kunt u direct solliciteren.