controleer de geldigheid van uw rijbewijs

Al sinds 2010 zijn de Europese rijbewijzen (bankkaartmodel) in omloop. Hebt u zo’n bankkaartmodel? Kijk dan zeker de geldigheidsdatum na, want uw rijbewijs is slechts tien jaar geldig!

slechts tien jaar geldig

In 2010 werd het Europese bankkaartmodel als pilootproject ingevoerd. Sinds 2013 krijgt iedereen die een nieuw rijbewijs aanvraagt, dit model.

Hebt u zo’n ‘nieuw’ Europees rijbewijs? Dan controleert u best de geldigheidsdatum; het bankkaartmodel is namelijk maar tien jaar geldig. Wij kunnen u als gemeente helaas niet persoonlijk op de hoogte brengen als dit rijbewijs vervalt. Houd dit dus zelf goed in de gaten!

oud Belgisch rijbewijs

Ondertussen worden de papieren rijbewijzen geleidelijk aan vervangen door het Europese bankkaartmodel. Dit model wordt pas in 2033 verplicht. Het is dus niet meteen nodig om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Enkel wanneer u nog over een oud Belgisch rijbewijs (zonder sterretjes op de voorkant en geen vermelding van ‘Model van de Europese Gemeenschappen’ onderaan, zie foto) beschikt, moet u wel zo snel mogelijk een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit rijbewijs wordt immers niet meer aanvaard in het buitenland.

Een rijbewijs vernieuwen, is verder enkel nodig wanneer uw rijbewijs:

  • verloren of gestolen is
  • beschadigd of onleesbaar geworden is
  • door een buitenlandse overheid ingetrokken werd

oude foto 

Ook wanneer de foto op uw huidige rijbewijs al tientallen jaren oud is, kan dit problemen geven als u (hier of in het buitenland) gecontroleerd wordt.

Twijfelt u of uw rijbewijs nog aanvaardbaar is, dan vraagt u best een nieuw Europees model aan. Maak hiervoor een afspraak bij onze dienst bevolking. Dit kan ook online.