code rood in natuur- en bosgebieden

Er is momenteel een extreem hoog gevaar voor brand in natuurgebieden. Het Agentschap voor Natuur en Bos kondigde daarom op 11 augustus code rood af in heel Vlaanderen.

Elk jaar zijn er brandgevaarlijke periodes in bos- en natuurgebieden. De fases worden uitgedrukt in kleurcodes. Naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen. Momenteel is door de extreme droogte en aanwakkerende wind in heel Vlaanderen code rood van kracht. Dit is de hoogst mogelijke risicocode voor brandgevaar in natuur- en bosgebieden.

maatregelen

Code rood houdt in dat de toegang tot natuur- en bosgebieden wordt afgeraden. Bij ons geldt dit voor bijvoorbeeld park Hallehof en de gemeentelijke bossen (Voorste en Achterste Hoeve, Geleg, Zoerselbos, Halse Bossen, Molenbos, gebied rond domein De Welvaert). De boodschap is helder: gebruik uw gezond verstand en wees waakzaam. De natuur is immers kurkdroog. Merkt u problemen op, meld dit dan onmiddellijk via het noodnummer 112.

Bovendien is vuur maken verboden in bos- en natuurgebieden maar ook buiten natuurgebieden moet voorzichtig worden omgegaan met alles wat vuur kan veroorzaken (sigaretten, barbecue, achtergelaten afval …). Een simpele glasscherf kan door het lenseffect een brand veroorzaken.