boekvoorstelling Lore Mutsaers

De griep mag dan al in het land zijn, de schrijfmicrobe is dat duidelijk ook. We hadden een gesprek met Lore Mutsaers (27 jaar), een van de vier Zoerselse schrijvers die het afgelopen jaar een boek op de markt brachten. Maak alvast wat plaats vrij in uw boekenkast!

Lore schreef ‘Dwaal zacht’, een verhaal over mensen die de weg kwijt zijn en trachten om die, ieder op hun eigen manier, terug te vinden. Op donderdag 7 november (20 uur) stelt zij trots haar boek aan u voor in de bib van Zoersel. Ze licht hierbij alvast een klein tipje van de sluier.  

Lore: Lucas is een geneeskundestudent die tegen 100 km/uur leeft. Zijn onbezorgde studentenleven raakt echter verstoord wanneer zijn zus Claire verdwijnt. Lucas blijft verward achter en zoekt zijn toevlucht in seks en drugs. In de tweede verhaallijn maakt de lezer kennis met Maurice, een vijfenvijftigjarige fotograaf die te horen krijgt dat hij niet meer lang zal leven. Hij wil de tijd vertragen om afscheid te kunnen nemen van zijn grote liefde. De levens van Lucas en Maurice raken elkaar. Maar waar én waarom komen ze samen? Dat is de puzzel die de lezer mag oplossen.

De personages dwalen, maar ieder op hun eigen manier?

Lore: Inderdaad. De ene vlucht weg, kropt alles op, de ander kijkt de angst in de ogen. De ene dwaalt als het ware ‘zacht’, de ander ‘hard’. Ik geloof dat zachtjes dwalen oké is, we hoeven ons niet altijd van A naar B te reppen. Constructief dwalen, daar ben ik zelf trouwens heel goed in. Ik vind het essentieel om op bepaalde momenten te vertragen en in kaart te brengen wie ik ben en waar ik naartoe wil. Mijn vrienden zullen nu lachen, want destructief dwalen kan ik zeker ook, maar dat geldt maar voor één dag, één nacht.

surreëel

Hoe voelt het om een eigen boek op de markt te kunnen brengen?

Lore: Surreëel. En op zeldzame momenten toch ook ‘heel gewoon’, omdat het - ondanks dat het nieuw is - ook heel vertrouwd voelt. Ik was daar al zo lang, zo hard mee bezig, dat ik me niet kon voorstellen dat ik voor mijn dertig nog geen boek zou hebben uitgegeven. Sommige mensen weten dat ze ooit in het buitenland zullen gaan wonen, of dat ze kinderen zullen krijgen. Als die dromen uitkomen, is dat geweldig, maar er is ook een stem die zegt: “Ik wist wel dat ik dit ging doen, ik wist dat het me ooit zou lukken.” Schrijven is wie ik ben en dit boek bevestigt dat. Het is de uitkomst van keuzes die ik maakte, van veel hopen, wensen, vertrouwen hebben én werken. Ik ben heel dankbaar dat dit gelukt is.

Lees het volledige interview in ons Zoerselmagazine van oktober (p. 22-24).