bewust de feesten door

Uitgebreid de feestdagen vieren, zit er dit jaar niet in. Maar u kunt wel lekker koken voor uw gezinsbubbel. We geven u enkele tips om na de feesten zo weinig mogelijk voedselverlies en niet-recycleerbaar afval te hebben.

Voedselverlies is één van de aandachtspunten die opgenomen staan in de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze doelen streven naar een betere en meer duurzame toekomst voor ons allemaal. Het voedsel dat op dit moment in Europa verloren gaat (89 miljoen ton) zou 200 miljoen monden kunnen voeden. Maar ook in onze portemonnee is die verspilling voelbaar, want in Vlaanderen gooien we thuis 137 euro per persoon of 325 euro per gezin per jaar aan voedsel weg. Dat is al een mooi bedrag voor op uw spaarboek.

word voedingsmanager

Naast het plannen van uw aankopen en het maken van boodschappenlijstjes zijn er nog heel wat andere dingen die u kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. We zetten er een aantal op een rij:

organiseer uw koelkast en voorraadkast

Zet de producten die eerst op moeten vooraan. Plaats daarnaast nieuw aangekochte producten achter de oude. Zo bent u zeker dat u de oudste producten eerst verbruikt.

goed bewaard is lang bewaard

Tomaten, appelen en bananen bewaart u best in een koele berging, niet in de koelkast. Ze doen andere groenten en fruitsoorten sneller rijpen. Bewaar ze dus apart.

Brood wordt snel taai. Bewaar het altijd in de originele zak in een afgesloten ruimte.

kijk naar de houdbaarheidsdatum

Producten waarvan de datum na de vermelding ‘Te gebruiken tot’ is verstreken, eet u best niet meer op. Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de datum is verstreken, kunt u vaak nog opeten. Eens goed kijken, proeven en ruiken helpt u op weg!

kook met je overschotjes

Restjes van door uzelf bereide maaltijden kunt u invriezen. Zo hebt u meteen een maaltijd voor dagen waarop u geen zin of tijd hebt om te koken.

Meer tips en info vindt u op www.voedselverlies.be.