al 30 jaar met een donorhart en -longen

Op 2 augustus 1991 kreeg de Zoerselse Martine Jordaens op 15-jarige leeftijd een hart- en longtransplantatie in het UZ Leuven. Ze was de allereerste patiënt die deze ingreep daar onderging. Deze week vierde ze het 30-jarig jubileum van haar ‘nieuwe’ hart en longen.

Martine werd in 1975 geboren met een zware hartafwijking, zwakke longen en een hele kleine kans op overleven. Gelukkig draaide het anders uit. Na jaren vol ziekenhuisbezoeken kreeg de 15-jarige Martine op 2 augustus 1991 het verlossende telefoontje. Er was een nieuw hart en een paar longen voor haar gevonden.

Ze was de eerste patiënt ooit in het UZ Leuven die een long- en harttransplantatie onderging. De operatie duurde maar liefst zes uur en nadien verbleef ze drie maanden op de afdeling intensieve zorgen. Ze moet alles opnieuw leren; ademen, stappen, haar evenwicht terugvinden … Maar langzaamaan werd haar gezondheid beter.

“Momenteel moet ik alleen nog controles ondergaan”, vertelt ze. “Het feit dat ik er nog ben, is dankzij de straffe artsen van het UZ Leuven en de goede zorgen van de verpleegsters. Ik kreeg een nieuw leven cadeau, een leven mét een toekomst. Ik doe nu dingen waarvan ik vroeger enkel kon dromen, zoals wandelen, fietsen, sporten, reizen enzovoort.”

expliciet instemmen als donor

Volgens de Belgische wet is elke Belg, als er niets op papier staat, bij zijn overlijden een orgaandonor. In de praktijk kan de familie van de overleden persoon zich daar echter nog tegen verzetten. De nabestaanden reageren dikwijls emotioneel, zijn niet op de hoogte van de wens van de overledene, het verdriet is nog te groot … en weigeren vervolgens de orgaandonatie. Om dit te vermijden - en dus veel meer levens te kunnen redden - kunt u uw wens ook vooraf kenbaar maken bij de dienst bevolking in het administratief centrum (Handelslei 167) door expliciet in te stemmen met orgaandonatie. In dat geval kan uw familie zich niet verzetten bij overlijden.

U kunt het nodige document vooraf afprinten en invullen.

Sinds 1 juli 2020 kunt u de verklaring ook online registreren via www.mijngezondheid.be of via uw huisarts. Registreer uzelf als donor. Zo redt u levens en verbetert u de kwaliteit van leven van zeer zieke mensen.