afscheid van een kunstenaar

Kunstenaar Werner De Wree overleed dinsdag 6 oktober aan de gevolgen van een slepende ziekte. Hij etste en schilderde een lovenswaardig oeuvre bij elkaar in zijn eigen herkenbare, eigenzinnige stijl. Zijn grote verdienste ligt ook in zijn engagement om de lokale Zoerselse kunstenaars op de kaart te zetten.

de kunstenaar

Werner werd geboren in een kunstenaarsfamilie. Op 12-jarige leeftijd tekende hij al gipsen borstbeelden bij zijn vader in de academie van Mechelen. Als jongeman volgde hij sierkunsten en glasschilderkunst aan de Koninklijke academie van Antwerpen. Daarna waagde hij zich er in het hoger kunstonderwijs aan de monumentale kunsten en leerde wandschilderen.

In zijn eigen atelier ‘De Schuine Boom’ maakte hij tal van olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen. Toen zijn vader in 2010 stierf, nam Werner zijn materialen voor grafiek over en leerde ermee werken.

Gedurende zijn leven verwierf Werner dus een volle mand aan artistieke vaardigheden die hij met veel passie deelde als lesgever.

sociaal engagement

Het sociaal engagement van Werner is zowaar nog belangrijker dan zijn artistieke praktijk. Als nieuwe inwoner van Zoersel (1985) sloot hij zich aan bij het buurtcomité Risschot. Via deze vereniging werd hij al snel lid van de commissie vrije tijd en cultuur. Via zijn werk voor de cultuurraad belandde hij in de adviescommissie van cultuurhuis de Bijl en bij vzw Kunst in Zoersel organiseerde hij mee Kunst in ’t park.

afscheid

Werner laat een vrouw Joëlle Claesen en vier kinderen Magteld,  Kirsten, Jonatan en Michaël achter. Velen zullen Werner missen voor zijn engagement, zijn raadgevingen en als gesprekspartner in een pittige discussie.

De afscheidsplechtigheid vindt plaats op vrijdag 16 oktober 2020 in beperkte kring. Online condoleren kan hier.