aanslagbiljet verkeersbelasting vanaf nu ook digitaal

Iedere Vlaming met een (niet-elektrische) wagen, of iedereen die een nieuw voertuig in Vlaanderen inschrijft, ontvangt een aanslagbiljet voor de verkeersbelasting. Dat document krijgt u in de maand die volgt op de maand waarin de wagen ingeschreven is. Voortaan staat er op het aanslagbiljet ook een QR-code, zodat u veilig en snel kunt betalen. U hoeft dus geen betaalgegevens meer over te tikken in uw bankapp of via homebanking, wat het risico op fouten uitsluit.

eBox: alternatief voor papieren documenten

Daarnaast kiest de Vlaamse Belastingdienst er ook voor om zo veel mogelijk aanslagbiljetten digitaal, via uw eBox (de persoonlijke digitale postbus voor overheidsdocumenten), te bezorgen. Dat is een veilig en snel alternatief voor papieren documenten die met de post verstuurd worden. Daarvoor wordt samengewerkt met eBox en met Mijn Burgerprofiel van de Vlaamse overheid.

  • Hebt u al een actieve eBox, dan zal u uw aanslagbiljet voor de verkeersbelasting voortaan automatisch via dat kanaal krijgen. Bij het gebruik van eBox krijgt u een waarschuwingsmail als er een nieuw document klaarstaat. Kijk dus even na of u uw e-mailadres aan uw eBox gekoppeld hebt. De betaaltermijn loopt en u wilt natuurlijk geen intrest betalen omdat u het aanslagbiljet gemist hebt.
  • Hebt u nog geen actieve eBox, maar vindt u een digitaal aanslagbiljet wel handig? Dan kunt u hier terecht voor meer uitleg over eBox en hoe u die kunt activeren.