aanbod voor mantelzorgers

Meer dan ooit is er in deze bizarre periode aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers. Verschillende mantelzorgverenigingen bieden een aanbod aan om mantelzorgers met elkaar te verbinden. Bent u mantelzorger, dan vestigen we graag uw aandacht op enkele initiatieven.

mantelzorgtelefoon

Verschillende mantelzorgverenigingen hebben een eigen mantelzorglijn. U als mantelzorger kunt via deze weg vragen stellen over uw zorgsituatie of deze lijn gebruiken om te ventileren over de zorg. U hoeft geen lid te zijn van de mantelzorgvereniging om van deze service gebruik te maken. 

  • Samana: T 078 15 50 20
  • Coponcho: T 02 515 02 63
  • Liever Thuis LM: T 02 542 87 09
  • Okra Zorgrecht: T 02 246 57 72
  • Ons Zorgnetwerk: T 016 24 49 49
  • Steunpunt Mantelzorg: T 02 515 04 42

mantelzorg met veerkracht | webinar

Als u voor iemand anders zorgt, is het ook belangrijk om voor uzelf te zorgen. Tijdens een webinar wordt u verteld hoe uw veerkracht op peil te houden en welke hulpbronnen u kunt aanspreken. Interesse? Noteer dan 20 februari (10 uur) in uw agenda. De webinar is gratis. Inschrijven kan vanaf 14 januari via deze link.

boodschappenlijn

Kunt u zelf niet meer instaan voor uw boodschappen, dan kunt u beroep doen op de Samana boodschappenlijn. Deze gratis telefoonlijn gaat voor u op zoek naar een vrijwilliger in uw buurt die uw boodschappen aan huis kan leveren. Als u als mantelzorger extra hulp kunt gebruiken, kunt u ook beroep doen op deze dienst. Meer info vindt u hier terug

mantelzorgpodcast

Steunpunt Mantelzorg lanceerde twee podcasts waar mantelzorgers tips, weetjes en ervaringen bespreken. Tijdens de podcasts wordt ook telkens gepraat met professionele hulpverleners en onderzoekers uit de sector.

- Episode 1: mantelzorger Thalia vertelt over hoe ze contact bewaart met haar oma met dementie die in een woonzorgcentrum verblijft. “Dementie kan liefde niet klein krijgen, corona kan dat ook niet.” Beluister de podcast hier.

- Episode 2: Hoe kunt u communiceren met iemand met dementie via een mondmasker? Wat met weerstand tegenover verandering van de dagelijkse routine? Hoe maakt u van videobellen een succes? Beluister de podcast hier.

Neem zeker eens een kijkje op de website van de verschillende mantelzorgverenigingen voor een groter aanbod (zie nuttige links onderaan).