vaccinaties in onze gemeente

COVID-19 vaccinatie

Begin juli besliste de overheid op voorstel van de wetenschappers om te starten met een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Het nieuwe vaccinatiecentrum in onze eerstelijnszone vindt onderdak in de Witte Kerk in Schilde (Pater Nuyenslaan 68 in Schilde). De vaccinaties zelf starten op 13 september. De eerste uitnodigingen hiervoor werden reeds verstuurd op dinsdag 23 augustus.

Deze nieuwe locatie beschikt over verschillende grote ruimtes waardoor er per shift van 4 uren zo’n 1.200 vaccinaties geplaatst kunnen worden. Bovendien is er een ruime parking en is de locatie uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer (lijn 410 – 411 / Halte Kasteeldreef).

U ontvangt een uitnodiging per brief of via Mijn Burgerprofiel. Eerst zijn de 65-plussers aan de beurt, het zorgpersoneel en mensen met een onderliggende immuunstoornis, daarna de 50-plussers en als laatste de 18-plussers.

Sinds 23 augustus werden twee verschillende soorten uitnodigingen verstuurd:

 • Eerst krijgen 65-plussers, zorgverstrekkers en personen met een onderliggende immuunstoornis een uitnodiging: voor hen is de vaccinatie sterk aanbevolen en krijgen een vaccinatiemoment voorgesteld.
 • Daarna volgt een uitnodiging voor de rest van de bevolking (18-plus), aan hen wordt het vaccin aangeboden. Behoort u tot deze groep en wilt u ingaan op de uitnodiging? Dan moet u zelf - bij voorkeur digitaal - een afspraak maken met de vaccinatiecode.

In augustus is het callcenter van het vaccinatiecentrum (03 201 50 40) elke dag bereikbaar van 9 tot 17 uur.

In september is het callcenter bereikbaar op:

 • dinsdag: 9 - 13 uur en 14 - 18 uur
 • woensdag: 9 - 13 uur en 14 - 18 uur
 • donderdag: 9 - 13 uur en 14 - 18 uur
 • vrijdag: 9 - 13 uur en 14 - 18 uur
 • zaterdag: 9 - 13 uur.

In oktober is het callcenter bereikbaar op:

 • dinsdag: 9 - 13 uur
 • woensdag: 14 - 18 uur
 • vrijdag: 9 - 13 uur
 • zaterdag: 9 - 13 uur

Om het nummer niet te overbelasten, gezien het grote aantal verstuurde uitnodigingen, vragen we om bij voorkeur zelf digitaal de afspraak te bevestigen (of in te plannen). 

De herfstprik tegen corona is nodig om de individuele bescherming tegen ernstig verloop van de COVID-ziekte en eventueel sterfte door het coronavirus op peil te houden, om de zorg bereikbaar te houden gezien deze nog niet helemaal hersteld is van de vorige coronagolven en om de maatschappelijke belasting van corona te beperken (bijvoorbeeld om langdurig uitval van personeel te voorkomen). Er wordt half oktober een nieuwe coronagolf verwacht. Bij tijdige goedkeuring door het EMA, wordt er gestart we met het aangepaste vaccin.

griepvaccinatie

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je na vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner

Best tussen midden oktober en midden december. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en werkt maar één winterperiode. Een griepvaccin moet u dus elk jaar opnieuw krijgen. Iedereen die zich wil laten vaccineren, kan het vaccin vanaf midden oktober toegediend krijgen.

 • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.
 • Normaal iedereen ouder dan 65, maar omwille van de coronaepidemie: iedereen vanaf 50 jaar.
 • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.
 • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking.
 • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
 • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

Vraag uw vaccin in de apotheek van zodra het beschikbaar is. U hebt hiervoor geen voorschrift nodig van uw arts. Ga er onmiddellijk mee naar uw arts om de vaccinatie te laten toedienen. Of bewaar het in de koelkast tot uw doktersafspraak, anders kan het effect van de vaccinatie niet gegarandeerd worden.

Bent u iemand voor wie het vaccin wordt aanbevolen, dan wordt uw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Het kost minder dan 5 euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere voorzieningen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.