A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2017
hittegolf | een heet onderwerp (update!)
Het is puffen tegenwoordig! Lees hier meer over het sproeiverbod en andere maatregelen bij een hittegolf.
knalt u dit jaar ook zonder vuurwerk?
Nog maar een paar dagen en we tellen met z’n allen weer af naar het nieuwe jaar. Is oudejaarsavond voor u ook onlosmakelijk verbonden met vuurwerk? Denk dan twee keer na, want weet u wel wat de gevolgen van vuurwerk kunnen zijn?
guerilla-actie in de bib | vriend van de thermostaat
Door bewuster te verwarmen, kunt u heel wat energie en centen besparen. Uw thermostaat optimaal instellen is daarbij zeker de moeite. Leer er op woensdag 3 januari alles over in de bibliotheek van Zoersel!
ligt uw tuin in een jachtgebied?
Wist u dat er heel wat bouwgronden in Vlaanderen ingekleurd werden als jachtgebied, zonder dat u - de eigenaar - dit weet? Geen paniek: dit wil niet zeggen dat men dan ook mag jagen in uw tuin! Hoe dit kan en wat wel en niet mag, leggen we graag aan u uit.
meer bewegen dankzij de beweegcoach
Staat ‘meer bewegen’ op uw goede voornemenslijstje voor 2018? Dat treft. Op 1 januari stappen we namelijk mee in het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven met de steun van de Vlaamse overheid. Doel van het project? De ‘zittende’ Vlaming - en dus ook Zoerselaars - aan het bewegen krijgen.
duurzaam kerst vieren
duurzaam kerst vieren 22/12/2017
Staan er bij u de komende weken ook enkele kerst- en eindejaarsfeestjes op het programma? Denk daarbij aan het milieu en maak er een duurzame kerstvakantie van. Het Netwerk Bewust Verbruiken geeft u graag enkele tips.
Iedereen Beroemd zoekt bijzondere Zoerselaars
Iedereen Beroemd zoekt bijzondere Zoerselse mensen, verhalen en nieuwtjes. Hebt u in het nieuwe jaar een bijzonder plan, actie, project of verhaal dat de programmamakers op 8 of 9 januari mogen komen filmen? Laat het dan weten aan Rit.vancaeckenberghe@vrt.be!
Zoerselse regisseur valt in de prijzen | Tytgat Chocolat
Tytgat Chocolat, de Vlaamse televisieserie die het gros van de hoofdrollen gaf aan de ‘Stappers’, kaapte de Diversiteitsprijs weg in Cannes en de prijs voor Beste Europese Fictiereeks op de European Media Awards.
verhoogd politietoezicht tijdens eindejaarsperiode
De eindejaarsperiode staat weer voor de deur. Die lokt vaak heel wat mensen naar de winkelstraten. Helaas zijn niet enkel de brave burgers tijdens de kerstdagen op zoek naar cadeaus. Winkeldieven vinden gewoonlijk óók hun weg naar de winkels. Net zoals vorig jaar stuurt de Lokale Politie Voorkempen tijdens deze periode daarom twee extra politiemensen op pad.
weer studeren in de bib
Wie nood heeft aan een stille studieplek, motivatie haalt uit het samen studeren met anderen of thuis teveel afgeleid is, vindt weer een stille studieplek - mét draadloos internet - in de bib van Zoersel.
problemen afvalophaling omwille van winterweer
Begin deze week veroorzaakte het winterweer heel wat problemen bij de inzameling van uw huisvuil (restafval - bordeaux zak) en pmd (blauwe zak). Intercommunale IGEAN, die voor ons de afvalophaling regelt, trachtte in zoveel mogelijk straten de ophaling rond te krijgen. Dit was echter niet overal meer op een veilige en verantwoorde manier mogelijk. Bijgevolg werden een aantal straten niet bediend omwille van de gladheid en omdat hevige sneeuwbuien het onverantwoord maakten om nog verder te rijden.
feestbustickets | vanaf nu via sms
Wilt u zich ook dit jaar veilig verplaatsen tijdens de nacht van oud naar nieuw? Dat kan met de feestbussen van De Lijn, als u een ‘oudjaar sms-ticket’ hebt. Een tikje anders dan vorig jaar dus.
wijzigingen dienstregelingen De Lijn vanaf december
Vanaf 10 december wijzigen er een aantal dienstregelingen van de Lijn. Voor Zoersel gebeuren de voornaamste wijzigingen op de lijnen 408, 411 (schoolbus!), 607 en 618.
afvalophalingen stopgezet omwille van winterweer
Intercommunale IGEAN laat weten dat de afvalophalingen van maandag 11 en dinsdag 12 december zijn stopgezet omwille van het winterweer. Het gaat om het ophalen van pmd en restafval in de drie deelgemeenten.
tover een glimlach op het gezicht van een Zoerselaar
Misschien beseft u het niet, maar heel wat Zoerselaars kunnen de feestdagen niet doorbrengen met familie en/of vrienden, en voelen zich tijdens deze periode vaak eenzaam. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke (on)bekende betekent veel voor hen. Doe mee en pen uw allermooiste wens neer op één van de wenskaartjes van ons vrijwilligerspunt.
groepsaankoop dakisolatie
Wilt u het warmteverlies in uw woning aanpakken en besparen op uw energiefactuur? Maar hebt u geen zin om zelf op zoek te gaan naar de beste prijs en de beste aannemer? Doe dan mee met de groepsaankoop dakisolatie van IGEAN en gemeente & ocmw Zoersel. Verschillende aannemers uit de regio hebben een voorstel ingediend en een stuurgroep van burgers heeft de keuze gemaakt.
kerstnocturne met een speurtocht
Op donderdag 21 december kunt u, tijdens de kerstnocturne van de middenstandsvereniging van Sint-Antonius, op de valreep nog wat laatste kerstcadeautjes op de kop tikken. Die avond blijven de handelszaken op de Handelslei en de Kapellei namelijk open tot 22 uur en valt er ook op straat heel wat te beleven.
een extraatje tijdens de feesten
Nog een paar weken en de feestdagen staan weer voor de deur. Onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ wil Zoerselaars die in armoede leven graag een extraatje aanbieden om te serveren tijdens hun kerstdiner. Daarbij willen we beroep doen op uw vrijgevigheid.
Pierenbos krijgt opnieuw een open schoolspeelplaats
Sinds mei 2013 konden uw (klein)kinderen, buiten de schooluren, naar hartenlust spelen op de open schoolspeelplaats van gemeentelijke basisschool Pierenbos. Tijdens de afbraak van de oude en de opbouw van de nieuwe school was dit tijdelijk niet mogelijk, maar vanaf 6 december kunnen ze zich er opnieuw helemaal uitleven.
cadeau- en kerstmarkt met Dirk Bracke
Op 9 en 10 december kunt u in en rond ons administratief centrum weer komen genieten van de vele lichtjes en de solidaire warme sfeer van onze cadeau- en kerstmarkt. Bovendien strikten we niemand minder dan jeugdauteur Dirk Bracke, die zijn nieuwe boek HAS#TAG komt signeren.
vuurwerk afsteken? denk twee keer na!
Nog exact 30 dagen en we zetten het nieuwe jaar in! Voor velen is vuurwerk afsteken onlosmakelijk verbonden met oudejaarsavond. Vuurwerk is echter duur, gevaarlijk en hinderlijk voor de omgeving. Het heeft nog al te vaak woningbranden en/of zwaargewonde brandwondenpatiënten tot gevolg. Daarnaast jagen de luide knallen zowel dieren als kleine kinderen vaak de stuipen op het lijf. Daarom is gemeente & ocmw Zoersel er geen voorstander van.
uw brief kan levens veranderen
In december vorig jaar kropen maar liefst 4,7 miljoen mensen - waaronder ook heel wat Zoerselaars - in hun pen om gerechtigheid te eisen voor mensen in nood tijdens de jaarlijkse internationale schrijfmarathon van Amnesty International. Ook dit jaar ondersteunen we deze oproep en willen ieder van u vragen om mee te schrijven, mailen of faxen.
Zwembad Pulderbos opnieuw open
Wegens een technisch probleem op maandag 20.11 was IGEAN, die in opdracht van gemeente & ocmw Zoersel en gemeente Zandhoven het zwembad in Pulderbos beheert, genoodzaakt om het zwembad tijdelijk te sluiten. Alle zwemlessen en het ‘vrij zwemmen’ konden dan ook niet doorgaan. Het technisch defect aan één van de pompen werd hersteld, waardoor het zwembad vandaag opnieuw geopend werd.
woningen 65+ | toewijzingsregels
In Zoersel geven we extra aandacht aan de woonnood van onze ouderen. De gemeenteraad keurde daarom een lokaal toewijzingsreglement voor 65-plussers goed.
vriend van de thermostaat | gratis huisbezoeken
Door uw centrale thermostaat en thermostatische kranen juist in te stellen, kunt u heel wat geld besparen. Heeft uw thermostaat te veel knopjes? Krijgt u het ding niet ingesteld? Geen probleem! De verwarmingscoaches brengen u deze winter gratis een bezoekje.
bereid u voor op een noodsituatie
Weet u welke stappen u moet ondernemen in een noodsituatie thuis? Het Crisiscentrum van de Federale Overheid heeft op zijn website (www.risico-info.be) enkele hulpmiddelen en tips om u optimaal voor te bereiden op het ondenkbare, in de hoop dat u het nooit nodig zult hebben.
gezocht | groene vingers voor bosaanplanting
Op zondag 10 december plant Lions club Minerva een nieuw, inheems bos op domein ‘De Welvaert’ en waarderen ze een bestaand bos van Kempens Landschap op door een natuurlijke bosrand aan te leggen. Steekt u graag mee de handen uit de mouwen?
voorleesweek | 18 tot 26 november 2017
Enkel een verhaaltje voor het slapengaan? Voorlezen kan op elk moment van de dag en zeker tijdens de voorleesweek van 18 tot 26 november. Dan leest iedereen voor aan iedereen. Ook in de bib van Zoersel kunt u met uw (klein)kinderen komen luisteren naar prachtige, knotsgekke, spannende, ontroerende verhalen voor alle kinderen, ouders en grootouders.
betonwerken in de Sint-Antoniusbaan en de Kwadestraat
Van 13 tot 19 oktober zijn er in de Kwadestraat en de Sint-Antoniusbaan al verschillende betonwerken uitgevoerd. Vanaf vandaag zijn deze afgerond en gaan de werken maandag verder in de tegengestelde richting op het andere baanvak. Omdat het beton moet uitharden, zal de hinder in beide straten uiterlijk duren tot 9 januari 2018.
bij u thuis alles netjes geregeld
Wilt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar bent u door ziekte, beperking of ouderdom tijdelijk niet langer in staat om alle taken zelf uit te voeren? Dan biedt onze dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg (DGAT) u dé gepaste oplossing zodat bij u thuis alles netjes geregeld blijft.
week van de pleegzorg | uw thuis delen, verrijkt uw leven
Als Pleegzorggemeente willen we Zoerselse gezinnen rechtstreeks en op een laagdrempelige manier laten kennismaken met pleegzorg. Tijdens de ‘Week van de Pleegzorg’ van 10 tot 19 november vindt u alvast meer informatie in onze infostand in de patio van het administratief centrum. Kom gerust langs!
oproep oorlogsveteranen 11 november
Ter ere van de herdenking van het einde van WO I lanceert het Regionaal Landschap de Voorkempen een oproep voor twee soorten oorlogsveteranen. Hebt u een (over)grootouder die een heldhaftig avontuur heeft meegemaakt in Zoersel tijdens WO I? Of weet u een boom in onze gemeente staan die mogelijk ouder is dan 100 jaar? Laat iets weten!
registratie van uw kat vanaf nu verplicht
Sinds 1 november moeten alle katten (voordat ze twaalf weken oud zijn en vóór elke verhandeling) geïdentificeerd worden via een chip en geregistreerd worden in de centrale databank ‘CatID’ van de Vlaamse Overheid. Dit kan via uw erkende dierenarts.
de burenpremie: voordelig BENOveren in groep
Wilt u een renovatie niet alleen aanpakken? Schrikt het technisch aspect van een verbouwing u af? Bent u niet thuis in de wereld van renovatiewerken? Dan is een collectief renovatietraject misschien iets voor u! Samen met minstens negen anderen uit uw buurt, wijk of gemeente pakt u een renovatie aan onder begeleiding van een professionele BENOvatiecoach.
provinciebelasting gezinnen digitaal vanaf 2018
Online bankieren, online winkelen, online tickets bestellen of een reis boeken … Digitaal is stilaan het nieuwe normaal, ook bij de provincie Antwerpen. Ze verstuurt als eerste provincie in Vlaanderen alle belastingdocumenten digitaal en lanceert daarvoor een online belastingportaal.
week van de diabetes
week van de diabetes 03/11/2017
Bij ruim 1 miljoen Belgen werd op een bepaald moment in hun leven een vorm van diabetes ontdekt. Hoewel de ziekte steeds vaker voorkomt, bestaan er nog heel wat misverstanden over deze aandoening. Van 6 tot 14 november slaan Zoersel en Malle de handen in elkaar om diabetes onder de aandacht te brengen met allerlei sensibiliseringsacties en een infoavond.
11 november | nooit meer oorlog!
De Eerste Wereldoorlog vond plaats van 28 juli 1914 tot 11 november 1918. Het was het eerste internationale conflict op wereldschaal, waarin miljoenen militairen en burgers het leven lieten. 100 jaar na deze feiten verdienen de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis op 11 november.
combineer wandelen met culinair genieten
Het Land van Playsantiën staat meer en meer bekend voor de combinatie wandelen én culinair genieten. Vooral tijdens de koudere maanden is deze combinatie erg geliefd. Kies uit één van de vier wandelingen en laat u verleiden door het lekkere eten en het prachtige herfstlandschap.
poëzie op begraafplaatsen
Met Allerheiligen en Allerzielen in zicht brengt u misschien wel een bezoekje aan het graf van een dierbare. Vanaf vandaag kunt u op de begraafplaatsen in de drie deelgemeenten een ontroerend gedicht terugvinden om even bij te bezinnen. De werkgroep Poëzie van onze gemeente koos de gedichten speciaal voor deze plekken uit.
nieuwe columbariummuur in Halle
De oude columbariummuur op het kerkhof in Halle heeft plaats gemaakt voor een nieuwe, onderhoudsvriendelijkere versie. Als u de oude afdekplaten van uw familieleden (met eventuele foto’s en vaasjes) nog niet hebt opgehaald, kunt u dit tot eind november alsnog doen.
nieuwjaarkezoete een dagje eerder
Traditiegetrouw zingen de kinderen in Zoersel op 31 december het eindejaar uit en kondigen ze zo met hun ‘nieuwjaarkezoete’ het nieuwe jaar aan. Deze festiviteiten zullen dit jaar echter een dagje eerder plaatsvinden, op zaterdag 30 december dus. Het gemeentebestuur heeft zo zijn redenen voor deze beslissing.
bescherm u tegen griep
Wist u dat elke winter één op de tien mensen griep krijgt? Bescherm u tegen de ziekte en haal vanaf half oktober uw griepprik. Vraag ernaar bij uw huisarts.
vind vrijwillige knotters via nieuwe website: www.goedgeknot.be
Hebt u een knotboom, houtkant of hakhoutbosje? Dan kunt u, als u dat wenst, beroep doen op een knotter voor het onderhoud ervan. Hij of zij werkt gratis, in ruil voor het brandhout. Via de nieuwe website www.goedgeknot.be kunt u heel eenvoudig zo’n knotter vinden.
1 Dag Niet | inbraakpreventie
Vrijdag 27 oktober is het ‘1 dag niet’, de nationale actiedag tegen woninginbraken. Onze Lokale Politie Voorkempen zet ook deze keer de schouders onder ‘1 dag niet’ en organiseert enkele preventieve acties in de hele zone. De klemtoon ligt dit jaar op nieuwbouwwoningen.
digitale week 2017
digitale week 2017 20/10/2017
Kan uw digitale kennis een extra zetje gebruiken? Van 23 oktober tot 5 november organiseren de vrijwilligers van digidak weer heel wat interessante (gratis!) digitale workshops en infosessies. Iedereen welkom!
ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Domein Martinus’
Op 19 september stelde de gemeenteraad het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Domein Martinus’ definitief vast. De opmaak van dit RUP was nodig om de bestaande activiteiten van Domein Martinus te bestendigen en het bedrijf voor de toekomst een aantal ontwikkelingsperspectieven te bieden.
Kamp C geeft u gratis duurzaam bouwadvies
Hebt u een prachtig stukje bouwgrond of uw droomhuis gevonden en staat u te popelen om uw bouw- of renovatieplannen vorm te geven? Sta dan eerst even stil bij de energiezuinigheid en de duurzaamheid van uw project. De adviseurs van Kamp C willen u daar graag bij helpen en adviseren.
koffie & formulieren | eerste hulp bij paperassen
Hebt u soms problemen met het begrijpen van een brief of document? Lijkt het invullen van een bepaald formulier op een onbegonnen werk? Geen zorgen: vanaf nu kunt u bij “koffie & formulieren” terecht voor eerste hulp bij paperassen! (foto: Anne Turfkruijer)
hart onder de riem van kankerpatiënten tijdens Dag tegen Kanker
Op donderdag 19 oktober, Dag tegen Kanker, steekt heel Vlaanderen een immens hart onder de riem van alle (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Het bekende, gele lintje wordt die dag opgespeld in ziekenhuizen, zorgorganisaties, woonzorgcentra, bedrijven, scholen ... en ook bij ons! Alle medewerkers van gemeente & ocmw Zoersel willen op die manier (ex-)patiënten en hun naasten hun steun betuigen.
trajectcontroles Abdijlaan, R. Delbekestraat en Waterstraat vanaf 16 oktober
Op 16 oktober 2017 treden de trajectcontroles op de Abdijlaan (Brecht), Raymond Delbekestraat (Zoersel) en Waterstraat (Schilde) in werking. Het gaat om twee afzonderlijke trajecten met een totale afstand van bijna acht kilometer. Naast de trajectcontroles kunnen de camera’s ook nummerplaten herkennen.
week van de armoede | vraag hulp, u hebt er recht op!
Voor veel problemen bestaan oplossingen. Toch durven we vaak geen hulp vragen, of weten we gewoon niet dat er in de meeste situaties wel hulp bestaat voor ons probleem. Daar willen we tijdens onze week van de armoede – van 16 tot 21 oktober – iets aan doen!
Eurozoersel zoekt gastgezinnen
Interesseert u zich voor andere culturen? Vindt u nieuwe mensen leren kennen boeiend? Misschien bent u dan het ideale gastgezin voor de bezoekers uit onze zustergemeentes.
Mijn DOSSIER in het Rijksregister
Wist u dat u via Mijn DOSSIER, de online toepassing van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, zelf attesten kunt opvragen uit het Rijksregister of uw persoonlijk dossier kunt raadplegen? Het is dus niet voor alle attesten nodig om naar het administratief centrum te komen.
wielerlegende wordt ereburger
Op zondag 1 oktober werd de grootste Vlaamse wielrenster allertijden gehuldigd: Yvonne Reynders. Naar aanleiding van haar tachtigste verjaardag, hielden wij (gemeente & ocmw Zoersel) een feestelijk eerbetoon voor deze snelle dame. Tijdens de huldiging werd Yvonne ook verrast met de titel van ereburger van Zoersel.
graag uw ideeën voor de mobiliteits- en parkeerstudie Halledorp
Om een optimale verkeersafwikkeling, bereikbaarheid en leefbaarheid in het dorp van Halle te realiseren, heeft het gemeentebestuur een onafhankelijk bureau gevraagd om een mobiliteits- en parkeerstudie uit te voeren voor de dorpskern.
Zoerselse sociale kruidenier de NetZak viert eerste verjaardag
Exact een jaar geleden opende onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ de deuren. Dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Het hele vrijwilligersteam van de NetZak en alle klanten werden getrakteerd op een lekker stukje taart. De eer was aan ocmw-voorzitter Katrien Schryvers om de taart aan te snijden.
Duizend Bibburen en Granaten
De feestelijkheden rond het jubileum van de Kiekeboes vormen het startschot voor een ander stripproject ‘Duizend Bibburen en Granaten’, dat georganiseerd wordt door de bibliotheken van Bibburen. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten om de werking en activiteiten van hun bibliotheken te stroomlijnen.
al veertig jaar plezier met De Kiekeboes
Als de naam Robert Merhottein bij u geen belletje doet rinkelen, dan ‘Merho’ vast een hele klok. De Zoerselse bedenker viert dit jaar de 40ste verjaardag van zijn beroemdste stripfamilie van Vlaanderen: ‘De Kiekeboes’. Tijd voor een feestje!
shop a job in Zoersel, Malle en Zandhoven
Naarstig op zoek naar een nieuwe job? Of bent u de ellenlange files naar uw werk grondig beu? Zoek het niet te ver en kom naar onze jobbeurs voor werk in uw eigen regio!
nieuws uit de gemeenteraad: betaalbaar wonen
De gemeenteraad besloot op 25 april om de site ‘De Blokskens’ uit de Publiek-Private Samenwerking voor Halledorp te halen en over te dragen aan IGEAN Dienstverlening. Samen met hen wil het gemeentebestuur hier een project van betaalbaar wonen realiseren. In aansluiting hierop werd dinsdag een algemene afsprakennota rond woonprojecten goedgekeurd.
4 voor 12
4 voor 12 25/09/2017
Een aantal signalen kunnen erop wijzen dat het niet goed gaat met iemand. Zeker wanneer meerdere signalen zich geruime tijd voordoen, kunnen die aangeven dat de persoon in kwestie psychische problemen heeft én hulp nodig heeft. De Vlaamse campagne ‘4 voor 12’ wil u ertoe aanzetten oog te hebben voor deze signalen en ermee aan de slag te gaan.
stand van zaken projecten Halledorp
Dat er heel wat beweegt in onze deelgemeente Halle, hoeven we u niet meer te vertellen. Het gemeentebestuur wil er onder meer de nodige gemeenschapsinfrastructuur realiseren, en dit op maat van Halle. In 2016 werd deze opdracht toegewezen aan Groep Van Roey nv. We geven u graag een stand van zaken van de verschillende projecten.
nieuwe gemeentelijke basisschool Pierenbos gooit deuren open
Gaan uw kinderen naar school in Pierenbos, dan hebt u ongetwijfeld al eens een kijkje kunnen nemen in het gloednieuwe schoolgebouw. Bent u benieuwd naar meer? Of hebt u helemaal geen kinderen die schoollopen in Halle, maar bent u wel nieuwsgierig naar hoe de nieuwe school er vanbinnen uitziet? Neem dan alvast uw agenda er even bij.
de vredesvlag wappert ook in Zoersel
Donderdag 21 september is het opnieuw ‘Internationale Dag voor de Vrede’. Deze dag werd door de Verenigde Naties (VN) in het leven geroepen om ‘de idealen van vrede te promoten’. Ook in Zoersel hangen we die dag de Vredesvlag uit om de campagne te ondersteunen.
zwerfvuil en sluikstort blijven niet onopgemerkt
Stoort u zich ook zo aan afval dat achterblijft op straten, pleinen en andere openbare plaatsen? Dan bent u zeker niet de enige. Samen met IGEAN en Lokale Politie Voorkempen nemen we dan ook graag deel aan de ‘handhavingsweek’, waarbij we een extra oogje in het zeil zullen houden om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan.
Zoersel trekt pleegzorgcampagne in provincie Antwerpen
Vandaag ondertekenden we samen met Pleegzorg Antwerpen (de provinciale tak van Pleegzorg Vlaanderen) een samenwerkingsovereenkomst rond pleegzorg. Hiermee trapt onze gemeente de wervingscampagne voor pleegzorggemeenten in de provincie Antwerpen in gang. Met de ondertekening van het charter willen we pleegzorg in onze gemeente bekender maken en verder uitbouwen.
voorwaarden voor Z|pas vereenvoudigd
Woont u in Zoersel en hebt u een beperkt inkomen, dan kunt u sinds 1 september 2014 beroep doen op de Z|pas. Op die manier willen wij u onder andere meer mogelijkheden geven om te participeren aan activiteiten. Voortaan bepaalt enkel het (gezins)inkomen of u een Z|pas kan bekomen. Het sociaal statuut speelt geen rol meer.
wilt u kinderen helpen bij hun huiswerk?
Het nieuwe schooljaar is intussen op gang getrapt. Dat betekent dat heel wat kinderen ’s avonds ook weer huiswerk voor de boeg hebben. Om gezinnen te helpen waarbij dit niet zo vlot verloopt, zijn ons vrijwilligerspunt en de opvoedingswinkel op zoek naar vrijwillige huiswerkbegeleiders.
de recycle!-app door ons getest
Hoe zit het met het recyclagegedrag van de gemiddelde Vlaming? Radio 2 zocht, samen met OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), een antwoord op deze vraag tijdens het ‘Grote Afvalonderzoek’. Het verdict: de Vlaming is bewust bezig met afval sorteren en het ontbreekt de mensen ook niet aan goede wil. Helaas is er wel nog heel wat onwetendheid, waardoor er elke dag toch nog afval in de foute vuilniszak belandt.
maak een afspraak met onze sociale dienst!
We weten dat de zoektocht naar passende hulpverlening of bepaalde tegemoetkomingen en rechten niet altijd van een leien dakje loopt. We willen u daarbij heel graag helpen.
voor elk wat wils in het gemeenschapscentrum
Het najaarsprogramma van het gemeenschapscentrum Zoersel staat ondertussen in de startblokken. Sinds 1 september kunt u uw cultuurhart weer ophalen met een nieuwe waaier aan activiteiten en initiatieven onder het motto ‘voor elke cultuurliefhebber wat wils’.
Behaag ... Natuurlijk!
Ook dit jaar pakt Natuurpunt samen met de milieuraad en het gemeentebestuur uit met de ‘Behaag … Natuurlijk’-actie. Van 1 september tot 27 oktober 2017 kunt u weer tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten aankopen.
Open Monumentendag | binnenkijken in de Sint-Pauluskerk
Op zondag 10 september gooien de bekende en mindere bekende erfgoedparels in Vlaanderen de deuren open. Voor u hebben we een unieke tentoonstelling in de Sint-Pauluskerk en een rondleiding mét gids in het prachtige klooster ‘Monasterium Magnificat’ in petto.
groepsaankoop dakisolatie
Wist u dat dertig procent van de warmte in uw woning kan verdwijnen via een slecht of niet-geïsoleerd dak? Hoog tijd dus om uw dak een extra isolatielaag te geven! Met de ‘groepsaankoop dakisolatie’ van IGEAN kunt u heel wat besparen.
hoera, (op)nieuw(e) school!
Deze morgen heeft u uw kleine spruit(en) alweer afgezet aan de schoolpoort. Voor velen was het geen dag te vroeg, voor anderen kon de vakantie niet lang genoeg duren. We wensen alle kinderen een fantastisch, leerrijk en vooral veilig schooljaar toe! Voor de scholieren in Halle is de dag alvast extra speciaal!
oproep | sociale projecten die ondersteuning kunnen gebruiken
Tijdens het tweede weekend van december is er gewoontegetrouw opnieuw de Zoerselse kerstmarkt. Te vroeg voor kerstsfeer, denkt u? Voor solidariteit is het nooit te vroeg: we zoeken nog één of meer sociale projecten om onze opbrengst mee te delen!
goed sorteren, kunt u leren
Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Dat is wat er in uw blauwe pmd-zak mag zitten. Zitten er andere zaken in, dan krijgt u in september mogelijk een medewerker van IGEAN aan de deur.
Jimmy Kets stelt tentoon | the graves are nice this time of year
Twee jaar lang schuimde fotograaf Jimmy Kets de verschillende herdenkingssites van de ‘Groote Oorlog’ af, op zoek naar wat ‘de herinnering van de Eerste Wereldoorlog’ vandaag voor ons betekent. Het resultaat - zijn foto-expo ‘The graves are nice this time of year‘ - is op zijn zachtst gezegd verrassend, ietwat controversieel én te bekijken in cultuurhuis de Bijl.
als eerste op de hoogte met BE-Alert
Bij een grote brand, een overstroming of een andere ramp in uw buurt, willen we u zo snel mogelijk kunnen verwittigen. BE-Alert zorgt ervoor dat u als eerste op de hoogte bent en meer informatie krijgt over wat u moet doen. Schrijf snel in!
werken rond nieuwe gemeentelijke basisschool Pierenbos
Op 1 september starten de leerlingen van gemeentelijke basisschool het schooljaar in hun gloednieuwe school. Het schoolgebouw zelf is op dat moment volledig afgewerkt, maar in de omgeving errond zijn er nog enkele werken nodig. In de maand september kunt u hier dus nog enige hinder van ondervinden.
François Glorieux in de bloemen | hommageconcert
François Glorieux is één van de allergrootste en meest veelzijdige muzikale talenten van ons land. Naar aanleiding van zijn 85ste verjaardag (deze zondag, 27 augustus) en als eerbetoon aan zijn indrukwekkende carrière, organiseren we eind september een hommageconcert. Schepen van cultuur, Katrien Schryvers, ging hem vandaag alvast feliciteren met zijn gezegende leeftijd.
'schakelt’ u dit jaar ook weer mee?
Op zondag 27 augustus wordt De Schakel, de fietshappening die u op de mooiste plekken van de Antwerpse Kempen brengt, weer georganiseerd. Zo kunt u mee ‘schakelen’ van Meersel-Dreef tot Veerle en van Mol-Rauw tot Vorselaar. Ook onze mooie gemeente zit in de route. Smeer uw benen in en spring op uw fiets.
omleidingsweg in volle voorbereiding
Het is even stil geweest rond de omleidingsweg rond Zoersel, maar achter de schermen werd er ijverig verder gewerkt. Voor de eerste spade in de grond geplant kan worden, moet het Agentschap Wegen en Verkeer eerst een aantal administratieve procedures doorlopen. Zo werd er een dossier opgestart om enkele buurtwegen te verleggen, vraagt de opmaak van de bouwaanvraag heel wat voorbereiding en zijn de onderhandelingen om enkele noodzakelijke gronden te verwerven nog lopende.
geen plan-MER nodig vliegveld Malle
De Vlaamse Regering besliste in 2013 om 70 militaire domeinen - die niet meer gebruikt worden - een nieuwe bestemming te geven. Ook het militair domein met vliegveld in Oostmalle werd geselecteerd. Het gebied wordt binnenkort omgevormd naar een erfgoedlandschap, waar natuur, landbouw, recreatie en waterwinning hand in hand gaan. De Vlaamse Regering laat daarom een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (kortweg GRUP) opmaken, om de verschillende bestemmingen binnen het gebied vast te leggen.
koop uw rookmelders bij de gemeente
Heeft u rookmelders bij u thuis? Gemeente & ocmw Zoersel verkoopt, samen met Stichting Brandwonden, kwaliteitsvolle en betaalbare rookmelders aan haar inwoners. Want geloof ons: de rooklucht van een brand zal u waarschijnlijk niet op tijd wekken … integendeel!
stijging fietsdiefstallen uit tuinhuizen
De politie meldt ons dat meer en meer fietsen worden gestolen uit tuinhuisjes, bergplaatsen, losstaande garages … Er werden in de eerste maanden van dit jaar bijna dubbel zoveel van zo’n diefstallen genoteerd ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.
doe alsof u thuis bent... en gooi uw afval niet op de grond
Niemand heeft graag een stort voor zijn deur. Gaat u mee voor een properdere gemeente? Laat dit zien in het straatbeeld en doe mee met de wedstrijd van ‘De Mooimakers’.
onkruidverdelging | geen glyfosaat voor particulieren
Met dit weertje groeit het wel, het onkruid. Alles op handen en knieën weghalen dan maar? Of toch maar snel een onkruidverdelger kopen? Bij dit laatste moet u opletten, want het gebruik van glyfosaat is nu verboden voor particulieren.
wordt Laura Miss Exclusive?
De 17-jarige schone uit Zoersel, Laura Duymelinck, gaat in het najaar volop voor het kroontje van Miss Exclusive. Haar pr-molen draait op volle toeren, want “als je Miss wil worden, moet je er natuurlijk ook voor werken!”
Yvonne Reynders | “onze first lady”
Exact tachtig jaar geleden werd de grootste wielrensters van onze streken geboren. Onze Zoerselse Yvonne Reynders reeg in de jaren 60 de wereldtitels en wielerrecords aan elkaar. Ze wordt in het najaar nog officieel door ons gehuldigd, maar vandaag brengt onze burgemeester alvast een bloemetje.
hinder door asfaltering Turnhoutsebaan in Schilde
U hebt waarschijnlijk al gemerkt dat er in Schilde druk gewerkt wordt aan de Turnhoutsebaan (N12). Volgende week - op 7, 8 en 9 augustus - wordt de Turnhoutsebaan tussen Zoersel en Schilde volledig afgesloten in beide rijrichtingen voor een volgende fase van de wegenwerken.
Kamp C geeft u gratis duurzaam bouwadvies
Hebt u een prachtig stukje bouwgrond of uw droomhuis gevonden en staat u te popelen om uw bouw- of renovatieplannen vorm te geven? Voor u naar uw architect sprint, denkt u best eerst na over de duurzaamheid van uw project. Doe beroep op het gratis advies van onze Kamp C adviseurs!
studeren voor uw tweede zit, gaat beter in de bib
Toch een tweede zit aan uw been? Onze bib is de perfecte locatie voor wie nood heeft aan een stille studieplek (met draadloos internet), motivatie haalt uit het samen studeren met anderen of thuis teveel afgeleid is.
500 vluchtelingen in Zoersel
De vluchtelingenstroom in 2015 - nu nog steeds zeer actueel - raakte bij Zoerselse kunstenaar Jean Coen een gevoelige snaar. Hij wilde deze mensen kost wat kost helpen. Hij zette het project ‘500 vluchtelingen in Zoersel’ op poten, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Het resultaat: een ontroerende samenwerking en een beklijvende tentoonstelling.
vergelijk de dienstverlening van energieleveranciers via ‘de Servicecheck’
Via de Servicecheck vergelijkt u heel makkelijk de dienstverlening van alle energieleveranciers in Vlaanderen met elkaar. U krijgt daarbij informatie over de contactgegevens, beloofde antwoordtermijnen, betaalmogelijkheden en eventuele bijkomende kosten voor herinneringsbrieven en afbetalingsplannen. Handig niet?
Dag van de Mantelzorg | inschrijven tot 1 september
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u een ‘mantelzorger’ én verdient u een hele grote pluim! Die pluim krijgt u van ons in de vorm van een heerlijk (gratis) verwendagje op vrijdag 15 september. Schrijf snel in!
enkele voet- en fietspaden krijgen opknapbeurt
Goed nieuws voor de fietsers en wandelaars onder ons. Enkele voet- en fietspaden in onze gemeente worden deze zomer volledig heraangelegd!
doe mee aan de Grote Fietsenquête
Voor de provincie Antwerpen zijn de fietsostrades en het fietsknooppuntennetwerk belangrijke schakels in het fietsbeleid. Om dat fietsbeleid nog beter af te stemmen op uw wensen en noden, wil de provincie via een fietsonderzoek meer te weten komen over uw fietsverplaatsingen.
start ruiming van onze provinciale waterlopen
In onze gemeente onderhoudt de provincie Antwerpen verschillende waterlopen. De meeste provinciale waterlopen worden minstens één keer per jaar geruimd. Dit gebeurt in de periode tussen 15 september en 14 februari. Soms grijpt de provincie ook tijdens de zomer in.
aanpassing rijopleiding | de lat moet hoger
Elke verkeersdode is er een te veel. Maar het is opvallend dat zo veel jongeren het slachtoffer zijn. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil beginnende chauffeurs meer kennis en kunde meegeven. “Willen we het dodentol lager, dan moet de lat hoger.”
de Tripfixer
de Tripfixer 11/07/2017
Geen idee wat u deze zomer kunt doen? Of zoekt u een plan B bij regenweer? De Tripfixer vindt voor u de meest geschikte activiteit in de provincie Antwerpen!
Eandis ‘geenstroom’
U herkent het waarschijnlijk: u kijkt tv of strijkt een hemd en plots valt alle stroom uit. Eerst controleert u of er in een andere kamer van het huis nog wél elektriciteit is. En daarna gaat u uit het raam hangen: hebben de buren hetzelfde probleem? Voor dergelijke situaties heeft Eandis nu de applicatie “geenstroom” ontwikkeld.
betaalbaar wonen in ‘Het Klooster’
Een betaalbare nieuwe woning in Zoersel. Klinkt het als muziek in uw oren? Nog tot en met 19 juli 2017 kunt u zich kandidaat stellen voor een koopwoning met drie of vier slaapkamers en tuintje in het nieuwe woonproject ‘Het Klooster’ in Halle-Zoersel.
app 112 | noodcentrale binnen handbereik
U bent in nood: paniek! Wat was het nummer ook al weer van de ambulance? Denkt u ook in de eerste plaats nog aan “900” of “100”? In panieksituaties is het niet evident om u te herinneren dat u steeds 112 moet bellen. Nu bestaat er ook een app voor.
groepsaankoop groene stroom
In onze nieuwsbrief (26 mei 2017) las u al dat de provincie Antwerpen een groepsaankoop voor zonnepanelen organiseert. Vanaf 1 juli kunt u zich ook inschrijven voor een groepsaankoop groene energie.
zomerbuurtbabbels
zomerbuurtbabbels 30/06/2017
Zin om uw buren en uw gemeentebestuur beter te leren kennen? Dan nodigen we u uit op één van de zomerbuurtbabbels in juli en augustus. Het plaatselijk buurtcomité staat alvast klaar met een tap, zodat de kelen op tijd en stond gesmeerd worden.
openingsuren tijdens de zomervakantie
U voelt het, hoort het en kunt het al bijna ruiken: de zomervakantie is niet meer veraf! Tijdens de vakantie zullen de openingsuren van onze diensten er anders uitzien. Er staan ook een aantal feestdagen op de kalender waarop we sluiten. Opdat u niet tevergeefs voor een gesloten deur staat, geven we hier even een overzicht.
afvalophaling bij warm weer
Het zeer warme weer bemoeilijkt het uitvoeren van zwaar werk, zoals de afvalinzameling. Extreme weersomstandigheden vragen dan ook om gepaste maatregelen. Bij zeer warm weer kan de ophaling van het afval ’s morgens vroeger starten. Zet uw afval dus vanaf nu tot eind augustus zeker de avond voordien - ten vroegste om 19 uur - buiten!
Geïntegreerd breed onthaal (gbo)
Weet u bij welke organisaties of instanties u moet zijn wanneer u een probleem hebt of hulp of zorg nodig hebt? De ervaring leert ons dat niet iedereen daarin slaagt. De medewerkers van ons nieuw ‘geïntegreerd breed onthaal’ (of gbo) helpen u graag verder.
hittegolf | een heet onderwerp
Het was puffen deze week! Hopelijk hebt u het hoofd koel kunnen houden en hebben we de ergste zweetbuien achter de rug. Het onderwerp is echter nog niet van tafel. Even een toelichting over het verbod op waterverspilling, het huidige brandgevaar (code rood!) en de zorg voor onszelf en anderen tijdens hete dagen.
jeugdhulp en vertrouwenspersonen
Iedereen heeft al wel eens een vraag of een probleem. De meeste jongeren kunnen hiervoor terecht bij vrienden of ouders. Jongeren in de jeugdhulp kunnen zich ook – ongeacht hun leeftijd – laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.
registreren van herlaadkaarten
Hebt u uw herlaadkaart (prepaid simkaart) al geregistreerd op uw naam? Dit is verplicht sinds december vorig jaar. Maar niet iedereen deed dit al. Het is nog niet te laat om u alsnog te identificeren en de herlaadkaarten weer te activeren.
vogelgriep | twee nieuwe besmettingen bij hobbyvogels
Er zijn opnieuw besmettingen met vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij twee hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Als gevolg geldt er sinds woensdag in heel het land een verbod op verkoop van pluimvee op openbare markten en zijn alle verzamelingen met pluimvee verboden.
dubbel glas en dakisolatie | verplicht in elke (huur)woning vanaf 2020
Verhuurt u een woning waarin dakisolatie of dubbel glas ontbreekt? Dan loopt u kans dat uw eigendom vanaf 2020 ongeschikt is voor de huurmarkt. Dat is een gevolg van het ‘Renovatiepact’ van de Vlaamse overheid.
veranderen van energieleverancier is gratis
16 procent van de Vlamingen denkt dat ze bij het veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Niets is minder waar! Veranderen van leverancier is gratis. En uw nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met uw huidige leverancier.
evenementenspeerpuntactie
Het reglement evenementenspeerpuntactie is op de gemeenteraad van mei goedgekeurd. Dit reglement bestond al voor jeugd- en sportverenigingen, maar socio-culturele verenigingen vielen in het verleden uit de boot. Nu zijn ook deze verenigingen vrijgesteld van retributie bij de organisatie van grote evenementen die de naam van onze gemeente mee uitdragen buiten de gemeentegrenzen.
plezierige zomeravonden in het park
Veel had het niet gescheeld of het was beeld noch klank op de zomerse vrijdagavonden in het park van Halle. Via een oproep vond het gemeentebestuur gelukkig een nieuwe en gedreven organisator: Kristel Van Loon van vzw Vwala. Bent u ook benieuwd naar het programma van 2017?
strengere normen voor officiële identiteitsdocumenten
Met de zomervakantie voor de deur, is de kans groot dat u deze weken uw reisdocumenten in orde brengt. Hou hierbij rekening met de nieuwe, strengere normen voor pasfoto’s op uw identiteitskaart. En als u van plan bent in het buitenland met de auto te rijden, bekijk dan ook even de foto op uw rijbewijs.
schrijf u als de bliksem in voor onze zomerwerking
Sinds woensdag kunt u online inschrijven voor onze zomerwerking. De plaatsen tikken weg terwijl u dit leest, dus snel zijn is de boodschap!
zes gemeenten ondertekenen samenwerkingsovereenkomst rond woonbegeleiding
Op 29 mei ondertekenden de ocmw’s en gemeenten van Zoersel, Malle, Schilde, Wijnegem, Wommelgem en Zandhoven een samenwerkingsovereenkomst rond woonbegeleiding. De gemeenten doen hiermee een extra inspanning om voor mensen met een psychosociale kwetsbaarheid een geschikte woning te vinden én te houden. © foto Dirk Van der Wijden
groepsaankoop zonnepanelen
Zijn zonnepanelen nog wel interessant nu er geen subsidies meer zijn en u moet betalen om elektriciteit op het net te plaatsen? Zeker, want de prijs van zonnepanelen is sterk gedaald en ook de elektriciteitsprijs is opnieuw gestegen. De provincie Antwerpen wil met deze groepsaankoop haar inwoners maximaal ondersteunen om toch in groene elektriciteit te investeren.
géén taxusinzameling 2017
Sinds 2008 snoeien we met zijn allen gewillig onze taxushagen en doneren we het snoeisel voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker. De inzamelende organisatie ‘Vergroot de Hoop’ laat nu weten dat ze in 2017 geen inzamelactie kunnen organiseren.
loslopende honden
loslopende honden 26/05/2017
U merkt het. Het zijn al heerlijke dagen geweest om met uw hond buiten te vertoeven! Doet u dan ook stiekem zijn leiband los, zodat hij eens goed kan rondrennen? Dit is echter niet voor iedereen even leuk. Want wist u dat er de laatste weken al heel wat lopers gebeten werden door loslopende honden? Laat het u en uw hond niet overkomen!
energiezuinige woning met een renovatie-audit
Is uw woning klaar voor de volgende 30 jaar? Bent u aan renoveren toe? Weet u niet hoe u eraan moet beginnen? Een renovatie-audit helpt u om te kiezen voor de juiste energiebesparende maatregelen.
wegen- en rioleringswerken rondom de nieuwe school
Volgende week staan er enkele wegen- en rioleringswerken op de planning rondom de nieuwe gemeentelijke basisschool in Halle.
muzikale supersenior in Pierenbos | Vic werd deze week 90 jaar!
Victor Meeuws uit Halle werd deze week, op 16 mei, 90 jaar. Dat is op zich al een hele prestatie. Maar wist u ook dat hij nog elke week zanglessen geeft aan het tweede, derde en vierde leerjaar van gemeentelijke basisschool Pierenbos? Tijd voor een gesprek!
my Bikeworld | uw fietsdroom
Bent u iemand die erg kan genieten van een fietstochtje? Of fietst u elke dag ijverig naar het werk? Dan komt u beslist situaties tegen waarin u denkt: “Dit is voor een fietser moeilijk of gevaarlijk.” Begint u dan ook meteen te fantaseren over hoe het beter kan? Met de website van My Bikeworld kunt u dit (letterlijk) aankaarten en de fietsinfrastructuur voor iedereen helpen verbeteren.
zijn uw zonnepanelen al gemeld?
Het gaat opnieuw goed met de populariteit van zonnepanelen in Vlaanderen. Vandaag zijn er zo’n 275.000 trotse eigenaars van een zonnepaneel-installatie in Vlaanderen. Wist u trouwens dat u uw zonnepanelen moet aanmelden bij uw netbeheerder? Dit is niet alleen omwille van een correcte netvergoeding. Het is ook echt belangrijk voor de veiligheid en de goede werking van het distributienet.
zomerwerking 2017 | voorinschrijving
De zomermaanden komen in zicht. Voor uw kroost betekent dit weer twee heerlijke maanden zonder school en héél véél (buiten) spelen! Zoekt u nog leuke zomeractiviteiten voor uw kind(eren) tussen 4 en 14 jaar (geboortejaar 2002 - 2013)? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie! De voorinschrijvingen voor workshops, themakampen en uitstappen starten vandaag.
culinair fietsen in het groen
Gek van culinaire verwennerijen en/of benieuwd naar heerlijke streekgebonden producten? Combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën deze zomer heel wat fijne uitstapjes voor u in petto.
mei = maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Mei is internationaal de maand waarin extra aandacht gaat naar de preventie en de gevolgen van baarmoederhalskanker. Daarom roept Logo Antwerpen alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar op om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen!
middenstand Sint-Antonius zet u in de bloemen
De lokale handelaars van Sint-Antonius zetten u graag in de bloemetjes tijdens hun lenteactie. Koopt u iets in één van de deelnemende handelszaken, dan maakt u kans op een prachtige bos bloemen!
Open Wervendag: kijk binnen in de nieuwe school in Halle
De bouw van de nieuwe gemeentelijke basisschool Pierenbos in Halle gaat goed vooruit. Tijdens de Open Wervendag op zondag 7 mei gooien we de ‘deuren’ van onze werf open en kunt u al eens binnenkijken in de nieuwe klaslokalen, sporthal, eetzaal … van de nieuwe school.
er huizen vreemde vogels in Beuk & Noot
Al het hele schooljaar werkt iedereen van gemeentelijke basisschool Beuk & Noot aan het kunstproject ‘Vreemde Vogels’. In mei kunt u de kunstwerken bewonderen in de etalage van enkele Zoerselse handelaars. Bovendien wordt de school tijdens de opendeurdag omgetoverd tot een heus museum.
(g)een teken van zwakte?!
Eén op de drie landgenoten kampt(e) al eens met psychische problemen. Misschien hebt u er ook al mee geworsteld, of overkwam het iemand die u kent? Erover praten blijft echter een torenhoge opdracht. Via ‘stigWA’, een project van psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis, AZ Sint-Jozef en gemeente & ocmw Zoersel, maken we komaf met het taboe.
hulp bij aangifte personenbelasting
Hebt u hulp nodig bij het invullen van uw belastingaangifte? Kom dan met uw identiteitskaart en belastingformulier naar het administratief centrum (Handelslei 167) en laat u helpen door de specialisten van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën.
Zoersel stapt over naar regio noord
Op 2 mei 2017 stappen we met ons recyclagepark in ‘regio noord’ van Igean. Concreet betekent dit dat u vanaf die dag met uw afval ook terecht kunt in de andere recyclageparken van regio noord. Bovendien betaalt u overal dezelfde prijs.
Halle-Dorp: de verbindingsweg en De Blokskens
De bouw van de nieuwe school zit in de afwerkingsfase. Maar ook enkele andere projecten in Halle-Dorp krijgen al vorm. In de gemeenteraad van 25 april werd de ontwikkeling van de sites ‘nieuwe verbindingsweg’ (tussen de Halmolenweg en Halle-Velden) en ‘woonontwikkeling De Blokskens’ unaniem goedgekeurd.
'Onder de linde' van Mariette Coppens in wzc de Buurt
In de ontmoetingsruimte van woonzorgcentrum de Buurt kunt u sinds 10 april een beeldhouwwerk van Mariette Coppens (85) bewonderen. Ze gaf dit kunstwerk voor onbepaalde duur in bruikleen aan het centrum, waar ze sinds kort ook zelf verblijft.
eerste CNG-voertuig in Zoersel
Gisteren (donderdag 20 april) werd de eerste CNG-wagen in ons wagenpark officieel ingehuldigd door schepenen Luc Kennis (schepen onderhoud infrastructuur) en Koen Paredaens (schepen milieu). Met de aankoop zetten we onze eerste stappen richting een duurzamer wagenpark.
in nood? 1 + 1 = 2
in nood? 1 + 1 = 2 19/04/2017
Weet uw zoon of dochter wat hij of zij moet doen bij een noodgeval? Kennen ze het noodnummer en hoe ze het moeten gebruiken? Ontdek samen met uw kind “112 kids”.
een brug tussen erfgoed en zorg | Erfgoeddag
De Erfgoeddag staat dit jaar helemaal in het teken van het thema ‘zorg’. Als gemeente die dit thema hoog in het vaandel draagt, een ideale kans om u meer te vertellen over één van de bekendste zorginstellingen van Zoersel: ZNA Joostens.
word vrijwilliger!
word vrijwilliger!  14/04/2017
Hebt u wat vrije tijd over, en wilt u die graag zinvol invullen? Of bent u zelf op zoek naar iemand die gemotiveerd en vrijblijvend hulp kan bieden? Dan bent u bij ons vrijwilligerspunt aan het juiste adres.
week van de bij | de bij op restaurant
Van 28 mei tot 4 juni geven we extra aandacht aan onze zoemende vriend ‘de bij’. Deze ‘Week van de Bij’ is nog niet voor morgen, maar u kunt er nu al voor zorgen dat uw tuin een waar restaurant wordt, waar de bijen binnen een paar weken van kunnen genieten.
uw recht op een waardig levenseinde
Hebt u al nagedacht over uw levenseinde? Veel mensen denken hier wel eens over na, maar weinigen praten erover met hun arts of zetten hun wensen op papier. In ieder geval zijn er enkele zaken die u op voorhand kunt regelen, ook al bent u nu nog kerngezond.
vraag tijdig een speelstraat aan!
Leven uw kinderen zich bij mooi weer graag buiten uit? En woont u in een buurt waar veel jonge kinderen opgroeien? Dan is een speelstraat de ideale manier om hen bij elkaar te brengen en samen onbezorgd en veilig buiten te laten spelen.
zonnekaart: is uw dak geschikt voor zonnepanelen?
Vorige week lanceerde de Vlaamse Regering haar langverwachte ‘zonnekaart’. Hiermee kunt u nakijken hoe geschikt uw woning is voor het gebruik van zonne-energie. Voor gebouwen met een goede score wordt bovendien automatisch de kosten en opbrengsten berekend. Zeer handig dus!
we laten u niet vallen! | valpreventieproject
Eén op de drie thuiswonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Eén val kan op die leeftijd helaas al heel wat vervelende gevolgen hebben. Door uw woning en levensstijl (of die van uw ouders) nu al een klein beetje aan te passen, zorgt u ervoor dat u langer in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.
vernieuwing urnenmuur in Halle
Op de begraafplaats van Halle maakt de oude urnenmuur plaats voor een onderhoudsvriendelijkere versie. Dit doen we in het kader van de vergroening van de begraafplaats.
Fik van Gestel: tentoonstelling Bladstilte
Fik van Gestel is geen onbekende in de schilderswereld. U vindt zijn werk terug in de collecties van onder andere het Museum van Hedendaagse kunst van Antwerpen, het Vlaams Parlement, de Europese Centrale Bank … Van 1 tot en met 23 april kunt u enkele van zijn schilderijen ook bewonderen in de Bijl. © foto Marc Van Outrive
boekenbingo: lees en speel mee!
Was u dit jaar van plan om wat meer te onthaasten met een goed boek, maar hebt u geen inspiratie? Doe dan mee met de Boekenbingo!
aangepaste schooltoegang Beuk & Noot
Tijdens de paasvakantie wordt er hard gewerkt aan het kruispunt aan gemeenteschool Beuk & Noot (kruispunt Achterstraat - Ter Beuken). We gebruiken deze twee weken namelijk om de schooltoegang verkeersveiliger te maken.
‘Gewoon Spelen’ tijdens de vakantie
Monnikenheide organiseert ook dit jaar ‘Gewoon Spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) beperking. Nieuw dit jaar is dat zij elke week ook een uitstap op de planning hebben staan! Er wordt gespeeld in Malle, Zandhoven en Zoersel.
op het digitale pad met digidak
Zoerselaars op een eenvoudige manier laten kennismaken met nieuwe media, dat is het doel van de vrijwilligers bij digidak. Wilt u uw computer-, tablet- en/of smartphonevaardigheden ook opkrikken? Schrijf dan in tijdens de inschrijvingsronde in maart.
fietsenverkoop | nieuwe procedure
Op 23 maart organiseren we een nieuwe fietsenverkoop, maar vanaf dit jaar ziet de procedure er net iets anders uit. De fietsen worden nog steeds per opbod verkocht, maar de verkoop zelf zal vanaf nu online verlopen.
pps Halle | stand van zaken
De bouw van de school schiet goed op. De meiboom is geplant wat betekent dat het hoogste punt bereikt is en de ruwbouw klaar is. Het fijne metselwerk is af en bijna alle ramen en deuren zijn geplaatst. Met de afwerking ziet u de vormgeving en komt het echte beeld van de nieuwe school tevoorschijn.
1712 | het nummer dat u belt bij vragen over geweld
1712 is de telefonische hulplijn waar iedere burger terecht kan om te spreken over elke vorm van geweld en voor het melden van kindermishandeling. Of het nu gaat om geweld binnen of buiten het gezin, recent of lang geleden, als dader, slachtoffer of getuige, voor volwassen en kinderen, deze hulplijn is er voor u.
het wooninfopunt is er voor u
Hebt u vragen over (sociaal) wonen? Blijf er niet mee zitten en kom naar het wooninfopunt (WIP) in het administratief centrum. Wij helpen u graag verder!
op reis tijdens de vakantie? denk aan de Kids-ID!
Kijkt u, met het regenweer van de afgelopen dagen, ook uit naar enkele deugddoende zonnestralen? Denkt u daarbij spontaan aan een tripje naar het buitenland met het gezin? Regel dan zeker ook de Kids-ID voor de kinderen!
Wat vindt u van uw gemeente?
De Vlaamse overheid en het gemeentebestuur willen graag weten hoe u over uw gemeente en uw buurt denkt. Is het bijvoorbeeld prettig wonen in uw buurt? Is er genoeg groen? Wat vindt u van uw woning? Doe mee aan de enquête en laat van u horen!
meer fietsnetwerk, meer fietsplezier
Groter, veiliger en aantrekkelijker: dat is het fietsnetwerk Kempen anno 2017. Daar moeten onder meer 100 kilometer nieuwe trajecten en 50 extra knooppunten in onze buurt voor zorgen.
voorkom metaaldiefstallen op begraafplaatsen
De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken meldt een toename van metaaldiefstallen op begraafplaatsen. We geven u daarom graag enkele preventiemaatregelen mee om zulke diefstallen te voorkomen.
u versterkt de buurt | week van de vrijwilliger
De kracht van vrijwilligerswerk in onze gemeente valt niet te onderschatten. Vrijwilligers maken het buurtgevoel sterker en betekenen veel voor onze lokale gemeenschap. Tijdens de week van de vrijwilliger - van 4 tot 12 maart - zetten we u daarom graag op nummer één!
ophokplicht versoepeld sinds 1 maart
Hoewel het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, versoepelde het Voedselagentschap sinds woensdag enkele van de verplichte voorzorgsmaatregelen voor situaties die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels. Deze versoepelingen kwamen er na een nieuwe risicoanalyse.
de prinses op het witte paard | jeugdboekenmaand
Jongens houden van voetbal en meisjes van dansen. Juist? Fout! Tijdens de Jeugdboekenmaand in maart maakt de bibliotheek komaf met het hokjesdenken. Onze bibliotheekmedewerkers selecteerden een aantal supertoffe boeken, die je meenemen naar een wereld waar de typische jongens- en meisjesdingen niet bestaan.
‘groen’ lachen met De Smoestuinier
Tuiniert u al pesticidenvrij, maar kreeg u uw buur nog niet overtuigd? Dan snelt Low Impact Man Steven Vromman u te hulp. In zijn ecocomedyshow ‘De Smoestuinier’ gaat hij samen met u op zoek naar de smoezen over waarom zoveel mensen nog schadelijke pesticiden gebruiken. En hij komt met oplossingen!
laagdrempelige subsidies voor het platteland | LEADER
Hebt u voor onze gemeente (of regio) een goed idee rond landbouw- en natuureducatie, het vrijwaren en ontwikkelen van de open ruimte of armoede en kwetsbaarheid op het platteland? Dan maakt u kans op een ‘LEADER’-toelage tot maximaal 100.000 euro voor een periode van 2 jaar (goed voor maximaal 65% van de totale projectkost).
Dagen Zonder Vlees | schrijf in!
Zin in een nieuwe uitdaging nu de alcoholvrije maand februari ten einde loopt? Doe dan mee met Dagen Zonder Vlees en daag uzelf uit om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Meedoen kan al vanaf één dag per week. De actie loopt van 1 maart tot 15 april.
wonen in het woonproject ‘Het Klooster’
Naast 45 betaalbare bouwgronden werd er in het woonproject ‘Het Klooster’ ook een zone gereserveerd voor het realiseren van sociale huur- en koopwoningen. Nu deze woningen bijna klaar zijn, kunnen potentiële nieuwe bewoners zich alvast kandidaat stellen.
verkeerscirculatieplan rond nieuwe gemeenteschool bijgestuurd
Gemeente & ocmw Zoersel vroeg vorig jaar een stedenbouwkundige vergunning aan voor de bouw van de nieuwe gemeenteschool in Halle en de bijhorende omgevingswerken. Omdat er in het dossier van de omgevingswerken onlangs nog enkele zaken wijzigden, werd nu ook het verkeerscirculatieplan van de schoolomgeving bijgestuurd.
waterprobleem in Halle onder controle
In januari kreeg de zone tussen de Lage Weg en de Berkemei heel wat water te slikken, met wateroverlast tot gevolg. Onze medewerkers deden er – samen met de dienst Waterbeleid van provincie Antwerpen – ondertussen alles aan om het probleem op te lossen en in de toekomst te vermijden.
KWB Sint-Antonius heeft een boontje voor sociale kruidenier de NetZak
KWB Sint-Antonius heeft een hart voor mensen die het moeilijk hebben. Daarom schonken ze op donderdag 16 februari maar liefst de helft van hun opbrengst van de kerstmarkt 2016 aan onze sociale kruidenier ‘de NetZak’. Bedankt!
goedkope leningen woningfonds
Ondanks de huidige lage rentevoeten voor hypothecaire leningen slagen sommige jonge gezinnen of alleenstaanden er nog altijd niet in een eigen woning te kopen. Met de voordelige woonkredieten van het Vlaams Woningfonds kan het wél.
vakantiewerk: wie zoekt, die vindt
Gemeente & ocmw zoekt jobstudenten en monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
20 kinderen op zoek naar gastgezin tijdens de zomermaanden
Euro-Children zorgt elk jaar voor een vakantie van een viertal weken bij Vlaamse gastgezinnen voor kinderen uit probleemgebieden in Europa. Zij verwelkomen dit jaar ongeveer 40 kinderen, waarvan 20 die voor de eerste maal komen. Van deze laatsten zijn er 8 uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl, en 6 uit Kroatië en Bosnië & Herzegovina en 6 uit Slovakije.
CO is een stille sluipmoordenaar
Koolmonoxide (CO) maakt elk jaar opnieuw slachtoffers. Bij meer dan de helft van de koolmonoxidevergiftigingen (57%) heeft de vergiftiging thuis plaatsgevonden. De meest genoemde oorzaken zijn: brand, een kapotte kachel of geiser of problemen met de (centrale) verwarming (ketel).
opnieuw GEWOON SPELEN tijdens de schoolvakanties
Monnikenheide organiseert gedurende vijf weken ‘Gewoon Spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) beperking. Nieuw dit jaar is dat zij elke week ook een uitstap op de planning hebben staan! Er wordt gespeeld in Malle, Zandhoven en Zoersel
verdient uw project een duwtje in de rug?
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug.
zwerfvuilactie | opruimweekend
Op 31 maart, 1 en 2 april gaan we weer met z’n allen op jacht naar rondslingerende peuken, blikjes, flessen ... Wilt u ook graag helpen? Trommel dan nog wat buren of vrienden op om samen een deel van Zoersel zwerfvuilvrij te maken.
ophokplicht pluimvee in het hele land
Op 1 februari 2017 werd een vogelgriepvirus vastgesteld bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke. Daardoor werden de maatregelen tegen vogelgriep sinds deze week opgekrikt. De maatregelen gelden voor het hele land.
Tournée Minérale: een maand zonder alcohol
De DrugLijn en Stichting tegen Kanker slaan de handen in elkaar voor de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari 2017 alcohol een maand lang af te zweren. Februari 2017 wordt dé alcoholvrije maand, al meer dan 50.000 mensen en heel wat bedrijven, steden en organisaties doen mee. U ook?
een centraal onthaalpunt | Lokale Politie Voorkempen verhuist
In februari verhuist Lokale Politie Voorkempen de meerderheid van haar diensten naar het nieuwe complex in Brecht. U hoeft zich echter geen zorgen te maken. U kunt nog steeds terecht in de politiepost in het administratief centrum.
Bart Sebreghts beëindigt zijn mandaat als schepen
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 sloten de partijen N-VA en CD&V een bestuursakkoord. Beide partijen vormen sinds de installatievergadering, van 2 januari 2013, de meerderheidscoalitie voor de legislatuur 2013-2018. Tussen N-VA en CD&V werd bovendien overeengekomen dat het mandaat van Bart Sebreghts zou eindigen na vier jaar en dat Tania Kohlen (N-VA) vanaf dan het mandaat van schepen zou opnemen.
dichttalent in Zoersel | Poëzieweek 2017
Gisteren vierden we de meest poëtische dag van het jaar en hét startschot van de Poëzieweek, de Gedichtendag. Ook in onze nieuwsbrief geven we graag aandacht aan de woordenkunstenaars onder ons. We vroegen enkele getalenteerde Zoerselaars om in hun pen te kruipen en u mee te laten genieten van hun leuke, mooie, humoristische gedichten.
cultuurprijs 2016 voor jeugdherberg Gagelhof
Op zondag 15 januari reikte gemeente & ocmw Zoersel de cultuurprijs 2016 uit. De eer was deze keer weggelegd voor de vrijwilligers van de jeugdherberg ‘Gagelhof’, die er met hart en ziel voor zorgen dat de herberg op volle toeren blijft draaien. Zonder hun inzet zou er van een jeugdherberg in Zoersel wellicht al lang geen sprake meer zijn.
doe mee aan Vlaanderen feest en ontvang een feestcheque
Wilt u een feest voor uw straat of buurt organiseren? Dan is de aanloop naar de Vlaamse feestdag en uiteraard 11 juli zelf een uitgelezen moment om dat in de praktijk om te zetten. U komt dan immers in aanmerking voor een feestcheque tot 170 euro!
de allereerste schoolstapjes |  inschrijfdagen kleuters
Uw kleine kapoen staat nog maar net goed en stevig op z’n beentjes, of u moet al op zoek naar een geschikte eerste school. Wat gaat de tijd toch snel ... In onze gemeente hebt u gelukkig keuze genoeg, want we hebben maar liefst zes kleuter- en lagere scholen. Aan u de keuze waar uw oogappel zijn/haar schoolcarrière start.
gratis huisvuilzakken vanaf 30 januari
Ook dit jaar kunt u weer bij ons terecht voor een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken. U ontvangt per officieel inwonend gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2017.
poëzieweek 2017 | dichter in huis
Hoewel poëzie vaak over ernstige onderwerpen gaat, wordt er in poëtenland ook heel wat afgelachen. De Poëzieweek van 2017 – met humor als thema – geeft dit jaar aandacht aan gedichten die ‘serieus’ op uw lachspieren werken. Ook in Zoersel heeft de Poëzieweek een vaste stek binnen het cultureel aanbod, mét een vierde editie van ‘dichter in huis’.
gemeentelijke strooiploeg staat paraat
2017 is gestart met ijzel en sneeuw, en de weerman voorspelt nog meer voor deze week. Onze gemeentelijke dienst onderhoud infrastructuur houdt het weerbericht nauwlettend in het oog en staat paraat om te strooien.
heraanleg N14 Zandhoven
Dit jaar gaat het Agentschap Wegen en Verkeer verder met de heraanleg van de N14 in Zandhoven en Ranst. De Liersebaan wordt aangepakt tussen het kruispunt met de Kerkstraat tot net voorbij het op- en afrittencomplex Massenhoven van de E313.
energiepremies aangepast in 2017
Vanaf 2017 zullen de energiepremies in Vlaanderen er heel anders uitzien. Verschillende individuele premies worden geleidelijk afgebouwd, maar wie verschillende investeringen combineert in een 'totaalrenovatie' kan nog wel rekenen op een bonus tussen 1250 en 4750 euro.
strengere regels voor foto identiteitskaart
Moet u weldra een nieuwe identiteitskaart hebben? Dan moet u uitkijken of de foto wel voldoet aan de nieuwe normen. “Die zijn namelijk strenger geworden”, zo meldt de dienst bevolking. “Vanaf 16 januari 2017 moeten de foto’s voor de identiteitskaarten ook voldoen aan de zogenaamde ICAO-normen zoals de paspoorten. Dit wil zeggen maximum zes maanden oud, geen glimlach en geen tanden zichtbaar.”
364 000 euro Vlaamse steun voor erfgoed in de Voorkempen
De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst (IOED), waar ook gemeente & ocmw Zoersel deel van uitmaakt, krijgt een subsidie van maar liefst 364 000 euro om een intergemeentelijk onroerend erfgoedbeleid uit te stippelen.