A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2016
Is uw verwarming in orde?
Verwarmt u uw huis met een centraal verwarmingstoestel? Laat dan zeker uw ketel jaarlijks of tweejaarlijks nazien door een erkend technicus. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar zo verwarmt u uw huis op een veilige, zuinige én milieuvriendelijke manier. Dus minder kans op CO-vergiftiging en schouwbrand, minder kans op pannes en een lager verbruik.
helpt u de straat mee proper te houden tijdens het nieuwjaarszingen?
Het nieuwjaarszingen, waarbij honderden kindervoetjes van deur tot deur gaan om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen, is een hartverwarmende traditie in onze gemeente. Hoewel er elk jaar heel wat inspanningen gedaan worden om de straten proper te houden, liep het vorig jaar toch nog fout. Let u er dus mee op dat het afval niet op de straat belandt?
brandweer Zone Rand investeert in 2017 fors in veiligheid, personeel en logistiek
Zoersel maakt, samen met 20 andere gemeenten deel uit van de Brandweer Zone Rand. De voltallige zoneraad van Brandweer Zone Rand heeft op 25 november, het budget 2017 unaniem goedgekeurd. De gemeenteraad van Zoersel heeft inmiddels, op 19 december, de gemeentelijke bijdrage voor de zone Rand vastgesteld.
gemeenteraad keurt budget 2017 goed
De gemeenteraad van Zoersel keurde zopas het budget 2017 goed. Het budget geeft de te verwachten inkomsten en uitgaven weer voor volgend jaar. Het geeft dus een goede inkijk op de plannen van het bestuur.
solidariteit met de feestdagen
Onze oudste inwoners tijdens de kerstdagen trakteren op een bezoekje en een fruitmandje. Dat is al decennialang het opzet van de KWB van Sint-Antonius en van de Heren van Zoersel. Twintig jaar geleden besloot het gemeentebestuur om dit mooie initiatief mee te ondersteunen en uit te breiden naar deelgemeente Halle.
toelating nodig voor vuurwerk in Zoersel
Vuurwerk is duur, gevaarlijk en hinderlijk voor de omgeving. Het heeft nog al te vaak woningbranden en/of zwaargewonde brandwondenpatiënten tot gevolg. Het geknal betekent ook voor dieren, en hun baasjes, heel wat ellende! Daarom is gemeente & ocmw Zoersel er geen voorstander van. Is vuurwerk afsteken voor u toch onlosmakelijk verbonden met het inzetten van het nieuwe jaar? Doe het dan vooral doordacht én met toelating.
Zoerselaars vallen met theater STAP in de prijzen op internationaal festival in Iran
Begin december vond in Iran een internationaal theaterfestival plaats. Theater Stap kaapte er verschillende prijzen weg met het stuk ‘De Bank’. Zoerselaars Marc Bryssinck, artistiek leider en Ingrid van den Bergh, algemeen coördinator, staan mee aan de wieg van dit professioneel inclusief gezelschap. Een 20-tal acteurs, voornamelijk met het syndroom van Down, brengen theater van topniveau.
stand van zaken werken Turnhoutsebaan N12 Schilde
De werken aan de Turnhoutsebaan (N12) in Schilde vorderen goed. De aannemer rondt fase 1b stilaan af en hoopt daar eind januari mee klaar te zijn. Meteen erna start fase 2, nl. de herinrichting van het kruispunt Turnhoutsebaan-Liersebaan.
70 Zoerselaars leerden dit najaar reanimeren | schrijf nu al in voor de nieuwe cursussen
Dit najaar organiseerde gemeente & ocmw Zoersel vijf gratis reanimatiecursussen, waar maar liefst 70 inwoners en medewerkers succesvol aan deelnamen. Zij kregen gisteren hun ‘reanimatieattest’. Wilt u ook leren reanimeren? Schrijf u nu al in!
met de feestbus van oud naar nieuw
Nieuwjaar vieren zonder stress of parkeerzorgen? Dat kan ook dit jaar weer met de feestbussen van De Lijn! Vanaf maandag 19 december kunt u uw gratis busticket afhalen.
heeft uw bromfiets al een nummerplaat? meteen doen!
Sinds 31 maart 2014 moeten nieuwe bromfietsen en lichte vierwielers worden ingeschreven en een nummerplaat dragen. Deze verplichting geldt voor alle bromfietsen die reeds voor deze datum in het verkeer circuleerden.
‘Nieuwjaarke zoete’
31 december, oudejaarsdag… Elk jaar trekken honderden kinderen die dag al zingend door de straten van onze drie deelgemeenten. U hebt de liedjes toch al – samen met uw kinderen – geoefend? Neen? We geven u alvast enkele liedjes mee én zochten voor u uit waar die traditie eigenlijk vandaan komt.
nieuwe wijkindeling Lokale Politie Voorkempen | vanaf 1 januari
Onze gemeente is opgedeeld in vijf wijken, elk met zijn eigen wijkinspecteur. Om een betere dienstverlening te garanderen, besloot de Lokale Politie Voorkempen om - in heel de zone - de wijken te verkleinen en extra wijkinspecteurs in te zetten.
begroting 2017 van brandweerzone Rand ter inzage
De begroting van de brandweerzone Rand is een openbaar document dat iedereen kan komen inkijken. Dit kan vanaf 12 tot en met 23 december.
één minuut vrijwilligerswerk, een wereld van verschil
Niet alle Zoerselaars kunnen de feestdagen doorbrengen met familie en/of vrienden, en voelen zich tijdens deze periode vaak eenzaam. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke (on)bekende betekent veel voor hen. Doet u ook mee? Pen uw allermooiste wens dan neer op één van de wenskaartjes van ons vrijwilligerspunt.
Zoersel viert 20ste editie van haar cadeau- en kerstmarkt 'over de grenzen heen’
Hou zaterdag 10 en/of zondag 11 december alvast vrij in uw agenda, want dan organiseert gemeente & ocmw Zoersel, samen met enkele Zoerselse verenigingen, wereldraad Zoersel en welzijns- en gezondheidsraad Zoersel, de 20ste editie van haar cadeau- en kerstmarkt ‘over de grenzen heen’.
oproep: schenk een extraatje voor kerst
Met de feestdagen voor de deur wil onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ Zoerselaars die in armoede leven graag een extraatje aanbieden om te serveren tijdens hun kerstdiner. Helpt u ook mee?
schrijf ook dit jaar mee om onrecht tegen te gaan
In december vorig jaar kropen miljoenen mensen - waaronder ook heel wat Zoerselaars - in hun pen om gerechtigheid te eisen voor twaalf individuen en gemeenschappen tijdens de jaarlijkse internationale schrijfmarathon van Amnesty International! Ook dit jaar willen wij de oproep van deze mensenrechtenorganisatie ondersteunen en ieder van u aanzetten om mee te schrijven, mailen of faxen.
guerilla-actie in de bib | vriend van de thermostaat
Door bewuster te verwarmen, kunt u heel wat energie en centen besparen. Uw thermostaat optimaal instellen is daarbij zeker de moeite. Leer er op woensdag 7 december alles over in de bibliotheek van Zoersel!
Zoersel en Bohicon ondertekenen samen het burgemeestersconvenant
Eind mei van dit jaar onderschreef onze burgemeester Liesbeth Verstreken, in naam van gemeente & ocmw Zoersel, al een engagementsverklaring om zich in te zetten voor de 17 nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Op 21 november volgde de logische volgende stap, en werd het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie - zoals beslist op de gemeenteraad van september - ook daadwerkelijk ondertekend.
100 jaar psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis
In 2024 bestaan het psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis en het algemeen ziekenhuis Sint-Jozef respectievelijk 100 en 75 jaar! In samenwerking met de universiteit Antwerpen brengen enkele enthousiaste (ex-) medewerkers, in aanloop naar deze verjaardag, de geschiedenis van beide organisaties in kaart. We blikken alvast even terug op het ontstaan van de materniteit.
studeren in de bib en het Koetshuis
Wie nood heeft aan een stille studieplek, motivatie haalt uit het samen studeren met anderen of thuis teveel afgeleid is, vindt binnenkort een stille studieplek - mét draadloos internet - in de bib van Zoersel of in het Koetshuis in het park van Halle.
uitbreiding mogelijk dankzij RUP
Zowel tennisclub Den Otter als Domein Martinus hebben plannen om uit te breiden. Om dit mogelijk te maken, mits bepaalde voorwaarden, werd voor beide initiatieven een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt.
de NetZak krijgt een appeltje voor de dorst
De NetZak, de nieuwe sociale kruidenier van gemeente & ocmw Zoersel, kreeg deze maand een extra duwtje in de rug in de vorm van een projectsubsidie. De organisatie Cera schenkt de NetZak namelijk € 2.500 voor de aankoop van de nodige hard- en software.
vijf jaar stedenband met Bohicon
Vijf jaar geleden, op 20 oktober 2011, ondertekende gemeente & ocmw Zoersel een stedenbandovereenkomst met Bohicon in Benin. Sinds de ondertekening is er – hier in Zoersel en ter plaatse in Afrika – hard gewerkt rond verschillende activiteiten, initiatieven en projecten. We geven u graag een stand van zaken.
op zoek naar een nieuwe invulling voor kasteel van Halle
Gemeente & ocmw Zoersel gaat op zoek naar een nieuwe bestemming voor het kasteel Halle Hof. Bent u kandidaat om het Halse kasteel een nieuwe (duurzame) invulling te geven? Dan kunt u de locatie vanaf vandaag (18 november) via uw vastgoedmakelaar bezichtigen.
zit uw kind goed in z’n vel?
Kinderen en jongeren recuperen vaak sneller van een negatieve ervaring of tegenslag. Toch is die veerkracht verschillend van kind tot kind. Weet u bijvoorbeeld op welke momenten uw kind wat extra steun kan gebruiken, of wanneer het een duwtje in de rug nodig heeft? We geven u graag enkele tips mee.
overzicht bewaren via thuiszorgoverleg
Komen er verschillende zorgverleners bij u thuis, maar bent u het overzicht soms kwijt? Loopt het overleg tussen uw huisarts, de thuisverpleging en andere diensten niet meer zo vlot? Of wilt u gewoon alles even op elkaar afstemmen? Dan kunt u een thuiszorgoverleg aanvragen.
Art Fan schenkt € 2.500 aan de Facktorij
Art Fan (fan van kunst) verenigde 20 jaar lang kunstminnaars en kunstenaars die zich bezig hielden met tekenen, schilderen, keramiek, grafiek en/of juweelontwerp. Oorspronkelijk zo’n honderdtal leden bezochten heel regelmatig tentoonstellingen in de driehoek Amsterdam, Düsseldorf en Parijs. De vereniging besloot er echter een punt achter te zetten en het geld dat ze nog in ‘kas’ hadden afgelopen dinsdag te schenken aan de Facktorij.
11.11.11: gezondheidszorg voor iedereen
1,3 miljard mensen heeft geen toegang tot gezondheidszorg. Ze hebben geen dokter, apotheker of ziekenhuis in de buurt, laat staan dat ze die kunnen betalen. Gezondheidszorg is nochtans een mensenrecht! En daar wil 11.11.11 iets aan doen. ‘Santé! Basisgezondheidszorg voor iedereen’ is dan ook het thema van de huidige campagne van 11.11.11. Zo vanzelfsprekend ‘Santé! voor ons klinkt, zo onbereikbaar is een goede gezondheid immers voor 1,3 miljard mensen.
culinair wandelen in het Land van Playsantiën
Kunt u ook zo genieten van een fikse wandeling langs mooie plekken in uw buurt? Houdt u daarnaast ook van gezellig tafelen en culinair verwend worden? Dan zijn de culinaire wandeltochten van het Land van Playsantiën - in Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel - zeker iets voor u. Vooral tijdens de koudere maanden is deze combinatie erg geliefd.
11-novemberherdenking gaat niet onopgemerkt voorbij
Op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. WO I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld. Heel wat gebeurtenissen vandaag de dag hebben hun oorsprong in ’14-’18. We nemen daarom al enkele jaren het initiatief om de 11-novemberherdenking niet onopgemerkt te laten voorbijgaan. Ook dit jaar bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheden volgende week vrijdag.
een eigen woning kan wél met het Vlaams Woningfonds
Ondanks de huidige lage rentevoeten voor hypothecaire leningen slagen sommige jonge gezinnen of alleenstaanden er nog altijd niet in een eigen woning te verwerven. Met de voordelige woonkredieten van het Vlaams Woningfonds kan het wél.
infomarkt, een visie voor Halledorp
Er staat heel wat te gebeuren in Halledorp. Naast de bouw van de nieuwe school en sporthal, die al volop aan de gang is, staan er nog een aantal andere projecten in de steigers. De voorstellen van Groep Van Roey nv die momenteel op tafel liggen - gaande van een polyvalente zaal aan de oude pastorij tot de realisatie van heel wat sociale en betaalbare woningen - willen we graag aan u tonen. Dit doen we tijdens een infomarkt op zaterdag 5 en zondag 6 november, telkens van 14 tot 17 uur, in zaal Sint-Maarten.
enquête ‘iedereen digitaal?’
Gemeente & ocmw Zoersel zet al een tijdje - zij het beperkt - in op digitale communicatie. We denken daarbij aan onze website, sociale media, deze wekelijkse nieuwsbrief ... Maar dat is nog maar het topje van de (digitale) ijsberg. Er kan nog zo veel meer, maar... vooraleer we die extra mogelijkheden verder onderzoeken en eventueel uitrollen, willen we eerst van onze inwoners weten in hoeverre ze mee willen én kunnen volgen op die digitale snelweg.
Vriend van de thermostaat - boek een bezoek van een expert!
Hebt u een hoge energiefactuur? En weet u niet goed of u uw thermostaat wel goed hebt ingesteld? Dan kunt u een gratis huisbezoek aanvragen. Onze expert komt langs met tips die passen bij uw levensstijl. Hij werd opgeleid in Kamp C, de referentie op het gebied van duurzaam wonen, en kan u dus als geen ander correct advies geven voor het instellen van uw thermostaat.
alcoholverslaving hoeft niet het einde te zijn
Naar aanleiding van de week van het alcoholisme vragen de Anonieme Alcoholisten (AA) aandacht voor dit maatschappelijk probleem. Alcoholisme is niet alleen een verslaving, maar ook een ziekte die gestabiliseerd kan worden.
markt op 1 november
markt op 1 november 31/10/2016
Kuiert u wel eens graag over de markt, maar moet u op dinsdag altijd werken? Stip dan dinsdag 1 november aan in uw agenda, want ondanks het feit dat dit een feestdag is, gaat de maandelijkse markt in Zoersel dan toch gewoon door. De marktkramers verwachten u tussen 8 en 12.30 uur in de Kerkstraat/Voorne.
herdenkings- en aandachtmoment voor verkeersslachtoffers
De provinciegouverneur wil werk maken van de meest verkeersveilige provincie. “Nul doden en zwaargewonden in en door het verkeer; ZERO! binnen de kortst mogelijke termijn, dat is mijn ambitie”, aldus gouverneur Cathy Berx. Bijna alle steden en gemeenten sluiten zich aan bij haar oproep om vandaag, 28 oktober, een herdenkings- en aandachtmoment te organiseren voor overleden en zwaargewonde verkeersslachtoffers.
Lindepaviljoen heropent deuren
Zesentwintig jaar na de eerste opening heropent het Lindepaviljoen, ditmaal in een heel ander jasje, nu zondag officieel zijn deuren. Vanaf maandag kunt ook u er een kijkje gaan nemen. Op vraag van gemeente & ocmw Zoersel toverde vzw Toerisme Zoersel het Lindepaviljoen met een multimediashow en een vertel-, belevings- en tentoonstellingsruimte om tot een fris en eigentijds museum.
gezonde lucht in uw woning: daar zorgt u mee voor!
Als u uw woning ventileert, zorgt u voor frisse lucht in huis. Maar waarom is dat zo belangrijk? Wanneer u niet voldoende ventileert, stapelen vocht en giftige stoffen zich snel op. Dat kan niet enkel zorgen voor schimmel, condensatie op de ramen en onaangename geurtjes … maar het kan ook gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.
organisatie parkplezier – iets voor u?
Hebt u zin om voor Zoerselse ambiance te zorgen tijdens de zomermaanden in het park van Halle? Beschikt u bovendien over het nodige organisatietalent en voldoende ervaring om dit tot een goed einde te brengen? Dan wordt u misschien de nieuwe organisator van ‘parkplezier’!
de moestuinwijzer is er
Oost west, eigen groenten zijn het best. Groenten vers uit de tuin, daar kan niets tegenop. Deze brochure van 52 pagina's legt uit hoe u begint met een eigen moestuin.
op stap via de grote routepaden
Iedereen die met wandelen van ver of dichtbij iets te maken heeft, kent ze wel. De wit-rode streepjes die u begeleiden langsheen de mooiste landschappen en historische sites in heel Vlaanderen - inclusief in Zoersel - én ver daarbuiten. Geen seizoen beter om de grote routepaden te gaan verkennen, dan in de herfst!
dichters & huiskamers gezocht
Eind januari 2017 is het weer zo ver. Dan vindt in Vlaanderen en Nederland de jaarlijkse Poëzieweek plaats van donderdag 26 januari tot en met woensdag 1 februari. Ook in Zoersel heeft de Poëzieweek intussen een vaste stek gekregen binnen het cultureel aanbod. Een vierde editie van ‘dichter in huis’ is dan ook al volop in de maak.
dag van de mantelzorg | u bent een held!
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u en ‘mantelzorger’ én een held! Voor al uw goede zorgen verdient u een dikke dankuwel tijdens de dag van de mantelzorg op donderdag 17 november.
sexting en grooming | infoavond ‘veilig online’
Jongeren, of beter nog ‘kinderen’, raken op alsmaar jongere leeftijd vertrouwd met smartphones, internet, sociale media... Dat is echter niet zonder gevaar. Niet iedereen die ze via die weg ontmoeten, heeft immers de juiste bedoelingen. We geven u alvast enkele tips om uw kind te beschermen en nodigen u graag uit op een infoavond hieromtrent.
reanimeren kunt u leren – ook u kunt een leven redden
Elk jaar krijgen zo’n 400.000 Europeanen een hartstilstand, waarvan 350.000 buiten het ziekenhuis, te weten op straat, op de werkvloer, tijdens of na een fysieke inspanning en het merendeel gewoon thuis. Op dit ogenblik overleeft minder dan één slachtoffer op tien. Start men onmiddellijk met reanimeren, verdubbelen of verdriedubbelen de overlevingskansen.
energiearmoede, de harde realiteit
Hebt u de verwarming al eens uit laten staan omdat u schrik had voor de energiefactuur die zou volgen? Jammer genoeg is dat voor veel mensen de harde realiteit, en daarom ook meteen ons thema tijdens de week van de armoede dit najaar.
ontdek het nieuwe vrijwilligerspunt op 15 oktober
Gemeente & ocmw Zoersel krijgt jaarlijks heel wat vragen van enerzijds verenigingen en organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers, en anderzijds van inwoners die vrijwilligerswerk willen doen. Bent u één van hen, dan kunt u vanaf 15 oktober terecht in ons gloednieuw vrijwilligerspunt.
nieuwbouw gemeentelijke basisschool Halle | 'eerste steenlegging'
Op vrijdag 14 oktober onthulde het bestuur van gemeente & ocmw Zoersel, samen met het projectteam en de huidige directie, plechtig de allereerste steen van de nieuwe gemeentelijke basisschool ‘Pierenbos’ in Halle (Zoersel). Deze steen zal verwerkt worden in de speelplaats en een tijdcapsule herbergen.
nieuwe tool ‘Geen Stroom!’ biedt oplossing bij stroomuitval
Eandis, uw netbeheerder, stelt een nieuwe mobiele toepassing voor: ‘Geen stroom!’. Deze toepassing helpt u om zelf de elektriciteit weer in te schakelen als de stroom thuis uitvalt. Ook vermijdt Eandis hierdoor extra kosten voor telefonische oproepen en nutteloze interventies.
steun Rode Neuzen Dag
Wist u dat één op vijf jongeren te maken krijgt met een psychisch probleem? En dat daarvan meer dan de helft hier niet over praat en slechts drie op tien de stap zet naar professionele hulp? Om het taboe rond psychische problemen verder te doorbreken organiseren VTM, Qmusic en Belfius opnieuw de ‘Rode Neuzen Dag’ op 3 december.
lichtplan geëvalueerd
Het juiste licht op de juiste plaats, op het juiste moment en in de juiste mate. Dat is de bedoeling van de aanpassingen aan de openbare verlichting die de afgelopen maanden werden gedaan in het kader van het regiomasterplan. De uitgevoerde aanpassingen werden intussen geëvalueerd en, tegen eind oktober, waar nodig bijgestuurd.
een groener erepark op begraafplaats in Sint-Antonius
U hebt het misschien gemerkt, op het kerkhof in Sint-Antonius zijn er al een tijdje werken aan de gang. Bedoeling is om het erepark van de begraafplaats te vergroenen, en dus maken de kiezelpaadjes en het liggend gedeelte van de grafsteen plaats voor gras. De rechtopstaande kopstukken blijven uiteraard behouden.
bescherm u tegen griep
Griep treft elke winter één op de tien mensen. Meestal geneest u vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan ‘een ordinaire griep’ ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom best vaccineren. Jaarlijkse griepvaccinatie biedt immers de beste kans om zonder griep de winter door te komen.
kunstclub De Facktorij verhuist
De Facktorij is een kunstclub binnen de sector psychosezorg van pc Bethanië. Patiënten krijgen hier de kans om een eigen kunstatelier uit te bouwen. Tot dusver deden ze dat in een gebouw op het domein van pc Bethanië, maar vanaf deze week nemen ook zij hun intrek in de voormalige feestzaal van het Bethaniënhuis. De officiële opening vond gisteren plaats, maar op 5 en 6 oktober kunt u ook een kijkje komen nemen tijdens het opendeurweekend.
sociale kruidenier de NetZak opent z’n deuren
Op donderdag 6 oktober opent de NetZak, de gloednieuwe sociale kruidenier in Zoersel, zijn deuren. Een ploeg enthousiaste vrijwilligers zet vanaf dan elke donderdag de winkeldeur open voor mensen in armoede. Zij kunnen er terecht voor kwalitatieve basisproducten - voornamelijk gezonde voeding, huishoud- en lichaamsverzorgingsproducten - aan sterk verminderde prijzen.
nieuws uit de gemeenteraad: Stan Bartholomeeussen verlaat politiek – ondertekening burgemeestersconvenant
Na vele jaren van engagement voor en in de gemeente Zoersel heeft Stan Bartholomeeussen (Open VLD) besloten de politiek vaarwel te zeggen en te stoppen als gemeenteraadslid. Stan maakte maar liefst 28 jaar deel uit van dat Zoerselse politieke leven.
trek mee aan de kar van het welzijns- en gezondheidsbeleid in Zoersel
De Zoerselse welzijns- en gezondheidsraad timmert mee aan het sociaal en gezondheidsbeleid in onze gemeente. Thema’s zoals de Buurtbus, het huis van de zorg, de sociale kruidenier, het lokaal vluchtelingenbeleid, gezondheidscampagnes … komen er aan bod en krijgen van daaruit mee vorm.
op zoek naar werk? bezoek de jobdag in Malle
Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de gemeenten Malle, Zandhoven en Zoersel, in samenwerking met VDAB en bedrijvenpark Malle, een jobdag. Die vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 oktober, tussen 14 en 18 uur, in een tent op de parking van het gemeentehuis in Malle (Antwerpsesteenweg 246).
energiepremies veranderen in 2017
Vanaf 2017 zullen de energiepremies in Vlaanderen er heel anders uitzien. Verschillende individuele premies worden geleidelijk afgebouwd, maar wie verschillende investeringen combineert in een 'totaalrenovatie' kan dan weer rekenen op een bonus tussen 1.250 en 4.750 euro.
Zoersel ontvangt Kosovaarse studenten voor specialisatieopleiding ‘autismespectrumstoornissen’
Zoals u wellicht weet, is de maatschappelijke situatie in Kosovo nog steeds erg schrijnend. De resterende tekenen van het gewapend conflict op de Balkan (1996-1999) zijn nog overal in het straatbeeld aanwezig, alsook erg zichtbaar in het affect van de bevolking.
dode of verloren katten? enkele gouden tips
We merken dat er op sociale media vaak uiteenlopende berichtjes worden gepost over poezen of andere dieren. Soms gaat het om de zoektocht naar een verloren diertje, iemand anders maakt melding van een aangereden poes in de berm en een derde krijgt bezoekjes van een zwerfkat. Wij geven u hierover de volgende tips mee.
Zoerselaar Belgisch kampioen enduro bij beloften
Zoerselaar Mathias Van Hoof (23) werd begin september knap Belgisch kampioen enduro bij de beloften. Enduro is een vorm van langeafstandsmotorcross, waarbij het traject deels over openbare, onverharde wegen gaat, afgewisseld met zogenaamde proeven of specials in weiden, bossen, steengroeven … Eventuele technische mankementen tijdens de race moeten door de rijder zelf worden verholpen. Lukt dit niet, dan ligt hij eruit.
ruiming provinciale waterlopen gestart
De ruiming van de provinciale waterlopen in Zoersel is gestart, zo meldt de dienst Waterbeleid van de provincie Antwerpen. Het gaat hier niet over de kleine baangrachten, maar de (net) iets grotere waterlopen die heel belangrijk zijn voor de afvoer van het regenwater in onze gemeente. De meeste provinciale waterlopen worden minstens één maal per jaar geruimd.
terug naar school: ochtendstress vermijden
Na de zomervakantie is het voor heel wat kinderen opnieuw flink aanpassen tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar. Maar ook voor ouders is het terug wennen. De volgende tips kunnen u helpen om de septemberochtenden vlotter te laten verlopen.
week van de mobiliteit
Van 16 tot 22 september is het de Week van de Mobiliteit. Een week lang staat Vlaanderen, samen met de rest van Europa, in het teken van duurzame mobiliteit. Niet zozeer de files, de slechte wegen of de toestand van ons spoorwegnet komen dan aan bod. Daar hebben we het doorheen het jaar al genoeg over. Nee, een week lang kijken we naar de voordelen van de alternatieven voor de eigen auto.
goed sorteren, kunt u leren
Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Dat is wat er in uw blauwe PMD-zak mag zitten. Zitten er andere zaken in, dan krijgt u in september mogelijk een jobstudent van IGEAN aan de deur.
één centraal gebouw voor politiezone Voorkempen
Al sinds begin 2008 streeft onze politiezone Voorkempen naar één centraal gebouw waar alle diensten ondergebracht kunnen worden. Begin volgend jaar is het zo ver. Dan verhuizen ze naar het gloednieuwe complex aan de Vaartdijk in Brecht. Meer dan 140 medewerkers zullen er hun intrek nemen.
Gagelhof in de kijker tijdens Open Monumentendag
Tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september gaan al voor de 28ste keer de deuren open van bekende en minder bekende erfgoedparels in Vlaanderen. Bij ons kunt u terecht in jeugdherberg Gagelhof. Uiteraard heeft dat alles te maken met zijn 80-jarig bestaan.
wegen- en rioleringswerken zijstraten Langebaan
Op maandag 12 september starten de voorbereidingen van de wegen- en rioleringswerkingen die gepland staan in de zijstraten van de Langebaan. In eerste instantie worden de bermen overal vrijgemaakt en worden alle nog aanwezige opstanden en beplanting verwijderd. De eigenlijke rioleringswerken starten aansluitend in het voorjaar van 2017.
week van de geletterdheid, ook in zustergemeente Bohicon
De wereld verandert snel. Wat u vandaag op uw werk doet, is anders dan twintig jaar geleden. Nieuwe machines, nieuwe manieren van werken, computers. Mee blijven met al die nieuwe dingen is een uitdaging. Zeker voor iemand die moeite heeft met lezen, schrijven, tellen of werken met computers. De week van de geletterdheid - dit jaar met de focus op werkgevers en werknemers - brengt dit probleem onder de aandacht.
graag uw mening over onze zomerwerking - óók als uw kinderen niet deelnamen!
Net zoals elk jaar werkten onze jeugddienst en een team van monitoren afgelopen zomer een uitgebreid zomeraanbod uit. Om te kunnen blijven evolueren, willen we ons aanbod en onze manier van werken grondig evalueren. Uw mening is daarbij zeer belangrijk, óók als uw kinderen niet deelnamen!
leg uw tuin aan met ‘Behaag... natuurlijk’
Hebt u plannen om uw tuin (her)aan te leggen? Dan kunt u nog tot en met 21 oktober tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen bomen, struiken - en sinds dit jaar ook zaad voor bloemenweiden - aankopen, en dit dankzij de actie ‘Behaag… natuurlijk’ van Natuurpunt.
zet zitvolley mee op de kaart
Slechts drie clubs in Vlaanderen doen aan zitvolleybal, een afgeleide vorm van volleybal voor mensen met een handicap die al zittend wordt gespeeld. Samen met een aantal partners wil de Zoerselse club Scabazoe - één van die drie - deze Olympische sport promoten en terug op de kaart zetten.
veilig terug naar school
Vanaf donderdag gaat uw zoon- of dochterlief weer elke morgen, gepakt en gezakt, op weg naar school. Wil hij of zij te voet of met de fiets op pad? Een goede keuze, want dat is gezond, goedkoop en milieuvriendelijk! Maar vraagt u zich af of de weg naar school wel veilig is? Deze tips helpen u en uw kind al een heel eind op weg.
fietsplezier verzekerd met De Schakel!
Op zondag 28 augustus wordt De Schakel, de fietshappening die u op de mooiste plekken van de Antwerpse Kempen brengt, weer georganiseerd. Zo kunt u mee ‘schakelen’ van Meersel-Dreef tot Veerle en van Mol-Rauw tot Vorselaar. Ook onze mooie gemeente zit in de route. Spring dus gauw op uw fiets!
vriend van de thermostaat
Dit najaar zetten heel wat Antwerpse gemeenten, samen met de provincie, in op ‘optimaal verwarmen’. Want door bewuster te verwarmen, kunt u heel wat energie besparen. Om iedereen hier attent op te maken, zijn wij op zoek naar enkele vrijwilligers die geïnteresseerde inwoners tips op maat willen geven en hen helpen bij het optimaal instellen van hun verwarming.
hou rekening met deze wegenwerken
Komende week staan er een aantal asfaltwerken en werken aan onverharde wegen op het programma. In de betreffende straten is dan tijdelijk geen verkeer toegelaten. Hou daar rekening mee.
tijdcapsule ontdekt in school Halle
Zoals vorige week al aangekondigd, is de aannemer deze week gestart met de afbraak van de oude school en sporthal aan Halle-Velden. Op aangeven van gemeenteraadslid Stan Bartholomeeussen is men, voordat alles tegen de vlakte ging, eerst nog op zoek gegaan naar een tijdcapsule die in 1987 in één van de muren werd ingemetseld… en mét resultaat. Met de hulp van Rik (Henri) Schenck, schepen van openbare werken in 1987, werd de tijdcapsule intact teruggevonden in de inkomhal van de school. Rik wist perfect aan te duiden waar de capsule in de muur zat!
83-jarige Maria bakt koekjes à volonté voor 80-plussers
Tijdens de zomermaanden loopt onze jaarlijkse actie ‘wij weten elkaar wonen’, waarbij alle 80-plussers die in onze gemeente nog thuis of in een assistentiewoning wonen een bezoekje krijgen. De vrijwilligers die bij hen langsgaan, doen dat niet met lege handen. Ze nemen een pakje koekjes mee, die speciaal voor deze actie met veel liefde worden gebakken door de bewoners van Monnikenheide.
gezocht: vrijwilliger met stevige stapschoenen
Onder impuls van de milieuraad, en samen met de vzw Trage Wegen en Regionaal Landschap de Voorkempen, werkten we in 2007 een gedetailleerd overzicht uit van de trage wegen - bestemd voor wandelaars, fietsers, ruiters … - in Halle. Dat overzicht resulteerde, na uitgebreid overleg, in een concrete toegankelijkheidsregeling voor de Halse Bossen.
bouw nieuwe school en sporthal start volgende week
Het is zo ver! Komende dinsdag wordt gestart met de effectieve afbraak van de oude school en sporthal aan Halle-Velden, om zo plaats te maken voor twee gloednieuwe gebouwen. Vanaf dinsdag wordt de site dus - voor het komende jaar - omgebouwd tot een bouwwerf.
kappingen park Halle Hof starten weldra
Park het Halle Hof is één van de groene longen van onze gemeente. Menig Zoerselaar gaat er met veel plezier wandelen, lopen, fietsen, picknicken ... Om dit alles te kunnen behouden, zijn beheerwerken echter noodzakelijk. Eind augustus/begin september start de aannemer met de uitvoering van de geplande werken. Schrik niet, want die zullen vrij drastisch en confronterend zijn.
nuttige tips bij hittegolf en ozonpieken
Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, wordt het vanaf volgende week nog een mooie zomer. Maar dit heeft ook een keerzijde. Door hitte en ozonpieken in de lucht kunnen heel wat mensen zich onwel voelen. Vermijd daarom zware inspanningen op hete zomerdagen en drink voldoende water!
voor minder dan 1 euro per week met de Omnipas 65+ van De Lijn
Naar de kapper? Een uitstapje met de kleinkinderen? Of gaan lunchen met vrienden? De chauffeurs van De Lijn brengen u met plezier overal naartoe. Vlakbij huis of wat verder weg. Want met uw Omnipas 65+ reist u overal in Vlaanderen onbeperkt met elke bus en tram van De Lijn. En dat tegen een voordeeltarief!
draag mee zorg voor een stukje berm
Kunt u ook zo genieten van een wandeling of een fietstochtje in onze mooie gemeente? Vindt u het dan ook zo jammer wanneer u zwerfvuil tegenkomt langs de kant van de weg? U kunt er iets aan doen! Word bermmeester en help ons in de strijd tegen zwerfvuil.
Zoerselse Martine Jordaens onderging 25 jaar geleden hart- en longtransplantatie
Twee augustus 1991. Die dag staat voor altijd in het geheugen gegrift van de Zoerselse Martine Jordaens (40). Dankzij een dubbele long- en harttransplantatie kreeg Martine toen een tweede kans op een gezond en lang leven.
Wat met uw huisdier als u op reis gaat?
Neemt u uw huisdier mee op vakantie? Of zorgt u voor opvang in een pension of bij vrienden of familie? De dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.
Stichting ‘Vergroot de Hoop’ moet gratis snoeiservice stopzetten
Met de gratis snoeidienst van Vergroot de Hoop sloeg u twee vliegen in één klap: uw taxushaag werd gratis gesnoeid én u steunde de strijd tegen kanker. Maar er is ook een keerzijde. Omdat er meer en meer illegale snoeiers opduiken, moet de stichting de snoeiservice deze zomer echter stopzetten.
omleiding omwille van werken in de Achterstraat van 1 augustus tot 31 december 2016
In augustus start in de Achterstraat (Sint-Antonius) de bouw van nieuwe appartementen. In het belang van de veiligheid wordt een deel van de straat van 1 augustus tot 31 december 2016 verkeersvrij gemaakt. Er wordt een omleiding voorzien.
eten met streken en culinaire fietstochten
Gek van culinaire verwennerijen en/of benieuwd naar heerlijke streekgebonden producten? Combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën deze zomer heel wat fijne uitstapjes voor u in petto.
wespen binnenkort meer zichtbaar
De zomer loopt al een tijdje en binnenkort, als het fruit van de bomen valt, worden de wespen weer actiever. U moet die beestjes niet uitdagen, maar soms zijn ze echt wel met te veel. We gingen te rade bij het brandweerkorps van Zoersel.
fietstocht 'Fair Trade Ecocyclo Zandhoven-Zoersel’
Gaat u graag een (serieus) toertje fietsen? Maak dan op zondag 24 juli samen met ons kennis met de gloednieuwe ‘Fair Trade Ecocyclo Zandhoven-Zoersel’, een fietstocht van 27 km door onze drie deelgemeenten die u via aangename wegen laat kennismaken met fair trade en/of lokale, duurzame voeding.
open schoolspeelplaats Pierenbos gaat toe omwille van afbraakwerken
Sinds enkele jaren konden uw kinderen en/of de kinderen uit uw buurt ook buiten de schooluren spelen op de open schoolspeelplaats van Pierenbos (Halle-Velden). Omwille van de (voorbereidende) werkzaamheden en de daaropvolgende afbraak van de school, is dit geen veilige plek meer om te spelen. Gemeente & ocmw Zoersel ziet zich dan ook genoodzaakt om de open schoolspeelplaats vanaf 25 juli te sluiten.
openingsuren en sluitingsdagen tijdens zomervakantie
Tijdens de zomervakantie zien onze openingsuren er iets anders uit. Daarnaast komen er ook een aantal feestdagen (lees: sluitingsdagen) aan. Hou daar rekening mee, zodat u niet tevergeefs langskomt en voor een gesloten deur staat.
fietsdrieluik ‘Oeposmoemoeeurevlo’ start zondag
Zoals elk jaar organiseert het Land van Playsantiën ook deze zomer een driedaags fietsevenement, zij het dit keer in een volledig nieuw kleedje. Onder de noemer ‘Oeposmoemoeeurevlo’ staat alles in het teken van de jaren ‘20 - ‘40. De eerste fietstocht is nu zondag, 17 juli, in Lille en Malle. Neemt u deel aan minstens twee fietstochten, dan maakt u kans op een mooie prijs!
begraafplaatsen krijgen sterretjesweide
De gemeenteraad keurde eind juni het nieuwe uniforme begraafplaatsreglement goed. De tekst werd aangevuld met de nieuwe reglementering over de sterretjesweiden. Een sterretjesweide biedt ouders de mogelijkheid om levenloos geboren kinderen, ongeacht de duur van de zwangerschap, een rustplaats te geven waar zij herdacht kunnen worden. De strooiweide kan ook gebruikt worden als laatste rustplaats voor overleden kinderen tot 10 jaar.
bomen in zicht, ontdek het parkdomein van pc Bethanië
Komt u wel eens in het groene parkdomein van het psychiatrisch centrum Bethanië? Dan is nú het uitgelezen moment! Onder het motto 'aandacht maakt alles mooier' wil het natuuratelier van het psychiatrisch centrum u namelijk uitnodigen voor een heuse 'bomenwandeling' op hun domein, waarbij ze u langsheen heel wat speciale, diverse bomen leiden.
klusjesdienst maakt woning verhuren via sociaal verhuurkantoor nu nog interessanter
Bent u het beu om als eigenaar veel tijd en energie te steken in het beheer van uw huurwoning? Verhuur ze dan aan sociaal verhuurkantoor (SVK) Het SaS. Naast de zekerheden die u al geniet via de woninghuurwet, biedt het SVK nog tal van andere voordelen: zeker van uw maandelijkse huurinkomsten, verhuren aan een professionele partner, geen leegstand … en nu ook een degelijk onderhoud van uw woning met een eigen klusjesdienst.
uw mening over ‘Kempense Zalighedenroute’ - win streekproductenmand
Dit voorjaar vernieuwden de gemeenten Beerse, Lille, Malle, Rijkevorsel, Vosselaar en Zoersel de ‘Achtzalighedenroute’. De nieuwe fietsroute kreeg de naam ‘Kempense Zalighedenroute’ en belooft een mooie tocht langs de knooppunten. Hebt u de route al gefietst? Dan weten we graag wat u ervan vond en willen we u vragen om een korte vragenlijst in te vullen.
brug tussen Halle en Zandhoven tijdelijk volledig afgesloten
Elia, de netbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet, laat ons weten dat het tweede deel van de werken aan de hoogspanningslijnen in de Kantonbaan-Schildebaan weldra van start gaat. Dit betekent dat de brug tussen Halle en Zandhoven ter hoogte van de Kantonbaan, net als in april, een aantal dagen volledig afgesloten zal zijn.
drie Zoerselaars ontwikkelen ‘candytwister’
In het kader van hun geïntegreerde proef (GIP) in het zesde jaar ‘elektrische installatietechnieken’ aan het VTI kozen Jens Bruylants, Senne Hoskens en Jasper Van der Auwera voor het onderwerp ‘motorsturing met verdeelunit’. Het resultaat, na een jaar erg hard werken, is een ‘candytwister’ of snoepverdeler waarmee ze intussen al enkele prijzen wonnen. Dat vraagt om een woordje meer uitleg.
openingsuren en sluitingsdagen tijdens zomervakantie
Tijdens de zomervakantie zien onze openingsuren er iets anders uit. Daarnaast komen er ook een aantal feestdagen (lees: sluitingsdagen) aan. Hou daar rekening mee, zodat u niet tevergeefs langskomt en voor een gesloten deur staat.
geïnformeerd, voorbereid, samen
Natuurfenomenen kunnen zich overal voordoen. Die gezellige familie-uitstap op een zomerse dag kan door een verkeersongeval plots uitdraaien op een urenlange wachttijd in een hete auto. Een grote industriebrand in de omgeving, een gaslek, een treinongeval … kunnen ertoe leiden dat u thuis, op het werk of onderweg betrokken raakt bij een noodsituatie. Indien u goed bent voorbereid, kunt u de gevolgen hiervan, voor u persoonlijk, beperken.
leef brandveilig, in slechts vier stappen
Hebt u thuis rookmelders hangen? En zo ja, zijn die goed onderhouden? Hebt u een vluchtroute in geval van brand in uw woning, die u samen met uw gezinsleden geregeld oefent? De vele woningbranden in ons land (zo’n 20.000 per jaar) en bijhorende slachtoffers (een 60-tal met dodelijke afloop) zouden dankzij dergelijke maatregelen namelijk fel verminderd kunnen worden.
gelukkige gezichten bij ‘met belgerinkel naar de winkel’ en lenteactie middenstand
Afgelopen maandag verzamelden de winnaars van ‘met belgerinkel naar de winkel’ in de kapel van ons administratief centrum voor de prijsuitreiking van de campagne. De hoofdprijs – de gekende belgerinkelfiets – was voor de Zoerselse Hedwig Geukens, die in de wolken was met haar prijs!
groepsaankoop groene stroom en gas
De provincie Antwerpen wilt haar inwoners maximaal ondersteunen om te kiezen voor groene stroom en organiseert daarom opnieuw de groepsaankopen ‘groene stroom & gas’. Vorig jaar bespaarden 78.000 huishoudens gemiddeld zo’n € 210 per jaar. Bespaar mee dit jaar en schrijf u tijdig in.
expo ‘80 jaar jeugdherberg’ in administratief centrum Zoersel
In 1936 opende tijdens het weekend van 30-31 mei de jeugdherberg van Zoersel voor het eerst de deuren. De Zoerselse jeugdherberg kreeg toen al de naam Gagelhof, naar het in de streek veelvuldig voorkomend gagelkruid. De oude legerbarak, die plaats bood aan 50 personen, zou de oorlog echter niet overleven.
taalcursussen, iets voor u?
U wilt op vakantie een mondje Spaans praten of uw plan trekken in het Italiaans, Frans of Engels? U bent anderstalig en wilt het Nederlands onder de knie krijgen? Volg dan een taalcursus bij Lionsclub Minerva.
Zoersel wordt Plan Ouder van 14-jarige Alida
Het personeel van gemeente & ocmw Zoersel sloeg vorige week de handen in elkaar en werd de trotse Plan Ouder van de 14-jarige Alida uit Couffo, Benin. Met het Plan Ouderschap investeren we niet enkel in een betere toekomst voor het meisje zelf, maar ook voor haar gezin en de hele gemeenschap.
eerste rit voor de Buurtbus, een nieuwe speler binnen het zorgvervoerslandschap
De Buurtbus - een initiatief van de ocmw’s van Malle, Zandhoven en Zoersel, in samenwerking met KINA P.V. en Handicar vzw en onder impuls van de provincie Antwerpen - maakte haar eerste rit.
het schilderen van klank – tentoonstelling Jóska Soós in ZNA-Joostens
Jóska Soós was de laatste jaren van zijn leven opgenomen bij ZNA-Joostens en overleed er in 2008. “Met deze tentoonstelling willen wij een brug bouwen tussen het leven van mensen met dementie en de wereld daarbuiten”, zo vertelt Ann Cuyt van ZNA-Joostens.
hoogstamfruitbomen in uw tuin? beslist de moeite waard
Vroeger maakte de hoogstamfruitboom volop deel uit van het landschap in de Kempen. Helaas zijn deze bomen meer en meer verdwenen. Helemaal ten onrechte. Deze bomen zijn in elke seizoen een streling voor het oog.
help mijn moestuin overstroomt
De afgelopen weken werd Vlaanderen geteisterd door wateroverlast en overstromingen. Mogelijk stelt u zich daardoor vragen bij het gebruik van putwater en groenten uit uw eigen moestuin. Het Agentschap Zorg en Gezondheid geeft u graag een aantal adviezen hieromtrent.
bermen in landelijk gebied gemaaid vanaf 15 juni
Bermen zijn meer dan een stukje gras. Het zijn de leefgebieden van heel wat dieren en planten. Die maken gebruik van bermen om te migreren van natuurgebied naar natuurgebied. Maar dat is niet alles, bermen hebben ook een verkeerstechnische functie en een landschappelijke waarde.
word haagdonor en vergroot de hoop
Hebt u een taxushaag? Dan bent u één van de vele Vlamingen in het bezit van een plant die levens kan redden. Een taxushaag bevat immers de grondstof waarmee chemotherapieën - om kanker te bestrijden - worden gemaakt.
nieuw klasmateriaal voor school in Crucea
Met de steun van het jumelagecomité Zoersel-Crucea vzw kon de plaatselijke school in het Roemeense dorpje Crucea een heel aantal schoolbanken vernieuwen, een interactief bord installeren én twee printers aankopen. De vernieuwingen kaderen in het ‘vijfjarenplan voor samenwerking’ dat in 2015 door de beide burgemeesters en comitévoorzitters ondertekend werd.
Zoersel, gemeente met een hart
Uit handen van Anita Luyckx en Katleen Tops, van de lokale Rode Kruisafdeling, ontvingen ocmw-voorzitter Katrien Schryvers en peter van de actie Dieter Coppens vorige week het label ‘gemeente met een hart’. De zoektocht van gemeente & ocmw Zoersel de afgelopen weken naar nieuwe kandidaat-bloeddonoren leverde exact 105 nieuwe registraties op - oftewel 105 Zoerselaars die zich engageren om bloed te geven.
openingsmatch EK in het park van Halle
Vanavond is het zover en wordt het EK op gang getrapt in Stade de France in de Parijse voorstad Saint-Denis. De openingswedstrijd Frankrijk - Roemenië wordt op groot scherm uitgezonden in het park van Halle. Dit jaar ziet de zomer in het park er trouwens ietsje anders uit. In samenspraak met organisator Luc Van den Plas vinden de gekende optredens van parkplezier voorafgaand aan enkele EK-matchen plaats.
uw nalatenschap met succes gepland
Denkt u soms al eens na over de voorbereiding van uw erfenis? Waarschijnlijk niet. Er zijn immers leukere dingen in het leven. Toch is het nu al nuttig om daar even bij stil te staan. Weet u bijvoorbeeld wat er met uw roerende of onroerende goederen gebeurt als u samenwonend bent? En wat als u getrouwd bent?
stichting brandwonden waarschuwt voor gevaren reuzenberenklauw
U hebt hem allicht al ergens gezien: de reuzenberenklauw. Zijn naam mag u letterlijk nemen, alhoewel hij soms mooie bloemen heeft en er heel imposant kan bij staan, is het zeker geen zachtaardige vriend. Deze plant, in de 19de eeuw geïmporteerd voor Europese siertuinen, kan heel wat narigheid veroorzaken.
evaluatie brandregime openbare verlichting
Sinds vorige maand is het brandregime van de openbare verlichting volledig aangepast. Netbeheerder Eandis deed deze aanpassingen in het kader van het regiomasterplan openbare verlichting. In mei zijn de bevoegde ambtenaar en de betrokken schepen Luc Kennis gestart met de evaluatie van deze wijzigingen in het brandregime.
groepsaankoop zonnepanelen
Zijn zonnepanelen nog interessant nu u moet betalen om elektriciteit op het net te plaatsen? Jazeker! De prijs van zonnepanelen is immers sterk gedaald, en de elektriciteitsprijs is de afgelopen jaren behoorlijk de hoogte in gegaan. Plaatst u nu zonnepanelen, dan zijn ze binnen zo’n tien jaar terugverdiend en kunt u nadien nog zeker vijftien jaar genieten van zelf opgewekte, groene elektriciteit.
kids op kamp - schrijf nog snel in voor ‘cowboys en indianen’ of ‘knutsel je gek’
De zomermaanden komen in zicht. Bent u nog op zoek naar een leuk kamp voor uw kind(eren) tussen 7 en 12 jaar? Schrijf ze dan nog snel in voor onze themaweken ‘cowboys en indianen’ of ‘knutsel je gek’. Er zijn nog enkele plekjes vrij!
braderij Sint-Antonius - hou rekening met verkeersmaatregelen
Volgende vrijdag - de eerste vrijdag van juni - organiseert onze plaatselijke middenstand naar jaarlijkse gewoonte zijn braderij in de dorpskern van Sint-Antonius. Zoals steeds verwachten zij veel bezoekers en daarom nemen we de nodige verkeersmaatregelen.
schrijf u als de bliksem in voor onze zomerwerking
Sinds gisteren kunt u online inschrijven voor onze zomerwerking. De plaatsen bij de kleuteractiviteiten gaan snel de deur uit. Voor lagere schoolkinderen en tieners tot 14 jaar is er nog wat meer keuze. Snel zijn is sowieso de boodschap!
subsidiedossier school Halle goedgekeurd
We lieten u reeds weten dat het dossier van de school in Halle recent in een stroomversnelling terechtkwam. Het was echter nog wachten op een subsidietoekenning door AGIOn (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs). Dat subsidiedossier werd deze week goedgekeurd, wat betekent dat maximum 70 % van de totale bouwkosten gesubsidieerd zullen worden. Erg goed nieuws dus!
Zoersel ondertekent duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Op 27 september 2015 legde de VN 17 nieuwe doelstellingen vast voor een duurzame ontwikkeling van de wereld tot 2030. Die vervangen de 8 VN-Millenniumdoelstellingen 2000-2015. Later vandaag zal onze burgemeester, in naam van gemeente & ocmw Zoersel, een engagementsverklaring voor deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen onderschrijven.
Zoersel ontvangt label ‘Zot van Te Gek!?’
Onze gemeente ontving vorige week het label ‘Zot van Te Gek!?’ uit de handen van Marc Hellinckx (coördinator van Te Gek?!) en Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. Het label is een erkenning voor de inspanningen die we in Zoersel doen om het taboe op geestelijke gezondheidszorg te doorbreken en om mensen die psychisch kwetsbaar zijn te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken.
al gevaccineerd tegen de mazelen?
Mazelen wordt vaak aanzien als een typische kinderziekte. Ten onrechte, want vooral (jong)volwassenen lopen nog risico om de mazelen te krijgen. Bent u tussen 20 en 45 jaar, dan is de kans immers groot dat u niet (voldoende) bent gevaccineerd en de ziekte ook nooit hebt doorgemaakt in uw kinderjaren. Tot eind 2016 zijn de twee vaccins die u nodig hebt gratis te verkrijgen bij uw huisarts of arbeidsgeneeskundige dienst.
zitdagen belastingen, hulp op maat
Krijgt u al spontaan stress als uw belastingbrief in de bus valt? Dan kunt u zich vanaf volgende week laten helpen door specialisten om uw brief in te vullen. Vergeet, naast uw belastingbrief, ook zeker uw identiteitskaart niet mee te brengen als u afzakt naar één van volgende locaties.
in alle rust studeren
in alle rust studeren 23/05/2016
Het is aftellen naar de zomervakantie, maar voor de studenten wacht er eerst nog een periode van stille afzondering, studie en hersenpijniging. Alle blokbeesten kunnen in de bibliotheek van Zoersel en in het Koetshuis in het park van Halle terecht om samen te studeren en dan - hopelijk - nadien met glans te slagen.
tentoonstelling Haider Jabbar, kunstenaar op de vlucht voor oorlog en geweld
Nog elke dag ontvluchten mensen hun thuisland. Ze vluchten omdat hun veiligheid in gevaar is - door oorlog, vanwege hun politieke overtuiging, de godsdienst die ze belijden ... Een van hen is Haider Jabbar, een kunstenaar uit Bagdad (Irak) die sinds enkele maanden in Zoersel verblijft. In zijn werk toont hij de vele slachtoffers die hun leven lieten in de conflicten in Irak.
kaap van de 100 bereikt!
Zoals u allicht al weet, sloegen gemeente & ocmw Zoersel en het Rode Kruis de handen in elkaar en gingen we deze en vorige maand op zoek naar 100 nieuwe kandidaat-bloeddonoren. 70 % van de bevolking heeft immers ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl slechts 3 % van de Vlamingen bloed geeft. Dat kan dus, ook in Zoersel, heel wat beter. Het doet ons heel veel plezier te kunnen zeggen dat we die kaap van de 100 intussen overschreden hebben!
in alle rust studeren
in alle rust studeren 20/05/2016
Het is aftellen naar de zomervakantie, maar voor de studenten wacht er eerst nog een periode van stille afzondering, studie en hersenpijniging. Alle blokbeesten kunnen in de bibliotheek van Zoersel en in het Koetshuis in het park van Halle terecht om samen te studeren en dan - hopelijk - nadien met glans te slagen.
studiedag ‘groetjes vanuit de psychiatrie’
Ik ben opgenomen in de psychiatrie. Ziet u hetzelfde wanneer u naar mij kijkt in de wereld buiten het domein? Wat weet u over mij? Daar moeten we het over hebben. Want ik ben niet de norm. Ik ben de uitzondering. Daarom nodig ik u uit. Op onze studiedag. Om te ontmoeten. Te spreken ... en samen het taboe te doorbreken.
Eandis brengt 150.000 werven in beeld
Eandis pakt uit met een nieuwe webtool ‘werken van Eandis’, waarmee u snel informatie kunt opzoeken over de gemiddeld 150.000 werven die het nutsbedrijf elk jaar uitvoert. Op deze webpagina - ook via tablet of smartphone beschikbaar - kunt u bijvoorbeeld makkelijk nakijken om welke werken het precies gaat en hoe lang ze zullen duren.
registreer voor de zomerwerking
De zomermaanden komen in zicht. Ook dit jaar zorgt onze jeugddienst, samen met een tof team van monitoren, voor eindeloos speelplezier in de grote vakantie. Hebt u thuis dus kinderen tussen 4 en 14 jaar rondlopen met serieuze speelkriebels? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie!
Sint-Antonius bruist
Sint-Antonius bruist 15/05/2016
De middenstand van Sint-Antonius lanceerde onlangs met enige trots hun nieuwe website. Daar vindt u onder meer welke activiteiten de middenstand zoal organiseert, hoe u zich als zelfstandige bij hen kunt aansluiten en kunt u zich als markt- of kermiskramer online inschrijven, bijvoorbeeld voor de braderij. U vindt er ook alles over de lenteactie.
tuin en bos van villa Markey krijgen opknapbeurt
‘Villa Markey’ is de woning met gronden die de gemeente heeft geërfd van actrice Yolande Markey (1932-2013), die er veertig jaar woonde. De omgeving rond de villa krijgt weldra een grondige opknapbeurt. Vanaf 15 augustus zullen in de tuin en het bos een aantal werken starten voor het beheer van de gronden.
voetbal met een streepje muziek in het park
Dit jaar ziet de zomer in het park Halle Hof er iets anders uit dan gewoonlijk. In de eerste plaats is er uiteraard het EK voetbal. De gekende optredens van parkplezier zullen dit jaar voorafgaand aan enkele voetbalmatchen plaatsvinden. Op die manier komen er geen grote podia en tenten aan te pas en kunnen we het grasveld achter het kasteel, dat in het najaar opnieuw werd ingezaaid, de nodige rust gunnen.
verblijfsregister bij co-ouderschap
Wanneer ouders scheiden of uit elkaar gaan, stelt zich de vraag op welk adres de (minderjarige) kinderen ingeschreven zullen worden: bij de moeder of bij de vader. Als ze steeds op één plaats verblijven, is dit evident. Bij co-ouderschap bijvoorbeeld kan dat echter wel een probleem vormen. Tot voor kort kon u immers slechts één adres vermelden in het bevolkingsregister.
op weg naar de jeugdherberg
De Zoerselse jeugdherberg ‘Gagelhof’ viert dit jaar haar 80ste verjaardag. En dat laten de vrijwilligers niet onopgemerkt voorbijgaan. Op zondag 22 mei organiseren ze wandelingen en fietstochten met als eindstation de herberg, waar u kunt genieten van een hapje, een drankje en een rondleiding. U komt toch ook?
infoavond 'gemeenteschool Halle’| dinsdag 17 mei
Zoals u ongetwijfeld weet, telt onze deelgemeente Halle momenteel één gefusioneerde basis- en kleuterschool, verspreid over twee verschillende locaties. Bedoeling is een nieuwbouw te realiseren op één adres. Het gemeentebestuur besloot in 2010 om, daaraan gekoppeld, meteen ook de overige gemeenschapsinfrastructuur in het dorp van Halle eens onder de loep te nemen. Sommige gemeenschapsgebouwen zijn immers aan verbetering toe. Intussen werden er reeds heel wat stappen gezet en wordt het project alsmaar concreter. Meer zelfs: als alles volgens plan verloopt, wordt nog deze zomer gestart met het eerste deelproject, namelijk de bouw van de nieuwe school en sporthal.
elke LOI-woning in Zoersel krijgt zijn eigen ‘buddy’
Het Lokaal Opvanginitiatief (LOI), het opvangcentrum voor vluchtelingen van gemeente & ocmw Zoersel, kan al een tijdje rekenen op de hulp van een enthousiast team van vrijwilligers. Zij helpen asielzoekers bijvoorbeeld bij het leren van de taal of betrekken hen bij het dorpsleven. Elke LOI-woning krijgt sinds kort een aantal vrijwilligers toegewezen als vaste vertrouwenspersonen of buddy’s.
grachten onderhouden: ook uw taak!
Sinds 1 januari 2006 staat watermaatschappij Pidpa in voor het beheer van het afval- en regenwater in onze gemeente. Een goede opvang en afvoer van dat water vermindert onder meer het risico op overstromingen en vermijdt dat afvalwater in het milieu terechtkomt. Samen met gemeente & ocmw Zoersel engageert Pidpa zich om dit alles in goede banen te leiden, maar wist u dat er ook enkele taken voor u zijn weggelegd?
lenteactie Middenstand Sint-Antonius | win een citytrip!
Ook dit jaar organiseert de Middenstand van Sint-Antonius een heuse lenteactie. Verzamel tussen 1 mei en 15 juni drie stempels van handelaars uit de verschillende kleurzones, en maak kans op één van de tien citytrips!
doe mee en win met de Belgerinkelactie!
Te voet of met de fiets gaan, is niet alleen goed voor uw gezondheid, het milieu en uw portemonnee, maar kan u ook nog eens een leuke prijs opleveren. Van 30 april tot 4 juni kunt u immers deelnemen aan de campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’.
Zoerselse scholen stappen en trappen voor het goede doel
Niet alle mensen hebben het even goed. Daarom zetten de leerkrachten en de leerlingen van onze Zoerselse scholen zich elk jaar in voor enkele goede doelen. Dit jaar werd er bijvoorbeeld weer heel wat gestapt en getrapt tijdens verschillende sponsortochten, werd er (eerlijke) koffie verkocht en een spaaractie op poten gezet.
duurzaam leven | kookworkshop ‘koken met restjes’
Samen met Climate Alliance, een Europese belangenvereniging, engageert gemeente & ocmw Zoersel zich om de Zoerselaar bewuster en duurzamer te doen leven. Want een goed én duurzaam leven is simpel en zit in kleine veranderingen als de fiets nemen, kraantjeswater drinken en meer tijd doorbrengen met uw kinderen. Probeer het zelf!
naaiworkshops voor kinderen ten voordele van de Mediclowns
Wilt uw zoon of dochter wel eens een eigen knuffeldier of tas ontwerpen en naaien? Dan kunnen ze hiervoor binnenkort terecht bij Zoerselaars Ines Stevens en Wim Vermonden. Zij organiseren beide workshops namelijk om geld in te zamelen voor de Mediclowns. Ines en Wim zijn twee van de 60 lopers die, ten voordele van de Mediclowns, deelnemen aan de New York City marathon in november, maar hiervoor eerst € 6.000 bij elkaar moeten krijgen.
tover uw straat om tot een speelparadijs
Tijdens de zomervakantie kunt u van uw straat een speelstraat maken waar uw kinderen tijdens een bepaalde periode vrij en veilig kunnen hinkelen, rolschaatsen, springen, huppelen en nog zo veel meer leuke dingen doen. Het vraagt wel een kleine voorbereiding om zo’n straat aan te vragen. Begin er dus nu alvast aan want de aanvragen moeten binnen zijn voor 16 mei.
brug tussen Halle en Zandhoven tijdelijk volledig afgesloten
Elia, de netbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet, werkt aan de hoogspanningslijnen in de Kantonbaan-Schildebaan. Dit betekent dat de brug tussen Halle en Zandhoven ter hoogte van de Kantonbaan binnenkort tijdelijk volledig afgesloten zal zijn.
plaats uw parkeerschijf in de blauwe zone: opnieuw controles
Let op, er wordt opnieuw gecontroleerd in de blauwe zones in onze gemeente. Nog al te vaak maken langparkeerders immers misbruik van de blauwe zones, waardoor bezoekers van handelszaken geen parkeerplaats meer vinden. Er werd daarom beslist om de blauwe zones mee op te nemen in het vernieuwde GAS-reglement, wat betekent dat er een boete zal volgen als u uw parkeerschijf niet legt.
word onze 100ste bloeddonor en win een verrassingspakket
Eerder deze maand riepen we u op om kandidaat-bloeddonor te worden. 70% van de bevolking heeft immers ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl slechts 3% van de Vlamingen bloed geeft! Intussen zijn we al ver gevorderd, wat geweldig is, maar toch zouden we graag de magische kaap van de 100 bereiken en doen we nogmaals een warme oproep om u te registreren. Voor de honderdste hebben we bovendien een leuke verrassing in petto.
recordopbrengst kerstmarkt gaat naar het goede doel
Misschien dronk of kocht u ook iets op onze kerstmarkt in december? Dan is het mede dankzij uw komst dat wij afgelopen maandag maar liefst € 7.000 mochten verdelen onder twee goede doelen. Feestvarken vzw en inloophuis De Steenhouwer gingen elk met € 3.500 naar huis. Geld dat heel goed besteed zal worden!
Halse Pier terug van weggeweest
Het is wellicht geen geheim voor u dat onze deelgemeente Halle haar bijnaam ‘mager Halle’ dankt aan het verhaal van de Halse Pier, geketend aan een boom in de pastorietuin. Twaalf jaar geleden werd hij door een groep Halse Pierenaren nog eens door het dorp geleid en werd zijn verhaal uitgebeeld in de vorm van café-theater. De Pier is intussen terug voldoende aangesterkt om nog eens op pad te gaan, zij het onder begeleiding, want de Pier is niet ongevaarlijk...
tentoonstelling Zoersels diamantverleden absoluut bezoekje waard
Het diamantverleden is typisch voor de Kempen. Spontaan associëren we dit met de gemeenten Grobbendonk, Nijlen, Berlaar, Vorselaar … Wellicht minder bekend is dat ook onze eigen gemeente een diamantverleden kent. Dat kunt u vanaf zondag komen ontdekken!
zin in vrijwilligerswerk bij sociale kruidenier?
Over enkele maanden opent in Sint-Antonius een sociale kruidenier. Zoerselaars met een erg beperkt inkomen kunnen hier (voor een beperkt bedrag) basisproducten, zoals voeding en producten voor persoonlijke hygiëne of schoonmaak, kopen aan extra voordelige prijzen. Aan de winkel grenst ook een ontmoetingsruimte waar men een praatje kan slaan bij een tas koffie of thee.
heraanplanting lindebomen in gemeentebos
In het kader van het bosbeheerplan werd eerder dit jaar in het gemeentebos Voorste en Achterste Hoeve het monotone bos - met hoofdzakelijk Amerikaanse eiken en Amerikaanse vogelkers - gedund om meer ruimte te maken voor inheemse soorten. De heraanplanting van de oude hoofddreef - met inheemse lindebomen - is intussen een feit.
Weldra opening nieuwe Kempense Zalighedenroute
De Achtzalighedenroute van de provincie Antwerpen heeft een schitterend nieuw jasje gekregen. Het resultaat mag er zijn: een mooie tocht langs de knooppunten met beleving onderweg.
Isoleer nu uw woning, want energiepremies weldra hervormd
Vanaf 1 juli gaat de Vlaamse overheid in de premies snoeien. Het is nu écht tijd om uw huis te isoleren want nu kunt u nog premies aanvragen.
WIJ!-trajecten voor werkloze jongeren ook bij Digidak-Zoersel
Digidak, de computerklas die iedereen op de digitale snelweg helpt, wil jongeren stage laten lopen in het kader van de WIJ!-trajecten, ook in Zoersel.
Bib-Zoersel slaagt met glans in grote gebruikerstest
De bibliotheek van Zoersel haalde in de grote gebruikerstest van Het Nieuwsblad, samen met enkele andere bibliotheken, de hoogste score, 7/10. Deze week ontvingen zij een sticker als één van de 100 beste bibliotheken in Vlaanderen.
help helpen - registreer u vandaag nog als bloeddonor!
70% van de bevolking heeft ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl slechts 3% van de Vlamingen bloed geeft! Ook in Zoersel halen we maar net dat Vlaams gemiddelde. Daarom slaan we de handen in elkaar met het Rode Kruis en gaan we op zoek naar nieuwe kandidaat-bloeddonoren, te beginnen bij onszelf!
gast(vrij) gezin gezocht
De jongerenwerking van Crucea, onze Roemeense jumelagegemeente, is op zoek naar gastgezinnen voor 7 jongeren. Zij komen stage doen in België om meer ervaring op te doen in het jeugdwerk. Hebt u een bed vrij en zet u graag een bord extra op tafel tussen 6 en 17 augustus? Laat dan van u horen!
nieuw meldpunt voor bedrog, fraude, oplichting en illigale handelspraktijken
Bent u het slachtoffer geworden van oplichting, fraude of bedrog? Dan kunt u sinds kort terecht op een nieuw onlinemeldpunt van de FOD Economie. Door uw voorval te melden, helpt u de overheid om nieuwe vormen van oplichting sneller op het spoor te komen.
start werken geluidswal berm E34
Eerder in onze nieuwsbrief kon u lezen dat men eind 2015 zou starten met de aanleg van een bufferwal op de berm van de E34. Door de weersomstandigheden bleven de werkzaamheden beperkt, maar daar komt binnenkort verandering in.
een efficiënter brandweerkorps
1 januari van 2015 werd een mijlpaal voor de brandweermannen van ons land. In het kader van de brandweerhervorming werden de Zoerselse korpsen immers ondergebracht in de hulpverleningszone ‘Brandweer Zone Rand’, één van de 35 hulpverleningszones in ons land. Dit om de hulpverlening voor u, de burger, nog beter en efficiënter te maken. En onze mannen hebben niet stilgezeten!
april is fietsmaand met ‘30 dagen fietsplezier'
Moet u ook toegeven dat uw blitse tweewieler al een tijdje werkloos is? Dringend tijd voor wat actie dus… April wordt dé fietsmaand van het jaar, want de Vlaamse overheid pakt uit met ’30 dagen fietsplezier’. Ga de uitdaging aan: één verplaatsing met de fiets méér per dag en voel u fitter en vrijer.
diefstalpreventieadvies en afwezigheidstoezicht
Op reis tijdens de paasvakantie? De Lokale Politie Voorkempen zorgt er mee voor dat u geen ongewenste bezoekers over de vloer krijgt tijdens uw afwezigheid. Ze bieden u namelijk gratis advies om uw woning beter te beveiligen. Daarnaast kunt u ook vragen of de agenten een extra oogje in het zeil willen houden wanneer u met vakantie bent. Zo kunt u met een gerust hart vertrekken.
ik & mijn boek op vakantie | Vakantie in de bib
Staan er bij u ook nog heel wat boeken op de leeslijst? Dan is de paasvakantie perfect om uw literaire schade in te halen. In de Zoerselse bibliotheken vindt u nog wat extra inspiratie. Gaat u tijdens de vakantie op reis? Laat heel Zoersel dan meegenieten van uw reisavonturen en doe mee met de vakantiefiche-actie of de wedstrijd ‘ik & mijn boek op vakantie’!
tentoonstelling Jong Talent in de Bijl
Gemeente & ocmw Zoersel en gemeente Malle geven jong aanstormend talent graag de kans om een breder publiek te laten kennismaken met hun werk. Daarom gingen we samen op talentenjacht tijdens de eindejaarstentoonstellingen van verschillende kunsthogescholen in de provincie Antwerpen. Tijdens de expo komen verschillende kunstgenres aan bod. Een aanrader!
aanslagen in Brussel laten niemand onberoerd
Afgelopen dinsdag werd ons land opgeschrikt door de gruwelijke aanslagen in Brussel. Uit respect voor de slachtoffers en hun families hielden ook de medewerkers en aanwezige raadsleden van gemeente & ocmw Zoersel één minuut stilte ter nagedachtenis. De vlaggen hangen halfstok tijdens deze dagen van rouw. En ook in de rest van Zoersel is de solidariteit groot. Heel wat Zoerselaars staken deze week kaarsjes aan om hun medeleven te betuigen. Samen zijn we sterk.
vrijwilliger bij de brandweer in Zoersel, iets voor u?
De brandweer staat altijd klaar om mensen te helpen. Wilt u misschien deel uitmaken van dit team in Zoersel? Dan moet u niet bij de pakken blijven zitten.
journalistenwedstrijd Davidsfonds
Het Davidsfonds organiseerde voor de derde maal op rij een Junior Journalistwedstrijd in Zoersel. Een schrijfwedstrijd is uniek in Zoersel en biedt schrijftalent bij de jeugd een enige kans.
speelveld van Chiro Waks is geen hondentoilet
De Chiro van Zoersel heeft al een hele tijd last van hondenpoep op hun speelterrein aan het Kermisplein. Daarom klopten zij aan bij het gemeentebestuur om dit probleem aan te pakken.
gemeenteraad keurt nieuw GAS-reglement goed
Door de nieuwe GAS-wetgeving van 2013 en 2014 hebben ook de vier gemeenten binnen de politiezone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde en Zoersel) het GAS-reglement moeten aanpassen.
gewoon spelen: speelpleinwerking voor kinderen en jongeren met een (vermoeden van) handicap
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Monnikenheide opnieuw ‘gewoon spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) handicap. Zij kunnen in de paasvakantie hun hartje al gaan ophalen, maar ook tijdens de zomer-, herfst- en kerstvakantie kunnen ze één of meerdere dagen gaan spelen dichtbij huis.
op zoek naar zorg en ondersteuning voor senioren?
De vergrijzing neemt toe en de vraag naar ondersteuning groeit mee. Sommige senioren kunnen zelfstandig thuis blijven wonen dankzij gezinszorg, aanvullende thuiszorg of familie en omgeving die bijspringen. Voor sommige ouderen is dit niet mogelijk. Dan is wonen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum de meest kwaliteitsvolle oplossing. Maar hoe vindt u het aanbod dat het beste bij u past?
vernieuwing Turnhoutsebaan (N12) in Schilde maandag van start
Vanaf maandag start het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Turnhoutsebaan. Tussen het kruispunt met de Wisselstraat en de Oudebaan (gemeentegrens met Sint-Antonius) wordt de N12 volledig vernieuwd. De straat blijft tijdens de werkzaamheden meestal open voor doorgaand verkeer.
gezond uit eigen grond
Nu de lente in de lucht hangt, halen heel wat Vlamingen hun tuinhandschoenen boven. Liefhebbers van gezonde voeding planten ijverig sla en tomaten, en kinderen vragen aan opa hoe ze radijsjes kunnen zaaien. Op tv bulkt het van de trendy tuinprogramma’s. De moestuin heeft zijn saaie imago afgeschud. En dat komt onze gezondheid ten goede.
Lokale Politie Voorkempen is op zoek naar twee nieuwe collega's
Lokale Politie Voorkempen is op zoek naar twee nieuwe collega's: een communicatieconsulent (m/v) en een administratief medewerker LIK (Lokaal Informatie Knooppunt) (m/v).
Amnesty International dankt Zoerselse briefschijvers
In december kropen duizenden Vlaamse activisten, waaronder ook Zoerselaars, in de pen voor 12 mensen of groepen in nood tijdens Amnesty International’s wereldwijde Schrijfmarathon. Amnesty International is de briefschrijvers bijzonder dankbaar. En het resultaat blijft niet uit!
spreidingsplan vluchtelingen: Hoe in Zoersel?
De regering heeft vorige week haar spreidingsplan voor de verdeling van vluchtelingen over de gemeenten en OCMW's in ons land voorlopig goedgekeurd. Rond 1 mei weet elke Belgische gemeente, dus ook Zoersel, hoeveel asielzoekers ze bijkomend zal moeten opvangen. De gemeenten krijgen hiervoor bijkomende financiële ondersteuning.
jobstudenten gezocht!
Een centje bijverdienen tijdens je studies en toch relevante ervaring op doen? Gemeente & ocmw Zoersel is nog op zoek naar studenten voor de poetsdienst (16+) en de dienst gezinszorg (17+).
Zoersel heeft twee bijzondere veldwachters
De kogel is door de kerk. Zoersel heeft twee bijzondere veldwachters die met hun opdracht kunnen starten: Jan Van Rossum en Roeland Schoofs. U deze mannen in groen uniform tegen het lijf lopen als u in Zoersel een wandeling maakt in de natuur.
twee Zoerselse animaliers stellen tentoon in de Bijl
Zoerselaars Carl Brenders en Johan Truyen komen beiden uit de publiciteitswereld. Brenders werkte bij fotogravure De Schut¬ter als illustrator van natuurboeken. Truyen werkt als grafisch vormgever en illustrator en won recent nog de cultuurprijs van de gemeente & ocmw Zoersel. Beide zijn ze gepassioneerd door het landelijke leven, natuur en dieren. Samen stellen ze hun werken aan u voor in de Bijl.
week van de vrijwilliger 2016 | U bent onze nummer één
De allereerste week van de vrijwilliger dateert van 1986. Het Vlaams Platform voor Voluntariaat organiseerde de week om het vrijwilligerswerk te promoten en om vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. 30 jaar later is dat nog steeds zo. Dit jaar doet ook gemeente & ocmw Zoersel weer mee. Van 27 februari tot en met 6 maart bent u onze nummer één!
Jeugdboekenweek 2016 | kindervoorstelling BOE-K!
Blijf je het liefst ver weg van de stad of ben je net wég van de stad? Tijdens De Jeugdboekenweek 2016 - met als thema ‘Weg van de stad’ - kan je komen kijken naar de kindervoorstelling BOE-K! van Theater Frustater. De voorstelling vertelt het verhaal van Neef die bij zijn oom op het platteland gaat logeren. Die oom bewaart zijn boeken in een koelkast. Raar?
straatverlichting uit tussen 23 uur en 6 uur
Vanaf 1 maart past netbeheerder Eandis de straatverlichting aan. De volgende twee maanden zal u merken dat de Zoerselse straatverlichting gedoofd wordt tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ‘s morgens. Eandis doet deze aanpassingen in het kader van het regiomasterplan openbare verlichting, dat begin 2015 werd goedgekeurd. Langs gewestwegen en op gevaarlijke punten, zoals kruispunten en bochten, blijven de lichten wel branden.
leerschoolprijs voor jongeren
Zoersel telt heel wat goede ambachtsmannen en -vrouwen. Bent u overtuigd van uw kwaliteiten? Doe dan mee met ‘Ambacht in de Kijker’ en sleep de Ambachtsprijs 2016 in de wacht. Dit jaar kunnen ook jongeren tot 25 jaar meedoen. Zij maken kans op de Leerschoolprijs van maar liefst 1000 euro.
oproep opruimweekend zwerfvuil in Zoersel
Ook dit jaar openen wij weer de jacht op rondslingerende sigarettenpeuken, lege blikjes en flessen, papiertjes... We kunnen steeds rekenen op onze bermmeesters, maar hopen ook op uw hulp tijdens het nationaal opruimweekend.
bescherm uw waterleidingen
Deze week flirtte de temperatuur bijna elke dag met het vriespunt en ook volgende week duikelt het kwik onder nul. Nog steeds tijd voor de mutsen, sjaals en handschoenen dus. Maar denk eraan dat u niet alleen uzelf beschermt tegen de koude, ook uw waterleidingen kunnen behoorlijk lijden onder de wisselende temperaturen.
Zoerselaars toveren voormalige pitazaak Sphinx om tot kunstproject
‘Het begin van het einde’, zo staat te lezen op de voorgevel van de voormalige pita- en pizzazaak Sphinx, op de Handelslei 1 in Sint-Antonius. Zoerselaars Tomas Bachot en Maarten Otten sluiten er zich een week lang op, om er hun creativiteit op los te laten. Bedoeling is om bezoekers te verrassen met hun kunstproject, voor het pand definitief afgebroken wordt.
inschrijven 2,5-jarige kleuters vanaf 1 maart
Wat vliegt de tijd... Uw zoon of dochter lijkt nog maar pas geboren of u moet al op zoek naar de geschikte school voor uw oogappel. In Zoersel hebt u de luxe dat u kunt kiezen uit zes kwalitatief hoogstaande scholen. Uw kleuter - geboren in eender welke maand van het jaar 2014 - inschrijven kan in elk van onze scholen vanaf dinsdag 1 maart.
uitgebreide studie: de ‘lotelingen’ van Zoersel
U kent ongetwijfeld ‘De Loteling’ van Conscience. Zijn hoofdpersonage was weliswaar fictief, maar het ‘loten’ van mannen die militaire dienstplicht moesten vervullen, bestond wel degelijk. Zoerselaar Roel Jans bestudeerde de ‘lotelingen’ van Zoersel. U leest er meer over in ons nieuw Zoerselmagazine, maar we geven u alvast graag een voorsmaakje.
wees aandachtig - paddentrek al op gang
Bij zachte temperaturen en regenweer komen de eerste amfibieën uit hun winterslaap. Dan trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes te leggen. Door ons dichte wegennetwerk moeten ze tijdens hun voortplantingstocht echter vaak de straat oversteken. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht dan ook vaak in een (platte) dood.
Christophe Sepot - in 80 dates de wereld rond
Momenteel vertoeft hij in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, maar Zoerselaar Christophe Sepot (35) is intussen al bijna twee jaar weg van huis. Na goed 1,5 jaar op een zeilboot, trekt hij nu verder door Afrika om midden april terug thuis te komen in Zoersel. Klein detail: Christophe versiert op iedere bestemming een date en wil zo ‘in 80 dates de wereld rond’.
vakantie dichtbij en veraf
In 2016 herdenken we twee gebeurtenissen, één op nationaal en één op lokaal niveau, die exact 80 jaar geleden plaatsvonden. Beide gebeurtenissen luidden toen in zekere zin het begin in van een nieuw toeristisch tijdperk, dichtbij en veraf. Voor onze dienst cultuur zijn ze de perfecte aanleiding om er, onder het motto ‘vakantie dichtbij en veraf ’, een cultureel werkjaar aan te koppelen.
eet een plant, dat is plezant
Plantaardig eten is heel makkelijk én vooral gezond. Want u eet automatisch meer groenten en fruit, en dus meer vezels en mineralen, en ook minder verzadigde vetten. Met haar campagne ‘vriend van...’ daagt de provincie Antwerpen u deze keer uit om van 10 februari tot 26 maart deel te nemen aan ‘(40) dagen zonder vlees’ en uw klassieke vleesmaaltijd af en toe eens te vervangen door een plantaardige maaltijd.
organisatie parkavonden - iets voor u?
Dankzij enkele geëngageerde Zoerselaars bestaat er een jarenlange traditie van muzikale parkavonden in het park in Halle tijdens de zomermaanden. Die traditie willen we absoluut in ere houden. Omdat de overeenkomst over de organisatie echter opnieuw verlengd moet worden, doen we een open oproep.
wie wil huwen in het kasteel moet zich haasten
Hebt u er altijd al van gedroomd te trouwen in een kasteel, dan hebt u nog tot eind oktober de tijd om dat in het park in Halle te doen. Gemeente & ocmw Zoersel gaat immers - samen met de provincie als huidige erfpachter - op zoek naar een nieuwe bestemming voor het Halle Hof. Dit betekent meteen ook dat er geen ceremonies meer kunnen plaatsvinden in de trouwzaal vanaf 1 november 2016.
Zoerselse Z|pas nu ook in Malle bruikbaar bij activiteiten van gemeente & ocmw
Gemeente & ocmw Zoersel sloot een akkoord met buurgemeente Malle, waardoor de Zoerselse Z|pas vanaf nu ook in Malle kan worden gebruikt en een gelijkaardige vrijetijdspas van Malle ook geldig is in Zoersel. Beide ocmw-raden keurden deze uitbreiding recent goed.
bouw 40 sociale woningen in Het Klooster start weldra
De bouw van de sociale woningen in Het Klooster, meer bepaald op het binnengebied tussen de Kloostertuin en de Klaprooslaan, start op 15 februari. Het project bestaat uit 40 eengezinswoningen, waarvan 13 sociale huurwoningen (De Voorkempen HE) en 27 sociale koopwoningen (ARRO). Het einde van de werken is voorzien najaar 2017.
weerstation Malle verhuist weldra naar Zoersel
Op de website van onze buurgemeente Malle kunt u doorklikken naar het ‘weerstation Malle’. Hier kunt u live de temperatuur, luchtvochtigheid, windrichting ... volgen. Initiatiefnemer Niels Spaenjers is gebeten door de weermicrobe. Weldra verhuist Niels met zijn familie naar Zoersel en start daar ‘weerstation Zoersel’.
te snel verkeer in Hoge Dreef
Rijdt u te snel in de Hoge Dreef? De kans is groot dat u moet toegeven dat dit wel eens gebeurt. Omdat er hierover steeds meer klachten binnenkwamen, werden er vorig jaar snelheidsmetingen gedaan. De resultaten waren duidelijk: meer dan de helft van het aantal voertuigen rijdt te snel in de Hoge Dreef.
na Tokio, Valencia en Seoel komt WK vrouwenbiljart in 2017 naar Zoersel
U leest het goed, in 2017 - meer bepaald op 12, 13 en 14 mei - wordt Zoersel op de wereldkaart gezet. Na wereldsteden Tokio, Valencia en dit jaar Seoel wordt het WK driebanden voor dames 2017 in Zoersel georganiseerd door Biljartcentrum De Ploeg.
geef een kind de vakantie van z’n leven
Elk jaar zorgt Euro-Children ervoor dat er een aantal kinderen uit probleemgebieden in Europa op vakantie kunnen komen in Vlaanderen. Dat is ook dit jaar niet anders. In totaal verwelkomt de organisatie zo’n 50 kinderen, waarvan er 35 voor de eerste keer komen. Euro-Children is nog op zoek naar gastgezinnen die de kinderen willen verwelkomen en hen de vakantie van hun leven willen bezorgen.
profcontract voor Zoerselse voetbalster Tine Schryvers
Ook al is het er ijzig koud en ligt het trainingsniveau erg hoog, toch weet voetbalster Tine Schryvers (22 jaar) met haar geluk geen blijf! Ze voetbalt sinds begin dit jaar immers in Noorwegen, waar ze een profcontract tekende bij Valerenga Fotball Damer in Oslo. Tine ‘s droom om het helemaal te maken als profvoetballer komt zo wel heel dichtbij.
Johan Truyen ontvangt cultuurprijs 2015
Elk jaar reiken het gemeentebestuur van Zoersel en de culturele raad de cultuurprijs uit. De prijs gaat steeds naar een persoon of vereniging die onze gemeente op een positieve manier onder de aandacht brengt. Op zondag 17 januari ging kunstenaar Johan Truyen met de Zoerselse cultuurprijs aan de haal.
jobstudenten en monitoren gezocht!
Een centje bijverdienen tijdens je studies en toch relevante ervaring op doen? Gemeente & ocmw Zoersel is nog op zoek naar studenten voor de poetsdienst (16+) en de dienst gezinszorg (17+), monitoren (16+) en één hoofdmonitor (18+).
zuinig met water
zuinig met water  20/01/2016
Wist u dat onze aarde 70% uit water bestaat, maar dat er slechts 0,6% van al dat water geschikt is voor ons dagelijks gebruik? Water is niet onuitputtelijk, soms lijken we te denken van wel. We staan er niet bij stil dat er in andere delen van de wereld niet altijd zomaar water uit de kraan stroomt.
vernieuwd archief- en documentatiecentrum in het Heemhuisje
Misschien wist u het nog niet, maar de zolder van het Heemhuisje is volledig ingericht als een archief- en documentatiecentrum. De voorbije maanden werd er hard gewerkt aan een vernieuwing van het centrum. Opzoeken en snuisteren in de vele boeken en documenten wordt daardoor heel wat gemakkelijker.
gezocht: jongeren voor Bohicon
Gemeente & ocmw Zoersel heeft sinds 2011 een stedenband met Bohicon, een stad van 200 000 inwoners in het West-Afrikaanse Benin. Vorig jaar werd er bijkomend project rond jongeren opgestart. Door het succes van de vorige editie, is de dienst Noord-Zuid ook dit jaar op zoek naar enthousiaste jongeren die - samen met de jongeren van Bohicon - willen meewerken aan de uitbouw van een speelbus. Een prachtige ervaring verzekerd!
enkel nog met betaalkaart betalen bij kringlooppark
Sinds 1 januari kunt u aan de betaalzuil in het kringlooppark enkel nog met een betaalkaart (bancontact of kredietkaart) betalen. Uit onderzoek blijkt immers dat het aantal betalingen met betaalkaarten jaar na jaar blijft stijgen. Uitbater IGEAN besloot dan ook om de betaling met munten af te schaffen.
winterprik op komst
winterprik op komst  15/01/2016
Het is geleden van november, maar de weermannen van ons land spreken dit weekend opnieuw over een kleine winterprik. Geen zorgen, onze dienst openbare werken staat paraat om te gaan strooien. Hoe ons sneeuw- en ijzelbestrijdingsplan eruit ziet, wanneer dat precies in werking treedt en hoe het verder verloopt, vertellen we u graag.
wat gebeurt er in de Zoerselse bossen?
De voorbije periode lieten enkele bezorgde Zoerselaars van zich horen omwille van verschillende boomkappingen in onze gemeente. Daarbij ging het vooral over de boswerken in het Zoerselbos en het Molenbos (achter ziekenhuis Sint-Jozef). Tijd voor wat tekst en uitleg.
doorgang Sint-Antoniusdorp verloopt heel wat vlotter
Is het u ook opgevallen dat u in het dorp van Sint-Antonius heel wat vlotter kunt doorrijden? Op vraag van onze dienst mobiliteit heeft het Agentschap Wegen en Verkeer op de Handelslei enkele ingrijpende aanpassingen gedaan aan de verkeerslichten. Ook deze maand worden nog een paar laatste zaken op punt gezet.
Poëzieweek 2016 | Jaren die druppelend versmelten
Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar krijgt poëzie de aandacht die het terecht verdient, tijdens een heuse Poëzieweek. Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ vindt van 28 januari tot en met 3 februari de editie 2016 plaats.
beurtelings verkeer bij werken op Sint-Antoniusbaan
De Sint-Antoniusbaan wordt vrijdag 8 januari, in de loop van de dag, terug open gezet. U kunt er, aan de hand van tijdelijke verkeerslichten, beurtelings rijden. Als alles volgens plan verloopt, zullen ook de lichten in de loop van volgende week verdwijnen en is de baan dus terug volledig open.
Jan Dries postuum ereburger
Vanaf zaterdag 9 januari loopt in cultuurhuis de Bijl een hommagetentoonstelling aan Jan Dries. Jan, ongetwijfeld onze bekendste Zoerselse kunstenaar van de voorbije decennia, overleed in 2014 op 88-jarige leeftijd. Om hem op gepaste wijze te herdenken en herinneren, krijgt Jan vanavond postuum de titel van ereburger.
steenmarters in uw huis of uw auto? Help!
De steenmarter heeft zich de afgelopen tijd goed aangepast aan onze dichtbevolkte omgeving. Na een jarenlange afwezigheid komen deze dieren vandaag opnieuw in zowat alle gemeenten voor. Dat is goed nieuws voor de natuur in Vlaanderen, maar ze kunnen ook heel wat problemen met zich meebrengen.
naar wie gaan mijn centen?
Vraagt u zich ook wel eens af waar het geld van uw energiefactuur naartoe gaat? Wel, de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) stelde zich dezelfde vraag en publiceerde onlangs een duidelijk overzicht dat die gelstroom weergeeft.
tentoonstelling ‘internationaal talent werkt’
Tijdens een innovatief project begeleidde Werk met Zin, in samenwerking met De8 en VDAB Antwerpen, 38 hoogopgeleide anderstaligen in hun zoektocht naar werk op hun niveau. Uit de verschillende verhalen bleek hoe complex deze zoektocht is, vol verlangen, drempels en moed.
leegstand vermijden | verwaarlozing melden
Sinds 2010 moet elke gemeente een leegstandsregister bijhouden, oftewel een register van alle leegstaande gebouwen en woningen in onze gemeente. Het leegstandsregister bestaat uit twee inventarissen: één voor gebouwen en één voor woningen.
herinnering: verschillende parkeerzones op dorpsplein Zoersel
In 2010 werd op een deel van het dorpsplein in Zoersel een blauwe zone ingevoerd. Omdat de aanduiding van de zone niet helemaal duidelijk was voor iedereen, werd in 2012 een onderscheid gemaakt tussen de blauwe zone (met parkeerkaart) en de zone voor onbeperkt parkeren. Toch blijkt dat nog niet iedereen deze zones juist gebruikt, daarom frissen we uw geheugen graag op.
gratis huisvuilzakken afhalen - digitale afvalkalender
Een nieuw jaar. Dat betekent ook een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken! Net zoals vorig jaar kunt u, of één van uw officieel inwonende gezinsleden, aan de hand van de identiteitskaart uw gratis huisvuilzakken komen afhalen bij het onthaal van ons administratief centrum of in één van de drie bibliotheken, en dit vanaf maandag 25 januari.
15 tips voor een duurzaam eindejaar
Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn weer heel populair. Maar denkt u daar ook al aan tijdens de feestdagen zelf? De organisatoren van de campagne ‘vriend van …’ verzamelden enkele goede tips om de komende feesten net dat tikkeltje duurzamer te maken.