A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2015
15 tips voor een duurzaam eindejaar
Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn weer heel populair. Maar denkt u daar ook al aan tijdens de feestdagen zelf? De organisatoren van de campagne ‘vriend van …’ verzamelden enkele goede tips om de komende feesten net dat tikkeltje duurzamer te maken.
veilig vieren met de feestbus
Tijdens de nacht van oud op nieuw kunt u tussen Westmalle, Oostmalle, Halle, Sint-Antonius en Zoersel weer meerijden met de feestbus. Ook wie liever in Antwerpen een feestje bouwt, wordt niet vergeten. De Lijn voorziet een nieuwe feestbusaansluiting van Sint-Antonius naar Wijnegem, waar u de tram kunt nemen richting Antwerpen.
sluitingsdagen kerstvakantie
Moet u tijdens de kerstvakantie in ons administratief centrum (Handelslei 167) zijn? Houd dan rekening met de volgende sluitingsdagen: donderdag 24 december (‘s namiddags en ’s avonds), vrijdag 25 december, donderdag 31 december (‘s namiddags en ’s avonds) en vrijdag 1 januari.
kerstspel Einhoven
kerstspel Einhoven 19/12/2015
Het kerstspel in Einhoven is al jaren een vaste waarde. Als eerbetoon aan de bezielers van het kerstspel (Frans en Marcel Van Peer, Jos Poppeliers en Sus Derkinderen, die in de loop van dit jaar overleed) pakken de organisatoren uit met een volledig nieuw scenario.
aankoop gronden in de Smissestraat
Afgelopen zaterdag, besliste de ocmw-raad om de gronden van sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) De Voorkempen in de Smissestraat aan te kopen. Hiermee wordt een private invulling van de grond vermeden, en kan er toekomstgericht nagedacht worden over een alternatief, zoals een sociaal woonproject, dat aansluit bij het zorgaanbod in de gemeente.
vernieuwing Lindepaviljoen
Het Lindepaviljoen wordt binnenkort volledig vernieuwd. De 800 jaar oude Lindeboom krijgt daarbij de hoofdrol in een interactieve multimediashow, waarbij de Linde u zelf haar levensverhaal vertelt.
uit de ocmw- en gemeenteraad
De gemeenteraad boog zich in de laatste zitting van dit jaar o.a. over het budget voor 2016, het RUP Groene Vogel en het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor onroerend erfgoed. Gisterenavond deed ocmw-raad op haar beurt dezelfde oefening.
toegankelijkheidsreglement beschermt Zoerselbos
Zopas is er een nieuw toegankelijkheidsreglement voor het Zoerselbos goedgekeurd. Dit is een deel van het ‘beheerplan Zoerselbos’, maar het werd nu wel afzonderlijk goedgekeurd door ANB (Agentschap Natuur en Bos).
kruip in uw pen
kruip in uw pen 14/12/2015
Tijdens de maand december organiseert Amnesty International haar jaarlijkse schrijfmarathon. Wereldwijd komen alle Amnesty-supporters samen om brieven te schrijven naar autoriteiten die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Schrijf mee. Iedere kleine inspanning van u kunt een wereld van verschil betekenen voor een ander.
nieuwe Vlaamse renovatiepremie
Goed nieuws voor de verbouwers onder ons. De Vlaamse Regering was al een tijdje bezig met de hervorming van de Vlaamse renovatiepremie, en heeft nu de laatste knopen doorgehakt. Vanaf 1 december kunt u de vernieuwde renovatiepremie aanvragen.
stand van zaken herinrichting Halledorp
De plannen voor de nieuwe school in Halledorp worden stilaan concreter. Daaraan wordt meteen een planning op lange termijn voor de overige gemeenschapsinfrastructuur gekoppeld. Wij geven u graag een stand van zaken.
NIEUW: Zoerselcheque van 25 euro
Cadeautip! Verras uw partner, dochter of schoonvader tijdens de feestdagen eens met de Zoerselse geschenkcheque. Nieuw sinds dit jaar: u kunt niet enkel cheques van 10, maar ook van 25 euro cadeau doen!
kerstmarkt, uniek in haar soort
Bent u op zoek naar een origineel eindejaarsgeschenk? Kunt u oprecht genieten van een kop warme chocomelk of een glaasje glühwein met vrienden en familie? Bent u pas helemaal overtuigd als u weet dat dit alles ten voordele is van twee goede doelen dicht bij huis? Bezoek dan zeker onze kerstmarkt op 12 of 13 december.
een hart voor de natuur
6.775! Zoveel bomen en struiken werden er gisteren - en worden er ook volgende week dinsdag nog - aangeplant in het Zoerselbos. Zo’n 600 leerlingen van verschillende Zoerselse basisscholen staken de handen uit de mouwen voor meer groen in onze gemeente!
Zoerselse Kim Crabeels breekt potten als kinder- en jeugdauteur
Zes kinder- en jeugdboeken uitbrengen op een kleine drie jaar tijd, daar wereldwijd succes mee oogsten en daarnaast ook nog mama zijn van drie. Weinigen doen het haar na. Hoog tijd dus voor een gesprekje met de Zoerselse Kim Crabeels, die intussen in Kortrijk-Dutsel bij Leuven woont.
net geen e-gov award voor evenementenloket.be
Gisteren werden in Brussel de Agoria e-gov awards uitgereikt aan overheidsinstellingen die beloftevolle e-gov-projecten realiseerden. In de categorie ‘zin voor samenwerking’ werd ook Zoersel genomineerd met het evenementenloket.be, een samenwerking tussen dertien gemeenten. We gingen echter niet met de hoofdprijs aan de haal.
aanpassing aan omleiding wegenwerken Sint-Antoniusbaan
Zoals u weet, is de Sint-Antoniusbaan sinds half november opgebroken ter hoogte van de Hallebaan, en dit in het kader van de aanleg van een aftakking van de Risschotseloop. De werken gaan gepaard met een omleiding, die permanent wordt geëvalueerd. Tijdens de evaluatie bleek het tweerichtingsverkeer op sommige plaatsen onhoudbaar.
bezoek uit Bohicon
bezoek uit Bohicon 02/12/2015
Naar jaarlijkse gewoonte mochten we vorige week een delegatie ontvangen uit Bohicon, de Beninese stad waarmee we een stedenband hebben. Er stond hen een druk programma te wachten. Alle lopende acties werden besproken en verschillende partners werden bezocht. Soms was het heel praktisch, soms eerder technisch.
december, pakjesmaand
december, pakjesmaand 01/12/2015
De maand december wordt traditioneel gezien als ‘pakjesmaand’. Voor veel kinderen is dit hét moment van het jaar om hun verlanglijstje op te maken. Voor sommige ouders is dit dan weer een periode met heel wat vragen: Wat is een geschikt cadeau voor mijn kind? Welk budget moet ik voorzien? enz. De medewerkers van onze opvoedingswinkel geven u graag wat tips.
opnames nieuwe comedyreeks voor VIER in Zoersel
Vorige week vrijdag kreeg onze gemeente ‘schoon’ volk over de vloer, met name Ben Segers en Axel Daeseleire. Beide heren spelen de hoofdrol in de nieuwe comedyreeks ‘Auwch...’ voor VIER, waarvoor ze enkele scènes inblikten in onze gemeente. ‘Uw reporter’ kreeg alvast een voorproefje, al mochten de mannen nog niet veel lossen.
uw woning schenken? regels en tips
Tijdens onze themadag ‘een leven lang wonen’ in juni was er heel wat interesse voor de toelichting over het schenken van vastgoed. Aangezien de schenkbelasting voor onroerende goederen in Vlaanderen recent omlaag ging - wat het aantrekkelijker maakt -, vroegen we de notaris om alles nog eens op een rijtje te zetten.
te snel en roekeloos rijgedrag
Tijdens de maand oktober hield de politie een aantal snelheidscontroles in Zoersel. In totaal liepen - of moeten we zeggen ‘reden’ - er 341 chauffeurs tegen de lamp. De resultaten maken meteen duidelijk waar er een probleem is.
nieuw BIN voor wijk Jukschot ondertekend
Op 18 november werd het nieuwe BIN voor wijk Jukschot ondertekend. Hiermee is bijna heel de gemeente Zoersel opgenomen in een BIN of BuurtInformatieNetwerk. Hier vindt u een overzicht van alle BIN’s in Zoersel.
omleiding Sint-Antoniusbaan
Begin deze week werd de Sint-Antoniusbaan opgebroken ter hoogte van de Hallebaan. Deze werken kaderen in de aanleg van een aftakking van de Risschotseloop. Die moet zorgen voor minder wateroverlast in de wijk Goudveld. De werken gaan gepaard met een omleiding.
Lokale Politie Voorkempen verhoogt waakzaamheid
Met de verhoging van het dreigingsniveau van 2 naar 3 voor het hele land, is uit voorzorg aan alle politiediensten een verhoogde waakzaamheid en versterkte zichtbaarheid gevraagd. Ook de Lokale Politie Voorkempen zal hierdoor een aantal maatregelen treffen, waarvan er ook een aantal zichtbaar zullen zijn in het straatbeeld.
uit de gemeenteraad van 17 november
Gemeente & ocmw Zoersel heeft een hart voor fietsers. Daarom werd het charter Sterk Fietsbeleid goedgekeurd en ondertekend. Daarnaast keurde de gemeenteraad de verkoop van twee percelen bouwgrond in eigendom van gemeente & ocmw Zoersel goed.
gezonde lucht voor u en uw familie
Wij Vlamingen zitten vaak binnen. Gemiddeld brengen we maar liefst 85% van de tijd binnen door, waarvan het grootste deel thuis, in onze eigen woning. De lucht die we al die tijd inademen, kan een invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Wist u trouwens dat de lucht binnen in gebouwen vaak sterker vervuild is dan de buitenlucht?
kijk uit, ik kan niet goed horen
Wanneer u iemand ziet met dit gele bordje (zie foto) bevestigd aan zijn of haar fiets of rugzak, besef dan dat het gaat om een dove of slechthorende persoon. Met het ‘limited hearing bordje’ (of ‘beperkt horen’) maakt hij of zij u duidelijk dat ze u wellicht niet horen toeteren of bellen. Let dus extra goed op wanneer u een voetganger of fietser met dit symbool wil passeren.
winnaar quiz Week van de Armoede bekend
Tijdens de Week van de Armoede in oktober kon u deelnemen aan een wedstrijd over seizoensgroenten. Wanneer u groenten koopt van het ‘juiste’ seizoen, kookt u immers niet alleen gezonder, maar ook heel wat goedkoper. Uit de deelnemers van de wedstrijd trok een onschuldige hand één winnaar, die er een leuke én gezonde prijs mee wint. Benieuwd?
Dag van de Jeugdhuizen 2015
Zaterdag 14 november is het de Dag van de Jeugdhuizen. En dat laten onze Zoerselse jeugdhuizen niet zomaar voorbij gaan. Want de Zoezel, de JoeNiz en De Non zijn alle drie unieke plekken. Van, voor en door jonge mensen. Op deze dag zetten ze zichzelf graag nog eens extra in de verf en organiseren ze heel wat leuke activiteiten.
vanaf maandag: omleiding tussen Sint-Antonius en Zoersel!
Vanaf maandag 16 november start een nieuwe fase van de werken aan de Risschotseloop – naast de Sint-Antoniusbaan en de Hallebaan. Tot op dit moment is de hinder van de werken beperkt gebleven, maar vanaf maandag is het een ander verhaal. De nieuwe aftakking van de Risschotseloop moet de Sint-Antoniusbaan namelijk kruisen. Daarvoor wordt de baan afgesloten en het verkeer omgeleid.
dopjesactie voor training blindengeleidehonden
Wist u dat… de aanschaf en opleiding van een blindengeleidehond maar liefst 20.000 euro kost? Gelukkig hoeft een blinde persoon dit bedrag niet te betalen. Samen met het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap springt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BGC) bij in de kosten, want niet iedereen kan zo veel centen zomaar ophoesten. En u kunt ook helpen!
dertig jaar Moeder-Baby-Eenheid
In 1985 zag in het psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis de Moeder-Baby-Eenheid (MBE) voor het eerst het daglicht. Dit is een gespecialiseerde behandelingseenheid voor moeders die met psychische problemen kampen voor en na hun bevalling. Doorheen de jaren groeide de eenheid uit tot een beschermende omgeving voor moeders, baby’s en hun gezin. De MBE bestaat intussen dertig jaar en dat wordt - terecht - gevierd.
helpen met huiswerk
helpen met huiswerk 09/11/2015
Tijdens de herfstvakantie was het - hopelijk - even rustig, maar vanaf maandag komen uw kinderen weer thuis met huiswerk. Niet meteen iets waar elk kind altijd even enthousiast aan begint. De opvoedingswinkel geeft u graag wat tips mee om het huiswerkmomentje voor u en kind aangenamer te maken.
creatief met restjes
creatief met restjes 07/11/2015
Wat te doen met een half brikje room, een restje gekookte pasta of de bekende verrimpelde appels? U kent ze wel, de restjes die u een aantal dagen bewaart, om ze dan alsnog weg te gooien. Wij geven u graag een aantal goede tips om creatiever te zijn met restjes en dus minder voedsel te verspillen.
ideaal weer voor een culinaire wandeltocht
Met temperaturen tot 20 graden en flink wat zon voelde het deze week eerder nazomers dan herfstig aan. Ideaal weer dus voor een culinaire wandeltocht in het Land van Playsantiën. Tijdens die tocht in Lille, Malle, Ranst, Zandhoven of Zoersel strekt u niet alleen de benen, maar maakt u ook kennis met de prachtige omgeving en met enkele van onze beste horecazaken.
grote omleiding door werken aan Sint-Antoniusbaan
U kunt er niet naast kijken: het naaldbos op de hoek van de Sint-Antoniusbaan met de Hallebaan werd afgelopen zomer gekapt. Op die locatie wordt een nieuwe aftakking van de Risschotseloop aangelegd, die op haar beurt wateroverlast en overstroming in de wijk moet tegengaan. Er wordt meteen ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om de plaatselijke verkeerssituatie aan te pakken, met ernstige verkeershinder tot gevolg.
helpende handjes gezocht voor aanleg gloednieuw ravotterrein
Op zaterdag 7 november geeft Jeugdbond voor Natuur en Milieu, kortweg JNM, het startsein voor de inrichting van haar gloednieuw ravotterrein ‘De Dwergenbergen’ achter de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot. Daarvoor zijn we nog op zoek naar kleine of grote helpende handjes om de 1.600 bij- en vlindervriendelijke bomen en struiken aan te planten.
bescherm u tegen griep en haal een griepprik
Bent u 65-plusser, bent u zwanger of hebt u gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger en laat u zich best vaccineren. Zo hebt u de beste kans om geen griep te krijgen deze winter.
‘één dag niet’ op de markt
Onder de noemer ‘1 dag niet’ vindt op 13 november de tweede nationale actiedag tegen inbraken plaats. Naar aanleiding daarvan zal de lokale politie Voorkempen dinsdag 3 november met een inbraakpreventiestand op onze maandelijkse markt staan. De focus zal niet alleen op diefstalpreventieadvies van woningen liggen, maar ook op preventie van fietsdiefstallen. Vandaar dat u er ook meteen uw fiets kunt laten labelen.
bladkorven geplaatst, maar waarom niet composteren?
Het is herfst, de bladeren worden geel of rood-bruin en vallen van de bomen. Deze kleurenpracht maakt deel uit van onze natuurlijke kringloop. Wist u namelijk dat heel wat afgevallen bladeren de ideale compost vormen voor de planten in uw tuin? Wilt u de bladeren van de laanbomen toch liever weg, dan kunt u ze kwijt in de bladkorven die onze gemeentelijke groendienst plaatst.
kurkatelier is verhuisd
Bent u één van de vele mensen die plichtsgetrouw zijn kurken stoppen bijhoudt om ze te laten recycleren bij het kurkatelier van Monnikenheide? Dan is het nuttig om weten dat dat kurkatelier onlangs verhuisd is van Zandhoven naar Malle. De ruimte in Zandhoven was door de constante groei van het atelier te klein geworden. In Malle beschikken ze over een veel grotere werkplaats.
infrastructuur Zonneputteke tijdelijk terug te huur
Naar aanleiding van de geplande afbraak van ’t Zonneputteke - en de komst van een nieuw gemeentemagazijn voor onze technische dienst op die plaats - besliste het bestuur eerder om de infrastructuur van het Zonneputteke niet meer te verhuren. Het dossier is echter nog niet zo ver gevorderd dat die afbraak effectief in 2016 zal gebeuren, wat maakt dat het Zonneputteke opnieuw verhuurd kan worden aan erkende Zoerselse verenigingen.
blijven vluchten tot je veilig bent
De 23-jarige Nuru Sebri is een erkend vluchteling, die sinds een zestal maanden in een woning van het lokaal opvanginitiatief in Sint-Antonius woont. Twee jaar geleden ontvluchtte Nuru zijn thuisland Eritrea, in Oost-Afrika. Voor ons Zoersel magazine deed hij zijn beklijvend verhaal, waarvan u hier alvast een voorsmaakje krijgt.
tweede golf 30 dagencampagne
Na een eerste golf in maart 2015 start op 1 oktober de tweede golf van de 30 dagencampagne. Deze keer kunt u kiezen voor 30 dagen voedselwinst of 30 dagen dingen delen.
ventileren kan je leren
In uw woning stapelen vocht en giftige stoffen zich op. Dat kan zorgen voor schimmel, condensatie op de ramen, onaangename geurtjes …, maar het kan ook problemen geven voor uw gezondheid. Uw woning goed ventileren is dus de boodschap. Dan wordt de lucht voortdurend ververst en blijven zowel uw woning als haar bewoners gezond!
Ecobouwers opendeur van 7 tot 15 november
In de weekends van 7 & 8 en 14 & 15 november en op woensdag 11 november kunt u weer een hele reeks inspirerende energievriendelijke en duurzame woningen bezoeken. Op die dagen organiseert Bond Beter Leefmilieu voor de 18de keer Ecobouwers opendeur.
opnieuw meer fietsdiefstallen in politiezone Voorkempen
Dagelijks worden er fietsen gestolen, helaas ook in onze politiezone. In de eerste zeven maanden van 2015 zijn in de politiezone Voorkempen 160 fietsdiefstallen geregistreerd. De stijgende lijn sinds 2014 zet zich daarmee verder.
waar moet u wandelen op een openbare weg zonder voetpad?
De plaats van een voetganger in het verkeer is uiteraard het voetpad. Maar in Zoersel zijn er heel veel wegen zonder voetpad. Waar moeten voetgangers dan gaan? Deze vraag werd ons voorgeschoteld door een lezer van de Nieuwsbrief. Wij gingen te rade bij de politie.
Davidsfonds Halle, Zoersel en Sint-Antonius gaan voor fusie
Het Davidsfonds is een omvangrijk cultuurnetwerk dat tegelijk jeugd- en volwassenenboeken uitgeeft, uiteenlopende evenementen organiseert, cursussen aanbiedt en reizen opzet. Het Davidsfonds brengt mensen samen en laat mensen elkaar ontmoeten, "want cultuur beleef je samen", zo luidt het.
evenementenweide in park Halle krijgt opknapbeurt
Eind vorig jaar keurde het Agentschap voor Natuur en Bos het parkbeheerplan voor het parkgebied Halle Hof goed. De komende twee jaar staan er dan ook heel wat ingrepen te gebeuren. Een opknapbeurt van het grasveld achter het kasteel is er daar één van.
Wat doet u als er een voertuig met loeiende sirenes nadert?
Slaat u ook soms in paniek wanneer u in de auto zit en blauwe flikkerlichten in uw spiegels ziet opduiken of de loeiende sirenes al in de verte hoort? U bent niet alleen. Slechts één op de vijf bestuurders weet hoe hij moet reageren als hij een prioritair voertuig hoort of ziet naderen. Weet u het wel? Test uw kennis!
provincie Antwerpen lanceert nieuw meldpunt waterlopen
De provincie Antwerpen onderhoudt 2.400 km onbevaarbare waterlopen. Minstens een keer per jaar worden alle waterlopen geruimd om droge voeten te kunnen garanderen, maar soms volstaat dat jaarlijks onderhoud niet. De provincie kan daarin best wat wakkere burgers gebruiken die op tijd zaken melden om erger te voorkomen.
bouw geluidswal berm E34 - natuurinrichtingsproject Zoerselbos
In het kader van het natuurinrichtingsproject (NIP) Zoerselbos wordt er binnenkort (half oktober) gestart met de aanleg van een bufferwal op de berm van de E34 langs de Boshuisweg op het grondgebied van de gemeente Zandhoven.
toelage voor kinderen met een beperking
Woont u in Zoersel en zorgt u thuis voor uw zoon/dochter met een beperking? Dan kunt u bij gemeente & ocmw Zoersel een sociaal pedagogische toelage aanvragen. Ze bedraagt € 150 en wordt jaarlijks toegekend, als u een geldig attest kunt voorleggen.
infoavond huren en verhuren zonder zorgen | 12 oktober
Wat zijn uw rechten en plichten als (ver)huurder? Wanneer u de eerste stappen in de wereld van het (ver)huren zet, is het niet altijd gemakkelijk om de juiste informatie te vinden. Zit u ook met vragen zoals ‘Waarop moet ik letten bij het opstellen/tekenen van huurcontract?’ of ‘Welke herstellingen moet ik als (ver)huurder uitvoeren?’. Dan is deze infoavond iets voor u.
asfaltwerken kruispunten Zoersel
Net als de afgelopen weken, worden er ook de komende weken opnieuw asfaltwerken uitgevoerd die de nodige verkeershinder met zich zullen meebrengen. Van 9 tot 13 oktober wordt er gewerkt op het kruispunt van de Maalstraat en de Salphensebaan. Van 19 tot en met 26 oktober wordt het kruispunt van de Herentalsebaan en De Wagenmaker onder handen genomen.
toegankelijke parkeerplaatsen aan administratief centrum
De dienstverlening van gemeente & ocmw Zoersel is er voor iedereen. We vinden het belangrijk dat iedereen ons - letterlijk - goed kan bereiken. Tot aan ons administratief centrum geraken is dan de eerste stap. Op een goede plaats kunnen parkeren, is de volgende. Daarom hebben we de locatie van de toegankelijke parkeerplaatsen op onze parking lichtjes gewijzigd.
subsidie toegankelijkheid verenigingslokalen
In onze gemeente zijn er heel wat verenigingen die over hun eigen infrastructuur beschikken. Jammer genoeg zijn deze gebouwen soms verouderd en zorgen ze voor hoge energielasten voor de vereniging, of zijn ze niet voldoende aangepast voor mensen met een beperking. Daar wil gemeente & ocmw Zoersel graag verandering in brengen.
actie ‘Schuif mee aan’ krijgt vervolg
Begin september organiseerden we reeds een kledinginzameling voor de oorlogsvluchtelingen in Zoersel, waarop u massaal heeft gereageerd. Naast de materiële opvang hebben deze mensen ook behoefte aan sociale contacten om van de nieuwe omgeving een vertrouwde thuis te maken. Met de actie ‘Schuif mee aan’ kunt u mee zorgen voor een aangename integratie van één of meerdere vluchtelingen.
week van de armoede: kook betaalbaar en gezond
Op 17 oktober is het ‘internationale dag van verzet tegen armoede’. Gemeente & ocmw Zoersel brengt dit thema elk jaar onder de aandacht tijdens de week van de armoede. Deze keer ligt de focus op ‘betaalbaar & gezond koken’. Heel wat mensen moeten dagelijks met een beperkt budget toekomen. Voeding neemt daar al gauw een grote hap uit. Gemeente & ocmw Zoersel zorgt daarom voor wat extra inspiratie.
nieuwe uitbater voor het Koetshuis
De komende jaren zal het Koetshuis in het park van Halle beheerd worden door Luc Vandenplas - of Vandenplas-Events bvba. Het gemeentebestuur sloot een concessieovereenkomst af met Luc voor de komende negen jaar, nadat hij als beste uit een selectieprocedure kwam.
asfaltwerken met de nodige verkeershinder
De komende weken staan er heel wat asfaltwerken op de planning die - onvermijdelijk - de nodige verkeershinder met zich zullen meebrengen. Volgende week zal het centrum van Halle volledig onderbroken zijn. Van 5 tot en met 16 oktober wordt er gewerkt in de Liefkenshoek en ook enkele dagen in de Kantonbaan.
vernieuwd afschakelplan 2015-2016 voorgesteld
Vorige week maakte federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem het vernieuwde ‘afschakelplan’ bekend, dat geldig is vanaf 1 november in geval van een elektriciteitsschaarste. De minister zei er wel nadrukkelijk bij dat de kans dat het afschakelplan deze winter geactiveerd zou moeten worden uiterst beperkt is, dankzij de reeds genomen maatregelen.
herbekijk pakkende aflevering van Radio Gaga op het domein van psychiatrisch centrum Bethanië
Radio Gaga deze week gemist? Jammer, want de kleurrijke radiocaravan van acteurs Joris Hessels en Dominique Van Malder streek neer in Zoersel, op het domein van psychiatrisch centrum Bethanië. Geen nood. U kunt de reportage nog tot 20 oktober herbekijken via de website van Canvas.
verenigingen met Z|label in stijgende lijn
Eind juni ondertekenden de voorzitters van de adviesraden welzijn, cultuur, jeugd, sport en senioren een charter waarmee ze zich engageren om alle verenigingen binnen hun terrein aan te moedigen een Z|label aan te vragen. Intussen kenden we dit label al aan een twintigtal verenigingen toe.
elke minuut telt
elke minuut telt 22/09/2015
Nog tot 27 september loopt de ‘14-daagse van de veiligheid’. Daarin wordt dit jaar gefocust op brandveiligheid in de woning. De FOD Binnenlandse Zaken wil iedereen bewustmaken van het belang van voldoende rookmelders en het uitwerken en bespreken van een vluchtplan in geval van brand. De combinatie van de twee zorgt er immers voor dat u tijdig uw woning kan verlaten wanneer er brand uitbreekt.
wegenwerken in Zoersel (N14 en asfaltwerken)
Op de N14, de drukke gewestweg tussen Oostmalle en Lier, zijn er op ons grondgebied heel wat wegenwerken gepland. De komende weken zal op verschillende plekken gewerkt worden en dit kan sterke verkeershinder veroorzaken. Daarnaast worden vanaf 28 september asfaltwerken uitgevoerd op enkele drukke punten in onze gemeente, die voor hinder kunnen zorgen voor het doorgaand verkeer.
Zoerselse speelt pannen van het dak in eigen theaterstuk in Londen
“Enorm hilarisch en verfrissend eerlijk. Een wonderlijke nieuwkomer in het Londens theater.” "Dit stuk hoort onmiddellijk thuis in de uitzonderlijke categorie van voorstellingen. Ik wou niet dat het eindigde...”. Dit zijn maar enkele van de vele lovende recensies die het theaterstuk ‘We just keep going’ van de Zoerselse Elle van Knoll krijgt in Londen!
helpende (vrijwillige) handen gezocht
Quasi wekelijks krijgen wij oproepen binnen van uiteenlopende organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers. Bent u, op uw beurt, op zoek naar een leuke hobby waarbij u tegelijkertijd heel wat mensen uit de nood helpt? Dan vindt u hiertussen vast een organisatie die u aanspreekt.
25 jaar Zoersel-Crucea: een hartverwarmende jumelage
Dit jaar viert het Crucea-comité - en samen met hen heel Zoersel - het 25-jarig bestaan van de onderlinge band tussen de beide gemeenten. Naar aanleiding van deze verjaardag trok een Zoerselse delegatie eind augustus naar het Roemeense dorpje én staat volgende week de film ‘Waiting for August’ geprogrammeerd in de Kapel.
dichters en huiskamers gezocht voor derde editie ‘dichter in huis’
Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ staat de Poëzieweek 2016 in het thema van herinneringen. Tijdens die week organiseren we op zondag 31 januari de derde editie van ‘dichter in huis’, waarbij we graag een poëzieprogramma brengen in enkele Zoerselse huiskamers.
zorgwonen: wat, voor wie, hoe, wanneer ...?
Omdat mensen vandaag de dag langer leven en graag in een vertrouwde, huiselijke omgeving blijven wonen, zien dat we dat meer en meer gezinnen kiezen om zorgbehoevenden in huis te nemen. Dat noemen we zorgwonen. Om van uw woning een zorgwoning te mogen maken, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
behaag natuurlijk
behaag natuurlijk  11/09/2015
Hebt u plannen om uw tuin (her)aan te leggen? Dan kunt u nog tot en met 23 oktober tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen bomen en struiken aankopen, en dit dankzij de actie ‘behaag… natuurlijk’ van Natuurpunt. Op die manier draagt u uw onmisbaar steentje bij tot de ontwikkeling van de natuur.
vorming? schrijf u tijdig in!
Binnen onze gemeente zijn er tal van initiatieven die deze maand hun nieuw werkjaar opstarten. We denken onder meer aan het muziek- en woordfiliaal, het filiaal beeldende kunst en de taalcursussen van Lionsclub Zoersel.
laatste fase herinrichting N14 in Zandhoven
Na ruim een jaar werken is het einde in zicht: eind augustus startte de zesde en laatste fase van de werken op de N14 (Langestraat, Ringlaan, Liersebaan) in Zandhoven. We geven u graag nog eens alle informatie over de hinder en omleidingen tijdens fase 6. Eind oktober 2015 moeten de werken afgerond zijn.
de tijd van hun leven in Bohicon
De afgelopen maanden kreeg onze stedenband met Bohicon in het Afrikaanse Benin een extra dimensie. Na een jaar van voorbereiding en verschillende benefietactiviteiten vertrokken zo’n dertigtal Zoerselse jongeren naar onze zusterstad om er vier projecten op te starten.
snelheidscontroles Hoge Dreef
Recent kregen we enkele meldingen van snelheidsduivels in de Hoge Dreef. We namen de proef op de som en voerden zelf enkele metingen uit. Resultaat: maar liefst 75 % van de bestuurders houdt zich niet aan de opgelegde snelheid van 50 km/u.
infowandeling bosbeheer in domein de Welvaart
Woont u in de buurt van domein de Welvaart (gelegen aan de rand van het Molenbos tussen de R. Delbekestraat en de Emiel Vermeulenstraat), dan is het u mogelijk al opgevallen dat men daar volop aan het werk is. Bosgroep Antwerpen Noord vzw neemt de bossen er immers grondig onder handen.
Zoersel solidair met vluchtelingen
Sinds woensdag kunt u in de patio van ons administratief centrum (Handelslei 167) bruikbare (winter)kleding achterlaten - liefst in dozen. Onze medewerkers van het ocmw zorgen er voor dat de kleding terechtkomt bij de vluchtelingen die in onze gemeente onderdak vinden. Het teveel aan kleding bezorgen we aan kringwinkel Rock en Blues in Malle.
tekort aan gemachtigde opzichters en seingevers
Nu het nieuwe schooljaar terug op gang getrapt is, zijn er weer heel wat fiets- en voetgangertjes op de baan. De kinderen hebben daarbij iemand nodig die hen veilig de baan helpt oversteken. Momenteel hebben we nog maar net genoeg gemachtigde opzichters om de gevaarlijke punten te bemannen.
inschrijven voor zwemlessen vanaf maandag
Wilt u uw zoon of dochter inschrijven voor zwemlessen in het zwembad van Pulderbos? Dan kan dit vanaf maandag 31 augustus vanaf 18 uur!
schakelt u mee?
schakelt u mee?  24/08/2015
Fietshappening ‘de Schakel’ op 30 augustus is ongetwijfeld de plezantste afsluiter van de zomervakantie. Dit jaar een nog grotere schakel met 47 vertrekplaatsen.
ocmw-raad Zoersel creëert acht extra opvangplaatsen
Omwille van de blijvende toestroom van asielzoekers riep Fedasil in juli de steden en gemeenten op om, waar mogelijk, extra opvangplaatsen te voorzien. Gemeente & ocmw Zoersel wilde graag aan die oproep tegemoetkomen en ondernam onmiddellijk actie, mét resultaat! De ocmw-raad besliste gisteren namelijk om op zeer korte termijn acht extra opvangplaatsen te creëren, bovenop de 24 plaatsen die er al waren.
Zoerselse jongeren bekroond tot ambassadeur van de gezonde mond
Jong geleerd, is oud gedaan! Dat hebben ook de monitoren van onze speelpleinwerking gedacht! Daar stond afgelopen week namelijk alles in het teken van een goede mondhygiëne. Zo werd er onder meer naarstig geknutseld aan een heus tandenkunstwerk, maakten de kinderen zelf tandpasta en speelden ze uiteenlopende spelletjes rond het verzorgen van je tanden en mond.
65-plussers betalen vanaf 1 september € 50 per jaar bij De Lijn
65-plussers reizen nog tot en met 31 augustus gratis met De Lijn. Vanaf 1 september hebben ze echter een betalend vervoerbewijs nodig. Bent u 65+? Dan kunt u genieten van een voordelig Omnipas 65+ abonnement.
Willem Vermandere en Flip Kowlier binnenkort in Zoersel
Het zijn maar enkele van de bekende artiesten die tijdens de herfstmaanden het gemeenschapscentrum Zoersel aandoen. Neem eens een kijkje in het uitgebreide activiteitenprogramma voor het najaar en bestel alvast uw tickets!
werkzaamheden aan waterleiding Zoerseldorp
Vanaf maandag 17 augustus wordt er in Zoerseldorp gewerkt aan de waterleiding. In opdracht van watermaatschappij Pidpa wordt de waterleiding vervangen, en dit ongeveer van aan de Kerkstraat tot aan de Herentalsebaan. De werken gebeuren aan de kant van de even huisnummers. Omdat ze plaatsvinden in het voet-/fietspad moet de rijweg over één helft afgesloten worden en zal er beurtelings verkeer toegelaten worden door middel van verkeerslichten.
dit weekend inzameling oud papier
Van vrijdagnamiddag 7 tot en met zondagavond 9 augustus kunt u met uw oud papier terecht op het Kermisplein in Zoersel. Deze inzameling is ten voordele van het werk van onze missionarissen.
bareel Halmolenweg wordt vervangen door betonnen blokken
In samenspraak met de gemeente stelde het Agentschap Natuur en Bos in 2012 een toegankelijkheidsplan voor de Halse bossen op. Daarin wordt duidelijk vermeld waar omliggende bewoners en recreanten toegang/doorgang hebben en waar niet. Enkel de bareel in de Halmolenweg - ter hoogte van de weekendverblijven - zorgt nog vaak voor problemen. Hij staat te pas en te onpas open, wordt verwijderd, beschadigd, sloten worden doorgeknipt ... Om dit probleem definitief op te lossen zal de bareel binnenkort verwijderd worden.
De grote Bebat-inzamelwedstrijd - bekendmaking winnende gemeente
Na twee succesvolle edities, in de provincie West-Vlaanderen en Henegouwen (2013) en Oost-Vlaanderen en Namen (2014), besloot Bebat dit jaar om de provincie Antwerpen uit te dagen. 47 Antwerpse gemeentes gingen de uitdaging aan. De bedoeling was om tussen 1 en 31 mei 2015 zoveel mogelijk gebruikte batterijen in te zamelen in één van de Bebat-inzamelpunten van de deelnemende gemeentes.
radio en tv vanuit Zoersel
Op 23 en 24 juli komt productiehuis De chinezen, bekend van onder meer ‘Iedereen beroemd’, een aflevering voor een gloednieuw tv-programma opnemen op het domein van het psychiatrisch centrum Bethanië.
gft+-ophaling Halle verschuift naar 25 juli
Noteer in uw agenda dat de gft+-ophaling van 22 juli in Halle wordt verschoven naar zaterdag 25 juli!
buitenschoolse kinderopvang Stekelbees toe op 20 en 21 juli
Naar aanleiding van de feestdag op dinsdag 21 juli maakt Stekelbees de brug en zal de buitenschoolse kinderopvang ook maandag 20 juli gesloten zijn. Dat betekent dat er die dag dus ook geen voor- en nabewaking voor de speelpleingangertjes is.
Zoerselse verenigingen gaan voor Z|label
Een vereniging die het Z|label draagt, geeft een korting aan houders van onze plaatselijke kansenpas, de Z|pas. Op 29 juni ondertekenden de voorzitters van de verschillende adviesraden samen met de ocmw-voorzitter, burgemeester en enkele schepenen een charter over dit Z|label.
jaarlijks fietsdrieluik brengt u doorheen het Land van Playsantiën
Naar jaarlijkse gewoonte zet het Land van Playsantiën u letterlijk in beweging met het fietsdrieluik ‘rondje plezier in het land van vertier’. Tijdens de fietstochten op 12 juli, 19 juli en 2 augustus fietst u langs landelijke wegen en domeinen, langs onbekende hoekjes en maakt u kennis met onze prachtige omgeving.
Vlaanderen feest, ook in Zoersel!
Dit jaar valt 11 juli, de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, op een zaterdag. Het Zoerselse 11 juli-feestcomité grijpt die gelegenheid aan om er voor ieder van u een volksfeest van te maken met een gevarieerd, voor elk-wat-wils-programma.
afvalophaling start vroeg door extreme warmte
"Op hele warme dagen krijgen de afvalophalers de toestemming om vroeger met de ophaalronde te starten", zo meldt Igean.
ernstige verkeershinder door afsluiting E34 - neem voorzorgsmaatregelen tegen hitte
Van vrijdagavond 3 juli tot maandagochtend 6 juli is er geen verkeer mogelijk op de E34 richting Antwerpen tussen Beerse en Zoersel. Er wordt de laatste hand gelegd aan de vernieuwing van het wegdek van de E34. AWV verwacht grote verkeershinder in de regio en roept automobilisten op alternatieven te kiezen of zich goed te informeren over de verkeersinformatie voor vertrek. Wie de weg opgaat moet zich voorbereiden op de hitte en zeker genoeg water voorzien tijdens de reis.
wateroverlast in wijk Goudveld aanpakken
In het verleden heeft de wijk ‘Goudveld’ te maken gehad met wateroverlast door overstroming van de Risschotseloop. De dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen beheert de Risschotseloop en heeft het nodige studiewerk laten uitvoeren om het probleem aan te pakken. Een van de maatregelen uit die studie was de aanleg van een aftakking.
teller geringde steenuiltjes staat op 63
De steenuilenwerkgroep van Natuurpunt Voorkempen is al ettelijke jaren druk bezig met het maken van nestkastjes en het ringen van steenuiltjes om het voortbestaan van deze dieren in onze contreien te garanderen. Zo werden vorige week het 62ste en het 63ste uiltje van dit jaar (in Malle en Zoersel samen) geringd.
weekend 4 en 5 juli: E34 afgesloten richting Antwerpen
Van vrijdagavond 3 juli tot maandagochtend 6 juli is er geen verkeer mogelijk op de E34 richting Antwerpen tussen Beerse en Zoersel. Al het verkeer moet uiterlijk in Beerse de snelweg richting Antwerpen verlaten. Als de weersomstandigheden het toestaan, wordt daar in de richting van Antwerpen een nieuwe toplaag asfalt aangebracht. Het is de laatste ingreep van het structurele onderhoud dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er sinds maart uitvoert.
Z|label voor verenigingen met een groot hart
Sport, cultuur en ontspanning dragen in grote mate bij aan ons welzijn. Samen met gemeente & ocmw Zoersel vinden heel wat verenigingen dat zo’n deelname aan het vrijetijdsaanbod geen exclusief voorrecht is voor wie het kan betalen. Zij engageren zich dan ook om aan mensen met een beperkt inkomen een significante korting te geven wanneer ze zich bij hun vereniging willen aansluiten.
nieuws uit de gemeenteraad
Afgelopen dinsdag werd het jaarverslag 2014 van onze politiezone voorgesteld aan de gemeenteraad. Daarnaast werd ook het reglement op het inbuizen en plaatsen van overwelvingen in baangrachten aangepast, werd een nieuwe schepen aangesteld, was de gemeenteraad akkoord met het nieuwe dienstreglement van de bib, enz.
verdere heraanleg Turnhoutsebaan start pas begin volgend jaar
Eind vorig jaar gingen de voorbereidende werken voor de heraanleg van de Turnhoutsebaan (N12) in Schilde van start. De eigenlijke heraanleg start pas begin volgend jaar. Door deze werken niet in augustus te laten starten, zoals aanvankelijk voorzien, maar begin 2016 willen AWV en het gemeentebestuur de hinder voor de buurtbewoners en voor het verkeer maximaal beperken.
enkele zomeractiviteiten om alvast in uw agenda te zetten
Omdat wij er enkele weken tussenuit gaan met onze wekelijkse Nieuwsbrief, geven we u graag een beknopt overzicht van enkele niet te missen activiteiten de komende zomermaanden. Dit is uiteraard een beperkt lijstje. U vindt heel wat meer activiteiten in onze UIT-kalender op www.zoersel.be.
teken tijdig in voor groepsaankopen
Vanaf 1 juli tot en met 6 oktober kunt u opnieuw intekenen op de groepsaankoop groene stroom en gas van het Antwerpse provinciebestuur. Vorig jaar bespaarden meer dan 60.000 huishoudens gemiddeld zo’n € 210 per jaar. Sinds 1 juni kunt u ook al intekenen op de groepsaankoop zonnepanelen.
sporten in de natuur: een aanrader
Het is pas echt zomer als u weer volop buiten kunt sporten, als u er met de mountainbike op uit kunt of uw loopschoenen aan kunt trekken. Bloso bracht de mooiste loopomlopen en mountainbikeroutes in kaart, zowel voor beginners als voor gevorderden.
zeven zomeravonden parkplezier
Zoals het een traditie betaamt, palmt Parkplezier ook deze zomer het park in Halle zeven weken op rij in met muziek voor jong en oud. Op het programma heel wat muzikaal talent van dichtbij en ver weg. Het startschot wordt gegeven volgende week vrijdag, 26 juni.
opvoedtip: examenstress
Hebt u kinderen tussen 6 en pakweg 23 jaar, dan is voor hen - maar ook voor u - juni examentijd. Niet zelden een spannende periode. Veel ouders vragen zich dan ook af hoe ze hun kind of tiener kunnen helpen om die examens tot een goed einde te brengen. Groeimee.be geeft enkele tips.
inschrijven nieuwe leerlingen
Tijdens de vakantiemaanden zijn onze basisscholen open om u verder te informeren en in te schrijven.
word haagdonor en vergroot de hoop
Hebt u een taxushaag? Dan bezit u een plant die levens kan redden. Een taxushaag bevat immers baccatine, de stof waarmee chemotherapieën worden gemaakt. In 2014 werd 569 m³ taxussnoeisel ingezameld, goed voor evenveel chemotherapieën. De opbrengst (€ 28.460) ging naar een ‘verwenfonds’ voor kankerpatiënten.
hagelstorm tussen 7 en 9 juni 2014 erkend als ramp
Het was deze week precies een jaar geleden dat ons land getroffen werd door een zware storm met hagelbollen. De federale regering heeft de hagelschade intussen erkend als natuurramp. Dit betekent dat u tot 30 september de tijd hebt om een schadedossier in te dienen.
gemeente- en ocmwdiensten niet bereikbaar vrijdagnamiddag
De medewerkers van gemeente & ocmw genieten vrijdagnamiddag van hun jaarlijkse personeelsdag. Dat betekent dat u de gemeente- en ocmwdiensten dus niet kan bereiken. We helpen u graag maandag verder.
fietsen langs waterlopen
Wat een weer! Hebt u zin om er met uw tweewieler op uit te trekken? Dan heeft de provincie Antwerpen voor u enkele fietsroutes uitgestippeld, enerzijds doorheen de geschiedenis van het landschap en anderzijds met water als centraal thema. ‘Landschapsbelevenissen’ en ‘veleau’ leiden u langs onbekende plekjes.
kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Smarten heropgebouwd
In de Krekelenberg is sinds enkele weken de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Smarten terug in volle glorie te bewonderen. Het kapelletje, oorspronkelijk uit 1946, werd in 2003 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe verkaveling. Onlangs vonden verschillende partijen elkaar om de kapel een nieuwe plaats te geven.
vraag nu uw premie aan
Vanaf 2016 bestaat de kans dat de premies voor energiebesparende maatregelen worden afgebouwd. Bent u dus al langer van plan om uw woning te renoveren en zo minder energie te verbruiken? Stel uw investering dan niet langer uit en geniet nu nog van tal van premies én belastingsvermindering.
boombruggen helpen eekhoorns veilig oversteken
Regionaal Landschap de Voorkempen en de provincie Antwerpen installeerden dit voorjaar acht boombruggen in onze regio. Boombruggen zijn dikke touwen die tussen bomen over drukke wegen opgehangen worden om eekhoorns en andere boomdieren te helpen veilig de weg over te steken.
tuingereedschap beschikbaar op begraafplaats Zoersel
Sinds een tweetal weken vindt u, zowel op de oude als op de nieuwe begraafplaats in Zoersel, een ‘hutje’ met tuingereedschap. Gemeente & ocmw Zoersel wil u graag helpen om het grafmonument van uw dierbare(n) netjes te houden en stelt daarom dit materiaal ter beschikking.
bezoek het Lindepaviljoen voordat het tijdelijk de deuren sluit
Na de zomer sluit het Lindepaviljoen een tijdje de deuren. We hopen u, vermoedelijk in het voorjaar van 2016, opnieuw te kunnen verwelkomen in een opgefrist, aantrekkelijk en hedendaags gebouw met nieuwe ‘oude’ verhalen. Profiteer er dus van om deze zomer de Lindeboom nog een bezoekje te brengen.
doe mee met de Bioweek
Boeren, bedrijven, winkels ... - kortom, de hele biosector - nodigt u uit om tijdens de Bioweek - van 6 tot 14 juni - te komen genieten van de natuurlijke smaak en de authentieke geuren en kleuren van de biologische landbouw. Ontdek verschillende biozaken waar u kunt genieten van heel wat lekkers of deelnemen aan uiteenlopende activiteiten.
Kapellei-Handelslei 5 juni volledig afgesloten naar aanleiding van braderij én wegenwerken
Op vrijdag 5 juni vindt naar jaarlijkse gewoonte de braderij plaats in de dorpskern van Sint-Antonius. Er wordt bovendien meteen van de gelegenheid gebruikgemaakt om diezelfde dag een verzakking van de weg, over de volledige breedte van de Handelslei, te herstellen. Dat betekent dat de verkeersmaatregelen al vanaf half 9 ’s ochtends ingaan.
vacatures bij gemeente & ocmw Zoersel én binnen jeugdwerklandschap
Gemeente & ocmw Zoersel heeft momenteel drie vacatures lopen, meer bepaald voor een medewerker groenvoorzieningen, een medewerker groenvoorzieningen grafdelver en een projectleider. Ook onze Zoerselse jeugdhuizen en -bewegingen zijn volop op zoek naar nieuw bloed.
politie filmt met drones
De lokale politie Voorkempen werkt momenteel aan een studie over de verkeersveiligheid aan onze scholen. Schrik niet als u maandag 1 of dinsdag 2 juni 's ochtends drones (onbemande vliegtuigjes met camera) ziet vliegen in de buurt van de Sint-Elisabethschool. Zij zullen er namelijk de verkeersveiligheid letterlijk in beeld brengen.
vijf feiten en fabels over roken
Naar aanleiding van ‘Werelddag zonder Tabak’, zondag 31 mei, publiceert Logo Antwerpen vijf fabels en feiten over roken. Aan u om de test te doen. Succes!
inschrijvingen voor onze zomerwerking van start
U kunt nu online inschrijven voor onze zomeractiviteiten voor kleuters (van geboortejaar 2011 tot 2009), lagere schoolkinderen en tieners (van geboortejaar 2008 tot 2001). Dit doet u via www.zoersel.be/zomeractiviteiten. Daar klikt u verder op de rode balk ‘klik hier voor inschrijven activiteiten’.
ocmw Zoersel bevraagt 80-plussers
In Zoersel wonen heel wat mensen die ouder zijn dan 80 jaar. Gelukkig kunnen een groot aantal van hen ook nog zelfstandig thuis wonen. Om hen daarbij te helpen, is er een uitgebreid aanbod aan dienstverlening.
zomercursus waarnemingstekenen
Tekent u graag, maar wilt u uw kennis over perspectief nog bijschaven? Weet u het potlood al te hanteren maar wilt u ook met andere materialen leren werken? Dan is onze cursus waarnemingstekenen in 6 lessen misschien iets voor u.
Veleau! Fietsen langs waterlopen. Heerlijk voor een dagje uit!
De provincie Antwerpen heeft fietsroutes uitgestippeld met water als centraal thema. Niet zo verwonderlijk: als grootste waterloopbeheerder kent ze de waterlopen als haar broekzak. De routes zijn ongeveer 26 km lang en leiden u langs onbekende waterrijke plekjes.
uniek charter verlaagt drempel tandartsbezoek voor kwetsbare groepen
Op donderdag 21 mei 2015 ondertekenden een aantal Zoerselse tandartsen en gemeente & ocmw Zoersel een uniek charter. Om de financiële drempel naar de tandarts voor kwetsbare groepen zo laag mogelijk te houden, werd een unieke overeenkomst afgesloten. Deze komt erop neer dat een tandartsbezoek voor houders van een Z-pas uiteindelijk slechts € 2 kost.
grote werf E34: werken wisselen van kant
Sinds dit voorjaar voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) structurele onderhoudswerken uit op de autosnelweg E34 tussen Zoersel en Lille. Normaalgezien begint de aannemer vanavond met de overgang naar fase 2 van de werken. Tot eind juni wordt er dan gewerkt in de richting van Nederland.
gezocht: vrijwillige chauffeurs
Omwille van het afschaffen van de belbus is de vraag naar lokaal vervoer flink gestegen. Heel wat minder mobiele mensen willen graag hun familie bezoeken, boodschappen doen of naar de dokter gaan, maar vinden niet gemakkelijk vervoer.
voorinschrijvingen zomeractiviteiten starten weldra
Tussen maandag 6 juli en woensdag 26 augustus 2015 kan uw kind zich komen amuseren bij speelplein ZipZap en tijdens allerlei leuke zomeractiviteiten. Voor speelplein ZipZap hoeft u niet vooraf in te schrijven, maar wel voor de zomeractiviteiten. Tussen 20 en 24 mei kan u zich op zoersel.be registeren en al een kijkje nemen bij de activiteiten.
kunstwerken Paul Ibou voorgesteld in bib Zoersel
Eind vorig jaar schonk kunstenaar Paul Ibou aan gemeente & ocmw Zoersel vier kunstwerken. Zij kregen inmiddels een mooi plekje in onze nieuw bib in Zoersel. Op 8 mei werden zij aan de pers voorgesteld.
gemeente Vorselaar vraagt hulp van Zoersel voor langste erehaag voor ‘kom op tegen kanker’
Vorselaar werd dit jaar uitgekozen als één van de vier middagsteden voor de 1000km “kom op tegen kanker”. Vorselaar is de enige gemeente uit onze streek die dit jaar de eer te beurt viel. Frank Deboosere heeft hen samen met de andere middagsteden (Heers, Dilbeek, Wevelgem) uitgedaagd om “de langste erehaag” te vormen.
kids-ID, nakijken & aanvragen
Niets zo jammer als uw reis moeten uitstellen omdat u voor de kinderen geen (geldig) identiteitsbewijs hebt. Wist u bijvoorbeeld dat u ook in onze buurlanden al een kids-ID nodig hebt en dat die voor sommige landen nog zes maanden geldig moet zijn?
wilt u geen witte gids meer ontvangen? Schrijf u hier uit
Truvo, de uitgever van de telefoonboeken - witte en gouden gids – wil mee aan het milieu werken en overbodig drukwerk vermijden. Hij wil voorkomen dat de telefoonboeken worden bedeeld aan niet-gebruikers.
doe met ons mee aan de grote Bebat-inzamelwedstrijd en win voor Zoersel een speelplein
Bebat zorgt ervoor dat lege batterijen gerecycleerd worden en een nieuw leven vinden in tal van toepassingen. Daarom organiseert Bebat een grote inzamelwedstrijd. Onze gemeente heeft zich hiervoor ingeschreven en kan zo een unieke en milieuvriendelijke speeltuin winnen!
wespennesten verdelgen niet meer gratis
Een aantal diensten van de brandweer zijn dit jaar niet meer gratis. Zo betaalt u bijvoorbeeld voor het verdelgen van wespennesten 25 euro. Dit komt door de brandweerhervormingen en de gelijkschakeling van de verschillende vergoedingsregelingen.
creatief bezig zijn is belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind
Vanaf de lagere school worden kinderen vaak beoordeeld op hoe goed ze gestudeerd hebben of op hoeveel antwoorden ze juist hebben. Creatieve activiteiten zijn daarom heel belangrijk: het draait dan niet om presteren of leren, maar wel om uzelf uiten en experimenteren.
Doe mee aan de tankslag
U koopt een oudere woning maar bij de (her-)aanleg van het terras ontdekt u dat er nog een oude stookolietank in de grond steekt. Deze wordt echter al jaren niet meer gebruikt. Wat nu? De tankslag biedt u de oplossing.
kapelletjes krijgen extra aandacht met infobord en suggestieroute
De maand mei is traditioneel de maand waarin aan verschillende kapelletjes de Heilige Maria wordt vereerd. In onze parochies wordt de Mariadevotie nog altijd in ere gehouden. In mei vinden er aan verschillende kapelletjes Mariavieringen plaats.
gemeenteraad keurt bestek nieuwe school Halle goed
De gemeenteraad keurde op 21 april het bestek goed voor de nieuwe school in Halle. Een belangrijke beslissing voor Halle, zeker omdat het niet alleen gaat over een nieuwe school. In dit project is er ook plaats voor naschoolse kinderopvang, sporthal en socioculturele infrastructuur.
een leven lang wonen
een leven lang wonen 28/04/2015
Hebt u een vader en/of moeder die een dagje ouder wordt, dan staan jullie vermoedelijk al eens vaker stil bij wat de toekomst zal brengen. Wat als uw ouder(s) bijvoorbeeld niet meer zo goed te been zijn? Zullen ze dan kunnen blijven genieten van de privacy en het comfort van een eigen woning?
doe mee en win met belgerinkelactie
Te voet of met de fiets gaan, is niet alleen goed voor uw gezondheid, het milieu en uw portemonnee, maar kan u ook nog eens een leuke prijs opleveren. Van 25 april tot 30 mei kunt u immers deelnemen aan de campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’.
moeilijk telefonisch te bereiken
Omwille van een technische storing op het Belgacom-Proximusnetwerk zijn onze diensten momenteel moeilijk telefonisch te bereiken. We hopen dat het probleem zo spoedig mogelijk wordt opgelost. U kunt ook altijd een mailtje sturen naar gemeente@zoersel.be. Onze excuses voor het ongemak.
proef van lokale kunst tijdens de Week van de Amateurkunsten
Vanaf vandaag, tot en met zondag 3 mei, vindt de jaarlijkse Week van de Amateurkunsten (WAK) plaats, met als thema 'De kleine artiest'. In onze gemeente staan tal van initiatieven op het programma. Hét uitgelezen moment om eens te komen proeven van onze lokale kunst.
oude materialen van pc Bethanië en AZ Sint-Jozef voor het eerst tentoongesteld
De mooie erfenis aan oude materialen die Dirk Woestenborghs, voormalig adjunct-technisch directeur van het psychiatrisch centrum Bethanië en het AZ Sint-Jozef, na zijn pensioen naliet, past perfect in deze editie van Erfgoeddag, die speciale aandacht besteedt aan ‘erven’.
kunstenaar Paul Ibou stelt atelier open
Wie wil kennismaken met het werk van Zoersels kunstenaar Paul Ibou krijgt hiervoor dit weekend de kans. Voor het eerst opent hij de deuren van zijn kunstatelier in Pulderbos. Daarnaast schenkt Paul ook enkele werken aan gemeente & ocmw Zoersel. Die krijgen een plek in de nieuwe bib in Zoerseldorp.
volg het werkbezoek in Bohicon via blog
Afgelopen dinsdag is er opnieuw een zeskoppige delegatie van gemeente & ocmw naar Bohicon vertrokken. Onder hen jeugdconsulente Kristien Schryvers en Leen Willems (Monnikenheide). Zij bereiden er het jongerenproject van deze zomer mee voor.
einde belbus vanaf 1 mei
De Lijn heeft beslist dat, vanaf 1 mei, de belbussen 941, 942 en 945 niet meer zullen uitrijden. Uit reizigerscijfers blijkt namelijk dat deze belbussen slechts uitzonderlijk meer dan drie klanten per uur vervoeren en dat de helft van de ritten wordt gereden voor slechts enkele frequente gebruikers.
Driesheide tijdelijk afgesloten wegens rioleringswerken
Nog tot en met vrijdag 17 april wordt er gewerkt in de Driesheide, ter hoogte van het kruispunt met De Bergen. Er worden rioolaansluitingen gelegd, waardoor de weg ter hoogte van de wegversmalling gedurende enkele dagen volledig is afgesloten.
schrijf tijdig in voor de dag van de mantelzorg
Ziek zijn kan een patiënt en zijn/haar omgeving zwaar vallen. Je wordt afgesneden van je vertrouwde gewoontes en moet leren omgaan met de zware diagnose en behandeling. Draagt u ook zorg voor iemand in uw omgeving die zorgbehoevend is? Dan nodigen wij u van harte uit op onze ‘dag van de mantelzorg’ op 7 mei.
datum afvalophaling gewijzigd
Om praktische redenen hebben IGEAN - de intercommunale die de afvalophaling regelt - en de gemeente, in overleg met de ophaler, beslist om de pmd- en restafvalophaling in Sint-Antonius en Zoersel niet op woensdag 8 april, maar wel op zaterdag 11 april uit te voeren. Jawel u leest het goed, een zaterdag.
Te Gek!? doorbreekt stigma psychiatrie
Psychiatrisch centrum Bethanië wil werken aan de beeldvorming over psychisch kwetsbare mensen. In dit kader stelden ze een vragenlijst op over ‘stigma’. Neemt u even de tijd om de vier vraagjes in te vullen, dan maakt u kans op een duoticket voor de theatervoorstelling 'Manische mannen' van Te Gek!?.
dupe van zwerfvuil en hondenpoep
Kunt u ook zo genieten van een wandeling of een fietstochtje langs het platteland? Landbouw en recreatie gaan dan ook perfect hand in hand, al willen onze landbouwers u toch vragen rekening te houden met een aantal belangrijke aandachtspunten.
win een feestcheque tot € 170
Zet u een verenigingsactiviteit, een straat- of een wijkinitiatief in de steigers tussen 4 en 12 juli of in het voorafgaand openingsweekend van 27 en 28 juni? En wil u dit event graag in het teken plaatsen van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli? Dan kunt u een feestcheque tot € 170 winnen.
buiten spelen is aan te bevelen
Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van elk kind. Spelen in de open lucht is dan ook nog eens gezond. Helaas is het vandaag niet altijd evident om zo maar overal te spelen. We vinden dat nochtans een belangrijk aandachtspunt en willen ons er dan ook voor inzetten. We willen u dan ook graag nog laten kennismaken met de speelstraten en de buitenspeeldag op 1 april.
verkaveling ‘het Klooster’ krijgt groene speelzone
In de verkaveling ‘het Klooster’ zal dit jaar nog gestart worden met de woningbouw op de vrijliggende percelen. De nieuwe woningen zullen aan de rand van het projectgebied komen waardoor er ruimte blijft voor een waardevolle, groene ruime waarvan alle bewoners in de verkaveling kunnen genieten.
vanaf morgen inschrijven computerlessen
Bij digidak kunt u leren werken met een computer. U zet er stap voor stap uw eerste pasjes op de informaticasnelweg aan de hand van een uitgebreid cursusaanbod of door zelf wat te oefenen tijdens de vrije inloopmomenten. Volgende week kunt u inschrijven voor een nieuwe lessenreeks.
gedeeltelijke afschaffing buurtwegen ongunstig beoordeeld
In het kader van de geplande aanleg van de omleidingsweg rond deelgemeente Zoersel moeten een aantal bestaande buurtwegen, die door de omleidingsweg worden doorsneden, gedeeltelijk worden afgeschaft en/of verlegd. Intussen heeft ook de deputatie een beslissing genomen.
eerste schoolstraat is een feit
Een straat voor de schoolpoort die een half uurtje voor en na de schooluren alleen toegankelijk is voor fietsers en voetgangers, dat is een schoolstraat. Na de paasvakantie wordt zo’n straat voor het eerst in onze gemeente ingevoerd aan kleuterschool Antoontje, meer bepaald tussen het Sint-Teunisplein en de Kerkhoflei.
werken in Zandhoven: vanaf maandag verkeer richting Zoersel omgeleid
Vanaf maandag 30 maart 2015 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met fase 4 van de grondige herinrichting van de gewestweg (Langestraat, Ringlaan, Liersebaan) in Zandhoven. Tijdens die fase wordt er gewerkt aan de andere kant, op het deel richting Zoersel. Het verkeer in die richting wordt dan ook plaatselijk omgeleid.
met de striproute door Zoersel en verschillende andere gemeenten
De Striproute is een originele en actieve fietsroute waarin stripfiguren u rondleiden door de gemeenten Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Kapellen, Schoten, Wuustwezel en Zoersel.
nieuwe procedure labelen fietsen en fietsverkoop
Het wordt lente, dat voelt u. Ongetwijfeld het moment om een leuke fietstocht te maken en misschien vooraf ook even te kijken of uw fiets wel in orde is. Uiteraard de remmen en het licht, maar hier hoort ook bij: een goed fietsslot en uw fiets laten merken of labelen. Zo kan hij bij verlies of diefstal makkelijk worden teruggevonden.
stel uw isolatie- en verbouwingswerken niet langer uit, premies worden afgebouwd
Vanaf 2016 wordt er gestart met het afbouwen van de energiepremies. Dit jaar blijft alles bij het oude. Bent u al lang van plan om uw woning te renoveren? Wilt u minder energie verbruiken?
stand van  zaken wegenwerken Liefkenshoek/Watermolen
Ter hoogte van het kruispunt Liefkenshoek/Watermolen (tussen Liefkenshoek nr 25 en Watermolen nr 36) komt een nieuwe verkaveling. Daarom zijn er daar reeds een hele tijd werkzaamheden aan de gang.
voorlopige vaststelling van nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan paardenoefenveld LRV
De gemeenteraad keurde zopas het aangepaste ruimtelijk uitvoeringsplan voor het paardenoefenveld van LRV goed. Hiermee komt de wens van de landelijke rijvereniging voor een overdekte rijpiste al een stap dichterbij.
Zoersel eerste gemeente met zorgstrategisch plan
Als eerste gemeente in Vlaanderen, met de steun van de provincie Antwerpen, heeft Zoersel samen met een twintigtal zorgpartners een intersectoraal zorgstrategisch plan opgesteld voor de periode 2015-2020.
muziek in mijn oren, maar niet in het verkeer
Hebt u al eens als voetganger, fietser of jogger een hoofdtelefoon of oortjes gebruikt terwijl u zich in het verkeer begaf? Zo veel leuker, maar als we eerlijk zijn, met zo veel meer risico. Oortjes of hoofdtelefoons zijn evenwel niet verboden door de wet, toch verspreiden we affiches om te sensibiliseren.
verscherpte controles parkeerplaatsen voor personen met een handicap
Vanaf vandaag verscherpt de Lokale Politie Voorkempen haar controles op het misbruik van parkeerkaarten en het parkeren op plaatsen voorbehouden voor personen met een handicap. Enkel wie beschikt over een geldige parkeerkaart en het voertuig bestuurt of als passagier meerijdt, mag de speciale vakken gebruiken.
grootste kinderboekenfestival in onze bib
De Jeugdboekenweek van 14 tot 29 maart is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Veertien dagen lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra de mooiste boeken in de kijker. Dit jaar is het thema ‘humor’. Daarom komt nu zondag tovenaarsleerling Malle Merlijn naar de bib.
gedeeltelijke afschaffing van enkele buurtwegen goedgekeurd
In het kader van de geplande aanleg van de omleidingsweg rond deelgemeente Zoersel moeten een aantal bestaande buurtwegen, die door de omleidingsweg worden doorsneden, gedeeltelijk worden afgeschaft. De deputatie van onze provincie heeft intussen een beslissing genomen over de afschaffing. U kunt het dossier inkijken vanaf maandag 16 maart.
breng uw boeken 24 op 24 uur binnen via de boekenschuif
Hebt u geen tijd om een uitgeleend boek tijdens de openingsuren van de bibliotheek binnen te brengen? Weet dan dat er aan de nieuwe bibliotheek in deelgemeente Zoersel een boekenschuif werd voorzien. Op elk uur van elke dag kunt u er uw boeken, cd’s, dvd's, enzovoort binnenbrengen.
vanaf 13 april werken aan Westmallebaan
Van 13 tot en met 24 april voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) onderhoudswerken uit op de Westmallebaan tussen Malle en Zoersel om het rijcomfort en de verkeersveiligheid van de weggebruikers te verbeteren. De werken duren twee weken en de gewestweg zal volledig worden afgesloten.
led-verlichting doet energiefactuur dalen
In september vorig jaar vernam u dat we een actieplan zouden uitwerken voor de openbare verlichting met als doel het juiste licht op de juiste plaats, op het juiste moment en in de juiste mate te brengen. Intussen werden de eerste stappen gezet en kregen een aantal straten led-verlichting. Goed voor een besparing van 1200 euro per jaar.
voormalig ocmw-gebouw wordt verkocht
Eind vorig jaar, toen het budget voor 2015 werd vastgelegd, was er al sprake om het voormalige ocmw-gebouw aan de Oostmallebaan te verkopen. Intussen gingen de ocmw-raadsleden akkoord met de verkoop aan vzw Kadodder, de thuisbegeleidsdienst die er nu gehuisvest is.
Z|pas ook geldig bij zwemlessen
Vanaf maandag 30 maart kunt u uw kind inschrijven voor een nieuwe reeks van zwemlessen in het zwembad van Pulderbos. De Z|pas – die 50 % korting geeft op ontspannende, sportieve en culturele activiteiten – geldt voortaan ook voor die zwemlessen.
onderzoek naar nieuwe locatie voor school Halle
In september 2002 fuseerde de gemeentelijke basisschool in Halle met de vrije school. Al snel doken enkele praktische problemen op. Al sinds enkele jaren liggen de plannen op tafel om de scholen te verenigen op één locatie. Op dit moment wordt gezocht waar dit het best mogelijk is.
werken aan geërfde woning van Yolande Markey
Bij haar overlijden in 2013 schonk Yolande Markey een woning in de Vogelzang aan de gemeente. Wie daar in de buurt woont, heeft ongetwijfeld al gemerkt dat daar momenteel hard wordt gewerkt. Vooral de tuin met bosgedeelte wordt flink onder handen genomen.
Monnikenheide verwelkomt zes nieuwe Doezelbosgidsen
“Het afgelopen jaar bezochten zo’n driehonderd kleuters van scholen uit Zoersel en omgeving het Doezelbos onder leiding van onze eigen natuurgidsen”, vertelt pedagogisch directeur van Monnikenheide, Johan Vermeeren trots. “Elk jaar komen er gidsen bij. Vorige week ontvingen nog eens zes nieuwe gidsen hun diploma!
nieuws uit de gemeenteraad
De openbare bibliotheken van Borsbeek, Malle, Ranst, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel gaan nauwer samenwerken. Op de gemeenteraad van vorige week dinsdag werd immers de goedkeuring gegeven om toe te treden tot de interlokale vereniging ‘Bibburen’.
nieuwe informatiebrochure komt er aan
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe gemeentelijke infobrochure. Daarin vindt u niet alleen informatie over de gemeentelijke diensten, maar ook alle Zoerselse ondernemers, verenigingen enzovoort. Vooraleer de nieuwe editie bij u in de bus valt, kijken we eerst alle gegevens na.
vrijwilligers, allemaal coole mensen
Als alles goed is, worden onze drie dorpskernen sinds eergisteren opgefleurd door portretten van een dertigtal Zoerselse vrijwilligers. Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger (28/2 - 8/3) willen wij hen via die weg eens extra onder de aandacht brengen, want dat verdienen ze als geen ander!
Raad van State vernietigt besluit over onteigeningen voor aanleg omleidingsweg
Zoals u weet ijveren gemeente & ocmw Zoersel en het Agentschap Wegen en Verkeer al lange tijd voor een omleidingsweg, die het ontsluitings- en verkeersprobleem in de dorpskern van Zoersel moet aanpakken. Een aantal eigenaars vocht de beslissing van de Vlaamse overheid - betreffende noodzakelijke onteigeningen - aan bij de Raad van State en kreeg gelijk.
begin maart start grote werf E34 tussen Zoersel en Lille
Binnenkort start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de volgende grote fase van de vernieuwing van de E34. Vorige zomer werd al een eerste stuk van de snelweg tussen Oelegem en Zoersel vernieuwd. Dit jaar wordt het oude wegdek tussen Zoersel en Lille in beide richtingen vervangen door een nieuwe wegverharding in asfalt.
Europa, dichter bij uw bed dan u denkt
Bent u op zoek naar brochures of lesmateriaal over de Europese Unie? Wilt u advies over Europese subsidiemogelijkheden? Wilt u gaan werken of studeren in een Europese lidstaat? Voor een antwoord op al deze - en nog vele andere - vragen over de Europese Unie kunt u terecht bij Europa Direct provincie Antwerpen.
padden, kikkers en salamanders vragen uw hulp
Bij zachte temperaturen en regenweer komen de eerste amfibieën uit hun winterslaap. Dan trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes te leggen. Door ons dichte wegennetwerk moeten ze tijdens hun voortplantingstocht echter vaak de straat oversteken. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht dan ook vaak in een (platte) dood.
bezorg jij psychiatrische patiënten de vakantie van hun leven?
Snak jij al naar je jaarlijkse zomervakantie? De patiënten van zorgeenheid Kouter van het psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis alvast wel. Jammer genoeg is ‘op vakantie gaan’ of ‘vakantie hebben’ voor chronische, psychiatrische patiënten niet zo evident. Daarom besloot het pz Bethaniënhuis om de vakantie dit jaar naar Kouter te brengen!
laat uw beeldscherm sporen na?
Anna zit met een tintelende ’sms-duim’ door de talloze sms’jes aan haar vriendinnen. Ella heeft af en toe last van een ‘tabletnek’ en Dario’s ‘gamepols’ is het spijtige resultaat van zijn favoriete online spel. Met een bewustmakingscampagne roept de provincie Antwerpen in de eerste plaats jongeren tussen 10 en 14 jaar op om beeldschermen geen kans te geven blijvende sporen na te laten op hun lichaam.
onderzoek naar nieuwe bestemming vliegveld Malle
In juli 2013 gaf de Vlaamse Regering haar akkoord om een nieuwe bestemming te zoeken voor het voormalige militaire vliegveld in Malle. Momenteel worden alle alternatieven onderzocht op de mogelijke effecten op het milieu en de omgeving - in vakjargon ook wel de opstart van een plan-milieueffectrapportageprocedure (plan-MER) genoemd.
uw afval tijdig buiten zetten, maar ook niet té vroeg
U hebt het ongetwijfeld ook al meegemaakt: u staat ’s ochtends op en u hoort de vuilniswagen voorbijrijden. U springt nog snel in uw schoenen en rent in uw pyjama naar buiten, maar u bent net te laat. Weet dan dat onze afvalophalers vanaf 6 uur aan uw deur kunnen staan.
hobby beu? hoe volhouden?
Misschien herkent u het wel: uw zoon of dochter startte begin dit schooljaar enthousiast met een (nieuwe) hobby, maar intussen lijkt er van die goesting nog maar weinig over te blijven. Elke week is het een gezeur of een protest om naar de sportles of muziekschool te vertrekken. Hoe motiveert u uw kind om toch te blijven volhouden?
terugblikken op Europees avontuur Amigos
Eind vorig jaar speelden de Dames 1 van volleybalploeg Amigos, voor het eerst in hun geschiedenis, Europees. We konden speelster Lies Eykens en coach Pascal Gora strikken voor een gesprek, waarin ze ons uitgebreid vertelden hoe ze dit unieke avontuur hebben ervaren.
werken aan kruispunt N12/N14 in Oostmalle
Tijdens de krokusvakantie zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uitvoeren aan het kruispunt van de N12 en de N14 in Oostmalle. De klinkers in de verhoogde eilandjes op het kruispunt worden vervangen door beton. Dit om te vermijden dat er nog langer stenen worden losgereden door afslaand verkeer.
jongeren voor Bohicon
jongeren voor Bohicon 13/02/2015
Deze zomer trekken een veertigtal Zoerselse jongeren richting Bohicon, de Beninese stad waarmee we een stedenband hebben. “We zullen er onder meer een speelpleinwerking opstarten en zelfs een complete speelbus inrichten”, vertellen Marloes van der Burgt en Thomas Bosmans. Om geld in te zamelen voor hun verschillende projecten, organiseren de jongeren binnenkort heel wat benefietacties.
gemeentelijk brandweerkorps opgenomen in Brandweer Zone Rand
We berichtten er al eerder over, maar sinds dit jaar zijn de gemeentelijke brandweerkorpsen in de regio samengesmolten tot één grote hulpverleningszone. Die heeft de naam 'Brandweer Zone Rand' gekregen en omvat 21 gemeenten in de rand van Antwerpen, goed voor een grondgebied van ongeveer 721,28 km² en 418.346 inwoners. Aan de dienstverlening voor u als burger verandert er niets. Integendeel. Die zal er alleen maar beter op worden.
wachttijd voor een sociale woning
De wachttijd voor een sociale woning verschilt sterk van gemeente tot gemeente. Dat blijkt uit cijfers waarover De Standaard vorige week vrijdag berichtte. Voor een duidelijk beeld van de situatie in Zoersel gingen wij ons licht even opsteken bij Sociale Huisvestingsmaatschappij ‘De Voorkempen Helpt Elkander’ (SHM).
wint Zoersel het reuze ontbijt? Breng dan uw oude elektro van 20 tot 28 maart naar het kringlooppark
Hebt u thuis nog een oud koffiezetapparaat, mixer of stofzuiger staan? Houd dit toestel nog even bij en breng het tussen 20 en 28 maart naar het Recupel inzamelpunt, in Zoersel het kringlooppark.
nieuwe tarieven de Lijn
Vanaf zondag 1 februari gingen de nieuwe tarieven van de Lijn in voege. De belangrijkste wijzigingen op een rijtje: van zones naar minuten, minder losse vervoerbewijzen, kinderen reizen niet meer gratis mee met abonnee, 65-plussers betalen vanaf 1 september.
Zoersel neemt deel aan internationaal congres in Bohicon
Van 3 tot 11 februari 2015 ging een delegatie van Zoersel naar een internationaal congres in Bohicon (Benin): ‘Journées de la Coopération Décentralisée 2015’. Onze delegatie bestaat uit burgemeester Liesbeth Verstreken, schepen voor ontwikkelingssamenwerking Koen Paredaens en Noord-Zuidconsulent Erik Fuhlbrügge.
gemeente zoekt beheerder voor het Koetshuis in het gemeentepark van Halle
Na de centralisatie van de gemeentelijke - en ocmw-diensten in het administratief centrum in Sint-Antonius, werd het Koetshuis minder intensief gebruikt. Vooral nog door verenigingen.
vacature jobstudenten thuiszorg en monitoren jeugddienst
Onze dienst thuiszorg is voor de maanden juli en augustus op zoek naar jobstudenten voor de poetsdienst en voor de dienst gezinszorg. De gemeentelijke jeugddienst zoekt gemotiveerde monitoren voor de speelpleinwerking.
Dwaallicht , praatcafé over dementie, maakt programma bekend
Personen met dementie hebben vele vragen en kampen dikwijls met verwarring, onrust, moeheid en onmacht. Maar dit geldt evenzeer voor hun omgeving, zoals familie en mantelzorgers. Dwaallicht brengt personen met dementie en hun omgeving om de drie maanden samen in een ‘praatcafé dementie’.
360° beeldendatabank van Vlaanderen
Het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) heeft IMAGE-V, de opdracht gegeven om de komende jaren van heel Vlaanderen 360° beelden te maken. Vier compleet uitgeruste wagens zullen alle berijdbare wegen van Vlaanderen (ongeveer 64.000 km) in kaart brengen.
vochtige doekjes horen niet in het toilet!
Aquafin laat weten dat vochtige doekjes niet thuishoren in het toilet. Deze blokkeren immers geregeld de pompstations en zuiveringsinstallaties. Maar ook bij u thuis kan dit verstoppingen in de wc en de afvoerbuis veroorzaken.
fase 3 herinrichting N14 in Zandhoven enkele weken later van start door slecht weer
Sinds augustus 2014 is het Agentschap Wegen en Verkeer bezig met de volledige herinrichting van de N14 in Zandhoven (Langestraat, Ringlaan, Liersebaan). Op dit moment is fase 2 van de werken bijna afgerond en staat de aannemer klaar om met fase 3 te starten. Omwille van de slechte weersomstandigheden in januari kan fase 3 echter pas over enkele weken beginnen.
ook uw poëzie weldra in de openbare ruimte?
Bedoeling is om op ramen, deuren en etalages van openbare diensten, maar ook van lokale handelaars een gedicht op maat aan te brengen, waarbij zowel inwoners als bezoekers wat langer en met een glimlach kunnen blijven stilstaan… en binnenkomen.
word monitor tijdens de zomerwerking en volg nu de cursus animator
Om monitor te worden tijdens de zomerwerking moet je een attest van animator in het jeugdwerk op zak hebben. Als je 16 wordt, kan je dit attest behalen door het volgen van een cursus, het doorlopen van een stage van 60 uur en het bijwonen van een terugkommoment.
zorgopleiding in Zoersel én campagne zorgjob uit de startblokken
Meer dan ooit heeft de zorgsector behoefte aan enthousiaste medewerkers. Mannen en vrouwen worden uitgenodigd uit te pakken met hun lef, ambitie en verstand in de gezondheidszorg. In Zoersel richt de opleiding van Horito-Turnhout zich tot volwassenen, zij gaat van start op 26 januari.
zalige winterwandelingen… in Zoersel en omgeving
Deze winter kan u voor de zevende keer genieten van het winterwandelfestijn van het Land van Playsantiën vzw. Heerlijke wandelingen met onderweg iets lekkers om u te verwarmen of om op krachten te komen.
nieuwe bibliotheek opent op 24 januari haar deuren
Op zaterdag 24 januari opent de nieuwe bibliotheek in Zoersel haar deuren. Dorp 54 wordt het nieuwe adres van de bibliotheek. Ze is gelegen midden in de deelgemeente Zoersel tegenover het dorpsplein. Een week lang organiseert de bibliotheek elke dag activiteiten die u laten proeven van de dienstverlening.
fietsteller om fietsbeleid te bepalen
De leden van het schepencollege beslisten om deel te nemen aan de provinciale fietsbarometer. Dankzij dat project ontvangen we binnenkort een telapparaat om het aantal fietsers op strategische locaties te tellen. Die gegevens kunnen vervolgens dienen als basis voor het gemeentelijk en provinciaal fietsbeleid.
leerkracht brengt jong en oud letterlijk samen
De leerlingen van het vierde leerjaar van gemeenteschool de Kiekeboes hebben sinds kort een vast maatje in het woonzorgcentrum. Leerkracht Helga Van Uffelen startte namelijk een project op waarbij jong en oud elkaar beter leren kennen. “Ze genieten ervan, één voor één.”
werken Liefkenshoek-Watermolen
Aan het kruispunt van Liefkenshoek en Watermolen wordt een nieuwe verkaveling gerealiseerd. In het kader daarvan voeren nutsmaatschappijen op dit moment de nodige werken uit en kan de aannemer weldra starten met de aanleg van de riolering.
maatregelen Lokale Politie Voorkempen n.a.v. nationaal dreigingsniveau
Naar aanleiding van het verhoogde dreigingsniveau (naar niveau drie) voor politie en justitie laat de Lokale Politie Voorkempen weten dat zij maatregelen nemen die de veiligheid van zowel de politiemedewerkers als de politiegebouwen moet waarborgen. Deze zullen zowel zichtbaar als niet zichtbaar zijn voor het publiek. Omwille van veiligheidsredenen wordt er over de inhoud niet gecommuniceerd.
gratis huisvuilzakken vanaf 26 januari
Een nieuw jaar. Dat betekent ook een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken! U ontvangt per gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2015. Net zoals vorig jaar komt u, of één van uw officieel inwonende gezinsleden, aan de hand van de identiteitskaart uw gratis huisvuilzakken afhalen bij het onthaal van het administratief centrum of in één van de bibliotheken.
binnenkort onbemande oversteekplaatsen?
Wegens een nijpend tekort aan gemachtigde opzichters, zullen er binnenkort gevaarlijke punten op de invalroutes naar onze scholen, onbemand zijn. Hebt u nog wat tijd vrij en wilt u bij het begin en het einde van de schooldag mee instaan voor de veiligheid van de schoolkinderen? Laat het weten.
45-plussers, geef uw mening
De Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel voeren een grootschalig onderzoek om na te gaan welke zaken Vlaamse 45- tot 64-jarigen belangrijk vinden wanneer ze met de fiets rijden en welke zaken 65-plussers belangrijk vinden wanneer ze zich te voet verplaatsen. Ook als u niet fietst of te voet gaat, is uw mening van tel.
opvoedingstips voor de grootouders
Heel wat grootouders nemen een deel van de zorg op voor hun kleinkind(eren), met plezier! Maar af en toe kan dat ook wat spanning of onenigheid met zich meebrengen. Soms hebben ouders het gevoel dat grootouders zich te veel bemoeien met de opvoeding. Of zijn ze bezorgd dat grootouders hun kind te veel verwennen. Enkele tips…
gezocht: vrijwillige chauffeurs
Heel wat minder mobiele mensen willen graag hun familie bezoeken, boodschappen doen of langs de dokter, maar vinden niet gemakkelijk vervoer. Zij kunnen dan rekenen op vrijwilligers van de minder mobielencentrale (MMC). Net nu, door ziekte en omdat één chauffeur is gestopt, is er een nijpend tekort aan vrijwilligers. Iets voor u?
aanstormend raptalent zingt over Zoersel
In zijn nieuwste song ‘Leven’ brengt de 23-jarige Rutger Van Doninck een ode aan onze gemeente. “Zoersel is niet zo klein, tis de shit om hier te zijn”, zingt hij in zijn videoclip, opgenomen aan het bekende kruis van Blommerschot. Weldra meer dan een lokale hit?
kinderen verhuizen collectie bibliotheek
Wilt u de bibliotheek in het Zonneputteke nog bezoeken, dan moet u snel zijn. De bib sluit immers morgen de deuren om te verhuizen naar de nieuwe locatie aan Dorp 54. Aanstaande maandag zullen tientallen kinderen helpen om de duizenden boeken te versjouwen.
opgepast met vertrouwelijke info
Eergisteren werd een nietsvermoedende Zoerselaar slachtoffer van een malafide praktijk. Een vrouw gaf zich uit als medewerkster van een sociale dienst en slaagde erin om het vertrouwen van een man te winnen en vervolgens zijn bankkaart te krijgen. Wees dus steeds alert en geef nooit zo maar vertrouwelijke info.
lokale productie elektriciteit moet u melden
Installaties voor lokale productie van elektriciteit, zoals zonnepanelen, windmolens en warmtekrachtkoppelingen, moeten verplicht worden aangegeven bij Eandis.
besparen op uw energiekosten
Hebt u de groepsaankopen het voorbije jaar gemist? Niet getreurd, u kunt op elk moment de V-test uitvoeren om zo te ontdekken waar u kunt besparen. Onze dienst milieu staat u graag bij met adviezen en tips.
ontdek alles over autisme
Begin februari organiseert Kadodder een tweedaagse in onze gemeente waarbij u alles te weten komt over autisme – let wel, u schrijft best nu al in.
een hele week poëzie
een hele week poëzie 05/01/2015
Al meer dan 10 jaar lang is Gedichtendag op de laatste donderdag van januari hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland.
treedt u deze zomer op in het park?
Traditiegetrouw kunt u ook in de zomer van 2015 enkele vrijdagen afzakken naar het park in Halle voor een vleugje muziek en tonnen sfeer. Zegt het u iets om voor een keertje zelf te schitteren op het podium?
wat veranderde sinds 1 januari?
We zetten met z’n allen een nieuw jaar in. Het begin van zo’n nieuw jaar, betekent meestal ook het begin van een aantal nieuwe maatregelen. U vindt hier een kort overzicht.
500ste nieuwsbrief de deur uit
Laat die toeters en bellen maar komen, want het is feest vandaag! Onze 500ste digitale nieuwsbrief is bij deze immers de deur uit! Al bijna tien jaar lang, meer bepaald sinds 15 april 2005, versturen we wekelijks de laatste nieuwtjes van gemeente & ocmw Zoersel, mooi verpakt in een nieuwsbrief. We kunnen met enige fierheid zeggen dat we hiermee toch een uitzondering zijn in Vlaanderen.