A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2014
nieuws uit de ocmw- en gemeenteraad
De gemeenteraad boog zich in de decemberzitting van afgelopen woensdag over het budget voor 2015 en het bijhorende meerjarenplan 2015-2019 en keurde beide - met 17 stemmen voor en 4 tegen - goed. Opvallend is de belangrijke stijging van de dotatie aan de politiezone en de bijdrage aan de brandweerzone, die we voor de eerste maal betalen.
nieuwe energievriendelijke kerstverlichting
U hebt ze ongetwijfeld al zien hangen in onze drie dorpskernen: de vallende sterren. Deze nieuwe led-kerstverlichting verbruikt maar liefst 84 % minder dan de oude. Bovendien wordt de nieuwe kerstverlichting uitgeschakeld tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens, daar waar ze vroeger de ganse nacht bleef branden.
500ste nieuwsbrief de deur uit
Laat die toeters en bellen maar komen, want het is feest vandaag! Onze 500ste digitale nieuwsbrief is bij deze immers de deur uit! Al bijna tien jaar lang, meer bepaald sinds 15 april 2005, versturen we wekelijks de laatste nieuwtjes van gemeente & ocmw Zoersel, mooi verpakt in een nieuwsbrief. We kunnen met enige fierheid zeggen dat we hiermee toch een uitzondering zijn in Vlaanderen.
Raymond Delbekestraat terug open
Goed nieuws! De wegen- en rioleringswerken in de Raymond Delbekestraat zitten er zo goed als op. Deze druk bezochte verbindingsweg op de grens van Schilde en Sint-Antonius is vanaf vandaag dan ook opnieuw open. Automobilisten kunnen dus terug rechtstreeks van Schilde naar Brecht rijden.
Kristof De Mey bijna klaar voor vertrek naar Compostella
Nadat zijn vader twee jaar geleden op jonge leeftijd overleed, besloot Zoerselaar Kristof De Mey zijn dromen niet langer uit te stellen en zijn leven volop te leven! Het resultaat daarvan is dat hij vrijdag 2 januari te voet vertrekt naar Compostella, met op zijn rug een (figuurlijke) rugzak met geld ten voordele van het gezondheidsproject Tapori in Ecuador. Steunt u Kristof en dit project ook?
panne bij glasophaling Halle
Afvalverwerkingservice Sita, die in Zoersel instaat voor de glasophaling, laat ons weten dat ze te kampen hebben met een vrachtwagenpanne. Daardoor zal een deel van de glasophaling in deelgemeente Halle verschuiven van woensdag naar donderdag. U mag uw glasbak dus gewoon buiten laten staan. Hij zal dan donderdag geledigd worden.
leerlingen overhandigen kleding aan kringwinkel
Afgelopen maandag overhandigden onder meer de directie en enkele leerlingen van onze basisschool Beuk & Noot ingezamelde kleding bij kringwinkel ‘Rock en Bloes’ in Malle. Daarnaast stelden diezelfde leerlingen ook nog ‘kerstpakketten’ samen voor de meest zorgbehoevende gezinnen in onze gemeente. Absoluut een lovenswaardig initiatief van deze jongedames!
woonbegeleiding: een win-win voor iedereen
In Zoersel zijn er nogal wat mensen met een geestelijke zorgnood of psychosociale kwetsbaarheid die op eigen kracht moeilijk aan een betaalbare en kwaliteitsvolle huurwoning geraken. Met het project ‘woonbegeleiding’ willen verschillende partners daar samen iets aan veranderen.
kerstspel blaast 25 kaarsjes uit
Als u van Zoersel bent, kan het niet anders of u hebt er al van gehoord: het kerstspel op Einhoven.... Vijfentwintig jaar geleden heel bescheiden gestart en intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Zoersel, én ver daar buiten! In het Zoersel magazine, dat komende week bij u in de bus valt, kunt u een interview lezen met één van de initiatiefnemers, Sus Derkinderen. We geven u alvast een voorsmaakje van dit boeiend gesprek.
staking heeft gevolgen voor afvalophaling
Intercommunale IGEAN laat ons net weten dat de staking wel degelijk gevolgen heeft voor de afvalophaling. In de deelgemeenten Zoersel en Sint-Antonius zal uw restafval- en pmd-zak woensdag opgehaald worden in plaats van vandaag. Het is dus aangewezen om uw vuilniszakken terug binnen te halen en dinsdagavond of woensdagochtend opnieuw aan de straatkant te plaatsen. In Halle wordt alles gewoon, zoals gepland, morgen (dinsdag) opgehaald.
sneeuw- en ijzelbestrijdingsplan ligt klaar
We hebben een uitzonderlijk warme herfst achter de rug, maar intussen is het toch al een paar ochtenden verraderlijk glad geweest op de weg. Onze dienst openbare werken is al een aantal keer uitgerukt om te gaan strooien. Hoe ons sneeuw- en ijzelbestrijdingsplan eruit ziet, wanneer dat precies in werking treedt en hoe het verder verloopt, vertellen we u graag.
binnenkort nieuwe bestemming voor Halle Hof
In mei 2009 opende het Natuur- en Landschapshuis officieel haar deuren in het Halle Hof. Eén van de verenigingen die daar toen haar intrek nam, was het Regionaal Landschap de Voorkempen. Zij ruilden het kasteel in het park in Halle vorige week echter in voor het Vrieselhof in Ranst. Tegen juni 2015 zouden ook de andere verenigingen volgen. De provincie gaat intussen op zoek naar een nieuwe bestemming voor het kasteel.
cultuurprijs 2014 gaat naar Ivo Van Vaerenbergh
Zoals elk jaar boog onze cultuurraad zich ook dit jaar over de kandidatuur voor de cultuurprijs 2014. Dankzij zijn verdiensten op uiteenlopende vlakken, was die eer deze keer weggelegd voor laureaat Ivo Van Vaerenbergh, die de cultuurprijs afgelopen zondag in ontvangst mocht nemen.
op zoek naar leuk cadeau? Geef een geit, koe of groententuin van ‘Oxfam pakt uit’.
Op deze website vindt u heel veel leuke cadeautips die levens veranderen. Als u bijvoorbeeld een ‘klein geitje’ onder de kerstboom legt, dan helpt u projecten in het Zuiden vooruit.
kerstmarkt ‘over de grenzen heen’ op 13 en 14 december 2013
De Zoerselse kerstmarkt ‘over de grenzen heen’ is uniek in haar soort. Deze kerstmarkt is een organisatie van Zoerselse verenigingen, Wereldraad Zoersel, Welzijns- en gezondheidsraad Zoersel en gemeente & ocmw Zoersel. De kerstmarkt staat in het teken van solidariteit, integratie en informatie.
1 dag niet! actiedag tegen inbraken op 11 december
Wist u dat er in België meer dan 200 keer per dag wordt ingebroken in een woning? De maatschappelijke kost is torenhoog: jaarlijks betalen we met z’n allen meer dan 350 miljoen euro… Hoog tijd dat we hier samen iets aan doen!
onderzoek toegankelijkheid administratief centrum: de resultaten
Gemeente & ocmw Zoersel draagt toegankelijkheid hoog in het vaandel. We willen er dan ook voor zorgen dat al onze gemeentelijke gebouwen toegankelijk zijn voor iedereen. Vaak doen er zich echter problemen voor die u niet opmerkt als u zelf niet in een rolstoel zit, slechtziend bent ... Om die reden startte in april van dit jaar een werkgroep met een inventarisatieproject.
eerbetoon aan Zoerselse oorlogsslachtoffers WOI: Emiel Vermeulen
Miljoenen militairen en burgers vonden tijdens Wereldoorlog I de dood. 100 jaar na deze feiten verdienen de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis. Gespreid over 2014 vonden tal van activiteiten plaats ter herinnering aan 100 jaar Groote Oorlog.
wat doet u en wat doen de anderen om een stroomtekort te vermijden?
De federale overheidsdienst Economie heeft nu ook een blog op de OffOn.be- website gezet. Op deze website vindt u dus niet alleen tips en info over de mogelijke afschakeling, maar ook een blog die alle lokale initiatieven in de verf zet.
winter wordt cruciaal voor geëvacueerde bosmieren in Zoerselbos
Het Agentschap voor Natuur en Bos is hoopvol over de toekomst van de rode bosmieren die in augustus in Zoersel werden geëvacueerd van Graffendonk naar het Zoerselbos.
breng uw oude gsm naar de inzamelbox
Met de gsm-actie zamelt kwb tussen 24 november en 7 december 2014 overal in Vlaanderen en Brussel oude gsm-toestellen en gsm-laders in. Speciale inzamelboxen staan op verschillende plaatsen.
voorbereidende werken Turnhoutsebaan (N12) starten in december
Van de Wisselstraat tot de grens met Zoersel krijgt de Turnhoutsebaan een grondige facelift. Er komt niet alleen een nieuw wegdek, maar ook nieuwe veilige en comfortabele fietspaden.
weldra 500ste nieuwsbrief! neem deel aan onze lezerswedstrijd
U leest het goed: weldra verschijnt onze 500ste digitale nieuwsbrief en dat kunnen we niet zomaar laten passeren. We willen dit op gepaste wijze vieren en alle lezers bedanken! Als u abonnee bent kan u deelnemen aan onze lezerswedstrijd en heel wat leuke prijzen winnen.
beeldhouwer en Zoerselaar Jan Dries overleden
Beeldhouwer en Zoerselaar Jan Dries is overleden op 25 november 2014. Zoersel neemt afscheid van een wereldburger, Kempenaar en groot kunstenaar.
brandweer Zoersel gaat samenwerken met Bohicon
Zondagavond 23 november kwam een delegatie van Bohicon aan in onze gemeente. Nog tot 28 november brengen zij een bezoek aan Zoersel. Met Bohicon (Benin) heeft Zoersel sinds oktober 2011 een stedenband.
aanpassingen verkeerssituatie in Halle ter hoogte van Driesheide-Heideweg
Het gemeentebestuur heeft beslist dat er een aantal aanpassingen komen aan de verkeerssituatie op Driesheide ter hoogte van de Heideweg. De zone 50 wordt er uitgebreid en er komt een fietsoversteek aan de Heideweg.
gaat Zoersel voor de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf?
De gemeenteraad wil te weten komen of de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf belangrijke financiële besparingen zou kunnen opleveren voor het beheer van recent gerealiseerde gebouwen (bijvoorbeeld de nieuwe bibliotheek, de Vleugel …) of andere projecten.
Energiefit: energiebesparen = geld besparen
Wilt u graag handige tips om thuis energie te besparen zonder al veel moeite? Laat u dan informeren op donderdag 18 december 2014 door enkele energiespecialisten van de Bond Beter Leefmilieu.
aanpassing  en verlegging van buurtwegen die omleidingsweg doorkruisen
Door de aanleg van de omleidingsweg worden een aantal buurtwegen doorsneden. Na het openbaar onderzoek heeft de gemeenteraad nu een definitieve beslissing genomen over verschillende buurtwegen.
woon gezond, geef lucht aan uw huis
De gemiddelde Vlaming brengt twintig uur per dag binnenshuis door. Uit onderzoek blijkt dat de lucht in gebouwen meestal slechter is dan de buitenlucht. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) organiseert hierover een actieweek van 24 tot 30 november.
twee nieuwe straatnamen voor sociale verkaveling Het Klooster
Op 24 juni 2014 nam de gemeenteraad een principiële beslissing om de twee nieuwe straten in de verkaveling Het Klooster de naam ‘Irislaan’ en ‘Klaverpad’ te geven.
Zoersel gaat invoering schoolstraten onderzoeken
De gemeenteraad wil de haalbaarheid van ‘schoolstraten’ in Zoersel verder laten onderzoeken.
culinaire wandeling
culinaire wandeling 20/11/2014
Een deugddoende wandeling langs bossen en velden in combinatie met een fris streekbier of lekkere maaltijd? Wandel dan nog tot april 2015 op vrijdag, zaterdag of zondag mee met ‘op en top Zoersel’.
fiets kwijt? vind hem terug
“Die zie ik nooit meer terug”, was misschien ook wat door uw gedachten flitste wanneer u uw fiets niet meer vond. Maar wist u dat veel gestolen/verloren fietsen ook effectief worden teruggevonden? Dankzij de website www.gevondenfietsen.be kunt u gemakkelijk zoeken naar uw stalen ros.
geen stroom donderdag in Handelslei - werken door Eandis
Blijkbaar gaat de ronde in het dorp dat er donderdag een deel van Sint-Antonius zou worden afgeschakeld. Geen paniek, dit is niet in het kader van een eventueel stroomtekort. Eandis zal gewone werken uitvoeren in de Handelslei tussen 8.30 en 11 uur. De bewoners van de betrokken huizen werden verwittigd door Eandis.
wij investeren mee in lokaal erfgoed
Samen met Regionaal Landschap de Voorkempen bereiden we met nog acht andere gemeenten (Brasschaat, Essen, Kalmthout, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel en Zandhoven) de oprichting van een erfgoedcel voor. Die cel zal het lokale en regionale erfgoed in kaart brengen om het te tonen aan het grote publiek.
werken in Halle Hof
werken in Halle Hof 18/11/2014
Het parkgebied Halle Hof is één van onze vele natuurpareltjes die we, zowel vandaag als in de toekomst, goed willen beheren. Om die reden gaf het gemeentebestuur het PIH (Provinciaal Instituut voor Hygiëne) en SPK (Strategische Projectenorganisatie Kempen) al in 2009 de opdracht om een beheerplan op te maken voor deze gebieden. De komende jaren wordt het plan uitgevoerd.
nieuwe compostbakken te koop
De intergemeentelijke vereniging IGEAN koopt compostbakken aan om die op haar beurt via de kringloopparken te verkopen aan de inwoners. Omdat de aankoopprijs van de nieuwe compostbakken is gestegen, zal ook de verkoopprijs licht stijgen vanaf 1 januari 2015.
brandweerkorpsen smelten samen naar één zone
Vanaf 1 januari 2015 zullen alle lokale brandweerkorpsen van ons land samensmelten naar verschillende brandweerzones - officieel heten ze ‘hulpverleningszones’. Ons korps zal samen met 20 andere gemeenten ‘hulpverleningszone Rand’ vormen. Die hervorming moet leiden tot een betere brandweer.
renovatiepremie nog tot eind deze maand
Vanaf 1 december 2014 zult u de renovatiepremie zoals ze nu bestaat niet meer kunnen aanvragen. De premie wordt vanaf de zomer van 2015 in een andere vorm gegoten: in plaats van een premie, krijgt u een belastingvermindering. De huidige premie kunt u nog aanvragen tot 30 november.
dan toch geen ijspiste
Eerder werden plannen gesmeed om tijdens de eindejaarsperiode een ijspiste aan te leggen in dorp van Sint-Antonius. “De oproep, om elektriciteit te sparen in het kader van een mogelijk stroomtekort, heeft ons echter onze plannen doen wijzigen”, vertelt Luc Vandenplas, initiatiefnemer. “We bergen onze plannen op tot hopelijk volgend jaar.”
volleybaldames spelen voor het eerst Europees
Dat u weet dat er een sporthal is in de Achterstraat, daar zijn we zeker van. Maar weet u ook dat achter de lichtreclame van de GEA Happel Amigos Arena een club huist met torenhoge ambities? De damesploeg speelt al bijna tien jaar op het hoogste niveau in de nationale volleybalcompetitie en de heren staan aan kop in de liga B. Aanstaande dinsdag spelen de dames zelfs hun eerste Europese wedstrijd: een mijlpaal!
elektriciteitsschaarste getest: de conclusies
Zoals we vorige week in onze nieuwsbrief aankondigden en u intussen wellicht al via de media vernomen hebt: we hebben de gevolgen van de elektriciteitsschaarste (kleinschalig) getest. Een zinvolle oefening zo blijkt want er kwamen een aantal aandachtspunten aan het licht. Begin deze week werd ook de federale website online gezet die alle info over een mogelijk stroomtekort bundelt.
11.11.11 winkel bewust en stop de verspilling
Eén mens op acht lijdt vandaag honger. Dat zijn 842 miljoen individuen. Mensen zoals u en ik. En weet u wat het toppunt is? De wereld produceert genoeg eten voor iedereen. Maar het huidige voedselsysteem zit fout: de productie moet duurzamer, de grond eerlijker verdeeld, de opslag beter en de verspilling een pak minder. Ook u hebt dit mee in handen!
win uw tickets voor oorlogsconcert morgen
Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog onze contreien teisterde. Naar aanleiding van 11 november staat er dit weekend veel op de agenda, onder meer het concert ‘Masters of War’ (Bob Dylan) oftewel ‘Oorlogsgeleerden’ in een bewerking van Wannes Van de Velde. Win nu uw tickets.
frituurolie wordt brandstof
Wist u dat gebruikt frituurolie of -vet een tweede leven krijgt aan de pomp? Want als u ze naar het kringlooppark brengt, wordt de olie verwerkt tot biodiesel. Het kost u niets en u bent in één moeite verlost van uw afvalprobleem. Tegelijk zorgt u voor een schoner milieu. Over een tankbare oplossing gesproken.
Wapenstilstand 100 jaar geleden
November, een maand die traditiegetrouw een druk programma voorziet. Dit weekend is er Allerheiligen en op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog staat er volgende weekend een lezing, concert, de traditionele herdenking en een tentoonstelling gepland.
seniorenweek in november
Het aantal Zoerselse 65+’ers neemt fors toe, zo blijkt. Maar achter die zogenaamde ‘vergrijzing’ zit ook een positief verhaal. Zoersel telt immers steeds meer actieve senioren die graag tijd doorbrengen met elkaar. Om die reden staat de seniorenweek weer gepland van 17 tot 21 november.
afschakeling elektriciteit wordt getest
Komende maandag, 3 november, slaan gemeente en brandweer de handen in elkaar om al eens – kleinschalig – de mogelijke gevolgen van een afschakeling te testen. “We willen uitzoeken hoe lang de noodstroomgenerator bij de brandweer het uithoudt en of de ASTRID-radio’s van de brandweer en politie werken zonder elektriciteit.” U kunt ook deelnemen aan de oefening.
bronzen medaille op wereldkampioenschap driebanden
Belgisch kampioene bij de vrouwen, Danielle Le Bruyn uit Halle, behaalde vorig weekend een bronzen medaille op het wereldkampioenschap driebanden in Sinop, Turkije. Volgens haar mental coach is deze derde stek op een WK de beste prestatie die zij ooit heeft neergezet, nadat zij eerder al tweemaal vice-Europees kampioen en vijf Belgische titels behaalde.
waag uw kans met de Grote Verkeersquiz
Moet u als fietser voorrang verlenen aan rechts? Mag u in de bebouwde kom met z’n tweeën naast elkaar rijden? Mag u uw veiligheidsgordel uitdoen bij het parkeren? Dit en nog veel meer komt u te weten als u deelneemt aan de vijfde editie van de Grote Verkeersquiz van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Met deze onlinewedstrijd kunt u uw kennis over verkeer en mobiliteit op een speelse manier testen.
bijna-energieneutraal bouwen is de toekomst
Vanaf 2021 worden alleen nog bouwvergunningen afgeleverd voor BEN-woningen, of bijna-energieneutrale woningen. Het bijzondere aan zo’n BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die daarvoor nodig is, wordt uit groene, hernieuwbare energiebronnen gehaald.
zorg dat u gezien wordt
Bladeren vallen van de bomen; de truien worden dikker; de dagen korter ... Kortom, de herfst is in het land! Verplaatst u - en/of uw kinderen - zich geregeld te voet of met de fiets? Zorg er dan voor dat u zich, zeker tijdens deze donkere maanden, goed zichtbaar en veilig in het verkeer begeeft. Dit doet u onder meer door een fluohesje te dragen, en dat is precies waar de fluoactie ook dit jaar weer toe oproept.
nieuwe belbushalte ter hoogte van Drengel - Herentalsebaan
Vervoersmaatschappij De Lijn gaat in op een vraag van de omwonenden om een belbushalte te plaatsen ter hoogte van de kruising Drengel - Herentalsebaan. Deze halte kan gebruikt worden vanaf 1 november 2014. In de loop van deze week wordt de haltepaal geplaatst en vanaf dan kunt u uw rit reserveren.
kappingen Geleg, Voorste en Achterste Hoeven
In het kader van het bosbeheerplan wordt vandaag een lot bomen in het Geleg, Voorste en Achterste Hoeven verkocht om gekapt te worden. Woont u daar in de buurt, schrik dan niet wanneer in de loop van volgend jaar de hakbijl wordt bovengehaald. Wouter Huygens, boswachter van het Agentschap voor Natuur en Bos, licht toe waarom dit de bossen en de biodiversiteit ten goede komt.
lessen uit de inleefweek van de armoede
Na zeven dagen inleven, een overnachting in de crisisopvang, de aangrijpende film ‘Rosetta’ en een petitie tegen armoede, werd gisteren de inleefweek van de armoede officieel afgesloten met een praatcafé over armoede. Nadat drie moedige dames vertelden over hun situatie, werden plannen gemaakt om armoede aan te pakken.
prijsuitreiking Met belgerinkel naar de winkel 2014
6791 loten werden er geregistreerd door de deelnemers van de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Los van het positieve effect voor ons milieu, vielen zessentwintig deelnemers ook nog eens in de prijzen.
armoededebat en gratis optreden van Jan De Smet (de Nieuwe Snaar)
In het kader van de inleefweek van de armoede trachtten afgelopen week heel wat Zoerselaars de eindjes aan elkaar te knopen met een beperkt budget. Een voor één werden ze geconfronteerd met een aantal moeilijke keuzes en (on)verwachte ervaringen. Deze inzichten geven meer dan voldoende stof om een debat te houden over een toekomst zonder armoede, waarbij Jan De Smet voor de muzikale noten zorgt.
Vlaamse renovatiepremie wordt belastingvermindering
De Vlaamse renovatiepremie wordt een belastingvermindering. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze belastingvermindering en de werken waarvoor u deze kunt aanvragen, blijven dezelfde als die voor de premie. Enkel de manier waarop ze moet worden aangevraagd en wordt uitbetaald wijzigt vanaf 1 november.
pluk geen paddenstoelen zonder voorkennis
De herfst, hét seizoen bij uitstek om prachtige boswandelingen te maken. Misschien trekt u er ook wel graag op uit om paddenstoelen te gaan plukken? Sommige soorten zijn perfect eetbaar, maar andere zijn giftig en kunnen zelfs dodelijk zijn, zo waarschuwt het FAVV. Informeer u dus goed voor u hieraan begint en zeker voor u ze gaat opsmullen.
kijk uit, ik kan niet goed horen
Ziet u iemand wandelen, fietsen, skiën ... met dit gele bordje bevestigd aan zijn/haar fiets of rugzak, weet dan dat het gaat om een dove of slechthorende persoon. Met het ‘limited hearing bordje’ (dat staat voor ‘beperkt horen’) willen zij andere weggebruikers informeren over hun slechthorendheid en laten weten dat ze u wellicht niet horen toeteren of bellen. Op die manier kunt u daar rekening mee houden.
opvoedtip van de maand: helpen in het huishouden
"Mama, is mijn broek al gewassen?” “Papa, is het eten klaar?” Als ouder is het vaak kunst- en vliegwerk om het huishouden te runnen. U hoeft dan ook niet te twijfelen om uw kind af en toe te vragen om een handje toe te steken in het huishouden, al is het antwoord op die vraag misschien niet altijd even enthousiast…
onderteken petitie en verzet u mee tegen armoede
Vandaag eindigt de inleefweek van de armoede. Deze hield afgelopen week heel wat bekende en minder bekende Zoerselaars in de ban. Een symbolische dag want tegelijk is het vandaag Werelddag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting. Internationaal worden er dan acties opgezet om deze thema’s onder de aandacht te brengen. Ook u kunt uw bijdrage vandaag nog leveren door onze petitie te ondertekenen!
laat griep deze winter in de kou staan
Elke winter duikt de griep weer op. Voor sommige mensen is de griep gevaarlijker dan voor andere. Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren lopen een hoger risico op complicaties door de griep.
tips voor in de brooddoos
Het nieuwe schooljaar is intussen alweer een goede maand ver, wat betekent dat velen onder u waarschijnlijk ’s ochtends één of meerdere brooddozen moeten klaar maken. Het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) wijst er op dat het belangrijk is dat de middaglunch goed bewaard wordt en geen risico vormt voor de gezondheid van uw kinderen. Enkele praktische tips.
nieuwe invulling voor domein de Welvaart
Intercommunale IGEAN is op zoek naar een organisatie of particulier die domein De Welvaart, gelegen aan de rand van het Molenbos, een nieuwe invulling wil geven. Het is de uitgelezen locatie voor bosklassen, jeugdkampen.
start fase 2 bij werken heraanleg N14 in Zandhoven
Vanaf nu maandag wijzigt de verkeerssituatie op de N14 in Zandhoven. Dan start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met fase 2 van de werken voor de grondige herinrichting van de gewestweg tussen Zoersel en Lier. Tijdens fase 2 wordt nog altijd gewerkt op het stuk tussen de Vierselbaan en de Amelbergastraat, maar de werf schuift dan op naar de oostelijke kant van de rijbaan.
vier buurgemeenten ondertekenen het SAVE-charter voor veiliger verkeer
De burgemeesters van Schilde, Zoersel, Malle en Brecht en de korpschef van de politie Voorkempen ondertekenden op dinsdag 30 september het SAVE-charter. SAVE staat voor "Samen Actief voor VEilig verkeer".
eindspurt voor nieuwe bib | grote boekenverkoop
In de nieuwe bibliotheek in Zoerseldorp is men volop bezig met het leggen van de pvc-vloer. Van zodra die er ligt, kan er gestart worden met de inrichting. Denken we onder meer aan het plaatsen van bibliotheekrekken - goed voor 1 kilometer aan boekenschabben -, leesplekken en kinderhoeken.
bekende en minder bekende Zoerselaars komen week rond met beperkt budget
Een week rondkomen met een beperkt budget. Dat is de uitdaging die een aantal bekende en minder bekende Zoerselaars, waaronder huisartsen, raadsleden, handelaars, kunstenaars, journalisten ..., vanaf vandaag aangaan. Het is meteen ook het startschot van de inleefweek van de armoede.
werelddag van de geestelijke gezondheid
Meer dan één op negen Belgen heeft momenteel te kampen met psychische problemen, zo blijkt uit de laatste gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Hoog tijd dus dat de samenleving hier bij stil staat, en laat dat nu net het doel zijn van de werelddag van de geestelijke gezondheid: geestelijke gezondheid onder de aandacht brengen van het brede publiek.
bladeren: laat de natuur zijn gang gaan … en geniet ervan
Deze kleurenpracht maakt deel uit van onze natuurlijke kringloop. Het is een ideale compost voor de planten in uw tuin. De bladkorven die de gemeentelijke technische dienst plaatst zijn alleen voor bladeren van laanbomen.
sociale dakisolatie voor huurwoningen
Geniet nu van de uitzonderlijke voorwaarden zolang ze nog gelden: een extra hoge premie, een belastingsvermindering én een goedkope lening.
Administratie Wegen en Verkeer gaat doorstroming N12 in Sint-Antonius onderzoeken
Op vraag van de gemeente zat Zoersel vorige week rond de tafel met AWV (Administratie Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid) over de doorstroming van het verkeer op de N12 in Sint-Antonius.
nieuwe loopomloop in Ranst, Schilde en Zoersel
De sportdiensten van de gemeenten Ranst, Schilde en Zoersel hebben in samenwerking met de provinciale sportdienst en Bloso een loopomloop uitgetekend met verschillende afstanden. Deze omloop zal in het najaar worden gerealiseerd.
masterplan voor zuinige en efficiënte openbare verlichting in Zoersel
Zoersel is één van de negen Antwerpse gemeenten die als eerste in de provincie een gemeenschappelijk masterplan voor openbare verlichting heeft.
onverharde wegen en paadjes in Zoersel krijgen opknapbeurt
Misschien hebt u het al opgemerkt. Vorige week is een aannemer van start gegaan met een opknapbeurt van verschillende onverharde landbouwwegen en fietspaadjes in onze gemeente.
onderhoudswerken aan aardgasleiding in Zoersel die buiten dienst wordt gesteld
Fluxys laat weten dat zij van oktober tot december onderhoudswerken zullen uitvoeren aan de leiding Herentals – Anwerpen (Ekeren) die door Zoersel loopt.
dikkedarmkanker: wees er op tijd bij
Een gezonde levensstijl, signalen herkennen en deelname aan het bevolkingsonderzoek. Dat is de essentie van de sensibiliseringscampagne ‘alles oké op de wc?’ van de gemeenten Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel.
omleidingen in centrum Halle
Omwille van de stratenloop en de jaarmarkt in Halle op 27 en 28 september is er een politiereglement goedgekeurd met verkeersvrije zones, parkeerverbod en omleidingen.
fietsen met een beperking
Ook als fietser met een beperking geniet u van het fietsknooppuntennetwerk. Onder de noemer ‘Iedereen Fietst’ werkte de provincie vier toegankelijke fietslussen uit. Tientallen vrijwilligers effenden voor u, letterlijk, het pad waardoor u nu zorgeloos kunt genieten.
ook vrije tijd voor de Roemeense jongeren
Zo’n uitgebreid, ontspannend aanbod als bij ons, kenden ze tot voor enkele jaren niet in Crucea - de Roemeense gemeente waarmee we een jumelage hebben. Drie jaar geleden vertrokken daarom enkele Zoerselse jongeren om er speeldagen op te starten. Begin augustus kwamen acht Roemeense jongeren op hun beurt langs tijdens EuroZoersel en deden nog meer inspiratie op.
centraal kerkbestuur brug tussen kerkfabrieken en gemeente
Sinds april moeten alle gemeentes met minstens twee parochies één centraal kerkbestuur oprichten. Omdat onze gemeente vier parochies telt, hebben wij dus ook zo’n centraal bestuur aangesteld waarvan de leden begin september voor de eerste keer samenkwamen.
haal alles UiT uw vrije tijd
Organiseert u of uw vereniging een activiteit waarop iedereen welkom is? Dan bestaat er een goede manier om die bij zo veel mogelijk mensen bekend te maken: de UiT-databank op onze website. Die databank bundelt alle Zoerselse activiteiten en biedt meteen een overzicht aan al wie op zoek is naar wat ontspanning.
Blommerschot – verlengde Kluisbaan – afgesloten tot begin november
De straat Blommerschot mag dan wel op het grondgebied van de gemeente Malle liggen, ook voor onze gemeente vormt de straat de toegang tot het natuurgebied en het voormalig NAVO-vliegveld. De gemeente Malle zal deze straat echter opnieuw aanleggen waardoor u er niet langs kunt.
jubileumeditie van het Grote Bosgebeuren
Het scoutsterrein in Halle wordt zaterdag voor één dag en één nacht het decor voor de jubileumeditie van het Grote Bosgebeuren. Het evenement dat 25 jaar geleden begon als een gezellig samenzijn met ouders, leiding en leden om zo het scoutsjaar in stijl af te sluiten, groeide uit tot een van de grootste fuiven in onze gemeente.
elke minuut telt
elke minuut telt 18/09/2014
Voorbije zaterdag startte de veertiendaagse van de veiligheid. De campagneslogan van dit jaar is: “Elke minuut telt!” Daarbij zijn rookmelders en een evacuatieplan de sleutels tot succes om bij brand de woning ongedeerd te verlaten. Zorg ervoor dat ook voor u elke minuut telt.
dichters en huiskamers gezocht
Wie beter dan een dichter om de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. ‘Met zingen is de liefde begonnen’ is dan ook het thema van de Poëzieweek 2015, die van start gaat met de traditionele Gedichtendag op 29 januari.
archeologische vondsten aan provincie geschonken
Intussen ziet het straatbeeld in het dorp van Zoersel er ietwat anders uit. Een nieuwe gevel prijkt op de plaats van de oude, vervallen huizen aan Dorp 50-64. Weet u nog hoe die huizen eruit zagen? Weet u ook nog dat er knappe archeologische stukken opgegraven werden in april 2013? Die vondsten schenken we nu op onze beurt aan de provincie zodat ze op een duurzame manier bewaard worden.
fiets langs onze kapelletjes – open monumentendag
Onze gemeente heeft niet alleen erfgoed dat dateert uit de ijzertijd, ook het veel jonger erfgoed kunt u bewonderen. Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als invalshoek stelt Open Monumentendag het erfgoed deze zondag in de kijker.
Bohiconese Elvire doet kijkstage in Huize Monnikenheide
U houdt het nauwelijks voor mogelijk, maar in Bohicon - onze Beninese zustergemeente - worden personen met een mentale beperking soms nog verstopt voor de buitenwereld. De 43-jarige Elvire Dorothee uit Bohicon doet momenteel een kijkstage in Huize Monnikenheide om te leren dat deze mensen ook heel wat mogelijkheden hebben.
stroomuitval in onze gemeente
Het scenario om de stroom te onderbreken bij mogelijke elektriciteitsschaarte, wordt steeds uitgebreider. Eergisteren kreeg onze burgemeester een toelichting van de gouverneur over mogelijke afschakelingen. Wanneer het zo ver komt, zullen we u uiteraard tijdig op de hoogte brengen maar geef ons daarom nu al uw juiste contactgegevens.
katten verplicht steriliseren
Wist u dat katten sinds 1 september enkel kunnen worden weggegeven of verkocht wanneer ze gesteriliseerd en geïdentificeerd zijn met een microchip? Om de overpopulatie van zwerfkatten in te dijken, nam de federale overheid deze maatregel.
uw kind met de fiets naar school?
Wil uw kind alleen met de fiets naar school? Een goede keuze want de fiets is een gezond, goedkoop en milieuvriendelijk vervoersmiddel. Maar bent u er nog niet helemaal klaar voor? Lees dan deze tips, ze helpen u en uw kind veilig op weg.
goedkope haagpakketten en bijenhotels
Natuurpunt pakt voor het 21ste jaar op rij uit met de campagne ‘behaag ... natuurlijk’. Nog tot 24 oktober kunt u daardoor kant en klare streekeigen haagpakketten kopen aan democratische prijzen. Vooral het streekeigen karakter van de planten is daarbij van groot belang. Niet alleen planten, maar dit jaar ook bijenhotels te koop.
onze gemeente in schijf 1 bij stroomuitval
Aangezien er komende winter mogelijke stroomtekorten dreigen, worden nu scenario’s uitgewerkt om die tekorten enerzijds te voorkomen en anderzijds op te lossen door middel van een afschakelplan. Dat plan – dat enkel wordt uitgevoerd als laatste redmiddel – zal de stroom onderbreken in bepaalde zones om zo elektriciteit te sparen. Onze gemeente hoort tot ‘schijf 1’.
inschrijven sociale huurwoning
Wie zich wil inschrijven voor een sociale woning moest zich tot voor kort persoonlijk aanmelden op het kantoor van een sociale huisvestingsmaatschappij of een sociaal verhuurkantoor. In onze gemeente kunt u zich voortaan ook inschrijven voor zo’n woning bij het wooninfopunt in het administratief centrum.
met Fred Bervoets ‘on the road’
Fred Bervoets is voor velen nog altijd het boegbeeld bij uitstek van een hele generatie kunstenaars die opgroeide in de jaren ‘60. Vanaf morgen haalt cultuurhuis de Bijl dit icoon uit de Belgische kunstscène in huis.
word verwend tijdens dag van de mantelzorger
Mensen nemen al eeuwen de zorg op zich voor iemand die dat zelf niet meer kan. Vroeger bestond daar geen woord voor, maar vandaag de dag noemen we dit ‘mantelzorg’. Deze mensen leggen met hun goede zorgen als het ware een warme mantel om de zorgbehoevende heen. Omdat ze het verdienen, leggen wij de mantelzorgers eens goed in de watten!
nieuws uit de gemeenteraad
De gemeenteraad van 26 augustus keurde een bestek goed voor de uitvoering van werken aan de St.-Elisabethkerk in Zoersel. Uit een inspectierapport van Monumentenwacht Antwerpen bleek immers dat het dak van de kerk dringend aan herstelling toe is.
proefopstelling fietsenstalling op Zoersel markt
Gaat u de eerste dinsdag van de maand wel eens met de fiets naar de markt? Dan ondervindt u vermoedelijk ook problemen om uw tweewieler daar kwijt te geraken. Om dit probleem de wereld uit te helpen, wordt er komende dinsdag (2.09) een tijdelijke fietsenstalling geplaatst aan de Kortestraat.
E34 eerste weekend van september afgesloten
Hebt u al plannen voor volgend weekend? Hou dan zeker rekening met de wegenwerken op de E34. Van vrijdagavond 5 september tot uiterlijk maandagochtend 8 september is er immers geen verkeer mogelijk op de E34 richting Antwerpen, meer bepaald tussen Zoersel en Oelegem.
zeven dagen met een beperkt budget
Voldoende fruit en groenten kopen of toch maar eens die koeken waar uw dochter al zo lang naar vraagt? Uw kapotte jeansbroek vervangen door een nieuwe of een dringende afspraak maken bij de tandarts? De wasmachine laten herstellen of de brandverzekering betalen? Welke keuzes zou u maken? Ervaar wat het is om zeven dagen lang met een beperkt budget rond te komen en neem deel aan onze week van de armoede.
nieuwe thuis voor rode bosmieren Graffendonk
In de berm van de Graffendonk huisden tot voor kort enkele miljoenen rode bosmieren, verspreid over vier nestkoepels. De diertjes breidden hun domein echter meer en meer uit naar de tuinen en woningen van de omwonenden. ANB en gemeente Zoersel besloten daarom om de nesten te verplaatsen naar het Zoerselbos, waar ze zich meer zullen thuis voelen.
jeugdtheater Ziezo zoekt jong, nieuw bloed
Bent u tussen 8 en 18 jaar jong, hebt u zin in een leuke hobby en voelt u de acteermicrobe kriebelen? Dan is het Halse jeugdtheater ZieZo ongetwijfeld uw ding! Daar zijn ze immers op zoek naar jong, nieuw talent om er ook dit tiende jeugdseizoen een ferme lap op te geven!
opvoedtip van de maand: ruzie tussen kinderen
Een speelafspraakje dat ontaardt in onophoudelijk gekibbel, broer en zus die elkaar voortdurend in de haren vliegen … Ruzie tussen kinderen kan ergerlijk en zenuwslopend zijn. Maar ruzies en conflicten horen nu eenmaal bij het leven, dus uw kind kan er maar beter mee leren omgaan. Enkele tips van de opvoedingswinkel.
een nieuw rijbewijs aanvragen: een goed idee
‘Wat gaat de tijd toch snel!’ Als dat uw reactie is als u de foto op uw rijbewijs nog eens van naderbij bekijkt, dan wordt het tijd dat u zich een nieuw rijbewijs aanschaft. Vooral in het buitenland durft men namelijk wel eens moeilijk doen als u niet meer te herkennen bent op de foto of als u nog over het oude (geperforeerde) Belgische rijbewijs beschikt.
dodelijk jacobskruiskruid tijdig bestrijden
Herkent u deze wilde plant met gele bloemetjes? Het jacobskruiskruid verovert meer en meer Vlaamse weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen ... Het gevaar van deze plant is echter niet te onderschatten. Paarden kunnen er immers, zelfs jaren na het eten ervan, doodziek van worden. Om ernstige gevolgen te vermijden, moet de plant dus dringend bestreden worden.
(samen)leven met reeën
Aflevering drie in de reeks ‘de natuur als goede buur’. Reeën zijn erg schuw en duiken bij het minste gevaar terug het bos in. Honger dwingt hen echter soms om uit hun vertrouwde omgeving te komen. Dat zorgt vaak voor een weinig gesmaakte passage in uw tuin of perceel. Gelukkig bestaan er genoeg maatregelen om deze schuchtere bosbewoners een stapje voor te zijn.
wat te doen bij elektriciteitsschaarste?
U kon er niet naast lezen afgelopen week: de eventuele elektriciteitsschaarste komende winter beroert de gemoederen. Nu zowat de helft van het Belgische nucleaire productiepark uitligt, zou de stroombevoorrading in ons land deze winter wel eens in het gedrang kunnen komen. Wij vertellen u graag wat wij tot nu toe zelf weten over de situatie voor Zoersel.
oude fruitrassen brengen stukje geschiedenis opnieuw tot leven
Regionaal Landschap de Voorkempen en de gemeente Zoersel plantten dit voorjaar, met financiële steun van de Provincie Antwerpen, vijftien hoogstamfruitbomen aan in het park van het Halle-hof. De boomgaard staat in de tuin van de Castelijnshoeve en bestaat uit appel-, peren-, kersen-, pruimen- en perzikbomen. Het gaat om allemaal oude fruitrassen uit de streek.
ticketverkoop vanaf nu ook online
Koopt u uw tickets voor het Sportpaleis, de Roma of de AB al online? Dan kunt u dat voortaan ook heel gemakkelijk voor onze activiteiten in de Bijl en de Kapel doen. Bent u nog niet zo vertrouwd met de digitale wereld, dan hebt u uiteraard nog steeds de mogelijkheid om tickets te kopen aan de balie of ze telefonisch of per mail te bestellen.
de natuur als goede buur: (samen)leven met konijnen en hazen
Aflevering twee in de reeks ‘de natuur als goede buur’. Konijnen en hazen toveren regelmatig een glimlach op de gezichten van natuurliefhebbers. In vrijwel heel Vlaanderen zie je ze vrolijk rondhuppelen. Helaas durven ze af en toe privégebied binnenglippen om zich te goed te doen aan oogst of jonge bomen. Wat kunt u daar aan doen?
gemeenschapscentrum brengt gevarieerde en boeiende najaarsprogrammatie
Onder de noemer ‘gemeenschapscentrum Zoersel’ organiseert onze dienst cultuur activiteiten in de Bijl en de Kapel. Elke ruimte heeft een eigen aanbod, stijl en accenten. Wat bij de één niet kan, vindt u ongetwijfeld bij de ander. Loop eens binnen en laat u verrassen... om te beginnen door de najaarsprogrammatie.
nieuw vriendschapsverdrag met Elancourt
We kunnen tevreden terugblikken op het bezoek van zo’n 200 gasten uit Duitsland, Spanje, Roemenië, Zwitserland, Frankrijk en Benin tijdens Eurozoersel vorige week. Wat deze editie extra speciaal maakte, is de ondertekening van een nieuw vriendschapsverdrag tussen Zoersel en het Franse Elancourt.
onze gemeente in Plezant Platteland
Onlangs gaven het Davidsfonds en de Vlaamse Landmaatschappij het boek ‘Plezant Platteland’ uit. Een boek met tips om te wandelen en fietsen op stukjes platteland die een gedaanteverwisseling hebben ondergaan en waar u nu met volle teugen kunt genieten. Ook onze gemeente met het Zoerselbos komt aan bod in het boek.
de natuur als goede buur: samenleven met kraaien
Hoe omgaan met de natuur dicht bij huis? Omdat bossen, velden en water steeds gezonder worden en gemeenten meer aandacht hebben voor groen, kent de natuur een heropleving. Dat brengt ook met zich mee dat dieren dichter bij huis komen. Dit keer tips over samenleven met kraaien en co.
Peeters, Janssens, Peeters Janssens of Janssens Peeters: nieuw naamrecht
Sinds 1 juni hebt u een ruimere keuze voor de achternaam van uw kind(eren). Zo kunt u onder meer kiezen om de achternaam te gebruiken van de vader, de moeder of een combinatie van beide. Ook als uw kinderen werden geboren vóór 1 juni, en al uw kinderen minderjarig zijn, kunt u hun achternaam nog laten aanpassen …
aantal oproepen voor verdelging wespennesten in stijgende lijn
De zomer loopt al een eindje en de wespen worden steeds actiever. U moet die beestjes niet uitdagen, maar soms zijn ze echt wel met te veel. Bij de brandweer van Zoersel lopen intussen heel wat oproepen binnen voor het verdelgen van wespennesten. Bij voorkeur maakt u hiervoor gebruik van het speciale webformulier.
Eurozoersel: de foto’s
Wat woensdagavond begon met een openingsreceptie, gisteren een toeristische, culturele en sportieve kennismaking was en vandaag naar de Westhoek leidt, ziet u hier in beelden. Het gaat meer bepaald om de achtste editie van Eurozoersel waarbij we gasten ontvangen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Roemenië, Zwitserland en dit keer ook Benin.
werken op ring rond Zandhoven starten maandag
Het Agentschap Wegen en Verkeer voert samen met Pidpa ingrijpende werken uit op de N14 in Zandhoven. Tussen de rotonde van de Goormansstraat en de Kerkstraat wordt de N14 (Langestraat, Ringlaan, Liersebaan) volledig heringericht en wordt er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. De werken starten op maandag 11 augustus en duren tot het najaar van 2015.
vraag op tijd een studietoelage aan
Naar schatting heeft één op de vier kinderen recht op een studietoelage, maar uit cijfers blijkt dat nog niet alle rechthebbenden een aanvraag indienen. Vanaf 1 augustus 2014 kunt u een aanvraag indienen voor het schooljaar 2014-2015.
vrijwillige taalbegeleider, iets voor u ?
Taalwerking Wereld-Delen is op zoek naar vrijwillige taalbegeleiders Nederlands in Zoersel voor kinderen, jongeren en volwassenen.
pas op met asbest in uw huis
Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid lanceerde de website asbestinfo.be. Die website bundelt alles wat u moet weten over asbest in en om het huis.
bloemenweide voor bijen in Mathias Joostenslaan
In de Mathias Joostenslaan heeft Regionaal Landschap de Voorkempen voor een feestmaaltijd voor bijen gezorgd. Een vergeten stuk weiland hebben zij omgetoverd in een kleurrijke bloemenweelde.
Zoersel historisch: de rijksweg Lier – Zoersel – Oostmalle - Hoogstraten
Als voorlopig laatste in onze reeks Zoersel historisch komt de N14 aan de beurt: de rijksweg van Lier naar Hoogstraten. Vooral het tracé tussen Lier en Oostmalle was aanleiding voor stevig getouwtrek gedurende verschillende jaren.
oude zaklampen niet meer bij Bebat-batterij-inzamelpunt
Vanaf 1 juli worden zaklampen niet langer ingezameld door Bebat maar door Recupel. De batterijen mag u dus bij Bebat deponeren, de zaklamp zelf sorteert u bij het klein elektro!
gemeentelijke vormingsdienst stopt, Lions club neemt over
In de jaren ’80, een periode met hoge werkloosheid, startte de ‘werkzoekendenwerking’. Dit initiatief van de gemeente organiseerde taal- en computercursussen en een cursus snit en naad voor werkzoekenden en werklozen. Via vorming maakt men immers meer kansen om een plaats te vinden op de arbeidsmarkt.
meld een defecte straatlamp met de nieuwe toepassing van Eandis
Een goede straatverlichting draagt bij tot de veiligheid van de bewoners, de voorbijgangers en het verkeer. Eandis, de netbeerder rekent op u, om hen snel een defect te melden.
Zoersel historisch: de rijksweg Antwerpen - Turnhout
Na de geschiedenis over de weg naar Halle kunnen ook de andere deelgemeenten niet achterblijven. De rijksweg N12 (nu gewestweg) , van Antwerpen naar Turnhout, is vandaag ongetwijfeld één van de drukste wegen van de provincie. Maar weet u hoe deze weg ontstaan is?
groepsaankoop groene stroom en gas gaat definitief van start op vrijdag 25 juli
In het Zoersel magazine en deze nieuwsbrief las u dat u opnieuw kon inschrijven voor een groepsaankoop groene stroom en gas. De inschrijvingsprocedure was echter, door onvoorziene omstandigheden bij de provincie, nog niet kunnen starten op 1 juli.
fasewissel werken E34 tussen Oelegem en Zoersel reeds vanaf 1 augustus
Door de vlotte voortgang van de onderhoudswerken op de E34 tussen Oelegem en Zoersel kan de fasewissel enkele dagen vroeger gebeuren dan eerst gecommuniceerd.
de Lijn heeft realtime info over uw bus
U kan vanaf nu heel precies weten wanneer de bus eraan komt. Handig toch? De Lijn heeft laten weten dat zij beschikken over realtime informatie van alle haltes in Zoersel. Zij weten dus exact waar de bussen zich bevinden en wanneer zij aan elke halte arriveren.
personen met assistentiehond zijn overal welkom
Voor personen met een assistentiehond is hun hond cruciaal om zelfstandig door het leven te gaan. Assistentiehonden bevorderen de zelfredzaamheid van mensen met een handicap.
jong en ondernemend? be creative en vlieg mee naar de wereldexpo 2015 in Milaan
Ben jij tussen de 18 en 35 jaar, creatief en ondernemend? Waag uw kans. Bedenk een Belgisch product gebruikmakend van verschillende expertises en vlieg in 2015 als ambassadeur mee naar de wereldexpo in Milaan.
80-plussers krijgen bezoekje met koekjes van Monnikenheide
In onze gemeente is er aandacht voor senioren, onder meer tijdens de actie ‘Wij weten elkaar wonen’. Deze aandacht is zeker nodig, want ook in Zoersel stijgt het aantal zorgbehoevende senioren elk jaar. Het aantal 80-plussers, de grootste risicogroep voor sociaal isolement, vereenzaming of zorg, is op tien jaar tijd immers met meer dan 50% toegenomen.
Onthaast met de eerste ‘longread’: de steenweg naar Halle
Tijdens de vakantiemaanden gaan we af en toe op de rem staan en bieden wij u een verhaal om te onthaasten. Er mag een goed glas bier of wijn bij - laat u even wegdromen en lees in alle rust over 'de steenweg naar Halle, 150 jaar geleden': een verhaal over 'jerwegen', 'uitschotkasseien', volkslening en tolgeld.
Zoersel start met Z-pas
Gisteren nam de ocmw-raad de beslissing om een Z-pas in te voeren. Die gloednieuwe Z-pas zal vanaf 1 september worden ingezet als middel om inwoners met een laag inkomen aan te moedigen om deel te nemen aan ontspannende, sportieve en culturele activiteiten.
kinderfeest in huis: hoe aanpakken?  Tips van opvoedingswinkel Zoersel
Sommige ouders zien het groots, anderen kiezen voor een klein gezellig feestje thuis. De druk om uit te pakken met dure uitjes, traktaties of zelfgemaakte decoratie is tegenwoordig groot.
zomerbuurtbabbels ook in uw buurt?
Op dinsdagavond kunt u de sfeer gaan opsnuiven op de zomerbuurtbabbel in uw buurt. Het principe is eenvoudig: het gemeentebestuur zorgt voor tafels en stoelen, en enkele buurtbewoners bemannen de tapkraan.
vraag tijdig uw kids-ID aan
U vertrekt weldra op reis binnen Europa? Dan hebt u voor uw kinderen een Kids-ID nodig. Zo’n Kids-ID kost 6,10 euro, is drie jaar geldig en moet minstens veertien dagen voor vertrek aangevraagd worden in het administratief centrum.
nieuw kinderdagverblijf in gebouw de Vleugel aan de Achterstraat
Begin 2013 besloot het gemeentebestuur om een private overnemer te zoeken voor kinderdagverblijf Stekelbees (het vroegere Teuntje), gevestigd in het gemeentelijk gebouw de Vleugel aan de Achterstraat.
Zoersel kleurt weldra Europees
Voor de achtste maal ontvangt Eurozoersel begin augustus buitenlandse gasten uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Roemenië, Zwitserland en dit keer ook Benin.
druk eventweekend in park Halle: 11 juliviering, Nacht van de maan en voetbal
Het wordt druk dit weekend in het gemeentepark. Vandaag, 11 juli, is het feest van de Vlaamse gemeenschap. Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag wordt tussen 18 en 19.30 uur een typisch Vlaamse maaltijd opgediend: stoofvlees of koninginnenhapje met brood, of een vegetarische koude schotel.
ontvangt uw buurt 5.000 euro?
De Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij doen een oproep naar ‘buurten op den buiten’. Hebt u een goed idee om het leven in uw buurt of dorp aangenamer te maken, dan kunt u daarvoor tot 5.000 euro ondersteuning krijgen.
word G-sportfan en steun het G-sportfonds
Bedrijven, werknemers, scholen, bekende Vlamingen ... maar ook mensen zoals u en ik! Allemaal kunnen we een G-sportfan worden. G-sport staat voor ‘sport voor personen met een handicap’, maar diezelfde ‘G’ staat ook voor gewoon, geïntegreerd, gelijkwaardig, goesting, grensverleggend, gescoord en vooral ook genieten.
feest in het park
feest in het park 07/07/2014
Niet alleen onze Rode Duivels zorgen voor heel wat sfeer in het park van Halle, ook het uitgebreide muziekaanbod waarvan u zeven vrijdagen lang kunt genieten. De twee komende vrijdagen wordt die muziek zelfs vooraf gegaan door (h)eerlijke maaltijden.
fiets mee, proef onderweg van streeklekkers en win
Deze zomer organiseert het Land van Playsantiën weer fietstochten in de gemeenten Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel. Aanstaande zondag nodigen ‘de graaf en de baron u uit’ om in onze gemeente de route af te leggen.
ons erfgoed beschermen dankzij erfgoedcel
Er bestaat geen pasklare definitie voor erfgoed. Het staat voor alles wat we overerven van vorige generaties én wat we het bewaren waard vinden. Samen met enkele buurgemeenten vinden we het belangrijk om dat erfgoed in onze regio te beschermen. Dat willen we doen door samen een ‘erfgoedcel’ op te richten.
doneer uw haag
doneer uw haag 03/07/2014
Wist u dat in taxussnoeisel het bestanddeel ‘baccatine’ zit dat verwerkt wordt in heel wat kankermedicijnen? En wist u ook dat er voor 1 kg van dat bestanddeel, meer dan 12 ton snoeisel nodig is? Dan begrijpt u dat uw hulp meer dan welkom is om de strijd tegen kanker aan te gaan. Snoeien is dus de boodschap.
wanneer zijn we open?
wanneer zijn we open? 01/07/2014
Tijdens de zomervakantie hebt u misschien de tijd om de zaken eens op orde te brengen en een aantal dingen te regelen. Moet u langskomen in het administratief centrum, de bibliotheken, het Lindepaviljoen… Kijk dan eerst even na wat de openingsuren deze zomer zijn.
open speelplaats in Zoersel niet haalbaar
Eerder las u al dat we overwogen om de speelplaats van gemeentelijke basisschool de Kiekeboes ook open te stellen, naar het voorbeeld van Pierenbos in deelgemeente Halle. Het project uitbreiden naar deelgemeente Zoersel blijkt echter niet haalbaar.
inschrijven groepsaankoop groene stroom uitgesteld
In onder meer ons jongste Zoersel magazine las u dat u opnieuw kan inschrijven voor een groepsaankoop groene stroom. De inschrijvingsprocedure zal echter, door onvoorziene omstandigheden bij de provincie, nog niet kunnen starten op 1 juli.
wateroverlast in wijk Goudveld aanpakken
Om de wijk Goudveld te vrijwaren van wateroverlast door overstroming van de Risschotseloop, wil de provincie een aftakking van die loop voorzien, ook wel bypass genoemd. Gelijktijdig met deze werken worden nog een aantal maatregelen genomen om het kruispunt Sint-Antoniusbaan-Hallebaan veiliger te maken voor fietsers en om de recreatieve infrastructuur, aansluitend op het Zoerselbos, te verbeteren.
hoe willen we de komende jaren wonen
Afgelopen dinsdag hebben de gemeenteraadsleden het woonbeleidsplan 2013-2018 goedgekeurd. Dat plan beschrijft de huidige situatie rond wonen in onze gemeente en kijkt waar de uitdagingen voor de volgende jaren liggen.
Kamp C geeft gratis duurzaam advies bij bouwplannen
Een nieuw huis bouwen of een bestaand huis verbouwen, is een belangrijke stap en misschien wel de grootste investering in uw leven. Bij de realisatie van uw droomhuis zijn de principes van duurzaam bouwen niet meer weg te denken. Wist u dat de experts bij Kamp C u graag op weg helpen door uw bouwplannen te screenen op duurzaamheid en energievriendelijkheid?
jonge reekalfjes: afblijven is de boodschap
Bij jonge reeën is voorzichtigheid geboden. Als u in het voorjaar of vroege zomer tijdens het wandelen een jong reekalfje in het gras of in het bos ziet liggen, is er meestal niets aan de hand en is de boodschap: 'gewoon afblijven'.
Rode Duivelsgekte in het park
Net zoals afgelopen dinsdag kunt u onze Rode Duivels ook komende zondag gaan aanmoedigen in het park in Halle. Het enorme aantal toeschouwers zorgde dinsdag voor heel wat verkeerschaos. Daarom werden de geldende verkeersmaatregelen aangepast en zal de politie streng optreden bij overtredingen.
zomers programma op parkplezier
Weer of geen weer. Er zal de komende maanden sowieso een zomers en ontspannen sfeertje hangen in het park in Halle. Dat heeft alles te maken met het uitgebreide muziekaanbod waarvan u zeven vrijdagen lang kunt genieten. Er is voor elk wat wils: van veelbelovende nieuwkomers tot gevestigde waarden.
omleiding fietsknooppuntenroute omwille van werken in R. Delbekestraat
Bent u een fervent fietser of ‘knooppuntenfan’? Dan is het u mogelijk al opgevallen dat, wegens de werkzaamheden in de R. Delbekestraat, een deel van het fietsnetwerk tijdelijk gewijzigd werd. Enkele knooppunten werden verplaatst en een doorgang werd afgesloten.
afwezig? politie houdt oogje in het zeil
Bent u binnenkort een tijdje niet thuis? Dan kunt u de Lokale Politie Voorkempen vragen om uw woning in het oog te houden en op onregelmatige tijdstippen te komen controleren op sporen van inbraak, niet-afgesloten ramen en deuren, ... Deze dienstverlening is niet alleen erg populair, maar bovendien ook gratis.
uw mening graag
uw mening graag 18/06/2014
Sinds maandag 16 juni lopen er twee openbare onderzoeken waarover we graag uw mening kennen. Het eerste gaat over een mogelijke statuutverandering van enkele onbevaarbare waterlopen. Het tweede over het geïntegreerd en gezamenlijk beheerplan Zoerselbos. We geven u graag een woordje meer uitleg.
geef ons buiten-gewoon plekje een buiten-gewoon cadeau
U moet er bij gelegenheid zeker eens een kijkje gaan nemen: een verrommeld stukje grond aan de nieuwe verkaveling Het Klooster is omgetoverd tot een prachtig buiten-gewoon plekje. Dit heeft alles te maken met de provinciale actie ‘buiten-gewone plekjes’ van vorig jaar. Aan u nu om uw stem uit te brengen!
mantelzorger, (h)erken uzelf
Mensen nemen al eeuwen de zorg op zich voor iemand die dat zelf niet meer kan. Vroeger bestond daar geen woord voor, maar vandaag de dag noemen we dit ‘mantelzorg’. Misschien bent u wel een mantelzorger, zonder dat u het beseft. Doe hier de test en registreer u.
kunstatelier psychiatrische patiënten viert tiende verjaardag met expo
‘De Facktorij' is een kunstcollectief rond outsiderkunst dat psychiatrische patiënten de kans geeft om zelf een kunstatelier uit te bouwen en bovendien samen te werken met internationaal vermaarde kunstenaars. Vandaag bestaat de kunstclub tien jaar - dé ideale reden om u van harte uit te nodigen op haar overzichtstentoonstelling.
witte en gouden gids niet langer op papier ontvangen?
Als u een adres of telefoonnummer tegenwoordig niet langer in de papieren gids maar eerder online opzoekt, dan kunt ervoor kiezen om thuis geen papieren witte of gouden gids meer te ontvangen. Op die manier wordt overbodig drukwerk vermeden en draagt u uw steentje bij aan het milieu.
een gsm, kinderspel?
een gsm, kinderspel?  12/06/2014
Met alle technologie om ons heen is het logisch dat steeds meer kinderen zelf ook graag de laatste snufjes willen uitproberen. Elk kind en elke context is anders, en binnen elk gezin gelden andere regels. Heeft uw kind intussen ook een gsm of smartphone? Dan kunnen onderstaande tips misschien van pas komen.
wk voetbal op groot scherm
Binnen minder dan een week is het zo ver! Op donderdag 12 juni start in Brazilië het WK voetbal. Kunnen onze Rode Duivels u wel bekoren, maar bent u niet meteen van plan om af te zakken naar het verre Brazilië? Dan wacht u in het park van Halle het perfecte alternatief!
eikenprocessierups gespot?
Hopelijk hebt u er in uw tuin geen last van, maar tijdens de zomermaanden worden veel gemeentes geplaagd door eikenprocessierupsen. Wie ooit in aanraking kwam met deze rups zal zich vooral de hevige jeukhinder die daarop volgde herinneren. De lange haren die de rupsen loslaten, kunnen tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden.
nieuw wegdek voor E34
nieuw wegdek voor E34 06/06/2014
Tijdens de zomermaanden voert het Agentschap Wegen en Verkeer structurele onderhoudswerken uit op de E34 tussen Oelegem en Zoersel. In beide richtingen wordt het oude wegdek vervangen door een nieuwe wegverharding in asfalt. De eigenlijke onderhoudswerken starten op 1 juli maar vanaf nu maandag vinden er al voorbereidende werken plaats.
we gaan op reis en nemen mee...
Vijf scanners, vijf microcomputers, budget voor Afrikaanse literatuur, vijf grote dozen sportkledij van de nationale hockeyploeg, twee dozen met zaden ... Dit, en nog veel meer, neemt de Zoerselse delegatie volgende week mee richting Bohicon, de Beninese stad waarmee wij een stedenband hebben.
ga voor (extra) dakisolatie, niets dan voordelen
Zo’n 26% van alle warmte gaat verloren via het dak, dus het loont zeker de moeite om dakisolatie te plaatsen. Het isoleren van een niet geïsoleerd dak van 100 m² kan maandelijks gemiddeld een besparing opleveren van 50 euro.
project Auti-Maatje zoekt vrijwilligers in Zoersel
Een kind met autisme opvoeden is vaak een moeilijke evenwichtsoefening. De ouders moeten telkens de aandacht verdelen tussen het kind met autisme en de andere gezinsleden.
bespaar op uw energiefactuur met groepsaankopen voor zonnepanelen, gas en elektriciteit
Het provinciebestuur organiseert ook dit jaar groepsaankopen. De groepsaankopen voor gas en elektriciteit voor KMO’s en verenigingen zijn als gestart. Wie hiervoor nog wil inschrijven moet snel zijn, nog tot 3 juni.
Zoersel zet sportkampioenen in de bloemetjes
Op vrijdag 23 mei zijn alle kampioenen van de gemeente in de bloemetjes gezet. Zowel de individuele kampioenen en kampioenenploegen kregen een aandenken.
31 mei, Werelddag zonder Tabak. Help ik wil niet dat mijn kind rookt!
Op 31 mei is het Werelddag zonder Tabak. Dit jaar wordt de focus gelegd op de rol van de ouders. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar hoe voorkom ik dat mijn kind rookt, drugs gebruikt of onverstandig omgaat met alcohol?
Zoersel start als eerste met ‘huis van het kind’
Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw (OLO) heeft een pand op de Handelslei 230 aangekocht om, samen met gemeente & ocmw Zoersel, CAW Antwerpen en Kind en Preventie, het ‘huis van het kind’ in onder te brengen.
zotte ideeën voor een groots cultuurproject: P.ART geeft je vleugels
De Provinciale Jeugddienst Antwerpen pakt uit met een nieuw concept om cultuur bij jongeren aan te moedigen. Vroeger kon je als creatieve jongere bij de provincie aankloppen voor subsidies voor ‘cultuurprojecten voor en door jongeren’.
straatnaambordjes in Zoersel vertellen geschiedenis
Zoals in elke gemeente zijn er ook in Zoersel heel wat straten die een naam van een persoon dragen. Maar wie kent die persoon nog?
uniforme vloerplaten onder zerken en graftekens
Verder uit de gemeenteraad: aanpassing reglement begraafplaatsen, nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor ondersteuning opvoedingswinkel.
gemeenteraad legt basis voor woonproject in Halle
De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de aankoop van gronden voor een woonproject in Halle. Omdat het transportbedrijf zijn vestiging daar heeft verplaatst buiten de gemeente, kwamen de gronden vrij.
registreer uw belgerinkel-lot en lees hier de tips voor extra prijzen
Gaat u met de fiets naar de winkel en hebt u al heel wat Belgerinkel-loten verzameld? Hier volgen tips om uw kans op winst te vergroten.
Kempens Landschap wint prijs boven Italië en Oostenrijk
Vorige week mocht de vereniging Kempens Landschap een Europa Nostra Award in ontvangst nemen. “Een mooie erkenning voor onze unieke aanpak voor de bescherming, vrijwaring en het beheer van een grote diversiteit aan erfgoedsites, gebouwen en natuurdomeinen in onze regio”, aldus de vereniging.
woonzorgcentrum de Buurt stimuleert bewoners met gamen
Ouderen hebben hoe langer hoe meer interesse in gamemogelijkheden en de gamewereld. Woonzorgcentrum de Buurt wil nagaan of gamen de bewoners kan stimuleren.
wandel mee met de 'Nacht van de Maan'
Zoersel is weldra een sportief evenement rijker. Het gemeentebestuur heeft zijn steun en medewerking verleent aan de ‘Nacht van de maan’.
werken R. Delbekestraat vanaf 19 mei in laatste fase
De vijfde fase gaat van start op maandag 19 mei. Het einde van alle werken is voorzien in de loop van oktober.
vergrijzing zet zich sneller door in Zoersel dan in vergelijkbare gemeenten
De Vlaamse overheid wil de gemeenten en ocmw’s helpen en maakt daarom ‘gemeentelijke profielschetsen’. (GPS+). In deze profielschetsen wordt Zoersel helemaal doorgelicht en vergeleken met gelijkaardige gemeenten én met Vlaanderen.
bib gaat digitaal met e-boeken
Ook onze bibliotheek waagt zich in de digitale wereld. Dit jaar kunt u minstens een jaar lang proeven van e-boeken. In samenwerking met Bibnet en verschillende Vlaamse uitgeverijen krijgt u toegang tot een digitale etalage waar u kunt kiezen uit zo’n 415 e-boeken om te lezen op uw tablet. Voor € 5 kunt u 3 e-boeken lenen voor 4 weken.
parking administratief centrum uitgebreid?
De Wijnstok, Galilea en De Rank – de drie gebouwen voor het administratief centrum – zijn in handen van gemeente & ocmw Zoersel. Welke bestemming voor de gebouwen is weggelegd, wordt op dit moment nog druk onderzocht. Een van de mogelijke pistes is de afbraak van De Wijnstok waardoor de parking van het administratief centrum eventueel zou worden uitgebreid.
token aanvragen voor Tax-on-web voortaan met de eID
Steeds meer Belgen kiezen voor Tax-on-web om hun jaarlijkse belastingaangifte in te vullen. Om u aan te melden zijn er twee mogelijkheden: via de elektronische identiteitskaart (eID) of via een federaal token. Dat laatste is een kaartje met 24 codes. Wilt u een nieuw token aanvragen of bent u uw wachtwoord of login vergeten, meld u dan met uw eID aan...
speelplein voor iedereen
Zomervakantie: mooi weer, veel tijd om te spelen, buiten te ravotten… Maar mist uw kind al snel zijn schoolvriendjes en speelkameraadjes? Of zijn er wel eens van die dagen van verveling? Dan kan speelplein ZipZap een oplossing bieden. Elke dag spelplezier en dit jaar ook voor kinderen met een beperking.
maak het u makkelijk: ga te voet of met de fiets naar de stembus
Op zondag 25 mei 2014 trekken we opnieuw naar de stembus. Dat weet u. Maar dit keer moet u drie maal uw stem uitbrengen, namelijk voor het Europese parlement, de kamer van volksvertegenwoordigers (federale parlement) en het Vlaamse parlement.
vanaf vandaag registreren voor zomeractiviteiten
Van maandag 7 juli tot vrijdag 22 augustus 2014 kan uw kind zich, net als vorig jaar, weer komen uitleven bij speelplein ZipZap en tijdens de zomeractiviteiten van dabbers, grabbelton en swap. Om in te schrijven (hoeft niet voor speelplein), moet u zich vanaf vandaag registreren via een gloednieuw online systeem.
werken aan ring (N14) rond Zandhoven
Vanaf de zomer voeren het Agentschap Wegen en Verkeer en Pidpa ingrijpende werken uit op de ring rond (N14) Zandhoven. Tussen de rotonde van de Goormansstraat en de Kerkstraat wordt de N14 (Langestraat, Ringlaan, Liersebaan) heringericht en wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. De voorbereidende werken starten volgende maandag al.
ondergrondse pijpleidingen in onze gemeente
In onze gemeente liggen ondergrondse pijpleidingen die zuurstof en aardgas vervoeren. Pijpleidingen hebben niet meteen een goed imago hoewel ze veiliger zijn dan welk ander vervoersmiddel ook. Bovendien voeren de beheerders preventieve controles uit om zeker te zijn dat ze in goede staat blijven. Als u in de buurt van de leidingen iets vreemd opmerkt, dan hebben we enkele tips.
samen werken aan een zorgzame buurt
Een rolluik op en neer laten, het hondje uitlaten, iets afhalen bij de apotheker … Het lijkt eenvoudig, maar dat is niet voor iedereen zo. Achter heel wat deuren wonen mensen die zorg nodig hebben. Achter andere deuren wonen mensen die met plezier een helpende hand reiken. Alleen weten ze het vaak niet van elkaar. Met de oprichting van een buurtzorgnetwerk willen we daar verandering in brengen.
een nieuwe digidak-locatie in het woonzorgcentrum
Digidak wil iedereen die nog niet met een computer/tablet kan werken - gratis en voor niets – op weg helpen. De voorbije jaren zetten al honderden Zoerselaars via digidak hun eerste stappen in de digitale wereld. Vanaf 14 mei start digidak in woonzorgcentrum de Buurt.
ontvang een sms van gemeente en ocmw
Een sms’je als uw nieuwe reispas klaarligt, als uw bouwvergunning in orde is of als u de boeken van de bib moet terugbrengen … Deze nieuwe vorm van dienstverlening gaat weldra van start. Minder brieven en een snellere en eenvoudigere dienstverlening, daar gaan we voor. U ook?
buurtwegen aangepast voor omleidingsweg
Het Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaams gewest) plant nog steeds de aanleg van een omleidingsweg rond de dorpskern van deelgemeente Zoersel. Omdat daardoor een aantal straten – officieel buurtwegen genoemd – worden doorgesneden, namen de gemeenteraadsleden de nodige beslissingen om volgende buurtwegen gedeeltelijk te onderbreken of te verleggen: Maalstraat, Herentalsebaan, Zonneputteke, Drengel, Broekstraat, Graffendonk en Salphensebaan.
vervelen uw kinderen zich tijdens dit verlengd weekend?
Speelgoed, computer, jeugdbeweging, tennissen, tekenles … Het is haast ongelooflijk dat een kind zich vandaag de dag nog kan vervelen. Of toch niet? Lees hier enkele tips. Toch nog vragen of ander advies: spring eens binnen in de opvoedingswinkel.
groepsaankoop groene stroom voor kmo’s, zelfstandigen en verenigingen
Tot en met 3 juni kunt u met uw bedrijf, vereniging of als zelfstandige vrijblijvend intekenen op een groepsaankoop voor groene stroom en gas. Doe mee, bespaar op uw energiefactuur en draag uw steentje bij tot een beter milieu. Ook voor professionele contracten zijn de verbrekingsvergoedingen weggevallen en kunt u dus probleemloos en zonder kosten overstappen naar een goedkopere leverancier.
met belgerinkel naar de winkel
Nog tot 31 mei maakt u kans op schitterende prijzen als u boodschappen doet met de fiets of te voet. Nieuw dit jaar: er zijn geen spaarkaarten meer, maar u ontvangt een lot met een unieke code.
striproute viert feest
Fietsen in het spoor van stripfiguren en hun tekenaars, met veel stripgerelateerde activiteiten op het parcours. Dat is wat de striproute u wil bieden. Vorig jaar werd deze route gelanceerd en sindsdien is ze enorm populair. Om haar eerste verjaardag te vieren, loopt sinds zondag een speciale actie met gratis stripboeken en staat in mei een groot feest op de agenda.
uit de gemeenteraad van 22 april
Afgelopen dinsdag namen de gemeenteraadsleden een aantal beslissingen. Zo keurden ze de voorwaarden goed voor een systeem om boeken zelf te scannen in de nieuwe bib, verhuist radio Zoe naar een deel het Lindepaviljoen, kan een nieuwe directeur voor Pierenbos worden gezocht en verkozen de leden een nieuwe voorzitter.
grenzeloos - erfgoeddag
De veertiende editie van erfgoeddag, met als thema ‘grenzeloos’, wil aanstaande morgen grenzen en begrenzingen in beeld brengen, samen met de totstandkoming, het ontbreken of het doorbreken ervan. In onze gemeente grijpen we het thema ‘grenzeloos’ aan om ons licht te werpen op de geschiedenis van onze jumelages.
repetitieruimte JoeBox klaar om te verhuren
Jeugdhuis JoeNiz in deelgemeente Sint-Antonius is uitgerust met een speciale repetitieruimte die de naam ‘JoeBox’ kreeg. Deze ruimte is gebouwd met geluidsdempende materialen volgens het box-in-boxprincipe, wat een optimale akoestiek oplevert voor muziekgroepen en geen hinder voor de omgeving. Vanavond vindt de officiële opening plaats en kunnen de eerste muzikale noten gekraakt worden.
twee maanden werken op N133 tussen Brecht en Malle
Vanaf maandag 21 april voert het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid werken uit op de N133 (Groot Veerle/Brechtsesteenweg) tussen Brecht en Malle. Vanaf midden mei wordt er in de R. Delbekestraat gewerkt tussen de Bethaniënlei en de grens met Brecht. Brecht zal dus een tijdje moeilijk te bereiken zijn.
schrijf tijdig in voor de digitale week
Digitale stambomen, tablets, werken in de cloud ... Lijkt dit Chinees voor u? Wel, niet voor lang meer! Van 22 tot en met 25 april kunt u immers deelnemen aan de digitale week bij digidak, zowel in onze bibliotheek in Zoersel (Zonneputteke 1b) als in het administratief centrum in Sint-Antonius (Handelslei 167).
kies voor tuinieren zonder pesticiden
Ongewenste dieren of planten in uw tuin, op uw terras of oprit bestrijden? Dat doet u beter niet met pesticiden. De nieuwe wetgeving ‘duurzaam pesticidengebruik’, in voege vanaf 1 januari 2015, legt het gebruik van pesticiden aan banden en beschermt zo uw gezondheid en die van het milieu.
activiteiten voor jong en oud - tijdig inschrijven
Wilt u deze zomervakantie, tijdens bepaalde dagen en uren, van uw straat een speelparadijs maken voor uw kinderen? Vraag dan tijdig een ‘speelstraat’ aan. Bent u 55-plusser en gooit u het liever zelf over de actieve boeg? Schrijf u dan tijdig in voor de seniorensportdag op 5 mei.
een goed rapport belonen?
Het is paasvakantie en het zonnetje schijnt! U bent misschien al vergeten dat uw zoon of dochter vorige week met een slecht rapport thuiskwam? Moet u hem/haar daarvoor straffen? En beloont u dan bij goede punten? Onze opvoedingswinkel geeft u graag enkele tips.
test u mee onze toegankelijkheid?
Gemeente & ocmw Zoersel dragen toegankelijkheid hoog in het vaandel. We willen er dan ook voor zorgen dat al onze gemeentelijke gebouwen toegankelijk zijn voor iedereen. Vaak doen er zich echter problemen voor die je niet opmerkt als je zelf niet in een rolstoel zit, slechtziend bent ... Om die reden startten we afgelopen woensdag met een inventarisatieproject.
kandidaat pleeg- of logeerouders gezocht in Zoersel
Soms kunnen kwetsbare kinderen, jongeren of personen met een handicap even niet meer thuis wonen. De dienst pleegzorg (provincie Antwerpen) is in de regio Zoersel nog op zoek naar pleeg- of logeerouders waar een kind of een volwassene met een beperking af en toe een paar dagen kan verblijven.
tankslag maakt korte metten met oude stookolietanks
U koopt een oudere woning. Bij de (her)aanleg van het terras ontdekt u dat er nog een oude stookolietank in de grond steekt, die al jaren niet meer gebruikt wordt en bovendien een bedreiging vormt voor het milieu. Geeft u voor 15 juni uw gegevens door voor de gemeenschappelijke tankslag, dan doet IGEAN de rest.
bewoners Monnikenheide opnieuw op de planken
Na het overdonderende succes van vorig jaar presenteren de artiesten van Huize Monnikenheide u, samen met toneelgroep Tillia en la lluvia, het inclusieve theaterproject ‘Oe wist? - deel 2’, oftewel ‘Voor wa ist?’. Noteer dus alvast 25, 26 of 27 april in uw agenda!
seniorenkrant gaat digitaal
Mag ik bijverdienen na mijn pensioen? Hoe kan ik inbrekers te slim af zijn? Hoe maak ik de lekkerste kaastaart? Wat staat er me te wachten bij het bezoek aan de Titanic expo? Dat, en nog veel meer, leest u in de laatste editie van de seniorenkrant - die u vanaf nu ook digitaal kunt inkijken op www.zoersel.be.
Tradities zijn er om in stand te houden! Zoals elk jaar schenken de deelnemers van onze kerstmarkt 20 % - of meer - van hun winst aan het goede doel. Resultaat: gisteren mochten maar liefst drie goede doelen elk € 2.500 in ontvangst nemen. Een bedrag dat ieder van hen erg nuttig zal besteden.
verplichte keuring privéwaterafvoer bij grondige renovatie of nieuwbouw
Niet alleen een goed werkend openbaar rioleringsstelsel, maar ook de kwaliteit van uw eigen private waterafvoer speelt een belangrijke rol in de bescherming van het milieu. Daarom is een keuring van de privéwaterafvoer (uw eigen riolering) verplicht bij nieuwbouw of een grondige renovatie.
kom naar de film én win!
Onze campagne ‘als slaap je sloopt’, over onder meer slaapproblemen en slapeloosheid, loopt stilaan op z’n einde. Maar... eindigen doen we in stijl met de klassieker onder de filmklassiekers ‘Sleepless in Seattle’. Kom op vrijdag 4 april naar de Kapel en maak kans op heel wat ‘slaapgerelateerde’ prijzen.
kruispunt R. Delbekestraat (Waterstraat) - Kwikaard onderbroken
Vanaf woensdag 2 tot en met vrijdag 11 april zal het kruispunt R. Delbekestraat (Waterstraat) - Kwikaard afgesloten worden voor het verkeer. Moet u in de Kwikaard zijn? Dan kunt u daar perfect via de Handelslei geraken. Terugrijden doet u via de Kardinaal Cardijnlaan en de Kerkhoflei.
nachtvlinders spotten in het Halle-hof
Hoe rijk is onze fauna en flora? En meer bepaald: hoe divers is de populatie nachtvlinders in het park in Halle? Onderzoeker Guido De Prins trok vorig jaar geregeld richting Halle-hof om de vlinders er te verleiden met licht of met zoete stroop. We konden zijn verslag even mee inkijken.
verkiezingen in 't vooruitzicht
Op 25 mei 2014 trekken we opnieuw naar de stembus voor de regionale (Vlaamse), federale en Europese verkiezingen. Waar moet u gaan stemmen? Wat als u niet aanwezig kunt zijn? Of u wilt graag eerst nog een keertje oefenen met de stemcomputers? U leest er hier alles over.
Rick de Leeuw te gast in de Kapel
Op donderdag 3 april is Rick de Leeuw, samen met zijn trouwe kompaan Jan Hautekiet aan de piano, te gast in de Kapel. Het belooft een even intense als ontspannende avond te worden. Een avond waarin, naast muziek van zijn nieuwste solo-cd ‘Beter Als’, ook zijn rijke muzikale verleden ruim aan bod zal komen.
Land van Playsantiën ondertekent nieuwe samenwerkingsovereenkomst
Op 19 maart werd de samenwerkingsovereenkomst ‘Land van Playsantiën’ voor de volgende 6 jaar opnieuw ondertekend.
zeven kavels sociaal woonproject ‘Het Klooster’ opnieuw te koop
‘Wonen in Zoersel betaalbaar houden, in een veilige omgeving en met aandacht voor milieu en natuur’, dat is de belangrijkste doelstelling van het woonproject ‘Het Klooster’. De voorbije jaren werden een aantal bouwpercelen in dit project, via de intercommunale Igean verkocht.
Zoersel timmert als eerste gemeente in Vlaanderen aan zorgstrategisch plan
Zoersel is een zorgende gemeente met een sociaal beleid dat niemand in de kou laat staan. Om die reden zullen wij nog dit jaar, als eerste gemeente in Vlaanderen, met de steun van de provincie Antwerpen starten met de opmaak van één intersectoraal zorgstrategisch plan voor de periode 2015-2020.
uit de gemeenteraad van 18 maart: nieuwe schepen en verkoop van panden uit erfenis
Pascale Loveniers (N-VA) nam ontslag als schepen. Zij blijft wel zetelen als gemeenteraadslid. Tania Kohlen (N-VA), reeds waarnemend schepen voor Pascale Loveniers, werd definitief aangesteld als schepen en legde de eed af.
wint Zoersel het reuze ontbijt? Breng uw oude elektro van 21 tot 29 maart naar de inzamelpunten
Hebt u thuis nog een oud koffiezetapparaat, mixer of stofzuiger staan? Breng het zeker déze week naar het Recupel inzamelpunt.
dit weekend ook in uw straat? zwerfvuilcampagne ‘Let’s do it Belgium’
Dit weekend - 22 en 23 maart - vindt de zwerfvuilcampagne ‘Let’s do it Belgium’ plaats. Schrik dus niet als u dit weekend een groep enthousiaste vrijwilligers met grijper en vuilniszak ziet verschijnen. Of beter nog, doe gewoon mee.
tips van opvoedingswinkel Zoersel: praten over seks
Internet, TV, sociale media, … kinderen en jongeren kunnen vandaag via allerlei kanalen informatie over seks opzoeken of ervaringen delen. Maar als u hen vraagt wie ze de belangrijkste personen vinden als het op seksuele opvoeding aankomt ...
vrijwilligerswerk iets voor u? Ward Gedopt, vrijwilliger van woonzorgcentrum De Buurt, vertelt
‘Geluk is iets betekenen voor anderen’, zo stond deze week nog in de krant. Als dit klopt behoren vrijwilligers zeker tot de groep gelukkige mensen. Ward Gedopt, één van de vrijwilligers van het eerste uur in woonzorgcentrum De Buurt kroop in de pen en laat u even meelopen met zijn ervaringen.
werken in Zoerselsteenweg: omleiding vanaf 19 maart
Vanaf maandag, 17 maart, zal een aannemer in opdracht van Eandis de gasleiding langs de Zoerselsteenweg vernieuwen. Hij start aan de kant van de Colruyt en zal na ongeveer twee dagen aan de overzijde van de straat werken.
bijen met uitsterven bedreigd, Zoersels imker Wilfried Van den Langenbergh luidt mee alarmbel
Drinkt u ’s morgens aan de ontbijttafel graag een kop koffie of kunt u genieten van confituur, fruit of chocolade? Dit zou allemaal niet op uw tafel staan, als er geen bijen zijn om te zorgen voor de bestuiving? Maar het gaat erg slecht met de bijenpopulatie...
als slaap je sloopt: voorleesmoment voor (groot)ouders en kinderen
De dienst gezondheid & wereld zet de maand maart in het teken van slaap, slaapproblemen, slaaptips ... . Op 19 maart organiseren zij een voorleesmoment voor (groot)ouders en kinderen. Auteur Kim Crabeels leest voor ...
reisplannen? denk tijdig aan kids-ID en reispas
Gaat u tijdens de paasvakantie op zoek naar de zon of de sneeuw? Zorg er dan voor dat u tijdig alle nodige reisdocumenten aanvraagt. Voor een identiteitskaart, kids-ID en reispas kunt u terecht in het administratief centrum, Handelslei 167, Zoersel.
weldra onbemande kruispunten?
Er was onlangs een grote nood aan gemachtigde opzichters om onbemande kruispunten te voorkomen. Ook de seingevers kennen een dalend aantal vrijwilligers. Hebt u tijd en zin om mee in te staan voor de veiligheid van onze kinderen?
alles wat u moet weten over het pensioen
Dat ons kleine landje een ingewikkelde pensioenstructuur heeft, hoeven we u niet te vertellen. Om die reden brengt Patrick Peere van de Rijksdienst voor Pensioenen, een overzicht van de nieuwe maatregelen op 25 maart (voor zelfstandigen op 18 maart). U moet vooraf inschrijven.
let’s do it - zwerfvuil rapen
Rondslingerende peuken, flessen, papiertjes ... Ergert u zich ook blauw aan zwerfvuil en wilt u wel eens zelf de handen uit de mouwen steken? Noteer dan alvast 22 en/of 23 maart in uw agenda. U zorgt voor een aantal vrienden, wij zorgen voor het materiaal.
kandidaat ‘sportelgemeente 2014’
We hebben ons kandidaat gesteld om mee te dingen naar de titel van ‘Sportelgemeente 2014’. Met deze actie wil Bloso gemeenten stimuleren om inspanningen te leveren op het vlak van sport voor 50-plussers. Om de titel in de wacht te slepen, moeten we voldoen aan een aantal criteria.
Landelijke Gilde wint cultuurprijs
Zeven nominaties volstonden ruim voor de Landelijke Gilde om afgelopen zondag de cultuurprijs in ontvangst te mogen nemen. Elk jaar reikt ons gemeentebestuur, op advies van de cultuurraad, een prijs uit aan een vereniging of persoon die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt.
als slaap je sloopt – een waar kussengevecht
In de patio van het administratief centrum staat nog tot begin april een bed opgesteld. Het staat er als symbool voor de actie ‘als slaap je sloopt’. Die actie werd begin deze week dan ook ludiek afgetrapt met een heus kussengevecht tegen slapeloosheid.
vernieuwd fietsknooppuntennetwerk
Eind 2013 gaf Toerisme Provincie Antwerpen het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen een grondige controlebeurt. 40 extra knooppunten, 140 kilometer nieuwe fietstrajecten en vlotte verbindingen met stadscentra zijn het resultaat. Een nieuwe fietsknooppuntenkaart is nu te koop.
werken in uitvoering
werken in uitvoering 04/03/2014
Moeten we nog investeren in tijden van crisis? Absoluut, ons bestuur wil blijven investeren in een zorgende, bruisende gemeente waar het aangenaam en veilig wonen is. De komende jaren wordt onder meer geïnvesteerd in wegen- en rioleringswerken. Op dit moment zijn er nog een aantal aan de gang die vorig jaar al gestart waren.
Wereldraad organiseert voorjaarsproject
Elk jaar organiseert de wereldraad een project om de noord-zuidproblematiek onder de aandacht te brengen. Dit jaar brengen we in dat kader een kijk op Bohicon, de gemeente in het Afrikaanse Benin waarmee we een stedenband hebben.
als slaap je sloopt
als slaap je sloopt 01/03/2014
De nacht vordert langzaam. Slapen lukt niet. En terwijl de radiowekker u aanstaart, tikken de minuten voorbij. Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem. Zo’n tien procent van de mensen heeft namelijk te kampen met chronische slapeloosheid. Daarom zal de maand maart volledig in het teken staan van slaap.
uw identiteitskaart langer geldig
Morgen treden twee nieuwe Koninklijke Besluiten in werking die de geldigheidsduur van uw elektronische identiteitskaart aanpassen. Iedere nieuwe kaart die vanaf morgen wordt uitgereikt, zal tien jaar geldig zijn. Voor 12-jarigen zijn ze dan zes jaar geldig en voor 75-plussers 30 jaar.
dit weekend werken op E313/E34
Vanaf morgenavond 20 uur tot zondagmiddag 12 uur voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit op de E313/E34 tussen Ranst en de Antwerpse Ring. Op twee plaatsen in beide richtingen zijn herstellingen nodig om te vermijden dat schade in het wegdek groter wordt. Dan is er slechts één rijstrook beschikbaar.
gemeentelijke documenten in bibliotheken afhalen
Na de sluiting van de antennes in Halle en Zoersel willen we u uiteraard nog steeds zo goed en zo snel mogelijk van dienst zijn. Daarom kunt u sindsdien een aantal documenten in de bibliotheken afhalen. Via het e-loket kunt u ze vanuit uw zetel aanvragen.
grabbelpas wordt grabbelton
U hoeft geen grabbelpas meer te kopen om met korting deel te nemen aan onze zomerwerking. Voortaan geniet iedereen het laagste tarief, ook zonder zo’n pasje. U kunt het wel nog steeds kopen zodat u korting krijgt bij Bobbejaanland, Planckendael, Zoo, Flandria …
urnezuil op kerkhof Sint-Antonius wordt afgebroken
De urnezuil op de begraafplaats in Sint-Antonius, meer bepaald de ronde zuil die omgeven is door vier muren, vertoont ernstige slijtage. Aangezien de herstellingskosten hoog oplopen en er nog voldoende plaats is in de urnemuren eromheen, besloot het schepencollege om de zuil af te breken. De werken starten in juli.
moeizame doorgang Driesheide van 24 tot 28 februari
Vanaf 24 februari tot en met 28 februari zullen de eiken langs de Driesheide – deel tussen Lemmekensbaan en Watermolen – een ‘gezondheidssnoei’ krijgen en worden de platanen geknot. Afhankelijk van de plaats waar de firma snoeit, zal het verkeer over één rijvak moeten. Er zullen tijdelijke verkeerslichten worden geplaatst.
Wauters vs Waes vs twee Zoerselaars
De regionale kranten stonden er deze week vol van! Dimitri Bertels en Brian Meeuwissen hadden de twee Vlaamse sterren uitgedaagd om de kilometers tussen Bordeaux-Parijs opnieuw af te leggen. Even leek het alsof er effectief een nieuw duel zou plaatsvinden.
vacature thuisdienst: jobstudenten zomervakantie
Het ocmw is, voor de zomervakantie, al volop op zoek naar jobstudenten voor de poetsdienst (+16 jaar) en de dienst gezinszorg (+17 jaar). Wil je hulpbehoevende mensen graag een handje toesteken in het huishouden, stel je dan vóór 20 maart kandidaat.
uw mening over bosbeheerplan ’t Ende
Voor het 16 ha groot privaat bos ’t Ende - gelegen tussen de Olmenlei en de Sint-Antoniusbaan - werd een uitgebreid bosbeheerplan opgesteld volgens de criteria duurzaam bosbeheer. Ook u kunt dit plan, nog tot 5 maart, inkijken en eventuele opmerkingen doorgeven.
een budgetmeter, kort toegelicht
Mensen die het moeilijk hebben om tijdig hun elektriciteits- of gasrekening te betalen, krijgen mogelijk via netbeheerder Eandis een budgetmeter toegewezen. In tegenstelling tot wat velen denken, beperkt een budgetmeter het energieverbruik niet. Er moet wel vooraf betaald worden.
‘t Zwart Goor bouwt op hoek Handelslei/Bethaniënlei
Op de hoek van de Handelslei en de Bethaniënlei bouwt dienstverleningscentrum ’t Zwart Goor een nieuw verblijf voor mensen met een mentale beperking. In totaal zullen er 18 bewoners, verdeeld over drie leefgroepen, onderdak vinden. Als alles goed gaat, nemen zij in de zomer van 2015 hun intrek.
100 jaar Groote Oorlog: uitgebreid programma in Zoersel
2014 is het startjaar van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Gedurende de komende vier jaar verdienen de slachtoffers van de gruwelijke oorlog, die Wereldoorlog I was, 100 jaar na de feiten een waardige nagedachtenis. Ook in Zoersel zullen we WO I op gepaste wijze herdenken.
ge zijt van Zoersel als ge...
Deze facebookpagina - en de gelijkaardige: ge zijt van Halle / ‘Sinteunes’ als ge... - is een ware hype aan het worden. Aan de hand van uiteenlopende herinneringen wordt er op deze pagina’s nostalgisch teruggeblikt. Herkent u de verhalen, dan mag u zich een rasechte inwoner van Zoersel / Halle / ‘Sinteunes’ noemen.
onze toekomstplannen voor de komende zes jaar
Waar willen gemeente & ocmw Zoersel de komende zes jaar naartoe? Welke klemtonen willen we leggen? Welke investeringen staan er op het programma en waar halen we het geld om die investeringen te doen? Kortom, hoe willen we komen tot een eerlijk en evenwichtig financieel beleid, met aandacht voor elke Zoerselaar?
bouwaanvraag 40 eengezinswoningen in verkaveling ‘het Klooster’
De sociale huisvestingsmaatschappijen De Voorkempen H.E. en Arro Antwerpen hebben samen een bouwaanvraag ingediend voor de bouw van 40 eengezinswoningen in de nieuwe verkaveling ‘het Klooster’. Tijdens het openbaar onderzoek, dat loopt tot en met 17 februari, kunt u de plannen alvast inkijken.
word stamceldonor in drie eenvoudige stappen
Stamcellen worden al decennialang ingezet om mensenlevens te redden. Voor patiënten met een bloedziekte, zoals leukemie, is het vaak een laatste kans om te genezen of voor lange tijd ziektevrij te blijven. Dit is echter enkel mogelijk als anderen stamcellen willen doneren. Dit doet u in drie eenvoudige stappen.
steun ‘voor Elize en de wetenschap’
Op 12 mei 2013 verloor de Zoerselse Elize Martens op 2-jarige leeftijd haar ongelooflijk dappere strijd tegen leukemie. Om iets terug te doen ‘voor Elize en de wetenschap’ zetten haar ouders een gelijknamig project op poten. In het kader daarvan nemen ze op 27 april deel aan de ‘Antwerp 10 miles’. Steunt u hen ook?
bewoners Monnikenheide stellen tentoon in Europees Parlement
Van 11 tot en met 13 februari loopt in het Europees Parlement de tentoonstelling ‘Colourful Minds’. Kunstenaars van dienst zijn niemand minder dan de bewoners van Huize Monnikenheide. Ook u bent uiteraard van harte uitgenodigd om hun werken te gaan bewonderen in Brussel.
Sebbe en Eros zetten Zoersel op de topsportkaart
Vandaag wordt in het Russische Sotsji het startschot gegeven van de 22ste Olympische Winterspelen. Vaandeldrager in het snowboarden is Mallenaar Seppe Smits. Maar wist u ook dat zijn opvolging nu al verzekerd is dankzij Zoerselaar Sebbe De Buck, die de spelen op een haar na miste?
geen problemen met kwaliteit van Pidpa-kraantjeswater
Drinkwatermaatschappij Pidpa laat ons weten dat de afgelopen dagen heel wat inwoners benaderd werden door een bedrijf dat de kwaliteit van het Pidpa-kraantjeswater in diskrediet probeerde te brengen en peperdure oplossingen voorstelde. “Zinloos, want het kraantjeswater is van de beste drinkwaterkwaliteit”, aldus Pidpa.
wanneer is het bedtijd?
U vraagt zich als ouder ongetwijfeld wel eens af om hoe laat u uw kind best naar bed stuurt? Belangrijk om te weten is dat de slaapbehoefte van elk kind verschilt. Er zijn dus geen vaste regels. Onze opvoedingswinkel geeft u wel graag een aantal tips die kunnen helpen om uw kind uitgerust aan de dag te laten beginnen.
nieuw: tussenkomst ocmw bij multidisciplinair overleg in scholen
Sommige kinderen hebben in hun ontwikkeling nood aan extra professionele begeleiding. Tijdens een zogenaamd multidisciplinair overleg komen de betrokken deskundigen en de zorgleerkracht van de school samen om hierover de nodige afspraken te maken. Nieuw sinds dit jaar is dat ons ocmw deze deskundigen vergoedt.
tentoonstelling tekenatelier rond verwondering
Ter gelegenheid van de Gedichtendag (30 januari) hebben de bibliotheek van Zoersel en het tekenatelier de handen in elkaar geslagen. De jonge kunstenaars zijn met papier, verf, schaar, lijm… en heel veel inspiratie aan de slag gegaan rond het thema ‘verwondering’. Het resultaat kunt u nog tot eind februari bewonderen in de bib in Zoersel.
wij zien uw buurtfeest helemaal zitten
Maakt u wel eens een praatje met uw buren? Wordt het nog eens zo gezellig met een drankje, een hapje én de rest van de straat erbij? Dan bent u zeker geïnteresseerd in de ondersteuning die het gemeentebestuur biedt bij het organiseren van een buurtfeest? U kunt vanaf nu een aanvraag indienen.
ondersteuning gezinnen, kinderen en jongeren onder één dak
Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw (OLO) heeft een pand op de Handelslei aangekocht om het ‘huis van het kind’ in onder te brengen. Dit wordt de nieuwe thuis van de opvoedingswinkel, het consultatiebureau van Kind en Preventie en een aantal mobiele gezinsondersteunende diensten van OLO.
expo over levensverhaal Nelson Mandela
Vanaf nu maandag kunt u in de patio van het administratief centrum (Handelslei 167) een expo bezoeken over het levensverhaal van Nelson Mandela, van symbool van de strijd tegen Apartheid tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. De expo loopt nog tot en met vrijdag 21 februari.
nieuwe openbare verlichting in Zoersel wordt gedimd vanaf 24 uur
Vanaf de zomer van 2012 plaatst de gemeente daarom alleen nog energiezuinige en dimbare lampen.
word gastgezin bij Eurozoersel | infoavond
In augustus krijgen we, tijdens Eurozoersel, opnieuw bezoek van onze buitenlandse vrienden. We zijn dan ook volop op zoek naar gastgezinnen die hen een warm onderkomen willen bieden. Bent u niet zeker of dit iets voor u is? Kom dan 6 februari om 20 uur naar de infoavond in het Koetshuis (park Halle).
een vlottere dienstverlening met uw e-mailadres en gsm-nummer
Onze medewerkers vragen uw telefoonnummer, gsm-nummer en e-mailadres. Zo kunnen we u per sms of mail op de hoogte brengen van de dienstverlening.
opgelet, alle afvalophalingen aan huis starten vanaf 6 uur
De ophalers willen zoveel mogelijk de verkeersdrukte en de files vermijden. Dit kan alleen als zij vroeger starten en soms ook later werken.
u kunt uw gratis vuilniszakken afhalen in bibliotheken en administratief centrum
U ontvangt per gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2014.
gemeenteraad keurt meerjarenplan ocmw goed
Het ocmw neemt het sociaal beleid van onze gemeente voor zijn rekening. De algemene doelstelling van het meerjarenplan is ambitieus: ‘Zoersel is een zorgende gemeente met een sociaal beleid dat niemand aan de kant laat staan en iedereen aanspreekt om deel te nemen aan de maatschappij’.
meiboomviering bouwwerf nieuwe bibliotheek Zoersel
De werkzaamheden aan de nieuwe bibliotheek in Zoersel schieten goed op. Vier maanden na de start werd het hoogste punt bereikt met de plaatsing van de twee grote prefab-balken in de voorgevel.
Hoe woninginbraken voorkomen tijdens de donkere maanden?
Tijdens deze korte dagen is het risico op een inbraak groter. Daarom hebben wij hier een aantal preventieve tips opgelijst. Uw diefstalpreventieadviseur van de lokale politie geeft u hierover graag gratis advies.
Aanleg A102 en R11bis maken verbinding tussen E19 en E313: dossier ter inzage in Zoersel
De A102 en R11bis zullen het knooppunt van de E19 en de A12 in Ekeren verbinden met de E313 in Wommelgem en de E19 in Wilrijk. U kunt het kennisgevingsdossier ook in Zoersel inzien.
Word ‘vrijwillige knotter’ en knot bij particulieren in ruil voor het brandhout
Op zaterdag 18 januari kunt u een gratis opleiding ‘Veilig Knotten’ volgen. Knotbomen zijn een mooi landschapselement maar helaas vaak met achterstallig beheer.
mobiele winkel van de Lijn op markt Zoersel
Hebt u dit jaar een nieuw vervoersbewijs nodig? U kunt hiervoor ook terecht in Zoersel, op de markt elke eerste dinsdagvoormiddag van de maand.
minimumaandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw en strengere EPB-eisen vanaf 2014
Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning een minimumhoeveelheid energie halen uit hernieuwbare bronnen. Daarnaast wordt ook het E-peil voor nieuwe gebouwen strenger vanaf 2014.
veiligheidsplan voor politiezone Voorkempen goedgekeurd
Op 20 december 2013 werd het Zonaal Veiligheidsplan 2014-2017 van de lokale politie Voorkempen door de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie goedgekeurd. Woningdiefstallen, verkeersonveiligheid en intrafamiliaal geweld krijgen prioriteit.
repetitieruimte in JoeNiz bijna klaar
Jeugdhuis JoeNiz is uitgerust met een speciale repetitieruimte voor muziekgroepjes. "Nog een likje verf, enkele kasten voor materiaal en de repetitieruimte is klaar", zo vertelt Heriald Van den Bergh van JoeNiz. Muziekgroepjes kunnen een aanvraag doen om van deze ruimte gebruik te maken.
Opvoedtip van de maand: pubers en alcohol
Vanaf welke leeftijd mag een kind alcohol drinken? Mag uw dochter of zoon een aperitief proeven tijdens de feestdagen? En welke afspraken kunt u hierover maken? lees hier de tips van de opvoedingswinkel.
nieuwe gezellige ruimte voor kinderen en ouders in psychiatrie
Als één van uw ouders wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, heeft dat een grote impact op uw leven. Terwijl u net dan meer nood hebt aan extra ondersteuning en zorg, is de kans reëel dat alle aandacht naar de zieke ouder gaat. Kinderen blijven in deze situatie maar al te vaak aan de kant staan. Het PZ Bethaniënhuis zet zich daarom al vele jaren in voor de kinderen van ouders met psychische problemen.
uw mening over huishoudelijk afval
De Vlaamse overheid heeft nu een nieuw plan uitgetekend voor huishoudelijk afval en uw mening telt. U kunt het nieuwe plan inkijken tot eind februari...
snoei uw overhangende takken
Wilt u nog wat genieten van de zachte buitenlucht? Dan is het misschien een goed moment om uw overhangende takken te snoeien. Want wist u trouwens dat takken die lager dan 4,2 meter boven de rijbaan en takken lager dan 2,5 meter boven de berm, voet- of fietspad voor heel wat gevaarlijke situaties zorgen?
rioleringsprojecten komende 5 jaar gekend
In het meerjarenplan van de huidige coalitie – werd goedgekeurd op de gemeenteraad van december – werden een aantal rioleringsprojecten opgenomen voor de komende 5 jaar...
breng uw kerstboom naar de juiste plek
Wilt u graag van uw kerstboom af, dan u kunt u hem verhakselen of naar één van deze kerstboomverbrandingen brengen: 4.01 - brandweerkazerne | De Wissel 11.01 -speelplein moemoe | Acacialaan (enkel buurtbewoners Risschot) 11.01 - weide boer Cools | aan Medelaar 11
doelstellingen en budget 2014-2019 goedgekeurd
Het meerjarenplan werd afgelopen dinsdag door de gemeenteraadsleden goedgekeurd. In dat plan staat neergeschreven wat coalitiepartners N-VA en CD&V de komende jaren willen uitvoeren. Ze geven aan welke doelstellingen ze willen realiseren en hoeveel financiële middelen ze daarvoor voorzien.