A  A  A  A 
nieuws rond leven en welzijn
eerste steen nieuw ontmoetingslokaal en tien sociale zorgwoningen in Zoersel
Afgelopen woensdag werd in Zoerseldorp de symbolische eerste steen gemetst van een nieuw ontmoetingslokaal en tien sociale zorgwoningen. De nieuwe gebouwen worden de komende maanden opgetrokken op het terrein tussen wzc De Buurt en de Smissestraat.
warme maaltijden in De Buurt
Eet u niet graag alleen of hebt u nood aan wat gezelschap? Dan kunt u elke donderdagmiddag in woonzorgcentrum De Buurt terecht voor een lekkere, warme maaltijd.
hart- en vaatziekten: uw lot deels in eigen handen
Hebt u een hoge bloeddruk of cholesterol, dan ondervindt u daar vermoedelijk weinig hinder van. Beide problemen geven namelijk zelden klachten, maar liggen wel vaak aan de basis van een beroerte of hartaanval. Wist u dat een gezond eetpatroon, voldoende beweging en niet roken uw kans op dergelijke hart- en vaatziekten met maar liefst 80 % kan verminderen?
koop lokaal tijdens de Week van de Korte Keten
Van 4 mei tot en met 12 mei zet de Week van de Korte Keten lokale producten, recht van bij de boer, in de schijnwerpers. Kom ze mee ontdekken en proeven tijdens verschillende activiteiten.
duwtje in de rug nodig voor uw project?
Te vroeg voor kerstsfeer? Voor solidariteit is het nooit te vroeg! Geef uw goed doel op als centraal project tijdens onze cadeau- en kerstmarkt en ontvang een financieel duwtje in de rug.
aangifte levenloos geboren kind: nieuwe wetgeving
Ouders van een levenloos geboren kindje willen hun zoon of dochter, naast een eeuwige plek in hun hart, ook vaak officieel een plaats geven in hun leven. Ze willen hun kindje een naam geven en laten registreren. Dat kan vanaf nu.
standhouders Zoerselse kerstmarkt schenken 5.000 euro aan het goede doel
Afgelopen maandag kregen drie goede doelen nog een laat kerstcadeau van de standhouders van de Zoerselse cadeau- en kerstmarkt. De kerstmarkt, die begin december plaatsvond, bracht maar liefst 5.000 euro op, een bedrag dat onder de drie projecten verdeeld werd.
NIEUW: ontdekkingspad van Joost
Gisteren mocht onze burgemeester het nieuwe ‘ontdekkingspad van Joost’ feestelijk openen. Het pad is een initiatief van KWB Sint-Antonius in samenwerking met ZNA Joostens. Op die manier willen ze het contact tussen de bewoners van het woonzorgcentrum en de bewoners van de buurt op een leuke manier verhogen.
trek de stekker uit
trek de stekker uit 12/03/2019
U kon er de afgelopen weken niet naast kijken in de media: opladers veroorzaken steeds vaker brand. Laad uw elektrische toestellen daarom enkel overdag op, onder toezicht én in een ruimte waar een rookmelder hangt.
speelpleinwerking ‘gewoon spelen’ van start in paasvakantie
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Monnikenheide opnieuw ‘gewoon spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) handicap. Zij kunnen gedurende zes weken, verspreid over vier schoolvakanties en evenveel locaties, gaan spelen dichtbij huis.
drie veteraanbomen, met bijhorend oorlogsverhaal, in Zoersel
In 2018 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Naar aanleiding daarvan selecteerde het Regionaal Landschap de Voorkempen 21 bijzondere oorlogsverhalen en evenveel ‘veteraanbomen’ in de Voorkempen, waarvan er drie in Zoersel staan.
nu ook een natuurbegraafplaats in Sint-Antonius
Begin vorig jaar werd symbolisch de eerste boom van een toekomstig herdenkingsbos in Halle geplant. Dit herdenkingsbos, of natuurbegraafplaats, is een stukje openbaar domein waar u assen kunt begraven of verstrooien in een natuurlijke omgeving. Sinds de opening vonden al twaalf Zoerselaars een laatste rustplaats in dit stukje natuur. Nu is het de beurt aan Sint-Antonius.
vraag steun voor uw derdewereldproject
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereldproject’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een financieel duwtje in de rug (1.500 euro).
Te Gekke Wandeling in Zoersel | Trappistentocht
Het hele jaar vinden Te Gekke Wandelingen en projecten plaats. In Zoersel kunt u deze zondag – 24 februari – mee wandelen met de 36ste Trappistentocht, die start aan gemeentelijke basisschool Beuk & Noot.
geeft u mee vorm aan ons Zoersels beleid?
Bij aanvang van een nieuwe legislatuur worden ook de bestaande gemeentelijke adviesraden opnieuw samengesteld. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën en betrekken u graag bij onze beleidsvoering. Interesse? Laat het ons weten!
verliefd op pleegzorg
verliefd op pleegzorg 15/02/2019
Gisteren, op Valentijnsdag, vonden we aan de voordeur van ons administratief centrum een grote liefdesbrief. Daarop stond de vraag ‘Liefste burgemeester Verstreken, wil Zoersel pleegzorggemeente blijven’?
daag uzelf uit en neem deel aan Tournée Minérale
Nog exact één week en dan gaat de derde editie van ‘Tournée Minérale’ van start. De Druglijn en Stichting tegen Kanker roepen u opnieuw op om in februari geen alcohol te drinken. Het is niet zozeer een kwestie van uzelf iets te ontzeggen: u wint er vooral bij.
vakantiejob al gefixt?
Ook dit jaar zijn we weer op zoek naar jobstudenten en monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Wees er snel bij!
voedselteam van start
voedselteam van start 21/01/2019
Wilt u er zeker van zijn dat uw voedsel afkomstig is van lokale boeren én van de hoogste kwaliteit is, sluit u dan nu aan bij het Zoersels voedselteam, dat 22 januari van start gaat. U kunt in eerste instantie kiezen uit groenten en fruit van de biologische boerderij Wijngaardhof, maar het aanbod zal op korte termijn nog uitbreiden.
niet langer gratis huisvuilzakken
Het principe ‘de vervuiler betaalt’, dat is opgenomen in de Vlaamse wetgeving, is een van de algemene uitgangspunten van het afvalbeleid. Op basis daarvan besloot het gemeentebestuur deze week om niet langer gratis huisvuilzakken te voorzien.
complimentenfuif | zot van dansen
Wat zie je er mooi uit! Je hebt heerlijk gekookt vanavond! Dat heb je goed opgelost! Complimenten, of u ze nu geeft of krijgt, ze doen u goed. Op onze complimentenfuif op vrijdag 1 februari vliegen de schouderklopjes en lieve boodschappen in het rond!
eerste hulp: voor ieder wat wils
Een ongeval is snel gebeurd. Maar als u meteen hulp biedt, kunt u vaak erger voorkomen. Eerste hulp kan echt het verschil maken. Rode Kruis Zoersel organiseert daarom dit voorjaar enkele gratis vormingen.
CO is een groot gevaar, want u wordt het niet gewaar
Bent u zich bewust van het feit dat CO (koolstofmonoxide) een erg gevaarlijk gas is? U kunt het namelijk niet ruiken, zien, proeven of voelen. Net daarom maakt CO elk jaar opnieuw (dodelijke) slachtoffers.
smul van ons gevarieerd kerstmenu
De kerstdagen staan voor de deur en daar kunt u ook in Zoersel niet naast kijken. U kunt onder meer de frisse buitenlucht opsnuiven tijdens enkele kerstwandelingen, genieten van sfeervolle muziek tijdens de kerstconcerten, leuke inkopen doen op de kerstnocturne of teruggaan in de tijd met het kerstspel op Einhoven.
ik help in nood
ik help in nood 14/12/2018
Wist u dat u de hulpdiensten een handje kunt helpen en dat zowel voor, tijdens én na een noodsituatie? Via kleine acties kunt u het werk van politie, ziekenwagen of brandweer verlichten, zodat zij voorrang kunnen geven aan de meest dringende slachtoffers.
preventie als wapen tegen inbraken
De Lokale Politie Voorkempen wil extra inzetten op diefstalpreventie. Hoe moeilijker het een inbreker gemaakt wordt, hoe sneller hij immers afhaakt. Daarom werden dit najaar twaalf vrijwilligers klaargestoomd om, binnen de politiezone, van start te kunnen gaan als diefstalpreventieadviseur.
feestbusticket | feest zonder zorgen
Ook dit jaar brengen de meer dan 350 chauffeurs van De Lijn u tijdens oudejaarsnacht veilig naar uw bestemming en weer terug. Wilt u de feestbus nemen? Dat kan met een ‘oudjaar sms-ticket’.
kom de sfeer opsnuiven op onze cadeau- en kerstmarkt
De Sint is net vertrokken en Kerstmis staat alweer voor de deur. Kom die gezellige kerstsfeer dit weekend alvast opsnuiven op de cadeau- en kerstmarkt in en rond ons administratief centrum. Ga op zoek naar een leuk kerstgeschenk, drink een glaasje glühwein (of warme chocomelk) en steun daarbij tegelijkertijd drie derdewereldprojecten in Senegal. Hopelijk tot dan!
schrijf een brief en verander een leven
Tijdens de maand december kunt u opnieuw deelnemen aan de grootste, jaarlijkse schrijfactie ter wereld: Amnesty’s wereldwijde schrijfmarathon. Dit jaar voert de mensenrechtenorganisatie actie voor acht vrouwelijke mensenrechtenverdedigers en voor de Keniaanse Sengwer-bevolking.
solidariteit voor projecten in Senegal | cadeau- en kerstmarkt
Zoals u weet, is onze Zoerselse cadeau- en kerstmarkt net ietsje anders als de doorsnee versie. Naast de verschillende kraampjes, een hapje en drankje en de warme sfeer op de markt, staat vooral de solidariteit tussen mensen centraal.
verknal uw feest niet
verknal uw feest niet 28/11/2018
Nieuwjaar en vuurwerk gaan voor velen hand in hand, maar er zijn ook heel wat mensen die er helemaal niet warm van worden. Het is en blijft gevaarlijk en hinderlijk voor uw omgeving. U mag het ook niet zomaar afsteken!
iets extra voor Kerst
iets extra voor Kerst 26/11/2018
Nog een paar weken en de feestdagen staan weer voor de deur. Onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ wil Zoerselaars die in armoede leven graag een extraatje aanbieden om te serveren tijdens hun kerstdiner.
boodschappendienst: wij doen uw boodschappen
Boodschappen doen is – door ziekte, beperking of ouderdom – niet voor iedereen even gemakkelijk. Kunt u af en toe wat extra hulp gebruiken bij het winkelen? Dan is onze nieuwe boodschappendienst iets voor u. “Ik sta te popelen om erin te vliegen”, vertelt Lieve, één van de enthousiaste vrijwilligers die binnenkort misschien uw boodschappen doet.
buurtinformatienetwerk | zorgen voor meer veiligheid
Een goed geoliede samenwerking tussen burgers en de lokale politie, met als doel de veiligheid in de wijk te verhogen. Zo omschrijft Eddy Van Tichelt, diensthoofd preventie van Lokale Politie Voorkempen, een buurtinformatienetwerk (BIN).
allemaal mensen, onderweg naar beter
Wereldwijd zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht voor conflict en vervolging. Miljoenen anderen migreren omwille van armoede, toenemende ongelijkheid, klimaatverandering... 11.11.11 strijdt tegen dit onrecht en voor duurzame verandering.
oplichting via studenten, zogenaamde 'geldezels'
De Lokale Politie Voorkempen verwittigt voor een nieuwe vorm van oplichting, namelijk via 'geldezels'. Oplichters beloven (minderjarige) studenten – de zogenaamde money mules of geldezels – grote sommen geld om hun bankkaart en pincode enkele dagen ter beschikking te stellen.
orgaandonatie: denk er op tijd over na
Nadenken over uw eigen dood is geen leuk tijdverdrijf. In het kader van orgaandonatie vragen we u toch om er even bij stil te staan. Als u sterft, kunnen uw organen immers vaak gebruikt worden om andere levens te redden. Het is dus belangrijk dat u daar nu al over nadenkt.
herdenking einde Wereldoorlog I
Honderd jaar geleden, meer bepaald op 11 november 1918, werd in het bos van het Franse Compiègne de wapenstilstand ondertekend. Wereldoorlog I was beëindigd, de vrede was een feit. “Meer dan welke moderne oorlog ook leeft ’14-’18 in de herinnering voort als de oorlog van de ‘opgeofferde generatie’, opgeofferd voor iets dat achteraf niet meer zo goed te achterhalen is”, aldus historica Sophie De Schaepdrijver.
Week van de Fairtrade: ruil uw lege pot choco
Nog tot en met morgen loopt de Week van de Fairtrade, die dit jaar strijdt voor een eerlijke en duurzame cacaosector. Naar aanleiding daarvan kunt u morgen in de Oxfam-wereldwinkel een lege, uitgewassen chocopot (één pot per gezin) van gelijk welk merk ruilen voor een gratis pot choco Nuts van Oxfam Fairtrade. Zo kiest u voor een eerlijk alternatief en steunt u de strijd voor een duurzame cacaosector.
laatste rechte lijn naar verkiezingen
We zitten in de laatste rechte lijn naar de gemeentelijke en provinciale verkiezingen. We vatten nog even kort samen voor welke bestuursorganen u zondag uw stem kunt uitbrengen, en waarvoor zij bevoegd zijn.
hulp bij uw boodschappen
Boodschappen doen is – door ziekte, beperking of ouderdom – niet voor iedereen even gemakkelijk. Kunt u een helpende hand gebruiken bij het winkelen? Dan is onze nieuwe boodschappendienst iets voor u. Onze enthousiaste vrijwilligers gaan dan in uw plaats naar de supermarkt, bakker, beenhouwer, postkantoor of apotheker.
bouw nieuwe woningen in Smissestraat uitgesteld
Op het terrein achter woonzorgcentrum de Buurt plannen we de bouw van tien nieuwe aangepaste en levensloopbestendige huurwoningen. Op 16 juli ontving ons ocmw hiervoor de nodige omgevingsvergunning. Omdat er beroep werd aangetekend bij de Deputatie van de provincie Antwerpen, loopt de procedure enkele maanden vertraging op.
haal ’n griepprik en zorg dat u niets mist
Wist u dat elke winter één op de tien mensen griep krijgt? Gewoonlijk geneest u daar vanzelf van, maar voor sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben.
gezondheidszorg, niet voor iedereen vanzelfsprekend
Eén op acht mensen met een laag inkomen stelt gezondheidszorg uit om financiële redenen. De weg vinden naar de juiste zorg en naar een aangepast aanbod is bovendien allerminst gemakkelijk. Tijdens de week tegen de armoede, van 15 tot en met 19 oktober, belichten we het verband dat er, jammer genoeg, is tussen gezondheid en armoede.
vijf jaar ‘De Buurt’ in de buurt
Woonzorgcentrum De Buurt bestaat vijf jaar en dat moet gevierd worden! Naast heel wat nieuwe projecten die op stapel staan om de verbondenheid met buren en omwonenden te versterken, vindt er zondag 30 september ook een heus dorpsfeest plaats.
lekker en vers van bij de lokale boer
Belgisch witloof in de zomer en Mexicaanse avocado’s in de winter? Niet als het van de voedselteams afhangt. Zij pleiten voor vers en seizoensgebonden voedsel, recht van bij de boer. Kies bewust en sluit u nu aan bij het Zoersels voedselteam. Donderdagavond 27 september komt u er alles over te weten tijdens een boeiende, vrij toegankelijke infoavond.
maak van Zoersel mee een duurzame gemeente
Nog tot en met 25 september loopt de ‘Week van de Duurzame Gemeente’, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Het uitgelezen moment om eens te bekijken welke concrete acties wij – als gemeentebestuur – ondernemen rond duurzame ontwikkeling, en wat u – als inwoner – kunt doen om uw steentje bij te dragen.
jongeren voor Bohicon al verknocht aan onze zustergemeente
“Afonghanjiai! Koudogbada! Allerlei vreemde klanken vliegen ons hier rond de oren. De vertaling? Goeiemorgen en goeienavond in het Fon, de plaatselijke taal hier in Benin en meteen de moedertaal van de Beninezen, naast het Frans.” Dit, en nog veel meer, leest u in de blog van onze jongeren in Bohicon.
verkeerswijzigingen Halledorp: fietsnetwerk, uitbreiding zone 30 en parkeerverbod
De mobiliteits- en parkeerstudie die eind 2017 in opdracht van het gemeentebestuur werd uitgevoerd door Antea Group (een extern en onafhankelijk onderzoeksbureau) formuleert tal van voorstellen om de verkeersveiligheid in en rondom de dorpskern van Halle te verbeteren.
wensen voor mensen met kanker
Deze maand maken wij ons, samen met de gemeente Malle, sterk tegen kanker. We organiseren tal van activiteiten om u te informeren over de ziekte en het belang van vroegtijdige opsporing. Daarnaast kunt u in onze wensboom een persoonlijke wens achterlaten voor iemand met kanker.
boodschappen doen voor een ander
Gaat u wekelijks naar de winkel? Hebt u vijf minuten extra tijd? Helpt u mensen in uw buurt graag een handje? Antwoordde u hierop drie keer ja, dan bent u de perfecte kandidaat voor onze gloednieuwe boodschappendienst. Wij zoeken namelijk mensen die boodschappen willen doen voor zorgbehoevende Zoerselaars, voor wie dit tijdelijk of permanent niet meer mogelijk is.
ideeën klimaatcafé liggen op tafel bij opmaak klimaatactieplan
In 2016 ondertekende Zoersel het burgemeestersconvenant 2030. Een van de acties die daarbij horen, is de opmaak van een klimaatactieplan, waarbij we ons onder meer engageren om tegen 2030 minstens 40 % minder CO2 uit te stoten in Zoersel. Begin mei riepen we uw hulp in om tijdens het allereerste klimaatcafé mee te komen brainstormen over welke klimaatacties we kunnen ondernemen om deze doelstelling te halen.
kurkdroog en bloedheet | enkele maatregelen
Het is puffen tegenwoordig! Hopelijk kunt u het hoofd nog koel houden en zijn de ergste zweetbuien snel achter de rug. De warmte en droogte brengen enkele belangrijke maatregelen met zich mee.
hittegolf | een heet onderwerp (update!)
Het is puffen tegenwoordig! Lees hier meer over het sproeiverbod en andere maatregelen bij een hittegolf.
nieuwe aanbevelingen om u te beschermen tegen de zon (en uv-straling)
Er zijn nieuwe Europese aanbevelingen voor uv-bescherming. Die komen ook in België van pas, want we verbranden nog veel te vaak en vooral in eigen land, zo blijkt uit de uv-enquête 2018 van Stichting tegen Kanker.
wij weten elkaar wonen
Denkt u bij ‘vakantie’ en ‘zomer’ ook spontaan aan gezellig samen zijn met vrienden of familie? Een wandel- of fietstocht doen met aansluitend een terrasje? Jammer genoeg is dit niet voor iedereen weggelegd. Dankzij de actie ‘wij weten elkaar wonen’ worden ook de 80-plussers – die vaak omwille van ouderdom, ziekte, minder mobiel zijn ... niet meer meekunnen met de jongere generatie – niet vergeten!
Parkplezier: genieten van live muziek in het groen
Nog twee weken en dan wordt opnieuw het startschot gegeven van Parkplezier. Gedurende zes vrijdagavonden geniet u in het park van Halle weer van live muziek, een hapje en een drankje.
zon in overvloed, verzorg uzelf en anderen goed
Na een aantal weken met zomerse temperaturen is de zomer nu ook officieel in het land! Voor veel mensen is dit warme weer erg aangenaam, maar voor kwetsbare groepen kan het hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Elk jaar sterven immers honderden mensen aan de gevolgen van de warmte. De Vlaamse overheid roept u daarom op om extra waakzaam te zijn, zowel voor uzelf als voor mensen in uw omgeving.
twintig jaar assistentiewoningen in ‘de Loteling’
Residentie ‘de Loteling’ viert feest! Ons ocmw verhuurt aan de Kapellei 109 immers al twintig jaar 24 comfortabele assistentiewoningen aan de meer zelfstandige senior. Deze verjaardag werd afgelopen woensdag uitgebreid gevierd met de bewoners en hun familieleden.
hou rekening met geluidsoverlast bij zomerse feestjes
De zomerse temperaturen van de afgelopen weken schreeuwen om tuinfeestjes en barbecues met vrienden en familie. Al hoeft u dat schreeuwen niet letterlijk te nemen. Uw buren hebben immers ook recht op een rustige avond.
drie teams zamelen geld in voor Zoersels natuurgebied
Onder de noemer ‘expeditie natuurpunt’ zetten zo’n 75 teams zich in voor hun favoriete natuurgebied. Op 23 en 24 juni trekken ze er op uit in de Vlaamse wildernis. Twee dagen lang. Al wandelend, fietsend of kanoënd. Voordat ze aan hun tocht kunnen beginnen, moeten ze echter met hun team minimum € 1.500 euro inzamelen. Geld dat integraal naar hun gekozen natuurgebied gaat.
de Buurtbus: nieuwe opstapplaatsen én verminderde gebruikersbijdrage
In juni 2016 introduceerden we de Buurtbus als oplossing voor de geschrapte belbus 941 (Malle – Zandhoven – Zoersel). De Buurtbus begon zijn traject met 129 opstapplaatsen. Bijna twee jaar later, heeft de vervoersdienst er nu drie nieuwe opstapplaatsen bij.
oproep: derdewereldprojecten die ondersteuning kunnen gebruiken
Tijdens het tweede weekend van december is er gewoontegetrouw opnieuw onze kerstmarkt in en rond het administratief centrum. Te vroeg voor kerstsfeer, denkt u? Voor solidariteit is het nooit te vroeg: we zoeken nog één of meer sociale projecten om onze opbrengst mee te delen!
Zorgbossen: een project met meerwaarde
Dat een groene omgeving goed is voor de gezondheid is al lang bekend. Toch komen bepaalde groepen, zoals kinderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid, weinig in aanraking met bos of natuur. Om die reden werd het project Zorgbossen in het leven geroepen.
dag van de mantelzorg | stille helden maken groot verschil
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u een ‘mantelzorger’ én verdient u een dikke dankuwel! Die krijgt u van ons onder meer in de vorm van een receptie en een optreden van het Kris De Bruyne trio op zaterdag 2 juni. Schrijf snel in!
duwtje in de rug voor Zoerselse derdewereldprojecten
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Dan kunt u uw project jaarlijks laten registreren als ‘Zoersels derdewereldproject’. Zo keurden de wereldraad en het schepencollege er onlangs zestien goed. Zij ontvangen binnenkort € 1.500 financiële steun van gemeente & ocmw Zoersel.
vrijwilligers Doezelbos genomineerd voor ‘Bronzen Pagadder’ | stem mee
Het Doezelbos – het educatief natuurbelevingsproject van Monnikenheide – is genomineerd voor de ‘Bronzen Pagadder’. Dit is een symbolische prijs die het netwerk beweging.net Antwerpen binnenkort uitreikt aan een inspirerend vrijwilligersproject.
waterbuffels genieten van verkoeling in eigen zwemvijver
De waterbuffels van koe- en waterbuffelboerderij Keysers in de Raymond Delbekestraat konden het niet beter treffen. Net nu de lente in het land is, kunnen zij dagelijks genieten van een frisse duik in hun nieuwe zwemvijver, die afgelopen weekend voor het eerst werd ‘ingezwommen’.
documentaire ‘Zie mij doen’ in première
Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig nagekeken. Daar zijn ze zichzelf maar al te vaak pijnlijk van bewust. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes bewoners van Monnikenheide. Het resultaat: een ingetogen, diep humaan portret waarin de hoofdpersonages tegengewicht bieden door expliciet de blikken tegemoet te treden: ‘zie mij doen’.
eerste natuurbegraafplaats in Zoersel
Gisteren, donderdag 22 maart, plantten Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege en enkele leden van het schepencollege symbolisch de eerste boom van een toekomstig herdenkingsbos in Halle. Dit herdenkingsbos, of natuurbegraafplaats, is een stukje openbaar domein waar u assen kunt begraven of verstrooien in een natuurlijke omgeving.
weet u wat te doen bij een nucleair ongeval?
Net zoals voor elk ander risico bereidt de overheid zich voor om bij een eventueel nucleair ongeval snel en efficiënt te kunnen reageren. Via een nieuwe, nationale informatiecampagne willen ze ook u informeren over het nucleaire risico en over hoe u zich kunt voorbereiden op een nucleair ongeval. De kans op zo’n ongeval is klein, maar niet volledig uit te sluiten. Daarom is het belangrijk dat u het nucleaire risico, de acties van de overheid en de juiste manier om uzelf te beschermen kent.
zorg in Zoersel | van a tot z
Onze gemeente telt heel wat dienstverleners binnen de veelzijdige zorg- en welzijnssector waar u vroeg of laat mee te maken krijgt. Kom, tijdens onze zorgbeurs ‘zorg in Zoersel | van a tot z’ op 18 maart, ontdekken wat zij voor u en uw gezin kunnen betekenen.
zitdagen belastingen | nu op afspraak
Binnenkort valt uw belastingbrief (aangifte personenbelasting) weer in uw brievenbus. Weet u niet hoe u uw aangifte moet invullen en hebt u hulp nodig? Maak dan een afspraak met een medewerkers van de FOD Financiën.
Vlaamse campagne wil taboe over psychische problemen doorbreken
Hoe gaat het eigenlijk écht met u? Op die vraag vinden we geen antwoord op Instagram of Facebook. Daar lijkt alleen plaats te zijn voor succesverhalen en perfectie. Dat verhoogt de drempel om te praten over psychische problemen. ‘Leef zonder filter’, een nieuwe campagne van de Vlaamse overheid, wil dat taboe doorbreken.
stem op aromazorgproject van ZNA Joostens als ‘zorgverhaal van het jaar’
Naar aanleiding van de Dag van de Zorg op zondag 18 maart (waarover u binnenkort in onze Nieuwsbrief alles verneemt) gaan Rode Kruis-Vlaanderen, Dag van de Zorg vzw en het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid van de KU Leuven op zoek naar het ‘Zorgverhaal van het jaar’. ZNA Joostens schopte het tot één van de laureaten en rekent op uw stem!
Tournée Minérale al over de helft | nog even volhouden!
Bent u één van de meer dan 100.000 deelnemers aan Tournée Minérale, de campagne van de Druglijn en de Stichting tegen Kanker die alle Belgen oproept om deze maand ‘nee’ te zeggen tegen alcohol? Dan bent u intussen al over de helft! Krijgt u het echter iedere dag een beetje moeilijker om alcohol af te slaan, dan geven we u graag enkel tips om het nog exact 12 dagen vol te houden!
verdient uw project een duwtje in de rug?
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug (1.500 euro).
vraag uw uittreksels uit het strafregister op tijd aan
Sinds 1 januari 2018 moet onze dienst bevolking de uittreksels uit het strafregister opvragen bij de FOD Justitie (Centraal Strafregister). Vaak worden ze onmiddellijk afgeleverd, maar het kan ook langer duren, omdat men bijkomende info nodig heeft. Vraag uw attest dus op tijd aan!
vakantiewerk | wie zoekt, die vindt
Gemeente & ocmw Zoersel zoekt jobstudenten en (hoofd)monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
Malle en Zoersel gaan voor een alcoholvrij februari | Tournée Minérale
Na het overdonderende succes van vorig jaar slaan De DrugLijn en de Stichting tegen Kanker weer de handen in elkaar voor een nieuwe ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari, voor het eerst of opnieuw, 28 dagen ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. Ook wij zetten, samen met de gemeente Malle, met veel plezier onze schouders onder deze campagne.
de fijne insteek van Den Insteek
Twintig jaar geleden werd in ontmoetingshuis Kameleon een handwerkgroepje opgericht. Mensen met een psychische kwetsbaarheid vinden er elke week een luisterend oor, een plek om anderen te ontmoeten en te handwerken. Nu groeit het groepje uit tot het inclusieve project ‘Den Insteek’ en is iedereen welkom om er enkele handtechnieken te gaan ‘opsteken’.
een bruisend jaar als Dorp in de Kijker
Sinds 2001 zet Landelijke Gilden, dé vereniging voor mensen met een hart voor het platteland, per provincie één dorp in de kijker. Zo wil ze de mensen van het dorp samenbrengen en de lokale verenigingen stimuleren om de handen in elkaar te slaan. In de provincie Antwerpen viel die keuze op ... Zoersel! Bereid u dus maar voor op een bruisend jaar vol activiteiten!
'Wijk-werken' vervangt het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA)
Op 1 januari 2018 werd het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap, kortweg PWA, omgevormd tot het nieuwe ‘wijk-werken’. Hiermee verschuift de materie van het federale naar het Vlaamse niveau, en krijgen de steden en gemeenten de regierol toevertrouwd om deze dienstverlening te organiseren. Om deze rol op een goede manier op te nemen, gingen we de samenwerking aan met de gemeenten Zandhoven, Schilde, Ranst en Schelle en met ocmw-kenniscentrum KINA.
knalt u dit jaar ook zonder vuurwerk?
Nog maar een paar dagen en we tellen met z’n allen weer af naar het nieuwe jaar. Is oudejaarsavond voor u ook onlosmakelijk verbonden met vuurwerk? Denk dan twee keer na, want weet u wel wat de gevolgen van vuurwerk kunnen zijn?
meer bewegen dankzij de beweegcoach
Staat ‘meer bewegen’ op uw goede voornemenslijstje voor 2018? Dat treft. Op 1 januari stappen we namelijk mee in het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven met de steun van de Vlaamse overheid. Doel van het project? De ‘zittende’ Vlaming - en dus ook Zoerselaars - aan het bewegen krijgen.
Zoerselse regisseur valt in de prijzen | Tytgat Chocolat
Tytgat Chocolat, de Vlaamse televisieserie die het gros van de hoofdrollen gaf aan de ‘Stappers’, kaapte de Diversiteitsprijs weg in Cannes en de prijs voor Beste Europese Fictiereeks op de European Media Awards.
tover een glimlach op het gezicht van een Zoerselaar
Misschien beseft u het niet, maar heel wat Zoerselaars kunnen de feestdagen niet doorbrengen met familie en/of vrienden, en voelen zich tijdens deze periode vaak eenzaam. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke (on)bekende betekent veel voor hen. Doe mee en pen uw allermooiste wens neer op één van de wenskaartjes van ons vrijwilligerspunt.
een extraatje tijdens de feesten
Nog een paar weken en de feestdagen staan weer voor de deur. Onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ wil Zoerselaars die in armoede leven graag een extraatje aanbieden om te serveren tijdens hun kerstdiner. Daarbij willen we beroep doen op uw vrijgevigheid.
Pierenbos krijgt opnieuw een open schoolspeelplaats
Sinds mei 2013 konden uw (klein)kinderen, buiten de schooluren, naar hartenlust spelen op de open schoolspeelplaats van gemeentelijke basisschool Pierenbos. Tijdens de afbraak van de oude en de opbouw van de nieuwe school was dit tijdelijk niet mogelijk, maar vanaf 6 december kunnen ze zich er opnieuw helemaal uitleven.
cadeau- en kerstmarkt met Dirk Bracke
Op 9 en 10 december kunt u in en rond ons administratief centrum weer komen genieten van de vele lichtjes en de solidaire warme sfeer van onze cadeau- en kerstmarkt. Bovendien strikten we niemand minder dan jeugdauteur Dirk Bracke, die zijn nieuwe boek HAS#TAG komt signeren.
vuurwerk afsteken? denk twee keer na!
Nog exact 30 dagen en we zetten het nieuwe jaar in! Voor velen is vuurwerk afsteken onlosmakelijk verbonden met oudejaarsavond. Vuurwerk is echter duur, gevaarlijk en hinderlijk voor de omgeving. Het heeft nog al te vaak woningbranden en/of zwaargewonde brandwondenpatiënten tot gevolg. Daarnaast jagen de luide knallen zowel dieren als kleine kinderen vaak de stuipen op het lijf. Daarom is gemeente & ocmw Zoersel er geen voorstander van.
uw brief kan levens veranderen
In december vorig jaar kropen maar liefst 4,7 miljoen mensen - waaronder ook heel wat Zoerselaars - in hun pen om gerechtigheid te eisen voor mensen in nood tijdens de jaarlijkse internationale schrijfmarathon van Amnesty International. Ook dit jaar ondersteunen we deze oproep en willen ieder van u vragen om mee te schrijven, mailen of faxen.
woningen 65+ | toewijzingsregels
In Zoersel geven we extra aandacht aan de woonnood van onze ouderen. De gemeenteraad keurde daarom een lokaal toewijzingsreglement voor 65-plussers goed.
bereid u voor op een noodsituatie
Weet u welke stappen u moet ondernemen in een noodsituatie thuis? Het Crisiscentrum van de Federale Overheid heeft op zijn website (www.risico-info.be) enkele hulpmiddelen en tips om u optimaal voor te bereiden op het ondenkbare, in de hoop dat u het nooit nodig zult hebben.
bij u thuis alles netjes geregeld
Wilt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar bent u door ziekte, beperking of ouderdom tijdelijk niet langer in staat om alle taken zelf uit te voeren? Dan biedt onze dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg (DGAT) u dé gepaste oplossing zodat bij u thuis alles netjes geregeld blijft.
week van de pleegzorg | uw thuis delen, verrijkt uw leven
Als Pleegzorggemeente willen we Zoerselse gezinnen rechtstreeks en op een laagdrempelige manier laten kennismaken met pleegzorg. Tijdens de ‘Week van de Pleegzorg’ van 10 tot 19 november vindt u alvast meer informatie in onze infostand in de patio van het administratief centrum. Kom gerust langs!
oproep oorlogsveteranen 11 november
Ter ere van de herdenking van het einde van WO I lanceert het Regionaal Landschap de Voorkempen een oproep voor twee soorten oorlogsveteranen. Hebt u een (over)grootouder die een heldhaftig avontuur heeft meegemaakt in Zoersel tijdens WO I? Of weet u een boom in onze gemeente staan die mogelijk ouder is dan 100 jaar? Laat iets weten!
provinciebelasting gezinnen digitaal vanaf 2018
Online bankieren, online winkelen, online tickets bestellen of een reis boeken … Digitaal is stilaan het nieuwe normaal, ook bij de provincie Antwerpen. Ze verstuurt als eerste provincie in Vlaanderen alle belastingdocumenten digitaal en lanceert daarvoor een online belastingportaal.
week van de diabetes
week van de diabetes 03/11/2017
Bij ruim 1 miljoen Belgen werd op een bepaald moment in hun leven een vorm van diabetes ontdekt. Hoewel de ziekte steeds vaker voorkomt, bestaan er nog heel wat misverstanden over deze aandoening. Van 6 tot 14 november slaan Zoersel en Malle de handen in elkaar om diabetes onder de aandacht te brengen met allerlei sensibiliseringsacties en een infoavond.
11 november | nooit meer oorlog!
De Eerste Wereldoorlog vond plaats van 28 juli 1914 tot 11 november 1918. Het was het eerste internationale conflict op wereldschaal, waarin miljoenen militairen en burgers het leven lieten. 100 jaar na deze feiten verdienen de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis op 11 november.
poëzie op begraafplaatsen
Met Allerheiligen en Allerzielen in zicht brengt u misschien wel een bezoekje aan het graf van een dierbare. Vanaf vandaag kunt u op de begraafplaatsen in de drie deelgemeenten een ontroerend gedicht terugvinden om even bij te bezinnen. De werkgroep Poëzie van onze gemeente koos de gedichten speciaal voor deze plekken uit.
nieuwe columbariummuur in Halle
De oude columbariummuur op het kerkhof in Halle heeft plaats gemaakt voor een nieuwe, onderhoudsvriendelijkere versie. Als u de oude afdekplaten van uw familieleden (met eventuele foto’s en vaasjes) nog niet hebt opgehaald, kunt u dit tot eind november alsnog doen.
nieuwjaarkezoete een dagje eerder
Traditiegetrouw zingen de kinderen in Zoersel op 31 december het eindejaar uit en kondigen ze zo met hun ‘nieuwjaarkezoete’ het nieuwe jaar aan. Deze festiviteiten zullen dit jaar echter een dagje eerder plaatsvinden, op zaterdag 30 december dus. Het gemeentebestuur heeft zo zijn redenen voor deze beslissing.
bescherm u tegen griep
Wist u dat elke winter één op de tien mensen griep krijgt? Bescherm u tegen de ziekte en haal vanaf half oktober uw griepprik. Vraag ernaar bij uw huisarts.
koffie & formulieren | eerste hulp bij paperassen
Hebt u soms problemen met het begrijpen van een brief of document? Lijkt het invullen van een bepaald formulier op een onbegonnen werk? Geen zorgen: vanaf nu kunt u bij “koffie & formulieren” terecht voor eerste hulp bij paperassen! (foto: Anne Turfkruijer)
hart onder de riem van kankerpatiënten tijdens Dag tegen Kanker
Op donderdag 19 oktober, Dag tegen Kanker, steekt heel Vlaanderen een immens hart onder de riem van alle (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Het bekende, gele lintje wordt die dag opgespeld in ziekenhuizen, zorgorganisaties, woonzorgcentra, bedrijven, scholen ... en ook bij ons! Alle medewerkers van gemeente & ocmw Zoersel willen op die manier (ex-)patiënten en hun naasten hun steun betuigen.
week van de armoede | vraag hulp, u hebt er recht op!
Voor veel problemen bestaan oplossingen. Toch durven we vaak geen hulp vragen, of weten we gewoon niet dat er in de meeste situaties wel hulp bestaat voor ons probleem. Daar willen we tijdens onze week van de armoede – van 16 tot 21 oktober – iets aan doen!
Eurozoersel zoekt gastgezinnen
Interesseert u zich voor andere culturen? Vindt u nieuwe mensen leren kennen boeiend? Misschien bent u dan het ideale gastgezin voor de bezoekers uit onze zustergemeentes.
Mijn DOSSIER in het Rijksregister
Wist u dat u via Mijn DOSSIER, de online toepassing van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, zelf attesten kunt opvragen uit het Rijksregister of uw persoonlijk dossier kunt raadplegen? Het is dus niet voor alle attesten nodig om naar het administratief centrum te komen.
Zoerselse sociale kruidenier de NetZak viert eerste verjaardag
Exact een jaar geleden opende onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ de deuren. Dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Het hele vrijwilligersteam van de NetZak en alle klanten werden getrakteerd op een lekker stukje taart. De eer was aan ocmw-voorzitter Katrien Schryvers om de taart aan te snijden.
4 voor 12
4 voor 12 25/09/2017
Een aantal signalen kunnen erop wijzen dat het niet goed gaat met iemand. Zeker wanneer meerdere signalen zich geruime tijd voordoen, kunnen die aangeven dat de persoon in kwestie psychische problemen heeft én hulp nodig heeft. De Vlaamse campagne ‘4 voor 12’ wil u ertoe aanzetten oog te hebben voor deze signalen en ermee aan de slag te gaan.
nieuwe gemeentelijke basisschool Pierenbos gooit deuren open
Gaan uw kinderen naar school in Pierenbos, dan hebt u ongetwijfeld al eens een kijkje kunnen nemen in het gloednieuwe schoolgebouw. Bent u benieuwd naar meer? Of hebt u helemaal geen kinderen die schoollopen in Halle, maar bent u wel nieuwsgierig naar hoe de nieuwe school er vanbinnen uitziet? Neem dan alvast uw agenda er even bij.
de vredesvlag wappert ook in Zoersel
Donderdag 21 september is het opnieuw ‘Internationale Dag voor de Vrede’. Deze dag werd door de Verenigde Naties (VN) in het leven geroepen om ‘de idealen van vrede te promoten’. Ook in Zoersel hangen we die dag de Vredesvlag uit om de campagne te ondersteunen.
zwerfvuil en sluikstort blijven niet onopgemerkt
Stoort u zich ook zo aan afval dat achterblijft op straten, pleinen en andere openbare plaatsen? Dan bent u zeker niet de enige. Samen met IGEAN en Lokale Politie Voorkempen nemen we dan ook graag deel aan de ‘handhavingsweek’, waarbij we een extra oogje in het zeil zullen houden om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan.
Zoersel trekt pleegzorgcampagne in provincie Antwerpen
Vandaag ondertekenden we samen met Pleegzorg Antwerpen (de provinciale tak van Pleegzorg Vlaanderen) een samenwerkingsovereenkomst rond pleegzorg. Hiermee trapt onze gemeente de wervingscampagne voor pleegzorggemeenten in de provincie Antwerpen in gang. Met de ondertekening van het charter willen we pleegzorg in onze gemeente bekender maken en verder uitbouwen.
voorwaarden voor Z|pas vereenvoudigd
Woont u in Zoersel en hebt u een beperkt inkomen, dan kunt u sinds 1 september 2014 beroep doen op de Z|pas. Op die manier willen wij u onder andere meer mogelijkheden geven om te participeren aan activiteiten. Voortaan bepaalt enkel het (gezins)inkomen of u een Z|pas kan bekomen. Het sociaal statuut speelt geen rol meer.
wilt u kinderen helpen bij hun huiswerk?
Het nieuwe schooljaar is intussen op gang getrapt. Dat betekent dat heel wat kinderen ’s avonds ook weer huiswerk voor de boeg hebben. Om gezinnen te helpen waarbij dit niet zo vlot verloopt, zijn ons vrijwilligerspunt en de opvoedingswinkel op zoek naar vrijwillige huiswerkbegeleiders.
maak een afspraak met onze sociale dienst!
We weten dat de zoektocht naar passende hulpverlening of bepaalde tegemoetkomingen en rechten niet altijd van een leien dakje loopt. We willen u daarbij heel graag helpen.
oproep | sociale projecten die ondersteuning kunnen gebruiken
Tijdens het tweede weekend van december is er gewoontegetrouw opnieuw de Zoerselse kerstmarkt. Te vroeg voor kerstsfeer, denkt u? Voor solidariteit is het nooit te vroeg: we zoeken nog één of meer sociale projecten om onze opbrengst mee te delen!
als eerste op de hoogte met BE-Alert
Bij een grote brand, een overstroming of een andere ramp in uw buurt, willen we u zo snel mogelijk kunnen verwittigen. BE-Alert zorgt ervoor dat u als eerste op de hoogte bent en meer informatie krijgt over wat u moet doen. Schrijf snel in!
doe alsof u thuis bent... en gooi uw afval niet op de grond
Niemand heeft graag een stort voor zijn deur. Gaat u mee voor een properdere gemeente? Laat dit zien in het straatbeeld en doe mee met de wedstrijd van ‘De Mooimakers’.
wordt Laura Miss Exclusive?
De 17-jarige schone uit Zoersel, Laura Duymelinck, gaat in het najaar volop voor het kroontje van Miss Exclusive. Haar pr-molen draait op volle toeren, want “als je Miss wil worden, moet je er natuurlijk ook voor werken!”
Dag van de Mantelzorg | inschrijven tot 1 september
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u een ‘mantelzorger’ én verdient u een hele grote pluim! Die pluim krijgt u van ons in de vorm van een heerlijk (gratis) verwendagje op vrijdag 15 september. Schrijf snel in!
zomerbuurtbabbels
zomerbuurtbabbels 30/06/2017
Zin om uw buren en uw gemeentebestuur beter te leren kennen? Dan nodigen we u uit op één van de zomerbuurtbabbels in juli en augustus. Het plaatselijk buurtcomité staat alvast klaar met een tap, zodat de kelen op tijd en stond gesmeerd worden.
Geïntegreerd breed onthaal (gbo)
Weet u bij welke organisaties of instanties u moet zijn wanneer u een probleem hebt of hulp of zorg nodig hebt? De ervaring leert ons dat niet iedereen daarin slaagt. De medewerkers van ons nieuw ‘geïntegreerd breed onthaal’ (of gbo) helpen u graag verder.
hittegolf | een heet onderwerp
Het was puffen deze week! Hopelijk hebt u het hoofd koel kunnen houden en hebben we de ergste zweetbuien achter de rug. Het onderwerp is echter nog niet van tafel. Even een toelichting over het verbod op waterverspilling, het huidige brandgevaar (code rood!) en de zorg voor onszelf en anderen tijdens hete dagen.
jeugdhulp en vertrouwenspersonen
Iedereen heeft al wel eens een vraag of een probleem. De meeste jongeren kunnen hiervoor terecht bij vrienden of ouders. Jongeren in de jeugdhulp kunnen zich ook – ongeacht hun leeftijd – laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.
registreren van herlaadkaarten
Hebt u uw herlaadkaart (prepaid simkaart) al geregistreerd op uw naam? Dit is verplicht sinds december vorig jaar. Maar niet iedereen deed dit al. Het is nog niet te laat om u alsnog te identificeren en de herlaadkaarten weer te activeren.
vogelgriep | twee nieuwe besmettingen bij hobbyvogels
Er zijn opnieuw besmettingen met vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij twee hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Als gevolg geldt er sinds woensdag in heel het land een verbod op verkoop van pluimvee op openbare markten en zijn alle verzamelingen met pluimvee verboden.
veranderen van energieleverancier is gratis
16 procent van de Vlamingen denkt dat ze bij het veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Niets is minder waar! Veranderen van leverancier is gratis. En uw nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met uw huidige leverancier.
géén taxusinzameling 2017
Sinds 2008 snoeien we met zijn allen gewillig onze taxushagen en doneren we het snoeisel voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker. De inzamelende organisatie ‘Vergroot de Hoop’ laat nu weten dat ze in 2017 geen inzamelactie kunnen organiseren.
mei = maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Mei is internationaal de maand waarin extra aandacht gaat naar de preventie en de gevolgen van baarmoederhalskanker. Daarom roept Logo Antwerpen alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar op om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen!
(g)een teken van zwakte?!
Eén op de drie landgenoten kampt(e) al eens met psychische problemen. Misschien hebt u er ook al mee geworsteld, of overkwam het iemand die u kent? Erover praten blijft echter een torenhoge opdracht. Via ‘stigWA’, een project van psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis, AZ Sint-Jozef en gemeente & ocmw Zoersel, maken we komaf met het taboe.
in nood? 1 + 1 = 2
in nood? 1 + 1 = 2 19/04/2017
Weet uw zoon of dochter wat hij of zij moet doen bij een noodgeval? Kennen ze het noodnummer en hoe ze het moeten gebruiken? Ontdek samen met uw kind “112 kids”.
word vrijwilliger!
word vrijwilliger!  14/04/2017
Hebt u wat vrije tijd over, en wilt u die graag zinvol invullen? Of bent u zelf op zoek naar iemand die gemotiveerd en vrijblijvend hulp kan bieden? Dan bent u bij ons vrijwilligerspunt aan het juiste adres.
uw recht op een waardig levenseinde
Hebt u al nagedacht over uw levenseinde? Veel mensen denken hier wel eens over na, maar weinigen praten erover met hun arts of zetten hun wensen op papier. In ieder geval zijn er enkele zaken die u op voorhand kunt regelen, ook al bent u nu nog kerngezond.
we laten u niet vallen! | valpreventieproject
Eén op de drie thuiswonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Eén val kan op die leeftijd helaas al heel wat vervelende gevolgen hebben. Door uw woning en levensstijl (of die van uw ouders) nu al een klein beetje aan te passen, zorgt u ervoor dat u langer in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.
vernieuwing urnenmuur in Halle
Op de begraafplaats van Halle maakt de oude urnenmuur plaats voor een onderhoudsvriendelijkere versie. Dit doen we in het kader van de vergroening van de begraafplaats.
1712 | het nummer dat u belt bij vragen over geweld
1712 is de telefonische hulplijn waar iedere burger terecht kan om te spreken over elke vorm van geweld en voor het melden van kindermishandeling. Of het nu gaat om geweld binnen of buiten het gezin, recent of lang geleden, als dader, slachtoffer of getuige, voor volwassen en kinderen, deze hulplijn is er voor u.
op reis tijdens de vakantie? denk aan de Kids-ID!
Kijkt u, met het regenweer van de afgelopen dagen, ook uit naar enkele deugddoende zonnestralen? Denkt u daarbij spontaan aan een tripje naar het buitenland met het gezin? Regel dan zeker ook de Kids-ID voor de kinderen!
u versterkt de buurt | week van de vrijwilliger
De kracht van vrijwilligerswerk in onze gemeente valt niet te onderschatten. Vrijwilligers maken het buurtgevoel sterker en betekenen veel voor onze lokale gemeenschap. Tijdens de week van de vrijwilliger - van 4 tot 12 maart - zetten we u daarom graag op nummer één!
Dagen Zonder Vlees | schrijf in!
Zin in een nieuwe uitdaging nu de alcoholvrije maand februari ten einde loopt? Doe dan mee met Dagen Zonder Vlees en daag uzelf uit om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Meedoen kan al vanaf één dag per week. De actie loopt van 1 maart tot 15 april.
wonen in het woonproject ‘Het Klooster’
Naast 45 betaalbare bouwgronden werd er in het woonproject ‘Het Klooster’ ook een zone gereserveerd voor het realiseren van sociale huur- en koopwoningen. Nu deze woningen bijna klaar zijn, kunnen potentiële nieuwe bewoners zich alvast kandidaat stellen.
KWB Sint-Antonius heeft een boontje voor sociale kruidenier de NetZak
KWB Sint-Antonius heeft een hart voor mensen die het moeilijk hebben. Daarom schonken ze op donderdag 16 februari maar liefst de helft van hun opbrengst van de kerstmarkt 2016 aan onze sociale kruidenier ‘de NetZak’. Bedankt!
goedkope leningen woningfonds
Ondanks de huidige lage rentevoeten voor hypothecaire leningen slagen sommige jonge gezinnen of alleenstaanden er nog altijd niet in een eigen woning te kopen. Met de voordelige woonkredieten van het Vlaams Woningfonds kan het wél.
vakantiewerk: wie zoekt, die vindt
Gemeente & ocmw zoekt jobstudenten en monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
20 kinderen op zoek naar gastgezin tijdens de zomermaanden
Euro-Children zorgt elk jaar voor een vakantie van een viertal weken bij Vlaamse gastgezinnen voor kinderen uit probleemgebieden in Europa. Zij verwelkomen dit jaar ongeveer 40 kinderen, waarvan 20 die voor de eerste maal komen. Van deze laatsten zijn er 8 uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl, en 6 uit Kroatië en Bosnië & Herzegovina en 6 uit Slovakije.
CO is een stille sluipmoordenaar
Koolmonoxide (CO) maakt elk jaar opnieuw slachtoffers. Bij meer dan de helft van de koolmonoxidevergiftigingen (57%) heeft de vergiftiging thuis plaatsgevonden. De meest genoemde oorzaken zijn: brand, een kapotte kachel of geiser of problemen met de (centrale) verwarming (ketel).
verdient uw project een duwtje in de rug?
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug.
ophokplicht pluimvee in het hele land
Op 1 februari 2017 werd een vogelgriepvirus vastgesteld bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke. Daardoor werden de maatregelen tegen vogelgriep sinds deze week opgekrikt. De maatregelen gelden voor het hele land.
dienst
gezondheid en wereld

gezondheid & wereld
administratief centrum
Handelslei 167, 2980 Zoersel

ocmw-dienst maatschappelijk welzijn
ocmw-dienst thuiszorg