A  A  A  A 
nieuws rond leven en welzijn
stem op aromazorgproject van ZNA Joostens als ‘zorgverhaal van het jaar’
Naar aanleiding van de Dag van de Zorg op zondag 18 maart (waarover u binnenkort in onze Nieuwsbrief alles verneemt) gaan Rode Kruis-Vlaanderen, Dag van de Zorg vzw en het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid van de KU Leuven op zoek naar het ‘Zorgverhaal van het jaar’. ZNA Joostens schopte het tot één van de laureaten en rekent op uw stem!
Tournée Minérale al over de helft | nog even volhouden!
Bent u één van de meer dan 100.000 deelnemers aan Tournée Minérale, de campagne van de Druglijn en de Stichting tegen Kanker die alle Belgen oproept om deze maand ‘nee’ te zeggen tegen alcohol? Dan bent u intussen al over de helft! Krijgt u het echter iedere dag een beetje moeilijker om alcohol af te slaan, dan geven we u graag enkel tips om het nog exact 12 dagen vol te houden!
verdient uw project een duwtje in de rug?
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug (1.500 euro).
vraag uw uittreksels uit het strafregister op tijd aan
Sinds 1 januari 2018 moet onze dienst bevolking de uittreksels uit het strafregister opvragen bij de FOD Justitie (Centraal Strafregister). Vaak worden ze onmiddellijk afgeleverd, maar het kan ook langer duren, omdat men bijkomende info nodig heeft. Vraag uw attest dus op tijd aan!
vakantiewerk | wie zoekt, die vindt
Gemeente & ocmw Zoersel zoekt jobstudenten en (hoofd)monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
Malle en Zoersel gaan voor een alcoholvrij februari | Tournée Minérale
Na het overdonderende succes van vorig jaar slaan De DrugLijn en de Stichting tegen Kanker weer de handen in elkaar voor een nieuwe ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari, voor het eerst of opnieuw, 28 dagen ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. Ook wij zetten, samen met de gemeente Malle, met veel plezier onze schouders onder deze campagne.
de fijne insteek van Den Insteek
Twintig jaar geleden werd in ontmoetingshuis Kameleon een handwerkgroepje opgericht. Mensen met een psychische kwetsbaarheid vinden er elke week een luisterend oor, een plek om anderen te ontmoeten en te handwerken. Nu groeit het groepje uit tot het inclusieve project ‘Den Insteek’ en is iedereen welkom om er enkele handtechnieken te gaan ‘opsteken’.
een bruisend jaar als Dorp in de Kijker
Sinds 2001 zet Landelijke Gilden, dé vereniging voor mensen met een hart voor het platteland, per provincie één dorp in de kijker. Zo wil ze de mensen van het dorp samenbrengen en de lokale verenigingen stimuleren om de handen in elkaar te slaan. In de provincie Antwerpen viel die keuze op ... Zoersel! Bereid u dus maar voor op een bruisend jaar vol activiteiten!
'Wijk-werken' vervangt het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA)
Op 1 januari 2018 werd het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap, kortweg PWA, omgevormd tot het nieuwe ‘wijk-werken’. Hiermee verschuift de materie van het federale naar het Vlaamse niveau, en krijgen de steden en gemeenten de regierol toevertrouwd om deze dienstverlening te organiseren. Om deze rol op een goede manier op te nemen, gingen we de samenwerking aan met de gemeenten Zandhoven, Schilde, Ranst en Schelle en met ocmw-kenniscentrum KINA.
knalt u dit jaar ook zonder vuurwerk?
Nog maar een paar dagen en we tellen met z’n allen weer af naar het nieuwe jaar. Is oudejaarsavond voor u ook onlosmakelijk verbonden met vuurwerk? Denk dan twee keer na, want weet u wel wat de gevolgen van vuurwerk kunnen zijn?
meer bewegen dankzij de beweegcoach
Staat ‘meer bewegen’ op uw goede voornemenslijstje voor 2018? Dat treft. Op 1 januari stappen we namelijk mee in het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven met de steun van de Vlaamse overheid. Doel van het project? De ‘zittende’ Vlaming - en dus ook Zoerselaars - aan het bewegen krijgen.
Zoerselse regisseur valt in de prijzen | Tytgat Chocolat
Tytgat Chocolat, de Vlaamse televisieserie die het gros van de hoofdrollen gaf aan de ‘Stappers’, kaapte de Diversiteitsprijs weg in Cannes en de prijs voor Beste Europese Fictiereeks op de European Media Awards.
tover een glimlach op het gezicht van een Zoerselaar
Misschien beseft u het niet, maar heel wat Zoerselaars kunnen de feestdagen niet doorbrengen met familie en/of vrienden, en voelen zich tijdens deze periode vaak eenzaam. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke (on)bekende betekent veel voor hen. Doe mee en pen uw allermooiste wens neer op één van de wenskaartjes van ons vrijwilligerspunt.
een extraatje tijdens de feesten
Nog een paar weken en de feestdagen staan weer voor de deur. Onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ wil Zoerselaars die in armoede leven graag een extraatje aanbieden om te serveren tijdens hun kerstdiner. Daarbij willen we beroep doen op uw vrijgevigheid.
Pierenbos krijgt opnieuw een open schoolspeelplaats
Sinds mei 2013 konden uw (klein)kinderen, buiten de schooluren, naar hartenlust spelen op de open schoolspeelplaats van gemeentelijke basisschool Pierenbos. Tijdens de afbraak van de oude en de opbouw van de nieuwe school was dit tijdelijk niet mogelijk, maar vanaf 6 december kunnen ze zich er opnieuw helemaal uitleven.
cadeau- en kerstmarkt met Dirk Bracke
Op 9 en 10 december kunt u in en rond ons administratief centrum weer komen genieten van de vele lichtjes en de solidaire warme sfeer van onze cadeau- en kerstmarkt. Bovendien strikten we niemand minder dan jeugdauteur Dirk Bracke, die zijn nieuwe boek HAS#TAG komt signeren.
vuurwerk afsteken? denk twee keer na!
Nog exact 30 dagen en we zetten het nieuwe jaar in! Voor velen is vuurwerk afsteken onlosmakelijk verbonden met oudejaarsavond. Vuurwerk is echter duur, gevaarlijk en hinderlijk voor de omgeving. Het heeft nog al te vaak woningbranden en/of zwaargewonde brandwondenpatiënten tot gevolg. Daarnaast jagen de luide knallen zowel dieren als kleine kinderen vaak de stuipen op het lijf. Daarom is gemeente & ocmw Zoersel er geen voorstander van.
uw brief kan levens veranderen
In december vorig jaar kropen maar liefst 4,7 miljoen mensen - waaronder ook heel wat Zoerselaars - in hun pen om gerechtigheid te eisen voor mensen in nood tijdens de jaarlijkse internationale schrijfmarathon van Amnesty International. Ook dit jaar ondersteunen we deze oproep en willen ieder van u vragen om mee te schrijven, mailen of faxen.
woningen 65+ | toewijzingsregels
In Zoersel geven we extra aandacht aan de woonnood van onze ouderen. De gemeenteraad keurde daarom een lokaal toewijzingsreglement voor 65-plussers goed.
bereid u voor op een noodsituatie
Weet u welke stappen u moet ondernemen in een noodsituatie thuis? Het Crisiscentrum van de Federale Overheid heeft op zijn website (www.risico-info.be) enkele hulpmiddelen en tips om u optimaal voor te bereiden op het ondenkbare, in de hoop dat u het nooit nodig zult hebben.
bij u thuis alles netjes geregeld
Wilt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar bent u door ziekte, beperking of ouderdom tijdelijk niet langer in staat om alle taken zelf uit te voeren? Dan biedt onze dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg (DGAT) u dé gepaste oplossing zodat bij u thuis alles netjes geregeld blijft.
week van de pleegzorg | uw thuis delen, verrijkt uw leven
Als Pleegzorggemeente willen we Zoerselse gezinnen rechtstreeks en op een laagdrempelige manier laten kennismaken met pleegzorg. Tijdens de ‘Week van de Pleegzorg’ van 10 tot 19 november vindt u alvast meer informatie in onze infostand in de patio van het administratief centrum. Kom gerust langs!
oproep oorlogsveteranen 11 november
Ter ere van de herdenking van het einde van WO I lanceert het Regionaal Landschap de Voorkempen een oproep voor twee soorten oorlogsveteranen. Hebt u een (over)grootouder die een heldhaftig avontuur heeft meegemaakt in Zoersel tijdens WO I? Of weet u een boom in onze gemeente staan die mogelijk ouder is dan 100 jaar? Laat iets weten!
provinciebelasting gezinnen digitaal vanaf 2018
Online bankieren, online winkelen, online tickets bestellen of een reis boeken … Digitaal is stilaan het nieuwe normaal, ook bij de provincie Antwerpen. Ze verstuurt als eerste provincie in Vlaanderen alle belastingdocumenten digitaal en lanceert daarvoor een online belastingportaal.
week van de diabetes
week van de diabetes 03/11/2017
Bij ruim 1 miljoen Belgen werd op een bepaald moment in hun leven een vorm van diabetes ontdekt. Hoewel de ziekte steeds vaker voorkomt, bestaan er nog heel wat misverstanden over deze aandoening. Van 6 tot 14 november slaan Zoersel en Malle de handen in elkaar om diabetes onder de aandacht te brengen met allerlei sensibiliseringsacties en een infoavond.
11 november | nooit meer oorlog!
De Eerste Wereldoorlog vond plaats van 28 juli 1914 tot 11 november 1918. Het was het eerste internationale conflict op wereldschaal, waarin miljoenen militairen en burgers het leven lieten. 100 jaar na deze feiten verdienen de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis op 11 november.
poëzie op begraafplaatsen
Met Allerheiligen en Allerzielen in zicht brengt u misschien wel een bezoekje aan het graf van een dierbare. Vanaf vandaag kunt u op de begraafplaatsen in de drie deelgemeenten een ontroerend gedicht terugvinden om even bij te bezinnen. De werkgroep Poëzie van onze gemeente koos de gedichten speciaal voor deze plekken uit.
nieuwe columbariummuur in Halle
De oude columbariummuur op het kerkhof in Halle heeft plaats gemaakt voor een nieuwe, onderhoudsvriendelijkere versie. Als u de oude afdekplaten van uw familieleden (met eventuele foto’s en vaasjes) nog niet hebt opgehaald, kunt u dit tot eind november alsnog doen.
nieuwjaarkezoete een dagje eerder
Traditiegetrouw zingen de kinderen in Zoersel op 31 december het eindejaar uit en kondigen ze zo met hun ‘nieuwjaarkezoete’ het nieuwe jaar aan. Deze festiviteiten zullen dit jaar echter een dagje eerder plaatsvinden, op zaterdag 30 december dus. Het gemeentebestuur heeft zo zijn redenen voor deze beslissing.
bescherm u tegen griep
Wist u dat elke winter één op de tien mensen griep krijgt? Bescherm u tegen de ziekte en haal vanaf half oktober uw griepprik. Vraag ernaar bij uw huisarts.
koffie & formulieren | eerste hulp bij paperassen
Hebt u soms problemen met het begrijpen van een brief of document? Lijkt het invullen van een bepaald formulier op een onbegonnen werk? Geen zorgen: vanaf nu kunt u bij “koffie & formulieren” terecht voor eerste hulp bij paperassen! (foto: Anne Turfkruijer)
hart onder de riem van kankerpatiënten tijdens Dag tegen Kanker
Op donderdag 19 oktober, Dag tegen Kanker, steekt heel Vlaanderen een immens hart onder de riem van alle (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Het bekende, gele lintje wordt die dag opgespeld in ziekenhuizen, zorgorganisaties, woonzorgcentra, bedrijven, scholen ... en ook bij ons! Alle medewerkers van gemeente & ocmw Zoersel willen op die manier (ex-)patiënten en hun naasten hun steun betuigen.
week van de armoede | vraag hulp, u hebt er recht op!
Voor veel problemen bestaan oplossingen. Toch durven we vaak geen hulp vragen, of weten we gewoon niet dat er in de meeste situaties wel hulp bestaat voor ons probleem. Daar willen we tijdens onze week van de armoede – van 16 tot 21 oktober – iets aan doen!
Eurozoersel zoekt gastgezinnen
Interesseert u zich voor andere culturen? Vindt u nieuwe mensen leren kennen boeiend? Misschien bent u dan het ideale gastgezin voor de bezoekers uit onze zustergemeentes.
Mijn DOSSIER in het Rijksregister
Wist u dat u via Mijn DOSSIER, de online toepassing van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, zelf attesten kunt opvragen uit het Rijksregister of uw persoonlijk dossier kunt raadplegen? Het is dus niet voor alle attesten nodig om naar het administratief centrum te komen.
Zoerselse sociale kruidenier de NetZak viert eerste verjaardag
Exact een jaar geleden opende onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ de deuren. Dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Het hele vrijwilligersteam van de NetZak en alle klanten werden getrakteerd op een lekker stukje taart. De eer was aan ocmw-voorzitter Katrien Schryvers om de taart aan te snijden.
4 voor 12
4 voor 12 25/09/2017
Een aantal signalen kunnen erop wijzen dat het niet goed gaat met iemand. Zeker wanneer meerdere signalen zich geruime tijd voordoen, kunnen die aangeven dat de persoon in kwestie psychische problemen heeft én hulp nodig heeft. De Vlaamse campagne ‘4 voor 12’ wil u ertoe aanzetten oog te hebben voor deze signalen en ermee aan de slag te gaan.
nieuwe gemeentelijke basisschool Pierenbos gooit deuren open
Gaan uw kinderen naar school in Pierenbos, dan hebt u ongetwijfeld al eens een kijkje kunnen nemen in het gloednieuwe schoolgebouw. Bent u benieuwd naar meer? Of hebt u helemaal geen kinderen die schoollopen in Halle, maar bent u wel nieuwsgierig naar hoe de nieuwe school er vanbinnen uitziet? Neem dan alvast uw agenda er even bij.
de vredesvlag wappert ook in Zoersel
Donderdag 21 september is het opnieuw ‘Internationale Dag voor de Vrede’. Deze dag werd door de Verenigde Naties (VN) in het leven geroepen om ‘de idealen van vrede te promoten’. Ook in Zoersel hangen we die dag de Vredesvlag uit om de campagne te ondersteunen.
zwerfvuil en sluikstort blijven niet onopgemerkt
Stoort u zich ook zo aan afval dat achterblijft op straten, pleinen en andere openbare plaatsen? Dan bent u zeker niet de enige. Samen met IGEAN en Lokale Politie Voorkempen nemen we dan ook graag deel aan de ‘handhavingsweek’, waarbij we een extra oogje in het zeil zullen houden om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan.
Zoersel trekt pleegzorgcampagne in provincie Antwerpen
Vandaag ondertekenden we samen met Pleegzorg Antwerpen (de provinciale tak van Pleegzorg Vlaanderen) een samenwerkingsovereenkomst rond pleegzorg. Hiermee trapt onze gemeente de wervingscampagne voor pleegzorggemeenten in de provincie Antwerpen in gang. Met de ondertekening van het charter willen we pleegzorg in onze gemeente bekender maken en verder uitbouwen.
voorwaarden voor Z|pas vereenvoudigd
Woont u in Zoersel en hebt u een beperkt inkomen, dan kunt u sinds 1 september 2014 beroep doen op de Z|pas. Op die manier willen wij u onder andere meer mogelijkheden geven om te participeren aan activiteiten. Voortaan bepaalt enkel het (gezins)inkomen of u een Z|pas kan bekomen. Het sociaal statuut speelt geen rol meer.
wilt u kinderen helpen bij hun huiswerk?
Het nieuwe schooljaar is intussen op gang getrapt. Dat betekent dat heel wat kinderen ’s avonds ook weer huiswerk voor de boeg hebben. Om gezinnen te helpen waarbij dit niet zo vlot verloopt, zijn ons vrijwilligerspunt en de opvoedingswinkel op zoek naar vrijwillige huiswerkbegeleiders.
maak een afspraak met onze sociale dienst!
We weten dat de zoektocht naar passende hulpverlening of bepaalde tegemoetkomingen en rechten niet altijd van een leien dakje loopt. We willen u daarbij heel graag helpen.
oproep | sociale projecten die ondersteuning kunnen gebruiken
Tijdens het tweede weekend van december is er gewoontegetrouw opnieuw de Zoerselse kerstmarkt. Te vroeg voor kerstsfeer, denkt u? Voor solidariteit is het nooit te vroeg: we zoeken nog één of meer sociale projecten om onze opbrengst mee te delen!
als eerste op de hoogte met BE-Alert
Bij een grote brand, een overstroming of een andere ramp in uw buurt, willen we u zo snel mogelijk kunnen verwittigen. BE-Alert zorgt ervoor dat u als eerste op de hoogte bent en meer informatie krijgt over wat u moet doen. Schrijf snel in!
doe alsof u thuis bent... en gooi uw afval niet op de grond
Niemand heeft graag een stort voor zijn deur. Gaat u mee voor een properdere gemeente? Laat dit zien in het straatbeeld en doe mee met de wedstrijd van ‘De Mooimakers’.
wordt Laura Miss Exclusive?
De 17-jarige schone uit Zoersel, Laura Duymelinck, gaat in het najaar volop voor het kroontje van Miss Exclusive. Haar pr-molen draait op volle toeren, want “als je Miss wil worden, moet je er natuurlijk ook voor werken!”
Dag van de Mantelzorg | inschrijven tot 1 september
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u een ‘mantelzorger’ én verdient u een hele grote pluim! Die pluim krijgt u van ons in de vorm van een heerlijk (gratis) verwendagje op vrijdag 15 september. Schrijf snel in!
zomerbuurtbabbels
zomerbuurtbabbels 30/06/2017
Zin om uw buren en uw gemeentebestuur beter te leren kennen? Dan nodigen we u uit op één van de zomerbuurtbabbels in juli en augustus. Het plaatselijk buurtcomité staat alvast klaar met een tap, zodat de kelen op tijd en stond gesmeerd worden.
Geïntegreerd breed onthaal (gbo)
Weet u bij welke organisaties of instanties u moet zijn wanneer u een probleem hebt of hulp of zorg nodig hebt? De ervaring leert ons dat niet iedereen daarin slaagt. De medewerkers van ons nieuw ‘geïntegreerd breed onthaal’ (of gbo) helpen u graag verder.
hittegolf | een heet onderwerp
Het was puffen deze week! Hopelijk hebt u het hoofd koel kunnen houden en hebben we de ergste zweetbuien achter de rug. Het onderwerp is echter nog niet van tafel. Even een toelichting over het verbod op waterverspilling, het huidige brandgevaar (code rood!) en de zorg voor onszelf en anderen tijdens hete dagen.
jeugdhulp en vertrouwenspersonen
Iedereen heeft al wel eens een vraag of een probleem. De meeste jongeren kunnen hiervoor terecht bij vrienden of ouders. Jongeren in de jeugdhulp kunnen zich ook – ongeacht hun leeftijd – laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.
registreren van herlaadkaarten
Hebt u uw herlaadkaart (prepaid simkaart) al geregistreerd op uw naam? Dit is verplicht sinds december vorig jaar. Maar niet iedereen deed dit al. Het is nog niet te laat om u alsnog te identificeren en de herlaadkaarten weer te activeren.
vogelgriep | twee nieuwe besmettingen bij hobbyvogels
Er zijn opnieuw besmettingen met vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij twee hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Als gevolg geldt er sinds woensdag in heel het land een verbod op verkoop van pluimvee op openbare markten en zijn alle verzamelingen met pluimvee verboden.
veranderen van energieleverancier is gratis
16 procent van de Vlamingen denkt dat ze bij het veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Niets is minder waar! Veranderen van leverancier is gratis. En uw nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met uw huidige leverancier.
géén taxusinzameling 2017
Sinds 2008 snoeien we met zijn allen gewillig onze taxushagen en doneren we het snoeisel voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker. De inzamelende organisatie ‘Vergroot de Hoop’ laat nu weten dat ze in 2017 geen inzamelactie kunnen organiseren.
mei = maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Mei is internationaal de maand waarin extra aandacht gaat naar de preventie en de gevolgen van baarmoederhalskanker. Daarom roept Logo Antwerpen alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar op om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen!
(g)een teken van zwakte?!
Eén op de drie landgenoten kampt(e) al eens met psychische problemen. Misschien hebt u er ook al mee geworsteld, of overkwam het iemand die u kent? Erover praten blijft echter een torenhoge opdracht. Via ‘stigWA’, een project van psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis, AZ Sint-Jozef en gemeente & ocmw Zoersel, maken we komaf met het taboe.
in nood? 1 + 1 = 2
in nood? 1 + 1 = 2 19/04/2017
Weet uw zoon of dochter wat hij of zij moet doen bij een noodgeval? Kennen ze het noodnummer en hoe ze het moeten gebruiken? Ontdek samen met uw kind “112 kids”.
word vrijwilliger!
word vrijwilliger!  14/04/2017
Hebt u wat vrije tijd over, en wilt u die graag zinvol invullen? Of bent u zelf op zoek naar iemand die gemotiveerd en vrijblijvend hulp kan bieden? Dan bent u bij ons vrijwilligerspunt aan het juiste adres.
uw recht op een waardig levenseinde
Hebt u al nagedacht over uw levenseinde? Veel mensen denken hier wel eens over na, maar weinigen praten erover met hun arts of zetten hun wensen op papier. In ieder geval zijn er enkele zaken die u op voorhand kunt regelen, ook al bent u nu nog kerngezond.
we laten u niet vallen! | valpreventieproject
Eén op de drie thuiswonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Eén val kan op die leeftijd helaas al heel wat vervelende gevolgen hebben. Door uw woning en levensstijl (of die van uw ouders) nu al een klein beetje aan te passen, zorgt u ervoor dat u langer in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.
vernieuwing urnenmuur in Halle
Op de begraafplaats van Halle maakt de oude urnenmuur plaats voor een onderhoudsvriendelijkere versie. Dit doen we in het kader van de vergroening van de begraafplaats.
1712 | het nummer dat u belt bij vragen over geweld
1712 is de telefonische hulplijn waar iedere burger terecht kan om te spreken over elke vorm van geweld en voor het melden van kindermishandeling. Of het nu gaat om geweld binnen of buiten het gezin, recent of lang geleden, als dader, slachtoffer of getuige, voor volwassen en kinderen, deze hulplijn is er voor u.
op reis tijdens de vakantie? denk aan de Kids-ID!
Kijkt u, met het regenweer van de afgelopen dagen, ook uit naar enkele deugddoende zonnestralen? Denkt u daarbij spontaan aan een tripje naar het buitenland met het gezin? Regel dan zeker ook de Kids-ID voor de kinderen!
u versterkt de buurt | week van de vrijwilliger
De kracht van vrijwilligerswerk in onze gemeente valt niet te onderschatten. Vrijwilligers maken het buurtgevoel sterker en betekenen veel voor onze lokale gemeenschap. Tijdens de week van de vrijwilliger - van 4 tot 12 maart - zetten we u daarom graag op nummer één!
Dagen Zonder Vlees | schrijf in!
Zin in een nieuwe uitdaging nu de alcoholvrije maand februari ten einde loopt? Doe dan mee met Dagen Zonder Vlees en daag uzelf uit om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Meedoen kan al vanaf één dag per week. De actie loopt van 1 maart tot 15 april.
wonen in het woonproject ‘Het Klooster’
Naast 45 betaalbare bouwgronden werd er in het woonproject ‘Het Klooster’ ook een zone gereserveerd voor het realiseren van sociale huur- en koopwoningen. Nu deze woningen bijna klaar zijn, kunnen potentiële nieuwe bewoners zich alvast kandidaat stellen.
KWB Sint-Antonius heeft een boontje voor sociale kruidenier de NetZak
KWB Sint-Antonius heeft een hart voor mensen die het moeilijk hebben. Daarom schonken ze op donderdag 16 februari maar liefst de helft van hun opbrengst van de kerstmarkt 2016 aan onze sociale kruidenier ‘de NetZak’. Bedankt!
goedkope leningen woningfonds
Ondanks de huidige lage rentevoeten voor hypothecaire leningen slagen sommige jonge gezinnen of alleenstaanden er nog altijd niet in een eigen woning te kopen. Met de voordelige woonkredieten van het Vlaams Woningfonds kan het wél.
vakantiewerk: wie zoekt, die vindt
Gemeente & ocmw zoekt jobstudenten en monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
20 kinderen op zoek naar gastgezin tijdens de zomermaanden
Euro-Children zorgt elk jaar voor een vakantie van een viertal weken bij Vlaamse gastgezinnen voor kinderen uit probleemgebieden in Europa. Zij verwelkomen dit jaar ongeveer 40 kinderen, waarvan 20 die voor de eerste maal komen. Van deze laatsten zijn er 8 uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl, en 6 uit Kroatië en Bosnië & Herzegovina en 6 uit Slovakije.
CO is een stille sluipmoordenaar
Koolmonoxide (CO) maakt elk jaar opnieuw slachtoffers. Bij meer dan de helft van de koolmonoxidevergiftigingen (57%) heeft de vergiftiging thuis plaatsgevonden. De meest genoemde oorzaken zijn: brand, een kapotte kachel of geiser of problemen met de (centrale) verwarming (ketel).
verdient uw project een duwtje in de rug?
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug.
ophokplicht pluimvee in het hele land
Op 1 februari 2017 werd een vogelgriepvirus vastgesteld bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke. Daardoor werden de maatregelen tegen vogelgriep sinds deze week opgekrikt. De maatregelen gelden voor het hele land.
Tournée Minérale: een maand zonder alcohol
De DrugLijn en Stichting tegen Kanker slaan de handen in elkaar voor de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari 2017 alcohol een maand lang af te zweren. Februari 2017 wordt dé alcoholvrije maand, al meer dan 50.000 mensen en heel wat bedrijven, steden en organisaties doen mee. U ook?
een centraal onthaalpunt | Lokale Politie Voorkempen verhuist
In februari verhuist Lokale Politie Voorkempen de meerderheid van haar diensten naar het nieuwe complex in Brecht. U hoeft zich echter geen zorgen te maken. U kunt nog steeds terecht in de politiepost in het administratief centrum.
doe mee aan Vlaanderen feest en ontvang een feestcheque
Wilt u een feest voor uw straat of buurt organiseren? Dan is de aanloop naar de Vlaamse feestdag en uiteraard 11 juli zelf een uitgelezen moment om dat in de praktijk om te zetten. U komt dan immers in aanmerking voor een feestcheque tot 170 euro!
de allereerste schoolstapjes |  inschrijfdagen kleuters
Uw kleine kapoen staat nog maar net goed en stevig op z’n beentjes, of u moet al op zoek naar een geschikte eerste school. Wat gaat de tijd toch snel ... In onze gemeente hebt u gelukkig keuze genoeg, want we hebben maar liefst zes kleuter- en lagere scholen. Aan u de keuze waar uw oogappel zijn/haar schoolcarrière start.
gratis huisvuilzakken vanaf 30 januari
Ook dit jaar kunt u weer bij ons terecht voor een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken. U ontvangt per officieel inwonend gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2017.
Is uw verwarming in orde?
Verwarmt u uw huis met een centraal verwarmingstoestel? Laat dan zeker uw ketel jaarlijks of tweejaarlijks nazien door een erkend technicus. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar zo verwarmt u uw huis op een veilige, zuinige én milieuvriendelijke manier. Dus minder kans op CO-vergiftiging en schouwbrand, minder kans op pannes en een lager verbruik.
strengere regels voor foto identiteitskaart
Moet u weldra een nieuwe identiteitskaart hebben? Dan moet u uitkijken of de foto wel voldoet aan de nieuwe normen. “Die zijn namelijk strenger geworden”, zo meldt de dienst bevolking. “Vanaf 16 januari 2017 moeten de foto’s voor de identiteitskaarten ook voldoen aan de zogenaamde ICAO-normen zoals de paspoorten. Dit wil zeggen maximum zes maanden oud, geen glimlach en geen tanden zichtbaar.”
helpt u de straat mee proper te houden tijdens het nieuwjaarszingen?
Het nieuwjaarszingen, waarbij honderden kindervoetjes van deur tot deur gaan om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen, is een hartverwarmende traditie in onze gemeente. Hoewel er elk jaar heel wat inspanningen gedaan worden om de straten proper te houden, liep het vorig jaar toch nog fout. Let u er dus mee op dat het afval niet op de straat belandt?
solidariteit met de feestdagen
Onze oudste inwoners tijdens de kerstdagen trakteren op een bezoekje en een fruitmandje. Dat is al decennialang het opzet van de KWB van Sint-Antonius en van de Heren van Zoersel. Twintig jaar geleden besloot het gemeentebestuur om dit mooie initiatief mee te ondersteunen en uit te breiden naar deelgemeente Halle.
toelating nodig voor vuurwerk in Zoersel
Vuurwerk is duur, gevaarlijk en hinderlijk voor de omgeving. Het heeft nog al te vaak woningbranden en/of zwaargewonde brandwondenpatiënten tot gevolg. Het geknal betekent ook voor dieren, en hun baasjes, heel wat ellende! Daarom is gemeente & ocmw Zoersel er geen voorstander van. Is vuurwerk afsteken voor u toch onlosmakelijk verbonden met het inzetten van het nieuwe jaar? Doe het dan vooral doordacht én met toelating.
Zoerselaars vallen met theater STAP in de prijzen op internationaal festival in Iran
Begin december vond in Iran een internationaal theaterfestival plaats. Theater Stap kaapte er verschillende prijzen weg met het stuk ‘De Bank’. Zoerselaars Marc Bryssinck, artistiek leider en Ingrid van den Bergh, algemeen coördinator, staan mee aan de wieg van dit professioneel inclusief gezelschap. Een 20-tal acteurs, voornamelijk met het syndroom van Down, brengen theater van topniveau.
70 Zoerselaars leerden dit najaar reanimeren | schrijf nu al in voor de nieuwe cursussen
Dit najaar organiseerde gemeente & ocmw Zoersel vijf gratis reanimatiecursussen, waar maar liefst 70 inwoners en medewerkers succesvol aan deelnamen. Zij kregen gisteren hun ‘reanimatieattest’. Wilt u ook leren reanimeren? Schrijf u nu al in!
‘Nieuwjaarke zoete’
31 december, oudejaarsdag… Elk jaar trekken honderden kinderen die dag al zingend door de straten van onze drie deelgemeenten. U hebt de liedjes toch al – samen met uw kinderen – geoefend? Neen? We geven u alvast enkele liedjes mee én zochten voor u uit waar die traditie eigenlijk vandaan komt.
één minuut vrijwilligerswerk, een wereld van verschil
Niet alle Zoerselaars kunnen de feestdagen doorbrengen met familie en/of vrienden, en voelen zich tijdens deze periode vaak eenzaam. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke (on)bekende betekent veel voor hen. Doet u ook mee? Pen uw allermooiste wens dan neer op één van de wenskaartjes van ons vrijwilligerspunt.
Zoersel viert 20ste editie van haar cadeau- en kerstmarkt 'over de grenzen heen’
Hou zaterdag 10 en/of zondag 11 december alvast vrij in uw agenda, want dan organiseert gemeente & ocmw Zoersel, samen met enkele Zoerselse verenigingen, wereldraad Zoersel en welzijns- en gezondheidsraad Zoersel, de 20ste editie van haar cadeau- en kerstmarkt ‘over de grenzen heen’.
oproep: schenk een extraatje voor kerst
Met de feestdagen voor de deur wil onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ Zoerselaars die in armoede leven graag een extraatje aanbieden om te serveren tijdens hun kerstdiner. Helpt u ook mee?
schrijf ook dit jaar mee om onrecht tegen te gaan
In december vorig jaar kropen miljoenen mensen - waaronder ook heel wat Zoerselaars - in hun pen om gerechtigheid te eisen voor twaalf individuen en gemeenschappen tijdens de jaarlijkse internationale schrijfmarathon van Amnesty International! Ook dit jaar willen wij de oproep van deze mensenrechtenorganisatie ondersteunen en ieder van u aanzetten om mee te schrijven, mailen of faxen.
Zoersel en Bohicon ondertekenen samen het burgemeestersconvenant
Eind mei van dit jaar onderschreef onze burgemeester Liesbeth Verstreken, in naam van gemeente & ocmw Zoersel, al een engagementsverklaring om zich in te zetten voor de 17 nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Op 21 november volgde de logische volgende stap, en werd het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie - zoals beslist op de gemeenteraad van september - ook daadwerkelijk ondertekend.
blijf niet in de kou zitten
Hebt u een klein inkomen, dan nemen verwarmingskosten ongetwijfeld een flinke hap uit uw budget. Weet dan dat er een aantal ondersteuningsmogelijkheden bestaan.
toelating nodig voor vuurwerk in Zoersel
Is vuurwerk afsteken voor u onslosmakelijk verbonden met het inzetten van het nieuwe jaar? Doe het dan vooral doordacht én met toelating.
vijf jaar stedenband met Bohicon
Vijf jaar geleden, op 20 oktober 2011, ondertekende gemeente & ocmw Zoersel een stedenbandovereenkomst met Bohicon in Benin. Sinds de ondertekening is er – hier in Zoersel en ter plaatse in Afrika – hard gewerkt rond verschillende activiteiten, initiatieven en projecten. We geven u graag een stand van zaken.
zit uw kind goed in z’n vel?
Kinderen en jongeren recuperen vaak sneller van een negatieve ervaring of tegenslag. Toch is die veerkracht verschillend van kind tot kind. Weet u bijvoorbeeld op welke momenten uw kind wat extra steun kan gebruiken, of wanneer het een duwtje in de rug nodig heeft? We geven u graag enkele tips mee.
overzicht bewaren via thuiszorgoverleg
Komen er verschillende zorgverleners bij u thuis, maar bent u het overzicht soms kwijt? Loopt het overleg tussen uw huisarts, de thuisverpleging en andere diensten niet meer zo vlot? Of wilt u gewoon alles even op elkaar afstemmen? Dan kunt u een thuiszorgoverleg aanvragen.
11.11.11: gezondheidszorg voor iedereen
1,3 miljard mensen heeft geen toegang tot gezondheidszorg. Ze hebben geen dokter, apotheker of ziekenhuis in de buurt, laat staan dat ze die kunnen betalen. Gezondheidszorg is nochtans een mensenrecht! En daar wil 11.11.11 iets aan doen. ‘Santé! Basisgezondheidszorg voor iedereen’ is dan ook het thema van de huidige campagne van 11.11.11. Zo vanzelfsprekend ‘Santé! voor ons klinkt, zo onbereikbaar is een goede gezondheid immers voor 1,3 miljard mensen.
11-novemberherdenking gaat niet onopgemerkt voorbij
Op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. WO I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld. Heel wat gebeurtenissen vandaag de dag hebben hun oorsprong in ’14-’18. We nemen daarom al enkele jaren het initiatief om de 11-novemberherdenking niet onopgemerkt te laten voorbijgaan. Ook dit jaar bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheden volgende week vrijdag.
alcoholverslaving hoeft niet het einde te zijn
Naar aanleiding van de week van het alcoholisme vragen de Anonieme Alcoholisten (AA) aandacht voor dit maatschappelijk probleem. Alcoholisme is niet alleen een verslaving, maar ook een ziekte die gestabiliseerd kan worden.
gezonde lucht in uw woning: daar zorgt u mee voor!
Als u uw woning ventileert, zorgt u voor frisse lucht in huis. Maar waarom is dat zo belangrijk? Wanneer u niet voldoende ventileert, stapelen vocht en giftige stoffen zich snel op. Dat kan niet enkel zorgen voor schimmel, condensatie op de ramen en onaangename geurtjes … maar het kan ook gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.
organisatie parkplezier – iets voor u?
Hebt u zin om voor Zoerselse ambiance te zorgen tijdens de zomermaanden in het park van Halle? Beschikt u bovendien over het nodige organisatietalent en voldoende ervaring om dit tot een goed einde te brengen? Dan wordt u misschien de nieuwe organisator van ‘parkplezier’!
dag van de mantelzorg | u bent een held!
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u en ‘mantelzorger’ én een held! Voor al uw goede zorgen verdient u een dikke dankuwel tijdens de dag van de mantelzorg op donderdag 17 november.
reanimeren kunt u leren – ook u kunt een leven redden
Elk jaar krijgen zo’n 400.000 Europeanen een hartstilstand, waarvan 350.000 buiten het ziekenhuis, te weten op straat, op de werkvloer, tijdens of na een fysieke inspanning en het merendeel gewoon thuis. Op dit ogenblik overleeft minder dan één slachtoffer op tien. Start men onmiddellijk met reanimeren, verdubbelen of verdriedubbelen de overlevingskansen.
energiearmoede, de harde realiteit
Hebt u de verwarming al eens uit laten staan omdat u schrik had voor de energiefactuur die zou volgen? Jammer genoeg is dat voor veel mensen de harde realiteit, en daarom ook meteen ons thema tijdens de week van de armoede dit najaar.
ontdek het nieuwe vrijwilligerspunt op 15 oktober
Gemeente & ocmw Zoersel krijgt jaarlijks heel wat vragen van enerzijds verenigingen en organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers, en anderzijds van inwoners die vrijwilligerswerk willen doen. Bent u één van hen, dan kunt u vanaf 15 oktober terecht in ons gloednieuw vrijwilligerspunt.
steun Rode Neuzen Dag
Wist u dat één op vijf jongeren te maken krijgt met een psychisch probleem? En dat daarvan meer dan de helft hier niet over praat en slechts drie op tien de stap zet naar professionele hulp? Om het taboe rond psychische problemen verder te doorbreken organiseren VTM, Qmusic en Belfius opnieuw de ‘Rode Neuzen Dag’ op 3 december.
een groener erepark op begraafplaats in Sint-Antonius
U hebt het misschien gemerkt, op het kerkhof in Sint-Antonius zijn er al een tijdje werken aan de gang. Bedoeling is om het erepark van de begraafplaats te vergroenen, en dus maken de kiezelpaadjes en het liggend gedeelte van de grafsteen plaats voor gras. De rechtopstaande kopstukken blijven uiteraard behouden.
bescherm u tegen griep
Griep treft elke winter één op de tien mensen. Meestal geneest u vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan ‘een ordinaire griep’ ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom best vaccineren. Jaarlijkse griepvaccinatie biedt immers de beste kans om zonder griep de winter door te komen.
sociale kruidenier de NetZak opent z’n deuren
Op donderdag 6 oktober opent de NetZak, de gloednieuwe sociale kruidenier in Zoersel, zijn deuren. Een ploeg enthousiaste vrijwilligers zet vanaf dan elke donderdag de winkeldeur open voor mensen in armoede. Zij kunnen er terecht voor kwalitatieve basisproducten - voornamelijk gezonde voeding, huishoud- en lichaamsverzorgingsproducten - aan sterk verminderde prijzen.
trek mee aan de kar van het welzijns- en gezondheidsbeleid in Zoersel
De Zoerselse welzijns- en gezondheidsraad timmert mee aan het sociaal en gezondheidsbeleid in onze gemeente. Thema’s zoals de Buurtbus, het huis van de zorg, de sociale kruidenier, het lokaal vluchtelingenbeleid, gezondheidscampagnes … komen er aan bod en krijgen van daaruit mee vorm.
Zoersel ontvangt Kosovaarse studenten voor specialisatieopleiding ‘autismespectrumstoornissen’
Zoals u wellicht weet, is de maatschappelijke situatie in Kosovo nog steeds erg schrijnend. De resterende tekenen van het gewapend conflict op de Balkan (1996-1999) zijn nog overal in het straatbeeld aanwezig, alsook erg zichtbaar in het affect van de bevolking.
terug naar school: ochtendstress vermijden
Na de zomervakantie is het voor heel wat kinderen opnieuw flink aanpassen tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar. Maar ook voor ouders is het terug wennen. De volgende tips kunnen u helpen om de septemberochtenden vlotter te laten verlopen.
graag uw mening over onze zomerwerking - óók als uw kinderen niet deelnamen!
Net zoals elk jaar werkten onze jeugddienst en een team van monitoren afgelopen zomer een uitgebreid zomeraanbod uit. Om te kunnen blijven evolueren, willen we ons aanbod en onze manier van werken grondig evalueren. Uw mening is daarbij zeer belangrijk, óók als uw kinderen niet deelnamen!
zet zitvolley mee op de kaart
Slechts drie clubs in Vlaanderen doen aan zitvolleybal, een afgeleide vorm van volleybal voor mensen met een handicap die al zittend wordt gespeeld. Samen met een aantal partners wil de Zoerselse club Scabazoe - één van die drie - deze Olympische sport promoten en terug op de kaart zetten.
veilig terug naar school
Vanaf donderdag gaat uw zoon- of dochterlief weer elke morgen, gepakt en gezakt, op weg naar school. Wil hij of zij te voet of met de fiets op pad? Een goede keuze, want dat is gezond, goedkoop en milieuvriendelijk! Maar vraagt u zich af of de weg naar school wel veilig is? Deze tips helpen u en uw kind al een heel eind op weg.
vriend van de thermostaat
Dit najaar zetten heel wat Antwerpse gemeenten, samen met de provincie, in op ‘optimaal verwarmen’. Want door bewuster te verwarmen, kunt u heel wat energie besparen. Om iedereen hier attent op te maken, zijn wij op zoek naar enkele vrijwilligers die geïnteresseerde inwoners tips op maat willen geven en hen helpen bij het optimaal instellen van hun verwarming.
83-jarige Maria bakt koekjes à volonté voor 80-plussers
Tijdens de zomermaanden loopt onze jaarlijkse actie ‘wij weten elkaar wonen’, waarbij alle 80-plussers die in onze gemeente nog thuis of in een assistentiewoning wonen een bezoekje krijgen. De vrijwilligers die bij hen langsgaan, doen dat niet met lege handen. Ze nemen een pakje koekjes mee, die speciaal voor deze actie met veel liefde worden gebakken door de bewoners van Monnikenheide.
nuttige tips bij hittegolf en ozonpieken
Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, wordt het vanaf volgende week nog een mooie zomer. Maar dit heeft ook een keerzijde. Door hitte en ozonpieken in de lucht kunnen heel wat mensen zich onwel voelen. Vermijd daarom zware inspanningen op hete zomerdagen en drink voldoende water!
voor minder dan 1 euro per week met de Omnipas 65+ van De Lijn
Naar de kapper? Een uitstapje met de kleinkinderen? Of gaan lunchen met vrienden? De chauffeurs van De Lijn brengen u met plezier overal naartoe. Vlakbij huis of wat verder weg. Want met uw Omnipas 65+ reist u overal in Vlaanderen onbeperkt met elke bus en tram van De Lijn. En dat tegen een voordeeltarief!
Zoerselse Martine Jordaens onderging 25 jaar geleden hart- en longtransplantatie
Twee augustus 1991. Die dag staat voor altijd in het geheugen gegrift van de Zoerselse Martine Jordaens (40). Dankzij een dubbele long- en harttransplantatie kreeg Martine toen een tweede kans op een gezond en lang leven.
Wat met uw huisdier als u op reis gaat?
Neemt u uw huisdier mee op vakantie? Of zorgt u voor opvang in een pension of bij vrienden of familie? De dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.
open schoolspeelplaats Pierenbos gaat toe omwille van afbraakwerken
Sinds enkele jaren konden uw kinderen en/of de kinderen uit uw buurt ook buiten de schooluren spelen op de open schoolspeelplaats van Pierenbos (Halle-Velden). Omwille van de (voorbereidende) werkzaamheden en de daaropvolgende afbraak van de school, is dit geen veilige plek meer om te spelen. Gemeente & ocmw Zoersel ziet zich dan ook genoodzaakt om de open schoolspeelplaats vanaf 25 juli te sluiten.
begraafplaatsen krijgen sterretjesweide
De gemeenteraad keurde eind juni het nieuwe uniforme begraafplaatsreglement goed. De tekst werd aangevuld met de nieuwe reglementering over de sterretjesweiden. Een sterretjesweide biedt ouders de mogelijkheid om levenloos geboren kinderen, ongeacht de duur van de zwangerschap, een rustplaats te geven waar zij herdacht kunnen worden. De strooiweide kan ook gebruikt worden als laatste rustplaats voor overleden kinderen tot 10 jaar.
klusjesdienst maakt woning verhuren via sociaal verhuurkantoor nu nog interessanter
Bent u het beu om als eigenaar veel tijd en energie te steken in het beheer van uw huurwoning? Verhuur ze dan aan sociaal verhuurkantoor (SVK) Het SaS. Naast de zekerheden die u al geniet via de woninghuurwet, biedt het SVK nog tal van andere voordelen: zeker van uw maandelijkse huurinkomsten, verhuren aan een professionele partner, geen leegstand … en nu ook een degelijk onderhoud van uw woning met een eigen klusjesdienst.
geïnformeerd, voorbereid, samen
Natuurfenomenen kunnen zich overal voordoen. Die gezellige familie-uitstap op een zomerse dag kan door een verkeersongeval plots uitdraaien op een urenlange wachttijd in een hete auto. Een grote industriebrand in de omgeving, een gaslek, een treinongeval … kunnen ertoe leiden dat u thuis, op het werk of onderweg betrokken raakt bij een noodsituatie. Indien u goed bent voorbereid, kunt u de gevolgen hiervan, voor u persoonlijk, beperken.
Zoersel wordt Plan Ouder van 14-jarige Alida
Het personeel van gemeente & ocmw Zoersel sloeg vorige week de handen in elkaar en werd de trotse Plan Ouder van de 14-jarige Alida uit Couffo, Benin. Met het Plan Ouderschap investeren we niet enkel in een betere toekomst voor het meisje zelf, maar ook voor haar gezin en de hele gemeenschap.
eerste rit voor de Buurtbus, een nieuwe speler binnen het zorgvervoerslandschap
De Buurtbus - een initiatief van de ocmw’s van Malle, Zandhoven en Zoersel, in samenwerking met KINA P.V. en Handicar vzw en onder impuls van de provincie Antwerpen - maakte haar eerste rit.
word haagdonor en vergroot de hoop
Hebt u een taxushaag? Dan bent u één van de vele Vlamingen in het bezit van een plant die levens kan redden. Een taxushaag bevat immers de grondstof waarmee chemotherapieën - om kanker te bestrijden - worden gemaakt.
nieuw klasmateriaal voor school in Crucea
Met de steun van het jumelagecomité Zoersel-Crucea vzw kon de plaatselijke school in het Roemeense dorpje Crucea een heel aantal schoolbanken vernieuwen, een interactief bord installeren én twee printers aankopen. De vernieuwingen kaderen in het ‘vijfjarenplan voor samenwerking’ dat in 2015 door de beide burgemeesters en comitévoorzitters ondertekend werd.
Zoersel, gemeente met een hart
Uit handen van Anita Luyckx en Katleen Tops, van de lokale Rode Kruisafdeling, ontvingen ocmw-voorzitter Katrien Schryvers en peter van de actie Dieter Coppens vorige week het label ‘gemeente met een hart’. De zoektocht van gemeente & ocmw Zoersel de afgelopen weken naar nieuwe kandidaat-bloeddonoren leverde exact 105 nieuwe registraties op - oftewel 105 Zoerselaars die zich engageren om bloed te geven.
uw nalatenschap met succes gepland
Denkt u soms al eens na over de voorbereiding van uw erfenis? Waarschijnlijk niet. Er zijn immers leukere dingen in het leven. Toch is het nu al nuttig om daar even bij stil te staan. Weet u bijvoorbeeld wat er met uw roerende of onroerende goederen gebeurt als u samenwonend bent? En wat als u getrouwd bent?
Zoersel ondertekent duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Op 27 september 2015 legde de VN 17 nieuwe doelstellingen vast voor een duurzame ontwikkeling van de wereld tot 2030. Die vervangen de 8 VN-Millenniumdoelstellingen 2000-2015. Later vandaag zal onze burgemeester, in naam van gemeente & ocmw Zoersel, een engagementsverklaring voor deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen onderschrijven.
Zoersel ontvangt label ‘Zot van Te Gek!?’
Onze gemeente ontving vorige week het label ‘Zot van Te Gek!?’ uit de handen van Marc Hellinckx (coördinator van Te Gek?!) en Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. Het label is een erkenning voor de inspanningen die we in Zoersel doen om het taboe op geestelijke gezondheidszorg te doorbreken en om mensen die psychisch kwetsbaar zijn te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken.
al gevaccineerd tegen de mazelen?
Mazelen wordt vaak aanzien als een typische kinderziekte. Ten onrechte, want vooral (jong)volwassenen lopen nog risico om de mazelen te krijgen. Bent u tussen 20 en 45 jaar, dan is de kans immers groot dat u niet (voldoende) bent gevaccineerd en de ziekte ook nooit hebt doorgemaakt in uw kinderjaren. Tot eind 2016 zijn de twee vaccins die u nodig hebt gratis te verkrijgen bij uw huisarts of arbeidsgeneeskundige dienst.
tentoonstelling Haider Jabbar, kunstenaar op de vlucht voor oorlog en geweld
Nog elke dag ontvluchten mensen hun thuisland. Ze vluchten omdat hun veiligheid in gevaar is - door oorlog, vanwege hun politieke overtuiging, de godsdienst die ze belijden ... Een van hen is Haider Jabbar, een kunstenaar uit Bagdad (Irak) die sinds enkele maanden in Zoersel verblijft. In zijn werk toont hij de vele slachtoffers die hun leven lieten in de conflicten in Irak.
kaap van de 100 bereikt!
Zoals u allicht al weet, sloegen gemeente & ocmw Zoersel en het Rode Kruis de handen in elkaar en gingen we deze en vorige maand op zoek naar 100 nieuwe kandidaat-bloeddonoren. 70 % van de bevolking heeft immers ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl slechts 3 % van de Vlamingen bloed geeft. Dat kan dus, ook in Zoersel, heel wat beter. Het doet ons heel veel plezier te kunnen zeggen dat we die kaap van de 100 intussen overschreden hebben!
studiedag ‘groetjes vanuit de psychiatrie’
Ik ben opgenomen in de psychiatrie. Ziet u hetzelfde wanneer u naar mij kijkt in de wereld buiten het domein? Wat weet u over mij? Daar moeten we het over hebben. Want ik ben niet de norm. Ik ben de uitzondering. Daarom nodig ik u uit. Op onze studiedag. Om te ontmoeten. Te spreken ... en samen het taboe te doorbreken.
registreer voor de zomerwerking
De zomermaanden komen in zicht. Ook dit jaar zorgt onze jeugddienst, samen met een tof team van monitoren, voor eindeloos speelplezier in de grote vakantie. Hebt u thuis dus kinderen tussen 4 en 14 jaar rondlopen met serieuze speelkriebels? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie!
verblijfsregister bij co-ouderschap
Wanneer ouders scheiden of uit elkaar gaan, stelt zich de vraag op welk adres de (minderjarige) kinderen ingeschreven zullen worden: bij de moeder of bij de vader. Als ze steeds op één plaats verblijven, is dit evident. Bij co-ouderschap bijvoorbeeld kan dat echter wel een probleem vormen. Tot voor kort kon u immers slechts één adres vermelden in het bevolkingsregister.
elke LOI-woning in Zoersel krijgt zijn eigen ‘buddy’
Het Lokaal Opvanginitiatief (LOI), het opvangcentrum voor vluchtelingen van gemeente & ocmw Zoersel, kan al een tijdje rekenen op de hulp van een enthousiast team van vrijwilligers. Zij helpen asielzoekers bijvoorbeeld bij het leren van de taal of betrekken hen bij het dorpsleven. Elke LOI-woning krijgt sinds kort een aantal vrijwilligers toegewezen als vaste vertrouwenspersonen of buddy’s.
Zoerselse scholen stappen en trappen voor het goede doel
Niet alle mensen hebben het even goed. Daarom zetten de leerkrachten en de leerlingen van onze Zoerselse scholen zich elk jaar in voor enkele goede doelen. Dit jaar werd er bijvoorbeeld weer heel wat gestapt en getrapt tijdens verschillende sponsortochten, werd er (eerlijke) koffie verkocht en een spaaractie op poten gezet.
duurzaam leven | kookworkshop ‘koken met restjes’
Samen met Climate Alliance, een Europese belangenvereniging, engageert gemeente & ocmw Zoersel zich om de Zoerselaar bewuster en duurzamer te doen leven. Want een goed én duurzaam leven is simpel en zit in kleine veranderingen als de fiets nemen, kraantjeswater drinken en meer tijd doorbrengen met uw kinderen. Probeer het zelf!
naaiworkshops voor kinderen ten voordele van de Mediclowns
Wilt uw zoon of dochter wel eens een eigen knuffeldier of tas ontwerpen en naaien? Dan kunnen ze hiervoor binnenkort terecht bij Zoerselaars Ines Stevens en Wim Vermonden. Zij organiseren beide workshops namelijk om geld in te zamelen voor de Mediclowns. Ines en Wim zijn twee van de 60 lopers die, ten voordele van de Mediclowns, deelnemen aan de New York City marathon in november, maar hiervoor eerst € 6.000 bij elkaar moeten krijgen.
tover uw straat om tot een speelparadijs
Tijdens de zomervakantie kunt u van uw straat een speelstraat maken waar uw kinderen tijdens een bepaalde periode vrij en veilig kunnen hinkelen, rolschaatsen, springen, huppelen en nog zo veel meer leuke dingen doen. Het vraagt wel een kleine voorbereiding om zo’n straat aan te vragen. Begin er dus nu alvast aan want de aanvragen moeten binnen zijn voor 16 mei.
word onze 100ste bloeddonor en win een verrassingspakket
Eerder deze maand riepen we u op om kandidaat-bloeddonor te worden. 70% van de bevolking heeft immers ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl slechts 3% van de Vlamingen bloed geeft! Intussen zijn we al ver gevorderd, wat geweldig is, maar toch zouden we graag de magische kaap van de 100 bereiken en doen we nogmaals een warme oproep om u te registreren. Voor de honderdste hebben we bovendien een leuke verrassing in petto.
recordopbrengst kerstmarkt gaat naar het goede doel
Misschien dronk of kocht u ook iets op onze kerstmarkt in december? Dan is het mede dankzij uw komst dat wij afgelopen maandag maar liefst € 7.000 mochten verdelen onder twee goede doelen. Feestvarken vzw en inloophuis De Steenhouwer gingen elk met € 3.500 naar huis. Geld dat heel goed besteed zal worden!
tentoonstelling Zoersels diamantverleden absoluut bezoekje waard
Het diamantverleden is typisch voor de Kempen. Spontaan associëren we dit met de gemeenten Grobbendonk, Nijlen, Berlaar, Vorselaar … Wellicht minder bekend is dat ook onze eigen gemeente een diamantverleden kent. Dat kunt u vanaf zondag komen ontdekken!
dienst
gezondheid en wereld

gezondheid & wereld
administratief centrum
Handelslei 167, 2980 Zoersel

ocmw-dienst maatschappelijk welzijn
ocmw-dienst thuiszorg