A  A  A  A 
nieuws rond leven en welzijn
koffie & formulieren | eerste hulp bij paperassen
Hebt u soms problemen met het begrijpen van een brief of document? Lijkt het invullen van een bepaald formulier op een onbegonnen werk? Geen zorgen: vanaf nu kunt u bij “koffie & formulieren” terecht voor eerste hulp bij paperassen! (foto: Anne Turfkruijer)
hart onder de riem van kankerpatiënten tijdens Dag tegen Kanker
Op donderdag 19 oktober, Dag tegen Kanker, steekt heel Vlaanderen een immens hart onder de riem van alle (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Het bekende, gele lintje wordt die dag opgespeld in ziekenhuizen, zorgorganisaties, woonzorgcentra, bedrijven, scholen ... en ook bij ons! Alle medewerkers van gemeente & ocmw Zoersel willen op die manier (ex-)patiënten en hun naasten hun steun betuigen.
week van de armoede | vraag hulp, u hebt er recht op!
Voor veel problemen bestaan oplossingen. Toch durven we vaak geen hulp vragen, of weten we gewoon niet dat er in de meeste situaties wel hulp bestaat voor ons probleem. Daar willen we tijdens onze week van de armoede – van 16 tot 21 oktober – iets aan doen!
Eurozoersel zoekt gastgezinnen
Interesseert u zich voor andere culturen? Vindt u nieuwe mensen leren kennen boeiend? Misschien bent u dan het ideale gastgezin voor de bezoekers uit onze zustergemeentes.
Mijn DOSSIER in het Rijksregister
Wist u dat u via Mijn DOSSIER, de online toepassing van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, zelf attesten kunt opvragen uit het Rijksregister of uw persoonlijk dossier kunt raadplegen? Het is dus niet voor alle attesten nodig om naar het administratief centrum te komen.
Zoerselse sociale kruidenier de NetZak viert eerste verjaardag
Exact een jaar geleden opende onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ de deuren. Dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Het hele vrijwilligersteam van de NetZak en alle klanten werden getrakteerd op een lekker stukje taart. De eer was aan ocmw-voorzitter Katrien Schryvers om de taart aan te snijden.
4 voor 12
4 voor 12 25/09/2017
Een aantal signalen kunnen erop wijzen dat het niet goed gaat met iemand. Zeker wanneer meerdere signalen zich geruime tijd voordoen, kunnen die aangeven dat de persoon in kwestie psychische problemen heeft én hulp nodig heeft. De Vlaamse campagne ‘4 voor 12’ wil u ertoe aanzetten oog te hebben voor deze signalen en ermee aan de slag te gaan.
nieuwe gemeentelijke basisschool Pierenbos gooit deuren open
Gaan uw kinderen naar school in Pierenbos, dan hebt u ongetwijfeld al eens een kijkje kunnen nemen in het gloednieuwe schoolgebouw. Bent u benieuwd naar meer? Of hebt u helemaal geen kinderen die schoollopen in Halle, maar bent u wel nieuwsgierig naar hoe de nieuwe school er vanbinnen uitziet? Neem dan alvast uw agenda er even bij.
de vredesvlag wappert ook in Zoersel
Donderdag 21 september is het opnieuw ‘Internationale Dag voor de Vrede’. Deze dag werd door de Verenigde Naties (VN) in het leven geroepen om ‘de idealen van vrede te promoten’. Ook in Zoersel hangen we die dag de Vredesvlag uit om de campagne te ondersteunen.
zwerfvuil en sluikstort blijven niet onopgemerkt
Stoort u zich ook zo aan afval dat achterblijft op straten, pleinen en andere openbare plaatsen? Dan bent u zeker niet de enige. Samen met IGEAN en Lokale Politie Voorkempen nemen we dan ook graag deel aan de ‘handhavingsweek’, waarbij we een extra oogje in het zeil zullen houden om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan.
Zoersel trekt pleegzorgcampagne in provincie Antwerpen
Vandaag ondertekenden we samen met Pleegzorg Antwerpen (de provinciale tak van Pleegzorg Vlaanderen) een samenwerkingsovereenkomst rond pleegzorg. Hiermee trapt onze gemeente de wervingscampagne voor pleegzorggemeenten in de provincie Antwerpen in gang. Met de ondertekening van het charter willen we pleegzorg in onze gemeente bekender maken en verder uitbouwen.
voorwaarden voor Z|pas vereenvoudigd
Woont u in Zoersel en hebt u een beperkt inkomen, dan kunt u sinds 1 september 2014 beroep doen op de Z|pas. Op die manier willen wij u onder andere meer mogelijkheden geven om te participeren aan activiteiten. Voortaan bepaalt enkel het (gezins)inkomen of u een Z|pas kan bekomen. Het sociaal statuut speelt geen rol meer.
wilt u kinderen helpen bij hun huiswerk?
Het nieuwe schooljaar is intussen op gang getrapt. Dat betekent dat heel wat kinderen ’s avonds ook weer huiswerk voor de boeg hebben. Om gezinnen te helpen waarbij dit niet zo vlot verloopt, zijn ons vrijwilligerspunt en de opvoedingswinkel op zoek naar vrijwillige huiswerkbegeleiders.
maak een afspraak met onze sociale dienst!
We weten dat de zoektocht naar passende hulpverlening of bepaalde tegemoetkomingen en rechten niet altijd van een leien dakje loopt. We willen u daarbij heel graag helpen.
oproep | sociale projecten die ondersteuning kunnen gebruiken
Tijdens het tweede weekend van december is er gewoontegetrouw opnieuw de Zoerselse kerstmarkt. Te vroeg voor kerstsfeer, denkt u? Voor solidariteit is het nooit te vroeg: we zoeken nog één of meer sociale projecten om onze opbrengst mee te delen!
als eerste op de hoogte met BE-Alert
Bij een grote brand, een overstroming of een andere ramp in uw buurt, willen we u zo snel mogelijk kunnen verwittigen. BE-Alert zorgt ervoor dat u als eerste op de hoogte bent en meer informatie krijgt over wat u moet doen. Schrijf snel in!
doe alsof u thuis bent... en gooi uw afval niet op de grond
Niemand heeft graag een stort voor zijn deur. Gaat u mee voor een properdere gemeente? Laat dit zien in het straatbeeld en doe mee met de wedstrijd van ‘De Mooimakers’.
wordt Laura Miss Exclusive?
De 17-jarige schone uit Zoersel, Laura Duymelinck, gaat in het najaar volop voor het kroontje van Miss Exclusive. Haar pr-molen draait op volle toeren, want “als je Miss wil worden, moet je er natuurlijk ook voor werken!”
Dag van de Mantelzorg | inschrijven tot 1 september
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u een ‘mantelzorger’ én verdient u een hele grote pluim! Die pluim krijgt u van ons in de vorm van een heerlijk (gratis) verwendagje op vrijdag 15 september. Schrijf snel in!
zomerbuurtbabbels
zomerbuurtbabbels 30/06/2017
Zin om uw buren en uw gemeentebestuur beter te leren kennen? Dan nodigen we u uit op één van de zomerbuurtbabbels in juli en augustus. Het plaatselijk buurtcomité staat alvast klaar met een tap, zodat de kelen op tijd en stond gesmeerd worden.
Geïntegreerd breed onthaal (gbo)
Weet u bij welke organisaties of instanties u moet zijn wanneer u een probleem hebt of hulp of zorg nodig hebt? De ervaring leert ons dat niet iedereen daarin slaagt. De medewerkers van ons nieuw ‘geïntegreerd breed onthaal’ (of gbo) helpen u graag verder.
hittegolf | een heet onderwerp
Het was puffen deze week! Hopelijk hebt u het hoofd koel kunnen houden en hebben we de ergste zweetbuien achter de rug. Het onderwerp is echter nog niet van tafel. Even een toelichting over het verbod op waterverspilling, het huidige brandgevaar (code rood!) en de zorg voor onszelf en anderen tijdens hete dagen.
jeugdhulp en vertrouwenspersonen
Iedereen heeft al wel eens een vraag of een probleem. De meeste jongeren kunnen hiervoor terecht bij vrienden of ouders. Jongeren in de jeugdhulp kunnen zich ook – ongeacht hun leeftijd – laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.
registreren van herlaadkaarten
Hebt u uw herlaadkaart (prepaid simkaart) al geregistreerd op uw naam? Dit is verplicht sinds december vorig jaar. Maar niet iedereen deed dit al. Het is nog niet te laat om u alsnog te identificeren en de herlaadkaarten weer te activeren.
vogelgriep | twee nieuwe besmettingen bij hobbyvogels
Er zijn opnieuw besmettingen met vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij twee hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Als gevolg geldt er sinds woensdag in heel het land een verbod op verkoop van pluimvee op openbare markten en zijn alle verzamelingen met pluimvee verboden.
veranderen van energieleverancier is gratis
16 procent van de Vlamingen denkt dat ze bij het veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Niets is minder waar! Veranderen van leverancier is gratis. En uw nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met uw huidige leverancier.
géén taxusinzameling 2017
Sinds 2008 snoeien we met zijn allen gewillig onze taxushagen en doneren we het snoeisel voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker. De inzamelende organisatie ‘Vergroot de Hoop’ laat nu weten dat ze in 2017 geen inzamelactie kunnen organiseren.
mei = maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Mei is internationaal de maand waarin extra aandacht gaat naar de preventie en de gevolgen van baarmoederhalskanker. Daarom roept Logo Antwerpen alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar op om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen!
(g)een teken van zwakte?!
Eén op de drie landgenoten kampt(e) al eens met psychische problemen. Misschien hebt u er ook al mee geworsteld, of overkwam het iemand die u kent? Erover praten blijft echter een torenhoge opdracht. Via ‘stigWA’, een project van psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis, AZ Sint-Jozef en gemeente & ocmw Zoersel, maken we komaf met het taboe.
in nood? 1 + 1 = 2
in nood? 1 + 1 = 2 19/04/2017
Weet uw zoon of dochter wat hij of zij moet doen bij een noodgeval? Kennen ze het noodnummer en hoe ze het moeten gebruiken? Ontdek samen met uw kind “112 kids”.
word vrijwilliger!
word vrijwilliger!  14/04/2017
Hebt u wat vrije tijd over, en wilt u die graag zinvol invullen? Of bent u zelf op zoek naar iemand die gemotiveerd en vrijblijvend hulp kan bieden? Dan bent u bij ons vrijwilligerspunt aan het juiste adres.
uw recht op een waardig levenseinde
Hebt u al nagedacht over uw levenseinde? Veel mensen denken hier wel eens over na, maar weinigen praten erover met hun arts of zetten hun wensen op papier. In ieder geval zijn er enkele zaken die u op voorhand kunt regelen, ook al bent u nu nog kerngezond.
we laten u niet vallen! | valpreventieproject
Eén op de drie thuiswonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Eén val kan op die leeftijd helaas al heel wat vervelende gevolgen hebben. Door uw woning en levensstijl (of die van uw ouders) nu al een klein beetje aan te passen, zorgt u ervoor dat u langer in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.
vernieuwing urnenmuur in Halle
Op de begraafplaats van Halle maakt de oude urnenmuur plaats voor een onderhoudsvriendelijkere versie. Dit doen we in het kader van de vergroening van de begraafplaats.
1712 | het nummer dat u belt bij vragen over geweld
1712 is de telefonische hulplijn waar iedere burger terecht kan om te spreken over elke vorm van geweld en voor het melden van kindermishandeling. Of het nu gaat om geweld binnen of buiten het gezin, recent of lang geleden, als dader, slachtoffer of getuige, voor volwassen en kinderen, deze hulplijn is er voor u.
op reis tijdens de vakantie? denk aan de Kids-ID!
Kijkt u, met het regenweer van de afgelopen dagen, ook uit naar enkele deugddoende zonnestralen? Denkt u daarbij spontaan aan een tripje naar het buitenland met het gezin? Regel dan zeker ook de Kids-ID voor de kinderen!
u versterkt de buurt | week van de vrijwilliger
De kracht van vrijwilligerswerk in onze gemeente valt niet te onderschatten. Vrijwilligers maken het buurtgevoel sterker en betekenen veel voor onze lokale gemeenschap. Tijdens de week van de vrijwilliger - van 4 tot 12 maart - zetten we u daarom graag op nummer één!
Dagen Zonder Vlees | schrijf in!
Zin in een nieuwe uitdaging nu de alcoholvrije maand februari ten einde loopt? Doe dan mee met Dagen Zonder Vlees en daag uzelf uit om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Meedoen kan al vanaf één dag per week. De actie loopt van 1 maart tot 15 april.
wonen in het woonproject ‘Het Klooster’
Naast 45 betaalbare bouwgronden werd er in het woonproject ‘Het Klooster’ ook een zone gereserveerd voor het realiseren van sociale huur- en koopwoningen. Nu deze woningen bijna klaar zijn, kunnen potentiële nieuwe bewoners zich alvast kandidaat stellen.
KWB Sint-Antonius heeft een boontje voor sociale kruidenier de NetZak
KWB Sint-Antonius heeft een hart voor mensen die het moeilijk hebben. Daarom schonken ze op donderdag 16 februari maar liefst de helft van hun opbrengst van de kerstmarkt 2016 aan onze sociale kruidenier ‘de NetZak’. Bedankt!
goedkope leningen woningfonds
Ondanks de huidige lage rentevoeten voor hypothecaire leningen slagen sommige jonge gezinnen of alleenstaanden er nog altijd niet in een eigen woning te kopen. Met de voordelige woonkredieten van het Vlaams Woningfonds kan het wél.
vakantiewerk: wie zoekt, die vindt
Gemeente & ocmw zoekt jobstudenten en monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
20 kinderen op zoek naar gastgezin tijdens de zomermaanden
Euro-Children zorgt elk jaar voor een vakantie van een viertal weken bij Vlaamse gastgezinnen voor kinderen uit probleemgebieden in Europa. Zij verwelkomen dit jaar ongeveer 40 kinderen, waarvan 20 die voor de eerste maal komen. Van deze laatsten zijn er 8 uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl, en 6 uit Kroatië en Bosnië & Herzegovina en 6 uit Slovakije.
CO is een stille sluipmoordenaar
Koolmonoxide (CO) maakt elk jaar opnieuw slachtoffers. Bij meer dan de helft van de koolmonoxidevergiftigingen (57%) heeft de vergiftiging thuis plaatsgevonden. De meest genoemde oorzaken zijn: brand, een kapotte kachel of geiser of problemen met de (centrale) verwarming (ketel).
verdient uw project een duwtje in de rug?
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug.
ophokplicht pluimvee in het hele land
Op 1 februari 2017 werd een vogelgriepvirus vastgesteld bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke. Daardoor werden de maatregelen tegen vogelgriep sinds deze week opgekrikt. De maatregelen gelden voor het hele land.
Tournée Minérale: een maand zonder alcohol
De DrugLijn en Stichting tegen Kanker slaan de handen in elkaar voor de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari 2017 alcohol een maand lang af te zweren. Februari 2017 wordt dé alcoholvrije maand, al meer dan 50.000 mensen en heel wat bedrijven, steden en organisaties doen mee. U ook?
een centraal onthaalpunt | Lokale Politie Voorkempen verhuist
In februari verhuist Lokale Politie Voorkempen de meerderheid van haar diensten naar het nieuwe complex in Brecht. U hoeft zich echter geen zorgen te maken. U kunt nog steeds terecht in de politiepost in het administratief centrum.
doe mee aan Vlaanderen feest en ontvang een feestcheque
Wilt u een feest voor uw straat of buurt organiseren? Dan is de aanloop naar de Vlaamse feestdag en uiteraard 11 juli zelf een uitgelezen moment om dat in de praktijk om te zetten. U komt dan immers in aanmerking voor een feestcheque tot 170 euro!
de allereerste schoolstapjes |  inschrijfdagen kleuters
Uw kleine kapoen staat nog maar net goed en stevig op z’n beentjes, of u moet al op zoek naar een geschikte eerste school. Wat gaat de tijd toch snel ... In onze gemeente hebt u gelukkig keuze genoeg, want we hebben maar liefst zes kleuter- en lagere scholen. Aan u de keuze waar uw oogappel zijn/haar schoolcarrière start.
gratis huisvuilzakken vanaf 30 januari
Ook dit jaar kunt u weer bij ons terecht voor een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken. U ontvangt per officieel inwonend gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2017.
Is uw verwarming in orde?
Verwarmt u uw huis met een centraal verwarmingstoestel? Laat dan zeker uw ketel jaarlijks of tweejaarlijks nazien door een erkend technicus. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar zo verwarmt u uw huis op een veilige, zuinige én milieuvriendelijke manier. Dus minder kans op CO-vergiftiging en schouwbrand, minder kans op pannes en een lager verbruik.
strengere regels voor foto identiteitskaart
Moet u weldra een nieuwe identiteitskaart hebben? Dan moet u uitkijken of de foto wel voldoet aan de nieuwe normen. “Die zijn namelijk strenger geworden”, zo meldt de dienst bevolking. “Vanaf 16 januari 2017 moeten de foto’s voor de identiteitskaarten ook voldoen aan de zogenaamde ICAO-normen zoals de paspoorten. Dit wil zeggen maximum zes maanden oud, geen glimlach en geen tanden zichtbaar.”
helpt u de straat mee proper te houden tijdens het nieuwjaarszingen?
Het nieuwjaarszingen, waarbij honderden kindervoetjes van deur tot deur gaan om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen, is een hartverwarmende traditie in onze gemeente. Hoewel er elk jaar heel wat inspanningen gedaan worden om de straten proper te houden, liep het vorig jaar toch nog fout. Let u er dus mee op dat het afval niet op de straat belandt?
solidariteit met de feestdagen
Onze oudste inwoners tijdens de kerstdagen trakteren op een bezoekje en een fruitmandje. Dat is al decennialang het opzet van de KWB van Sint-Antonius en van de Heren van Zoersel. Twintig jaar geleden besloot het gemeentebestuur om dit mooie initiatief mee te ondersteunen en uit te breiden naar deelgemeente Halle.
toelating nodig voor vuurwerk in Zoersel
Vuurwerk is duur, gevaarlijk en hinderlijk voor de omgeving. Het heeft nog al te vaak woningbranden en/of zwaargewonde brandwondenpatiënten tot gevolg. Het geknal betekent ook voor dieren, en hun baasjes, heel wat ellende! Daarom is gemeente & ocmw Zoersel er geen voorstander van. Is vuurwerk afsteken voor u toch onlosmakelijk verbonden met het inzetten van het nieuwe jaar? Doe het dan vooral doordacht én met toelating.
Zoerselaars vallen met theater STAP in de prijzen op internationaal festival in Iran
Begin december vond in Iran een internationaal theaterfestival plaats. Theater Stap kaapte er verschillende prijzen weg met het stuk ‘De Bank’. Zoerselaars Marc Bryssinck, artistiek leider en Ingrid van den Bergh, algemeen coördinator, staan mee aan de wieg van dit professioneel inclusief gezelschap. Een 20-tal acteurs, voornamelijk met het syndroom van Down, brengen theater van topniveau.
70 Zoerselaars leerden dit najaar reanimeren | schrijf nu al in voor de nieuwe cursussen
Dit najaar organiseerde gemeente & ocmw Zoersel vijf gratis reanimatiecursussen, waar maar liefst 70 inwoners en medewerkers succesvol aan deelnamen. Zij kregen gisteren hun ‘reanimatieattest’. Wilt u ook leren reanimeren? Schrijf u nu al in!
‘Nieuwjaarke zoete’
31 december, oudejaarsdag… Elk jaar trekken honderden kinderen die dag al zingend door de straten van onze drie deelgemeenten. U hebt de liedjes toch al – samen met uw kinderen – geoefend? Neen? We geven u alvast enkele liedjes mee én zochten voor u uit waar die traditie eigenlijk vandaan komt.
één minuut vrijwilligerswerk, een wereld van verschil
Niet alle Zoerselaars kunnen de feestdagen doorbrengen met familie en/of vrienden, en voelen zich tijdens deze periode vaak eenzaam. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke (on)bekende betekent veel voor hen. Doet u ook mee? Pen uw allermooiste wens dan neer op één van de wenskaartjes van ons vrijwilligerspunt.
Zoersel viert 20ste editie van haar cadeau- en kerstmarkt 'over de grenzen heen’
Hou zaterdag 10 en/of zondag 11 december alvast vrij in uw agenda, want dan organiseert gemeente & ocmw Zoersel, samen met enkele Zoerselse verenigingen, wereldraad Zoersel en welzijns- en gezondheidsraad Zoersel, de 20ste editie van haar cadeau- en kerstmarkt ‘over de grenzen heen’.
oproep: schenk een extraatje voor kerst
Met de feestdagen voor de deur wil onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ Zoerselaars die in armoede leven graag een extraatje aanbieden om te serveren tijdens hun kerstdiner. Helpt u ook mee?
schrijf ook dit jaar mee om onrecht tegen te gaan
In december vorig jaar kropen miljoenen mensen - waaronder ook heel wat Zoerselaars - in hun pen om gerechtigheid te eisen voor twaalf individuen en gemeenschappen tijdens de jaarlijkse internationale schrijfmarathon van Amnesty International! Ook dit jaar willen wij de oproep van deze mensenrechtenorganisatie ondersteunen en ieder van u aanzetten om mee te schrijven, mailen of faxen.
Zoersel en Bohicon ondertekenen samen het burgemeestersconvenant
Eind mei van dit jaar onderschreef onze burgemeester Liesbeth Verstreken, in naam van gemeente & ocmw Zoersel, al een engagementsverklaring om zich in te zetten voor de 17 nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Op 21 november volgde de logische volgende stap, en werd het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie - zoals beslist op de gemeenteraad van september - ook daadwerkelijk ondertekend.
blijf niet in de kou zitten
Hebt u een klein inkomen, dan nemen verwarmingskosten ongetwijfeld een flinke hap uit uw budget. Weet dan dat er een aantal ondersteuningsmogelijkheden bestaan.
toelating nodig voor vuurwerk in Zoersel
Is vuurwerk afsteken voor u onslosmakelijk verbonden met het inzetten van het nieuwe jaar? Doe het dan vooral doordacht én met toelating.
vijf jaar stedenband met Bohicon
Vijf jaar geleden, op 20 oktober 2011, ondertekende gemeente & ocmw Zoersel een stedenbandovereenkomst met Bohicon in Benin. Sinds de ondertekening is er – hier in Zoersel en ter plaatse in Afrika – hard gewerkt rond verschillende activiteiten, initiatieven en projecten. We geven u graag een stand van zaken.
zit uw kind goed in z’n vel?
Kinderen en jongeren recuperen vaak sneller van een negatieve ervaring of tegenslag. Toch is die veerkracht verschillend van kind tot kind. Weet u bijvoorbeeld op welke momenten uw kind wat extra steun kan gebruiken, of wanneer het een duwtje in de rug nodig heeft? We geven u graag enkele tips mee.
overzicht bewaren via thuiszorgoverleg
Komen er verschillende zorgverleners bij u thuis, maar bent u het overzicht soms kwijt? Loopt het overleg tussen uw huisarts, de thuisverpleging en andere diensten niet meer zo vlot? Of wilt u gewoon alles even op elkaar afstemmen? Dan kunt u een thuiszorgoverleg aanvragen.
11.11.11: gezondheidszorg voor iedereen
1,3 miljard mensen heeft geen toegang tot gezondheidszorg. Ze hebben geen dokter, apotheker of ziekenhuis in de buurt, laat staan dat ze die kunnen betalen. Gezondheidszorg is nochtans een mensenrecht! En daar wil 11.11.11 iets aan doen. ‘Santé! Basisgezondheidszorg voor iedereen’ is dan ook het thema van de huidige campagne van 11.11.11. Zo vanzelfsprekend ‘Santé! voor ons klinkt, zo onbereikbaar is een goede gezondheid immers voor 1,3 miljard mensen.
11-novemberherdenking gaat niet onopgemerkt voorbij
Op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. WO I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld. Heel wat gebeurtenissen vandaag de dag hebben hun oorsprong in ’14-’18. We nemen daarom al enkele jaren het initiatief om de 11-novemberherdenking niet onopgemerkt te laten voorbijgaan. Ook dit jaar bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheden volgende week vrijdag.
alcoholverslaving hoeft niet het einde te zijn
Naar aanleiding van de week van het alcoholisme vragen de Anonieme Alcoholisten (AA) aandacht voor dit maatschappelijk probleem. Alcoholisme is niet alleen een verslaving, maar ook een ziekte die gestabiliseerd kan worden.
gezonde lucht in uw woning: daar zorgt u mee voor!
Als u uw woning ventileert, zorgt u voor frisse lucht in huis. Maar waarom is dat zo belangrijk? Wanneer u niet voldoende ventileert, stapelen vocht en giftige stoffen zich snel op. Dat kan niet enkel zorgen voor schimmel, condensatie op de ramen en onaangename geurtjes … maar het kan ook gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.
organisatie parkplezier – iets voor u?
Hebt u zin om voor Zoerselse ambiance te zorgen tijdens de zomermaanden in het park van Halle? Beschikt u bovendien over het nodige organisatietalent en voldoende ervaring om dit tot een goed einde te brengen? Dan wordt u misschien de nieuwe organisator van ‘parkplezier’!
dag van de mantelzorg | u bent een held!
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u en ‘mantelzorger’ én een held! Voor al uw goede zorgen verdient u een dikke dankuwel tijdens de dag van de mantelzorg op donderdag 17 november.
reanimeren kunt u leren – ook u kunt een leven redden
Elk jaar krijgen zo’n 400.000 Europeanen een hartstilstand, waarvan 350.000 buiten het ziekenhuis, te weten op straat, op de werkvloer, tijdens of na een fysieke inspanning en het merendeel gewoon thuis. Op dit ogenblik overleeft minder dan één slachtoffer op tien. Start men onmiddellijk met reanimeren, verdubbelen of verdriedubbelen de overlevingskansen.
energiearmoede, de harde realiteit
Hebt u de verwarming al eens uit laten staan omdat u schrik had voor de energiefactuur die zou volgen? Jammer genoeg is dat voor veel mensen de harde realiteit, en daarom ook meteen ons thema tijdens de week van de armoede dit najaar.
ontdek het nieuwe vrijwilligerspunt op 15 oktober
Gemeente & ocmw Zoersel krijgt jaarlijks heel wat vragen van enerzijds verenigingen en organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers, en anderzijds van inwoners die vrijwilligerswerk willen doen. Bent u één van hen, dan kunt u vanaf 15 oktober terecht in ons gloednieuw vrijwilligerspunt.
steun Rode Neuzen Dag
Wist u dat één op vijf jongeren te maken krijgt met een psychisch probleem? En dat daarvan meer dan de helft hier niet over praat en slechts drie op tien de stap zet naar professionele hulp? Om het taboe rond psychische problemen verder te doorbreken organiseren VTM, Qmusic en Belfius opnieuw de ‘Rode Neuzen Dag’ op 3 december.
een groener erepark op begraafplaats in Sint-Antonius
U hebt het misschien gemerkt, op het kerkhof in Sint-Antonius zijn er al een tijdje werken aan de gang. Bedoeling is om het erepark van de begraafplaats te vergroenen, en dus maken de kiezelpaadjes en het liggend gedeelte van de grafsteen plaats voor gras. De rechtopstaande kopstukken blijven uiteraard behouden.
bescherm u tegen griep
Griep treft elke winter één op de tien mensen. Meestal geneest u vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan ‘een ordinaire griep’ ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom best vaccineren. Jaarlijkse griepvaccinatie biedt immers de beste kans om zonder griep de winter door te komen.
sociale kruidenier de NetZak opent z’n deuren
Op donderdag 6 oktober opent de NetZak, de gloednieuwe sociale kruidenier in Zoersel, zijn deuren. Een ploeg enthousiaste vrijwilligers zet vanaf dan elke donderdag de winkeldeur open voor mensen in armoede. Zij kunnen er terecht voor kwalitatieve basisproducten - voornamelijk gezonde voeding, huishoud- en lichaamsverzorgingsproducten - aan sterk verminderde prijzen.
trek mee aan de kar van het welzijns- en gezondheidsbeleid in Zoersel
De Zoerselse welzijns- en gezondheidsraad timmert mee aan het sociaal en gezondheidsbeleid in onze gemeente. Thema’s zoals de Buurtbus, het huis van de zorg, de sociale kruidenier, het lokaal vluchtelingenbeleid, gezondheidscampagnes … komen er aan bod en krijgen van daaruit mee vorm.
Zoersel ontvangt Kosovaarse studenten voor specialisatieopleiding ‘autismespectrumstoornissen’
Zoals u wellicht weet, is de maatschappelijke situatie in Kosovo nog steeds erg schrijnend. De resterende tekenen van het gewapend conflict op de Balkan (1996-1999) zijn nog overal in het straatbeeld aanwezig, alsook erg zichtbaar in het affect van de bevolking.
terug naar school: ochtendstress vermijden
Na de zomervakantie is het voor heel wat kinderen opnieuw flink aanpassen tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar. Maar ook voor ouders is het terug wennen. De volgende tips kunnen u helpen om de septemberochtenden vlotter te laten verlopen.
graag uw mening over onze zomerwerking - óók als uw kinderen niet deelnamen!
Net zoals elk jaar werkten onze jeugddienst en een team van monitoren afgelopen zomer een uitgebreid zomeraanbod uit. Om te kunnen blijven evolueren, willen we ons aanbod en onze manier van werken grondig evalueren. Uw mening is daarbij zeer belangrijk, óók als uw kinderen niet deelnamen!
zet zitvolley mee op de kaart
Slechts drie clubs in Vlaanderen doen aan zitvolleybal, een afgeleide vorm van volleybal voor mensen met een handicap die al zittend wordt gespeeld. Samen met een aantal partners wil de Zoerselse club Scabazoe - één van die drie - deze Olympische sport promoten en terug op de kaart zetten.
veilig terug naar school
Vanaf donderdag gaat uw zoon- of dochterlief weer elke morgen, gepakt en gezakt, op weg naar school. Wil hij of zij te voet of met de fiets op pad? Een goede keuze, want dat is gezond, goedkoop en milieuvriendelijk! Maar vraagt u zich af of de weg naar school wel veilig is? Deze tips helpen u en uw kind al een heel eind op weg.
vriend van de thermostaat
Dit najaar zetten heel wat Antwerpse gemeenten, samen met de provincie, in op ‘optimaal verwarmen’. Want door bewuster te verwarmen, kunt u heel wat energie besparen. Om iedereen hier attent op te maken, zijn wij op zoek naar enkele vrijwilligers die geïnteresseerde inwoners tips op maat willen geven en hen helpen bij het optimaal instellen van hun verwarming.
83-jarige Maria bakt koekjes à volonté voor 80-plussers
Tijdens de zomermaanden loopt onze jaarlijkse actie ‘wij weten elkaar wonen’, waarbij alle 80-plussers die in onze gemeente nog thuis of in een assistentiewoning wonen een bezoekje krijgen. De vrijwilligers die bij hen langsgaan, doen dat niet met lege handen. Ze nemen een pakje koekjes mee, die speciaal voor deze actie met veel liefde worden gebakken door de bewoners van Monnikenheide.
nuttige tips bij hittegolf en ozonpieken
Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, wordt het vanaf volgende week nog een mooie zomer. Maar dit heeft ook een keerzijde. Door hitte en ozonpieken in de lucht kunnen heel wat mensen zich onwel voelen. Vermijd daarom zware inspanningen op hete zomerdagen en drink voldoende water!
voor minder dan 1 euro per week met de Omnipas 65+ van De Lijn
Naar de kapper? Een uitstapje met de kleinkinderen? Of gaan lunchen met vrienden? De chauffeurs van De Lijn brengen u met plezier overal naartoe. Vlakbij huis of wat verder weg. Want met uw Omnipas 65+ reist u overal in Vlaanderen onbeperkt met elke bus en tram van De Lijn. En dat tegen een voordeeltarief!
Zoerselse Martine Jordaens onderging 25 jaar geleden hart- en longtransplantatie
Twee augustus 1991. Die dag staat voor altijd in het geheugen gegrift van de Zoerselse Martine Jordaens (40). Dankzij een dubbele long- en harttransplantatie kreeg Martine toen een tweede kans op een gezond en lang leven.
Wat met uw huisdier als u op reis gaat?
Neemt u uw huisdier mee op vakantie? Of zorgt u voor opvang in een pension of bij vrienden of familie? De dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.
open schoolspeelplaats Pierenbos gaat toe omwille van afbraakwerken
Sinds enkele jaren konden uw kinderen en/of de kinderen uit uw buurt ook buiten de schooluren spelen op de open schoolspeelplaats van Pierenbos (Halle-Velden). Omwille van de (voorbereidende) werkzaamheden en de daaropvolgende afbraak van de school, is dit geen veilige plek meer om te spelen. Gemeente & ocmw Zoersel ziet zich dan ook genoodzaakt om de open schoolspeelplaats vanaf 25 juli te sluiten.
begraafplaatsen krijgen sterretjesweide
De gemeenteraad keurde eind juni het nieuwe uniforme begraafplaatsreglement goed. De tekst werd aangevuld met de nieuwe reglementering over de sterretjesweiden. Een sterretjesweide biedt ouders de mogelijkheid om levenloos geboren kinderen, ongeacht de duur van de zwangerschap, een rustplaats te geven waar zij herdacht kunnen worden. De strooiweide kan ook gebruikt worden als laatste rustplaats voor overleden kinderen tot 10 jaar.
klusjesdienst maakt woning verhuren via sociaal verhuurkantoor nu nog interessanter
Bent u het beu om als eigenaar veel tijd en energie te steken in het beheer van uw huurwoning? Verhuur ze dan aan sociaal verhuurkantoor (SVK) Het SaS. Naast de zekerheden die u al geniet via de woninghuurwet, biedt het SVK nog tal van andere voordelen: zeker van uw maandelijkse huurinkomsten, verhuren aan een professionele partner, geen leegstand … en nu ook een degelijk onderhoud van uw woning met een eigen klusjesdienst.
geïnformeerd, voorbereid, samen
Natuurfenomenen kunnen zich overal voordoen. Die gezellige familie-uitstap op een zomerse dag kan door een verkeersongeval plots uitdraaien op een urenlange wachttijd in een hete auto. Een grote industriebrand in de omgeving, een gaslek, een treinongeval … kunnen ertoe leiden dat u thuis, op het werk of onderweg betrokken raakt bij een noodsituatie. Indien u goed bent voorbereid, kunt u de gevolgen hiervan, voor u persoonlijk, beperken.
Zoersel wordt Plan Ouder van 14-jarige Alida
Het personeel van gemeente & ocmw Zoersel sloeg vorige week de handen in elkaar en werd de trotse Plan Ouder van de 14-jarige Alida uit Couffo, Benin. Met het Plan Ouderschap investeren we niet enkel in een betere toekomst voor het meisje zelf, maar ook voor haar gezin en de hele gemeenschap.
eerste rit voor de Buurtbus, een nieuwe speler binnen het zorgvervoerslandschap
De Buurtbus - een initiatief van de ocmw’s van Malle, Zandhoven en Zoersel, in samenwerking met KINA P.V. en Handicar vzw en onder impuls van de provincie Antwerpen - maakte haar eerste rit.
word haagdonor en vergroot de hoop
Hebt u een taxushaag? Dan bent u één van de vele Vlamingen in het bezit van een plant die levens kan redden. Een taxushaag bevat immers de grondstof waarmee chemotherapieën - om kanker te bestrijden - worden gemaakt.
nieuw klasmateriaal voor school in Crucea
Met de steun van het jumelagecomité Zoersel-Crucea vzw kon de plaatselijke school in het Roemeense dorpje Crucea een heel aantal schoolbanken vernieuwen, een interactief bord installeren én twee printers aankopen. De vernieuwingen kaderen in het ‘vijfjarenplan voor samenwerking’ dat in 2015 door de beide burgemeesters en comitévoorzitters ondertekend werd.
Zoersel, gemeente met een hart
Uit handen van Anita Luyckx en Katleen Tops, van de lokale Rode Kruisafdeling, ontvingen ocmw-voorzitter Katrien Schryvers en peter van de actie Dieter Coppens vorige week het label ‘gemeente met een hart’. De zoektocht van gemeente & ocmw Zoersel de afgelopen weken naar nieuwe kandidaat-bloeddonoren leverde exact 105 nieuwe registraties op - oftewel 105 Zoerselaars die zich engageren om bloed te geven.
uw nalatenschap met succes gepland
Denkt u soms al eens na over de voorbereiding van uw erfenis? Waarschijnlijk niet. Er zijn immers leukere dingen in het leven. Toch is het nu al nuttig om daar even bij stil te staan. Weet u bijvoorbeeld wat er met uw roerende of onroerende goederen gebeurt als u samenwonend bent? En wat als u getrouwd bent?
Zoersel ondertekent duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Op 27 september 2015 legde de VN 17 nieuwe doelstellingen vast voor een duurzame ontwikkeling van de wereld tot 2030. Die vervangen de 8 VN-Millenniumdoelstellingen 2000-2015. Later vandaag zal onze burgemeester, in naam van gemeente & ocmw Zoersel, een engagementsverklaring voor deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen onderschrijven.
Zoersel ontvangt label ‘Zot van Te Gek!?’
Onze gemeente ontving vorige week het label ‘Zot van Te Gek!?’ uit de handen van Marc Hellinckx (coördinator van Te Gek?!) en Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. Het label is een erkenning voor de inspanningen die we in Zoersel doen om het taboe op geestelijke gezondheidszorg te doorbreken en om mensen die psychisch kwetsbaar zijn te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken.
al gevaccineerd tegen de mazelen?
Mazelen wordt vaak aanzien als een typische kinderziekte. Ten onrechte, want vooral (jong)volwassenen lopen nog risico om de mazelen te krijgen. Bent u tussen 20 en 45 jaar, dan is de kans immers groot dat u niet (voldoende) bent gevaccineerd en de ziekte ook nooit hebt doorgemaakt in uw kinderjaren. Tot eind 2016 zijn de twee vaccins die u nodig hebt gratis te verkrijgen bij uw huisarts of arbeidsgeneeskundige dienst.
tentoonstelling Haider Jabbar, kunstenaar op de vlucht voor oorlog en geweld
Nog elke dag ontvluchten mensen hun thuisland. Ze vluchten omdat hun veiligheid in gevaar is - door oorlog, vanwege hun politieke overtuiging, de godsdienst die ze belijden ... Een van hen is Haider Jabbar, een kunstenaar uit Bagdad (Irak) die sinds enkele maanden in Zoersel verblijft. In zijn werk toont hij de vele slachtoffers die hun leven lieten in de conflicten in Irak.
kaap van de 100 bereikt!
Zoals u allicht al weet, sloegen gemeente & ocmw Zoersel en het Rode Kruis de handen in elkaar en gingen we deze en vorige maand op zoek naar 100 nieuwe kandidaat-bloeddonoren. 70 % van de bevolking heeft immers ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl slechts 3 % van de Vlamingen bloed geeft. Dat kan dus, ook in Zoersel, heel wat beter. Het doet ons heel veel plezier te kunnen zeggen dat we die kaap van de 100 intussen overschreden hebben!
studiedag ‘groetjes vanuit de psychiatrie’
Ik ben opgenomen in de psychiatrie. Ziet u hetzelfde wanneer u naar mij kijkt in de wereld buiten het domein? Wat weet u over mij? Daar moeten we het over hebben. Want ik ben niet de norm. Ik ben de uitzondering. Daarom nodig ik u uit. Op onze studiedag. Om te ontmoeten. Te spreken ... en samen het taboe te doorbreken.
registreer voor de zomerwerking
De zomermaanden komen in zicht. Ook dit jaar zorgt onze jeugddienst, samen met een tof team van monitoren, voor eindeloos speelplezier in de grote vakantie. Hebt u thuis dus kinderen tussen 4 en 14 jaar rondlopen met serieuze speelkriebels? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie!
verblijfsregister bij co-ouderschap
Wanneer ouders scheiden of uit elkaar gaan, stelt zich de vraag op welk adres de (minderjarige) kinderen ingeschreven zullen worden: bij de moeder of bij de vader. Als ze steeds op één plaats verblijven, is dit evident. Bij co-ouderschap bijvoorbeeld kan dat echter wel een probleem vormen. Tot voor kort kon u immers slechts één adres vermelden in het bevolkingsregister.
elke LOI-woning in Zoersel krijgt zijn eigen ‘buddy’
Het Lokaal Opvanginitiatief (LOI), het opvangcentrum voor vluchtelingen van gemeente & ocmw Zoersel, kan al een tijdje rekenen op de hulp van een enthousiast team van vrijwilligers. Zij helpen asielzoekers bijvoorbeeld bij het leren van de taal of betrekken hen bij het dorpsleven. Elke LOI-woning krijgt sinds kort een aantal vrijwilligers toegewezen als vaste vertrouwenspersonen of buddy’s.
Zoerselse scholen stappen en trappen voor het goede doel
Niet alle mensen hebben het even goed. Daarom zetten de leerkrachten en de leerlingen van onze Zoerselse scholen zich elk jaar in voor enkele goede doelen. Dit jaar werd er bijvoorbeeld weer heel wat gestapt en getrapt tijdens verschillende sponsortochten, werd er (eerlijke) koffie verkocht en een spaaractie op poten gezet.
duurzaam leven | kookworkshop ‘koken met restjes’
Samen met Climate Alliance, een Europese belangenvereniging, engageert gemeente & ocmw Zoersel zich om de Zoerselaar bewuster en duurzamer te doen leven. Want een goed én duurzaam leven is simpel en zit in kleine veranderingen als de fiets nemen, kraantjeswater drinken en meer tijd doorbrengen met uw kinderen. Probeer het zelf!
naaiworkshops voor kinderen ten voordele van de Mediclowns
Wilt uw zoon of dochter wel eens een eigen knuffeldier of tas ontwerpen en naaien? Dan kunnen ze hiervoor binnenkort terecht bij Zoerselaars Ines Stevens en Wim Vermonden. Zij organiseren beide workshops namelijk om geld in te zamelen voor de Mediclowns. Ines en Wim zijn twee van de 60 lopers die, ten voordele van de Mediclowns, deelnemen aan de New York City marathon in november, maar hiervoor eerst € 6.000 bij elkaar moeten krijgen.
tover uw straat om tot een speelparadijs
Tijdens de zomervakantie kunt u van uw straat een speelstraat maken waar uw kinderen tijdens een bepaalde periode vrij en veilig kunnen hinkelen, rolschaatsen, springen, huppelen en nog zo veel meer leuke dingen doen. Het vraagt wel een kleine voorbereiding om zo’n straat aan te vragen. Begin er dus nu alvast aan want de aanvragen moeten binnen zijn voor 16 mei.
word onze 100ste bloeddonor en win een verrassingspakket
Eerder deze maand riepen we u op om kandidaat-bloeddonor te worden. 70% van de bevolking heeft immers ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl slechts 3% van de Vlamingen bloed geeft! Intussen zijn we al ver gevorderd, wat geweldig is, maar toch zouden we graag de magische kaap van de 100 bereiken en doen we nogmaals een warme oproep om u te registreren. Voor de honderdste hebben we bovendien een leuke verrassing in petto.
recordopbrengst kerstmarkt gaat naar het goede doel
Misschien dronk of kocht u ook iets op onze kerstmarkt in december? Dan is het mede dankzij uw komst dat wij afgelopen maandag maar liefst € 7.000 mochten verdelen onder twee goede doelen. Feestvarken vzw en inloophuis De Steenhouwer gingen elk met € 3.500 naar huis. Geld dat heel goed besteed zal worden!
tentoonstelling Zoersels diamantverleden absoluut bezoekje waard
Het diamantverleden is typisch voor de Kempen. Spontaan associëren we dit met de gemeenten Grobbendonk, Nijlen, Berlaar, Vorselaar … Wellicht minder bekend is dat ook onze eigen gemeente een diamantverleden kent. Dat kunt u vanaf zondag komen ontdekken!
zin in vrijwilligerswerk bij sociale kruidenier?
Over enkele maanden opent in Sint-Antonius een sociale kruidenier. Zoerselaars met een erg beperkt inkomen kunnen hier (voor een beperkt bedrag) basisproducten, zoals voeding en producten voor persoonlijke hygiëne of schoonmaak, kopen aan extra voordelige prijzen. Aan de winkel grenst ook een ontmoetingsruimte waar men een praatje kan slaan bij een tas koffie of thee.
help helpen - registreer u vandaag nog als bloeddonor!
70% van de bevolking heeft ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl slechts 3% van de Vlamingen bloed geeft! Ook in Zoersel halen we maar net dat Vlaams gemiddelde. Daarom slaan we de handen in elkaar met het Rode Kruis en gaan we op zoek naar nieuwe kandidaat-bloeddonoren, te beginnen bij onszelf!
gast(vrij) gezin gezocht
De jongerenwerking van Crucea, onze Roemeense jumelagegemeente, is op zoek naar gastgezinnen voor 7 jongeren. Zij komen stage doen in België om meer ervaring op te doen in het jeugdwerk. Hebt u een bed vrij en zet u graag een bord extra op tafel tussen 6 en 17 augustus? Laat dan van u horen!
diefstalpreventieadvies en afwezigheidstoezicht
Op reis tijdens de paasvakantie? De Lokale Politie Voorkempen zorgt er mee voor dat u geen ongewenste bezoekers over de vloer krijgt tijdens uw afwezigheid. Ze bieden u namelijk gratis advies om uw woning beter te beveiligen. Daarnaast kunt u ook vragen of de agenten een extra oogje in het zeil willen houden wanneer u met vakantie bent. Zo kunt u met een gerust hart vertrekken.
gewoon spelen: speelpleinwerking voor kinderen en jongeren met een (vermoeden van) handicap
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Monnikenheide opnieuw ‘gewoon spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) handicap. Zij kunnen in de paasvakantie hun hartje al gaan ophalen, maar ook tijdens de zomer-, herfst- en kerstvakantie kunnen ze één of meerdere dagen gaan spelen dichtbij huis.
op zoek naar zorg en ondersteuning voor senioren?
De vergrijzing neemt toe en de vraag naar ondersteuning groeit mee. Sommige senioren kunnen zelfstandig thuis blijven wonen dankzij gezinszorg, aanvullende thuiszorg of familie en omgeving die bijspringen. Voor sommige ouderen is dit niet mogelijk. Dan is wonen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum de meest kwaliteitsvolle oplossing. Maar hoe vindt u het aanbod dat het beste bij u past?
gezond uit eigen grond
Nu de lente in de lucht hangt, halen heel wat Vlamingen hun tuinhandschoenen boven. Liefhebbers van gezonde voeding planten ijverig sla en tomaten, en kinderen vragen aan opa hoe ze radijsjes kunnen zaaien. Op tv bulkt het van de trendy tuinprogramma’s. De moestuin heeft zijn saaie imago afgeschud. En dat komt onze gezondheid ten goede.
Amnesty International dankt Zoerselse briefschijvers
In december kropen duizenden Vlaamse activisten, waaronder ook Zoerselaars, in de pen voor 12 mensen of groepen in nood tijdens Amnesty International’s wereldwijde Schrijfmarathon. Amnesty International is de briefschrijvers bijzonder dankbaar. En het resultaat blijft niet uit!
spreidingsplan vluchtelingen: Hoe in Zoersel?
De regering heeft vorige week haar spreidingsplan voor de verdeling van vluchtelingen over de gemeenten en OCMW's in ons land voorlopig goedgekeurd. Rond 1 mei weet elke Belgische gemeente, dus ook Zoersel, hoeveel asielzoekers ze bijkomend zal moeten opvangen. De gemeenten krijgen hiervoor bijkomende financiële ondersteuning.
jobstudenten gezocht!
Een centje bijverdienen tijdens je studies en toch relevante ervaring op doen? Gemeente & ocmw Zoersel is nog op zoek naar studenten voor de poetsdienst (16+) en de dienst gezinszorg (17+).
Zoersel heeft twee bijzondere veldwachters
De kogel is door de kerk. Zoersel heeft twee bijzondere veldwachters die met hun opdracht kunnen starten: Jan Van Rossum en Roeland Schoofs. U deze mannen in groen uniform tegen het lijf lopen als u in Zoersel een wandeling maakt in de natuur.
week van de vrijwilliger 2016 | U bent onze nummer één
De allereerste week van de vrijwilliger dateert van 1986. Het Vlaams Platform voor Voluntariaat organiseerde de week om het vrijwilligerswerk te promoten en om vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. 30 jaar later is dat nog steeds zo. Dit jaar doet ook gemeente & ocmw Zoersel weer mee. Van 27 februari tot en met 6 maart bent u onze nummer één!
oproep opruimweekend zwerfvuil in Zoersel
Ook dit jaar openen wij weer de jacht op rondslingerende sigarettenpeuken, lege blikjes en flessen, papiertjes... We kunnen steeds rekenen op onze bermmeesters, maar hopen ook op uw hulp tijdens het nationaal opruimweekend.
bescherm uw waterleidingen
Deze week flirtte de temperatuur bijna elke dag met het vriespunt en ook volgende week duikelt het kwik onder nul. Nog steeds tijd voor de mutsen, sjaals en handschoenen dus. Maar denk eraan dat u niet alleen uzelf beschermt tegen de koude, ook uw waterleidingen kunnen behoorlijk lijden onder de wisselende temperaturen.
Christophe Sepot - in 80 dates de wereld rond
Momenteel vertoeft hij in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, maar Zoerselaar Christophe Sepot (35) is intussen al bijna twee jaar weg van huis. Na goed 1,5 jaar op een zeilboot, trekt hij nu verder door Afrika om midden april terug thuis te komen in Zoersel. Klein detail: Christophe versiert op iedere bestemming een date en wil zo ‘in 80 dates de wereld rond’.
wie wil huwen in het kasteel moet zich haasten
Hebt u er altijd al van gedroomd te trouwen in een kasteel, dan hebt u nog tot eind oktober de tijd om dat in het park in Halle te doen. Gemeente & ocmw Zoersel gaat immers - samen met de provincie als huidige erfpachter - op zoek naar een nieuwe bestemming voor het Halle Hof. Dit betekent meteen ook dat er geen ceremonies meer kunnen plaatsvinden in de trouwzaal vanaf 1 november 2016.
Zoerselse Z|pas nu ook in Malle bruikbaar bij activiteiten van gemeente & ocmw
Gemeente & ocmw Zoersel sloot een akkoord met buurgemeente Malle, waardoor de Zoerselse Z|pas vanaf nu ook in Malle kan worden gebruikt en een gelijkaardige vrijetijdspas van Malle ook geldig is in Zoersel. Beide ocmw-raden keurden deze uitbreiding recent goed.
weerstation Malle verhuist weldra naar Zoersel
Op de website van onze buurgemeente Malle kunt u doorklikken naar het ‘weerstation Malle’. Hier kunt u live de temperatuur, luchtvochtigheid, windrichting ... volgen. Initiatiefnemer Niels Spaenjers is gebeten door de weermicrobe. Weldra verhuist Niels met zijn familie naar Zoersel en start daar ‘weerstation Zoersel’.
geef een kind de vakantie van z’n leven
Elk jaar zorgt Euro-Children ervoor dat er een aantal kinderen uit probleemgebieden in Europa op vakantie kunnen komen in Vlaanderen. Dat is ook dit jaar niet anders. In totaal verwelkomt de organisatie zo’n 50 kinderen, waarvan er 35 voor de eerste keer komen. Euro-Children is nog op zoek naar gastgezinnen die de kinderen willen verwelkomen en hen de vakantie van hun leven willen bezorgen.
zuinig met water
zuinig met water  20/01/2016
Wist u dat onze aarde 70% uit water bestaat, maar dat er slechts 0,6% van al dat water geschikt is voor ons dagelijks gebruik? Water is niet onuitputtelijk, soms lijken we te denken van wel. We staan er niet bij stil dat er in andere delen van de wereld niet altijd zomaar water uit de kraan stroomt.
gezocht: jongeren voor Bohicon
Gemeente & ocmw Zoersel heeft sinds 2011 een stedenband met Bohicon, een stad van 200 000 inwoners in het West-Afrikaanse Benin. Vorig jaar werd er bijkomend project rond jongeren opgestart. Door het succes van de vorige editie, is de dienst Noord-Zuid ook dit jaar op zoek naar enthousiaste jongeren die - samen met de jongeren van Bohicon - willen meewerken aan de uitbouw van een speelbus. Een prachtige ervaring verzekerd!
wat gebeurt er in de Zoerselse bossen?
De voorbije periode lieten enkele bezorgde Zoerselaars van zich horen omwille van verschillende boomkappingen in onze gemeente. Daarbij ging het vooral over de boswerken in het Zoerselbos en het Molenbos (achter ziekenhuis Sint-Jozef). Tijd voor wat tekst en uitleg.
tentoonstelling ‘internationaal talent werkt’
Tijdens een innovatief project begeleidde Werk met Zin, in samenwerking met De8 en VDAB Antwerpen, 38 hoogopgeleide anderstaligen in hun zoektocht naar werk op hun niveau. Uit de verschillende verhalen bleek hoe complex deze zoektocht is, vol verlangen, drempels en moed.
15 tips voor een duurzaam eindejaar
Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn weer heel populair. Maar denkt u daar ook al aan tijdens de feestdagen zelf? De organisatoren van de campagne ‘vriend van …’ verzamelden enkele goede tips om de komende feesten net dat tikkeltje duurzamer te maken.
veilig vieren met de feestbus
Tijdens de nacht van oud op nieuw kunt u tussen Westmalle, Oostmalle, Halle, Sint-Antonius en Zoersel weer meerijden met de feestbus. Ook wie liever in Antwerpen een feestje bouwt, wordt niet vergeten. De Lijn voorziet een nieuwe feestbusaansluiting van Sint-Antonius naar Wijnegem, waar u de tram kunt nemen richting Antwerpen.
aankoop gronden in de Smissestraat
Afgelopen zaterdag, besliste de ocmw-raad om de gronden van sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) De Voorkempen in de Smissestraat aan te kopen. Hiermee wordt een private invulling van de grond vermeden, en kan er toekomstgericht nagedacht worden over een alternatief, zoals een sociaal woonproject, dat aansluit bij het zorgaanbod in de gemeente.
toegankelijkheidsreglement beschermt Zoerselbos
Zopas is er een nieuw toegankelijkheidsreglement voor het Zoerselbos goedgekeurd. Dit is een deel van het ‘beheerplan Zoerselbos’, maar het werd nu wel afzonderlijk goedgekeurd door ANB (Agentschap Natuur en Bos).
kruip in uw pen
kruip in uw pen 14/12/2015
Tijdens de maand december organiseert Amnesty International haar jaarlijkse schrijfmarathon. Wereldwijd komen alle Amnesty-supporters samen om brieven te schrijven naar autoriteiten die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Schrijf mee. Iedere kleine inspanning van u kunt een wereld van verschil betekenen voor een ander.
kerstmarkt, uniek in haar soort
Bent u op zoek naar een origineel eindejaarsgeschenk? Kunt u oprecht genieten van een kop warme chocomelk of een glaasje glühwein met vrienden en familie? Bent u pas helemaal overtuigd als u weet dat dit alles ten voordele is van twee goede doelen dicht bij huis? Bezoek dan zeker onze kerstmarkt op 12 of 13 december.
een hart voor de natuur
6.775! Zoveel bomen en struiken werden er gisteren - en worden er ook volgende week dinsdag nog - aangeplant in het Zoerselbos. Zo’n 600 leerlingen van verschillende Zoerselse basisscholen staken de handen uit de mouwen voor meer groen in onze gemeente!
dienst
gezondheid en wereld

gezondheid & wereld
administratief centrum
Handelslei 167, 2980 Zoersel

ocmw-dienst maatschappelijk welzijn
ocmw-dienst thuiszorg