A  A  A  A 
Nieuws rond vrije tijd
Eurozoersel
Eurozoersel 13/07/2018
Voor de negende maal, sinds de start in 1993, heeft Zoersel de eer in augustus gastgemeente te zijn voor Eurozoersel. In het teken van verbroedering en respect voor andere culturen, zakken inwoners uit zustergemeenschappen en jumelagesteden van binnen én buiten Europa opnieuw vijf dagen af naar onze gemeente.
fietsdrieluik ‘kunstig op de fiets’
Zoals elk jaar organiseert het Land van Playsantiën ook deze zomer een driedaags fietsevenement, met verschillende lokale proevertjes en enkele ‘kunstige’ tussenstops onderweg. Neemt u deel aan minstens twee van de drie fietstochten, dan maakt u kans op mooie prijzen.
nieuws uit de gemeenteraad: nieuwe dorpszaal in Halle, aangebouwd aan bestaande pastorij
In het kader van het PPS-dossier rond de herinrichting van Halledorp is er de afgelopen maanden al heel wat gebeurd. Na de bouw van een nieuwe gemeentelijke basisschool en sporthal en van acht sociale huurwoningen aan de Meester Berghmansstraat keurde de gemeenteraad afgelopen dinsdag de ontwikkeling van de socioculturele gemeenschapsinfrastructuur, meer bepaald de bouw van een nieuwe dorpszaal, goed.
Parkplezier: genieten van live muziek in het groen
Nog twee weken en dan wordt opnieuw het startschot gegeven van Parkplezier. Gedurende zes vrijdagavonden geniet u in het park van Halle weer van live muziek, een hapje en een drankje.
WK voetbal op groot scherm achter de kerk
Ook in onze gemeente kunt u heel wat wedstrijden van het WK voetbal volgen op groot scherm, meer bepaald op het plein achter de kerk in Sint-Antonius. Daar zorgt de vereniging ‘St-Antonius feest’ voor. Donderdag 14 juni wordt de aftrap gegeven met de openingswedstrijd, gevolgd door nog (minstens) zeven andere wedstrijden.
foto’s in de kijker
foto’s in de kijker 05/06/2018
Foto’s zoeken en vragen beantwoorden op de mooiste plekjes in onze drie deelgemeenten. Dat is het opzet van de fotozoektocht waaraan u vanaf 1 juni – in het kader van Dorp in de Kijker – kunt deelnemen. Tegelijkertijd start vandaag ook een fototentoonstelling bij verschillende handels- en horecazaken.
habla español?
habla español?  05/06/2018
U wilt op vakantie een mondje Spaans praten of uw plan trekken in het Italiaans, Duits, Frans of Engels? U bent anderstalig en wilt het Nederlands onder de knie krijgen? Volg dan een taalcursus bij Lionsclub Minerva.
schrijf snel online in voor onze zomerwerking
Sinds donderdagochtend kunt u online inschrijven voor onze zomerwerking. De plaatsen tikken weg terwijl u dit leest, dus snel zijn is de boodschap!
braderij Sint-Antonius: hou rekening met verkeersmaatregelen
Volgende vrijdag - de eerste vrijdag van juni - organiseert onze plaatselijke middenstand naar jaarlijkse gewoonte zijn braderij in de dorpskern van Sint-Antonius. Zoals steeds verwachten zij veel bezoekers en daarom nemen we de nodige verkeersmaatregelen.
thuismatch voor Tinka Pittoors en Kris Fierens in de Bijl
Beeldend kunstenaars Tinka Pittoors en Kris Fierens stellen binnenkort samen tentoon in de Bijl. Beide zijn afkomstig uit de regio. Ze zien exposeren in de Bijl dan ook als een thuismatch en kijken er alvast naar uit.
zondag 27 mei: opendeurdag kasteel Halle Hof
Wist u dat het kasteel van Halle ondertussen opnieuw bewoond is? Meer nog: het Halle Hof is nu een private woning in plaats van een openbaar gebouw. Toch zet het kasteel één keer per jaar zijn deuren voor u open. Kom 27 mei naar de opendeurdag en bezoek het opgeknapte kasteel.
zomerwerking 2018 | naar hartenlust spelen
De zomermaanden komen in zicht. Voor uw kroost betekent dit weer twee heerlijke maanden zonder school en héél véél (buiten) spelen! Zoekt u nog leuke zomeractiviteiten voor uw kind(eren) tussen 4 en 16 jaar (geboortejaar 2002 - 2014) met serieuze speelkriebels? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie!
drie maal culinair fietsen door het Land van Playsantiën
Bent u gek van culinaire verwennerijen en combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën (toeristisch samenwerkingsverband tussen de gemeenten Zoersel, Zandhoven, Malle, Ranst en Lille) deze zomer drie smaakvolle fietstochten voor u in petto.
oproep: derdewereldprojecten die ondersteuning kunnen gebruiken
Tijdens het tweede weekend van december is er gewoontegetrouw opnieuw onze kerstmarkt in en rond het administratief centrum. Te vroeg voor kerstsfeer, denkt u? Voor solidariteit is het nooit te vroeg: we zoeken nog één of meer sociale projecten om onze opbrengst mee te delen!
samen studeren in de bib
Nog tot 23 juni kunnen alle blokbeesten terecht in de bibliotheek van Zoersel om er samen te studeren. Heb je nood aan stilte tijdens het blokken, haal je motivatie uit het samen studeren met anderen of ben je thuis te veel afgeleid? Dan vind je in de bib weer een stille studieplek - mét draadloos internet.
traditionele Pierenstoet wordt heus dorpsfeest
Op zaterdag 12 mei is het weer zover: dan wordt de Halse Pier bevrijd van zijn zware ketting en wordt hij door de straten van ‘Mager Halle’ gedragen – of beter gezegd gereden – tijdens een heuse dorpstoet, vol muziek, toneel en ambiance. Wie dapper genoeg is om de tocht te riskeren – de Pier is immers niet ongevaarlijk – is meer dan welkom!
culinaire fiets- en huifkartocht
Dit najaar trekken we massaal onze mooie Zoerselse natuur in dankzij de gloednieuwe landbouwlus, de interactieve fiets- en wandelroute van de Landelijke Gilden. Op zondag 3 juni kunt u alvast per fiets of per huifkar kennismaken met de route. Mooie en lekkere bonus: onderweg kunt u smullen van de heerlijkste gerechtjes, hapjes en drankjes. Snel inschrijven dus!
kunst en muziek ontmoeten elkaar tijdens Week van de Amateurkunsten
De Week van de Amateurkunsten focust zich dit jaar op ‘Kunst Buiten!’ en dat mag u, wat Zoersel betreft, letterlijk nemen. Op zondagnamiddag 6 mei kunt u namelijk op enkele (buiten)locaties in onze gemeente komen genieten van de unieke combinatie tussen beeldende kunst en muziek.
buitenspeeldag | gratis en voor niks
Wie is de grootste speelvogel van Zoersel? Alle Zoerselse kinderen met serieuze speelkriebels zijn welkom op de Buitenspeeldag op woensdag 18 april.
Tri Viocal, jong muzikaal talent
2018 is met ‘Dorp in de Kijker’ een groot cultureel jaar voor Zoersel, en dus ook voor ons gemeenschapscentrum. Onze cultuurdienst bokste voor u een interessant programma in elkaar, met onder meer een concert van Tri Viocal op vrijdag 20 april in de Bijl.
vraag alvast een speelstraat aan!
Spelen uw kinderen bij mooi weer graag buiten? En woont u in een buurt waar veel jonge kinderen opgroeien? Dan is een speelstraat de ideale manier om hen bij elkaar te brengen en samen onbezorgd en veilig buiten te laten spelen.
documentaire ‘Zie mij doen’ in première
Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig nagekeken. Daar zijn ze zichzelf maar al te vaak pijnlijk van bewust. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes bewoners van Monnikenheide. Het resultaat: een ingetogen, diep humaan portret waarin de hoofdpersonages tegengewicht bieden door expliciet de blikken tegemoet te treden: ‘zie mij doen’.
zorg in Zoersel | van a tot z
Onze gemeente telt heel wat dienstverleners binnen de veelzijdige zorg- en welzijnssector waar u vroeg of laat mee te maken krijgt. Kom, tijdens onze zorgbeurs ‘zorg in Zoersel | van a tot z’ op 18 maart, ontdekken wat zij voor u en uw gezin kunnen betekenen.
maart = jeugdboekenmaand in de bib
Hoe werkt een computer? Wat is een perpetuum mobile? Wie is Charles Darwin? Hoeveel graden is het in een vulkaan? Tijdens de jeugdboekenmaand in maart kunnen alle curieuzeneuzen die het antwoord willen weten op al deze, én nog meer vragen, in onze Zoerselse bib terecht. Daarnaast staat de fijne jeugdvoorstelling ‘tot aan de maan’ op de planning!
dankjewel, vrijwilliger | week van de vrijwilliger
De kracht van vrijwilligerswerk in onze gemeente valt niet te onderschatten. Vele handen maken het werk lichter. Tijdens de week van de vrijwilliger - van 3 tot 11 maart - zetten we u daarom graag op nummer één!
toneel in Villa Markey
De gemeenteraad keurde op dinsdag 23 januari een concessieovereenkomst goed tussen gemeente & ocmw Zoersel en de vzw WIK-ZieZo voor het gebruik van Villa Markey.
nieuw jaarprogramma gemeenschapscentrum
Het voorjaarsprogramma van het gemeenschapscentrum Zoersel staat al een tijdje op de website. De komende maanden kunt u uw cultuurhart weer ophalen met een nieuwe waaier aan activiteiten en initiatieven onder het motto ‘voor elke cultuurliefhebber wat wils’.
Patrick Debaere wint de cultuurprijs 2017
Op zondag 21 januari reikten we, samen met de Zoerselse cultuurraad, de cultuurprijs 2017 uit. Patrick Debaere, voorzitter van de vzw Toerisme Zoersel en de bezieler van (onder andere) het vernieuwde Lindepaviljoen, kwam als winnaar uit de bus. (foto © Paul Van Nylen)
Poëzieweek | een uitgebreid programma
Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen – en absoluut ook in Zoersel – passen gedichten toe in het leven van alledag. We geven u graag een bloemlezing van wat er in Zoersel zoal op het programma staat.
vakantiewerk | wie zoekt, die vindt
Gemeente & ocmw Zoersel zoekt jobstudenten en (hoofd)monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
kom gezellig winterwandelen in het Land van Playsantiën
Houdt u van een stevige wandeling, een frisse neus en lekker eten? Dan zijn de vijf winterwandelingen van het Land van Playsantiën zeker uw ding! De wandelingen, van 6 tot 10 km, zijn geschikt voor zowel recreatieve als geoefende wandelaars, maar ook voor gezinnen met kinderen. Onderweg geniet u van lekkere proevertjes terwijl u even op adem komt.
de fijne insteek van Den Insteek
Twintig jaar geleden werd in ontmoetingshuis Kameleon een handwerkgroepje opgericht. Mensen met een psychische kwetsbaarheid vinden er elke week een luisterend oor, een plek om anderen te ontmoeten en te handwerken. Nu groeit het groepje uit tot het inclusieve project ‘Den Insteek’ en is iedereen welkom om er enkele handtechnieken te gaan ‘opsteken’.
een bruisend jaar als Dorp in de Kijker
Sinds 2001 zet Landelijke Gilden, dé vereniging voor mensen met een hart voor het platteland, per provincie één dorp in de kijker. Zo wil ze de mensen van het dorp samenbrengen en de lokale verenigingen stimuleren om de handen in elkaar te slaan. In de provincie Antwerpen viel die keuze op ... Zoersel! Bereid u dus maar voor op een bruisend jaar vol activiteiten!
meer bewegen dankzij de beweegcoach
Staat ‘meer bewegen’ op uw goede voornemenslijstje voor 2018? Dat treft. Op 1 januari stappen we namelijk mee in het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven met de steun van de Vlaamse overheid. Doel van het project? De ‘zittende’ Vlaming - en dus ook Zoerselaars - aan het bewegen krijgen.
Iedereen Beroemd zoekt bijzondere Zoerselaars
Iedereen Beroemd zoekt bijzondere Zoerselse mensen, verhalen en nieuwtjes. Hebt u in het nieuwe jaar een bijzonder plan, actie, project of verhaal dat de programmamakers op 8 of 9 januari mogen komen filmen? Laat het dan weten aan Rit.vancaeckenberghe@vrt.be!
Zoerselse regisseur valt in de prijzen | Tytgat Chocolat
Tytgat Chocolat, de Vlaamse televisieserie die het gros van de hoofdrollen gaf aan de ‘Stappers’, kaapte de Diversiteitsprijs weg in Cannes en de prijs voor Beste Europese Fictiereeks op de European Media Awards.
feestbustickets | vanaf nu via sms
Wilt u zich ook dit jaar veilig verplaatsen tijdens de nacht van oud naar nieuw? Dat kan met de feestbussen van De Lijn, als u een ‘oudjaar sms-ticket’ hebt. Een tikje anders dan vorig jaar dus.
kerstnocturne met een speurtocht
Op donderdag 21 december kunt u, tijdens de kerstnocturne van de middenstandsvereniging van Sint-Antonius, op de valreep nog wat laatste kerstcadeautjes op de kop tikken. Die avond blijven de handelszaken op de Handelslei en de Kapellei namelijk open tot 22 uur en valt er ook op straat heel wat te beleven.
Pierenbos krijgt opnieuw een open schoolspeelplaats
Sinds mei 2013 konden uw (klein)kinderen, buiten de schooluren, naar hartenlust spelen op de open schoolspeelplaats van gemeentelijke basisschool Pierenbos. Tijdens de afbraak van de oude en de opbouw van de nieuwe school was dit tijdelijk niet mogelijk, maar vanaf 6 december kunnen ze zich er opnieuw helemaal uitleven.
cadeau- en kerstmarkt met Dirk Bracke
Op 9 en 10 december kunt u in en rond ons administratief centrum weer komen genieten van de vele lichtjes en de solidaire warme sfeer van onze cadeau- en kerstmarkt. Bovendien strikten we niemand minder dan jeugdauteur Dirk Bracke, die zijn nieuwe boek HAS#TAG komt signeren.
vuurwerk afsteken? denk twee keer na!
Nog exact 30 dagen en we zetten het nieuwe jaar in! Voor velen is vuurwerk afsteken onlosmakelijk verbonden met oudejaarsavond. Vuurwerk is echter duur, gevaarlijk en hinderlijk voor de omgeving. Het heeft nog al te vaak woningbranden en/of zwaargewonde brandwondenpatiënten tot gevolg. Daarnaast jagen de luide knallen zowel dieren als kleine kinderen vaak de stuipen op het lijf. Daarom is gemeente & ocmw Zoersel er geen voorstander van.
Zwembad Pulderbos opnieuw open
Wegens een technisch probleem op maandag 20.11 was IGEAN, die in opdracht van gemeente & ocmw Zoersel en gemeente Zandhoven het zwembad in Pulderbos beheert, genoodzaakt om het zwembad tijdelijk te sluiten. Alle zwemlessen en het ‘vrij zwemmen’ konden dan ook niet doorgaan. Het technisch defect aan één van de pompen werd hersteld, waardoor het zwembad vandaag opnieuw geopend werd.
gezocht | groene vingers voor bosaanplanting
Op zondag 10 december plant Lions club Minerva een nieuw, inheems bos op domein ‘De Welvaert’ en waarderen ze een bestaand bos van Kempens Landschap op door een natuurlijke bosrand aan te leggen. Steekt u graag mee de handen uit de mouwen?
voorleesweek | 18 tot 26 november 2017
Enkel een verhaaltje voor het slapengaan? Voorlezen kan op elk moment van de dag en zeker tijdens de voorleesweek van 18 tot 26 november. Dan leest iedereen voor aan iedereen. Ook in de bib van Zoersel kunt u met uw (klein)kinderen komen luisteren naar prachtige, knotsgekke, spannende, ontroerende verhalen voor alle kinderen, ouders en grootouders.
oproep oorlogsveteranen 11 november
Ter ere van de herdenking van het einde van WO I lanceert het Regionaal Landschap de Voorkempen een oproep voor twee soorten oorlogsveteranen. Hebt u een (over)grootouder die een heldhaftig avontuur heeft meegemaakt in Zoersel tijdens WO I? Of weet u een boom in onze gemeente staan die mogelijk ouder is dan 100 jaar? Laat iets weten!
11 november | nooit meer oorlog!
De Eerste Wereldoorlog vond plaats van 28 juli 1914 tot 11 november 1918. Het was het eerste internationale conflict op wereldschaal, waarin miljoenen militairen en burgers het leven lieten. 100 jaar na deze feiten verdienen de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis op 11 november.
combineer wandelen met culinair genieten
Het Land van Playsantiën staat meer en meer bekend voor de combinatie wandelen én culinair genieten. Vooral tijdens de koudere maanden is deze combinatie erg geliefd. Kies uit één van de vier wandelingen en laat u verleiden door het lekkere eten en het prachtige herfstlandschap.
poëzie op begraafplaatsen
Met Allerheiligen en Allerzielen in zicht brengt u misschien wel een bezoekje aan het graf van een dierbare. Vanaf vandaag kunt u op de begraafplaatsen in de drie deelgemeenten een ontroerend gedicht terugvinden om even bij te bezinnen. De werkgroep Poëzie van onze gemeente koos de gedichten speciaal voor deze plekken uit.
nieuwjaarkezoete een dagje eerder
Traditiegetrouw zingen de kinderen in Zoersel op 31 december het eindejaar uit en kondigen ze zo met hun ‘nieuwjaarkezoete’ het nieuwe jaar aan. Deze festiviteiten zullen dit jaar echter een dagje eerder plaatsvinden, op zaterdag 30 december dus. Het gemeentebestuur heeft zo zijn redenen voor deze beslissing.
digitale week 2017
digitale week 2017 20/10/2017
Kan uw digitale kennis een extra zetje gebruiken? Van 23 oktober tot 5 november organiseren de vrijwilligers van digidak weer heel wat interessante (gratis!) digitale workshops en infosessies. Iedereen welkom!
Eurozoersel zoekt gastgezinnen
Interesseert u zich voor andere culturen? Vindt u nieuwe mensen leren kennen boeiend? Misschien bent u dan het ideale gastgezin voor de bezoekers uit onze zustergemeentes.
wielerlegende wordt ereburger
Op zondag 1 oktober werd de grootste Vlaamse wielrenster allertijden gehuldigd: Yvonne Reynders. Naar aanleiding van haar tachtigste verjaardag, hielden wij (gemeente & ocmw Zoersel) een feestelijk eerbetoon voor deze snelle dame. Tijdens de huldiging werd Yvonne ook verrast met de titel van ereburger van Zoersel.
Duizend Bibburen en Granaten
De feestelijkheden rond het jubileum van de Kiekeboes vormen het startschot voor een ander stripproject ‘Duizend Bibburen en Granaten’, dat georganiseerd wordt door de bibliotheken van Bibburen. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten om de werking en activiteiten van hun bibliotheken te stroomlijnen.
voorwaarden voor Z|pas vereenvoudigd
Woont u in Zoersel en hebt u een beperkt inkomen, dan kunt u sinds 1 september 2014 beroep doen op de Z|pas. Op die manier willen wij u onder andere meer mogelijkheden geven om te participeren aan activiteiten. Voortaan bepaalt enkel het (gezins)inkomen of u een Z|pas kan bekomen. Het sociaal statuut speelt geen rol meer.
voor elk wat wils in het gemeenschapscentrum
Het najaarsprogramma van het gemeenschapscentrum Zoersel staat ondertussen in de startblokken. Sinds 1 september kunt u uw cultuurhart weer ophalen met een nieuwe waaier aan activiteiten en initiatieven onder het motto ‘voor elke cultuurliefhebber wat wils’.
Open Monumentendag | binnenkijken in de Sint-Pauluskerk
Op zondag 10 september gooien de bekende en mindere bekende erfgoedparels in Vlaanderen de deuren open. Voor u hebben we een unieke tentoonstelling in de Sint-Pauluskerk en een rondleiding mét gids in het prachtige klooster ‘Monasterium Magnificat’ in petto.
Jimmy Kets stelt tentoon | the graves are nice this time of year
Twee jaar lang schuimde fotograaf Jimmy Kets de verschillende herdenkingssites van de ‘Groote Oorlog’ af, op zoek naar wat ‘de herinnering van de Eerste Wereldoorlog’ vandaag voor ons betekent. Het resultaat - zijn foto-expo ‘The graves are nice this time of year‘ - is op zijn zachtst gezegd verrassend, ietwat controversieel én te bekijken in cultuurhuis de Bijl.
François Glorieux in de bloemen | hommageconcert
François Glorieux is één van de allergrootste en meest veelzijdige muzikale talenten van ons land. Naar aanleiding van zijn 85ste verjaardag (deze zondag, 27 augustus) en als eerbetoon aan zijn indrukwekkende carrière, organiseren we eind september een hommageconcert. Schepen van cultuur, Katrien Schryvers, ging hem vandaag alvast feliciteren met zijn gezegende leeftijd.
'schakelt’ u dit jaar ook weer mee?
Op zondag 27 augustus wordt De Schakel, de fietshappening die u op de mooiste plekken van de Antwerpse Kempen brengt, weer georganiseerd. Zo kunt u mee ‘schakelen’ van Meersel-Dreef tot Veerle en van Mol-Rauw tot Vorselaar. Ook onze mooie gemeente zit in de route. Smeer uw benen in en spring op uw fiets.
Yvonne Reynders | “onze first lady”
Exact tachtig jaar geleden werd de grootste wielrensters van onze streken geboren. Onze Zoerselse Yvonne Reynders reeg in de jaren 60 de wereldtitels en wielerrecords aan elkaar. Ze wordt in het najaar nog officieel door ons gehuldigd, maar vandaag brengt onze burgemeester alvast een bloemetje.
500 vluchtelingen in Zoersel
De vluchtelingenstroom in 2015 - nu nog steeds zeer actueel - raakte bij Zoerselse kunstenaar Jean Coen een gevoelige snaar. Hij wilde deze mensen kost wat kost helpen. Hij zette het project ‘500 vluchtelingen in Zoersel’ op poten, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Het resultaat: een ontroerende samenwerking en een beklijvende tentoonstelling.
Dag van de Mantelzorg | inschrijven tot 1 september
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u een ‘mantelzorger’ én verdient u een hele grote pluim! Die pluim krijgt u van ons in de vorm van een heerlijk (gratis) verwendagje op vrijdag 15 september. Schrijf snel in!
de Tripfixer
de Tripfixer 11/07/2017
Geen idee wat u deze zomer kunt doen? Of zoekt u een plan B bij regenweer? De Tripfixer vindt voor u de meest geschikte activiteit in de provincie Antwerpen!
zomerbuurtbabbels
zomerbuurtbabbels 30/06/2017
Zin om uw buren en uw gemeentebestuur beter te leren kennen? Dan nodigen we u uit op één van de zomerbuurtbabbels in juli en augustus. Het plaatselijk buurtcomité staat alvast klaar met een tap, zodat de kelen op tijd en stond gesmeerd worden.
jeugdhulp en vertrouwenspersonen
Iedereen heeft al wel eens een vraag of een probleem. De meeste jongeren kunnen hiervoor terecht bij vrienden of ouders. Jongeren in de jeugdhulp kunnen zich ook – ongeacht hun leeftijd – laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.
vogelgriep | twee nieuwe besmettingen bij hobbyvogels
Er zijn opnieuw besmettingen met vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij twee hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Als gevolg geldt er sinds woensdag in heel het land een verbod op verkoop van pluimvee op openbare markten en zijn alle verzamelingen met pluimvee verboden.
evenementenspeerpuntactie
Het reglement evenementenspeerpuntactie is op de gemeenteraad van mei goedgekeurd. Dit reglement bestond al voor jeugd- en sportverenigingen, maar socio-culturele verenigingen vielen in het verleden uit de boot. Nu zijn ook deze verenigingen vrijgesteld van retributie bij de organisatie van grote evenementen die de naam van onze gemeente mee uitdragen buiten de gemeentegrenzen.
plezierige zomeravonden in het park
Veel had het niet gescheeld of het was beeld noch klank op de zomerse vrijdagavonden in het park van Halle. Via een oproep vond het gemeentebestuur gelukkig een nieuwe en gedreven organisator: Kristel Van Loon van vzw Vwala. Bent u ook benieuwd naar het programma van 2017?
strengere normen voor officiële identiteitsdocumenten
Met de zomervakantie voor de deur, is de kans groot dat u deze weken uw reisdocumenten in orde brengt. Hou hierbij rekening met de nieuwe, strengere normen voor pasfoto’s op uw identiteitskaart. En als u van plan bent in het buitenland met de auto te rijden, bekijk dan ook even de foto op uw rijbewijs.
schrijf u als de bliksem in voor onze zomerwerking
Sinds woensdag kunt u online inschrijven voor onze zomerwerking. De plaatsen tikken weg terwijl u dit leest, dus snel zijn is de boodschap!
zomerwerking 2017 | voorinschrijving
De zomermaanden komen in zicht. Voor uw kroost betekent dit weer twee heerlijke maanden zonder school en héél véél (buiten) spelen! Zoekt u nog leuke zomeractiviteiten voor uw kind(eren) tussen 4 en 14 jaar (geboortejaar 2002 - 2013)? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie! De voorinschrijvingen voor workshops, themakampen en uitstappen starten vandaag.
culinair fietsen in het groen
Gek van culinaire verwennerijen en/of benieuwd naar heerlijke streekgebonden producten? Combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën deze zomer heel wat fijne uitstapjes voor u in petto.
middenstand Sint-Antonius zet u in de bloemen
De lokale handelaars van Sint-Antonius zetten u graag in de bloemetjes tijdens hun lenteactie. Koopt u iets in één van de deelnemende handelszaken, dan maakt u kans op een prachtige bos bloemen!
er huizen vreemde vogels in Beuk & Noot
Al het hele schooljaar werkt iedereen van gemeentelijke basisschool Beuk & Noot aan het kunstproject ‘Vreemde Vogels’. In mei kunt u de kunstwerken bewonderen in de etalage van enkele Zoerselse handelaars. Bovendien wordt de school tijdens de opendeurdag omgetoverd tot een heus museum.
(g)een teken van zwakte?!
Eén op de drie landgenoten kampt(e) al eens met psychische problemen. Misschien hebt u er ook al mee geworsteld, of overkwam het iemand die u kent? Erover praten blijft echter een torenhoge opdracht. Via ‘stigWA’, een project van psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis, AZ Sint-Jozef en gemeente & ocmw Zoersel, maken we komaf met het taboe.
'Onder de linde' van Mariette Coppens in wzc de Buurt
In de ontmoetingsruimte van woonzorgcentrum de Buurt kunt u sinds 10 april een beeldhouwwerk van Mariette Coppens (85) bewonderen. Ze gaf dit kunstwerk voor onbepaalde duur in bruikleen aan het centrum, waar ze sinds kort ook zelf verblijft.
een brug tussen erfgoed en zorg | Erfgoeddag
De Erfgoeddag staat dit jaar helemaal in het teken van het thema ‘zorg’. Als gemeente die dit thema hoog in het vaandel draagt, een ideale kans om u meer te vertellen over één van de bekendste zorginstellingen van Zoersel: ZNA Joostens.
word vrijwilliger!
word vrijwilliger!  14/04/2017
Hebt u wat vrije tijd over, en wilt u die graag zinvol invullen? Of bent u zelf op zoek naar iemand die gemotiveerd en vrijblijvend hulp kan bieden? Dan bent u bij ons vrijwilligerspunt aan het juiste adres.
vraag tijdig een speelstraat aan!
Leven uw kinderen zich bij mooi weer graag buiten uit? En woont u in een buurt waar veel jonge kinderen opgroeien? Dan is een speelstraat de ideale manier om hen bij elkaar te brengen en samen onbezorgd en veilig buiten te laten spelen.
we laten u niet vallen! | valpreventieproject
Eén op de drie thuiswonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Eén val kan op die leeftijd helaas al heel wat vervelende gevolgen hebben. Door uw woning en levensstijl (of die van uw ouders) nu al een klein beetje aan te passen, zorgt u ervoor dat u langer in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.
Fik van Gestel: tentoonstelling Bladstilte
Fik van Gestel is geen onbekende in de schilderswereld. U vindt zijn werk terug in de collecties van onder andere het Museum van Hedendaagse kunst van Antwerpen, het Vlaams Parlement, de Europese Centrale Bank … Van 1 tot en met 23 april kunt u enkele van zijn schilderijen ook bewonderen in de Bijl. © foto Marc Van Outrive
boekenbingo: lees en speel mee!
Was u dit jaar van plan om wat meer te onthaasten met een goed boek, maar hebt u geen inspiratie? Doe dan mee met de Boekenbingo!
‘Gewoon Spelen’ tijdens de vakantie
Monnikenheide organiseert ook dit jaar ‘Gewoon Spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) beperking. Nieuw dit jaar is dat zij elke week ook een uitstap op de planning hebben staan! Er wordt gespeeld in Malle, Zandhoven en Zoersel.
op het digitale pad met digidak
Zoerselaars op een eenvoudige manier laten kennismaken met nieuwe media, dat is het doel van de vrijwilligers bij digidak. Wilt u uw computer-, tablet- en/of smartphonevaardigheden ook opkrikken? Schrijf dan in tijdens de inschrijvingsronde in maart.
fietsenverkoop | nieuwe procedure
Op 23 maart organiseren we een nieuwe fietsenverkoop, maar vanaf dit jaar ziet de procedure er net iets anders uit. De fietsen worden nog steeds per opbod verkocht, maar de verkoop zelf zal vanaf nu online verlopen.
meer fietsnetwerk, meer fietsplezier
Groter, veiliger en aantrekkelijker: dat is het fietsnetwerk Kempen anno 2017. Daar moeten onder meer 100 kilometer nieuwe trajecten en 50 extra knooppunten in onze buurt voor zorgen.
u versterkt de buurt | week van de vrijwilliger
De kracht van vrijwilligerswerk in onze gemeente valt niet te onderschatten. Vrijwilligers maken het buurtgevoel sterker en betekenen veel voor onze lokale gemeenschap. Tijdens de week van de vrijwilliger - van 4 tot 12 maart - zetten we u daarom graag op nummer één!
de prinses op het witte paard | jeugdboekenmaand
Jongens houden van voetbal en meisjes van dansen. Juist? Fout! Tijdens de Jeugdboekenmaand in maart maakt de bibliotheek komaf met het hokjesdenken. Onze bibliotheekmedewerkers selecteerden een aantal supertoffe boeken, die je meenemen naar een wereld waar de typische jongens- en meisjesdingen niet bestaan.
laagdrempelige subsidies voor het platteland | LEADER
Hebt u voor onze gemeente (of regio) een goed idee rond landbouw- en natuureducatie, het vrijwaren en ontwikkelen van de open ruimte of armoede en kwetsbaarheid op het platteland? Dan maakt u kans op een ‘LEADER’-toelage tot maximaal 100.000 euro voor een periode van 2 jaar (goed voor maximaal 65% van de totale projectkost).
Dagen Zonder Vlees | schrijf in!
Zin in een nieuwe uitdaging nu de alcoholvrije maand februari ten einde loopt? Doe dan mee met Dagen Zonder Vlees en daag uzelf uit om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Meedoen kan al vanaf één dag per week. De actie loopt van 1 maart tot 15 april.
opnieuw GEWOON SPELEN tijdens de schoolvakanties
Monnikenheide organiseert gedurende vijf weken ‘Gewoon Spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) beperking. Nieuw dit jaar is dat zij elke week ook een uitstap op de planning hebben staan! Er wordt gespeeld in Malle, Zandhoven en Zoersel
verdient uw project een duwtje in de rug?
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug.
zwerfvuilactie | opruimweekend
Op 31 maart, 1 en 2 april gaan we weer met z’n allen op jacht naar rondslingerende peuken, blikjes, flessen ... Wilt u ook graag helpen? Trommel dan nog wat buren of vrienden op om samen een deel van Zoersel zwerfvuilvrij te maken.
Tournée Minérale: een maand zonder alcohol
De DrugLijn en Stichting tegen Kanker slaan de handen in elkaar voor de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari 2017 alcohol een maand lang af te zweren. Februari 2017 wordt dé alcoholvrije maand, al meer dan 50.000 mensen en heel wat bedrijven, steden en organisaties doen mee. U ook?
dichttalent in Zoersel | Poëzieweek 2017
Gisteren vierden we de meest poëtische dag van het jaar en hét startschot van de Poëzieweek, de Gedichtendag. Ook in onze nieuwsbrief geven we graag aandacht aan de woordenkunstenaars onder ons. We vroegen enkele getalenteerde Zoerselaars om in hun pen te kruipen en u mee te laten genieten van hun leuke, mooie, humoristische gedichten.
cultuurprijs 2016 voor jeugdherberg Gagelhof
Op zondag 15 januari reikte gemeente & ocmw Zoersel de cultuurprijs 2016 uit. De eer was deze keer weggelegd voor de vrijwilligers van de jeugdherberg ‘Gagelhof’, die er met hart en ziel voor zorgen dat de herberg op volle toeren blijft draaien. Zonder hun inzet zou er van een jeugdherberg in Zoersel wellicht al lang geen sprake meer zijn.
doe mee aan Vlaanderen feest en ontvang een feestcheque
Wilt u een feest voor uw straat of buurt organiseren? Dan is de aanloop naar de Vlaamse feestdag en uiteraard 11 juli zelf een uitgelezen moment om dat in de praktijk om te zetten. U komt dan immers in aanmerking voor een feestcheque tot 170 euro!
gratis huisvuilzakken vanaf 30 januari
Ook dit jaar kunt u weer bij ons terecht voor een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken. U ontvangt per officieel inwonend gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2017.
poëzieweek 2017 | dichter in huis
Hoewel poëzie vaak over ernstige onderwerpen gaat, wordt er in poëtenland ook heel wat afgelachen. De Poëzieweek van 2017 – met humor als thema – geeft dit jaar aandacht aan gedichten die ‘serieus’ op uw lachspieren werken. Ook in Zoersel heeft de Poëzieweek een vaste stek binnen het cultureel aanbod, mét een vierde editie van ‘dichter in huis’.
364 000 euro Vlaamse steun voor erfgoed in de Voorkempen
De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst (IOED), waar ook gemeente & ocmw Zoersel deel van uitmaakt, krijgt een subsidie van maar liefst 364 000 euro om een intergemeentelijk onroerend erfgoedbeleid uit te stippelen.
helpt u de straat mee proper te houden tijdens het nieuwjaarszingen?
Het nieuwjaarszingen, waarbij honderden kindervoetjes van deur tot deur gaan om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen, is een hartverwarmende traditie in onze gemeente. Hoewel er elk jaar heel wat inspanningen gedaan worden om de straten proper te houden, liep het vorig jaar toch nog fout. Let u er dus mee op dat het afval niet op de straat belandt?
Zoerselaars vallen met theater STAP in de prijzen op internationaal festival in Iran
Begin december vond in Iran een internationaal theaterfestival plaats. Theater Stap kaapte er verschillende prijzen weg met het stuk ‘De Bank’. Zoerselaars Marc Bryssinck, artistiek leider en Ingrid van den Bergh, algemeen coördinator, staan mee aan de wieg van dit professioneel inclusief gezelschap. Een 20-tal acteurs, voornamelijk met het syndroom van Down, brengen theater van topniveau.
met de feestbus van oud naar nieuw
Nieuwjaar vieren zonder stress of parkeerzorgen? Dat kan ook dit jaar weer met de feestbussen van De Lijn! Vanaf maandag 19 december kunt u uw gratis busticket afhalen.
‘Nieuwjaarke zoete’
31 december, oudejaarsdag… Elk jaar trekken honderden kinderen die dag al zingend door de straten van onze drie deelgemeenten. U hebt de liedjes toch al – samen met uw kinderen – geoefend? Neen? We geven u alvast enkele liedjes mee én zochten voor u uit waar die traditie eigenlijk vandaan komt.
één minuut vrijwilligerswerk, een wereld van verschil
Niet alle Zoerselaars kunnen de feestdagen doorbrengen met familie en/of vrienden, en voelen zich tijdens deze periode vaak eenzaam. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke (on)bekende betekent veel voor hen. Doet u ook mee? Pen uw allermooiste wens dan neer op één van de wenskaartjes van ons vrijwilligerspunt.
Zoersel viert 20ste editie van haar cadeau- en kerstmarkt 'over de grenzen heen’
Hou zaterdag 10 en/of zondag 11 december alvast vrij in uw agenda, want dan organiseert gemeente & ocmw Zoersel, samen met enkele Zoerselse verenigingen, wereldraad Zoersel en welzijns- en gezondheidsraad Zoersel, de 20ste editie van haar cadeau- en kerstmarkt ‘over de grenzen heen’.
studeren in de bib en het Koetshuis
Wie nood heeft aan een stille studieplek, motivatie haalt uit het samen studeren met anderen of thuis teveel afgeleid is, vindt binnenkort een stille studieplek - mét draadloos internet - in de bib van Zoersel of in het Koetshuis in het park van Halle.
toelating nodig voor vuurwerk in Zoersel
Is vuurwerk afsteken voor u onslosmakelijk verbonden met het inzetten van het nieuwe jaar? Doe het dan vooral doordacht én met toelating.
vijf jaar stedenband met Bohicon
Vijf jaar geleden, op 20 oktober 2011, ondertekende gemeente & ocmw Zoersel een stedenbandovereenkomst met Bohicon in Benin. Sinds de ondertekening is er – hier in Zoersel en ter plaatse in Afrika – hard gewerkt rond verschillende activiteiten, initiatieven en projecten. We geven u graag een stand van zaken.
zit uw kind goed in z’n vel?
Kinderen en jongeren recuperen vaak sneller van een negatieve ervaring of tegenslag. Toch is die veerkracht verschillend van kind tot kind. Weet u bijvoorbeeld op welke momenten uw kind wat extra steun kan gebruiken, of wanneer het een duwtje in de rug nodig heeft? We geven u graag enkele tips mee.
Art Fan schenkt € 2.500 aan de Facktorij
Art Fan (fan van kunst) verenigde 20 jaar lang kunstminnaars en kunstenaars die zich bezig hielden met tekenen, schilderen, keramiek, grafiek en/of juweelontwerp. Oorspronkelijk zo’n honderdtal leden bezochten heel regelmatig tentoonstellingen in de driehoek Amsterdam, Düsseldorf en Parijs. De vereniging besloot er echter een punt achter te zetten en het geld dat ze nog in ‘kas’ hadden afgelopen dinsdag te schenken aan de Facktorij.
culinair wandelen in het Land van Playsantiën
Kunt u ook zo genieten van een fikse wandeling langs mooie plekken in uw buurt? Houdt u daarnaast ook van gezellig tafelen en culinair verwend worden? Dan zijn de culinaire wandeltochten van het Land van Playsantiën - in Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel - zeker iets voor u. Vooral tijdens de koudere maanden is deze combinatie erg geliefd.
11-novemberherdenking gaat niet onopgemerkt voorbij
Op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. WO I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld. Heel wat gebeurtenissen vandaag de dag hebben hun oorsprong in ’14-’18. We nemen daarom al enkele jaren het initiatief om de 11-novemberherdenking niet onopgemerkt te laten voorbijgaan. Ook dit jaar bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheden volgende week vrijdag.
Lindepaviljoen heropent deuren
Zesentwintig jaar na de eerste opening heropent het Lindepaviljoen, ditmaal in een heel ander jasje, nu zondag officieel zijn deuren. Vanaf maandag kunt ook u er een kijkje gaan nemen. Op vraag van gemeente & ocmw Zoersel toverde vzw Toerisme Zoersel het Lindepaviljoen met een multimediashow en een vertel-, belevings- en tentoonstellingsruimte om tot een fris en eigentijds museum.
organisatie parkplezier – iets voor u?
Hebt u zin om voor Zoerselse ambiance te zorgen tijdens de zomermaanden in het park van Halle? Beschikt u bovendien over het nodige organisatietalent en voldoende ervaring om dit tot een goed einde te brengen? Dan wordt u misschien de nieuwe organisator van ‘parkplezier’!
dichters & huiskamers gezocht
Eind januari 2017 is het weer zo ver. Dan vindt in Vlaanderen en Nederland de jaarlijkse Poëzieweek plaats van donderdag 26 januari tot en met woensdag 1 februari. Ook in Zoersel heeft de Poëzieweek intussen een vaste stek gekregen binnen het cultureel aanbod. Een vierde editie van ‘dichter in huis’ is dan ook al volop in de maak.
sexting en grooming | infoavond ‘veilig online’
Jongeren, of beter nog ‘kinderen’, raken op alsmaar jongere leeftijd vertrouwd met smartphones, internet, sociale media... Dat is echter niet zonder gevaar. Niet iedereen die ze via die weg ontmoeten, heeft immers de juiste bedoelingen. We geven u alvast enkele tips om uw kind te beschermen en nodigen u graag uit op een infoavond hieromtrent.
ontdek het nieuwe vrijwilligerspunt op 15 oktober
Gemeente & ocmw Zoersel krijgt jaarlijks heel wat vragen van enerzijds verenigingen en organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers, en anderzijds van inwoners die vrijwilligerswerk willen doen. Bent u één van hen, dan kunt u vanaf 15 oktober terecht in ons gloednieuw vrijwilligerspunt.
steun Rode Neuzen Dag
Wist u dat één op vijf jongeren te maken krijgt met een psychisch probleem? En dat daarvan meer dan de helft hier niet over praat en slechts drie op tien de stap zet naar professionele hulp? Om het taboe rond psychische problemen verder te doorbreken organiseren VTM, Qmusic en Belfius opnieuw de ‘Rode Neuzen Dag’ op 3 december.
kunstclub De Facktorij verhuist
De Facktorij is een kunstclub binnen de sector psychosezorg van pc Bethanië. Patiënten krijgen hier de kans om een eigen kunstatelier uit te bouwen. Tot dusver deden ze dat in een gebouw op het domein van pc Bethanië, maar vanaf deze week nemen ook zij hun intrek in de voormalige feestzaal van het Bethaniënhuis. De officiële opening vond gisteren plaats, maar op 5 en 6 oktober kunt u ook een kijkje komen nemen tijdens het opendeurweekend.
Zoerselaar Belgisch kampioen enduro bij beloften
Zoerselaar Mathias Van Hoof (23) werd begin september knap Belgisch kampioen enduro bij de beloften. Enduro is een vorm van langeafstandsmotorcross, waarbij het traject deels over openbare, onverharde wegen gaat, afgewisseld met zogenaamde proeven of specials in weiden, bossen, steengroeven … Eventuele technische mankementen tijdens de race moeten door de rijder zelf worden verholpen. Lukt dit niet, dan ligt hij eruit.
terug naar school: ochtendstress vermijden
Na de zomervakantie is het voor heel wat kinderen opnieuw flink aanpassen tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar. Maar ook voor ouders is het terug wennen. De volgende tips kunnen u helpen om de septemberochtenden vlotter te laten verlopen.
Gagelhof in de kijker tijdens Open Monumentendag
Tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september gaan al voor de 28ste keer de deuren open van bekende en minder bekende erfgoedparels in Vlaanderen. Bij ons kunt u terecht in jeugdherberg Gagelhof. Uiteraard heeft dat alles te maken met zijn 80-jarig bestaan.
week van de geletterdheid, ook in zustergemeente Bohicon
De wereld verandert snel. Wat u vandaag op uw werk doet, is anders dan twintig jaar geleden. Nieuwe machines, nieuwe manieren van werken, computers. Mee blijven met al die nieuwe dingen is een uitdaging. Zeker voor iemand die moeite heeft met lezen, schrijven, tellen of werken met computers. De week van de geletterdheid - dit jaar met de focus op werkgevers en werknemers - brengt dit probleem onder de aandacht.
graag uw mening over onze zomerwerking - óók als uw kinderen niet deelnamen!
Net zoals elk jaar werkten onze jeugddienst en een team van monitoren afgelopen zomer een uitgebreid zomeraanbod uit. Om te kunnen blijven evolueren, willen we ons aanbod en onze manier van werken grondig evalueren. Uw mening is daarbij zeer belangrijk, óók als uw kinderen niet deelnamen!
zet zitvolley mee op de kaart
Slechts drie clubs in Vlaanderen doen aan zitvolleybal, een afgeleide vorm van volleybal voor mensen met een handicap die al zittend wordt gespeeld. Samen met een aantal partners wil de Zoerselse club Scabazoe - één van die drie - deze Olympische sport promoten en terug op de kaart zetten.
fietsplezier verzekerd met De Schakel!
Op zondag 28 augustus wordt De Schakel, de fietshappening die u op de mooiste plekken van de Antwerpse Kempen brengt, weer georganiseerd. Zo kunt u mee ‘schakelen’ van Meersel-Dreef tot Veerle en van Mol-Rauw tot Vorselaar. Ook onze mooie gemeente zit in de route. Spring dus gauw op uw fiets!
bouw nieuwe school en sporthal start volgende week
Het is zo ver! Komende dinsdag wordt gestart met de effectieve afbraak van de oude school en sporthal aan Halle-Velden, om zo plaats te maken voor twee gloednieuwe gebouwen. Vanaf dinsdag wordt de site dus - voor het komende jaar - omgebouwd tot een bouwwerf.
voor minder dan 1 euro per week met de Omnipas 65+ van De Lijn
Naar de kapper? Een uitstapje met de kleinkinderen? Of gaan lunchen met vrienden? De chauffeurs van De Lijn brengen u met plezier overal naartoe. Vlakbij huis of wat verder weg. Want met uw Omnipas 65+ reist u overal in Vlaanderen onbeperkt met elke bus en tram van De Lijn. En dat tegen een voordeeltarief!
Wat met uw huisdier als u op reis gaat?
Neemt u uw huisdier mee op vakantie? Of zorgt u voor opvang in een pension of bij vrienden of familie? De dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.
eten met streken en culinaire fietstochten
Gek van culinaire verwennerijen en/of benieuwd naar heerlijke streekgebonden producten? Combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën deze zomer heel wat fijne uitstapjes voor u in petto.
fietstocht 'Fair Trade Ecocyclo Zandhoven-Zoersel’
Gaat u graag een (serieus) toertje fietsen? Maak dan op zondag 24 juli samen met ons kennis met de gloednieuwe ‘Fair Trade Ecocyclo Zandhoven-Zoersel’, een fietstocht van 27 km door onze drie deelgemeenten die u via aangename wegen laat kennismaken met fair trade en/of lokale, duurzame voeding.
open schoolspeelplaats Pierenbos gaat toe omwille van afbraakwerken
Sinds enkele jaren konden uw kinderen en/of de kinderen uit uw buurt ook buiten de schooluren spelen op de open schoolspeelplaats van Pierenbos (Halle-Velden). Omwille van de (voorbereidende) werkzaamheden en de daaropvolgende afbraak van de school, is dit geen veilige plek meer om te spelen. Gemeente & ocmw Zoersel ziet zich dan ook genoodzaakt om de open schoolspeelplaats vanaf 25 juli te sluiten.
fietsdrieluik ‘Oeposmoemoeeurevlo’ start zondag
Zoals elk jaar organiseert het Land van Playsantiën ook deze zomer een driedaags fietsevenement, zij het dit keer in een volledig nieuw kleedje. Onder de noemer ‘Oeposmoemoeeurevlo’ staat alles in het teken van de jaren ‘20 - ‘40. De eerste fietstocht is nu zondag, 17 juli, in Lille en Malle. Neemt u deel aan minstens twee fietstochten, dan maakt u kans op een mooie prijs!
bomen in zicht, ontdek het parkdomein van pc Bethanië
Komt u wel eens in het groene parkdomein van het psychiatrisch centrum Bethanië? Dan is nú het uitgelezen moment! Onder het motto 'aandacht maakt alles mooier' wil het natuuratelier van het psychiatrisch centrum u namelijk uitnodigen voor een heuse 'bomenwandeling' op hun domein, waarbij ze u langsheen heel wat speciale, diverse bomen leiden.
uw mening over ‘Kempense Zalighedenroute’ - win streekproductenmand
Dit voorjaar vernieuwden de gemeenten Beerse, Lille, Malle, Rijkevorsel, Vosselaar en Zoersel de ‘Achtzalighedenroute’. De nieuwe fietsroute kreeg de naam ‘Kempense Zalighedenroute’ en belooft een mooie tocht langs de knooppunten. Hebt u de route al gefietst? Dan weten we graag wat u ervan vond en willen we u vragen om een korte vragenlijst in te vullen.
gelukkige gezichten bij ‘met belgerinkel naar de winkel’ en lenteactie middenstand
Afgelopen maandag verzamelden de winnaars van ‘met belgerinkel naar de winkel’ in de kapel van ons administratief centrum voor de prijsuitreiking van de campagne. De hoofdprijs – de gekende belgerinkelfiets – was voor de Zoerselse Hedwig Geukens, die in de wolken was met haar prijs!
expo ‘80 jaar jeugdherberg’ in administratief centrum Zoersel
In 1936 opende tijdens het weekend van 30-31 mei de jeugdherberg van Zoersel voor het eerst de deuren. De Zoerselse jeugdherberg kreeg toen al de naam Gagelhof, naar het in de streek veelvuldig voorkomend gagelkruid. De oude legerbarak, die plaats bood aan 50 personen, zou de oorlog echter niet overleven.
taalcursussen, iets voor u?
U wilt op vakantie een mondje Spaans praten of uw plan trekken in het Italiaans, Frans of Engels? U bent anderstalig en wilt het Nederlands onder de knie krijgen? Volg dan een taalcursus bij Lionsclub Minerva.
het schilderen van klank – tentoonstelling Jóska Soós in ZNA-Joostens
Jóska Soós was de laatste jaren van zijn leven opgenomen bij ZNA-Joostens en overleed er in 2008. “Met deze tentoonstelling willen wij een brug bouwen tussen het leven van mensen met dementie en de wereld daarbuiten”, zo vertelt Ann Cuyt van ZNA-Joostens.
openingsmatch EK in het park van Halle
Vanavond is het zover en wordt het EK op gang getrapt in Stade de France in de Parijse voorstad Saint-Denis. De openingswedstrijd Frankrijk - Roemenië wordt op groot scherm uitgezonden in het park van Halle. Dit jaar ziet de zomer in het park er trouwens ietsje anders uit. In samenspraak met organisator Luc Van den Plas vinden de gekende optredens van parkplezier voorafgaand aan enkele EK-matchen plaats.
kids op kamp - schrijf nog snel in voor ‘cowboys en indianen’ of ‘knutsel je gek’
De zomermaanden komen in zicht. Bent u nog op zoek naar een leuk kamp voor uw kind(eren) tussen 7 en 12 jaar? Schrijf ze dan nog snel in voor onze themaweken ‘cowboys en indianen’ of ‘knutsel je gek’. Er zijn nog enkele plekjes vrij!
braderij Sint-Antonius - hou rekening met verkeersmaatregelen
Volgende vrijdag - de eerste vrijdag van juni - organiseert onze plaatselijke middenstand naar jaarlijkse gewoonte zijn braderij in de dorpskern van Sint-Antonius. Zoals steeds verwachten zij veel bezoekers en daarom nemen we de nodige verkeersmaatregelen.
schrijf u als de bliksem in voor onze zomerwerking
Sinds gisteren kunt u online inschrijven voor onze zomerwerking. De plaatsen bij de kleuteractiviteiten gaan snel de deur uit. Voor lagere schoolkinderen en tieners tot 14 jaar is er nog wat meer keuze. Snel zijn is sowieso de boodschap!
tentoonstelling Haider Jabbar, kunstenaar op de vlucht voor oorlog en geweld
Nog elke dag ontvluchten mensen hun thuisland. Ze vluchten omdat hun veiligheid in gevaar is - door oorlog, vanwege hun politieke overtuiging, de godsdienst die ze belijden ... Een van hen is Haider Jabbar, een kunstenaar uit Bagdad (Irak) die sinds enkele maanden in Zoersel verblijft. In zijn werk toont hij de vele slachtoffers die hun leven lieten in de conflicten in Irak.
studiedag ‘groetjes vanuit de psychiatrie’
Ik ben opgenomen in de psychiatrie. Ziet u hetzelfde wanneer u naar mij kijkt in de wereld buiten het domein? Wat weet u over mij? Daar moeten we het over hebben. Want ik ben niet de norm. Ik ben de uitzondering. Daarom nodig ik u uit. Op onze studiedag. Om te ontmoeten. Te spreken ... en samen het taboe te doorbreken.
registreer voor de zomerwerking
De zomermaanden komen in zicht. Ook dit jaar zorgt onze jeugddienst, samen met een tof team van monitoren, voor eindeloos speelplezier in de grote vakantie. Hebt u thuis dus kinderen tussen 4 en 14 jaar rondlopen met serieuze speelkriebels? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie!
Sint-Antonius bruist
Sint-Antonius bruist 15/05/2016
De middenstand van Sint-Antonius lanceerde onlangs met enige trots hun nieuwe website. Daar vindt u onder meer welke activiteiten de middenstand zoal organiseert, hoe u zich als zelfstandige bij hen kunt aansluiten en kunt u zich als markt- of kermiskramer online inschrijven, bijvoorbeeld voor de braderij. U vindt er ook alles over de lenteactie.
voetbal met een streepje muziek in het park
Dit jaar ziet de zomer in het park Halle Hof er iets anders uit dan gewoonlijk. In de eerste plaats is er uiteraard het EK voetbal. De gekende optredens van parkplezier zullen dit jaar voorafgaand aan enkele voetbalmatchen plaatsvinden. Op die manier komen er geen grote podia en tenten aan te pas en kunnen we het grasveld achter het kasteel, dat in het najaar opnieuw werd ingezaaid, de nodige rust gunnen.
op weg naar de jeugdherberg
De Zoerselse jeugdherberg ‘Gagelhof’ viert dit jaar haar 80ste verjaardag. En dat laten de vrijwilligers niet onopgemerkt voorbijgaan. Op zondag 22 mei organiseren ze wandelingen en fietstochten met als eindstation de herberg, waar u kunt genieten van een hapje, een drankje en een rondleiding. U komt toch ook?