A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2013
voortaan organiseert ‘gemeenschapscentrum Zoersel’ cultuur
Om het u, als cultuurliefhebber, makkelijker te maken om uw weg te vinden in ons cultuuraanbod zullen we voortaan alle cultureel geïnspireerde initiatieven die in de verschillende culturele locaties plaatsvinden, bundelen onder de noemer ‘gemeenschapscentrum Zoersel’.
Brand in Halle-Dorp - afvalophaling
Dinsdag 31 december 2013 kreeg de milieudienst de melding dat het brandt in Halle-Dorp. Omdat het dorp voor een stuk afgesloten is, zal de afvalophaling van pmd en restafval in Halle-Dorp en enkele omliggende straten mogelijks niet kunnen plaatsvinden. Indien uw afvalzakken niet werden opgehaald, vragen we u deze terug binnen te plaatsen.
buslijn 410 niet door Sint-Antonius op oudejaarsnacht
We lieten u eerder al weten dat u zich ook dit jaar op oudejaarsavond en -nacht veilig kunt verplaatsen met het openbaar vervoer. Tussen 20 en 6 uur zullen er immers twee extra feestbussen rondrijden tussen Westmalle, Oostmalle, Halle, Sint-Antonius en Zoersel. Wat we echter maar pas ontdekten, is dat de lijn 410 'Antwerpen - Turnhout' (en andersom) tijdens oudejaarsnacht niet passeert in Sint-Antonius.
sluitingsdagen eindejaarsperiode
Omwille van de feestdagen is ons administratief centrum (Handelslei 167) gesloten op dinsdagnamiddag 31 december, woensdag 1 januari en donderdag 2 januari ‘s namiddags en ‘s avonds.
subsidies groendak, hemelwaterput en/of infiltratievoorziening verdwijnen
De premie voor de aanleg van een groendak (maximum € 31/m²) en de premie voor een hemelwaterput en/of infiltratievoorziening (€ 500) verdwijnen vanaf 1 januari. Deze premies konden wij aan u toekennen dankzij subsidies van de Vlaamse overheid maar die worden stopgezet.
wat verandert er vanaf 1 januari 2014?
Gekoppeld aan het meerjarenplan en het budget, zullen er vanaf 1 januari 2014 een aantal zaken wijzigen.
Duurzaam op weg
Duurzaam op weg 23/12/2013
Sinds we in de ban zijn van de crisis, springen we voorzichtiger om met onze zuurverdiende centjes. In plaats van ons geld uit te geven, gaan we op zoek naar besparingsposten in ons huishoudelijk budget. Vaak echter wordt één van de belangrijkste uitgavenposten over het hoofd gezien: het dagelijkse traject van en naar het werk. Onderzoek toont aan dat bijna zeven op tien werknemers in hun eentje met de auto naar het werk rijden. Dit is niet alleen weinig efficiënt, het is bovendien belastend voor het milieu én een grote kost voor hen, voor de werkgever en de maatschappij.
Laat de lichten niet nutteloos branden
België mag dan wel een klein land zijn, vanuit de ruimte is ons land duidelijk zichtbaar. De verlichting die we ’s nachts gebruiken, zit daar zeker voor iets tussen. Een overdaad aan licht is echter schadelijk voor onze gezondheid en het milieu.
doelstellingen en budget 2014-2019 goedgekeurd
Het meerjarenplan werd afgelopen dinsdag door de gemeenteraadsleden goedgekeurd. In dat plan staat neergeschreven wat coalitiepartners N-VA en CD&V de komende jaren willen uitvoeren. Ze geven aan welke doelstellingen ze willen realiseren en hoeveel financiële middelen ze daarvoor voorzien.
kruispunt Bethaniënlei – R. Delbekestraat open
Het kruispunt tussen de Bethaniënlei en de R. Delbekestraat werd vandaag al voor een deel opengesteld. U kunt weer de Bethaniënlei indraaien en ook richting Sint-Job en Brecht rijden. Enkel de richting naar Schilde is nog niet toegankelijk omdat in dat deel van de straat de werken nog niet volledig zijn afgerond.
welk speelgoed past bij uw kind?
De Sint is terug naar Spanje, maar binnenkort is het alweer tijd voor kerstcadeautjes! Welk speelgoed koopt u best voor uw (klein)kind? Hoe weet u of uw kind het leuk zal vinden? Moet speelgoed aan bepaalde eisen voldoen? Speelgoed kopen voor een kind is niet altijd makkelijk. Onze opvoedingswinkel geeft u graag enkele tips.
test en onderhoud uw rookmelder
Drie minuten. Zoveel tijd hebt u om te ontsnappen bij een huisbrand. Plaats daarom vandaag nog een rookmelder op elke verdieping van uw woning, of beter nog: in elke slaapkamer en de leefruimte. Een goed werkende rookmelder kan immers uw leven redden bij brand. Om zeker te zijn dat uw rookmelder goed werkt, is het belangrijk om het toestel regelmatig te controleren en te testen.
dat het feest maar geen drama wordt
Oudejaarsavond komt dichterbij... Sommigen onder u maken mogelijk al plannen om vuurwerk af te steken. In principe is dat in onze gemeente verboden. Het zorgt immers voor heel wat lawaaihinder, het is gevaarlijk en het kan dieren de stuipen op het lijf jagen. Voor oudejaarsavond wordt er echter een uitzondering gemaakt.
Enkele tips voor spaarzaam watergebruik
Water om te drinken, te wassen, te koken, te spelen, enz. We verbruiken water voor heel wat zaken. Telkens we de kraan openzetten, stroomt het water eruit. Het lijkt wel onuitputtelijk. "Maar we moeten voorzichtiger omspringen met ons waterverbruik", aldus onze dienst leefmilieu.
budgetspel doet nadenken
Het was gezellig druk op onze kerstmarkt afgelopen weekend. De kraampjes lokten veel volk, de optredens werden gesmaakt en ook ons Grote Budgetspel kon op heel wat interesse rekenen. Met dit spel daagden we de bezoekers uit om met een beperkt geldbuideltje een vooropgesteld boodschappenlijstje af te werken. Het resultaat loog er niet om: 88 % van de mensen die hun lijstje terug binnenbrachten, kwamen niet toe met hun centen en moesten moeilijke keuzes maken.
Zoerselmagazine in uw bus
Dit weekend of uiterlijk begin volgende week vindt u het eindejaarsnummer van het Zoerselmagazine in uw brievenbus. We geven u graag een kort overzichtje van enkele artikels die daarin aan bod komen.
cursus 'Eerste hulp' Rode Kruis
Staat u ook met uw handen in het haar als uw zoon met zijn fiets gevallen is of uw vader plots klaagt van hevige pijn op de borstkas? Of wilt u misschien graag de Rode Kruis Hulpdienst komen versterken en meedraaien tijdens een hulppost op de voetbal, in het Sportpaleis, bij de ten miles …? Dan is de cursus Eerste hulp - Helper van het Rode Kruis Zoersel iets voor u!
digidak neemt u mee op de digitale weg
Uit de resultaten van een ict-enquête uit 2011 bij bijna 6.000 Belgen van 16 tot 75 jaar blijkt dat 23 % - of bijna één vierde - van de Belgische huishoudens geen internettoegang heeft en 14 % van de bevraagden nog nooit op het internet heeft gesurft. Van het kwart huishoudens dat geen internet heeft, laat 75 % weten dat dit voornamelijk omwille van financiële redenen is of omdat de nodige ict-vaardigheid (ict staat voor informatie- en communicatietechnologie) ontbreekt.
het wooninfopunt is er voor u
Hebt u een vraag over premies, een goedkope renovatielening, de aankoop of huur van een sociale woning ...? Blijf er niet mee zitten en kom naar het wooninfopunt in het administratief centrum. Onze huisvestingsambtenaar of de IGEAN-medewerker van het wooninfopunt (enkel aanwezig op vrijdagvoormiddag) helpen u graag verder. We geven u via deze weg alvast enkele antwoorden op veelgestelde vragen.
bezoek onze kerstmarkt
Tradities zijn er om in stand te houden! Zoals elk jaar organiseren gemeente & ocmw Zoersel - samen met heel wat verenigingen, particulieren, ondernemers en vrijwilligers - dit weekend de kerstmarkt. De ideale gelegenheid om én leuke kerstspulletjes te zoeken én een gezellige sfeer op te snuiven én het goede doel te steunen. Ook dit jaar staan alle deelnemers opnieuw 20 % van hun winst af aan drie centrale projecten.
opbrengst sportevenementen naar goede doel
5.000 euro! Dat bedrag werd gisterenavond verdeeld onder drie goede doelen. Schenkers van dienst waren de dames en heren van Survival Trophy Voorkempen (STV).
dessertreceptjes gezondheidsmaand
Om uw gezond kerstmenu helemaal af te kunnen maken, zijn we u nog enkele dessertreceptjes verschuldigd.
uw actie voor Meneer Konijn
Wilt u mee een actie op poten zetten of het geld uit uw spaarvarken schenken aan de vzw Kindergeluk? Dan kunt u uw ingezamelde centen persoonlijk komen afgeven aan een Q-dj op donderdag 19 december om 17 uur in ons administratief centrum, Handelslei 167.
dichters én huiskamers gezocht
Donderdag 30 januari wordt een hoogdag voor al wie houdt van poëzie. Al tien jaar lang is de laatste donderdag van januari namelijk ‘Gedichtendag’ in Nederland en Vlaanderen. Sinds dit jaar is Gedichtendag bovendien de start van een heuse Poëzieweek. Voor de enorme hoeveelheid optredens, publicaties, poëzieprijzen en activiteiten is één dag simpelweg veel te kort!
meer natuur in oeverzone Groot Schijn
De Provincie Antwerpen heeft het laaggelegen perceel, gelegen op de kruising van de Vorse Beemden en de Medelaar, omgevormd tot een meer natuurlijke oeverzone voor het Groot Schijn. Daarbij werkt het perceel eveneens als een opbergplaats of opvangmogelijkheid voor overtollig water. Goed nieuws dus voor de omwonenden en de natuur: bij zware regenval vangt deze oeverzone immers meer water op en helpt zo wateroverlast voor andere omliggende gebieden te verminderen.
kunstwerk woonzorgcentrum onthuld
‘Er woont iemand anders in mijn hoofd’. Dat is de naam van het bronzen kunstwerk dat sinds zondag aan de inkom van het woonzorgcentrum prijkt. Kunstenaar Luk Van Soom draagt het werk op aan zijn tante Bertha en aan alle andere mensen die lijden aan dementie.
receptjes Zoerselse gezondheidsmaand
Vorige week kon u proeven van de voorgerechten, vandaag krijgt u twee heerlijke hoofdgerechten.
nieuw: Dagbehandeling op de Moeder-Baby-Eenheid van het PZ Bethaniënhuis
De Moeder-Baby-Eenheid van het P.Z. Bethaniënhuis bestaat reeds sinds 1985. Maar sinds kort kunnen mama’s en baby’s ook in dagbehandeling geholpen worden.
19 waterlopen in Zoersel krijgen naam
Hebt u er enig idee van hoeveel waterlopen er door onze gemeente stromen? En welke instantie welk stukje beheert? Waarschijnlijk niet. Er zijn heel veel waterlopen in Zoersel. Sommigen vallen onder de bevoegdheid van de gemeente, anderen onder de bevoegdheid van de provincie.
nieuws uit de gemeenteraad van 19 november
Het gemeentebestuur heeft beslist de extra kosten van de feestbus op zich te nemen zodat deze gratis blijft. Wie na een nachtje stappen van de bus gebruik wil maken moet wel vooraf een ticket afhalen in het administratief centrum, Handelslei 167.
slimme camera’s op wegennet in politiezone Voorkempen
De gemeenteraad van 19 november heeft ook besloten om bewakingscamera’s/nummerplaatlezers in Zoersel te plaatsen aan de op- en afritten van de E34 en in de R. Delbekstraat ter hoogte van de Bethaniënlei. Deze beslissing kadert in het veiligheidsplan van de politiezone Voorkempen.
receptjes Zoerselse gezondheidsmaand
Vorige week kon u al proeven van de hapjes, vandaag krijgt u twee heerlijke voorgerechtjes.
stook zuinig en haal voordeel uit uw centrale verwarming
Een verwarmingsinstallatie in perfecte staat is zuinig, veilig én milieuvriendelijk. Bij het begin van het stookseizoen is het goed hier extra op te letten. Daarom lanceert de Vlaamse overheid van 11 tot 15 november de campagne ‘Stook zuinig’.
uw stem in het mobiliteitsplan Vlaanderen
Stond u vandaag in de file? Dan wilt u misschien weten hoe de overheid dit wil aanpakken? Iedereen wil immers graag vlot en veilig naar school of naar het werk, naar de supermarkt of op vakantie.
Zoerselaars Marleen Verhelst en Bert Prins bij genomineerden ‘schilderij van het jaar 2013’
Schilderij van het jaar is een landelijke verkiezing die open staat voor alle schilders. Zoerselaars Marleen Verhelst en Bert Prins behoren tot de 50 best beoordeelde schilderijen.
met uw vingerafdruk op reis: Zoersel start met biometrische reispas
Op 12 november is onze gemeente van start gegaan met de biometrische paspoorten, zoals Europa voorschrijft. Biometrische paspoorten bevatten persoonlijke data zoals vingerafdrukken en zijn gemaakt om fraude en manipulatie tegen te gaan.
nieuwe MOBIB-kaarten voor 65+’ers
De nieuwe MOBIB-kaart van De Lijn is een contactloze elektronische kaart met foto die 5 jaar geldig blijft. Deze kaart vervangt het huidige gratis abonnement voor 65-plussers.
campagnereceptjes gezonde voeding
Op 4 november werd het startschot gegeven met de onthulling van een grote wortel en een kleurrijk tapijt van groenten en fruit. U krijgt hier in de maand november elke week een overheerlijk en gezond receptje.
1914-1918 een oorlog om nooit te vergeten
Op maandag 11 november herdenkt Zoersel de ‘Groote oorlog’. Iedereen is van harte uitgenodigd op de herdenkingsplechtigheid.
11.11.11: ik kook van woede
Bijna 1 miljard mensen lijdt vandaag honger. Dat is 1 op 8. Nog eens 1 miljard mensen heeft geen toegang tot kwalitatief en gezond voedsel. Toch produceert de wereld vandaag 1,5 keer meer voedsel dan nodig om iedereen te voeden.
KFC Antonia klaar om KFCO Beerschot-Wilrijk te ontvangen
Op zaterdag 9 november om 20 uur speelt KFC Antonia in eerste provinciale op haar terrein aan de Bethaniënlei een wedstrijd tegen KFCO Beerschot-Wilrijk. Er worden meer dan 1500 aanwezigen verwacht. Om dit sportgebeuren in goede banen te leiden wordt niets aan het toeval overgelaten.
meld defecte straatlampen
’s Avonds is het al vroeg donker en dus is een goede straatverlichting des te belangrijker. Als buurtbewoner ziet u meestal als eerste wanneer een lamp van de openbare verlichting stuk is. Meld dit dan zo snel mogelijk via het gratis nummer 0800 6 35 35 of via www.straatlampen.be.
seniorenweek van 18/11 tot en met 22/11
Een traditie is het ondertussen geworden: onze jaarlijkse seniorenweek voor alle 55-plussers. inschrijven kan van 5 november, 13.30 uur tot en met 12 november, 16.30 uur in het administratief centrum (Handelslei 167) of op 03 2980 9 08.
vraag uw ‘parkeerkaart voor personen met een handicap’ aan
Is het voor u niet zo evident om u te verplaatsen omwille van een verminderde gezondheidstoestand? Vraag dan een ‘parkeerkaart aan voor personen met een handicap’. Dat maakt het voor u makkelijker want dan kunt u op speciaal gereserveerde plaatsen parkeren. Die liggen meestal vlakbij de ingang van een complex of in het dorps-/stadscentrum.
de fee leest woensdag voor in de bib
Op woensdag 6 november organiseren de seniorenraad en de bibliotheek in het leescafé van het Zonneputteke een vertelnamiddag voor jong en oud. Samen met uw kleinkind(eren) kunt u genieten van de verhalen die de vertelfee uit haar toverboeken tovert.
een felle hap... geeft u nieuwe energie
Met deze campagne willen we u de hele maand november wijzen op het belang van een gezonde en evenwichtige voeding. Met een gevarieerd programma hopen we u te overtuigen van de voordelen. U kunt er niet meer naast kijken!
vraag uw pensioenraming aan als u geboren bent in 1956,1957 en 1958
Wie in 1956, 1957 of 1958 geboren is, heeft geen automatische pensioenraming gekregen. Gezien de wijzigingen voor de pensioenregelingen die op til waren, besliste de RVP een tijdje geleden om het maken en doorsturen van de ramingen tijdelijk op te schorten. Bent u dus in een van die jaren geboren en zou u graag een zicht krijgen op uw toekomstig pensioen, vraag dan uw raming aan.
CO, sluipende moordenaar in huis
Koolstofmonoxide is één van de gevaarlijkste gassen die er zijn. Het is kleurloos, geurloos en smaakloos en zorgt in ons land alleen al voor 100 sterfgevallen per jaar. Maar u kunt dit voorkomen...
politiezone blijft optreden tegen inbreuken GAS-reglement
De politiezone Voorkempen wil - net zoals vorig jaar - samen met haar vier gemeenten (waaronder Zoersel) werken rond actiepunten uit het Gemeentelijk Administratief Sanctiereglement (GAS). Zo zal tussen september en december extra toegezien worden op inbreuken en overlast rond zwerfvuil, sluikstort, afvalverbranding en -inzameling.
een vakantie zonder stress
Schooldagen vragen heel wat structuur en afspraken. Het weekend en een vakantie zijn voor veel ouders dan ook een verademing. Of toch niet? De opvoedingswinkel geeft een aantal tips.
Zoerselaars naar Bohicon
Het zal morgen druk zijn op de vlucht naar Cotonou. Dan vertrekken zowel Veerle van den Wyngaert als Helga Van Uffelen naar Benin.
bladkorven worden geplaatst
Afgevallen bladeren ontbinden traag tot voedsel voor planten en zelfs voor sommige dieren. Waarom zou u ze dan afvoeren? Ze behoren namelijk tot onze natuurlijke kringloop. Is de hoeveelheid blad van laanbomen op openbaar domein toch wat groot om gewoon te laten liggen? Dan kunt u die bladeren in de bladkorven verzamelen. Sinds half deze week worden de korven geïnstalleerd.
start zevende fluoactie ‘wij zijn graag gezien’
Met de donkere maanden die er weer aankomen, willen de partners ook dit jaar weer samenwerken rond meer zichtbaarheid in het verkeer. Vandaag wordt het startschot gegeven van deze zevende fluoactie.
17 % besparen dankzij groepsaankoop groene stroom
Tijdens deze vierde editie van de provinciale groepsaankoop bood een recordaantal energieleveranciers mee. Omdat het model van de veiling ietwat werd veranderd, zijn er nu meerdere winnaars uit de bus gekomen. De gemiddelde besparingen van 17.1 en 17.3 % kunnen nog oplopen afhankelijk van het individuele gebruikersprofiel van elke deelnemer.
uw gft+-afval wordt vanaf 28 oktober gewogen
Vanaf 28 oktober zal uw gft+-afval gewogen worden en betaalt u onder meer voor het gewicht afval dat u aanbiedt. U hoeft dus niet langer een label aan uw container te hangen. Als u zo’n gft+-container met chip hebt, dan hebt u afgelopen week een brief ontvangen met daarin meer uitleg.
nieuws uit de gemeenteraad over de grachten
Afgelopen dinsdag kwamen de leden van de gemeenteraad opnieuw samen. Ze namen onder meer een aantal beslissingen over onze waterlopen en baangrachten.
gemeente en ocmw krijgen een doorlichting
Zijn we goed bezig? Da’s een vraag die we ons allemaal wel eens stellen. En het is ook goed om als organisatie af en toe effectief na te gaan of we goed bezig zijn. Het Agentschap voor Binnenlands Bestuur komt daarom ons gemeente- & ocmw-bestuur doorlichten.
ontsnappen uit armoede en sociale uitsluiting
Nu donderdag, 17 oktober, is het internationale dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting. Wereldwijd worden er dan acties opgezet om deze thema’s onder de aandacht te brengen. Symbolisch zullen ook wij die dag lakens uit het raam van ons administratief centrum hangen. Die lakens staan voor een ontsnappingspoging, in dit geval niet uit de cel, maar uit de armoede en sociale uitsluiting.
ronde door Vlaanderen
ronde door Vlaanderen 15/10/2013
Poco a poco, een integratieorkest van mensen met en zonder beperking, bestaat dit jaar twintig jaar. Voor deze gelegenheid gaan ze met hun 80-koppig orkest op ronde door Vlaanderen. "We willen heel Vlaanderen tonen dat er wel degelijk muziek zit in ons idee van inclusie en integratie. De passie, het engagement, het enthousiasme van onze orkestleden: we willen ze maar al te graag delen", zo luidt het.
voorlopig geen bladkorven
Na de zomer volgt logischerwijze de herfst. De bladeren kleuren in alle variaties bruin, rood, geel en beginnen stilaan van de bomen te vallen. En eens ze beginnen te vallen, komen de harken en de bladblazers boven - én krijgen wij ook meer en meer vragen om bladkorven te plaatsen. Voorlopig is er echter nog geen beslissing van het schepencollege om bladkorven te plaatsen dit jaar.
werkzaamheden aan kruispunt Bethaniënlei - R. Delbekestraat
Nu maandag, 14 oktober, starten de werken op het kruispunt van de Bethaniënlei met de R. Delbekestraat. Oorspronkelijk was de start van deze fase pas in het voorjaar van 2014 voorzien, maar om de hinder voor het doorgaand verkeer zo kort mogelijk te houden, werd beslist om met deze werken vroeger te starten. Het kruispunt zal dan ook vanaf 14 oktober volledig afgesloten worden. Als alles vlot verloopt, zijn de werken op het kruispunt tegen de kerstperiode volledig klaar.
dag van de architectuur in Monnikenheide
Wordt Vlaanderen één grote parkstad? Hebben alle verkavelingstuinen samen de kracht van een natuurgebied? Is hoogbouw de beste oplossing voor het gebrek aan betaalbare bouwgrond? Hoe combineer je een fabriek met een winkelstraat? Komt na het groendak het groentendak? Tijdens de Dag van de Architectuur, nu zondag, gaan we op zoek naar nieuwe woon-, werk- en samenlevingsvormen. In onze eigen gemeente opent Huize Monnikenheide de deuren van een aantal van haar gebouwen.
natuurinrichtingsproject Zoerselbos - de eerste werken
Herstel van natuur en het natuurlijk milieu in kansrijke gebieden. Dat is het doel van natuurinrichtingsprojecten - geleid door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. Zo’n natuurinrichtingsproject loopt momenteel in het Zoerselbos, één van de oudste bosgebieden in de Kempen en groene aantrekkingspool voor de brede omgeving.
zo ziek als een hond? liever niet!
De winter komt er stilaan aan. Dat betekent dat ook ‘de griep’ niet meer veraf is. Deze besmettelijke ziekte treft jaarlijks gemiddeld één op tien mensen. Meestal geneest u vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Bent u zwanger, 65+ of hebt u gezondheidsproblemen dan moet u extra waakzaam zijn voor de griep en is vaccinatie de enige manier om u tegen deze ziekte en haar gevolgen te beschermen.
op zoek naar gemachtigde opzichters
Gaan uw (klein)kinderen te voet of met de fiets naar school, dan bent u elke dag opnieuw blij dat zij veilig op hun bestemming geraken. Dat is onder meer te danken aan onze gemachtigde opzichters die het ganse schooljaar - weer of geen weer - klaar staan om hen veilig te laten oversteken. Hebt u zelf nog wat tijd vrij en wilt u graag mee instaan voor de veiligheid van de Zoerselse kinderen?
subsidies rioleringswerken goedgekeurd
Het gemeentebestuur is volop bezig met een inhaalbeweging om de rioleringsgraad in Zoersel te verhogen. Ook de Vlaamse regering zet in op een betere waterkwaliteit en een nog beter leefmilieu. Eind augustus keurde zij daarom subsidies voor twee gemeentelijke rioleringsdossiers goed. De voortzetting van de rioleringswerken in onze gemeente is dus alvast verzekerd.
gezelschapsdienst blaast tien kaarsjes uit
De gezelschapsdienst - een samenwerking tussen Landelijke Thuiszorg, gemeente & ocmw Zoersel en sociaal huis Malle - blaast dit jaar tien kaarsjes uit. Deze dienst is een initiatief waarbij vrijwilligers bij u thuis een ziek, bejaard of mindervalide familielid gezelschap komen houden, zodat u - als mantelzorger - even op adem kunt komen en wat tijd voor uzelf kunt nemen. Een erg waardevol initiatief dus.
lees jij ook mee?
lees jij ook mee?  02/10/2013
Ben je jong en lees je graag? Wil je graag mee beslissen welk hét jeugdboek van het afgelopen jaar was? Dan kan je lid worden van de kinder- en jeugdjury en jouw mening laten meetellen.
sluiting antenne Zoersel
Vanaf dinsdag 1 oktober zal de antenne in Zoersel de deuren sluiten. Wij helpen u graag verder, met de meest complete en snelle dienstverlening, in ons administratief centrum (Handelslei 167).
speelpleinwerking voor kinderen met een handicap
Ieder kind heeft het recht om te spelen. Kinderen die kampen met een handicap hebben daarbij soms wat extra begeleiding nodig, en laat dat nu net zijn wat Huize Monnikenheide gedurende drie dagen tijdens de kerstvakantie voor het eerst aanbiedt.
woonzorgcentrum zet z'n deuren open
De eerste permanente bewoners namen vorige maand reeds hun intrek in ons woonzorgcentrum, maar vanavond wordt het eigenlijke, officiële startschot gegeven van deze nieuwe zorginstelling - een zorginstelling die tot stand kwam dankzij de unieke samenwerking tussen enerzijds de publieke partner ‘gemeente & ocmw Zoersel’ en anderzijds de private partner ‘vzw Emmaüs’.
ocmw werkt samen met KINA rond karweidienst
De vraag naar karweihulp in onze gemeente neemt jaar na jaar toe. Door het grote succes van onze karweidienst groeit het aantal karweien ons echter al een tijdje boven het hoofd. Daarom zal voortaan de KINA karweiploeg de vraag naar klussen van Zoerselaars op zich nemen.
stel u kandidaat voor De Slimste Gemeente
Ziet u het wel zitten om Zoersel te vertegenwoordigen bij de provinciale preselecties eind oktober, laat het ons dan - vóór 11 oktober - weten via communicatie@zoersel.be
uniek boek ‘Monnikenheide 40’ biedt schat aan ideeën
Huize Monnikenheide bestaat 40 jaar. Dit is reeds uitgebreid gevierd. Maar deze verjaardag was ook meteen een goede gelegenheid om een uniek boek uit te brengen.
stem op uw buiten-gewone plekje in Zoersel
In april lanceerde Regionaal Landschap de Voorkempen in samenwerking met het gemeentebestuur een oproep voor buitengewone plekjes in onze gemeente. In het totale werkingsgebied van Regionaal Landschap de Voorkempen werden 230 plaatsjes aangemeld als buitengewoon plekje.
start (voor)verkoop woningen Zoerseldorp
Wie geregeld in Zoerseldorp passeert, kan er niet naast kijken: midden augustus is de aannemer op de site tegenover het dorpsplein (Dorp 50-64) gestart met de bouw van de bibliotheek en twaalf nieuwe woongelegenheden achteraan.
vanaf 28 oktober wordt uw gft+-afval gewogen
Vorig jaar kreeg u een nieuwe gft+-container om te gebruiken. Op hetzelfde moment startte een proefperiode om de nodige gegevens te verzamelen om onder meer een nieuw tarief vast te stellen. Die proefperiode zit er nu op en vanaf 28 oktober 2013 werkt onze gemeente met het nieuwe systeem waarbij uw gft+ gewogen wordt.
Hebt u de verkeersborden ‘dooRlopende straat’ al gezien?
Deze nieuwe borden staan in een straat die doodloopt voor auto’s, maar niet voor voetgangers en/of fietsers. Deze kunnen dus doorlopen of fietsen langs kleine straatjes. Makkelijk en handig.
zorgt u voor parkplezier?
Dankzij enkele geëngageerde Zoerselaars bestaat er een jarenlange traditie voor zomerse muzikale Parkavonden in het park Hallehof. Die traditie willen we zeker verder zetten.
Psychiatrisch Centrum Bethanië neemt afscheid van allerlaatste zuster
Op 3 september 2013 nam PC Bethanië afscheid van een menselijk monument van het Psychiatrisch Ziekenhuis en de allerlaatste zuster van Zoersel: Ria Nivelle.
behaag… natuurlijk
behaag… natuurlijk 15/09/2013
Hebt u plannen om uw tuin (her)aan te leggen? Dan kunt u nog tot en met 25 oktober tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen bomen en struiken aankopen, en dit dankzij de ‘behaag… natuurlijk-actie’ van Natuurpunt.
politiezone Voorkempen verhuist volgend jaar naar nieuw hoofdcommissariaat
De lokale politie Voorkempen zal volgend jaar verhuizen naar een nieuw hoofdcommissariaat gelegen in de Vaartdijk te Brecht, waar alle diensten gecentraliseerd zullen worden. Enkel de politieposten blijven in elke gemeente bestaan om de binding met de burgers niet te verliezen.
paard op de baan? Kalm aan!
Elk jaar raken in Vlaanderen tussen 17 en 40 ruiters en koetsiers gewond in het verkeer (cijfers FOD Economie). Er vielen door de jaren heen bovendien al heel wat zwaargewonden en zelfs dodelijke slachtoffers.
maak mee het verhaal van de ‘Groote Oorlog’
Misschien hebt u thuis nog ergens foto’s, documenten, voorwerpen of verhalen van de Eerste Wereldoorlog. Naar aanleiding van ‘2014-18, 100 jaar Groote Oorlog’, verzamelt het provinciebestuur met enkele partners mee getuigenissen van de Eerste Wereldoorlog.
zwerfvarkentjes op begraafplaats Sint-Antonius
Enkele dagen geleden dwaalden er twee hangbuikzwijntjes rond op het kerkhof van Sint-Antonius. "Vermoedelijk werden ze daar achtergelaten", zo vertelt de milieudienst. "De varkens maken heel wat schade op het kerkhof. Er is reeds een ‘opvanggezin’ voorzien voor de lusteloze diertjes. Maar eerste moeten de zwijntjes kunnen gevangen worden en dit is wel een probleem." Intussen is die klus geklaard.
gemeente aanvaardt een nalatenschap
De gemeenteraad van 27 augustus heeft de nalatenschap van een voormalige theateractrice aanvaard. Ze woonde in deelgemeente Halle en overleed op 14 maart 2013. Uit de staat van activa en passiva blijkt dat de aanvaarding van deze nalatenschap een verrijking betekent van het gemeentelijk patrimonium.
Danielle Goffa wordt ereburger van Zoersel
Na Tony Bel (+), Pol Van Esbroeck (+), Mariette Coppens, Merho en François Glorieux valt nu de eer te beurt aan juweelontwerpster Danielle Goffa. Het schepencollege kent deze titel toe op basis van speciale verdiensten of talenten zowel binnen als buiten Zoersel. Ook moeten de genomineerden een belangrijke bijdrage leveren aan onze samenleving.
uw pmd-zak wordt gecontroleerd
Iedereen weet hoe hij zijn pmd moet sorteren… of toch bijna iedereen. Om u te helpen bij de sortering stuurt IGEAN begin september jobstudenten op pad. Zij zullen vóór de ophaling in enkele straten de aangeboden pmd-zakken op zichtbare afwijkingen controleren.
vergeet uw label niet
vergeet uw label niet 02/09/2013
Heel wat mensen contacteren ons met de vraag of ze nog steeds een label aan hun gft+-container met ingebouwde chip moeten hangen. In afwachting van een tariefbepaling - u zal immers betalen naargelang de hoeveelheid gft+ die u aanbiedt - blijft het antwoord op die vraag ‘ja’.
nieuwe schepen
nieuwe schepen 30/08/2013
N-VA-schepen Pascale Loveniers is al een tijdje afwezig omwille van medische redenen. Tania Kohlen (eveneens N-VA) zal haar tijdens haar afwezigheid vervangen. Zij legde dinsdag tijdens de gemeenteraad de eed af als schepen.
woonzorgcentrum Zoersel vangt tijdelijk bewoners op uit rusthuis Mechelen
Deze nacht woedde een brand in rusthuis Battenbroek in Mechelen. Om de bewoners een degelijke opvangplaats te bieden, stelde het woonzorgcentrum Zoersel haar deuren open.
nieuwe overnemer Stekelbees
Dit voorjaar besloot het gemeentebestuur om een private overnemer te zoeken voor kinderdagverblijf Stekelbees (het vroegere Teuntje), en die werd intussen gevonden! Samantha Keppens zal in deze ruimte vanaf 1 oktober een nieuw, regulier kinderdagverblijf starten, genaamd ‘De Ravottertjes’.
terug naar school...
terug naar school... 28/08/2013
Een dikke twee maanden of zo’n 64 dagen. Die zomervakantie is voorbijgevlogen, vindt u ook niet? Voor uw zoon of dochter staat de eerste schooldag alweer voor de deur. De nieuwe dingen die horen bij een nieuw schooljaar - een nieuwe leerkracht, nieuwe vrienden, een nieuwe school ... - zijn voor kinderen meestal spannend, maar soms ook best beangstigend. Onze opvoedingswinkel geeft u graag enkele ideeën en tips.
woonzorgcentrum is er klaar voor
Net voor het ingaan van de zomervakantie werd de laatste hand gelegd aan het gebouw, de tuin, parking en wegen van ons woonzorgcentrum. In de loop van afgelopen maand passeerden er vervolgens nog heel wat leveranciers de revue om van dit huis een echte thuis te maken. Overweegt u een verhuis naar het woonzorgcentrum voor uzelf of een familielid? Dit is zeker mogelijk!
fase drie werkzaamheden R. Delbekestraat
De werkzaamheden aan de R. Delbekestraat vorderen goed. Als alles volgens plan verloopt, start aannemer VBG volgende week met fase drie van de riolerings- en wegenwerken. Deze fase loopt van aan het kruispunt met de Kroondreef tot net voor de Bethaniënlei.
wees er als de kippen bij
Droom jij ervan om op een podium te staan, in een popgroep te spelen, een boek te schrijven... Dan ben je bij onze muziek- en woordacademie aan het juiste adres. De inschrijvingen starten opnieuw nu maandag. Om je keuze iets makkelijker te maken, sommen we graag kort even de verschillende mogelijkheden voor jongeren (vanaf 8 jaar) en volwassenen op.
inzetten op gecentraliseerde dienstverlening
Onze gemeentelijke dienstverlening wordt gecentraliseerd in het administratief centrum in Sint-Antonius. Uit metingen bleek immers dat in de antennes slechts 20 % van de dienstverlening (identiteitskaarten, reispassen, rijbewijzen ...) gebeurde, wat de uitbatingskosten niet langer verantwoordde. Antenne Halle sluit maandagavond 26 augustus definitief de deuren. Antenne Zoersel is in september nog open.
vlieg met me mee...
vlieg met me mee... 23/08/2013
Is het u ook al opgevallen dat er deze maand opvallend meer vliegtuigen over ons Zoersels grondgebied vliegen? Wel, dat heeft alles te maken met de renovatie- en herstellingswerken aan start- en landingsbaan nummer 25R op de luchthaven van Zaventem.
vriend van 'den tap'
vriend van 'den tap' 21/08/2013
Enkele maanden geleden lieten we u via deze weg kennismaken met de campagne ‘vriend van’. Op www.vriendvan.be daagt de provincie Antwerpen u uit om uiteenlopende acties te ondernemen die niet alleen uw levenskwaliteit maar ook de duurzaamheid verhogen. We brengen graag enkele acties die momenteel extra sterren opleveren even onder uw aandacht.
gevonden fietsen minder lang op stal
Is uw fiets gestolen, dan bestaat de kans dat u hem terugvindt op www.gevondenfietsen.be. Dit is een databank van alle onbeheerde fietsen die binnengebracht werden bij politiediensten en gemeenten. Onlangs besloot de federale overheid echter om de wettelijke bewaartermijn van deze fietsen te beperken tot drie in de plaats van zes maanden.
geïntegreerd beheerplan voor Zoerselbos
Het Zoerselbos, welke Zoerselse natuurliefhebber is er nog niet geweest? Met zijn oude eikenbossen, naaldbossen, open ruimten, beekvalleien en hooibeemden is het een uniek gebied waar landschap en natuur op heel wat plaatsen al eeuwenlang hetzelfde zijn gebleven. Om het Zoerselbos ook de komende twintig jaar op een duurzame en multifunctionele manier te blijven beheren, werd door het studiebureau Grontmij een geïntegreerd beheerplan opgesteld.
busje komt zo...
busje komt zo... 16/08/2013
Wanneer u maar wil de bus nemen, dat kan met de belbus van de Lijn. Voor wie dit systeem nog niet kent, lichten we het graag even kort toe.
een beetje Zoerselse historiek
Wist u dat de schoolmeesterswoning (Handelslei 47) vijftig jaar geleden voor het eerst dienst deed als plaatselijk gemeentehuis? Sint-Antonius maakte in die tijd nog deel uit van Brecht. Opdat de mensen echter niet meer helemaal naar Brecht zouden moeten rijden - grotendeels met de fiets welteverstaan - om te huwen of om een geboorte of overlijden aan te geven, werd er in 1963 besloten een wijkbureel te openen in Sint-Antonius.
uw knotbomen gratis en voor niets geknot
Hebt u knotbomen die onderhoud vragen of houtkanten die moeten worden afgezet? Maar ziet u het zelf niet zitten om hieraan te beginnen? Aarzel dan niet om het ‘knotteam’ van Regionaal Landschap de Voorkempen in te schakelen.
RUP uitbreiding recreatiezone Kievitheide goedgekeurd
Goed nieuws voor de tennissers onder u! In de recreatiezone aan de Kievitheide wordt binnenkort ruimte gecreëerd voor een tennishal en een aantal buitenterreinen. De bestendige deputatie keurde het ruimtelijk uitvoeringsplan hiervoor goed.
watergewenning ouder en kind
De tropische temperaturen mogen dan al iets gezakt zijn, het blijft nog steeds erg aangenaam weer om een frisse duik te nemen. Het is niet alleen leuk, maar zeker ook geruststellend als uw kind dan ook kan zwemmen. Als ouder bent u de geschikte persoon om samen met uw zoon of dochter spelenderwijs te leren omgaan met water.
ga gerust op vakantie
ga gerust op vakantie 07/08/2013
Gaat u nog op vakantie? Of zijn uw buren met vakantie ? Hou dan een extra oogje in het zeil. Rondtrekkende dievenbendes doen dat spijtig genoeg ook.
kei cool om te doen tijdens de vakantie
Is uw inspiratie op om nog leuke dingen te bedenken voor uw kinderen? Mist zoon z’n schoolkameraadjes om mee te ravotten? Wilt dochter nog eens met de vriendinnetjes spelen? Dan is misschien speelplein ZipZap wel de oplossing of kunt u uw kinderen nog inschrijven voor enkele activiteiten van Dabbers, Grabbelpas en Swappas.
voorlopig geen stedenbouwkundige vergunning voor omleidingsweg
Het advies van het schepencollege werd overgemaakt aan de afdeling stedenbouw van het Vlaams gewest in Antwerpen. Op die afdeling wordt namelijk de beslissing genomen om al dan niet een stedenbouwkundige vergunning af te leveren aan bouwheer Agentschap Wegen en Verkeer. Vanuit Antwerpen werd nu gemeld dat de oorspronkelijke plannen aanzienlijk zouden moeten wijzigen om tegemoet te kunnen komen aan de adviezen van alle betrokken instanties in dit dossier. Omdat ingrijpende wijzigingen aan een plan niet tijdens een lopende procedure kunnen gebeuren, besliste Agentschap Wegen en Verkeer om de lopende procedure stop te zetten.
Antitankgracht, een pareltje
De Antitankgracht is 33 km lang en verbindt de Schelde (Berendrecht) met het Albertkanaal (Oelegem). Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939 en moest Antwerpen helpen beschermen tegen een vijandige aanval.
goedkope energielening
Moeten er dringend een aantal energiebesparende werken uitgevoerd worden aan uw woning, maar wilt u daar geen dure lening voor afsluiten? Dan kunt u via intercommunale IGEAN een goedkope - en soms zelfs renteloze - energielening aangaan.
maakt KMO-zone Heideweg plaats voor bouwgronden?
Het bedrijf dat momenteel gevestigd is op deze KMO-zone heeft plannen om zich elders te vestigen. Dat biedt de gelegenheid om de zone gedeeltelijk te herbestemmen naar een zone voor wonen. Het dieper gelegen gedeelte kan dan terug gegeven worden aan het valleigebied. Maar om dat te realiseren werd een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt.
een sociale dienst, ook voor u
De naam ‘sociale dienst’ klinkt erg sociaal. En dat zijn de medewerkers ook, maar wat wil dat nu concreet zeggen? Toen vorige week het jaarverslag van de sociale dienst werd voorgesteld tijdens de ocmw-raad, viel nog maar eens op hoe divers het takenpakket van de medewerkers is.
kempenstreekview.be: het plezantste stukje op de wereldkaart
Google Street View, maar dan met een Kempens accent én stukken plezanter. Da’s kempenstreekview.be. De online kaart verklapt de fijnste plekjes in onze Antwerpse Kempen. Ideaal om deze vakantie te doen.
zeker zijn van uw huurgeld
Laat uw woning verhuren door een sociaal verhuurkantoor, dat biedt veel voordelen. Zo hebt u, als eigenaar, de garantie dat de huur correct wordt betaald en de woning goed onderhouden wordt. Bovendien neemt het sociaal verhuurkantoor alle administratieve en andere beslommeringen op zich.
Bart Cannaerts, Marleen Merckx, An Pierlé … ze komen!
Bart Cannaerts, Marleen Merckx, An Pierlé, Jan De Wilde, Laïs, Michel Wuyts, Vlaams radiokoor … Begint u al te lachen of krijgt u een acuut ontspannend gevoel bij het lezen van deze namen? Dan is er goed nieuws want ze komen! U kunt van hun optredens, lezingen, concerten … komen genieten in eigen gemeente! Cultuur, in al haar verschillende facetten, en dat vlakbij; fantastisch toch?
boek uw wijkagent
boek uw wijkagent 18/07/2013
Uw wijkagent spreken? Dan kunt u voortaan online een afspraak maken met uw wijkagent. Surf naar www.boekjewijkagent.be en zoek een moment dat u past. Uw wijkagent zal u dan op het afgesproken uur ontvangen in de politiepost bij het administratief centrum of in het Lindepaviljoen.
breng meer natuur in de tuin met de Tuin-Wijzer
De provincie Antwerpen heeft een nieuwe gratis publicatie: ‘Tuin-Wijzer’. In Tuin-Wijzer vindt u allerhande tips om uw tuin natuurvriendelijker te maken. Zo kunt u kiezen voor meer insectenvriendelijke planten en zorgen voor laagjes in uw tuin zodat insecten en vogels er kunnen schuilen
bespaar op uw energiefactuur met de groepsaankoop groene energie
Besparen op uw energiefactuur en tegelijkertijd het milieu een handje helpen? Het kan. De provincie Antwerpen organiseert ook dit jaar weer een groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas. Ook onze gemeente doet mee!
uw kind voor het eerst op kamp
In de zomervakantie gaan veel kinderen op kamp. Voor kinderen die deelnemen aan de activiteiten van de jeugdbeweging hoort het kamp er meestal gewoon bij. Maar ook dagkampen, sportkampen, taalkampen, ruimtekampen en knutselkampen bieden kinderen heel wat mogelijkheden om plezier te maken, te spelen of nieuwe vrienden te leren kennen.
fietskoffer voor leerlingen van Zoersel
De dienst Mobiliteit van gemeente Zoersel heeft zopas een fietskoffer aangekocht met subsidies van het provinciebestuur Antwerpen. In 2003 heeft de provincie de 10op10 subsidie voor scholen en gemeenten in het leven geroepen. Die subsidie ondersteunt initiatieven ter verbetering van de verkeersveiligheid en ter promotie van een duurzamere mobiliteit
Zoersel doet mee aan race for the cure
De borstkankercampagne in Zoersel stopt na 6 juli niet. Wilt u uw eigen overwinning op borstkanker vieren, iemand steunen die tegen deze ziekte vecht of gewoon de campagne mee dragen? Dan kunt u dit op een gepaste manier doen tijdens de vijfde ‘race for the cure’ in Antwerpen op zondag 29 september.
Zoersel bevestigt engagement voor klimaatneutrale gemeente tegen 2020
De campagne 'Klimaatneutrale Organisatie 2020' ging van start in 2012. De provincie Antwerpen wil tegen 2020 op een duurzame manier een klimaatneutrale organisatie worden. Daarbij wil het provinciebestuur de gemeenten overtuigen om ook inspanningen te leveren voor het klimaat.
beperkt maaien van bermen zorgt voor uniek plantje in Nieuwheide (Halle)
Als u een stukje grasland of een berm slechts enkele malen per jaar maait, met opzuiging, dan verrijkt u de diversiteit en krijgt u nieuwe, soms nooit geziene plantjes. En het is precies dat wat er nu gebeurd is in Halle. Daar is de spectaculaire plant ‘bremraap’ gevonden. Blijkbaar voor ’t laatst gespot in 2010 in Vorselaar, zo bevestigt Natuurpunt.
gratis taart als afsluiter borstkankercampagne
Op zaterdag 6 juli sluiten de gemeenten Malle en Zoersel hun gezamenlijke borstkankercampagne af. Op de braderij in Westmalle delen ze om 15 uur gratis taart uit. Ondertussen hopen ze een gesprek aan te knopen over borstkanker.
Dimitri Lenaerts uit Zoersel vertrekt met twintig jaar oude brandweerwagen naar Mongolië
Dimitri Lenaerts (25) uit Zoersel en Tom Van Haute (24) uit Sint-Niklaas rijden met een twintig jaar oude brandweerwagen naar Mongolië. Daar laten ze de brandweerwagen achter. Die is meer dan nodig in Mongolië, waar ze soms nog met paard en kar branden gaan blussen.
samenwerking zorgt voor nieuw fietspad in de Andreas Vesaliuslaan
U hebt dit ongetwijfeld opgemerkt als u onlangs door de Andreas Vesaliuslaan reed. Het voet- en fietspad werd daar opnieuw aangelegd. Voortaan hebben fietsers en voetgangers elk hun wandel- en fietsstrook. Dit is veiliger en comfortabeler.
alle inschrijfdata onderwijs en vorming mooi op een rijtje
Op zoek naar een leuke school in Zoersel? Wilt zoon- of dochterlief zich na de schooluren graag toeleggen op tekenen of muziek? Dan vindt u hier alle inschrijfdata:
postpunt in Zoersel blijft
Het postpunt in deelgemeente Zoersel is op dit moment in het Lindepaviljoen gevestigd. Maar omdat er volop gesleuteld wordt aan de toekomst van de antenne, ging Bpost alvast op zoek naar een nieuwe locatie. Die hebben zij inmiddels gevonden.
bezoek vijf mooie tuinen in Zoersel tijdens de ‘open tuindagen' op 29 en 30 juni
Voor tuinliefhebbers wordt het snoepen dit weekend tijdens de ‘open tuindagen’. En u hoeft hier helemaal niet ver voor te gaan. Voor de provincie Antwerpen hebben niet minder dan vijf liefhebbers met groene vingers zich ingeschreven. Zij laten u binnenkijken en tonen met trost hun natuurcreaties.
parkplezier start vanavond met Danny Wuyts
Parkplezier vindt dit jaar plaats vanaf vanavond tot en met 9 augustus. In Zoersel is er reeds een jarenlange traditie van gezellige zomerse vrijdagavonden in het park van Halle. Ook dit jaar is dit niet anders. Deze keer zetten Luc Vandenplas en Patrick Frahm hun schouders onder Parkplezier om er een leuk socio-cultureel evenement van te maken.
uw kind zakgeld geven?
Wilt u uw kind tijdens de grote vakantie wat klusjes laten uitvoeren? Betaalt u dan zakgeld of beter niet? De opvoedingswinkel geeft u een aantal tips.
bloemenbuffet voor bijen en co
Bijen, hommels en andere bestuivende insecten hebben het moeilijk om te overleven. Ze zijn erg verzwakt omdat ze nog maar weinig voedsel kunnen vinden. Daarom schotelt onze gemeente, samen met andere partners, hen een uitgebreid bloemenbuffet voor.
grote portretten in straatbeeld Sint-Antonius
Maandag en dinsdag verschijnen een kleine vijftig fotoportretten in het straatbeeld van Sint-Antonius. Dat gebeurt in het kader van het ‘Inside Out Project’, een wereldwijd kunstproject met een tweeledig doel.
Zoersels beeld in Anne Frank Huis in Amsterdam
Afgelopen dinsdag werd een bronzen beeld van Anne Frank onthuld in Amsterdam. Het beeldhouwwerk werd gemaakt door Mariëtte Coppens, ereburger van Zoersel.
welke rol speelt u voor de inwoners van Crucea?
Sinds 1990 zijn de banden tussen het prachtig gelegen bergdorpje in de Karpaten en onze gemeente alleen maar sterker geworden. Ondertussen is de naam ‘Crucea’ zelfs een begrip geworden in onze gemeente. Onder meer dankzij de inzet van de ‘adoptiegezinnen’. Welke rol u zou kunnen spelen, ontdekt u morgen u in het administratief centrum.
Zoerselse Inge Wens nam deel aan verkiezing Mrs Top of the World
Begin juni vond de missverkiezing ‘mrs top of the world’ plaats in Letland. Ons land werd vertegenwoordigd door de Zoerselse Inge Wens. Ze geraakte net niet in de top vijf, maar kreeg wel een trofee voor de mooiste jurk.
Vlaanderen feest/Zoersel feest
Traditiegetrouw vinden er tussen 1 en 11 juli tal van activiteiten plaats in het kader van Vlaanderen Feest!. U kunt in onze gemeente mee feesten op 5 juli tijdens Parkplezier. > inschrijven voor 1 juli
start tweede fase werken in R. Delbekestraat
Van aan de Turnhoutsebaan tot aan Kwikaard (fase 1) zijn de riolerings- en wegenwerken bijna klaar. In het najaar zullen de fietspaden, grachten en bermen worden aangelegd. Nu is de volgende fase aan de beurt. Einde juni wordt het kruispunt opgebroken om ook hier riolering te leggen. Vervolgens wordt de weg opnieuw aangelegd in beton, met een kleine asverschuiving om het verkeer te remmen.
lichten langer groen aan kruispunt Handelslei - A. Vesaliuslaan
“Een idee dat wij enkel kunnen toejuichen,” vertelt onze mobiliteitsambtenaar. “Maar hoe dan ook, we blijven onze vraag herhalen om ook de andere lichten aan te passen.”
opbrengst van uw taxussnoeisel gaat naar borstkliniek AZ Sint-Jozef en AZ Klina
U kunt de strijd tegen borstkanker op veel manieren steunen. Zelfs door uw taxushaag te snoeien want de opbrengst van dat snoeisel gaat naar de borstkliniek van AZ Sint-Jozef en AZ Klina. Breng uw snoeisel vanaf 15 juni naar het kringlooppark.
inschrijven taalcursussen van start
Zin in een taalbad? Of droomt u ervan om volgend jaar een lange reis te maken door Spanje en wilt u daarom uw Spaans opkrikken? Wist u dan dat u in onze gemeente verschillende taalcursussen kunt volgen? Schrijf u nu in voor een cursus Frans, Engels, Spaans, Italiaans of Nederlands voor anderstaligen.
ze zijn er weer: de processierupsen
De eikenprocessierupsen hebben irriterende brandharen, die voornamelijk jeuk en irritatie op de huid veroorzaken. In de maanden mei, juni en juli komt u deze behaarde rupsen wel eens tegen op eikenbomen. Verdelg ze niet zelf, maar bel de gemeente via 03 2980 0 00.
opnieuw een delegatie naar Bohicon
Onze gemeente heeft, in het kader van de Vlaamse convenant Ontwikkelingssamenwerking, een partner in het zuiden. Sinds 2011 hebben we een stedenband met Bohicon in het Afrikaanse Benin. Dinsdag vertrekt opnieuw een Zoerselse delegatie om verder te werken aan de projecten in het kader van de stedenband. U kunt alles volgen via www.zoersel.be/stedenband.
in alle stilte studeren in de bib
Heb je nood aan een stille studieplek? Haal je motivatie uit het samen studeren met anderen? Ben je thuis te veel afgeleid? Kom dan studeren bij de bib (Zonneputteke 1b).
oren, borsten en meer op de braderij
Vanavond is het braderij op de Handelslei in Sint-Antonius. Naar goede gewoonte komt iedereen buiten om te kuieren en te genieten. Dat zal vanavond niet anders zijn, met dit prachtige weer! Naast de standjes van de handelaars, is er nog veel meer: een groot scherm voor de match België-Servië, kermis, modeshows … en een spetterend vuurwerk om alles af te sluiten.
Zoerselse Kim Crabeels brengt eerste kinderboek uit
Hebt u thuis kleine pagadders rondlopen die niets liever willen dan dat u hen voor het slapengaan nog even onderdompelt in de onvoorspelbare wereld van de kinderboeken? Dan zullen zij ongetwijfeld gek zijn van ‘Magnus kan niet slapen’, het debuut van Kim Crabeels (31), geboren en getogen Zoerselse, die intussen een nieuwe thuis vond in het Hageland.
mobiele Lijnwinkel op Zoerselse markt
De Lijn gaat ver om dicht bij haar reizigers te zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de mobiele Lijnwinkel - een flexibel verkooppunt ondergebracht in een mobilhome. U kunt er terecht voor de aankoop van alle soorten vervoersbewijzen, maar ook als u vragen hebt over het openbaar vervoer in uw streek is de mobiele Lijnwinkel de plek bij uitstek om persoonlijk verder geholpen te worden.
woonzorgcentrum Zoersel opent deuren van dagverzorgingscentrum
U hebt het ongetwijfeld al wel ergens gehoord of gelezen: komende maandag, 3 juni, opent het Woonzorgcentrum Zoersel de deuren van zijn dagverzorgingscentrum. Vanaf maandag zal er dus heel wat bedrijvigheid zijn aan Kermisplein 9.
laat naar je borsten kijken
"Het spijt me u te moeten melden dat u borstkanker heeft, mevrouw." In Vlaanderen krijgen iedere dag maar liefst vijftien vrouwen deze diagnose te horen. Per jaar zijn dat er meer dan 5.000, wat van borstkanker meteen doodsoorzaak nummer 1 maakt bij Vlaamse vrouwen tussen 40 en 70 jaar. Redenen te over vonden de gemeenten Malle en Zoersel om de handen in elkaar te slaan en een gezamenlijke campagne op poten te zetten.
uw gft+ gewikt en gewogen - het nieuwe systeem
Ongeveer een jaar geleden kreeg u een nieuwe gft+-container als u dat wenste, eentje met een ingebouwde chip. Die chip zou ervoor zorgen dat u in de toekomst betaalt naargelang de hoeveelheid gft+ die u aanbiedt. De proefperiode om de nodige gegevens te verzamelen, om onder meer een tarief te kunnen vaststellen, zit er intussen op.
ik ga op vakantie en neem mee...
… mijn identiteitspapieren. Hebt u een reis naar het buitenland gepland, kijk dan zeker de geldigheid van uw identiteitspapieren na. U krijgt immers geen verwittiging wanneer u een nieuwe reispas of kids-ID nodig hebt.
Zoerselse Sarah is volleybalspeelster van het jaar
Op haar vijfde stond ze al op het veld bij volleybalclub Zoersel. Nu, twintig jaar later, is de Zoerselse Sarah Smits (25) ploegkapitein bij ereklasser Asterix Kieldrecht én daarbovenop ook speelster van het jaar. Journalisten, trainers, speelsters en bondsleden zagen in Sarah de beste speelster van het afgelopen volleybalseizoen in ereklasse.
word vriend van...
word vriend van... 27/05/2013
Houdt u van zaken die het leven makkelijker maken? Dan is de campagne ‘vriend van’ zeker iets voor u! Op www.vriendvan.be daagt de provincie Antwerpen u uit om uiteenlopende acties te ondernemen die niet alleen uw levenskwaliteit maar ook de duurzaamheid verhogen. Dit kan op veel vlakken. Er zijn acties die tijdswinst opleveren, geld sparen, handig of gewoon leuk zijn.
Annelies Van Mol en 'Muzieklabo Inclusief' oogsten succes
"Ze is zonder twijfel één van de mooiste en warmste mensen in ons leven." Deze, en nog heel wat andere getuigenissen, zorgden er afgelopen woensdag voor dat Annelies Van Mol (35) uit de meer dan 300 genomineerden door Klasse verkozen werd tot ‘leraar van het jaar’.
nieuws uit de gemeenteraad
Afgelopen dinsdag werden de beleidsintenties van de meerderheidspartijen NV-A en CD&V besproken. Bent ook u benieuwd naar wat het huidige bestuur de komende zes jaar wil verwezenlijken? Dan kunt u hier de volledige beleidsintenties erop nalezen.
'natuur, bos en landschap' centraal tijdens de Dag van het Park
De Dag van het Park op zondag 26 mei biedt voor elk wat wils. De boekenliefhebbers onder u kunnen zich onderdompelen in de tweedehandsboekenmarkt ‘natuur, bos en landschap’. Bent u geboeid door de geheimen van het oude parkgebied, dan kunt u om 13.30 uur deelnemen aan de begeleide parkwandeling.
opvoeden natuurlijk!
opvoeden natuurlijk!  20/05/2013
Dat is het thema van de jaarlijkse week van de opvoeding, die loopt van 16 tot 23 mei. In het kader van deze week van de opvoeding kunt u in ons administratief centrum, gedurende heel de maand mei, met uw (klein)kind een bezoekje brengen aan de vogeltentoonstelling van vogelbescherming.
sluiting antennes herzien
Eind april lieten we u weten dat onze antennes in Halle en Zoersel vanaf 15 juli definitief de deuren zouden sluiten en dat de dienstverlening bijgevolg zou gecentraliseerd worden in het administratief centrum. Het aantal bezoekers in de antennes is immers te gering om de uitbatingskosten nog te verantwoorden. Die motivatie geldt vandaag nog steeds, maar…
twee nieuwe BIN's zien het daglicht
Tot voor kort telde onze gemeente tien BIN’s of buurtinformatienetwerken. Sinds woensdag zijn dat er elf en er is er nog een twaalfde in de maak. Voeg daarbij nog de uitbreiding die BIN Risschot op korte termijn plant, en dan maakt bijna elke straat in onze gemeente deel uit van een BIN.
gastgezin worden, een verrijking voor het hele gezin
Houdt u ervan nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe culturen te ontdekken - en dit zelfs zonder uw huis uit te moeten? Hebt u per toeval ook nog een bed op overschot? Dan bent u misschien wel dé geschikte persoon om zich kandidaat te stellen als AFS-gastgezin
Zoersel beweegt met belgerinkel
Een gezonde geest in een gezond lichaam en gezonde lokale handel in een gezonde gemeente! Dat is het objectief van de campagne ‘Met belgerinkel naar de winkel’ editie 2013. Naar de winkel fietsen bezorgt niet alleen fietsers extra zuurstof , maar ook de hele buurt. Samen met gezondheids-consulente Martine Prenen gaan we voor een kerngezonde gemeente!
afval goed vastmaken als u naar het kringlooppark rijdt
De weg naar het kringlooppark ziet er niet altijd even fraai uit. Plastic, karton, piepschuim, bladeren, takken, enzovoort, allemaal afval dat op de rijweg of in de bermen terechtkomt. Regelmatig moeten gemeentewerkers uitrukken om alles op te ruimen.
opbrengst kerstmarkt op 6 mei overhandigd
De Zoerselse kerstmarkt ‘over de grenzen heen’ is uniek in haar soort. Zij staat in het teken van solidariteit, integratie en informatie. De deelnemers staan 20% van hun opbrengst af aan twee centrale projecten. Het ene jaar gaat de opbrengst naar twee vierdewereld projecten, het andere jaar naar twee derdewereld projecten. Dit keer werden twee derdewereld projecten gekozen. Een bibliobus voor Burundi en een kippenboerderij 'Tolikya' in een wijk in Kinshasa, Congo.
uitzonderlijke vondsten bij opgravingen in Zoerseldorp
U hebt dit wellicht al gemerkt. Op de site tegenover het dorpsplein in deelgemeente Zoersel zijn al sinds 22 april opgravingen aan de gang. De archeologen zijn in hun nopjes. Zij hebben enkele bijzondere vondsten gedaan. Er zijn allerlei sporen aan het licht gekomen die duiden op bewoning in de ijzertijd en de middeleeuwen, waaronder een waterput, opslagplaatsen voor graan en een woonstalhuis.
Dag van de Amateurkunsten
Om het thema ‘Natuurtalent’ van Week van de Amateurkunsten trouw te blijven, kunt u zondag 12 mei 2013 van 13 tot 18 uur een bezoekje brengen aan onze eigen ‘Place du Tertre’ om en rond het Bezoekerscentrum van het Zoerselbos en het Boshuisje.
Ecotuin in uw buurt en oproep tuiniers voor ecotuindagen 2014
Meer dan 140 ecotuineigenaars bieden u tijdens de Velt-ecotuindagen de kans om de geheimen van hun moestuin, siertuin of boomgaard te ontdekken. Laat u inspireren en informeer u over een pientere, gezonde manier van tuinieren tijdens de Velt-ecodagen op 1 en 2 juni 2013.
stripfietsroute loodst u langs thuishavens van stripfiguren ...lees meer
Decors uit strips, standbeelden van Kiekeboe of De Rode Ridder, het Suske en Wiske-museum, een ecoduct (toegelicht door stripfiguren), een stripmuur … Dit en nog veel meer komt u tegen wanneer u de nieuwe striproute fietst.
spaar mee dopjes voor blindegeleidehonden
Vanaf nu kunt u op verschillende plaatsen in Zoersel terecht met dopjes van drankflessen. Niet alleen op het kringlooppark, maar ook in het administratief centrum, de antennes, de bibliotheken en verschillende scholen, waaronder gemeentelijke basisschool de Kiekeboes.
Philip Catherine solo in de Kapel op 18 mei
Al sinds de jaren '60 is Philip Catherine één van de vooraanstaande figuren van de Europese jazz-scène. Zijn samenwerking met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Tom Harrell, NHOP, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon, Charles Mingus, zijn unieke stijl en klankkleur alsook zijn ongebreidelde inzet voor de muziek, zijn van een niet te miskennen invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz.
wereldtop vrouwenbiljart komt dit weekend naar Zoersel
Biljartcentrum De Ploeg pakt uit met een nog nooit eerder gezien sportief evenement in ons land: de Femina Belgian Open. Dat is een internationale wedstrijd driebanden voor biljartende dames waarop de hele wereldtop aanwezig zal zijn. De Femina Belgian Open vindt plaats op 3, 4 en 5 mei in Biljartcentrum De Ploeg.
proefproject 'open schoolspeelplaats' in Halle vanaf 9 mei  /> lees meer
Het bestuur van wijkcomité Halle-Velden bracht de bal aan het rollen. Het informeerde in 2012 of er extra speeltoestellen konden worden geplaatst op het dorpsplein. Het aanbod dat er nu is, is immers ontoereikend wanneer er meerdere kinderen na schooltijd samen willen spelen. Maar indien we meer toestellen op het plein zouden plaatsen, zorgt dat voor problemen tijdens evenementen die plaatsvinden op het plein.
Zoersel ondertekent Charter Gezonde Gemeente  /> lees meer
Op dinsdag 23 april gaf Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen het startschot van de format ‘Gezonde Gemeente’. Dit opzet biedt lokale besturen de mogelijkheid om stapsgewijs te komen tot een structureel preventief gezondheidsbeleid. Ook Zoersel plaatst gezondheid hoog in het vaandel en ondertekende zonder aarzelen het Charter voor een Gezonde Gemeente.
meer efficiëntie door centralisering dienstverlening in administratief centrum
Zoals de meeste gemeentes in Vlaanderen moet ook Zoersel rekening houden met dalende inkomsten. De belastingspercentages voor de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven op het lage niveau van de afgelopen jaren. Zo zitten we nog steeds in het koppeloton - wat goed is voor ieder van u. Maar dit aanhouden op termijn is alleen mogelijk door efficiënter te werken en door de dienstverlening te evalueren en waar kan te rationaliseren. Daarom heeft het college beslist om de dienstverlening vanaf 15 juli te centraliseren in het administratief centrum. Het aantal bezoekers in de antennes in Halle en Zoersel was te gering om de uitbatingskosten nog te verantwoorden. Voor Teuntje wordt een privaat overnemer gezocht omdat de oorspronkelijke af-en-toe opvang meer en meer is geëvolueerd naar een reguliere opvang.
gemeente zoekt overnemer voor kinderdagverblijf Stekelbees (vroegere Teuntje)
Omwille van besparingsmaatregelen kan de gemeente de af-en-toe kinderopvang Stekelbees, het vroegere Teuntje, niet langer ondersteunen. De gemeente is dringend op zoek naar een uitbater die deze mooie en goedgelegen ruimte wenst te huren met het oog op de exploitatie van een kinderdagverblijf, ten laatste vanaf 1 oktober 2013.
vijftien korpsen in actie tijdens regionale oefendag brandweer
Op zaterdag 27 april is het jaarlijkse oefendag voor vijftien brandweerkorpsen uit de regio. Dit keer maakt het korps van Zoersel samen met Malle, Zandhoven, Brecht en Schoten deel uit van de organisatie. “Elk van deze gemeenten heeft een oefensite”, zo vertelt Stijn Lenaerts van brandweer Zoersel. “Via een roterend systeem oefenen de korpsen de ganse dag afwisselend op iedere oefensite. Heel wat korpsen zullen dus onze dorpskern passeren. Geen paniek dus als u veel brandweerwagens ziet voorbijrijden.”
Zoerselse 9-jarige Belgisch kampioen schaken  /> lees meer
De Zoerselse Anthony Cristian Mitran werd voor de tweede keer op rij Belgisch kampioen schaken. Met zijn 9 jaar, is dat een unieke prestatie. Meer dan de moeite waard om deze talentvolle jongeman voor te stellen ...
vrijwilligers Beschut Wonen maken soep  /> lees meer
De medewerkers in het administratief centrum Zoersel kunnen voortaan elke donderdag genieten van een heerlijke kom verse soep - voor hen ter plaatse bereid door een aantal vrijwilligers van Beschut Wonen ‘De Sprong’.
archeologisch vooronderzoek in Zoersel gaat voort /> lees meer
Vanaf vandaag zullen verdere opgravingen gebeuren op de site aan het dorpsplein in Zoersel om nadien de sporen zo goed mogelijk te kunnen interpreteren.
inschrijven woonzorgcentrum vanaf mei /> lees meer
Wie graag een nieuwe thuis wil in het woonzorgcentrum, kan zich inschrijven vanaf 6 mei 2013. Dit kan elektronisch via een formulier op www.zoersel.be (zal pas begin mei online staan). U kunt ook vanaf begin mei een papieren versie afhalen aan het onthaal van het administratief centrum, Handelslei 167.
‘stop de tijd’ - Erfgoeddag   /> lees meer
Zondag 21 april is het weer Erfgoeddag! Uw gastheren in Vlaanderen en Brussel zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren, klokkenmakers en tal van andere deelnemers. Erfgoed saai? Vergeet al die vooroordelen en trek er met het gezin (gratis) op uit.
2014: herdenking ’14-’18 ‘de Groote Oorlog’
In 2014 zal het 100 jaar geleden zijn dat Wereldoorlog I uitbrak. Wereldoorlog I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld: Vele gebeurtenissen van vandaag vinden hun oorsprong in ’14-’18.
wijzigingen motorrijbewijs - examen afleggen voor 1 mei
Een ontspannen tochtje op zondag. Een weekendje weg. Elke dag vlot door de files. Er zijn redenen genoeg waarom mensen graag met de motor rijden. Om motorrijders meer ervaring en vertrouwen te geven om zo hun veiligheid te verhogen, gelden vanaf 1 mei nieuwe wettelijke regels gebaseerd op een Europese Richtlijn.
nieuw kerkhofreglement  /> lees meer
Een nieuw kerkhofreglement werd goedgekeurd waardoor de regels nu dezelfde zijn op de begraafplaatsen van de drie deelgemeenten. In het reglement werden enkele wijzigingen opgenomen.
gratis huisvuilzakken vanaf 15 april  /> lees meer
Het is zo ver! Vanaf maandag 15 april kunt u uw gratis huisvuilzakken komen afhalen.
beste soepdorp - win een reis
Maakt u de lekkerste soep in onze gemeente? Of denkt u zelfs de lekkerste van gans Vlaanderen? Waag dan uw kans en maak van onze gemeente het beste soepdorp. U maakt kans op een culinaire reis voor zes personen en Piet Huysentruyt komt voor alle Zoerselaars koken.
uw tuin zomerklaar
uw tuin zomerklaar  11/04/2013
Hebt u nog enkele dagen vakantie en had u eigenlijk gepland om in de tuin te werken? Ook bij dit weertje kan dat best en kunt u uw tuin onderwerpen aan een lenteschoonmaak om hem volledig ‘zomerklaar’ te maken.
nieuwe infobrochure verschijnt
Vanaf half april mag u onze nieuwe infobrochure, editie 2013 - 2014, in uw brievenbus verwachten. Traditioneel vindt u in dit boekje heel wat informatie over onze dienstverlening, ondernemers en verenigingen.
nieuwe prijs identiteitskaart
De prijs van de identiteitskaarten is veranderd. Sinds 1 april zijn deze gestegen met 3 euro. U betaalt dus nu 15 euro voor uw elektronische identiteitskaart of vreemdelingenkaart en 6 euro voor een kids-ID.
rijbewijs in bankkaartmodel
Deze maand staan een aantal nieuwigheden op de agenda. Zo zal het papieren rijbewijs vervangen worden door een bankkaartmodel. De omwisseling van de bestaande, papieren rijbewijzen zal geleidelijk gebeuren.
hangt u uw bh mee aan onze haak? .... /> lees meer...
In het kader van een project rond preventie voor borstkanker zijn we op zoek naar … bh’s. Beluister hier het radiofragment.
hoe leert u uw kind opruimen?  .... /> lees meer...
De vakantie staat voor de deur. Dit betekent voor veel mensen: genieten van de extra tijd die ze kunnen doorbrengen met (klein)kinderen. Maar… dat levert soms ook de nodige frustraties op. Uw living ligt vol speelgoed en spulletjes, jassen en schoenen slingeren in het rond. Een herkenbare situatie en ook een zorg van veel ouders: hoe leer ik mijn kind opruimen ...
vraag tijdig een speelstraat aan ..... /> lees meer ...
Leven uw kinderen zich bij mooi weer graag buiten uit? En woont u in een buurt waar veel jonge kinderen opgroeien? Dan is een speelstraat de ideale manier om hen bij elkaar te brengen en samen onbezorgd en veilig buiten te laten spelen.
gezond... dat voelt beter .... /> lees meer ...
Is uw goed voornemen om dit jaar wat gezonder te eten en meer te bewegen alweer verdwenen als sneeuw voor de zon? Het is nochtans niet zo moeilijk als u denkt, want alle kleine beetjes helpen. En bovendien staat u er niet alleen voor. Wij geven u de komende weken via deze nieuwsbrief graag heel wat tips en zetten u zo alvast op de goede weg.
word lokale organisatiepartner van Vlaanderen Feest ......-/> lees meer...
Bent u van plan om tijdens het weekend van 29 en 30 juni of tussen 3 en 11 juli met uw vereniging, straat of wijk een activiteit te organiseren? En wilt u die activiteit of dat initiatief graag ook in het teken plaatsen van de campagne voor onze Vlaamse feestdag? Dan kunt u zich kandidaat stellen als lokale organisatiepartner van ‘Vlaanderen Feest!’ en zo kans maken op een feestcheque.
tweedehandsboekenmarkt rond 'Natuur, bos & landschap' ...../> lees meer...
Tijdens de Dag van het Park op zondag 26 mei vindt in het gemeentepark van Halle een tweedehandsboekenmarkt plaats met als thema ‘Natuur, bos & landschap’.
plannen fietspad richting Malle krijgen stilaan vorm .... lees meer
De plannen voor het laatste deel van het fietspad langs de Handelslei worden stilaan concreter. Het beloofde fietspad zal ervoor zorgen dat fietsers, op ons grondgebied, ook van aan de A. Vesaliuslaan tot aan de grens met Malle over een veilig fietspad kunnen rijden.
nieuws uit de gemeenteraad .... /> lees meer ...
Het was een goedgevulde agenda, afgelopen dinsdagavond op de gemeenteraad. Er werd onder meer een nieuwe gemeenteraadsvoorzitter gekozen en het budget voor 2013 werd voorgesteld en goedgekeurd.
routedokters verzorgen onderhoud wandel- en fietsroutes .... /> lees meer ...
Met de lente in aantocht begint het bij de wandel- en fietsliefhebbers te kriebelen om hun wandelschoenen of fietskledij terug boven te halen. Om ervoor te zorgen dat zij zich met volle teugen kunnen uitleven, is een verzorgd en onderhouden wandel- en/of fietsroute een vereiste.
met G-sport kwaliteitsvol sporten voor iedereen .... /> lees meer ...
De laatste jaren wordt sporten sterk gestimuleerd. Voor valide mensen is er dan ook een overvloed aan sportmogelijkheden. Maar wat voor mensen met een handicap? De provincie Antwerpen doet al het mogelijke om sportfaciliteiten voor mindervalide mensen uit te werken en te stimuleren met het "G-sport project".
jouw werk op Open Monumentendag? .... /> lees meer ...
Uncover de geheimen van onze Vlaamse monumenten in een pakkend stuk proza of poëzie, een flitsend filmpje, fotoreeks of illustratie … Misschien ben jij wel de persoon hiervoor?
droogkast vaak tikkende tijdbom .... lees meer ...
Zet u ’s nachts of wanneer u niet thuis bent ook wel eens de droogkast op? Opgelet, want dit kan een levensgevaarlijke nachtmerrie worden! Gemiddeld twee keer per week veroorzaakt een droogkast in ons land een brand(je).
maandag online inschrijven voor zwemlessen .... /> lees meer ...
We herinneren u er graag nog eens aan dat u nu maandag, 18 maart, vanaf 18 uur kunt inschrijven voor onze zwemlessen, en dit via www.igean.be.
gezocht: plekje om 'buiten-gewoon' te maken ...../> lees meer ...
Weet u in de gemeente een verloederde plaats die wel een opknapbeurt kan gebruiken of een braakliggend stuk grond dat perfect kan dienen als fruitboomgaard, speelpleintje of volkstuintje? Een pleintje dat een nieuwe woonplaats kan worden voor bijen, vlinders en vogels? Meld zo’n plekje als ‘buiten-gewoon' plekje.
cursus ‘on the road’ voor beginnende chauffeurs ...../> lees meer ...
Hebt u nog maar net uw rijbewijs? U kunt extra ervaring opdoen dankzij de cursus ‘on the road’ van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Nadien krijgt u van bepaalde verzekeraars korting op de autoverzekering. U wordt immers een veiliger chauffeur.
afvalophaling verhinderd omwille van winterprik .... /> lees meer ...
Omwille van de hevige winterprik wordt het restafval en het PMD in deelgemeente Halle vandaag niet opgehaald, zo laat intercommunale IGEAN weten.
al 3000 stookolietanks gesaneerd, ook bij u? .... /> lees meer ...
De intercommunale Igean heeft samen met de firma Mourik nv al bijna 3000 oude stookolietanks gesaneerd. Maar er is nog steeds vraag om dit project verder te zetten. Daarom heeft Igean beslist opnieuw een ‘tankslag’ te organiseren. Dit is een groepsaankoop waarmee u aan een heel gunstige prijs uw oude stookolietank kan laten saneren.
het dagelijks leven in Zoersel versus Bohicon (Benin) .... /> lees meer ...
U laat een film lopen van het dagelijks leven in Zoersel: de markt, het gemeentehuis, de school, tuinieren, enz. . Maar tegelijkertijd ziet u ook dezelfde beelden aan de andere kant van onze aardbol, met name in Bohicon (Benin). Ontdek het resultaat van die vergelijking in de patio.
pijn: u ziet me niet, maar ik ben er wel .... /> lees meer ...
Bij het woord pijn denken we vaak in de eerste plaats aan een lichamelijk onbehagen. Dat lichamelijk onbehagen kan echter ook een grote weerslag hebben op uw geestelijke gezondheid. Pijn kan een enorme invloed hebben op uw levenskwaliteit. Pijn komt immers meestal niet alleen, maar gaat vaak gepaard met slaap- of concentratieproblemen, belemmering van bewegingen of onbegrip van uw omgeving. Pijn zie je immers niet, maar is er wel.
kies voor techniek, bezoek de technotrailer in Halle en Sint-Antonius ..../> lees meer ...
De TechnoTrailer zal op 8 maart in Halle (Pierenbos) en op 14 en 15 maart in Sint-Antonius (Antoniusschool) halt houden. Deze trekker met oplegger brengt chemie en technologie in de school. Hij biedt de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar experimenten rond technologie, chemie en wetenschappen. Want kiezen voor techniek als studierichting is kiezen voor toekomst.
zeg 'nee' tegen zwerfvuil .... /> lees meer ...
De jacht op rondslingerende sigarettenpeuken, lege blikjes, flessen, snoeppapiertjes, … is weer geopend! Samen met gemeentebesturen uit meer dan vijfennegentig landen roepen ook wij u op om in het weekend van 16 en 17 maart het zwerfvuil aan te pakken.
woonzorgcentrum overdonderd door succes .... /> lees meer ...
"Na het succesvolle jobevent eind januari mochten wij op 22 februari de sollicitatieperiode voor een job in het woonzorgcentrum afsluiten met maar liefst 897 kandidaturen", aldus de vzw. "Dit aantal overtreft al onze verwachtingen. Het lukt ons daardoor niet om alle CV’s door te nemen tegen 4 maart, zoals aangekondigd. We vragen u daarom nog eventjes geduld te hebben."
een praktische kijk op de paasvakantie .... /> lees meer ...
Binnen exact één maand start de paasvakantie! Trekt u er met uw gezin op uit of bent u nog volop op zoek naar opvang voor uw kind(eren)? In beide gevallen is het belangrijk dat u tijdig een aantal zaken in orde brengt.
vrijwilligers, de kers op onze taart .... /> lees meer ...
Tradities houden we graag in ere. En zeker die om de talrijke vrijwilligers in onze gemeente eens in de schijnwerpers te plaatsen. We nemen dan ook weer met veel plezier deel aan de Week van de Vrijwilliger, die loopt van 2 tot en met 10 maart.
tip opvoedingswinkel: hoe helpt u uw verlegen kind
Kinderen die niets nieuws durven doen, angstig zijn bij onbekenden, moeilijk nieuwe vrienden maken ... noemen we verlegen kinderen. Uiteraard is elk kind (en elke volwassene) wel eens verlegen. Verlegen zijn, is op zich geen probleem. Als de verlegenheid bij uw kind zo groot is dat het ongemakkelijk wordt, leest u hier een aantal tips.
een job in de zomervakantie ..../> lees meer ...
Droomt zoon of dochter ook al van de vakantie? Zoekt die misschien nog wat centjes die van pas kunnen komen tijdens Parkplezier, muziekfestivals of voor een reisje? Dan kan hij of zij misschien solliciteren voor een vakantiejob bij het ocmw of de dienst jeugd.
politiezone Voorkempen treedt op tegen overlast .... /> lees meer ...
Net zoals vorig jaar wil de lokale politie Voorkempen opnieuw aandacht besteden aan inbreuken en overlast, zoals sluikstorten, vandalisme, overlast door honden, zwerfvuil en andere overlastbronnen, die omschreven staan in het Gemeentelijk Administratief Sanctiereglement (GAS-reglement). Via verscherpte controles wil de politiezone de overlast in haar vier gemeenten (Schilde, Malle, Brecht en Zoersel) beperken.
ook deze zomer een park vol plezier .... /> lees meer ...
“Op dit moment zijn we volop bezig met de voorbereidingen van Parkplezier 2013. Bijna alle data zijn ingevuld met ofwel een grote ofwel een kleine naam, maar zeker en vast een goede naam! Ik kan al wel verklappen dat we - intussen naar goede gewoonte - starten met een grote naam uit de Belgische muziekwereld.”
deze zondag gratis jongerenreismarkt .... /> lees meer ...
Heb je de vakantiejob bij het ocmw of de dienst jeugd te pakken, of kan je ergens anders aan de slag om wat vakantiegeld te verdienen? Dan kan je alvast beginnen dromen van je reisbestemming en je reisplannen beginnen smeden op de gratis jongerenreismarkt.
uw uitstapje begint in het administratief centrum.... /> lees meer ...
Zin om de dagelijkse sleur te doorbreken en er samen met vrienden of familie even op uit te trekken? Dan kan het administratief centrum het startpunt zijn van uw reisje. De vele folders en brochures maken u wegwijs in wat Zoersel en omstreken u te bieden heeft.
fairtradenieuws Zoersel gaat digitaal ..... /> lees meer ...
Oxfam Wereldwinkel Zoersel lanceert deze maand een digitale nieuwsbrief. Als u zich abonneert, kunt u dus een portie eerlijke handel in uw mailbox verwachten.
u mag het zeggen ..... /> lees meer ...
Hebt u een buitengewone interesse in sport of cultuur? Bent u een expert op het gebied van milieu? Wilt u graag mee zijn met het gemeentelijke jeugd-, welzijns- of derde wereldbeleid? Of zet u zich liever in voor de Zoerselse senioren? Dan willen we u graag betrekken bij de beleidsvoering. Via verschillende adviesraden kunnen niet alleen Zoerselse verenigingen maar ook individuele burgers hun zegje doen.
werken aan bermen in Eikenlaan/Driesheide .... /> lees meer ...
Sinds enkele weken worden de bermen in de Eikenlaan/Driesheide afgelaagd. Aflagen wil zeggen dat de bermen worden afgeschraapt om ze te verlagen zodat het regenwater niet langer op de baan blijft staan.
werken Raymond Delbekestraat tot begin 2015 .... /> lees meer ...
Op de Raymond Delbekestraat passeren dagelijks zo’n 6.000 auto’s. Deze verbindingsweg tussen Brecht en Schilde, die ook over ons grondgebied loopt, is dus voor velen een onderdeel van hun dagelijkse pendelroute. Bent u één van hen, weet dan dat er van 18 februari tot begin 2015 gewerkt wordt. Op maandag 18 februari start de aannemer aan fase 1, van Turnhoutsebaan tot Kwikaard.
themawandelingen via knooppunten .... /> lees meer ...
Ruim 130 kilometer, dat is de totale lengte als u de afstanden van de negen nieuwe wandelpaden met z’n varianten optelt. De negen themawandelingen werden recent in een nieuw kleedje gestoken en passen binnen het wandelknooppuntennetwerk van de provincie.
Zoersel opgemeten .... /> lees meer ...
Binnenkort zult u wellicht landmeters zien opduiken in een weiland, in de dorpskern of eender waar in onze gemeente. Zij doen nog tot juni opmetingen om het GRB te actualiseren.
gratis huisvuilzakken .... /> lees meer ...
Het gemeentebestuur deed u al enkele jaren gratis huisvuilzakken cadeau bij het begin van ieder nieuw jaar. U ontving daarvoor een nieuwjaarsbrief met een strookje voor uw huisvuilzakken. Dit jaar is deze brief echter wat langer onderweg, maar het staat wel al vast dat u opnieuw gratis huisvuilzakken zult krijgen. Hoe dat precies zal verlopen, of wanneer, zult u binnenkort vernemen.
zo gaat ie beter en nog een kilometer .... /> lees meer ...
Heel wat Zoerselaars zijn gebeten door de loopmicrobe. Ze strekken de beentjes op verschillende plaatsen, maar waar meer genieten van die gezonde verslaving dan in een bos? Zowel het gemeentebos als het gemeentepark hebben hun eigen loopparcours met afstandpaaltjes en wegwijzers. Een derde parcours is op komst in het Zoerselbos.
winkelen met de kinderen zonder zorgen .... /> lees meer ...
De krokusvakantie nadert en dan hebt u misschien even de tijd om te gaan winkelen met uw kinderen. Elk kind heeft op tijd en stond wel eens nieuwe kleren nodig en wanneer beter dan tijdens de koopjesperiode.
afwijkingen wekelijkse rustdag voor handelaars in Zoersel ..../> lees meer
Alle kleinhandelaars moeten een wekelijkse rustdag nemen. Dit is een ononderbroken periode van 24 uur, beginnend op zondag om 5 uur of om 13 uur en eindigend op de volgende dag op hetzelfde uur. Op deze dag is de winkel gesloten en zijn thuisleveringen ook verboden.
Zoersel verlengt campagne rookmelders .... /> lees meer ...
Wegens het overdonderende succes - én de blijvende noodzaak - heeft het Antwerpse provinciebestuur beslist om de rookmeldercampagne met een jaar te verlengen, tot eind 2013 dus! Dit betekent dat Zoersel dus ook dit jaar rookmeldergemeente blijft en dat u in onze drie locaties rookmelders (€ 20) kunt aankopen.
gemeentefoto van Zoersel: woongemeente bij uitstek .... /> lees meer ...
Het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid heeft onlangs de ‘gemeente-foto’s’ gepubliceerd. De gemeentefoto’s geven een overzicht van de arbeidsmarktcijfers van de 308 Vlaamse gemeenten. Aan de hand van de gemeentefoto hebben wij de arbeidsmarktsituatie van Zoersel vergeleken met de andere woongemeenten en met het Vlaamse Gewest.
jobevent woonzorgcentrum groot succes - solliciteren vanaf 1 februari 2013 .... /> lees meer ...
Bijna 900 geïnteresseerden daagden op donderdag 31 januari in de Kapel op voor het jobevent van het woonzorgcentrum. Na een korte voorstelling van het gloednieuwe project, kwamen ze meer te weten over de zorgvisie, de verschillende jobs en hoe ze kunnen solliciteren vanaf 1 februari.
BIN-Hallehof officieel van start .... /> lees meer ...
In Zoersel zijn momenteel negen BIN’s (buurtinformatienetwerken) actief. Zopas werd in Halle gestart met de oprichting van een tiende BIN: BIN-Hallehof. In de nabije omgeving is er reeds een BIN voor de Bloemenwijk, voor wijk Kapellenhof, voor wijk Drijhoek en voor wijk Halle-Velden. Wijk Hallehof was dus een blinde vlek die nu ook een informatienetwerk krijgt.
Europa op uw bord .... /> lees meer ...
Eurozoersel vzw en de drie jumelagecomités nodigen iedereen graag uit voor een unieke eetfestijn ‘Europa op uw bord’. Ze bieden u een menu aan met typische gerechten uit de landen van onze jumelage-gemeentes Laubach, Gräfenhainichen, Crucea en Lora del Rio.
gedichtendag’ brengt vanaf 26 januari tentoonstelling, muziek en poëzie .... /> lees meer ...
De 14de Gedichtendag vindt plaats op donderdag 31 januari 2013. Het wordt de start van de eerste poëzieweek die loopt tot en met 6 februari en 'Muziek' als thema heeft. In heel Vlaanderen en Nederland vinden tal van activiteiten plaats, en dat een hele week lang. In Zoersel starten we zelfs een weekje vroeger, vanaf 26 januari.
inschrijven zwemlessen weldra online .... /> lees meer ...
Inschrijven voor zwemlessen wordt geautomatiseerd via intercommunale Igean. Igean beheert het zwembad voor de gemeenten Malle, Zoersel en Zandhoven. Gedaan met de lange wachtrijen! Vanaf 18 maart om 18 uur kunt u via de website van Igean inschrijven. Meer info zal begin februari verschijnen in een folder en op de website van Igean.
gouverneur Cathy Berx te gast in Monnikenheide
Op woensdag 23 januari bracht gouverneur Cathy Berx een bezoek aan vzw Huize Monnikenheide samen met burgemeester Liesbeth Verstreken en ocmw-voorzitter Katrien Schryvers. Voor deze Nieuwsbrief konden wij even meelopen en een kijkje nemen. U ziet het niet alleen, maar u kunt het meteen ook letterlijk voelen bij het binnenkomen, deze voorziening straalt heel veel warmte, openheid en enthousiasme uit.
vermijd dat uw watermeter beschadigd geraakt door vorstschade
Bescherm niet alleen uzelf tegen de kou! Wanneer de winterperiode aanbreekt, halen wij onze warme kleren boven, - onze mutsen, sjaals en handschoenen. Maar hebt u ook al eens aan uw watermeter gedacht ?
Nieuwe folders informeren jongeren over 40 verschillende thema’s
Het Vlaams Informatiepunt Jeugd, ‘De Ambrassade’, ontwikkelde 40 nieuwe infofolders voor jongeren. Als je jong bent, word je vaak voor het eerst met bepaalde dingen geconfronteerd: seks, drugs, pesten, studeren, werken, politie, gerecht, geld,… en dat roept heel wat vragen op. De info die jongeren hierover vinden, is niet altijd even betrouwbaar of op hun maat.
Gasthuishoeve in Heideweg nieuw op lijst bouwkundig erfgoed van Zoersel .... /> lees meer ...
Eind vorig jaar werd de lijst met bouwkundig erfgoed in Zoersel aangevuld met een nieuw gebouw, namelijk de Gasthuishoeve in de Heideweg in Halle, recht tegenover de Krimveldweg. "Daarmee houdt u mij niet uit mijn slaap", denkt u misschien. Neen, u hoeft er uw nachtrust niet voor te laten. Maar als u vindt dat sommige mooie dorpszichten, historische gebouwen of karakteristieke gevels niet zonder meer onder de sloophamer moeten verdwijnen, dan is deze lijst voor u zeker waardevol.
goedkope energielening van start bij Igean
Moeten er dringend een aantal energiebesparende werken uitgevoerd worden aan uw woning? Wilt u bijvoorbeeld isolatie of hoogrendementsglas plaatsen, een condenserende CV-ketel of zonneboiler aankopen? En wilt u hiervoor geen dure lening afsluiten? Dan hebben wij goed nieuws voor u.
afvalophaling moeilijker bij winterweer
IGEAN en de gemeente doen samen met de ophaler al het nodige om problemen met de afvalophaling tot een minimum te beperken. Toch is het voor de ophaler niet altijd mogelijk om in alle straten het afval op te halen, zeker als er niet gestrooid werd. De ophaler zal echter altijd proberen de straten te bedienen als dit op een veilige en verantwoorde manier kan op het moment van de ophaling.
geen loslopende honden toegelaten op ruiterpaden
Meer en meer ontvangen we klachten van recreatieve ruiters over loslopende honden op, onder meer, ruiterpaden in onze gemeente. Dit leverde al meermaals gevaarlijke situaties op, waarbij het paard schrikt en op hol slaat. Om ongelukken te vermijden, wijzen we u graag nog eens op het GAS-reglement.
wees alert voor CO-vergiftiging
CO (koolstofmonoxyde) veroorzaakt jaarlijks heel wat ongevallen, waarvan ongeveer drie procent met een dodelijke afloop. In België en Frankrijk is CO de meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen door vergiftiging. Jammer genoeg werd afgelopen week ook een jongedame uit onze gemeente het slachtoffer van CO-vergiftiging. Daarom willen we ieder van u nog eens op het hart drukken om alert te zijn voor dit smeulend gevaar.
beurt aan ocmw-raad om eed af te leggen
Afgelopen maandag was het de beurt aan de elf ocmw-raadsleden om hun eed als raadslid af te leggen tijdens de installatievergadering. Zij werden de week voordien verkozen door de gemeenteraadsleden.
Zoerselse Lobke doet lerarenstage in Peru .... /> lees meer ...
Op 6 februari is het zo ver. Dan vertrekt de Zoerselse Lobke (21 jaar) met haar klasgenote Nina naar het Peruviaanse Cuzco. Ze zullen er, binnen het kader van hun lerarenopleiding ‘lager onderwijs’ aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen, hun eindstage en eindwerk doen.
Zoerseldorp in de middeleeuwen ..... /> lees meer ...
Nog geen jaar na de opmerkelijke archeologische vondsten aan de Oostmallebaan - werd er in Zoerseldorp nogmaals een archeologisch onderzoek aangevat. Ditmaal op de site tegenover het dorpsplein, waar binnenkort gestart wordt met de bouw van o.a. een nieuwe bibliotheek. Het onderzoek leverde daar bewoningssporen op uit de middeleeuwen. ...
1.000e cursist voor digidak
Isabel Gruyaert. Buiten haar weten om werd deze jongedame de 1.000e cursist van digidak in Zoersel. Een goede reden om haar eens in de bloemetjes te zetten, dachten de organisatoren en zo gebeurde ook. Isabel, die zich inschreef voor de cursus ‘fotoboeken maken’, mocht gisteravond een boeket bloemen, een fles champagne en een Zoerselcheque in ontvangst nemen.
nieuw bestuur legt eed af
Net zoals in de rest van ons Belgenland werd ook in Zoersel op 14 oktober 2012 een nieuwe bestuursploeg verkozen. Zo’n 15.000 kiezers trokken die dag naar de stembus om hun stem uit te brengen. Afgelopen woensdag legden de 27 gemeenteraadsleden hun eed af. Zij zullen Zoersel de komende zes jaar besturen.
en de cultuurprijs 2012 gaat naar...
Zoals elk jaar boog onze cultuurraad zich ook dit jaar over een reeks kandidaten voor de cultuurprijs 2012. Voor het eerst ging de prijs niet naar één maar naar twee laureaten, meer bepaald Jules Bastijns en Leo Cautereels. "Zonder hen zou het culturele leven in Zoersel niet zijn wat het nu is", zo luidde de motivering van de cultuurraad.
energiebesparende maatregelen lonen de moeite
Dit jaar zouden de prijzen van elektriciteit en aardgas wel eens gevoelig kunnen stijgen. Hoog tijd dus om extra energievriendelijke investeringen te doen in uw nieuwbouw- of bestaande woning. Voor beide situaties is er een premiebeleid uitgewerkt. Laat u niet afschrikken door de investering want die verdient u makkelijk terug.
alcoholverslaving hoeft niet het einde te zijn
Ieder van u heeft ongetwijfeld al wel eens gehoord van AA. Maar waarvoor staan deze twee klinkers, en meer nog, waarvoor staat deze vereniging? AA staat voor Anonieme Alcoholisten, een zelfhulpgroep van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem - alcoholisme - op te lossen.