A  A  A  A 
Nieuws rond milieu
hittegolf | een heet onderwerp (update!)
Het is puffen tegenwoordig! Lees hier meer over het sproeiverbod en andere maatregelen bij een hittegolf.
knaagdieren gespot?
knaagdieren gespot? 14/06/2018
Hebt u ratten in uw tuin, kippenhok, beek of gracht of muizen in uw huis? Weet dan dat u beroep kunt doen op onze rattenvanger of gratis muizenvergif kunt afhalen in het administratief centrum.
teken tijdig in voor groepsaankopen
Met de groepsaankoop groene stroom en gas van de provincie Antwerpen stapt u gemakkelijk en veilig over naar een voordelig energiecontract. Wilt u een stap verder gaan? Wek dan zelf uw groene stroom op met fotovoltaïsche zonnepanelen. Ook daarvoor kunt u intekenen op een groepsaankoop van de provincie.
drie teams zamelen geld in voor Zoersels natuurgebied
Onder de noemer ‘expeditie natuurpunt’ zetten zo’n 75 teams zich in voor hun favoriete natuurgebied. Op 23 en 24 juni trekken ze er op uit in de Vlaamse wildernis. Twee dagen lang. Al wandelend, fietsend of kanoënd. Voordat ze aan hun tocht kunnen beginnen, moeten ze echter met hun team minimum € 1.500 euro inzamelen. Geld dat integraal naar hun gekozen natuurgebied gaat.
de week van …
de week van … 25/05/2018
Komende week worden producten recht van bij de boer extra in de schijnwerpers geplaatst tijdens de Week van de Korte Keten. Maar ook de bijtjes verdienen uw aandacht tijdens de Week van de Bij. We laten u graag weten wat er zoal op het programma staat.
Zorgbossen: een project met meerwaarde
Dat een groene omgeving goed is voor de gezondheid is al lang bekend. Toch komen bepaalde groepen, zoals kinderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid, weinig in aanraking met bos of natuur. Om die reden werd het project Zorgbossen in het leven geroepen.
zwerfvuilactie levert volle container op
De afgelopen twee maanden trokken verschillende wijkcomités, verenigingen, burgers … door de Zoerselse straten om zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. Onze gemeente werd flink onder handen genomen, met als resultaat: een goedgevulde container!
klimaatcafé: uw inbreng voor minder uitstoot
In 2016 ondertekende Zoersel het burgemeestersconvenant 2030. Een van de acties die daarbij horen, is de opmaak van een klimaatactieplan, waarbij we ons onder meer engageren om tegen 2030 minstens 40 % minder CO2 uit te stoten in Zoersel. Dit kunnen we niet zonder uw hulp! Komt u met ons mee brainstormen tijdens het allereerste ‘klimaatcafé’?
waterbuffels genieten van verkoeling in eigen zwemvijver
De waterbuffels van koe- en waterbuffelboerderij Keysers in de Raymond Delbekestraat konden het niet beter treffen. Net nu de lente in het land is, kunnen zij dagelijks genieten van een frisse duik in hun nieuwe zwemvijver, die afgelopen weekend voor het eerst werd ‘ingezwommen’.
sneukelhaag voor De Dwergenbergen
Natuur- en speelterrein ‘De Dwergenbergen’, achter de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot, heeft er een nieuw stukje natuur bij. Afgelopen weekend werd er namelijk een sneukelhaag aangeplant. Dat is een haag waarvan de vruchten niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen eetbaar zijn. Dat wordt smullen binnenkort!
maak uw tuin duurzaam lenteklaar
Uw tuin - en wij ook! - snakt ongetwijfeld naar de lente. Om dan weer te kunnen genieten van een ontbijtje of een glaasje op uw terras, is het nu het geschikte moment om uw tuin in te trekken en hem helemaal lente- en zomerklaar te maken. We geven u graag enkele tips.
ergonomisch tuinieren | enkele tips
Bent u, aan de hand van bovenstaande tips, aan het tuinieren geslagen? Dan wijzen we u er graag op dat het belangrijk is rekening te houden met een aantal ergonomische aspecten. Het Provinciaal Veiligheidsinstituut zet een aantal tips voor u op een rijtje.
gemeente & ocmw Zoersel sluit aan bij Statiegeldalliantie
Als één van de eerste Vlaamse gemeenten hebben wij, gemeente & ocmw Zoersel, beslist om aan te sluiten bij de zogenaamde Statiegeldalliantie. Dit betekent dat wij vragende partij zijn om statiegeld in te voeren op plastic flessen en blikjes, om op die manier het zwerfvuil fel terug te dringen.
combineer wandelen met culinair genieten
Het Land van Playsantiën staat meer en meer bekend voor de combinatie wandelen én culinair genieten. Vooral tijdens de koudere maanden is deze combinatie erg geliefd. Kies uit één van de vier wandelingen en laat u verleiden door het lekkere eten en het prachtige herfstlandschap.
de recycle!-app door ons getest
Hoe zit het met het recyclagegedrag van de gemiddelde Vlaming? Radio 2 zocht, samen met OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), een antwoord op deze vraag tijdens het ‘Grote Afvalonderzoek’. Het verdict: de Vlaming is bewust bezig met afval sorteren en het ontbreekt de mensen ook niet aan goede wil. Helaas is er wel nog heel wat onwetendheid, waardoor er elke dag toch nog afval in de foute vuilniszak belandt.
Igean energielening | wijziging van de voorwaarden
In samenwerking met onze gemeente & ocmw staat Igean in voor het verstrekken van de Vlaamse energielening. Hierdoor kunt u energiebesparende werken aan uw woning uitvoeren met een goedkope of een renteloze lening. De voorwaarden voor deze lening worden vanaf 1 oktober aangepast.
doe alsof u thuis bent... en gooi uw afval niet op de grond
Niemand heeft graag een stort voor zijn deur. Gaat u mee voor een properdere gemeente? Laat dit zien in het straatbeeld en doe mee met de wedstrijd van ‘De Mooimakers’.
onkruidverdelging | geen glyfosaat voor particulieren
Met dit weertje groeit het wel, het onkruid. Alles op handen en knieën weghalen dan maar? Of toch maar snel een onkruidverdelger kopen? Bij dit laatste moet u opletten, want het gebruik van glyfosaat is nu verboden voor particulieren.
hittegolf | een heet onderwerp
Het was puffen deze week! Hopelijk hebt u het hoofd koel kunnen houden en hebben we de ergste zweetbuien achter de rug. Het onderwerp is echter nog niet van tafel. Even een toelichting over het verbod op waterverspilling, het huidige brandgevaar (code rood!) en de zorg voor onszelf en anderen tijdens hete dagen.
vogelgriep | twee nieuwe besmettingen bij hobbyvogels
Er zijn opnieuw besmettingen met vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij twee hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Als gevolg geldt er sinds woensdag in heel het land een verbod op verkoop van pluimvee op openbare markten en zijn alle verzamelingen met pluimvee verboden.
dubbel glas en dakisolatie | verplicht in elke (huur)woning vanaf 2020
Verhuurt u een woning waarin dakisolatie of dubbel glas ontbreekt? Dan loopt u kans dat uw eigendom vanaf 2020 ongeschikt is voor de huurmarkt. Dat is een gevolg van het ‘Renovatiepact’ van de Vlaamse overheid.
veranderen van energieleverancier is gratis
16 procent van de Vlamingen denkt dat ze bij het veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Niets is minder waar! Veranderen van leverancier is gratis. En uw nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met uw huidige leverancier.
groepsaankoop zonnepanelen
Zijn zonnepanelen nog wel interessant nu er geen subsidies meer zijn en u moet betalen om elektriciteit op het net te plaatsen? Zeker, want de prijs van zonnepanelen is sterk gedaald en ook de elektriciteitsprijs is opnieuw gestegen. De provincie Antwerpen wil met deze groepsaankoop haar inwoners maximaal ondersteunen om toch in groene elektriciteit te investeren.
géén taxusinzameling 2017
Sinds 2008 snoeien we met zijn allen gewillig onze taxushagen en doneren we het snoeisel voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker. De inzamelende organisatie ‘Vergroot de Hoop’ laat nu weten dat ze in 2017 geen inzamelactie kunnen organiseren.
my Bikeworld | uw fietsdroom
Bent u iemand die erg kan genieten van een fietstochtje? Of fietst u elke dag ijverig naar het werk? Dan komt u beslist situaties tegen waarin u denkt: “Dit is voor een fietser moeilijk of gevaarlijk.” Begint u dan ook meteen te fantaseren over hoe het beter kan? Met de website van My Bikeworld kunt u dit (letterlijk) aankaarten en de fietsinfrastructuur voor iedereen helpen verbeteren.
zijn uw zonnepanelen al gemeld?
Het gaat opnieuw goed met de populariteit van zonnepanelen in Vlaanderen. Vandaag zijn er zo’n 275.000 trotse eigenaars van een zonnepaneel-installatie in Vlaanderen. Wist u trouwens dat u uw zonnepanelen moet aanmelden bij uw netbeheerder? Dit is niet alleen omwille van een correcte netvergoeding. Het is ook echt belangrijk voor de veiligheid en de goede werking van het distributienet.
op stap via de grote routepaden
Iedereen die met wandelen van ver of dichtbij iets te maken heeft, kent ze wel. De wit-rode streepjes die u begeleiden langsheen de mooiste landschappen en historische sites in heel Vlaanderen - inclusief in Zoersel - én ver daarbuiten. Geen seizoen beter om de grote routepaden te gaan verkennen, dan in de herfst!
nieuws uit de gemeenteraad: Stan Bartholomeeussen verlaat politiek – ondertekening burgemeestersconvenant
Na vele jaren van engagement voor en in de gemeente Zoersel heeft Stan Bartholomeeussen (Open VLD) besloten de politiek vaarwel te zeggen en te stoppen als gemeenteraadslid. Stan maakte maar liefst 28 jaar deel uit van dat Zoerselse politieke leven.
dode of verloren katten? enkele gouden tips
We merken dat er op sociale media vaak uiteenlopende berichtjes worden gepost over poezen of andere dieren. Soms gaat het om de zoektocht naar een verloren diertje, iemand anders maakt melding van een aangereden poes in de berm en een derde krijgt bezoekjes van een zwerfkat. Wij geven u hierover de volgende tips mee.
ruiming provinciale waterlopen gestart
De ruiming van de provinciale waterlopen in Zoersel is gestart, zo meldt de dienst Waterbeleid van de provincie Antwerpen. Het gaat hier niet over de kleine baangrachten, maar de (net) iets grotere waterlopen die heel belangrijk zijn voor de afvoer van het regenwater in onze gemeente. De meeste provinciale waterlopen worden minstens één maal per jaar geruimd.
leg uw tuin aan met ‘Behaag... natuurlijk’
Hebt u plannen om uw tuin (her)aan te leggen? Dan kunt u nog tot en met 21 oktober tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen bomen, struiken - en sinds dit jaar ook zaad voor bloemenweiden - aankopen, en dit dankzij de actie ‘Behaag… natuurlijk’ van Natuurpunt.
vriend van de thermostaat
Dit najaar zetten heel wat Antwerpse gemeenten, samen met de provincie, in op ‘optimaal verwarmen’. Want door bewuster te verwarmen, kunt u heel wat energie besparen. Om iedereen hier attent op te maken, zijn wij op zoek naar enkele vrijwilligers die geïnteresseerde inwoners tips op maat willen geven en hen helpen bij het optimaal instellen van hun verwarming.
gezocht: vrijwilliger met stevige stapschoenen
Onder impuls van de milieuraad, en samen met de vzw Trage Wegen en Regionaal Landschap de Voorkempen, werkten we in 2007 een gedetailleerd overzicht uit van de trage wegen - bestemd voor wandelaars, fietsers, ruiters … - in Halle. Dat overzicht resulteerde, na uitgebreid overleg, in een concrete toegankelijkheidsregeling voor de Halse Bossen.
kappingen park Halle Hof starten weldra
Park het Halle Hof is één van de groene longen van onze gemeente. Menig Zoerselaar gaat er met veel plezier wandelen, lopen, fietsen, picknicken ... Om dit alles te kunnen behouden, zijn beheerwerken echter noodzakelijk. Eind augustus/begin september start de aannemer met de uitvoering van de geplande werken. Schrik niet, want die zullen vrij drastisch en confronterend zijn.
bomen in zicht, ontdek het parkdomein van pc Bethanië
Komt u wel eens in het groene parkdomein van het psychiatrisch centrum Bethanië? Dan is nú het uitgelezen moment! Onder het motto 'aandacht maakt alles mooier' wil het natuuratelier van het psychiatrisch centrum u namelijk uitnodigen voor een heuse 'bomenwandeling' op hun domein, waarbij ze u langsheen heel wat speciale, diverse bomen leiden.
hoogstamfruitbomen in uw tuin? beslist de moeite waard
Vroeger maakte de hoogstamfruitboom volop deel uit van het landschap in de Kempen. Helaas zijn deze bomen meer en meer verdwenen. Helemaal ten onrechte. Deze bomen zijn in elke seizoen een streling voor het oog.
heraanplanting lindebomen in gemeentebos
In het kader van het bosbeheerplan werd eerder dit jaar in het gemeentebos Voorste en Achterste Hoeve het monotone bos - met hoofdzakelijk Amerikaanse eiken en Amerikaanse vogelkers - gedund om meer ruimte te maken voor inheemse soorten. De heraanplanting van de oude hoofddreef - met inheemse lindebomen - is intussen een feit.
gezond uit eigen grond
Nu de lente in de lucht hangt, halen heel wat Vlamingen hun tuinhandschoenen boven. Liefhebbers van gezonde voeding planten ijverig sla en tomaten, en kinderen vragen aan opa hoe ze radijsjes kunnen zaaien. Op tv bulkt het van de trendy tuinprogramma’s. De moestuin heeft zijn saaie imago afgeschud. En dat komt onze gezondheid ten goede.
wees aandachtig - paddentrek al op gang
Bij zachte temperaturen en regenweer komen de eerste amfibieën uit hun winterslaap. Dan trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes te leggen. Door ons dichte wegennetwerk moeten ze tijdens hun voortplantingstocht echter vaak de straat oversteken. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht dan ook vaak in een (platte) dood.
steenmarters in uw huis of uw auto? Help!
De steenmarter heeft zich de afgelopen tijd goed aangepast aan onze dichtbevolkte omgeving. Na een jarenlange afwezigheid komen deze dieren vandaag opnieuw in zowat alle gemeenten voor. Dat is goed nieuws voor de natuur in Vlaanderen, maar ze kunnen ook heel wat problemen met zich meebrengen.
naar wie gaan mijn centen?
Vraagt u zich ook wel eens af waar het geld van uw energiefactuur naartoe gaat? Wel, de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) stelde zich dezelfde vraag en publiceerde onlangs een duidelijk overzicht dat die gelstroom weergeeft.
gratis huisvuilzakken afhalen - digitale afvalkalender
Een nieuw jaar. Dat betekent ook een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken! Net zoals vorig jaar kunt u, of één van uw officieel inwonende gezinsleden, aan de hand van de identiteitskaart uw gratis huisvuilzakken komen afhalen bij het onthaal van ons administratief centrum of in één van de drie bibliotheken, en dit vanaf maandag 25 januari.
een hart voor de natuur
6.775! Zoveel bomen en struiken werden er gisteren - en worden er ook volgende week dinsdag nog - aangeplant in het Zoerselbos. Zo’n 600 leerlingen van verschillende Zoerselse basisscholen staken de handen uit de mouwen voor meer groen in onze gemeente!
helpende handjes gezocht voor aanleg gloednieuw ravotterrein
Op zaterdag 7 november geeft Jeugdbond voor Natuur en Milieu, kortweg JNM, het startsein voor de inrichting van haar gloednieuw ravotterrein ‘De Dwergenbergen’ achter de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot. Daarvoor zijn we nog op zoek naar kleine of grote helpende handjes om de 1.600 bij- en vlindervriendelijke bomen en struiken aan te planten.
bladkorven geplaatst, maar waarom niet composteren?
Het is herfst, de bladeren worden geel of rood-bruin en vallen van de bomen. Deze kleurenpracht maakt deel uit van onze natuurlijke kringloop. Wist u namelijk dat heel wat afgevallen bladeren de ideale compost vormen voor de planten in uw tuin? Wilt u de bladeren van de laanbomen toch liever weg, dan kunt u ze kwijt in de bladkorven die onze gemeentelijke groendienst plaatst.
tweede golf 30 dagencampagne
Na een eerste golf in maart 2015 start op 1 oktober de tweede golf van de 30 dagencampagne. Deze keer kunt u kiezen voor 30 dagen voedselwinst of 30 dagen dingen delen.
ventileren kan je leren
In uw woning stapelen vocht en giftige stoffen zich op. Dat kan zorgen voor schimmel, condensatie op de ramen, onaangename geurtjes …, maar het kan ook problemen geven voor uw gezondheid. Uw woning goed ventileren is dus de boodschap. Dan wordt de lucht voortdurend ververst en blijven zowel uw woning als haar bewoners gezond!
evenementenweide in park Halle krijgt opknapbeurt
Eind vorig jaar keurde het Agentschap voor Natuur en Bos het parkbeheerplan voor het parkgebied Halle Hof goed. De komende twee jaar staan er dan ook heel wat ingrepen te gebeuren. Een opknapbeurt van het grasveld achter het kasteel is er daar één van.
behaag natuurlijk
behaag natuurlijk  11/09/2015
Hebt u plannen om uw tuin (her)aan te leggen? Dan kunt u nog tot en met 23 oktober tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen bomen en struiken aankopen, en dit dankzij de actie ‘behaag… natuurlijk’ van Natuurpunt. Op die manier draagt u uw onmisbaar steentje bij tot de ontwikkeling van de natuur.
infowandeling bosbeheer in domein de Welvaart
Woont u in de buurt van domein de Welvaart (gelegen aan de rand van het Molenbos tussen de R. Delbekestraat en de Emiel Vermeulenstraat), dan is het u mogelijk al opgevallen dat men daar volop aan het werk is. Bosgroep Antwerpen Noord vzw neemt de bossen er immers grondig onder handen.
gft+-ophaling Halle verschuift naar 25 juli
Noteer in uw agenda dat de gft+-ophaling van 22 juli in Halle wordt verschoven naar zaterdag 25 juli!
wateroverlast in wijk Goudveld aanpakken
In het verleden heeft de wijk ‘Goudveld’ te maken gehad met wateroverlast door overstroming van de Risschotseloop. De dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen beheert de Risschotseloop en heeft het nodige studiewerk laten uitvoeren om het probleem aan te pakken. Een van de maatregelen uit die studie was de aanleg van een aftakking.
teller geringde steenuiltjes staat op 63
De steenuilenwerkgroep van Natuurpunt Voorkempen is al ettelijke jaren druk bezig met het maken van nestkastjes en het ringen van steenuiltjes om het voortbestaan van deze dieren in onze contreien te garanderen. Zo werden vorige week het 62ste en het 63ste uiltje van dit jaar (in Malle en Zoersel samen) geringd.
teken tijdig in voor groepsaankopen
Vanaf 1 juli tot en met 6 oktober kunt u opnieuw intekenen op de groepsaankoop groene stroom en gas van het Antwerpse provinciebestuur. Vorig jaar bespaarden meer dan 60.000 huishoudens gemiddeld zo’n € 210 per jaar. Sinds 1 juni kunt u ook al intekenen op de groepsaankoop zonnepanelen.
word haagdonor en vergroot de hoop
Hebt u een taxushaag? Dan bezit u een plant die levens kan redden. Een taxushaag bevat immers baccatine, de stof waarmee chemotherapieën worden gemaakt. In 2014 werd 569 m³ taxussnoeisel ingezameld, goed voor evenveel chemotherapieën. De opbrengst (€ 28.460) ging naar een ‘verwenfonds’ voor kankerpatiënten.
boombruggen helpen eekhoorns veilig oversteken
Regionaal Landschap de Voorkempen en de provincie Antwerpen installeerden dit voorjaar acht boombruggen in onze regio. Boombruggen zijn dikke touwen die tussen bomen over drukke wegen opgehangen worden om eekhoorns en andere boomdieren te helpen veilig de weg over te steken.
doe mee met de Bioweek
Boeren, bedrijven, winkels ... - kortom, de hele biosector - nodigt u uit om tijdens de Bioweek - van 6 tot 14 juni - te komen genieten van de natuurlijke smaak en de authentieke geuren en kleuren van de biologische landbouw. Ontdek verschillende biozaken waar u kunt genieten van heel wat lekkers of deelnemen aan uiteenlopende activiteiten.
datum afvalophaling gewijzigd
Om praktische redenen hebben IGEAN - de intercommunale die de afvalophaling regelt - en de gemeente, in overleg met de ophaler, beslist om de pmd- en restafvalophaling in Sint-Antonius en Zoersel niet op woensdag 8 april, maar wel op zaterdag 11 april uit te voeren. Jawel u leest het goed, een zaterdag.
dupe van zwerfvuil en hondenpoep
Kunt u ook zo genieten van een wandeling of een fietstochtje langs het platteland? Landbouw en recreatie gaan dan ook perfect hand in hand, al willen onze landbouwers u toch vragen rekening te houden met een aantal belangrijke aandachtspunten.
padden, kikkers en salamanders vragen uw hulp
Bij zachte temperaturen en regenweer komen de eerste amfibieën uit hun winterslaap. Dan trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes te leggen. Door ons dichte wegennetwerk moeten ze tijdens hun voortplantingstocht echter vaak de straat oversteken. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht dan ook vaak in een (platte) dood.
uw afval tijdig buiten zetten, maar ook niet té vroeg
U hebt het ongetwijfeld ook al meegemaakt: u staat ’s ochtends op en u hoort de vuilniswagen voorbijrijden. U springt nog snel in uw schoenen en rent in uw pyjama naar buiten, maar u bent net te laat. Weet dan dat onze afvalophalers vanaf 6 uur aan uw deur kunnen staan.
vochtige doekjes horen niet in het toilet!
Aquafin laat weten dat vochtige doekjes niet thuishoren in het toilet. Deze blokkeren immers geregeld de pompstations en zuiveringsinstallaties. Maar ook bij u thuis kan dit verstoppingen in de wc en de afvoerbuis veroorzaken.
gratis huisvuilzakken vanaf 26 januari
Een nieuw jaar. Dat betekent ook een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken! U ontvangt per gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2015. Net zoals vorig jaar komt u, of één van uw officieel inwonende gezinsleden, aan de hand van de identiteitskaart uw gratis huisvuilzakken afhalen bij het onthaal van het administratief centrum of in één van de bibliotheken.
besparen op uw energiekosten
Hebt u de groepsaankopen het voorbije jaar gemist? Niet getreurd, u kunt op elk moment de V-test uitvoeren om zo te ontdekken waar u kunt besparen. Onze dienst milieu staat u graag bij met adviezen en tips.
afvalophaling mogelijk verstoord door vriesweer
Het vriesweer kan problemen veroorzaken bij de ophaling van het afval. Indien het afval niet werd opgehaald, vragen wij u het afval terug binnen te nemen en dit bij de volgende ophaling opnieuw aan te bieden.
panne bij glasophaling Halle
Afvalverwerkingservice Sita, die in Zoersel instaat voor de glasophaling, laat ons weten dat ze te kampen hebben met een vrachtwagenpanne. Daardoor zal een deel van de glasophaling in deelgemeente Halle verschuiven van woensdag naar donderdag. U mag uw glasbak dus gewoon buiten laten staan. Hij zal dan donderdag geledigd worden.
binnenkort nieuwe bestemming voor Halle Hof
In mei 2009 opende het Natuur- en Landschapshuis officieel haar deuren in het Halle Hof. Eén van de verenigingen die daar toen haar intrek nam, was het Regionaal Landschap de Voorkempen. Zij ruilden het kasteel in het park in Halle vorige week echter in voor het Vrieselhof in Ranst. Tegen juni 2015 zouden ook de andere verenigingen volgen. De provincie gaat intussen op zoek naar een nieuwe bestemming voor het kasteel.
winter wordt cruciaal voor geëvacueerde bosmieren in Zoerselbos
Het Agentschap voor Natuur en Bos is hoopvol over de toekomst van de rode bosmieren die in augustus in Zoersel werden geëvacueerd van Graffendonk naar het Zoerselbos.
Energiefit: energiebesparen = geld besparen
Wilt u graag handige tips om thuis energie te besparen zonder al veel moeite? Laat u dan informeren op donderdag 18 december 2014 door enkele energiespecialisten van de Bond Beter Leefmilieu.
werken in Halle Hof
werken in Halle Hof 18/11/2014
Het parkgebied Halle Hof is één van onze vele natuurpareltjes die we, zowel vandaag als in de toekomst, goed willen beheren. Om die reden gaf het gemeentebestuur het PIH (Provinciaal Instituut voor Hygiëne) en SPK (Strategische Projectenorganisatie Kempen) al in 2009 de opdracht om een beheerplan op te maken voor deze gebieden. De komende jaren wordt het plan uitgevoerd.
nieuwe compostbakken te koop
De intergemeentelijke vereniging IGEAN koopt compostbakken aan om die op haar beurt via de kringloopparken te verkopen aan de inwoners. Omdat de aankoopprijs van de nieuwe compostbakken is gestegen, zal ook de verkoopprijs licht stijgen vanaf 1 januari 2015.
frituurolie wordt brandstof
Wist u dat gebruikt frituurolie of -vet een tweede leven krijgt aan de pomp? Want als u ze naar het kringlooppark brengt, wordt de olie verwerkt tot biodiesel. Het kost u niets en u bent in één moeite verlost van uw afvalprobleem. Tegelijk zorgt u voor een schoner milieu. Over een tankbare oplossing gesproken.
uw knotbomen gratis geknot
Naast hun materiële nut hebben knotbomen ook een ecologische waarde voor onder meer de steenuil en verschillende insecten- en plantensoorten. De bomen dreigen echter uit ons landschap te verdwijnen. Om die reden hebben een aantal vrijwilligers zich verenigd in het ‘knotteam’ en komen zij gratis uw bomen knotten.
kappingen Geleg, Voorste en Achterste Hoeven
In het kader van het bosbeheerplan wordt vandaag een lot bomen in het Geleg, Voorste en Achterste Hoeven verkocht om gekapt te worden. Woont u daar in de buurt, schrik dan niet wanneer in de loop van volgend jaar de hakbijl wordt bovengehaald. Wouter Huygens, boswachter van het Agentschap voor Natuur en Bos, licht toe waarom dit de bossen en de biodiversiteit ten goede komt.
prijsuitreiking Met belgerinkel naar de winkel 2014
6791 loten werden er geregistreerd door de deelnemers van de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Los van het positieve effect voor ons milieu, vielen zessentwintig deelnemers ook nog eens in de prijzen.
pluk geen paddenstoelen zonder voorkennis
De herfst, hét seizoen bij uitstek om prachtige boswandelingen te maken. Misschien trekt u er ook wel graag op uit om paddenstoelen te gaan plukken? Sommige soorten zijn perfect eetbaar, maar andere zijn giftig en kunnen zelfs dodelijk zijn, zo waarschuwt het FAVV. Informeer u dus goed voor u hieraan begint en zeker voor u ze gaat opsmullen.
bladeren: laat de natuur zijn gang gaan … en geniet ervan
Deze kleurenpracht maakt deel uit van onze natuurlijke kringloop. Het is een ideale compost voor de planten in uw tuin. De bladkorven die de gemeentelijke technische dienst plaatst zijn alleen voor bladeren van laanbomen.
goedkope haagpakketten en bijenhotels
Natuurpunt pakt voor het 21ste jaar op rij uit met de campagne ‘behaag ... natuurlijk’. Nog tot 24 oktober kunt u daardoor kant en klare streekeigen haagpakketten kopen aan democratische prijzen. Vooral het streekeigen karakter van de planten is daarbij van groot belang. Niet alleen planten, maar dit jaar ook bijenhotels te koop.
nieuwe thuis voor rode bosmieren Graffendonk
In de berm van de Graffendonk huisden tot voor kort enkele miljoenen rode bosmieren, verspreid over vier nestkoepels. De diertjes breidden hun domein echter meer en meer uit naar de tuinen en woningen van de omwonenden. ANB en gemeente Zoersel besloten daarom om de nesten te verplaatsen naar het Zoerselbos, waar ze zich meer zullen thuis voelen.
dodelijk jacobskruiskruid tijdig bestrijden
Herkent u deze wilde plant met gele bloemetjes? Het jacobskruiskruid verovert meer en meer Vlaamse weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen ... Het gevaar van deze plant is echter niet te onderschatten. Paarden kunnen er immers, zelfs jaren na het eten ervan, doodziek van worden. Om ernstige gevolgen te vermijden, moet de plant dus dringend bestreden worden.
(samen)leven met reeën
Aflevering drie in de reeks ‘de natuur als goede buur’. Reeën zijn erg schuw en duiken bij het minste gevaar terug het bos in. Honger dwingt hen echter soms om uit hun vertrouwde omgeving te komen. Dat zorgt vaak voor een weinig gesmaakte passage in uw tuin of perceel. Gelukkig bestaan er genoeg maatregelen om deze schuchtere bosbewoners een stapje voor te zijn.
oude fruitrassen brengen stukje geschiedenis opnieuw tot leven
Regionaal Landschap de Voorkempen en de gemeente Zoersel plantten dit voorjaar, met financiële steun van de Provincie Antwerpen, vijftien hoogstamfruitbomen aan in het park van het Halle-hof. De boomgaard staat in de tuin van de Castelijnshoeve en bestaat uit appel-, peren-, kersen-, pruimen- en perzikbomen. Het gaat om allemaal oude fruitrassen uit de streek.
de natuur als goede buur: (samen)leven met konijnen en hazen
Aflevering twee in de reeks ‘de natuur als goede buur’. Konijnen en hazen toveren regelmatig een glimlach op de gezichten van natuurliefhebbers. In vrijwel heel Vlaanderen zie je ze vrolijk rondhuppelen. Helaas durven ze af en toe privégebied binnenglippen om zich te goed te doen aan oogst of jonge bomen. Wat kunt u daar aan doen?
de natuur als goede buur: samenleven met kraaien
Hoe omgaan met de natuur dicht bij huis? Omdat bossen, velden en water steeds gezonder worden en gemeenten meer aandacht hebben voor groen, kent de natuur een heropleving. Dat brengt ook met zich mee dat dieren dichter bij huis komen. Dit keer tips over samenleven met kraaien en co.
bloemenweide voor bijen in Mathias Joostenslaan
In de Mathias Joostenslaan heeft Regionaal Landschap de Voorkempen voor een feestmaaltijd voor bijen gezorgd. Een vergeten stuk weiland hebben zij omgetoverd in een kleurrijke bloemenweelde.
doneer uw haag
doneer uw haag 03/07/2014
Wist u dat in taxussnoeisel het bestanddeel ‘baccatine’ zit dat verwerkt wordt in heel wat kankermedicijnen? En wist u ook dat er voor 1 kg van dat bestanddeel, meer dan 12 ton snoeisel nodig is? Dan begrijpt u dat uw hulp meer dan welkom is om de strijd tegen kanker aan te gaan. Snoeien is dus de boodschap.
inschrijven groepsaankoop groene stroom uitgesteld
In onder meer ons jongste Zoersel magazine las u dat u opnieuw kan inschrijven voor een groepsaankoop groene stroom. De inschrijvingsprocedure zal echter, door onvoorziene omstandigheden bij de provincie, nog niet kunnen starten op 1 juli.
jonge reekalfjes: afblijven is de boodschap
Bij jonge reeën is voorzichtigheid geboden. Als u in het voorjaar of vroege zomer tijdens het wandelen een jong reekalfje in het gras of in het bos ziet liggen, is er meestal niets aan de hand en is de boodschap: 'gewoon afblijven'.
uw mening graag
uw mening graag 18/06/2014
Sinds maandag 16 juni lopen er twee openbare onderzoeken waarover we graag uw mening kennen. Het eerste gaat over een mogelijke statuutverandering van enkele onbevaarbare waterlopen. Het tweede over het geïntegreerd en gezamenlijk beheerplan Zoerselbos. We geven u graag een woordje meer uitleg.
geef ons buiten-gewoon plekje een buiten-gewoon cadeau
U moet er bij gelegenheid zeker eens een kijkje gaan nemen: een verrommeld stukje grond aan de nieuwe verkaveling Het Klooster is omgetoverd tot een prachtig buiten-gewoon plekje. Dit heeft alles te maken met de provinciale actie ‘buiten-gewone plekjes’ van vorig jaar. Aan u nu om uw stem uit te brengen!
eikenprocessierups gespot?
Hopelijk hebt u er in uw tuin geen last van, maar tijdens de zomermaanden worden veel gemeentes geplaagd door eikenprocessierupsen. Wie ooit in aanraking kwam met deze rups zal zich vooral de hevige jeukhinder die daarop volgde herinneren. De lange haren die de rupsen loslaten, kunnen tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden.
groepsaankoop groene stroom voor kmo’s, zelfstandigen en verenigingen
Tot en met 3 juni kunt u met uw bedrijf, vereniging of als zelfstandige vrijblijvend intekenen op een groepsaankoop voor groene stroom en gas. Doe mee, bespaar op uw energiefactuur en draag uw steentje bij tot een beter milieu. Ook voor professionele contracten zijn de verbrekingsvergoedingen weggevallen en kunt u dus probleemloos en zonder kosten overstappen naar een goedkopere leverancier.
met belgerinkel naar de winkel
Nog tot 31 mei maakt u kans op schitterende prijzen als u boodschappen doet met de fiets of te voet. Nieuw dit jaar: er zijn geen spaarkaarten meer, maar u ontvangt een lot met een unieke code.
kies voor tuinieren zonder pesticiden
Ongewenste dieren of planten in uw tuin, op uw terras of oprit bestrijden? Dat doet u beter niet met pesticiden. De nieuwe wetgeving ‘duurzaam pesticidengebruik’, in voege vanaf 1 januari 2015, legt het gebruik van pesticiden aan banden en beschermt zo uw gezondheid en die van het milieu.
tankslag maakt korte metten met oude stookolietanks
U koopt een oudere woning. Bij de (her)aanleg van het terras ontdekt u dat er nog een oude stookolietank in de grond steekt, die al jaren niet meer gebruikt wordt en bovendien een bedreiging vormt voor het milieu. Geeft u voor 15 juni uw gegevens door voor de gemeenschappelijke tankslag, dan doet IGEAN de rest.
verplichte keuring privéwaterafvoer bij grondige renovatie of nieuwbouw
Niet alleen een goed werkend openbaar rioleringsstelsel, maar ook de kwaliteit van uw eigen private waterafvoer speelt een belangrijke rol in de bescherming van het milieu. Daarom is een keuring van de privéwaterafvoer (uw eigen riolering) verplicht bij nieuwbouw of een grondige renovatie.
nachtvlinders spotten in het Halle-hof
Hoe rijk is onze fauna en flora? En meer bepaald: hoe divers is de populatie nachtvlinders in het park in Halle? Onderzoeker Guido De Prins trok vorig jaar geregeld richting Halle-hof om de vlinders er te verleiden met licht of met zoete stroop. We konden zijn verslag even mee inkijken.
dit weekend ook in uw straat? zwerfvuilcampagne ‘Let’s do it Belgium’
Dit weekend - 22 en 23 maart - vindt de zwerfvuilcampagne ‘Let’s do it Belgium’ plaats. Schrik dus niet als u dit weekend een groep enthousiaste vrijwilligers met grijper en vuilniszak ziet verschijnen. Of beter nog, doe gewoon mee.
bijen met uitsterven bedreigd, Zoersels imker Wilfried Van den Langenbergh luidt mee alarmbel
Drinkt u ’s morgens aan de ontbijttafel graag een kop koffie of kunt u genieten van confituur, fruit of chocolade? Dit zou allemaal niet op uw tafel staan, als er geen bijen zijn om te zorgen voor de bestuiving? Maar het gaat erg slecht met de bijenpopulatie...
let’s do it - zwerfvuil rapen
Rondslingerende peuken, flessen, papiertjes ... Ergert u zich ook blauw aan zwerfvuil en wilt u wel eens zelf de handen uit de mouwen steken? Noteer dan alvast 22 en/of 23 maart in uw agenda. U zorgt voor een aantal vrienden, wij zorgen voor het materiaal.
uw mening over bosbeheerplan ’t Ende
Voor het 16 ha groot privaat bos ’t Ende - gelegen tussen de Olmenlei en de Sint-Antoniusbaan - werd een uitgebreid bosbeheerplan opgesteld volgens de criteria duurzaam bosbeheer. Ook u kunt dit plan, nog tot 5 maart, inkijken en eventuele opmerkingen doorgeven.
geen problemen met kwaliteit van Pidpa-kraantjeswater
Drinkwatermaatschappij Pidpa laat ons weten dat de afgelopen dagen heel wat inwoners benaderd werden door een bedrijf dat de kwaliteit van het Pidpa-kraantjeswater in diskrediet probeerde te brengen en peperdure oplossingen voorstelde. “Zinloos, want het kraantjeswater is van de beste drinkwaterkwaliteit”, aldus Pidpa.
opgelet, alle afvalophalingen aan huis starten vanaf 6 uur
De ophalers willen zoveel mogelijk de verkeersdrukte en de files vermijden. Dit kan alleen als zij vroeger starten en soms ook later werken.
u kunt uw gratis vuilniszakken afhalen in bibliotheken en administratief centrum
U ontvangt per gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2014.
Word ‘vrijwillige knotter’ en knot bij particulieren in ruil voor het brandhout
Op zaterdag 18 januari kunt u een gratis opleiding ‘Veilig Knotten’ volgen. Knotbomen zijn een mooi landschapselement maar helaas vaak met achterstallig beheer.
minimumaandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw en strengere EPB-eisen vanaf 2014
Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning een minimumhoeveelheid energie halen uit hernieuwbare bronnen. Daarnaast wordt ook het E-peil voor nieuwe gebouwen strenger vanaf 2014.
uw mening over huishoudelijk afval
De Vlaamse overheid heeft nu een nieuw plan uitgetekend voor huishoudelijk afval en uw mening telt. U kunt het nieuwe plan inkijken tot eind februari...
snoei uw overhangende takken
Wilt u nog wat genieten van de zachte buitenlucht? Dan is het misschien een goed moment om uw overhangende takken te snoeien. Want wist u trouwens dat takken die lager dan 4,2 meter boven de rijbaan en takken lager dan 2,5 meter boven de berm, voet- of fietspad voor heel wat gevaarlijke situaties zorgen?
subsidies groendak, hemelwaterput en/of infiltratievoorziening verdwijnen
De premie voor de aanleg van een groendak (maximum € 31/m²) en de premie voor een hemelwaterput en/of infiltratievoorziening (€ 500) verdwijnen vanaf 1 januari. Deze premies konden wij aan u toekennen dankzij subsidies van de Vlaamse overheid maar die worden stopgezet.
meer natuur in oeverzone Groot Schijn
De Provincie Antwerpen heeft het laaggelegen perceel, gelegen op de kruising van de Vorse Beemden en de Medelaar, omgevormd tot een meer natuurlijke oeverzone voor het Groot Schijn. Daarbij werkt het perceel eveneens als een opbergplaats of opvangmogelijkheid voor overtollig water. Goed nieuws dus voor de omwonenden en de natuur: bij zware regenval vangt deze oeverzone immers meer water op en helpt zo wateroverlast voor andere omliggende gebieden te verminderen.
politiezone blijft optreden tegen inbreuken GAS-reglement
De politiezone Voorkempen wil - net zoals vorig jaar - samen met haar vier gemeenten (waaronder Zoersel) werken rond actiepunten uit het Gemeentelijk Administratief Sanctiereglement (GAS). Zo zal tussen september en december extra toegezien worden op inbreuken en overlast rond zwerfvuil, sluikstort, afvalverbranding en -inzameling.
bladkorven worden geplaatst
Afgevallen bladeren ontbinden traag tot voedsel voor planten en zelfs voor sommige dieren. Waarom zou u ze dan afvoeren? Ze behoren namelijk tot onze natuurlijke kringloop. Is de hoeveelheid blad van laanbomen op openbaar domein toch wat groot om gewoon te laten liggen? Dan kunt u die bladeren in de bladkorven verzamelen. Sinds half deze week worden de korven geïnstalleerd.
17 % besparen dankzij groepsaankoop groene stroom
Tijdens deze vierde editie van de provinciale groepsaankoop bood een recordaantal energieleveranciers mee. Omdat het model van de veiling ietwat werd veranderd, zijn er nu meerdere winnaars uit de bus gekomen. De gemiddelde besparingen van 17.1 en 17.3 % kunnen nog oplopen afhankelijk van het individuele gebruikersprofiel van elke deelnemer.
uw gft+-afval wordt vanaf 28 oktober gewogen
Vanaf 28 oktober zal uw gft+-afval gewogen worden en betaalt u onder meer voor het gewicht afval dat u aanbiedt. U hoeft dus niet langer een label aan uw container te hangen. Als u zo’n gft+-container met chip hebt, dan hebt u afgelopen week een brief ontvangen met daarin meer uitleg.
nieuws uit de gemeenteraad over de grachten
Afgelopen dinsdag kwamen de leden van de gemeenteraad opnieuw samen. Ze namen onder meer een aantal beslissingen over onze waterlopen en baangrachten.
voorlopig geen bladkorven
Na de zomer volgt logischerwijze de herfst. De bladeren kleuren in alle variaties bruin, rood, geel en beginnen stilaan van de bomen te vallen. En eens ze beginnen te vallen, komen de harken en de bladblazers boven - én krijgen wij ook meer en meer vragen om bladkorven te plaatsen. Voorlopig is er echter nog geen beslissing van het schepencollege om bladkorven te plaatsen dit jaar.
natuurinrichtingsproject Zoerselbos - de eerste werken
Herstel van natuur en het natuurlijk milieu in kansrijke gebieden. Dat is het doel van natuurinrichtingsprojecten - geleid door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. Zo’n natuurinrichtingsproject loopt momenteel in het Zoerselbos, één van de oudste bosgebieden in de Kempen en groene aantrekkingspool voor de brede omgeving.
behaag… natuurlijk
behaag… natuurlijk 15/09/2013
Hebt u plannen om uw tuin (her)aan te leggen? Dan kunt u nog tot en met 25 oktober tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen bomen en struiken aankopen, en dit dankzij de ‘behaag… natuurlijk-actie’ van Natuurpunt.
paard op de baan? Kalm aan!
Elk jaar raken in Vlaanderen tussen 17 en 40 ruiters en koetsiers gewond in het verkeer (cijfers FOD Economie). Er vielen door de jaren heen bovendien al heel wat zwaargewonden en zelfs dodelijke slachtoffers.
zwerfvarkentjes op begraafplaats Sint-Antonius
Enkele dagen geleden dwaalden er twee hangbuikzwijntjes rond op het kerkhof van Sint-Antonius. "Vermoedelijk werden ze daar achtergelaten", zo vertelt de milieudienst. "De varkens maken heel wat schade op het kerkhof. Er is reeds een ‘opvanggezin’ voorzien voor de lusteloze diertjes. Maar eerste moeten de zwijntjes kunnen gevangen worden en dit is wel een probleem." Intussen is die klus geklaard.
uw pmd-zak wordt gecontroleerd
Iedereen weet hoe hij zijn pmd moet sorteren… of toch bijna iedereen. Om u te helpen bij de sortering stuurt IGEAN begin september jobstudenten op pad. Zij zullen vóór de ophaling in enkele straten de aangeboden pmd-zakken op zichtbare afwijkingen controleren.
vergeet uw label niet
vergeet uw label niet 02/09/2013
Heel wat mensen contacteren ons met de vraag of ze nog steeds een label aan hun gft+-container met ingebouwde chip moeten hangen. In afwachting van een tariefbepaling - u zal immers betalen naargelang de hoeveelheid gft+ die u aanbiedt - blijft het antwoord op die vraag ‘ja’.
geïntegreerd beheerplan voor Zoerselbos
Het Zoerselbos, welke Zoerselse natuurliefhebber is er nog niet geweest? Met zijn oude eikenbossen, naaldbossen, open ruimten, beekvalleien en hooibeemden is het een uniek gebied waar landschap en natuur op heel wat plaatsen al eeuwenlang hetzelfde zijn gebleven. Om het Zoerselbos ook de komende twintig jaar op een duurzame en multifunctionele manier te blijven beheren, werd door het studiebureau Grontmij een geïntegreerd beheerplan opgesteld.
uw knotbomen gratis en voor niets geknot
Hebt u knotbomen die onderhoud vragen of houtkanten die moeten worden afgezet? Maar ziet u het zelf niet zitten om hieraan te beginnen? Aarzel dan niet om het ‘knotteam’ van Regionaal Landschap de Voorkempen in te schakelen.
Zoersel bevestigt engagement voor klimaatneutrale gemeente tegen 2020
De campagne 'Klimaatneutrale Organisatie 2020' ging van start in 2012. De provincie Antwerpen wil tegen 2020 op een duurzame manier een klimaatneutrale organisatie worden. Daarbij wil het provinciebestuur de gemeenten overtuigen om ook inspanningen te leveren voor het klimaat.
beperkt maaien van bermen zorgt voor uniek plantje in Nieuwheide (Halle)
Als u een stukje grasland of een berm slechts enkele malen per jaar maait, met opzuiging, dan verrijkt u de diversiteit en krijgt u nieuwe, soms nooit geziene plantjes. En het is precies dat wat er nu gebeurd is in Halle. Daar is de spectaculaire plant ‘bremraap’ gevonden. Blijkbaar voor ’t laatst gespot in 2010 in Vorselaar, zo bevestigt Natuurpunt.
bloemenbuffet voor bijen en co
Bijen, hommels en andere bestuivende insecten hebben het moeilijk om te overleven. Ze zijn erg verzwakt omdat ze nog maar weinig voedsel kunnen vinden. Daarom schotelt onze gemeente, samen met andere partners, hen een uitgebreid bloemenbuffet voor.
opbrengst van uw taxussnoeisel gaat naar borstkliniek AZ Sint-Jozef en AZ Klina
U kunt de strijd tegen borstkanker op veel manieren steunen. Zelfs door uw taxushaag te snoeien want de opbrengst van dat snoeisel gaat naar de borstkliniek van AZ Sint-Jozef en AZ Klina. Breng uw snoeisel vanaf 15 juni naar het kringlooppark.
ze zijn er weer: de processierupsen
De eikenprocessierupsen hebben irriterende brandharen, die voornamelijk jeuk en irritatie op de huid veroorzaken. In de maanden mei, juni en juli komt u deze behaarde rupsen wel eens tegen op eikenbomen. Verdelg ze niet zelf, maar bel de gemeente via 03 2980 0 00.
Zoersel beweegt met belgerinkel
Een gezonde geest in een gezond lichaam en gezonde lokale handel in een gezonde gemeente! Dat is het objectief van de campagne ‘Met belgerinkel naar de winkel’ editie 2013. Naar de winkel fietsen bezorgt niet alleen fietsers extra zuurstof , maar ook de hele buurt. Samen met gezondheids-consulente Martine Prenen gaan we voor een kerngezonde gemeente!
Ecotuin in uw buurt en oproep tuiniers voor ecotuindagen 2014
Meer dan 140 ecotuineigenaars bieden u tijdens de Velt-ecotuindagen de kans om de geheimen van hun moestuin, siertuin of boomgaard te ontdekken. Laat u inspireren en informeer u over een pientere, gezonde manier van tuinieren tijdens de Velt-ecodagen op 1 en 2 juni 2013.
gratis huisvuilzakken vanaf 15 april    /> lees meer
Het is zo ver! Vanaf maandag 15 april kunt u uw gratis huisvuilzakken komen afhalen.
uw tuin zomerklaar
uw tuin zomerklaar  11/04/2013
Hebt u nog enkele dagen vakantie en had u eigenlijk gepland om in de tuin te werken? Ook bij dit weertje kan dat best en kunt u uw tuin onderwerpen aan een lenteschoonmaak om hem volledig ‘zomerklaar’ te maken.
tweedehandsboekenmarkt rond 'Natuur, bos & landschap' ...../> lees meer...
Tijdens de Dag van het Park op zondag 26 mei vindt in het gemeentepark van Halle een tweedehandsboekenmarkt plaats met als thema ‘Natuur, bos & landschap’.
gezocht: plekje om 'buiten-gewoon' te maken ...../> lees meer ...
Weet u in de gemeente een verloederde plaats die wel een opknapbeurt kan gebruiken of een braakliggend stuk grond dat perfect kan dienen als fruitboomgaard, speelpleintje of volkstuintje? Een pleintje dat een nieuwe woonplaats kan worden voor bijen, vlinders en vogels? Meld zo’n plekje als ‘buiten-gewoon' plekje.
al 3000 stookolietanks gesaneerd, ook bij u? .... /> lees meer ...
De intercommunale Igean heeft samen met de firma Mourik nv al bijna 3000 oude stookolietanks gesaneerd. Maar er is nog steeds vraag om dit project verder te zetten. Daarom heeft Igean beslist opnieuw een ‘tankslag’ te organiseren. Dit is een groepsaankoop waarmee u aan een heel gunstige prijs uw oude stookolietank kan laten saneren.
afvalophaling moeilijker bij winterweer
IGEAN en de gemeente doen samen met de ophaler al het nodige om problemen met de afvalophaling tot een minimum te beperken. Toch is het voor de ophaler niet altijd mogelijk om in alle straten het afval op te halen, zeker als er niet gestrooid werd. De ophaler zal echter altijd proberen de straten te bedienen als dit op een veilige en verantwoorde manier kan op het moment van de ophaling.
geen loslopende honden toegelaten op ruiterpaden
Meer en meer ontvangen we klachten van recreatieve ruiters over loslopende honden op, onder meer, ruiterpaden in onze gemeente. Dit leverde al meermaals gevaarlijke situaties op, waarbij het paard schrikt en op hol slaat. Om ongelukken te vermijden, wijzen we u graag nog eens op het GAS-reglement.
Goed geregeld = geld gespaard
Sinds vorig jaar bestaat er een nieuw algemeen waterverkoopreglement. Een nuttig document dat alle rechten en plichten van gebruikers en watermaatschappijen op een rijtje zet. Maar het is niet voor iedereen eenvoudig te lezen of te begrijpen. Daarom bundelde de VMM (de Vlaamse Milieumaatschappij) de belangrijkste rechten en plichten rond kraantjeswater in eenvoudige taal op een website www.vmm.be/waterloket en in een brochure. Heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, met veel praktische tips en weetjes. Het opzet van zowel website als brochure gaat uit van vragen over water(gebruik). We vatten alvast een aantal van die vragen en antwoorden samen.
stook slim
stook slim 31/10/2012
Eigen haard is goud waard. Maar als u die open haard, inbouwhaard of houtkachel verkeerd gebruikt, loopt uw gezondheid gevaar. Speel op veilig en stook slim!
slimmer dan de vos
slimmer dan de vos 18/10/2012
Naar aanleiding van enkele reacties op het artikel ‘vos over de vloer’ uit onze Nieuwsbrief van vorige week, voegen we er via deze weg nog graag aan toe dat de vos uiteraard thuishoort in onze natuur en dat hij daar een belangrijke functie vervult.
vos over de vloer?
vos over de vloer?  14/10/2012
Hebt u het ook al meegemaakt? U wilt ’s ochtends de eitjes uit uw kippenhok halen en in de plaats daarvan treft u uw kippen dood aan. Over heel Vlaanderen worden steeds meer klachten over vossen geregistreerd. Om de schade die deze roodharige viervoeters veroorzaken in kaart te brengen, heeft de Hubertus Vereniging Vlaanderen reeds in 2007 een meldpunt opgericht.
vergelijk nu uw EPC-score
Hebt u een energieprestatiecertificaat (EPC) ontvangen voor uw woning en wilt u graag weten hoe die woning op energetisch vlak scoort in vergelijking met andere woningen in uw buurt? Of hebt u een woning op het oog waarvan u de energiescore eerst wil vergelijken met andere woningen in de regio alvorens u een beslissing neemt? Dat kan vanaf nu met de nieuwe ‘test uw EPC’-tool.
10 Miljoen Bomen: zij hebben geld, hebt u grond?
Vier jaar geleden stelde BOS+, toen nog Vereniging voor Bos in Vlaanderen, zichzelf een ambitieus doel: één miljoen nieuwe bomen aanplanten. Nu, vier jaar later, 91 bedrijfsbossen en 1,4 miljoen bomen rijker, kan de vereniging spreken van een groot succes. En dat doet natuurlijk naar meer smaken!
extra eisen voor na-isolatie spouwmuren
Sinds 1 juli 2012 zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie van de netbeheerder voor de na-isolatie van spouwmuren gewijzigd. Zo moet de aannemer die de werken uitvoert zich houden aan heel specifieke eisen.
natuurinrichtingswerken Zoerselbos van start
Volgende woensdag, 8 augustus, starten in het Zoerselbos natuurinrichtingswerken om het natuurlijke karakter te herstellen. Deze werken vinden plaats op gronden van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Daarnaast zijn er ook werken op het openbaar domein voorzien, namelijk de heraanleg van de Hallebaan. De werken kosten ongeveer 750.000 euro en duren een achttal maanden.
'Antitankgracht Belevingsbox’ nu verkrijgbaar
De Antitankgracht is 33 km lang en verbindt de Schelde (Berendrecht) met het Albertkanaal (Oelegem). Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939 en moest Antwerpen helpen beschermen tegen een vijandige aanval. Voor vele Zoerselaars roept deze gracht met bunkers en forten herinneringen op aan allerlei avontuurlijke tochten, nachtwandelingen, droppings en touwenparcours. Ook nu nog is deze omgeving voor jeugdbewegingen en de jaarlijkse survival trophy een geliefkoosd en uiterst avontuurlijk terrein.
picknicken in Zoersel, een romantisch verrassingsuitstapje
Toerisme Provincie Antwerpen organiseert dit jaar op diverse plaatsen picknickmogelijkheden in de provincie. Ook Zoersel is één van de locaties en met name het mooie grensgebied tussen Einhoven en Salfen in de omgeving van het vliegveld. De wandelroute van 8,6 km vertrekt in Zoerseldorp (parking Dorp 103) en loopt tussen knooppunt 61 en 85
politie Voorkempen en brandweer Zoersel namen deel aan parade nationale feestdag
Zoersel was goed vertegenwoordigd op de 21 juli parade in Brussel. Zowel ons vrijwillig brandweerkorps als politie Voorkempen namen deel aan het defilé. De politie nam deel met één van de gloednieuwe en supermoderne interventiewagens. Maar daarnaast reed ook de brandweer van Zoersel mee. Een eerbetoon aan overleden collega Gilbert Strijbos.
doe de V-test en ken uw goedkoopste  (groene) individuele energieleverancier
De V-test is een instrument waarmee u snel, eenvoudig en duidelijk kunt testen of u bij de goedkoopste energieleverancier zit. Volgens de VREG kan een gezin met een gemiddeld verbruik nochtans elk jaar heel wat euro’s besparen door die twee te splitsen en voor elk op zoek te gaan naar de goedkoopste leverancier.
milieudienst
administratief centrum
Handelslei 167, 2980

  Δ melding processierupsen 
  Δ melding wespennest
  Δ online afvalkalender