A  A  A  A 
archief nieuws voor senioren
geeft u mee vorm aan ons Zoersels beleid?
Bij aanvang van een nieuwe legislatuur worden ook de bestaande gemeentelijke adviesraden opnieuw samengesteld. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën en betrekken u graag bij onze beleidsvoering. Interesse? Laat het ons weten!
wij weten elkaar wonen
Denkt u bij ‘vakantie’ en ‘zomer’ ook spontaan aan gezellig samen zijn met vrienden of familie? Een wandel- of fietstocht doen met aansluitend een terrasje? Jammer genoeg is dit niet voor iedereen weggelegd. Dankzij de actie ‘wij weten elkaar wonen’ worden ook de 80-plussers – die vaak omwille van ouderdom, ziekte, minder mobiel zijn ... niet meer meekunnen met de jongere generatie – niet vergeten!
twintig jaar assistentiewoningen in ‘de Loteling’
Residentie ‘de Loteling’ viert feest! Ons ocmw verhuurt aan de Kapellei 109 immers al twintig jaar 24 comfortabele assistentiewoningen aan de meer zelfstandige senior. Deze verjaardag werd afgelopen woensdag uitgebreid gevierd met de bewoners en hun familieleden.
tover een glimlach op het gezicht van een Zoerselaar
Misschien beseft u het niet, maar heel wat Zoerselaars kunnen de feestdagen niet doorbrengen met familie en/of vrienden, en voelen zich tijdens deze periode vaak eenzaam. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke (on)bekende betekent veel voor hen. Doe mee en pen uw allermooiste wens neer op één van de wenskaartjes van ons vrijwilligerspunt.
83-jarige Maria bakt koekjes à volonté voor 80-plussers
Tijdens de zomermaanden loopt onze jaarlijkse actie ‘wij weten elkaar wonen’, waarbij alle 80-plussers die in onze gemeente nog thuis of in een assistentiewoning wonen een bezoekje krijgen. De vrijwilligers die bij hen langsgaan, doen dat niet met lege handen. Ze nemen een pakje koekjes mee, die speciaal voor deze actie met veel liefde worden gebakken door de bewoners van Monnikenheide.
op zoek naar zorg en ondersteuning voor senioren?
De vergrijzing neemt toe en de vraag naar ondersteuning groeit mee. Sommige senioren kunnen zelfstandig thuis blijven wonen dankzij gezinszorg, aanvullende thuiszorg of familie en omgeving die bijspringen. Voor sommige ouderen is dit niet mogelijk. Dan is wonen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum de meest kwaliteitsvolle oplossing. Maar hoe vindt u het aanbod dat het beste bij u past?
uw woning schenken? regels en tips
Tijdens onze themadag ‘een leven lang wonen’ in juni was er heel wat interesse voor de toelichting over het schenken van vastgoed. Aangezien de schenkbelasting voor onroerende goederen in Vlaanderen recent omlaag ging - wat het aantrekkelijker maakt -, vroegen we de notaris om alles nog eens op een rijtje te zetten.
bescherm u tegen griep en haal een griepprik
Bent u 65-plusser, bent u zwanger of hebt u gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger en laat u zich best vaccineren. Zo hebt u de beste kans om geen griep te krijgen deze winter.
65-plussers betalen vanaf 1 september € 50 per jaar bij De Lijn
65-plussers reizen nog tot en met 31 augustus gratis met De Lijn. Vanaf 1 september hebben ze echter een betalend vervoerbewijs nodig. Bent u 65+? Dan kunt u genieten van een voordelig Omnipas 65+ abonnement.
activiteiten voor jong en oud - tijdig inschrijven
Wilt u deze zomervakantie, tijdens bepaalde dagen en uren, van uw straat een speelparadijs maken voor uw kinderen? Vraag dan tijdig een ‘speelstraat’ aan. Bent u 55-plusser en gooit u het liever zelf over de actieve boeg? Schrijf u dan tijdig in voor de seniorensportdag op 5 mei.
seniorenkrant gaat digitaal
Mag ik bijverdienen na mijn pensioen? Hoe kan ik inbrekers te slim af zijn? Hoe maak ik de lekkerste kaastaart? Wat staat er me te wachten bij het bezoek aan de Titanic expo? Dat, en nog veel meer, leest u in de laatste editie van de seniorenkrant - die u vanaf nu ook digitaal kunt inkijken op www.zoersel.be.
nieuwe MOBIB-kaarten voor 65+’ers
De nieuwe MOBIB-kaart van De Lijn is een contactloze elektronische kaart met foto die 5 jaar geldig blijft. Deze kaart vervangt het huidige gratis abonnement voor 65-plussers.
seniorenweek van 18/11 tot en met 22/11
Een traditie is het ondertussen geworden: onze jaarlijkse seniorenweek voor alle 55-plussers. inschrijven kan van 5 november, 13.30 uur tot en met 12 november, 16.30 uur in het administratief centrum (Handelslei 167) of op 03 2980 9 08.
inschrijven woonzorgcentrum vanaf mei  /> lees meer
Wie graag een nieuwe thuis wil in het woonzorgcentrum, kan zich inschrijven vanaf 6 mei 2013. Dit kan elektronisch via een formulier op www.zoersel.be (zal pas begin mei online staan). U kunt ook vanaf begin mei een papieren versie afhalen aan het onthaal van het administratief centrum, Handelslei 167.
65-plus kaarten blijven langer geldig
Elke 65-plusser in Vlaanderen heeft recht op een 65+-kaart, een gratis vervoerbewijs van De Lijn. Deze 65+-kaart zou normaal eind dit jaar worden vervangen. Maar De Lijn laat weten dat dit pas in de loop van volgend jaar zal gebeuren. Hebt u een 65+-kaart? Geen nood, uw kaart blijft volgend jaar geldig tot u er een nieuwe krijgt.
alle 55-plussers hele week centraal
2012 staat in het teken van de actieve senior. In onze gemeente beperken we ons niet tot één jaar, maar staan de senioren elk jaar een volledige week centraal. Alle 55-plussers kunnen tijdens de seniorenweek deelnemen aan een hele waaier van activiteiten. Van 19 tot en met 23 november kunnen ze elkaar weer ontmoeten om bij te praten, te lachen, bij te leren, te wandelen, te kijken en vooral te genieten.
Francois Glorieux 80 jaar en ereburger van Zoersel
François Glorieux is één van de allergrootste en meest veelzijdige muzikale talenten van ons land. Hij kan terugblikken op een gevulde carrière als virtuoos pianist en componist, maar ook als grote entertainer. Wat misschien minder bekend is, is dat François Glorieux al bijna tien jaar in onze gemeente woont. Naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag en als eerbetoon aan deze veelzijdige muzikant, kende het gemeentebestuur eind augustus het ereburgerschap toe aan François Glorieux. De veelzijdige artiest was duidelijk ontroerd en onder de indruk van de erkenning.
Stan Boden vanaf 1 september medepastoor voor federatie Malle-Zoersel
Onze parochiale gemeenschappen krijgen vanaf 1 september versterking. Stan Boden, pater van Scheut, is aangesteld als medepastoor voor de federatie Malle-Zoersel. Het is de bedoeling dat hij vooral een handje toesteekt in de parochies van Halle en Sint-Antonius. Deze hulp is in ieder geval welgekomen. Sinds het vertrek van pastoor Michielsen moeten pastoor Wifried Jacobs van Zoersel en pastoor Frans Wouters van Malle, samen met verschillende vrijwilligers, het werk verdelen voor de federatie Malle-Zoersel.
zorg voor de kleinkinderen, niet altijd vanzelfsprekend!
Heel wat grootouders nemen een deel van de zorg voor hun kleinkinderen met plezier op zich. Toch blijkt dit niet altijd zo gemakkelijk te zijn. Misschien wilt u uw kleinkinderen eens extra verwennen of misschien vindt u dat uw kleinkinderen al te veel verwend worden en bent u zelf strenger voor hen dan hun mama of papa. Dat zorgt soms wel eens voor extra spanningen.
actie ‘wij weten elkaar wonen’ zorgt voor bezoekje aan alle Zoerselse 80-plussers
In onze gemeente is er aandacht voor eenzame senioren, onder meer tijdens de actie ‘Wij weten elkaar wonen’. Meer dan 900 senioren krijgen tijdens de zomermaanden een peperkoeken hart. Deze aandacht is zeker nodig, want ook in Zoersel stijgt het aantal zorgbehoevende senioren elk jaar. Het aantal 80-plussers, de grootste risicogroep voor sociaal isolement, vereenzaming of zorg, is op tien jaar tijd immers met meer dan 50% toegenomen.
Bouw van woon- en zorgcentrum op schema: infocampagne en inschrijvingen in het najaar
Vorig jaar startten de ruwbouwwerken van het woonzorgcentrum aan het Kermisplein in deelge-meente Zoersel. Het nieuwe woonzorgcentrum zal bestaan uit 72 woongelegenheden, acht plaatsen dagverzorging en tien plaatsen kortverblijf. Het wordt een thuis voor wie er straks woont en werkt. De bouwwerken van het woonzorgcentrum aan het Kermisplein schieten inmiddels goed op. "Het is dan ook logisch dat wij voortdurend uit verschillende hoeken vragen krijgen van kandidaat bewoners", zo vertelt ocmw-secretaris Kristof Janssens.
inloophuis dementie geopend in ZNA Joostens
In ZNA Joostens aan de Kapellei in Sint-Antonius werd zopas een ‘inloophuis dementie’ geopend. "Dit inloophuis is een ontmoetingsplaats voor personen met dementie en hun zorgverleners. De deur staat er open voor een babbel, vragen en advies. Bezoekers kunnen er ook literatuur en videomateriaal raadplegen of ontlenen", aldus de initiatiefnemers.
Fit in je hoofd, goed in je vel: samen kunnen we meer dan alleen
Altijd gelukkig zijn? Altijd kunnen lachen? Dat is slechts weinigen gegeven. Een traan hoort even-goed bij het leven als een lach. Dat u zich af en toe eens treurig voelt, is niet meer dan normaal. Zo’n dipjes zijn meestal van tijdelijke aard en waaien vanzelf weer over. Hebt u wel vaker te kampen met een dipje of hebt u schrik dat dit dipje ontaardt in een depressie? Dan kunt u zelf die sombere buien aanpakken. De campagne ‘Fit in je hoofd, goed in je vel’ helpt u al een heel eind op weg.
blijf actief, vermijd vallen
Een op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar, zo blijkt uit heel wat statistieken. En zo’n valpartij heeft vaak nare gevolgen - gevolgen die u liever vermijdt. Onder het motto ‘Het autootje van uw kleinzoon kan gevaarlijker zijn dan het verkeer’ wil de Vlaamse overheid in samenwerking met het EVV (expertisecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen) ouderen dan ook laten stilstaan bij de mogelijke gevaren die vallen met zich meebrengt - en dit zeker tijdens de ‘Week van de Valpreventie’ van 23 tot en met 29 april 2012.
workshopreeks 55+: hoe blijf je fit in je hoofd
Een gezond lichaam én een gezonde geest. Twee zaken die erg belangrijk zijn bij het ouder worden. Bent u fit in uw hoofd, dan leidt dit ongetwijfeld tot een gezonder en gelukkiger leven. Om dit te bereiken, kunt u deelnemen aan een driedelige workshopreeks ‘Fit in je hoofd’.
complimentenfuif voor senioren in de Toverfluit
Bekijk hier de fotoreportage.
De actie ‘fit in je hoofd, goed in je vel’ wil jong en oud aan de hand van tien stappen ertoe aanzetten zich goed te voelen. Twee van die stappen zijn ‘beweeg’ en ‘probeer eens iets nieuws’. Die twee gecombineerd mondden uit in een dansnamiddag voor senioren in de Toverfluit, en dit op vrijdag 20 januari om 13.30 uur.
dienst senioren
dienst senioren
Administratief centrum
Handelslei 167, 2980