A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2012
en de cultuurprijs 2012 gaat naar...
Zoals elk jaar boog onze cultuurraad zich ook dit jaar over een reeks kandidaten voor de cultuurprijs 2012. Voor het eerst ging de prijs niet naar één maar naar twee laureaten, meer bepaald Jules Bastijns en Leo Cautereels. "Zonder hen zou het culturele leven in Zoersel niet zijn wat het nu is", zo luidde de motivering van de cultuurraad.
energiebesparende maatregelen lonen de moeite
Dit jaar zouden de prijzen van elektriciteit en aardgas wel eens gevoelig kunnen stijgen. Hoog tijd dus om extra energievriendelijke investeringen te doen in uw nieuwbouw- of bestaande woning. Voor beide situaties is er een premiebeleid uitgewerkt. Laat u niet afschrikken door de investering want die verdient u makkelijk terug.
alcoholverslaving hoeft niet het einde te zijn
Ieder van u heeft ongetwijfeld al wel eens gehoord van AA. Maar waarvoor staan deze twee klinkers, en meer nog, waarvoor staat deze vereniging? AA staat voor Anonieme Alcoholisten, een zelfhulpgroep van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem - alcoholisme - op te lossen.
Goed geregeld = geld gespaard
Sinds vorig jaar bestaat er een nieuw algemeen waterverkoopreglement. Een nuttig document dat alle rechten en plichten van gebruikers en watermaatschappijen op een rijtje zet. Maar het is niet voor iedereen eenvoudig te lezen of te begrijpen. Daarom bundelde de VMM (de Vlaamse Milieumaatschappij) de belangrijkste rechten en plichten rond kraantjeswater in eenvoudige taal op een website www.vmm.be/waterloket en in een brochure. Heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, met veel praktische tips en weetjes. Het opzet van zowel website als brochure gaat uit van vragen over water(gebruik). We vatten alvast een aantal van die vragen en antwoorden samen.
100 nieuwe jobs in onze gemeente | woonzorgcentrum
Het nieuwe woonzorgcentrum aan het Kermisplein opent in 2013 zijn deuren en zorgt voor 100 nieuwe jobs. In het nieuwe huis kunnen zorgkundigen, woningassistenten, verpleegkundigen en paramedici aan de slag. Al wie wil solliciteren, komt er alles over te weten tijdens het jobevent van het woonzorgcentrum op donderdag 31 januari in het administratief centrum, Handelslei 167.
tips voor een veilige eindejaarsperiode
De donkere winteravonden staan meestal garant voor een flinke portie gezelligheid. Kaarsen of andere sfeerverlichting, een versierde kerstboom en vuurwerk zijn meestal mee verantwoordelijk voor die gezellige boel. Maar wat voor velen begint als een feest, eindigt soms als een nachtmerrie. Vele branden en brandwonden ontstaan namelijk tijdens deze eindejaarsperiode. Daarom enkele tips.
onderwijs voor alle kinderen
67 miljoen kinderen kunnen niet naar de lagere school. Een groot deel van hen leeft op het platteland of afgelegen gebieden. Deze kinderen worden al te vaak vergeten. Maar ook zij hebben het recht om naar school te gaan. Help mee om hen toegang te geven tot onderwijs.
schilderij geschonken aan gemeente
Roger Stubbe, een 88-jarige Zoerselaar, schonk een schilderij aan onze gemeente. Het landelijke zicht op de kerktoren van Lissewege werd geschilderd door een Berchemse schilder, August Van Steenacker (1890-1965).
2012 telt twee bovenste beste buren
Onze oproep naar ‘bovenste beste buren’ leverde voor het vijfde jaar op rij heel wat warme en oprechte getuigenissen op. Elk van deze buren is uiteraard een ‘bovenste beste buur’, maar er kan er maar één dé symbolische titel van ‘bovenste beste buur 2012’ krijgen… Of toch niet?
100 nieuwe jobs in onze gemeente | woonzorgcentrum
Het nieuwe woonzorgcentrum aan het Kermisplein opent in 2013 zijn deuren en zorgt voor 100 nieuwe jobs. In het nieuwe huis kunnen zorgkundigen, woningassistenten, verpleegkundigen en paramedici aan de slag. Al wie wil solliciteren, komt er alles over te weten tijdens het jobevent van het woonzorgcentrum op donderdag 31 januari in het administratief centrum, Handelslei 167.
geef Zoersel cadeau
geef Zoersel cadeau 20/12/2012
Laat uw vrienden en familie meegenieten van onze gemeente en geef hen dit jaar een Zoersels geschenkje cadeau.
breng uw kurken naar het kringlooppark
Op de komende recepties zullen ongetwijfeld een aantal flessen gekraakt worden. Laat het dan vooral smaken, maar hou ook de kurken stoppen bij en geef ze een tweede leven door ze in de stoppenton te gooien of breng ze binnen bij het kringlooppark.
Ophaling van het glas tijdens de markt in Zoersel
Vandaag was het uitzonderlijk markt in Zoersel, omdat de eerste dinsdag van januari op nieuwjaarsdag valt. Maar vandaag is het ook glasophaling in deelgemeente Zoersel. Door deze samenloop heeft de ophaler Sita, Voorne en enkele zijstraten niet kunnen bedienen.
meer blauw op straat deze dagen
Om het jaar goed af te sluiten en het nieuwe jaar zorgeloos in te zetten, doet onze lokale politie extra inspanningen. Zo zullen ze potentiële winkeldieven afschrikken en zijn er extra alcoholcontroles gepland.
brandweer loopt trappen voor Kom Op Tegen Kanker
Op dinsdag 18 december neemt onze brandweer deel aan de Torenrun, georganiseerd door de provincie Antwerpen. Voor dit evenement wordt de traphal van het Antwerpse provinciehuis omgetoverd tot loopparcours. Vijftien verdiepingen, 320 trappen, dat is de uitdaging! Bedoeling is deze trappen zo snel mogelijk te beklimmen en geld in te zamelen voor het goede doel.
jong talent gezocht
jong talent gezocht 13/12/2012
Het is weer zover: ‘Kunstbende’ is op komst! In deze kunstwedstrijd nemen jongeren tussen 13 en 19 het tegen elkaar op in categorieën performance, film, beeldend, foto, txt, muziek, dans, mode en DJ. Het gaat om een wedstrijd met voorrondes in verschillende provincies en een grote landelijke finale op 10 & 11 mei 2013.
omleidingsweg rond Zoersel in laatste rechte lijn
De eerste beslissing over deze omleidingsweg dateert al van 1963, maar nu komt er eindelijk schot in de plannen. Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid werkt als ‘bouwheer’ aan dit dossier. Vorige donderdag vond een druk bijgewoonde informatievergadering plaats in zaal Zonneputteke. De gemeente heeft immers de bouwaanvraag ontvangen en organiseert nu het openbaar onderzoek. Dat betekent dat u de plannen kunt inkijken in het administratief centrum en u bezwaren kunt indienen tot en met 21 december.
fietspad Sint-Antonius – Westmalle komt er
Het laatste deel van het fietspad langs de N12 komt er! Het beloofde fietspad tussen Sint-Antonius en Westmalle zorgt ervoor dat fietsers op ons grondgebied langs de ganse Handelslei en Kapellei over een veilig fietspad kunnen rijden.
toekomst vliegveld Malle vastgelegd
Het Vlaamse Gewest zou de toekomstige bestemming van het vliegveld in Malle definitief willen vastleggen. De dreiging bestond dat het Navo-reservevliegeveld van Malle-Zoersel intensiever zou worden gebruikt voor luchtvaartactiviteiten. Maar dat idee lijkt nu definitief van tafel te zijn geveegd.
moet er nog sneeuw zijn?
Wat u zeker moet weten bij zo'n weer als dit: onze strooiploeg staat voor u klaar, u moet zelf strooien voor uw deur, het afval wordt mogelijk later opgehaald ...
kerstmarkt ‘over de grenzen heen’ op 8 en 9 december
De Zoerselse kerstmarkt ‘over de grenzen heen’ is uniek in haar soort. Zij staat in het teken van solidariteit, integratie en informatie. Voor deze kerstmarkt slaan verschillende Zoerselse verenigingen, wereldraad Zoersel, welzijns- en gezondheidsraad Zoersel en gemeente & ocmw Zoersel de handen in elkaar.
eindejaarsactie ‘Kraak de kluis’
Moet u na de kerst- en nieuwjaarsperiode ook altijd de broeksriem wat aanhalen? En dan bedoelen wij niet om dat kilootje teveel er terug af te krijgen, maar wel omdat u bijna de bodem van uw portemonnee ziet? Elfduizend euro aan waardebons is dan wel een erg mooi eindejaarsgeschenk.
Bohicon (Benin) ontmoet gemeentebestuur Zoersel en bespreekt actieplan
Zoersel heeft een stedenband met Bohicon uit Benin. Hugues Tchaou, verantwoordelijk voor de internationale samenwerking van Bohicon, is op bezoek. Een ideaal moment om meteen het huidige en toekomstige bestuur van Zoersel te ontmoeten en de acties voor volgend jaar grondig uit te werken.
Zoersel geeft Noodhulp aan slachtoffers van orkaan Sandy in Haïti en aan Rode Kruis International voor ‘stille rampen’
Tijdens het weekend van 11 november werd er in Zoersel 5.989,57 euro voor 11.11.11 opgehaald. De Wereldraad bedankt iedereen voor deze geweldige steun. Maar er is meer. Zoersel geeft ook Noodhulp aan de slachtoffers van de orkaan Sandy in Haïti en aan Rode Kruis International voor ‘stille rampen’.
maak vrijheid van meningsuiting overal even vrij
Tijdens de week van de mensenrechten van 1 tot 10 december houdt Amnesty International zijn eindejaarscampagne. Meer dan nodig, want in heel wat landen wordt het recht op vrijheid van meningsuiting geschonden en bedreigd.
tentoonstelling ‘Zoersel op de archeologische kaart’ in Heemhuisje
Een zestal urnen uit aardewerk en verscheidene grafmonumenten die dateren van ongeveer 750 jaar vóór Christus. Dat is het opmerkelijke resultaat van een archeologisch onderzoek dat eind vorig jaar werd uitgevoerd op een braakliggend terrein ingesloten tussen de Oostmallebaan, Graffendonk en Salphensebaan. Het resultaat van de opgravingen kunt u vanaf 30 november zelf bekijken tijdens de tentoonstelling in Zoersel.
65-plus kaarten blijven langer geldig
Elke 65-plusser in Vlaanderen heeft recht op een 65+-kaart, een gratis vervoerbewijs van De Lijn. Deze 65+-kaart zou normaal eind dit jaar worden vervangen. Maar De Lijn laat weten dat dit pas in de loop van volgend jaar zal gebeuren. Hebt u een 65+-kaart? Geen nood, uw kaart blijft volgend jaar geldig tot u er een nieuwe krijgt.
week van de pleegzorg sensibiliseert grote publiek
Naar jaarlijkse traditie vindt in de week van 16 tot 25 november 2012 de Week van de Pleegzorg plaats. Tijdens deze week wil Pleegzorg Vlaanderen via allerhande activiteiten het grote publiek informeren en sensibiliseren over pleegzorg. Pleegouders of gastgezinnen zetten zich iedere dag vrijwillig in om, elk op hun manier, te zorgen voor een thuis zonder zorgen. Het mooie aan pleegouders en gastgezinnen is dat ze kansen geven.
Dag van de wetenschap op zondag 25 november
Op de Dag van de Wetenschap ontdekt u dit aan de hand van workshops, demo’s, lezingen, tentoonstellingen en tal van andere activiteiten. In totaal kunt u op de Dag van de Wetenschap meer dan 250 activiteiten doen. Een ideale en leuke uitstap dus met het ganse gezin.
lijnwinkel Turnhout wijzigt openingsuren
Misschien hebt u weldra een nieuw abonnement nodig? Houd er dan rekening mee dat de openingstijden van de Lijnwinkel in Turnhout (Grote Markt 1) zijn veranderd. Voortaan kan iedereen er van maandag tot en met vrijdag terecht van 8.30 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur. De openingstijden van andere Lijnwinkels in de provincie zijn ook te vinden op de website van De Lijn.
een verslaafde ouder schudt je leven door elkaar
De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw (VAD) lanceert een sensibiliseringscampagne naar kinderen van ouders met een alcohol- of drugprobleem. Bij de campagne hoort een pakkend filmpje. Het toont een jong meisje dat de taken van haar verslaafde moeder overneemt en zo niet langer kind kan zijn.
Zoersel doet mee aan preselecties nieuwe quiz Woestijnvis
Katrien Seynaeve en Eddy De Raedt gooien zich in de strijd om Zoersel de titel van ‘Slimste Gemeente van Vlaanderen’ te bezorgen. Dit duo neemt deel aan de preselecties op 1 december en neemt het daarbij op tegen de duo’s van de 307 andere Vlaamse gemeenten. Geraken zij door de preselecties, dan mogen zij mee naar de opnames van de nieuwste quiz van Woestijnvis.
Karrewiet-weeklied en sing for the climate in basisschool Beuk & Noot
Basisschool Beuk & Noot in Sint-Antonius heeft er een aantal drukke weken opzitten. Eind oktober klopte de filmploeg van Karrewiet (Ketnet, VRT) er aan voor de opname van het weeklied. Het jeugdjournaal van Karrewiet brengt elke week een samenvatting van de actualiteit gebundeld in een ‘lied van de week’. Voor het refrein was dit keer de keuze gevallen op het zesde leerjaar van basisschool Beuk & Noot. De klas van meester Wim ...
dag van de jeugdhuizen met don’t hype festival
Vandaag, vrijdag 16 november, is het dag van de jeugdhuizen. 2012 is immers hét jaar van de jeugdhuizen en dit weekend is het precies een halve eeuw dat jeugdhuizen hun eigen ding doen. Rebels, eigenzinnig en helemaal van en voor jongeren. Geen reden voor een hype, wel om dit unieke concept eens stevig in de kijker te zetten. En wie kan dat beter dan de jeugdhuizen zelf met een stevig feest: "Don’t hype – 50 jaar jeugdhuizen".
hoe uw huis beveiligen tegen diefstal?
Elk jaar worden er in onze politiezone heel wat gezinnen het slachtoffer van inbraak. Elke inbraak is er één te veel. Vandaar dat de politiezone Voorkempen u gratis advies geeft om uw woning goed te beveiligen.
nu praat ik erover
nu praat ik erover 14/11/2012
Heb je vragen over seksueel misbruik? Word je seksueel lastig gevallen? Het is vaak erg moeilijk om over zo’n situaties te praten. Je wil misschien wel praten, maar je durft niet. Sinds kort kan je daarom anoniem chatten met iemand van Child Focus.
is uw kind zijn hobby beu? - tip opvoedingswinkel
Uw dochter startte in september met ballet. Of uw zoon is net aan een tweede jaartje muziekschool begonnen. En dan hebben ze plots geen zin meer. Elke woensdagmiddag, zaterdagochtend of zondagnamiddag vertrekt hij/zij onder luid protest. Hoe motiveert u dan uw kind om toch vol te houden?
schepencollege en bevoegdheden gekend
Vorige week kwamen N-VA en CD&V tot een akkoord om samen een coalitie te vormen. Dat uittredend burgemeester Katrien Schryvers de fakkel doorgeeft aan Liesbeth Verstreken raakte ook bekend. Maar gisteren stelden de coalitiepartners ook de overige schepenen en hun bevoegdheden voor. Lees meer ...
onze straatnamen verwijzen naar WO I - programma 11 november
Op Wapenstilstandsdag oftewel 11 november herdenken we elk jaar het einde van de Eerste Wereldoorlog. In onze gemeente brachten we vele jaren geleden hulde aan de gesneuvelden door een aantal straten naar hen te noemen. Die straatnaambordjes zullen nu een onderschrift krijgen met de verwijzing naar de overledene.
wat te doen bij een brandwond?
U hebt niet altijd onze brandweer nodig om de schade te beperken, soms kunt u zelf al een aantal stappen ondernemen. Zo luidt de uitdrukking: ‘eerst water, de rest kom later’. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine dingen die u zelf kunt doen. De website www.omgaanmetbrandwonden.be zet u daarbij op weg.
zin om Nederlands aan te leren aan anderstalige Zoerselaars?
Solidariteit dichtbij en veraf. Een doel dat u kunt bereiken door hele grootse dingen te doen, maar u kunt ook heel eenvoudig beginnen. U kunt bijvoorbeeld uw moedertaal aanleren aan anderstaligen in onze gemeente. Wereld-Delen zoekt namelijk nog leraars voor onze regio.
365 dagen veilig dankzij onze brandweer
Ons brandweerkorps staat dag en nacht voor u klaar. Op ieder moment staan zij paraat om u uit de nood te helpen. Nu krijgt u de kans om eens iets terug te doen: een kalender kopen voor slechts vier euro.
alle 55-plussers hele week centraal
2012 staat in het teken van de actieve senior. In onze gemeente beperken we ons niet tot één jaar, maar staan de senioren elk jaar een volledige week centraal. Alle 55-plussers kunnen tijdens de seniorenweek deelnemen aan een hele waaier van activiteiten. Van 19 tot en met 23 november kunnen ze elkaar weer ontmoeten om bij te praten, te lachen, bij te leren, te wandelen, te kijken en vooral te genieten.
stook slim
stook slim 31/10/2012
Eigen haard is goud waard. Maar als u die open haard, inbouwhaard of houtkachel verkeerd gebruikt, loopt uw gezondheid gevaar. Speel op veilig en stook slim!
keuring riolering verplicht bij nieuwbouw en renovatie
Om het milieu te sparen, is een goede afvoer, transport en zuivering van uw afvalwater nodig. Natuurlijk is een goed werkend openbaar rioleringsstelsel daarbij van groot belang. Maar ook de kwaliteit van uw eigen private waterafvoer speelt een grote rol. Daarom is sinds kort een keuring van uw privéwaterafvoer (eigen riolering) verplicht bij nieuwbouw of renovatie van een bestaande woning.
Monnikenheide zet zich in voor onze gemeente
In samenwerking met het gemeentebestuur van Zoersel start Huize Monnikenheide terug met de enclavewerking. Bij dit project halen enkele gasten van het dagcentrum, samen met een begeleider, zwerfvuil op in de Zoerselse straten. Ze focussen zich vooral op de buurt rond Huize Monnikenheide.
5.000 extra kinderen naar school dankzij stedenband
In Benin richt de staat gratis onderwijs in voor alle leerlingen. Maar zij moeten nog wel zelf hun boekentas, schoolgerief en uniform betalen. Vele ouders kunnen zich zelfs dat niet veroorloven. Het gemeentebestuur van Bohicon spendeert jaarlijks zo’n 30.000 euro aan het nodige materiaal. Zoersel doet daar nu 17.351 euro bovenop zodat er dit schooljaar in totaal 5.000 kinderen extra naar school kunnen.
voorbereidende werken R. Delbekestraat gestart
Begin deze week startten de nutsbedrijven in de R. Delbekestraat/Waterstraat met een aantal voorbereidende werkzaamheden voor een toekomstig, nieuw rioleringsstelsel. Zij startten, aan de kant van Schilde, ter hoogte van de aansluiting met de Turnhoutsebaan en gaan dan stap voor stap verder in de richting van het kruispunt met de Bethaniënlei.
bibste van het land
bibste van het land 19/10/2012
Wat verwacht u van een bibliotheek? Wat zou u in de toekomst graag anders zien in onze bibliotheken? Wat wilt u nog graag in de bib beleven? Kortom: hoe ziet uw droombib eruit? Laat uw fantasie de vrije loop en noteer uw wildste bib-dromen op een postkaart - die u in elk van onze drie bibliotheken kan posten - of laat ze weten via www.bibstevanhetland.be. Dat is het opzet van de Vlaamse bibliotheekweek, die dit jaar loopt van 20 tot 28 oktober.
Zoersel kiest
Zoersel kiest 19/10/2012
Het was moeilijk om er naast te kijken de afgelopen week: de lokale verkiezingsuitslagen. Wat onze gemeente betreft werd N-VA de sterkste partij met 35,67 % van de stemmen, goed voor twaalf zetels in de Zoerselse gemeenteraad. Zij werden met 28,6 % gevolgd door CD&V, die daarmee negen zetels in de gemeenteraad behoudt. In 2006 was het kartel N-VA/CD&V in Zoersel samen goed voor elf gemeenteraadszitjes.
slimmer dan de vos
slimmer dan de vos 18/10/2012
Naar aanleiding van enkele reacties op het artikel ‘vos over de vloer’ uit onze Nieuwsbrief van vorige week, voegen we er via deze weg nog graag aan toe dat de vos uiteraard thuishoort in onze natuur en dat hij daar een belangrijke functie vervult.
hoe het nieuwe structuurplan uitwerken?
‘Wat vindt u van de uitvoering van het GRS?’ Hoort u het bij deze vraag in Keulen donderen? Dan zit u geografisch een beetje fout, want een GRS heeft alles met onze eigen gemeente te maken. GRS staat namelijk voor gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Zoersel. De laatste herziening dateert van mei 2012. Na die theorie - het uittekenen van het GRS - komt nu de praktijk, namelijk de uitwerking ervan.
sporten voor het goede doel
Met een groepje vrienden tot het uiterste gaan tijdens ‘de 6 uur van Halle’ of het beste van uzelf geven tijdens de Halse stratenloop. Was u één van de vele sportievelingen die deelnamen aan deze activiteiten? Dan had u ongetwijfeld niet alleen een leuke dag, u werkte ook nog eens aan uw conditie én u zorgde mee voor een opbrengst van maar liefst 8.500 euro. Een opbrengst die de organisatoren van Survival Trophy Voorkempen vorige week, 11 oktober, naar jaarlijkse traditie aan ‘het goede doel’ schonken.
vos over de vloer?
vos over de vloer?  14/10/2012
Hebt u het ook al meegemaakt? U wilt ’s ochtends de eitjes uit uw kippenhok halen en in de plaats daarvan treft u uw kippen dood aan. Over heel Vlaanderen worden steeds meer klachten over vossen geregistreerd. Om de schade die deze roodharige viervoeters veroorzaken in kaart te brengen, heeft de Hubertus Vereniging Vlaanderen reeds in 2007 een meldpunt opgericht.
ik stem voor het leven
Nu zondag moet u uw stem uitbrengen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. U kunt echter nog meer doen en ook stemmen ‘voor het leven’! Op elke stemlocatie zal u namelijk registratieformulieren terugvinden om uzelf op te geven als orgaandonor.
doorbraak in dossier omleidingsweg
De aanleg van de omleidingsweg rond Zoersel komt weer een stap dichterbij. Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits ondertekende immers vorige week het onteigeningsbesluit. "Dit is enorm goed nieuws," zo reageert het Zoerselse gemeentebestuur. "Dit betekent immers dat Vlaanderen nu de noodzakelijke gronden voor de effectieve aanleg zal kunnen verwerven en dat hiervoor budgetten zijn voorzien. Met de komst van de omleidingsweg zullen we de kern van Zoersel, eindelijk, opnieuw leefbaar kunnen maken - en dat is broodnodig!"
laat uw buurman of -vrouw eens in de prijzen vallen
De Flandrien, profvoetballer van het jaar, beste Vlaamse actrice … De kans dat u - of iemand in uw naaste omgeving - één van deze titels ooit zal winnen is vermoedelijk klein. Dat uw buurman of -vrouw onze Bovenste Beste Buur 2012 wordt, is echter wel realistisch, maar hangt volledig af van ú!
aanpak zwerfvuil in eigen handen
Zwerfvuil, het blijft - jammer genoeg - een probleem van alle tijden. Het opruimen ervan kost bovendien niet alleen veel geld, maar het vraagt ook heel wat tijd en inzet van mensen én middelen. Om dit alles doelgericht en efficiënt te kunnen aanpakken, heeft het gemeentebestuur enerzijds een nieuwe veegwagen aangekocht en anderzijds het ledigen van de zwerfvuilbakjes opnieuw zelf in handen genomen.
Traject vzw krijgt stek in voormalig ocmw-gebouw
In het oude ocmw-gebouw aan de Oostmallebaan 50 in Zoersel heeft vzw Kadodder al enige tijd een onderkomen gekregen. Deze dienst voor thuisbegeleiding van personen met een ontwikkelingsrisico of een verstandelijke beperking kreeg er recent gezelschap van Traject vzw. Traject vzw maakt mensen met een (vermoeden van) handicap wegwijs in het grote aanbod aan dienstverlening.
waar moet u gaan stemmen?
Dat u volgende week zondag in het kiesbureau wordt verwacht, weet u intussen ongetwijfeld al. Op uw oproepingskaart leest u in welk stembureau u moet stemmen. Breng die kaart, samen met uw identiteitskaart, op 14 oktober zeker mee.
politiezone Voorkempen gaat extra toezien op afvalinzameling, zwerfvuil en verbranden afval
Sigarettenpeuken, snoeppapiertjes, lege blikjes, kauwgom? Afval hoort thuis in een afvalbak, niet op de openbare weg of in het park. Gooit u afval op de straat, dan kunt u beboet worden. Laat u na een verhuis of verbouwing resten achter op de stoep, het fietspad of de rijweg? Ruim ze dan meteen op. Zo houdt u de straat mee schoon.
quiz mee op 19 oktober en sta oog in oog met Michiel Devlieger op Vier
Het gemeente- en ocmwbestuur organiseert jaarlijks een quiz voor een goed doel. Dit keer voor Zoersel-Crucea en voor het Kerstfonds voor 75-plussers. Kandidaten moeten er nu wel heel snel bij zijn. Het is immers een bijzondere editie. De gemeente- en ocmwquiz is meteen een opwarming voor de preselecties van de ‘Slimste Gemeente van Vlaanderen’.
ga naar jobbeurs in Zoersel op 2 oktober en vind werk in eigen streek
Bent u op zoek naar een job of een nieuwe uitdaging? Ga dan op dinsdag 2 oktober langs de jobbeurs. Dit is een prima gelegenheid om op korte tijd een pak werkgevers te ontmoeten, informatie te verzamelen en contacten te leggen.
opendeur nieuwe gebouwen Achterstraat op 29 en 30 september
Enkele maanden geleden openden voc Amigo’s en The Sky Is The Limit al een sporthal, een turnhal en twee danszalen in de Achterstraat. Eind september zijn ook de gemeentelijke gebouwen klaar en kunt u op deze locatie terecht voor een makkelijk toegankelijk en divers aanbod aan diensten en ontspanning.
oei, mijn kind liegt! Opvoedingswinkel Zoersel geeft tips
Vrijwel elk kind liegt wel eens. Best vervelend, zeker als u merkt dat het telkens weer gebeurt. Kunt u uw eigen kind nog wel vertrouwen? Wat is liegen? Een kind liegt als hij met opzet de waarheid verdraait. Daarvoor moet hij goed het onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid. Vanaf 6 à 7 jaar lukt dit voor de meeste kinderen.
druk uw stempel op uw provincie en win een iPad
Op 14 oktober moet u gaan stemmen. Maar voor wie? "Voor de gemeenteraad, uiteraard." En voor wie nog? Dit antwoord blijven velen schuldig. U moet ook stemmen voor de provincieraad (en burgers van de stad Antwerpen ook voor de districtsraad). Logisch misschien dat velen dit niet meteen weten. De provincie is niet zo gekend ...
kleuterhuwelijk en reus Rob in administratief centrum
Op donderdag 20 september was het ‘kinderdag’ in het administratief centrum Zoersel. De derde kleuterklasjes van de Antoniusschool werden plechtig ontvangen voor een huwelijk in stijl. In de loop van de namiddag meldde een reus zich als nieuwe inwoner van Zoersel. Deze flinke kerel van wel vier meter groot, heet ‘Rob Klim-Op’ en werd geboren op 8 september 2012.
met de fiets naar de winkel, deed u mee? Winnaar belgerinkelfiets gekend
Laat u de auto staan voor korte afstanden? "Nederlanders zouden hierin van de Vlamingen winnen met de vingers in de neus", zo luiden recente mediaberichten. De jaarlijkse actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’, is dan ook meer dan nodig. Zoersel zet al verschillende jaren zijn schouders onder deze actie. 12.012 km, is de afstand die alle deelnemers van de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’ samen bij elkaar fietsten.
Scholenveldloop 2012 afgelast
De jaarlijkse scholenveldloop, dit keer op dinsdag 25 september 2012, wordt afgelast wegens slechte weersomstandigheden. “Ook vanavond en morgen wordt nog veel regen voorspeld. De veldloop zelf zou misschien nog kunnen doorgaan, maar voor de sport- en spelactiviteiten voor en na elke veldloop wordt het heel moeilijk”, zo meldt de gemeentelijke sportdienst.
feestelijke opening nieuwe kantine KFCE Zoersel
Op vrijdag 21 september presenteerde voetbalclub KFCE Zoersel trots haar fonkelnieuwe voetbalkantine tijdens een feestelijke officiële openingsreceptie. Dit project is het resultaat van een uniek samenwerkingsproject tussen de gemeente en KFCE Zoersel. De uiteindelijke goedkeuring van het RUP ‘KFCE Eendracht’ (ruimtelijk uitvoeringsplan) in november 2007 ...
Week van de mobiliteit
Op stap zonder auto: een hele verademing tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september Tijdens de European Mobilityweek voert Europa actie voor duurzame mobiliteit. Ook Vlaanderen ...
op 14 oktober stemt u met nieuwe stemcomputer
De meeste kiezers hebben al ervaring met digitaal stemmen, maar nu zijn er nieuwe stemcomputers en is de procedure een beetje veranderd. De belangrijkste wijziging is dat de computers aanraakschermen hebben ...
nieuwe informatiebrochure 2013-2014
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe gemeentelijke infobrochure. Daarin vindt u niet alleen informatie over de gemeentelijke diensten, maar ook alle Zoerselse ondernemers, verenigingen enzovoort. Vooraleer de nieuwe editie bij u in de bus valt, kijken we eerst alle gegevens na. Hebt u een fout opgemerkt ...
BIN Halle-Velden officieel van start
In Zoersel zijn momenteel acht BIN’s (buurtinformatienetwerken) actief. Zopas werd in Halle gestart met de oprichting van een negende BIN: BIN-Halle-Velden. "Het buurtcomité Halle-Velden wou iets doen aan het veilgheidsgevoel binnen de wijk", zo vertelt initiatiefnemer Emery Frijters.
Zoersel krijgt wooninfopunt
Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Bent u van plan uw woning volledig te renoveren? Of wenst u uw woning aan te passen voor wanneer u op leeftijd bent? Dan kunt u vanaf 17 september terecht bij het wooninfopunt in het administratief centrum Zoersel voor informatie, mogelijke premies en meer.
laat uw bouwplannen gratis screenen op duurzaamheid
Hebt u al concrete bouwplannen op papier maar vraagt u zich af of het duurzamer en energievriendelijker kan? Maak dan een afspraak met één van de experts van Kamp C (provinciaal centrum duurzaam wonen en bouwen) voor een gratis planadvies. “In ongeveer 45 minuten worden uw (ver)bouwplannen gescreend op de belangrijkste principes van duurzaam bouwen en wonen. U krijgt verbetertips mee over onder meer compactheid, materiaalgebruik, isolatie en verwarmingssystemen. Het ontwerp blijft vanzelfsprekend het exclusieve terrein van de architect. Het planadvies wil zich zeker niet men-gen in de taak van de architect. Ook uw architect is welkom!”
wie is uw wijkinspecteur?
De aanspreekbaarheid en het contact met de wijk doorkruist alle taken van de wijkinspecteur. Zichtbaar in het straatbeeld, aanwezig zijn bij evenementen, bemiddeling bij conflicten, enzovoort, is daarbij zeker belangrijk.
Teuntje en Stekelbees verhuizen weldra
In de nieuwe site aan de Achterstraat kunt u weldra terecht voor een uitgebreid kinderopvangaan-bod. Zowel de af-en-toe-opvang Teuntje als de buitenschoolse opvang Stekelbees zullen einde september verhuizen van hun locaties in de Kapellei en de Handelslei naar de Achterstraat.
fietspad Hallebaan zo goed als klaar
De Hallebaan (deel in Zoerselbos) heeft een heuse facelift ondergaan. De werkzaamheden worden mee gefinancierd door de gemeente Zoersel. Fietsers konden er vanaf 3 september reeds door maar vanaf dit weekend zijn de werken daar zo goed als klaar. De grastegels in kunststof naast de verharding werden inmiddels geplaatst.
open monumentendag met de Bijl en het Pescheurorgel
De Bijl speelde in het verleden een belangrijke rol in het sociaal-culturele leven in deelgemeente Zoersel, onder meer als repetitieruimte en concertzaal voor fanfare De Lindekring. De Heemkundige Kring schetst aan de hand van fotomateriaal, voorwerpen en documenten de geschiedenis van de Bijl als vroegere feestzaal. Want in het dorp, onder de linde, plaatsten heel wat Zoerselse jongeren hun eerste danspasjes of kusten er hun eerste lief.
doe mee aan de PMD-sorteerwedstrijd
Plastic, metaal en drankkartons (PMD) sorteren kan iedereen? Toch niet, zo blijkt uit cijfers van de intercommunale Igean. Het ‘PMD-residu’, dat is wat niet in de blauwe zak thuishoort, is nog te hoog in het werkingsgebied van Igean, waartoe ook Zoersel behoort. Igean probeert op verschillende manieren de situatie te verbeteren. Zo moet de ophaler een rode sticker op de PMD-zak kleven als hij een afwijking vaststelt. De blauwe zak blijft dan staan.
veilig terug naar school met campagne ‘veiligheid boeit’
De vakantie is bijna voorbij. De ‘familiale ochtendspits’ wordt weer dagelijkse kost en opnieuw vraagt u zich af: "Hoe krijg ik de kinderen veilig op school vóór de bel rinkelt? En geraak ik zelf op tijd op m’n werk?" Wat uw antwoord ook is, zorg ervoor dat het een veilig antwoord is. Laat de excuses voor wat ze zijn want dit schooljaar maken we er komaf mee! Trouwens… excuses boeien ni!
opgelet, parkeren op dorpsplein Zoersel aangepast
Als u uw auto kwijt wilt op het dorpsplein in Zoersel is het even opletten. De parkeersituatie is er immers veranderd. In 2010 werd op het dorpsplein in Zoersel een blauwe zone ingevoerd. Aanleiding was dat de parkeerplaatsen op het dorpsplein dikwijls werden bezet door langparkeerders. Het ging daarbij meestal om pendelaars die hun wagen op het plein parkeerden en vervolgens de bus namen naar hun bestemming. Bezoekers van de handelszaken vonden daardoor vaak geen vrije parkeerplaats. Met een blauwe zone werd dit probleem aangepakt.
Francois Glorieux 80 jaar en ereburger van Zoersel
François Glorieux is één van de allergrootste en meest veelzijdige muzikale talenten van ons land. Hij kan terugblikken op een gevulde carrière als virtuoos pianist en componist, maar ook als grote entertainer. Wat misschien minder bekend is, is dat François Glorieux al bijna tien jaar in onze gemeente woont. Naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag en als eerbetoon aan deze veelzijdige muzikant, kende het gemeentebestuur eind augustus het ereburgerschap toe aan François Glorieux. De veelzijdige artiest was duidelijk ontroerd en onder de indruk van de erkenning.
Stan Boden vanaf 1 september medepastoor voor federatie Malle-Zoersel
Onze parochiale gemeenschappen krijgen vanaf 1 september versterking. Stan Boden, pater van Scheut, is aangesteld als medepastoor voor de federatie Malle-Zoersel. Het is de bedoeling dat hij vooral een handje toesteekt in de parochies van Halle en Sint-Antonius. Deze hulp is in ieder geval welgekomen. Sinds het vertrek van pastoor Michielsen moeten pastoor Wifried Jacobs van Zoersel en pastoor Frans Wouters van Malle, samen met verschillende vrijwilligers, het werk verdelen voor de federatie Malle-Zoersel.
de zomer loopt al een eindje …  en de wespen worden meer zichtbaar
Eind augustus en begin september, als het fruit van de bomen valt, worden wespen actiever. U moet die beestjes niet uitdagen, maar soms zijn ze echt wel met te veel. We gingen te rade bij het brandweerkorps van Zoersel. "Het verdelgen van wespen, die een gevaar opleveren voor de bevolking, is één van de opdrachten van de brandweer. Als u melding wilt maken van een wespennest, contacteer dan onze brandweerkazerne (T 03 312 48 44). Er kan dan meteen een afspraak gemaakt worden.
vragen over verkiezingen? Surf naar www.vlaanderenkiest.be
Op 14 oktober 2012 gaan we met zijn allen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad en provincieraad te kiezen. Wellicht hebt u vragen over het verkiezingsgebeuren. Mag ik stemmen? Voor wie kan ik stemmen? Hoe stel ik me kandidaat? Hoe geef ik een volmacht en wat heb ik nodig? Welke regels gelden? Waarop moet ik letten als kiezer, kandidaat of lid van een bureau? Voor alle informatie over de verkiezingen kunt u terecht op www.vlaanderenkiest.be, de officiële verkiezingswebsite van de Vlaamse Overheid
21 Zoerselaars trotseren weldra de Col du Galibier voor Climbing for Life
Op 31 augustus trekken een 21-tal Zoerselse enthousiastelingen, de Zoerselse ‘Galipintos’, richting Franse Alpen om voor Climbing for Life de col du Galibier te overwinnen. Climbing for Life is een initiatief van Vlaams minister-president Kris Peeters en Golazo Sports in samenwerking met de Belgische Vereniging voor Pneumologie. Climbing for life ondersteunt projecten rond astma, mucoviscidose en andere longaandoeningen.
speelpleintjes krijgen nieuwe borden
Vier speelpleintjes in Zoersel hebben een naam gekregen uit de Kiekboe-strip. Elk pleintje heeft een mooi bord met daarop de stripfiguur van auteur Robert Merhotein, beter gekend als Merho. In 2006 kreeg het speelpleintje in de Acacialaan, in de wijk Risschot in Zoersel, als laatste de naam 'Moe-moe', naar de moeder van de bekende stripheld. Het speelplein aan De Reiger werd omgedoopt tot het 'Marcel Kiekeboe'-speelplein, dat aan de Melkweg kreeg de naam 'Konstantinopel'-speelplein en knappe 'Fanny' leende haar naam aan het speelpleintje aan de Gagelaars.
ga picknicken in eigen streek
Geen zomervakantie zonder een gezellige picknick. Over de vraag ‘waar?’ hoeft u niet langer te piekeren. ‘Broodje Kempen’ en ‘Broodje Scheldeland’ van Toerisme Provincie Antwerpen serveren tien bijzondere picknickplekjes in de Antwerpse Kempen en Scheldeland, evenveel fraaie fiets- of wandellussen, een rugzak vol streeklekkers en een vrolijk picknickdekentje.
vergelijk nu uw EPC-score
Hebt u een energieprestatiecertificaat (EPC) ontvangen voor uw woning en wilt u graag weten hoe die woning op energetisch vlak scoort in vergelijking met andere woningen in uw buurt? Of hebt u een woning op het oog waarvan u de energiescore eerst wil vergelijken met andere woningen in de regio alvorens u een beslissing neemt? Dat kan vanaf nu met de nieuwe ‘test uw EPC’-tool.
zorg voor de kleinkinderen, niet altijd vanzelfsprekend!
Heel wat grootouders nemen een deel van de zorg voor hun kleinkinderen met plezier op zich. Toch blijkt dit niet altijd zo gemakkelijk te zijn. Misschien wilt u uw kleinkinderen eens extra verwennen of misschien vindt u dat uw kleinkinderen al te veel verwend worden en bent u zelf strenger voor hen dan hun mama of papa. Dat zorgt soms wel eens voor extra spanningen.
tips voor deze hittegolf
Het KMI voorspelt een hittegolf die tot zondag zal duren. Daarom wordt de tweede fase van het hittegolfplan geactiveerd. Dat plan omvat maatregelen die vooral bedoeld zijn voor ouderen en jongeren. Lees hier de tips!
barbecue veilig
barbecue veilig  17/08/2012
De zomer is eindelijk begonnen! We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het zover. En wat doen we zo graag? De barbecue aansteken! Heel leuk en gezellig, maar niet zonder gevaar. Lees daarom aandachtig de tips van de brandwondenstichting voor een etentje zonder ongelukken.
10 Miljoen Bomen: zij hebben geld, hebt u grond?
Vier jaar geleden stelde BOS+, toen nog Vereniging voor Bos in Vlaanderen, zichzelf een ambitieus doel: één miljoen nieuwe bomen aanplanten. Nu, vier jaar later, 91 bedrijfsbossen en 1,4 miljoen bomen rijker, kan de vereniging spreken van een groot succes. En dat doet natuurlijk naar meer smaken!
extra eisen voor na-isolatie spouwmuren
Sinds 1 juli 2012 zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie van de netbeheerder voor de na-isolatie van spouwmuren gewijzigd. Zo moet de aannemer die de werken uitvoert zich houden aan heel specifieke eisen.
een vriendschap van belang
Heel wat patiënten van PC Bethanië hebben weinig of geen contact meer met hun familie of vrienden. Voor hen is vriendschap van groot belang. Zo kunnen ze weer een gewone relatie met iemand buiten de instelling opbouwen. Hebt u zin om uw goed hart te tonen en in uw vrije tijd bij deze mensen op bezoek te komen?
ondernemers gezocht
ondernemers gezocht 10/08/2012
Om vacatures in te vullen, organiseert de Werkwinkel, in samenwerking met de gemeenten Zoersel, Zandhoven en Malle en het bedrijvenpark Malle een jobbeurs op dinsdag 2 oktober 2012. U kunt als ondernemer deelnemen aan die jobbeurs als u op voorhand inschrijft.
Yvonne Reynders in de bloemetjes gezet
Yvonne Reynders werd vorige zaterdag 75 jaar jong. Een perfecte gelegenheid om deze Zoerselse zevenvoudige wereldkampioene in de bloemetjes te zetten. Yvonne was groot samen met Rik Vansteenbergen, Rik Van Looy en Patrick Sercu. In 1961 won ze haar twee mooiste wereldtitels op het Britse eiland Man: de achtervolging op de piste en twee dagen later de wegrit.
245 extra sociale nieuwbouwwoningen in Brasschaat, Brecht, Wuustwezel en Zoersel
Sociale huisvestingmaatschappij De Voorkempen Helpt Elkander, met hoofdzetel in Brecht, beleeft een druk jaar. Tal van nieuwbouw- en renovatieprojecten zijn volop in uitvoering en verscheidene andere projecten starten in de loop van 2012. Op die manier komen er in het volledige werkgebied - Brasschaat, Brecht, Schilde, Wuustwezel en Zoersel - in totaal 245 nieuwbouwwoningen bij en worden alles bij elkaar 161 huurwoningen gerenoveerd.
natuurinrichtingswerken Zoerselbos van start
Volgende woensdag, 8 augustus, starten in het Zoerselbos natuurinrichtingswerken om het natuurlijke karakter te herstellen. Deze werken vinden plaats op gronden van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Daarnaast zijn er ook werken op het openbaar domein voorzien, namelijk de heraanleg van de Hallebaan. De werken kosten ongeveer 750.000 euro en duren een achttal maanden.
eerste steenafbraak oude gebouwen dorpsplein Zoersel (site pleintje)
Vanmiddag werd een eerste stap gezet naar een meer leefbaar Zoersel. Op plechtige en feestelijke wijze werd groen licht gegeven aan de kraanmachine om met de afbraakwerken te starten. “Wij zijn blij dat de oude gebouwen die al een hele tijd dit plein ontsieren nu eindelijk verdwijnen. Dit is echt de eerste stap naar een nieuw en leefbaar Zoersel”, zo klinkt het opgelucht.
de beentjes strekken en winnen
Wandelaars zijn volop aan het feest in de provincie Antwerpen. De realisatie van twaalf wandelnetwerken, onder impuls van Toerisme Provincie Antwerpen, vormt daarvan een mooie illustratie. Maar ook gemeenten en verenigingen werken mee aan een fraai wandelaanbod.
Awel, de kinder- en jongerentelefoon, is op zoek naar vrijwilligers
De kinder- en jongerentelefoon, vroeger ‘KJT Vlaanderen’, ruilde zijn naam voor het klinkende ‘Awel’. Een nieuwe naam betekende ook een nieuw logo en een nieuwe website. Awel.be is een mobiele site waardoor kinderen en jongeren nu nog makkelijker de weg vinden naar Awel. Awel is er voor alle kinderen en jongeren met een verhaal, een vraag, een probleem.
'Antitankgracht Belevingsbox’ nu verkrijgbaar
De Antitankgracht is 33 km lang en verbindt de Schelde (Berendrecht) met het Albertkanaal (Oelegem). Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939 en moest Antwerpen helpen beschermen tegen een vijandige aanval. Voor vele Zoerselaars roept deze gracht met bunkers en forten herinneringen op aan allerlei avontuurlijke tochten, nachtwandelingen, droppings en touwenparcours. Ook nu nog is deze omgeving voor jeugdbewegingen en de jaarlijkse survival trophy een geliefkoosd en uiterst avontuurlijk terrein.
actie ‘wij weten elkaar wonen’ zorgt voor bezoekje aan alle Zoerselse 80-plussers
In onze gemeente is er aandacht voor eenzame senioren, onder meer tijdens de actie ‘Wij weten elkaar wonen’. Meer dan 900 senioren krijgen tijdens de zomermaanden een peperkoeken hart. Deze aandacht is zeker nodig, want ook in Zoersel stijgt het aantal zorgbehoevende senioren elk jaar. Het aantal 80-plussers, de grootste risicogroep voor sociaal isolement, vereenzaming of zorg, is op tien jaar tijd immers met meer dan 50% toegenomen.
speelstraten deze zomer in Zoersel
Spelen uw kinderen graag buiten? En hebben ze heel wat vriendjes in de buurt om mee te spelen? Dan is een speelstraat een ideale oplossing om uw kinderen veilig buiten te laten spelen. Een speelstraat is een tijdelijk autoluwe straat ... .
uw kind gaat logeren: feest of nachtmerrie?
De opvoedingswinkel van Zoersel biedt u hier elke maand opvoedtips aan. Een eerste reeks van tips, heel toepasselijk voor deze vakantiemaanden, over ‘uw kind gaat logeren’. Tijdens de vakantiemaanden zal uw kind misschien ergens gaan logeren, bij opa of oma, bij vrienden of op kamp. Soms een noodzakelijk kwaad, soms even wat quality time voor uzelf of met uw partner. Af en toe uw hartedief op logies, daar is helemaal niets mis mee ... .
picknicken in Zoersel, een romantisch verrassingsuitstapje
Toerisme Provincie Antwerpen organiseert dit jaar op diverse plaatsen picknickmogelijkheden in de provincie. Ook Zoersel is één van de locaties en met name het mooie grensgebied tussen Einhoven en Salfen in de omgeving van het vliegveld. De wandelroute van 8,6 km vertrekt in Zoerseldorp (parking Dorp 103) en loopt tussen knooppunt 61 en 85
politie Voorkempen en brandweer Zoersel namen deel aan parade nationale feestdag
Zoersel was goed vertegenwoordigd op de 21 juli parade in Brussel. Zowel ons vrijwillig brandweerkorps als politie Voorkempen namen deel aan het defilé. De politie nam deel met één van de gloednieuwe en supermoderne interventiewagens. Maar daarnaast reed ook de brandweer van Zoersel mee. Een eerbetoon aan overleden collega Gilbert Strijbos.
doe de V-test en ken uw goedkoopste  (groene) individuele energieleverancier
De V-test is een instrument waarmee u snel, eenvoudig en duidelijk kunt testen of u bij de goedkoopste energieleverancier zit. Volgens de VREG kan een gezin met een gemiddeld verbruik nochtans elk jaar heel wat euro’s besparen door die twee te splitsen en voor elk op zoek te gaan naar de goedkoopste leverancier.
veel besparen door groepsaankoop van groene stroom en gas
Van 18 juni tot 25 september 2012 kunt u opnieuw intekenen op de groepsaankoop voor groene stroom en gas. Vorig jaar bespaarden meer dan 22.000 gezinnen gemiddeld zo’n 360 euro per jaar. Wilt u vrijblijvend inteke-nen en zo mogelijk heel wat besparen op uw energiekosten en tegelijkertijd uw steentje bijdragen tot een beter milieu? Surf dan naar www.samengaanwegroener.be.
brandweer Zoersel overhandigt personeelswagen aan vzw Emmaus
Zonet overhandigde burgemeester Katrien Schryvers officieel de sleutels van de personeelswagen van de brandweer aan algemeen directeur Gui Rusch van het psychiatrisch centrum Bethanië, deel van vzw Emmaüs. Deze overdracht is het zoveelste voorbeeld van de goede samenwerking tussen de verschillende organisaties.
Nicole Ducheyne uit Zoersel fietst voor Vredeseilanden in Benin Classic
Zoersel heeft een stedenband met Bohicon, een stad in het Afrikaanse Benin. In de herfstvakantie neemt Nicole Ducheyne deel aan de Benin Classic van Vredeseilanden. Met haar mountainbike zal door Bohicon fietsen. U kunt haar vanavond steunen tijdens Parkplezier.
extra personeel en firma om processierupsen te verwijderen
Het aantal meldingen om processierupsen te bestrijden is de laatste weken almaar toegenomen. Omdat de gemeente voor de bestrijding samenwerkt met een extern, gespecialiseerd bedrijf, en dat ook overstelpt werd met vragen, nam de tijd van interventie toe. Om de wachttijden niet te lang te laten oplopen, heeft het gemeentebestuur daarom beslist om een extra bedrijf in te schakelen.
vacature voor directeur woonzorgcentrum
Nabij de dorpskern van Zoersel vinden senioren weldra een nieuwe (t)huis. We bouwen op dit moment namelijk aan een gloednieuw woonzorgcentrum met 72 woongelegenheden, acht plaatsen dagverzorging en tien plaatsen kortverblijf. Daarmee ijveren we naar een huiselijk centrum waar het aangenaam wonen is, met de beste verzorging tegen een marktconforme prijs. Om die ambitie waar te maken, zoeken we een directeur woonzorgcentrum, voltijds - contract onbepaalde duur
uw kunst straks in het woonzorgcentrum van Zoersel?
Wilt u mee kunst integreren in het woon- en zorgcentrum in Zoersel? Het decreet van 23 december 1986 bepaalt dat in alle openbare gebouwen (gesubsidieerd door de Vlaamse overheid) kunst, van een door Vlaanderen erkend kunstenaar, geïntegreerd moet worden. Sinds 1998 geldt die verplich-ting ook voor de welzijnsvoorzieningen: ziekenhuizen, rusthuizen, instellingen voor gehandicapten en … ook woonzorgcentra.
alcoholtester verplicht in Frankrijk
Rijden onder invloed is één van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen, ook in Frankrijk. Vertrekt u straks naar Frankrijk? Vanaf 1 juli moet u een alcoholtester in de auto hebben liggen. Het decreet dat de aanwezigheid van een alcoholtester verplicht voor alle bestuurders is op 28 februari 2012 in het Franse Staatsblad verschenen. Deze regel geldt ook voor toeristen ,meer...
gezocht: vrijwilligers speelplein- en vakantiewerking Rode Kruis
Vakantie voor iedereen? Voor heel wat kinderen is dit helaas geen realiteit. Financiële of familiale omstandigheden zorgen ervoor dat zij niet op vakantie kunnen tijdens de zomer. Ook kinderen die in een opvangcentrum voor asielzoekers wonen, krijgen die kans niet. Daarom organiseert Rode Kruis-Vlaanderen Vakantiekampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en Speelweken voor kinderen in opvangcentra.
Bouw van woon- en zorgcentrum op schema: infocampagne en inschrijvingen in het najaar
Vorig jaar startten de ruwbouwwerken van het woonzorgcentrum aan het Kermisplein in deelge-meente Zoersel. Het nieuwe woonzorgcentrum zal bestaan uit 72 woongelegenheden, acht plaatsen dagverzorging en tien plaatsen kortverblijf. Het wordt een thuis voor wie er straks woont en werkt. De bouwwerken van het woonzorgcentrum aan het Kermisplein schieten inmiddels goed op. "Het is dan ook logisch dat wij voortdurend uit verschillende hoeken vragen krijgen van kandidaat bewoners", zo vertelt ocmw-secretaris Kristof Janssens.
fiets mee naar Bohicon met de Benin Classic
Fietsen naar Bohicon? U denkt wellicht dat dit een grap is. Maar neen, het kan echt. Na de succesvolle edities in Senegal organiseert Vredeseilanden dit jaar voor het eerst de ‘Benin Classic’ van 27 oktober tot 3 november 2012. Een avontuurlijke mountainbiketocht die u door het binnenland van Benin voert ...
vergroot de hoop
vergroot de hoop 04/07/2012
Wist u dat in taxussnoeisel een actief bestanddeel zit dat verwerkt wordt in heel wat kankermedicijnen? Voor 1 kg van dit bestanddeel, baccatine, is maar liefst 12 ton snoeisel nodig. Da’s een hele hoop. Uw hulp is dus meer dan welkom om de strijd tegen kanker aan te gaan.
inloophuis dementie geopend in ZNA Joostens
In ZNA Joostens aan de Kapellei in Sint-Antonius werd zopas een ‘inloophuis dementie’ geopend. "Dit inloophuis is een ontmoetingsplaats voor personen met dementie en hun zorgverleners. De deur staat er open voor een babbel, vragen en advies. Bezoekers kunnen er ook literatuur en videomateriaal raadplegen of ontlenen", aldus de initiatiefnemers.
opgelet, aangepaste openingsuren ocmw- en gemeentediensten in juli en augustus
Tijdens de zomervakantie passen we de openingsuren van onze diensten aan. We merkten namelijk de vorige jaren dat er in juli en augustus weinig bezoekers ’s namiddags komen. Daarom sluit het administratief centrum in de namiddag, maar u kunt dan wel terecht in de antenne in Zoersel. Vanzelfsprekend kunt u ook in de voormiddag en tijdens de avondopeningen langskomen.
herziening structuurplan Zoersel opent nieuwe mogelijkheden voor ruimtelijke ordening
De deputatie keurde op 24 mei 2012 de actualisatie en gedeeltelijke herziening van het bestaande gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) definitief goed. Dit GRS is een beleidsplan waarin de gemeente in algemene termen aangeeft hoe ze in de toekomst de ruimte in Zoersel wil invullen. Deze herziening speelt in op actuele ruimtelijke knelpunten of wensen.
mee op reis naar Gräfenhainichen, een parel in voormalig Oost-Duitsland
Aan het eind van de zomervakantie organiseert Eurozoersel een groepsreis naar Gräfenhainichen. "In 2005 sloten we een officieel vriendschapsverdrag met dat kleine stadje, gelegen tussen Berlijn en Leipzig. Het ligt pal in het voormalige Oost-Duitsland dat voor velen nog onbekend gebied is. Daarom trekken we van 29 augustus tot 2 september naar onze vrienden uit Gräfenhainichen", zo vertelt Mia Nieberg van Euro-Zoersel vzw. "Gräfinhainichen biedt een schat op het vlak van industrieel- , cultureel- en werelderfgoed."
alle inschrijfdata van onderwijs en vorming in Zoersel op een rijtje (2012)
Bent u voor uw kind op zoek naar een leuke school in de buurt? Wilt zoon- of dochterlief zich na de schooluren graag toeleggen op tekenen of muziek? Wilt u zelf graag het mysterie van uw computer ontrafelen? Dan vindt u hier heel wat nuttige inschrijfdata.
Muziek- en woordacademie start met nieuw initiatieklasje voor zes- en zevenjarigen
Zoltán Kodály, de gemeentelijke muziek- en woordacademie van Wijnegem-Schilde-Zoersel, is mee pilootschool voor de vernieuwing van het deeltijds kunstonderwijs. "Binnen twee jaar krijgt het deeltijds kunstonderwijs een volledig nieuwe structuur", zo vertelt directeur Luc Moons. "Vanaf dan zullen onder meer ook kinderen vanaf zes jaar muziek en woord kunnen volgen. Iets wat nu alleen kan voor de beeldende kunsten en dans. Maar Zoltán Kodály heeft een goedkeuring gekregen als pilootschool om deze vernieuwing nu reeds uit te proberen.
is Vlaanderen groot genoeg voor u? win een ballonvlucht
De Vlaamse overheid wil graag weten hoe u over ruimtelijke ordening denkt. Doe de test en maak kans op een ballonvlucht.
zomeractiviteiten uit de startblokken
Onze jeugddienst is er weer helemaal klaar voor. Deze zomer organiseren zij opnieuw tientallen leuke activiteiten voor kleine en grote jeugd. Kleuters gaan op uitstap naar het Doezelbos, naar toneel Glibber de Slak, helpen een handje op de boerderij of maken de knapste knutselwerkjes en bakken de lekkerste koekjes.
test gratis uw gehoor en krijg korting op gehoorbescherming
Maar liefst één op vijf jongeren loopt onherstelbare gehoorschade op. Wil jij niet bij hen horen? Be-scherm je (h)oren dan tegen luide muziek en lawaai!
Zoersel geeft 1500 euro noodsteun aan Syrie
Zoersel kent een noodsteun van 1500 euro toe aan Syrië. We doen dit na positief advies van de Wereldraad (de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking. Dit gebeurt op vraag van het Rode Kruis Vlaanderen dat op zoek is naar steunfondsen.
nieuwe lijn 429 langs Zoersel zal sneldienst 417 aanvullen
“Vanaf september komt er een nieuwe snelbus 429 bij tussen Herentals, Lille, Malle, Zoersel en Antwerpen”, zo deelde De Lijn mee. Deze nieuwe snelbus rijdt vanuit Lille eerst via Wechelderzande, Oost- en Westmalle naar Zoersel. Daar rijdt lijn 429, net zoals snelbus 417, de snelweg op naar Antwerpen (of omgekeerd). “De nieuwe lijn 429 zal om het uur rijden, zowel in de dal- als in de spitsuren”, zo meldt De Lijn nog.
Nieuwe online-applicatie voor de aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking
Als u een tijdskrediet of een loopbaanonderbreking neemt, krijgt u van de RVA een onderbrekingsuitkering voor de volledige duur van de loopbaanonderbreking. Die uitkering kan aangevuld worden met een extra aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid.
Vraag het aan’ brengt jong en ouder samen
‘Vraag het aan’ brengt jong en ouder samen om via een blog met elkaar te communiceren rond een aantal thema's. Vroeger was het beter … of slechter?? Of anders dan nu. U hebt vast en zeker ook een leuk verhaal over vroeger ... of over gisteren? Een anekdote over iets wat u hebt meegemaakt, of een gewoonte bij u in de familie die u overgenomen hebt en ook aan uw kinderen geleerd hebt?
stem Zoersel gastvrij
stem Zoersel gastvrij 11/06/2012
Vluchtelingenwerk Vlaanderen roept op voor een gastvrije gemeente: "Beeld u eens in. U leeft in een dictatuur. Uw mening verschilt. U wordt opgepakt, gefolterd,... U moet vluchten en komt terecht in een land waarvan u de taal niet spreekt. U vindt uw weg niet, snapt niets van de gebruiken, laat staan de administratie. Gelukkig is er gastvrijheid...", aldus de campagne.
werkwinkel verhuist
werkwinkel verhuist 09/06/2012
De werkwinkel Zoersel-Malle-Zandhoven, aan de Handelslei 136 in Sint-Antonius, zal vanaf 18 juni verhuizen naar de werkwinkel in Wijnegem, Turnhoutsebaan 197 A . De werkwinkel in onze gemeente had de voorbije jaren regelmatig te kampen met moeilijk op te lossen personeelstekorten en kon zo niet inspelen op de huidige vereisten van de dienstverlening. "Ja, we moesten ons te veel beperken tot de basisdienstverlening. Door hergroepering krijgen we meer slagkracht en kunnen we een betere service bieden", zo vertelt Hilde Roosendaal van VDAB-Wijnegem.
juni compostmaand brengt nieuw leven in de kringlooptuin!
In honderd Vlaamse gemeenten maken de compostmeesters zich op voor de negende ‘Juni Compostmaand’. Compostgebruik staat dit jaar centraal, zowel gebruik van thuiscompost als gebruik van professionele compost. Kringlooptuinieren raakt dankzij de inspanningen van compostmeesters, gemeenten, intercommunales, OVAM en Vlaco steeds meer ingeburgerd. Samen met de gemeente of intercommunales organiseren de compostmeesters demonstraties, workshops, tentoonstellingen, opentuindagen, fietstochten en andere activiteiten.
gemeentelijke administratieve sancties zijn geen pestboetes
De media hadden het de voorbije maand dikwijls over de schijnbare wildgroei van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) of overlastboetes en de vermeende willekeur en rechtsonzekerheid die daarmee gepaard zouden gaan. "Ruim tien jaar na de invoering ervan past ongeveer 80% van de Vlaamse gemeenten de GAS toe", zo weet de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Niet om de inwoners in de gemeente te pesten, maar om lokale overlastproblemen – op vraag van de inwoners – aan te pakken."
tankslag: de oplossing voor uw oude stookolietank
Hebt u een onder- of bovengrondse stookolietank die niet meer in gebruik is? Dan legt de milieuwetgeving op dat die tank eerst leeggemaakt, gereinigd en vervolgens verwijderd of opgevuld moet worden. Oude stookolietanks vormen immers een bedreiging voor het milieu ...
Zoersel houdt blijvende herinnering over aan zusters
Begin jaren ‘20 van de vorige eeuw vestigden de zusters van het Convent van Betlehem zich in onze gemeente. Enkele weken geleden namen ze afscheid na bijna een volledige eeuw deel uit te maken van onze gemeenschap. Maar de zusters laten op veel manieren een herinnering na in Zoersel. Donderdag 31 mei werd een gedenkplaat en een klok onthuld in het administratief centrum, een gebouw met veel symboliek.
wilt u geen reclame op naam meer ontvangen? Zet u dan op de Robinsonlijst!
U wenst geen ongevraagde reclame op uw naam meer te ontvangen? De Robinsonlijst biedt u de oplossing. Het gaat om reclame via de post of de telefoon, van alle bedrijven die lid zijn van de bdma (Belgian Direct Marketing Association).
Braderij op vrijdag 1 juni
Op vrijdag 1 juni is het feest in Sint-Antonius. Zoals elk jaar kunt u de eerste vrijdag van de maand juni in Sint-Antonius iedereen ontmoeten op de braderij. Vanaf 18 uur kunt u aan tafel schuiven bij de verschillende eet- en drankkraampjes of uw favoriete kledingstuk, juweel, enz. zoeken in de uiteenlopende kraampjes van de plaatselijke handelaars of uw geluk beproeven op de kermis.
afval goed vastmaken als u naar het kringlooppark rijdt
De weg naar het kringlooppark ziet er niet altijd even fraai uit. Plastic, karton, piepschuim, bladeren, takken, enzovoort, allemaal afval dat op de rijweg of in de bermen terechtkomt. Regelmatig moeten gemeentewerkers uitrukken om alles op te ruimen. Vooral in De Bruelen en Herentalsebaan vinden zij veel afval.
hang uw huisnummer op een zichtbare plaats
Postbodes en nutsmaatschappijen klagen er vaak over dat zij moeite hebben met het vinden van het juiste adres omdat huisnummers niet of onvoldoende zichtbaar zijn opgehangen. Ook in geval van noodsituaties is een duidelijk zichtbaar huis- of busnummer van groot belang.
'Als na de lente de herfst komt', een week tussen de bewoners van dementiekliniek ZNA joostens
Zondag 27 mei organiseert ZNA Joostens voor de twaalfde keer ‘fietsen en wandelen voor dementie’."Dementie is een ingrijpende ziekte, niet alleen voor de dementerende maar ook voor de naaste omgeving. Deze fietstocht biedt ons een uitstekende gelegenheid om informatie te geven", aldus Rika De Bens, directrice van ZNA Joostens. Marnix Peeters leefde één week lang tussen de bewoners van ZNA Joostens ...
weldra op vakantie? kids-ID, reispas en andere documenten nog geldig?
Trekt u deze zomer richting buitenland? Check dan eerst even de geldigheid van uw identiteitspapieren. Op uw elektronische identiteitskaart en op de kids-ID staat de geldigheidsduur links onderaan op de voorzijde, in uw reispas (bordeaux boekje) vindt u hem terug naast uw pasfoto.
één grote Vlaamse bibliotheek
Alle openbare bibliotheken in Vlaanderen vormen samen één grote bibliotheek waarin u ongetwijfeld vindt wat u zoekt: U wilt graag nog eens dat boek uit uw kindertijd lezen maar vindt het niet in onze Zoerselse bibs? U zoekt informatie over een obscuur onderwerp, waarover enkel in de bibliotheek van Gent een boek beschikbaar is? Via interbibliothecair leenverkeer (IBL) kunnen onze bibliotheekmedewerkers ...
als niet-Belg kunt u ook uw stem uitbrengen
Ook als niet-Belg kunt u uw stem uitbrengen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. U moet dan wel voldoen aan deze voorwaarden: - U bent een meerderjarige burger van een lidstaat van de EU of een meerderjarige burger uit een land buiten de EU, die minstens sinds vijf jaar ononderbroken een wettelijke verblijfplaats in België heeft. ...
nieuws uit de gemeenteraad van 15 mei
- huurovereenkomst met de provincie Antwerpen voor kasteel Halle-Hof vervangen door erfpachtovereenkomst: Op die manier draagt de provincie Antwerpen een grotere verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het gebouw. - goedkeuring van één uniform begraafplaatsreglement: Zoersel beschikt over drie begraafplaatsen in de gemeente: Halle, Sint-Antonius en Zoersel. Voor elke begraafplaats gold een afzonderlijk en soms heel uiteenlopend reglement.
Fit in je hoofd, goed in je vel: samen kunnen we meer dan alleen
Altijd gelukkig zijn? Altijd kunnen lachen? Dat is slechts weinigen gegeven. Een traan hoort even-goed bij het leven als een lach. Dat u zich af en toe eens treurig voelt, is niet meer dan normaal. Zo’n dipjes zijn meestal van tijdelijke aard en waaien vanzelf weer over. Hebt u wel vaker te kampen met een dipje of hebt u schrik dat dit dipje ontaardt in een depressie? Dan kunt u zelf die sombere buien aanpakken. De campagne ‘Fit in je hoofd, goed in je vel’ helpt u al een heel eind op weg.
Waalse studenten op zoek naar gastgezinnen
Uitwisselingsorganisatie WEP is op zoek naar Vlaamse gastgezinnen die vanaf eind augustus Waalse- en Brusselse jongeren voor een schoolsemester willen opvangen. WEP ontvangt elk jaar een honderdtal buitenlandse jongeren die voor 3 tot 12 maanden in ons land verblijven om er te studeren en onze taal te leren.
uw reis in de war door een defect paspoort …
Stel dat u niet door de douanecontrole geraakt omdat er iets mis is met uw paspoort. Als uw paspoort een productiefout bevat, zal u dit immers op het eerste gezicht niet merken. Maar het kan u een hele hoop narigheid bezorgen bij een officiële controle: U moet misschien uw vertrek uitstellen. U moet in het buitenland blijven wachten tot u een nieuw paspoort krijgt.
politie waarschuwt voor malafide dakwerkers
De lokale politie Voorkempen wijst erop dat er in de regio oplichters actief zijn die dakreparaties en/of -reinigingen aanbieden. Ze maken bewoners wijs dat hun dak dringend onderhoud nodig heeft en vervolgens verplichten ze hun slachtoffers om vooraf duizenden euro’s contant te betalen.
vzw Crucea zoekt jongeren voor begeleiding zomerspelen in Roemenië
Ben je tussen 16 en 26 jaar oud, heb je ervaring in het begeleiden van kinderen tijdens het spel en ben je vrij van 8 tot 20 juli 2012, dan kan je een onvergetelijke ervaring beleven in de mooie Karpaten. In 2011 organiseerde de vzw Zoersel-Crucea voor de eerste keer een zomerkamp in onze Roemeense jumelagegemeente Crucea.
bescherm uw waardevolle spullen met SDNA en schrik dieven af
Uw waardevolle spullen markeren met een speciale, onzichtbare code om dieven te snel af te zijn. Dat is het principe van SDNA of Selecta DNA, een nieuw product dat door de politiezone Voorkempen en haar vier gemeenten - waaronder Zoersel - gepromoot wordt.
zo'n 1.500 militairen ontzetten burgers uit Baltonia
Van 7 tot 11 mei 2012 organiseert Defensie in de provincie Antwerpen, voor de gelegenheid omgedoopt tot Baltonia, de grootschalige militaire oefening ‘Active Trip 2012’. De oefening vindt onder meer plaats op grondgebied Zoersel. In totaal zullen zo’n 1.500 militairen en een 600-tal vrijwillige burgers hieraan deelnemen.
in retrostijl uw boodschappen doen
De grootste fietscampagne van Vlaanderen dompelt zich dit jaar onder in nostalgie en in de sfeer van de ‘good old days’: stijlvolle outfits, swingende muziek en … retrofietsen. De tijd van toen, waarin iedereen nog de fiets nam, is weer in. Keert u samen met ons mee terug naar die tijd? Dan maakt u via ‘Met belgerinkel naar de winkel’ kans op heel wat mooie prijzen.
deel uw mening via onze sociale media
Wat denkt u over het gemeentelijk beleid? Hebt u een suggestie voor onze gemeente? Wilt u iets meedelen aan andere Zoerselaars? Het bestuur van gemeente & ocmw Zoersel gaat graag met u in gesprek. Niet alleen via een persoonlijk gesprek, telefoon of mail, maar voortaan ook via sociale media.
nieuwe acties GAS-reglement
Van januari tot en met april trad de lokale politie Voorkempen extra streng op tegen overlast door dieren, één van de actiepunten uit het Gemeentelijk Administratief Sanctiereglement. Tot en met augustus zullen ze dan weer bijzondere aandacht hebben voor lawaaihinder, vandalisme en het snoeien van planten en bomen. Hou dus rekening met onderstaande tips wilt u geen geldboete oplopen.
Zoerselse delegatie Bohicon terug op Belgische bodem
We hielden u de afgelopen twee weken via deze weg mee op de hoogte van wat onze Zoerselse collega’s zoal bezighield in Bohicon. Intussen zit hun intensief werkbezoek er op en vertellen ze u graag zelf hoe de afgelopen week er voor hen uitzag.
handgemaakt, doe-het-zelf, homemade ...
Naar aanleiding van de ‘Week Van de Amateurkunsten’ organiseren we in onze gemeente een kunstenaarsroute. Als kunstliefhebber krijgt u de kans de creatieve werkomgeving van onze Zoerselse kunstenaars te ontdekken. Meer dan vijftien kunstenaars zullen u met open armen ontvangen tijdens het weekend van 5 en 6 mei.
'Handicap, een zaak van mensenrechten'
Dat is het thema van de cartoonwedstrijd van de vzw GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap). Met deze wedstrijd en de bijhorende tentoonstelling wil het GRIP het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap bekendmaken in de brede samenleving, bij personen met én zonder handicap.
slimme containers binnenkort geleverd
In februari kreeg u via een brief de vraag om uw keuze te maken in verband met een nieuwe gft+-container met een ingebouwde chip. De bestaande groene containers maken namelijk plaats voor ‘slimme’ containers die heel precies weten hoeveel gft+-afval u aanbiedt. Die nieuwe container wordt begin mei bij u geleverd - tenzij u ervoor geopteerd hebt geen nieuwe container aan te vragen uiteraard.
Zoerselse delegatie voor tweede maal naar Beninese Bohicon
Uitbouw en optimalisatie van de bibliotheekwerking, uitwisseling van knowhow over zorginstellingen, ict-ondersteuning … Dit zijn enkele van de prioritaire thema’s waarrond het bestuur van Bohicon (Benin) graag met onze gemeente wil samenwerken. Zaterdag 21 april vertrok een Zoerselse delegatie voor een tweede maal richting Bohicon om deze thema’s verder uit te werken. Volg hen op de voet via www.zoersel.be/stedenband
kuier ook op 1 mei over onze maandelijkse markt
Schuimt u op vakantie ook graag de lokale marktjes af? Niets leuker toch dan te kuieren langs de verschillende kraampjes en te snuisteren tussen de typische, lokale producten? Maar… u hoeft het zo ver niet te gaan zoeken! Elke eerste dinsdag van de maand stellen in Zoersel immers meer dan tachtig marktkramers hun kraam op(en) voor ‘Zoersel markt’, óók op dinsdag 1 mei.
merci om trager te rijden
U hebt de borden met deze slogan ongetwijfeld al zien opduiken in het Zoerselse straatbeeld. Deze borden maken eigenlijk deel uit van een campagne van de politie en de stad Antwerpen, en zijn dus in principe niet bedoeld voor gemeenten buiten de Antwerpse districten.
Zoerselse heldinnen in the picture tijdens Erfgoeddag
Helden, de geschiedenis bulkt ervan. Aanleiding genoeg voor de organisatoren van Erfgoeddag om dit als thema te nemen van de twaalfde editie van deze sensibiliseringsdag rond cultureel erfgoed, die nu zondag 22 april plaatsvindt. In Zoersel focussen we ons, in een fototentoonstelling, op enkele verdienstelijke, voorbeeldige of dappere vrouwelijke helden.
uw tuin bijvriendelijk maken
Bijen zijn verbijsterende wezens. Ze vliegen van bloem tot bloem om nectar op te halen. Op hun tocht nemen ze telkens een klein beetje stuifmeel met zich mee waardoor ze bloemen bestuiven - bloemen die op hun beurt uitgroeien tot volwaardige vruchten en zaden van onze gewassen. Dit maakt bijen erg belangrijk voor onze landbouw en botanische biodiversiteit. De laatste jaren hebben bijen het echter moeilijk om te overleven.
blijf actief, vermijd vallen
Een op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar, zo blijkt uit heel wat statistieken. En zo’n valpartij heeft vaak nare gevolgen - gevolgen die u liever vermijdt. Onder het motto ‘Het autootje van uw kleinzoon kan gevaarlijker zijn dan het verkeer’ wil de Vlaamse overheid in samenwerking met het EVV (expertisecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen) ouderen dan ook laten stilstaan bij de mogelijke gevaren die vallen met zich meebrengt - en dit zeker tijdens de ‘Week van de Valpreventie’ van 23 tot en met 29 april 2012.
beleid voor en door kinderen en jongeren
Vorig jaar lagen spelende kinderen onder vuur, kinderdagverblijven moesten sluiten of verhuizen, buren dagvaardden een jeugdbeweging ... Allemaal omdat het geluid van spelende kinderen hen stoorde. In april 2011 dienden een aantal parlementsleden daarom een resolutie in voor meer speelruimte voor kinderen en jongeren. In één adem werd ook aangestuurd op een sensibiliseringscampagne, die er intussen is in de vorm van een charter.
openbaar onderzoek park- en bosbeheerplannen
Het parkgebied Halle-Hof en de gemeentebossen ‘Voorste en Achterste Hoeve’ en ‘Geleg’ zijn enkele natuurpareltjes die we, zowel vandaag als in de toekomst, goed willen beheren. Om die reden gaf het gemeentebestuur het PIH (Provinciaal Instituut voor Hygiëne) en SPK (Strategische Projectenorganisatie Kempen) de opdracht om - het woord zegt het zelf - een beheerplan op te maken voor deze gebieden. Ook u kunt uw zeg doen tijdens het openbaar onderzoek rond deze beheerplannen.
opbrengst Blasiuskermis naar het goede doel
Bitterkoud. Dat is allicht het eerste dat in u opkomt als u terugdenkt aan begin februari. Toch zullen heel wat Zoerselaars het eerste februariweekend ook herinneren als het kermisweekeind ter ere van Blasiuskermis. Net als vorig jaar konden de organisatoren opnieuw rekenen op een talrijke opkomst én de steun van heel wat sponsors. Dit zorgde ervoor dat de vzw Zoerselkermis een deel van de opbrengst kon schenken aan het goede doel.
Zoerselse zorginstellingen maken komaf met clichés
Zijn bejaarden wereldvreemd? Zijn psychiatrische patiënten onbetrouwbaar? Hebben bewoners in een zorginstelling een eentonig leven? Natuurlijk niet! Om u te laten zien dat hulp ook hip is, zetten ZNA Joostens, Ter Dorpe, Lindehof, Monnikenheide, Halmolen, PC Bethaniën en het woonzorgcentrum in opbouw op zondag 15 april hun deuren wagenwijd voor u open van 13 tot 17 uur. Het wordt niet zo maar een opendeurdag, maar eerder een dag waarop u kunt ontdekken dat hulp hip is.
zakken met 'Vlaco-compost' te koop in kringlooppark
Op de terreinen van een voormalige stortplaats in Brecht heeft de intercommunale IGEAN een groencompostering. IGEAN heeft 10.000 zakken met haar compost laten vullen. De zakken zijn sinds 6 april te koop in onder meer het kringlooppark in Zoersel. De zakken compost hebben een inhoud van 50 liter en kosten 3 euro per stuk.
leger vraagt uw medewerking bij oefening
Hebt u altijd al eens willen meevliegen in een C-130? Hebt u een redelijke fysieke conditie en bent u medisch in orde? Kunt u wat geduld uitoefenen en kunt u zich vrijmaken op 9 en/of 10 mei? Dan is Defensie op zoek naar u! Van 7 tot 11 mei wordt er namelijk een grote evacuatieoefening op poten gezet in de provincie Antwerpen.
rampenoefening unieke kans om lessen te trekken
‘Het heeft gebrand in een elektriciteitscabine van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef in Malle. De brand veroorzaakte een gehele stroomonderbreking en die zorgde er op haar beurt voor dat het ziekenhuis volledig geëvacueerd moest worden.’ Dat was althans het scenario van de multidisciplinaire rampenoefening, genaamd ‘Thunderstorm’, die op zaterdag 31 maart plaatsvond in Malle en Zoersel.
Zoersel vanaf 1 april 2012 ontvoogd
Dat heel wat Vlamingen een baksteen in de maag hebben, is algemeen geweten. Bent u één van die Vlamingen, dan weet u ook dat bij het aanvragen van een stedenbouwkundige of verkavelingsvergunning heel wat administratie én tijd komt kijken. Dankzij de ‘ontvoogding’ van onze gemeente zijn die termijnen sinds begin april echter korter.
laat u eens een moment verwennen
Hou uw ogen de komende dagen goed open als u bij uw huisarts, apotheker of mutualiteit komt. U vindt er vanaf deze week namelijk een uitnodiging voor onze ‘dag van de mantelzorger’ op donderdag 10 mei (cc Bethaniënhuis). Voor het derde jaar op rij wil gemeente & ocmw Zoersel alle mantelzorgers die onze gemeente rijk is eens een dag lang van kop tot teen verwennen. Dag in dag uit zorgen zij immers met veel overgave voor hun hulpbehoevende partner, kind, ouder ... Meer dan wie ook verdienen zij eens een moment er tussenuit.
Zoersels theatergezelschap verovert Vlaanderen
Drie jaar geleden waagde theatergezelschap Kladedder zich aan het stuk ‘Simul Terminus’. Ondertussen is de productie uitgegroeid tot een fenomeen in Vlaanderen. "We hebben het tot nu toe zo’n zestigtal keer gespeeld en zolang er vraag naar is, blijven we het beste van onszelf geven", vertelt Dani, één van de hoofdrolspelers.
Earth Hour, meer dan lichten doven
Earth Hour. Denkt u bij deze jaarlijkse, grootschalige actie ook meteen aan de lichten doven? Dat klopt! Maar initiatiefnemer WWF vraagt u dit jaar om meer te doen dan dat. Ze vragen u om morgen, zaterdag 31 maart, niet alleen uw lichten een uurtje uit te schakelen, maar ook om over te schakelen op groene stroom.
brute pech of brute papa?
Sinds 13 maart bestaat er één centraal telefoonnummer voor elk vermoeden van geweld. Van 9 tot 17 uur kan iedereen discreet en gratis op het nummer 1712 terecht met vragen en concrete meldingen, met vermoedens en feiten over intra- en extrafamiliaal geweld, voor een vervolgtraject binnen hulpverlening of binnen justitie. Het nummer is er voor zowel daders als slachtoffers en voor alle doelgroepen: kinderen, volwassenen en ouderen.
1.000 euro noodhulp voor Mauritanië
Sinds januari zijn er volop gevechten aan de gang tussen het Malinese leger en de Toearegrebellen. Al meer dan tienduizenden Malinezen zijn gevlucht naar de grensstreek met Mauritanië. Artsen Zonder Grenzen heeft dan ook besloten om medische- en voedselhulp op te starten. Om hen daarbij te ondersteunen, stortte gemeente & ocmw Zoersel 1.000 euro noodhulp.
nieuws uit de gemeenteraad
De bestemmingen voor het gebied rond de abdij van Westmalle werden ooit vastgelegd in het gewestplan. Volgens dit plan zijn echter heel wat ontwikkelingen toegestaan die kunnen conflicteren met de erfgoedwaarde van dit gebied. Daarom werd op initiatief van het Vlaams Gewest een GRUP (gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) opgemaakt. Met dit plan legt de overheid de bestemmingen en stedenbouwkundige voorschriften in het gebied vast.
vier mee '75 jaar Sniederspad'
Gisteren werd aan het Bezoekerscentrum van het Zoerselbos een nieuwe wandelboom ingehuldigd. Toeval wil dat deze richtingaanwijzer op het kruispunt staat van langeafstandswandelpaden GR 5 en GR 565 (Sniederspad). Dat laatste bestaat dit jaar 75 jaar en is intussen één van de vele Grote-Routepaden die Vlaanderen én Europa rijk is. Wie kent er niet de wit-rood en geel-rood afgepijlde GR-paden, die doorheen onze mooiste wandelgebieden lopen.
vriendschapsboom voor Zoersel en Londerzeel
Onze gemeente heeft al enkele jaren een vriendschapsband met het Vlaams-Brabantse Londerzeel. Elk jaar wisselen beide gemeenten hun ideeën, kennis en ervaringen over de werking van hun diensten uit tijdens een ontmoeting, die vorige week vrijdag plaatshad in Zoersel. We gaven hen onder meer een inkijk in hoe gemeente en ocmw in Zoersel samenwerken en lieten hen kennismaken met de nieuwe sportinfrastructuur in de Achterstraat en de ruwbouw van het woonzorgcentrum.
workshopreeks 55+: hoe blijf je fit in je hoofd
Een gezond lichaam én een gezonde geest. Twee zaken die erg belangrijk zijn bij het ouder worden. Bent u fit in uw hoofd, dan leidt dit ongetwijfeld tot een gezonder en gelukkiger leven. Om dit te bereiken, kunt u deelnemen aan een driedelige workshopreeks ‘Fit in je hoofd’.
nieuwe visie voor regio ten noorden van Antwerpen
De gemeenten Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel zijn in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) en het Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen (RSPA) aangeduid als ‘bebouwd perifeer landschap’. Deze regio wordt gekenmerkt door heel wat groene zones die onder druk staan door samengegroeide woonkernen, grote villaparken, drukke wegen, commerciële activiteiten of industrie.
win tot € 170 met Vlaanderen Feest!
Ook dit jaar plant Vlaanderen Feest! weer een groots opgezette elfdaagse activiteitenwaaier ter gelegenheid van het Feest van de Vlaamse gemeenschap. U kunt als buurt of vereniging uiteraard meefeesten, maar wist u ook dat u hier geld voor kunt krijgen?
gezocht: studenten voor zomervakantie
De zomervakantie lijkt misschien nog veraf, maar gemeente en ocmw zijn al volop op zoek naar studenten voor deze periode.
Oxfam wereldwinkel Zoersel viert twintigste verjaardag
Houdt u van chocolade? Danst u graag de salsa en wilt u wel eens aan de slag met Afrikaanse stoffen en materialen? Dan is de Kapel in het cc Bethaniënhuis morgen, zaterdag 17 maart, ‘the place to be’! Naar aanleiding van twintig jaar Oxfam wereldwinkel Zoersel kunt u er de ganse dag mee gaan feesten! Inkom is gratis.
ik stap het af!
ik stap het af! 14/03/2012
Sport is goed voor lichaam en geest. Voor veel mensen is sporten echter niet altijd even evident. Tienduizend stappen per dag: zoveel stappen moet u idealiter dagelijks zetten om uw gezondheid te verbeteren. De provincie Antwerpen riep hiervoor de campagne ‘10.000 stappen per dag, het houdt me fit’ in het leven.
dé manier om vreemd te gaan!
Ben je tussen 14 en 30 jaar oud en heb je eens zin in iets anders? Ben je op zoek naar een manier om een land, haar mensen en cultuur op een andere manier te ontdekken? Wordt het hoog tijd om je adresboekje met internationale vrienden aan te vullen? Kortom, ben je op zoek naar dé manier om ‘vreemd te gaan’? Dan ben je bij Go Strange aan het juiste adres.
een beestenboel in de bibliotheek
Giechelende olifanten, muizen die in treinen voorbijrazen, vossen en hazen die samen gezellig picknicken. Het is soms een echte beestenboel in de bibliotheek. En dat hoeft niet te verwonderen. Reinaert de Vos, Conscience’s Knagelijntje en Winnie de Poeh hebben reeds lang hun plaatsje in het dierenrijk van het boek veroverd, maar elk jaar komen er nieuwe dierenpersonages bij die jong en oud uren leesplezier verschaffen. De jaarlijkse Jeugdboekenweek, van 10 tot 25 maart, zet hen extra in de schijnwerpers. Kom dus zeker eens langs.
nieuwe gft+-containers met chip
Tijdens de voorbije veertien dagen hebt u normaal gezien een brief in uw bus gehad met een voorstel voor uw nieuwe gft+-container. Binnenkort worden die nieuwe containers geleverd en start de proefperiode. De voorbije dagen kreeg onze milieudienst hierover een aantal vragen, waarop we u hier graag het antwoord meegeven.
EPC-kengetal verplicht publiceren bij verkoop of verhuur woning
Verkoopt of verhuurt u uw woning, dan moet u een EPC of EnergiePrestatieCertificaat laten opmaken. Dit was al langer verplicht. Maar nieuw is dat het kengetal van het EPC ook in de advertentie moet staan.
zoek mee naar kapelbomen
Misschien bent u ze al tegengekomen in uw buurt, straat of dorp? De typische kapelletjes en kruisen die u langs onze wegen, op kruispunten, in de velden, aan hoeves en op dorpspleinen vindt. Deze bomen en struiken die een vorm zijn van houtig erfgoed, hebben vaak een lange geschiedenis of kregen een symbolische betekenis.
opvoedingswinkel Zoersel blaast twee kaarsjes uit
“Mijn kleuter is drie en slaapt nog steeds niet door. We zijn doodop. Wat moeten we doen?”,“Mijn kind wordt gepest op school, kan ik hier als ouder iets aan doen?”. Deze, en nog heel wat andere, vragen zijn dagelijkse kost bij de medewerkers van de opvoedingswinkel, die twee jaar bestaat en sinds enkele maanden onderdak vindt in het administratief centrum Zoersel.
zusters nemen afscheid en bedanken alle Zoerselaars
Begin jaren ‘20 van de vorige eeuw vestigden de zusters van het Convent van Betlehem zich in onze gemeente. Gisteren namen ze echter afscheid na bijna een volledige eeuw deel uit te maken van onze gemeenschap. De zusters, stichters van zorgzaam Zoersel, zullen over enkele weken verhuizen en dat kon zowel de gemeente als vzw Emmaus niet zomaar laten passeren.
Zoersels concert op agenda van Festival der Voorkempen
‘Het ‘stof’ van de Voorkempen met muziek wegwassen’. Dat is meer dan ooit het doel van het Festival der Voorkempen. "Wij zijn blij dat de gemeenten Zoersel, Brecht en Wijnegem positief op een samenwerking hebben gereageerd en deelnemen aan het ‘concert van de gemeenten van de Voorkempen’", aldus de organisatoren van het festival der Voorkempen. Dit betekent dat u als inwoner van Zoersel één van de concerten - meer bepaald dat van Psallentes Femina - kan bijwonen aan de voordeelprijs van € 8 per persoon.
AFS-studenten zoeken gastgezin
Eind augustus komen zo’n tweehonderd jongeren van over de hele wereld naar Vlaanderen op uitwisseling via AFS. Ze verblijven een jaar in een gastgezin, gaan hier naar school en leren onze cultuur in al haar aspecten kennen. Voor de regio Kempen zoekt AFS zestien gastgezinnen die deze uitdaging willen aangaan.
nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten
De nieuwe wetgeving rond geluidsnormen verplicht organisatoren van fuiven en festivals om vanaf 2013 het geluid op hun evenement te monitoren, bezoekers te informeren over het geluidsrisico en oordopjes ter beschikking te stellen. Op 8 maart kan al wie dit wenst hierover een informatiesessie bijwonen in het Provinciehuis in Antwerpen.
vanaf mei een gft+-container met chip
Elke Zoerselaar geeft jaarlijks zo’n 71 kilogram groente-, fruit- en tuinafval mee met de huis-aan-huisophaling. Voor heel onze gemeente betekent dat een jaarlijks totaal van 1.512 ton! Het meest ideale zou zijn dat iedereen thuis composteert en zijn eigen afval verwerkt. Anderen gebruiken hun container en betalen nu per lediging door een label aan de container te hangen. We willen nu nog een stap verder gaan in het principe ‘de vervuiler betaalt’. De bestaande groene containers maken namelijk plaats voor ‘slimme’ containers die heel precies weten hoeveel gft+ u aanbiedt.
vervanging borden bebouwde kom
Het is u mogelijk al opgevallen: de oude, vertrouwde borden die de bebouwde kom of agglomeratie aanduiden, maken stap voor stap plaats voor nieuwe. Onze dienst onderhoud infrastructuur geeft zo gehoor aan een koninklijk besluit dat uiterlijk op 1 juni 2015 moet uitgevoerd zijn.
voorkom dierenleed en kattenoverlast
Wist u dat een kattin tot achttien kittens op één jaar kan voortbrengen? En dat elke kitten zich na vijf à zes maanden weer kan voortplanten? Reken maar eens uit hoeveel kleine katjes u dan na één jaar thuis hebt rondlopen. Op zich zijn kittens leuk, lief en schattig, maar omwille van het overaanbod wordt het vaak heel moeilijk om een nieuwe thuis voor ze te vinden. Hierdoor worden veel jonge dieren gedumpt in de vrije natuur, waar ze een gedwongen zwerversbestaan leiden.
onbezorgd buiten spelen in een speelstraat
Waar is de tijd gebleven dat u als ouder uw kinderen onbezorgd op straat kon laten voetballen, touwtjespringen ... zonder schrik te moeten hebben voor het ‘verkeersgeweld’? Wel, het gemeentebestuur wilt u - en vooral uw kinderen - de kans geven om terug vrijuit buiten te kunnen spelen. U kunt namelijk zelf de vraag stellen om van uw straat - tijdens de zomermaanden - een speelstraat te maken.
Zoersel eindelijk op de archeologische kaart
Een zestal urnen uit aardewerk en verscheidene grafmonumenten die dateren van +- 750 jaar vóór Christus. Dat is het opmerkelijke resultaat van een archeologisch onderzoek dat eind vorig jaar werd uitgevoerd op een braakliggend terrein ingesloten tussen de Oostmallebaan, Graffendonk en Salphensebaan. "Dankzij deze vondsten staat Zoersel nu eindelijk écht op de archeologische kaart", aldus Zoerselaar Rik Verbeeck, die als lid van de Heemkundige Kring Zoersel nauw betrokken was bij de opgravingen.
stripfietsroute onder meer door Zoersel
Kiekeboe, Suske en Wiske, De Rode Ridder… Eén voor één vormen deze stripfiguren en hun verhalen de rode draad van een fonkelnieuwe stripfietsroute die vanaf volgend jaar de Antwerpse Noorderkempen zal doorkruisen. Uiteraard mocht ook Zoersel, met ‘haar’ Kiekeboes, hierbij niet ontbreken. De stripfietsroute komt er naar aanleiding van de honderdste geboorteverjaardag van Suske en Wiske-tekenaar Willy Vandersteen (1913-1990). Een verjaardag die de gemeente Kalmthout niet onopgemerkt wilde voorbij laten gaan. Er werd dan ook besloten een belevenisvolle fietstocht uit te stippelen.
een goed onderhouden verwarmingsinstallatie kan uw leven redden
Met de temperaturen van de afgelopen twee weken was u ongetwijfeld heel blij dat u kon rekenen op uw centrale verwarming. Efficiënt verwarmen, met een verwarmingstoestel dat altijd paraat staat wanneer u dat wilt, kost weinig moeite. Een regelmatig onderhoud en een juiste afstelling van uw installatie zijn daarbij wel van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 20% van de Vlaamse bevolking zijn toestel niet laat keuren of onderhouden. Vooral in de leeftijdsklasse 18-34 jaar zou dat een probleem zijn. Speciaal voor deze leeftijdscategorie, sommen wij graag kort op wat het belang is van zo’n regelmatig onderhoud.
Zoersel strijdt om titel 'hernieuwbare energiekampioen'
Nog tot 29 februari strijden heel wat Belgische gemeenten, waaronder Zoersel, om de titel van (hernieuwbare) energiekampioen. De wedstrijd, georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu en APERe vzw, bestaat eruit zoveel mogelijk punten te verdienen, onder meer via úw stem.
opwaardering kern Zoerseldorp
In het kader van de herinrichting van Zoerseldorp wil de gemeente Zoersel heel wat gebouwen voor gemeenschapsvoorzieningen vernieuwen of oprichten. Eveneens wordt ruimte voorzien voor de realisatie van woonprojecten en commerciële ruimten. Op 31 januari 2012 keurde de gemeenteraad de kaderovereenkomst met betrekking tot dit PPS-project goed.
GRUP erfgoedlandschap 'abdij van Westmalle'
Om de toekomst van het erfgoedlandschap rond de abdij van Westmalle te beschermen, heeft de Vlaamse overheid een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (kortweg GRUP) opgesteld. Het gaat hier over het gebied van de Antwerpsesteenweg (Malle) tot aan de Waterstraat/Raymond Delbekestraat (Schilde/Zoersel). Voor grondgebied Zoersel maakt het Molenbos, het kerkhof van Sint-Antonius en domein De Welvaert deel uit van dit GRUP.
Zoersel en Malle kanten zich tegen komst luchthaven
Een lighttrain-lijn dwars door de Voorkempen. Dat is één van de voorstellen die de actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos begin deze week naar voren schoven tijdens de presentatie van hun verkiezingscampagne.
jeugdraad zoekt nieuwe spreekbuis
Vang je soms tips of voorstellen op om onze gemeente kind- of jeugdvriendelijker te maken? Voel je je begaan met de kinderen en jongeren in onze gemeente? Wil jij hen vertegenwoordigen en hun stem laten horen bij het gemeentebestuur? Wil jij mee het Zoerselse jeugdbeleid uitstippelen, stimuleren en verbeteren? Dan ben jij mogelijk de persoon waarnaar onze jeugdraad op zoek is.
Vlaanderen vernieuwt haar premieaanbod
De beste manier om uw energiefactuur onder controle te houden, is door energie te besparen. Om dit te bereiken, voorziet de Vlaamse overheid in energiepremies. Die zijn sinds eind 2011 grondig gewijzigd, maar er blijven nog steeds heel wat energiepremies behouden in 2012. Het is nog altijd interessant om te investeren in energiebesparing, zowel voor uw portemonnee als voor het leefmilieu.
vergeet de Kids-ID niet
Gaat u tijdens de krokus- of paasvakantie op zoek naar de zon? Of wilt u elders gaan genieten van de koude en de sneeuw? Denk er dan aan dat ook uw kinderen (jonger dan 12 jaar) een geldig reisdocument nodig hebben als u naar het buitenland reist. Zo’n Kids-ID kost drie euro, is drie jaar geldig en moet minstens veertien dagen voor vertrek aangevraagd worden in ons administratief centrum of in één van de antennes.
nieuws uit de gemeenteraad
Omdat de vraag naar betaalbare bouwgronden zo groot blijft, besliste het gemeentebestuur om - na de eerste fase van verkaveling ‘het Klooster’ - ook fase twee van dit project versneld te realiseren. Zo worden nog eens 22 kavels aangeboden. De gemeenteraad keurde afgelopen dinsdag de bijzondere verkoopswaarden die van toepassing zijn op de bouwgronden in dit projectgebied goed.
horeca Zoersel blijft scoren
Opnieuw juichen we voor horeca Zoersel! In de ‘Horeca Awards 2011-2012’ is niet alleen opnieuw het Waterhuis genomineerd bij de beste restaurants, maar valt ook traiteur service Sigrid in de prijzen.
guur winterweer: wat u altijd al wilde weten
Het belooft de komende dagen nog bijzonder koud te worden. Nachtelijke temperaturen van -10 graden zijn geen uitzondering en dat heeft zo zijn gevolgen. U vraagt zich mogelijk af of de mazout in uw mazouttank kan bevriezen? En hoe een aardappel u kan helpen in de strijd tegen het ijs? Deredactie.be geeft u de antwoorden!
geowacht is nieuwe regeling voor wachtdienst apothekers
Hebt u ’s nachts of in het weekend een apotheker nodig? Dan moet u rekening houden met een aantal wijzigingen. Het telefoonnummer voor de wachtdienst is veranderd en de nachtdiensten zullen niet meer uithangen bij elke apotheker. “Dit is niet alleen om veiligheidsredenen, maar ook om vergissingen zoveel mogelijk te vermijden”, aldus de wachtdienst.
hinder bij afvalophaling omwille van winterprik?
Deze week zal het kwik amper boven het vriespunt uitkomen. Deze koude temperaturen kunnen problemen veroorzaken bij de inzameling van het afval. Intercommunale IGEAN en de gemeente doen samen met de ophaler al wat mogelijk is om de problemen tot een minimum te beperken.
hinder bij afvalophaling omwille van staking?
Normaalgezien wordt vandaag, maandag 30 januari, in Zoersel en Sint-Antonius restafval en pmd opgehaald. Intercommunale IGEAN verwacht echter hinder bij die ophaling. De ophaler zal dit dinsdag maximaal trachten op te lossen.
gemeente en jongeren gaan voor brandveilige jeugdlokalen
De gemeentelijke technische dienst is druk in de weer met het plaatsen van brandpreventiematerialen in de jeugdlokalen. Pictogrammen, noodverlichting, branddekens, rookdetectoren en CO-melders krijgen allemaal een plaats.
sportinfrastructuur Achterstraat bijna klaar
Goed nieuws voor de fervente sporters! De nieuwe sporthal in de Achterstraat is zo goed als af. Volleybalploeg VOC Amigos heeft de grote sporthal al in gebruik genomen. De turn- en danszalen zijn bijna klaar.
de bibliotheek onder stroom: gedichtendag 2012
Op zaterdagvoormiddag 28 januari heeft de bib een unieke ontmoeting gepland. Zowel woord- als beeldende kunstenaars staan klaar op de ‘Gedichtendag 2012’. Het thema van dit jaar is, u raadt het al, stroom. Stroom is ritme, een vloeiende en ongrijpbare beweging van A naar B, dankzij een teveel aan de ene of een tekort aan de andere kant. Stromen kunnen uit woorden bestaan, uit lading, gedachten, uit informatie, stoffen of dingen. ‘Stroom’ is er altijd en overal. Poëzie en beeldende kunst laven zich aan al deze stromen. Stroom inspireert. Alles stroomt ...
politie en gemeente treden op tegen overlast
De lokale politie Voorkempen gaat dit jaar, op vraag van de vier gemeenten van de zone, extra aandacht besteden aan inbreuken en overlast, zoals sluikstorten, vandalisme, overlast door dieren, zwerfvuil, enzovoort. Via verscherpte controles en door te werken rond bepaalde actiepunten, willen gemeente en politiezone de overlast - die ook omschreven staat in het Gemeentelijk Administratief Sanctiereglement (GAS-reglement) - beperken.
Zoerselse bij laatste tien in finale ING Thesis Award
ING België lanceerde vorig jaar de tweede editie van de ING Thesis Award. De wedstrijd leverde tien finalisten op, onder wie de 27-jarige Sofie Laureyssens uit Zoersel. Vrijdag 13 januari werd bekendgemaakt welke Nederlandstalige en welke Franstalige finalist met 2.500 euro naar huis mocht gaan. "Spijtig genoeg heb ik niet gewonnen", vertelt Sofie, "maar ik heb wel een hele goede review gekregen van de jury, en daar bovenop nog een mooie som van 250 euro."
en de winnaar is...
en de winnaar is... 20/01/2012
Al 35 jaar lang zet de Heemkundige Kring Zoersel zich in om onze Zoerselse geschiedenis, de volksaard, de plaatselijke cultuur en gebruiken te bestuderen, te bewaren, bekend te maken, te doen waarderen, enzovoort. Dat maakt van hen dan ook de terechte winnaar van de cultuurprijs 2011, een initiatief van het gemeentebestuur en de culturele raad. Samen met de andere voorgedragen kandidaten - de Landelijke gilde Zoersel, folkgroep Sakura en de programmatiewerkgroep De Bijl - werden zij afgelopen zondag eens flink in de bloemetjes gezet.
opendeurdag in nieuwbouw van pz Bethaniënhuis
De psychiatrische spoedopname, het onthaal voor heel het psychiatrisch ziekenhuis en vier zorgeenheden voor rehabilitatiepatiënten. Dit alles vindt vanaf volgende week zijn vaste stek in de nieuwbouw van het psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis. Wie benieuwd is, kan er morgen - zaterdag 21 januari - eens een kijkje gaan nemen.
vacature de Bijl
vacature de Bijl 19/01/2012
Bent u vertrouwd met beeldende kunsten en hebt u de mogelijkheid contacten te leggen binnen deze sector? Kunt u realistische voorstellen formuleren betreffende de programmatie van tentoonstellingen, films, concerten, lezingen, en bent u bereid mee te helpen met de praktische en inhoudelijke uitwerking ervan? Beschikt u over de nodige kennis om tentoonstellingsaanvragen te selecteren en atelierbezoeken af te leggen? Kunt u zich tot slot één keer per maand vrij maken om te vergaderen?
complimentenfuif voor senioren in de Toverfluit
Bekijk hier de fotoreportage.
De actie ‘fit in je hoofd, goed in je vel’ wil jong en oud aan de hand van tien stappen ertoe aanzetten zich goed te voelen. Twee van die stappen zijn ‘beweeg’ en ‘probeer eens iets nieuws’. Die twee gecombineerd mondden uit in een dansnamiddag voor senioren in de Toverfluit, en dit op vrijdag 20 januari om 13.30 uur.
werken aan bomen in Eikenlaan binnenkort van start
De Eikenlaan wordt geflankeerd door Amerikaanse en inlandse eiken. Omdat een aantal van deze eiken een slechte conditie vertonen, besloot het gemeentebestuur om een vitaliteitsonderzoek te laten uitvoeren door de gespecialiseerde firma Tree Compass, met de nadruk op het garanderen van de veiligheid langsheen deze drukke verbindingsweg. Uit het onderzoek blijkt dat enkele bomen in zeer slechte conditie zijn en moeten gerooid worden. De andere bomen krijgen een grondige onderhoudssnoei. De werken gaan van start op dinsdag 17 januari.
2012 Consciencejaar in Zoersel
Met zijn Millennium-trilogie schreef de Zweedse auteur Stieg Larsson een ongekende bestsellerreeks. Voor velen zijn de Millennium-boeken dé aanleiding om te gaan lezen en de fantasie de vrije loop te laten. Op 3 december 1812 werd in Antwerpen de Stieg Larsson van zijn tijd geboren: Hendrik Conscience, "de man die zijn volk leerde lezen". Dit jaar herdenken we zijn tweehonderdste geboortejaar, een gebeurtenis die we niet zomaar willen laten voorbijgaan.
de Bijl en de Kapel draaien op volle toeren
Cultuurhuis de Bijl en de Kapel bieden u de komende maanden opnieuw een diverse waaier van culturele activiteiten aan. De Bijl focust daarbij, nog meer dan anders, op tentoonstellingen, film en lezingen. De Kapel, die een grotere capaciteit heeft, biedt u tal van podiumactiviteiten, georganiseerd door de cultuurdienst en verschillende verenigingen. Tijdens al deze evenementen kunt u, met een glaasje in de hand, gezellig napraten met cultuurminnend Zoersel.
hou omwille van de veiligheid uw berm vrij
Is het u ook al overkomen? U gaat wandelen met uw hond of u brengt uw kleuter te voet naar school en halverwege struikelt u over een steen in het midden van de berm. Heel wat inwoners plaatsen stenen, paaltjes, struiken of andere obstakels op de berm tussen hun voortuin en de rijweg om zo de berm voor hun perceel te beschermen tegen verkeer dat erover rijdt. Dit is echter wettelijk verboden.
zorg in donkere uren
zorg in donkere uren 11/01/2012
"Mijn moeder woont sinds enkele maanden bij ons in. Het was voor haar niet meer haalbaar om alleen te wonen. Mijn man en ik zorgen nu met plezier voor haar. Maar als we bijvoorbeeld samen naar een avondfeest moeten, durven we haar eigenlijk niet goed meer alleen laten." In zo’n situaties zorgt Nachtzorg ervoor dat men toch met een gerust hart kan vertrekken.
smoorverliefd op een nette buurt
Sigarettenpeuken, drankflessen, lege blikjes, kartonnen dozen … Afval in de bermen is voor velen onder u ongetwijfeld een bron van ergernis, en zeker wanneer het uw eigen straat of buurt ontsiert. Daarom is het in Zoersel menens en zeggen we "neen" tegen het zwerfvuil. Met een frisse, nieuwe campagne én uw hulp willen we deze ergernis aanpakken. Noteer zondag 25 maart alvast in uw agenda!
oplossing mobiliteitsknoop Noorderkempen
Het verkeer en de leefbaarheid in het gebied tussen de E19 en de E34 vormen de komende jaren een grote uitdaging. De provincie Antwerpen zocht daarom samen met de betrokken gemeenten naar een oplossing. De gebiedsgerichte visie die zo ontstond is uniek in Vlaanderen. Een betrouwbaar wegennet, gescheiden voor vrachtverkeer, aandacht voor openbaar vervoer én open ruimten, dat zijn de speerpunten die vorige maand door veertien gemeenten, waaronder Zoersel, werden goedgekeurd.
voorwaarden afwezigheidstoezicht gewijzigd
Hebt u uw wintervakantie nog te goed of trekt u er binnenkort tijdens de krokus- of paasvakantie op uit? Dan kunt u als u dat wenst aan de politie vragen om een oogje in het zeil te houden bij u thuis. Via een rondgang controleert de politie op verschillende tijdstippen of alles in orde is rond uw woning. Deze dienstverlening is volledig gratis, en bovendien niet nieuw. Sinds 1 januari zijn er echter een aantal voorwaarden gewijzigd.
Euro-Children op zoek naar Vlaamse gastgezinnen
Elk jaar zorgt Euro-Children ervoor dat heel wat kinderen uit probleemgebieden in Europa op vakantie kunnen komen bij Vlaamse gastgezinnen. Dat is ook dit jaar niet anders. In totaal verwelkomen ze zo’n 120 kinderen, waarvan veertig die voor de eerste keer komen. Voor hen is men nog volop op zoek naar nieuwe gastgezinnen.
nieuwjaarke zoete
nieuwjaarke zoete 28/12/2011
‘Bim bam bom, ’t jaar is om!’ ‘Oud jaar, nieuw jaar, ‘k wens u een zalig Nieuwjaar!’ Enkele deuntjes die de kinderen op 31 december traditioneel aan uw deur komen zingen. Elk jaar gaan zangertjes op pad om u het allerbeste voor het volgende jaar toe te zingen. In ruil voor hun wensen, ontvangen ze graag iets lekkers of een centje.
vuurwerk nachtmerrie voor uw viervoeter
‘Ooooohhhh…’ is de verwonderde zucht die u op 31 december om middernacht na enkele knallen hoort. Maar niet voor iedereen is dat een zucht van blijdschap. Vuurwerk kan ook heel wat ellende met zich mee brengen. Brandende vuurpijlen die op uw dak of dat van uw buur belanden, brandwonden, dieren die losbreken van angst … Is uw hond ook bang of agressief bij vuurwerk en knallen? Dan is dat niet verwonderlijk!
Stan en Maria in de wolken
Midden in de nacht klaarstaan als er iemand ziek is, een luisterend oor en toeverlaat zijn in moeilijke momenten, de kinderen uit de buurt altijd even warm ontvangen, de motor zijn van de lokale vereniging voor nierpatiënten, en ga zo maar door. Redenen te over dus voor de mensen van de Wandelweg om hun buren Stan (67) en Maria (64) te nomineren voor ‘bovenste beste buur 2011’. Het gemeentebestuur besloot dan ook om hen deze symbolische titel toe te kennen.
we houden Zoersel groen, door iets aan onze CO2 te doen
De provincie Antwerpen wil tegen 2020 op een duurzame manier een klimaatneutrale organisatie worden. Daarbij wil het provinciebestuur de gemeenten overtuigen om ook inspanningen te leveren voor het klimaat. Zesentwintig gemeentebesturen, waaronder dat van Zoersel, legden zichzelf een goed voornemen op door zich te engageren om in 2020 een klimaatneutrale organisatie te worden. Reeds tien van hen ondertekenden dinsdag op het provinciehuis de engagementsverklaring - Zoersel was er daar één van.