A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2011
nieuwjaarke zoete
nieuwjaarke zoete 28/12/2011
‘Bim bam bom, ’t jaar is om!’ ‘Oud jaar, nieuw jaar, ‘k wens u een zalig Nieuwjaar!’ Enkele deuntjes die de kinderen op 31 december traditioneel aan uw deur komen zingen. Elk jaar gaan zangertjes op pad om u het allerbeste voor het volgende jaar toe te zingen. In ruil voor hun wensen, ontvangen ze graag iets lekkers of een centje.
vuurwerk nachtmerrie voor uw viervoeter
‘Ooooohhhh…’ is de verwonderde zucht die u op 31 december om middernacht na enkele knallen hoort. Maar niet voor iedereen is dat een zucht van blijdschap. Vuurwerk kan ook heel wat ellende met zich mee brengen. Brandende vuurpijlen die op uw dak of dat van uw buur belanden, brandwonden, dieren die losbreken van angst … Is uw hond ook bang of agressief bij vuurwerk en knallen? Dan is dat niet verwonderlijk!
Stan en Maria in de wolken
Midden in de nacht klaarstaan als er iemand ziek is, een luisterend oor en toeverlaat zijn in moeilijke momenten, de kinderen uit de buurt altijd even warm ontvangen, de motor zijn van de lokale vereniging voor nierpatiënten, en ga zo maar door. Redenen te over dus voor de mensen van de Wandelweg om hun buren Stan (67) en Maria (64) te nomineren voor ‘bovenste beste buur 2011’. Het gemeentebestuur besloot dan ook om hen deze symbolische titel toe te kennen.
we houden Zoersel groen, door iets aan onze CO2 te doen
De provincie Antwerpen wil tegen 2020 op een duurzame manier een klimaatneutrale organisatie worden. Daarbij wil het provinciebestuur de gemeenten overtuigen om ook inspanningen te leveren voor het klimaat. Zesentwintig gemeentebesturen, waaronder dat van Zoersel, legden zichzelf een goed voornemen op door zich te engageren om in 2020 een klimaatneutrale organisatie te worden. Reeds tien van hen ondertekenden dinsdag op het provinciehuis de engagementsverklaring - Zoersel was er daar één van.
nieuws uit de gemeenteraad
Vanaf begin januari hanteert de bib in Zoersel nieuwe openingsuren, meer bepaald op donderdag. Dat werd afgelopen dinsdag goedgekeurd op de gemeenteraad. Nieuw is dat u er vanaf dan ook in de voormiddag, van 9.30 tot 12.30 uur, terechtkunt. Aansluitend kunt u rustig een krant of tijdschrift lezen in het leescafé. Mensen met een computerprobleem kunnen op hetzelfde moment terecht bij digidak.
kerstspel Einhoven in nieuw kleedje
Zoersel zou Zoersel niet zijn zonder het kerstspel op Einhoven tijdens de eindejaarsperiode. Tradities zijn er om in ere te houden… Voor deze jaargang zijn de initiatiefnemers blij dat ze u kunnen ontvangen in een vernieuwde omgeving. Na de nodige voorbereidingen heeft de Landelijke Gilde Zoersel de voorbije maanden de bestaande kerststal op Einhoven grondig gerenoveerd.
Zoerselse evenementen ten voordele van Music for Life
Vorig weekend kon u op onze kerstmarkt smullen van heerlijke hamburgers voor het goede doel. De medewerkers van gemeente en ocmw Zoersel haalden er namelijk hun beste ‘bakkunsten’ boven ten voordele van Music for Life. Via deze weg willen we alle hamburgerliefhebbers onder u bedanken voor uw gulle ‘honger’, want dankzij u werd onze actie een succes! Organiseert u zelf - of uw vereniging, wijkcomité, jeugdbeweging … - ook een actie ten voordele van Music for Life, dan mag u ons dit altijd laten weten.
feesten op de bus
feesten op de bus 16/12/2011
Binnen twee weken is het al weer zo ver! Dan stappen we met een rugzak vol goede voornemens 2012 in. Drinkt u graag een glaasje om deze overgang te vieren, dan staan De Lijn en de Responsible Young Drivers met plezier voor u klaar! Haal uw gratis feestbusticket vooraf af in het administratief centrum of in één van onze antennes. Zij zijn daar nu reeds beschikbaar.
SAVE-bord aan Driesheide
Op 11 december 2010 eiste een zwaar verkeersongeval in de Driesheide het leven van drie jongemannen: Kevin Buschop (19 jaar), Stefan Demuynck (21 jaar) en Steve Spaenjers (19 jaar). Een nacht waarin alles veranderde voor de familie en vrienden van deze jonge kerels. Vorige week zondag, precies een jaar later, herdachten de ouders, broers en zussen, families, vrienden en de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen dit tragisch incident.
ontdek de smaak van de 'Pure Kempen'
Wilt u zich laten verrassen door heel wat uiteenlopende, culinaire verwennerijen - bereid met producten uit eigen streek? Wilt u kennismaken met deze (h)eerlijke producten, met liefde en vakmanschap gemaakt? Dan kunt u deze maand nog de smaak van de Antwerpse Kempen ontdekken tijdens het Pure Kempen-project.
het cadeau van uw leven: een rookmelder
Moet u ook een lijstje maken met geschenken die u graag onder de kerstboom wilt? Of hebt u geen inspiratie om iets te kopen voor de persoon wiens naam u hebt getrokken? Dan is een rookmelder een goed idee. Wist u dat u met dit kleine dingetje dubbel zoveel kans hebt om een woningbrand te overleven? En met 10.000 branden per jaar in België is dat geen overbodige luxe!
tips voor uw geschenkenlijstje
Heeft iedereen in uw omgeving al een rookmelder, dan zijn de Zoerselse geschenkcheque en -doos ongetwijfeld twee goede alternatieven.
begrafenisplechtigheid Gilbert Strijbos
Morgen, zaterdag 10 december om 10 uur, vindt aan de brandweerkazerne van Zoersel de begrafenisplechtigheid plaats van brandweerman en gemeentelijk arbeider Gilbert Strijbos (50). Gilbert kwam vorige week tijdens een interventie om het leven.
diploma 'Doezelbosgids' voor cliënten Monnikenheide
'Doezelen, wat moet ik me daarbij voorstellen?’, hoor ik u denken. Wel, doezelen is een combinatie van doen en snoezelen. Om dat in een natuurrijke en uitnodigende omgeving te kunnen doen, richtte Monnikenheide twee jaar geleden het Doezelbos in. Vijf cliënten van Huize Monnikenheide, meer bepaald Karen, Quan, Dominique, Nico en Sophie, hebben intussen de cursus voor Doezelbosgids met succes afgerond.
geef zakkenrollers geen kans
Heel wat mensen hebben al aan den lijve ondervonden dat je op heel uiteenlopende plaatsen bestolen kan worden. Vooral plaatsen waar heel wat mensen samenkomen, zijn door dieven zeer gegeerd. Denken we bijvoorbeeld aan treinstations, waar ze handig gebruikmaken van de onoplettendheid van de reizigers. En daar is de NMBS zich ook van bewust. Daarom lanceren zij volgende week, samen met Binnenlandse Zaken, een actie om de zakkenrollers een halt toe te roepen.
UIT in Zoersel
UIT in Zoersel 05/12/2011
Hebt u zin in een danscursus? Wilt u weten welke tentoonstelling u in de Bijl kunt bezoeken? Benieuwd wie er op het podium in de Kapel staat? Op zoek naar interessante toeristische weetjes? Het antwoord vindt u voortaan op ‘UIT in Zoersel’.
zet uw kerstmuts alvast op
Noteer 10 en 11 december alvast met stip in uw agenda. Dat weekend vindt namelijk onze jaarlijkse cadeau- en kerstmarkt plaats in en rond het administratief centrum Zoersel en PVT De Landhuizen. Ook tijdens deze vijftiende editie kunt u hier terecht voor een gezellige babbel met vrienden en familie, een glaasje jenever of glühwein met lekkere hapjes, optredens, kinderanimatie, kraampjes met 101 geschenken, kerstbomenverkoop, en nog veel meer ...
Zoersel aangeslagen door overlijden brandweerman/arbeider
Met veel ongeloof vernamen wij gisteravond dat brandweerman en gemeentelijk arbeider Gilbert Strijbos (50) tijdens een interventie om het leven kwam. Gilbert stond, zoals zo vaak, als eerste klaar om een lek aan het kasteel van Halle te dichten, maar kwam daarbij jammerlijk ten val.
een vroeg kerstcadeau voor het goede doel
Donderdagavond mochten drie goede doelen een mooi geldbedrag mee naar huis nemen. Net als andere jaren schonken de mannen van Survival Trophy Voorkempen de opbrengst van hun activiteiten - meer bepaald de mountainbikewedstrijd 'de 6 uur van Halle' en de stratenloop in Halle - namelijk aan het goede doel. Die opbrengst bereikte dit jaar bovendien een record van maar liefst 9.000 euro!
vecht mee voor de mensenrechten
De avonden worden donkerder en killer. Hier en daar een kaarsje in huis kan dan best gezellig zijn. Vanaf maandag kunt u in het administratief centrum en in onze antennes in Halle en Zoersel kaarsen van Amnesty International kopen. Met die kleine bijdrage zet u heel wat in beweging. Samen met duizenden activisten wereldwijd maakt dat voor individuele slachtoffers het verschil tussen vrijheid en onderdrukking.
kraak de kluis
kraak de kluis 30/11/2011
Tienduizend euro aan waardebons. Dat zou wel een erg mooi eindejaarsgeschenk zijn, niet? Wel, als u deelneemt aan de eindejaarsactie van de middenstand van Sint-Antonius, maakt u kans op die 10.000 euro in waardebons!
bescherm uw watermeter tegen de kou
Om de haverklap sneuvelt er weer een meteorologisch record. Wie weet hoe koud de komende wintermaanden zullen zijn? Neem in ieder geval het zekere voor het onzekere en sluit bij strenge vorst waterleidingen tegen een koude buitenmuur en in de kruipruimte af en laat ze leeglopen. Vergeet ook eventuele leidingen op zolder en buitenkranen niet.
probleem tijdens uw trip?
De provincie Antwerpen telt duizenden kilometers recreatieve wandel- en fietsroutes. Het onderhoud ervan vergt heel wat inspanningen. Om dit te bewerkstelligen werd begin dit jaar het project ‘Routedokter’ opgestart, een pilootproject in Vlaanderen. Dit project bestaat erin dat het onderhoud van die wandel- en fietsroutes gedelegeerd wordt naar de sociale economie.
de gevaren van makkelijke kredieten
Een mooie auto, een eigen huis, minstens één vakantie per jaar, een gsm, internet … Steeds meer gezinnen doen voor deze aankopen beroep op een makkelijk te verkrijgen krediet. Jammer genoeg geraken er ook meer en meer mensen hierdoor in de problemen omdat ze dit alles niet meer kunnen afbetalen. Naar jaarlijkse gewoonte organiseren enkele verenigingen en verbruikersorganisaties een ‘Dag zonder krediet’ en dit op de laatste zaterdag van november - niet toevallig vlak voor de feestdagen.
fuiven doe je zo!
fuiven doe je zo!  25/11/2011
Bal Marginal, het Aspibal, het Grote Bosgebeuren, de KLJ-oudejaarsnachtfuif, de Sint-Teunisfeesten, de Nacht van de Long Man … en zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan. Onze 3.000 Zoerselse jongeren krijgen geregeld de kans om in onze gemeente te gaan dansen en eens goed uit de bol te gaan op uiteenlopende fuiven en feestjes van Zoerselse verenigingen. Maar hoe organiseer je een fuif? Dat kom je te weten in onze ‘fuifgids’.
Baron de Caters nodigt u uit in zijn kasteel
Het wordt gevoelig frisser buiten. Ideaal weer dus om uw sjaal en winterjas uit de kast te nemen en een frisse neus te halen tijdens één van de vijf winterwandelingen in het Land van Playsantiën. Het startschot wordt gegeven op zondag 27 november aan het kasteel van Halle. Baron de Caters nodigt u uit voor een mooie wandeling (zo’n 8 km) in het gebied tussen het Vrieselhof en het Hallehof, vergezeld van enkele pakkende sagen en legendes uit de streek en lekkere streekhapjes en -drankjes.
nieuws uit de gemeenteraad
Vanaf 1 januari 2012 betaalt de Vlaamse overheid enkel nog subsidiedossiers voor groendaken van particulieren terug. Dit betekent dat bedrijven, instellingen en verenigingen, wat deze subsidie betreft, vanaf dan uit de boot vallen. Let wel, verenigingen kunnen wel nog een subsidie voor een groendak aanvragen via het gemeentelijk subsidiereglement ‘energiebesparende werken aan verenigingslokalen’.
aanleg omleidingsweg gepland voor 2013
De omleidingsweg rond Zoersel moet de dorpskern weer leefbaar en verkeersveiliger maken. Dat kan alleen als er ook een aansluiting komt tussen deze omleidingsweg (N14) en het bedrijventerrein de Schaaf - Delften in Malle. In antwoord op een parlementaire vraag bevestigde Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits dat de studie naar de ontsluiting van het bedrijventerrein en de verbinding van de omleidingsweg tot op de N12 begin 2012 zal worden opgestart. De effectieve aansluiting is gepland in 2014.
stripuitleningen in stijgende lijn
Het stripverhaal verovert momenteel niet enkel Hollywood met de Smurfen en Kuifje. Ook in Zoersel blijkt het beeldverhaal aan een opmars bezig. In juni 2011 schonk Stripbibliotheek Flater heel haar collectie aan de openbare bibliotheek. De daaropvolgende maanden zijn er bijna dubbel zoveel stripverhalen in de bibliotheek uitgeleend. Op vier maanden tijd ontleenden jong én oud zo'n 4.600 strips. Dat zijn er dus meer dan 1.000 per maand!
openbaar onderzoek natuurinrichtingsproject Zoerselbos
Het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij hebben een eerste reeks maatregelen uitgewerkt in het kader van het natuurinrichtingsproject Zoerselbos. Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege gaf reeds haar zegen over deze eerste set aan maatregelen. In dit eerste uitvoeringsplan ligt het zwaartepunt van de werken in het westelijke deel van het Zoerselbos, op gronden in eigendom bij het Agentschap voor Natuur en Bos of op het openbaar domein. We sommen een aantal geplande maatregelen voor u op.
gratis op reis dankzij uw verkeerskennis
Het is weer zover, u kunt uw kennis over verkeer en mobiliteit testen via de Grote Verkeersquiz! De hele maand november loopt een sensibiliserende campagne via www.degroteverkeersquiz.be. U kunt online uw kennis testen en net zoals vorig jaar mooie prijzen winnen.
leren overleven - project noodschool
Onderwijs is een universeel basisrecht. 67 miljoen kinderen in de wereld gaan echter niet naar school. Meer dan de helft daarvan leeft in noodsituaties, veroorzaakt door oorlogen of natuurrampen.
papieren nakijken
papieren nakijken 15/11/2011
Wist u dat u voortaan de geldigheid van het inschrijvingsbewijs van een voertuig kunt controleren? Dus vooraleer u een tweedehandswagen koopt, kunt u eerst het inschrijvingsbewijs nakijken.
wijziging energiepremies
Uw huis tijdens de wintermaanden lekker verwarmen én uw energiefactuur toch onder controle houden? Het kan! Isoleren is daartoe de goedkoopste en gemakkelijkste manier. Als extra stimulans om te isoleren, wordt het premiestelsel binnenkort nog doeltreffender gemaakt.
zorgt u voor Parkplezier?
Voor de volgende editie van Parkplezier wil het gemeentebestuur iedereen die daar zin in heeft, de kans bieden om dit te organiseren. Hebt u dus zin om voor het nodige jolijt te zorgen tijdens zwoele zomeravonden in het park van Halle en beschikt u over het nodige organisatietalent? Dan kunt u zich kandidaat stellen.
11 november, een dag van herdenken
Wereldoorlog I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld: Europa verloor zijn wereldheerschappij. Het was ook een diepe val in de beschaving. Het was de eerste barst in het blazoen van de moderniteit en de vooruitgang van de negentiende eeuw en een voorbode van de verschrikkingen van Auschwitz en Hiroshima. Veel gebeurtenissen van vandaag hebben hun oorsprong in ’14-’18. We willen dan ook de wapenstilstand en dus het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken.
25 jaar Teuntje
25 jaar Teuntje 07/11/2011
Op 12 november 1986 opende het gemeentelijk kinderdagverblijf Teuntje zijn deuren in de Achterstraat. Vandaag, 25 jaar na de oprichting, blijft het occasionele aspect van de opvang behouden. Maar Teuntje speelt ook in op nieuwe behoeften van ouders.
laat uw poen spetteren en win de pot
De spetterpoen in de wc-pot in het administratief centrum gaat integraal naar de actie van Music For Life. Zij strijden dit jaar tegen diarree, één van de meest voorkomende doodsoorzaken in ontwikkelingslanden. Elke spetter in centjes telt. Ook in de antennes, de bibliotheken en bij enkele handelaars vindt u vanaf maandag een collectebus waarvan de inhoud in de Zoerselse pot gaat.
Zoerselse inwoners hebben goede 'afvalscore'
‘Afval moet zoveel mogelijk voorkomen worden’ en ‘de vervuiler betaalt’. Dat zijn twee belangrijke uitgangspunten in ons Zoersels afvalbeleid. Door beide principes toe te passen, tracht de gemeente de restafvalcijfers naar omlaag te brengen, en dat lukt! Sinds enkele jaren zit Zoersel onder de 100 kg restafval per inwoner, en dat is mooi!
wie fietsen zoekt, die vindt
In november van vorig jaar lanceerde de provincie de website www.gevondenfietsen.be. Alle fietsen die de politie- en gemeentediensten in de provincies Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen (en ook in veel gemeenten daarbuiten) terugvinden, worden met een foto en een beschrijving van hun belangrijkste kenmerken op de website geplaatst. Zo kunt u, als uw fiets ooit werd gestolen, zelf nagaan of uw fiets werd teruggevonden.
jong keukengeweld zoekt jonge genieters
Ben je tussen 18 en 30 jaar jong? Dan kan je nog tot 15 november genieten van een gastronomisch driegangenmenu bij een jonge Vlaamse topchef.
brandweervrouwen centraal in brandweerkalender
Het vrijwillig brandweerkorps van Zoersel bestaat zestig jaar! Al zes decennia lang staan tal van brandweermannen dag en nacht voor u klaar. En dat verdient, in dit jaar van de vrijwilliger, een dikke merci! Wie echter nauwelijks op de voorgrond treden, zijn de vrouwen áchter die brandweerlui. Omwille van hun steun zijn zij, in dit feestjaar, de rode draad door de jaarlijkse brandweerkalender.
project woonzorgcentrum in stroomversnelling
Gemeente en ocmw werken reeds jaren aan de voorbereiding van een nieuw rusthuis op de terreinen tussen de Smissestraat en het Kermisplein. Om voldoende knowhow rond het uitbaten van zo’n instelling in huis te halen, stapten ze samen met de vzw Emmaüs (AZ St.-Jozef Malle, PC Bethanië Zoersel) in de vzw Woon- en zorgcentrum Zoersel. Die vzw kreeg intussen de bevestiging van de Vlaamse overheid dat de investeringssubsidies voor het woonzorgproject zijn toegekend.
pastoor Michielsen neemt afscheid
Pastoor Michielsen, van de parochies in Halle en Sint-Antonius, werd deze week 65. Vanaf 1 november is hij officieel met pensioen. Hét moment dus om eens terug te blikken.
seniorenweek, een week boordevol actie
Van 21 tot en met 25 november is het weer zo ver: dan kunnen alle 55-plussers zich een week lang uitleven tijdens onze seniorenweek.
vijfde fluoactie van start
‘De fluoactie’. Het begint stilaan een begrip te worden in onze regio. Voor de vijfde keer op rij organiseren de gemeenten Malle, Ranst, Schilde, Brecht, Zandhoven en Zoersel, de politiezones Voorkempen en ZaRa in samenwerking met de scholen uit onze regio deze campagne voor meer zichtbaarheid in het verkeer.
stedenband Zoersel - Bohicon een feit
Gisteren, donderdag 20 oktober, werd in het administratief centrum de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Zoersel en het Afrikaanse Bohicon (Benin) ondertekend. Die ondertekening maakt de stedenband, die al een tijdje werd voorbereid, tussen beide gemeenten officieel!
nieuw fietspaadje aan de Smissestraat in Zoersel
Heel wat fietsers en wandelaars gebruiken de twee verbindingspaadjes tussen de Smissestraat en de Kerkstraat in deelgemeente Zoersel. Omwille van de voorbereidingen voor de bouw van het woonzorgcentrum zal er voortaan nog maar één verbindingspad gebruikt kunnen worden. Het paadje dat over het terrein van het woonzorgcentrum - gelegen op het braakliggend terrein tussen de Smissestraat en het Kermisplein - loopt, wordt afgesloten.
stook uw eigen gezondheid niet op
Geniet u er ook zo van om tijdens koudere dagen of na een intensieve herfstwandeling bij de kachel of open haard te zitten? Gebruik uw houtvuur dan zoals het moet want naast een gezellige sfeer, kan het ook heel wat geur- en rookhinder, en luchtvervuiling veroorzaken.
eerste hulp voor leerlingen
Nadert de deadline voor je boekbespreking? Ben je dringend op zoek naar een onderwerp voor een spreekbeurt? Zoek je een plaats om te studeren of af te spreken voor een groepswerk? De bibliotheek biedt redding en kan je huiswerk verlichten.
aanleg veilig fietspad tussen Sint-Antonius en Westmalle
Al wie wel eens met de fiets vanuit Sint-Antonius naar Westmalle rijdt, weet dat dit een gevaarlijk traject is omdat er geen veilig fietspad is. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is daarvan op de hoogte. In juni werd een bestek gepubliceerd voor het opmaken van een studie voor de aanleg van een fietspad op dat traject.
asfaltwegen worden onder handen genomen
Het Zoerselse wegennet krijgt binnenkort op verschillende plaatsen een opknapbeurt. Onder meer de Sporkenlaan, de Einhovensebaan, het Gestelbos, de Lemmekensbaan en een deel van de Zoerselsteenweg, de Jacobslaan en de Kastanjeweg krijgen een nieuwe asfaltlaag.
leef mee!
leef mee!  14/10/2011
Elk jaar nog sterven er te veel mensen een vermijdbare dood, in afwachting van een geschikt orgaan dat hun leven had kunnen redden. Hun gevecht tegen de tijd wordt nog te vaak verloren. Een orgaandonor kan daar verandering in brengen. Hij/zij kan de levenskwaliteit van deze patiënten sterk verbeteren en hun leven draaglijk(er) maken. Het Zoerselse gemeentebestuur roept iedereen op hier eventjes bij stil te staan, én liefst ook actie te ondernemen.
zorgzaam Zoersel in beeld
Dat Zoersel een zorgzame gemeente is, blijkt uit vele voorbeelden. Naast de talloze instellingen die daartoe hun steentje bijdragen, kan de gemeente ook rekenen op duizenden helpende en ondersteunende handen van vrijwilligers. Tijdens dit Europees jaar van de vrijwilliger willen we die zorgende Zoerselaars eens extra in de kijker plaatsen.
'meet & greet' langs negen jeugdhuizen
De actie ‘fit in je hoofd, goed in je vel’ wil jong en oud aan de hand van tien stappen ertoe aanzetten zich goed te voelen. Twee van die stappen zijn ‘probeer eens iets nieuws’ en ‘reken op je vrienden’. Die twee dingen gecombineerd, leverde al snel de ‘meet & greet’-actie van de verschillende jeugdhuizen uit de Voorkempen op.
Landelijke Kinderopvang op zoek naar onthaalouders
Geniet u van het verzorgen en vertroetelen van kleintjes, kunt u rustig en geduldig blijven bij huilende baby’s en ondeugende peuters, beschikt u over voldoende pedagogische kwaliteiten om kinderen op te voeden? Dan bent u mogelijk de persoon waarnaar Landelijke Kinderopvang op zoek is.
bos zonder grenzen
bos zonder grenzen 09/10/2011
Begin dit jaar ging in New York het ‘Internationaal Jaar van de Bossen’ van start. De Verenigde Naties zetten hiermee het bos in de kijker, overal ter wereld en voor alle lagen van de bevolking. Ook tijdens de Week van het Bos, met als slogan dit jaar ‘bos zonder grenzen’, wordt er stilgestaan bij de betekenis van bossen en natuur in ons eigen leven.
armoede is geen kinderspel
Overal ter wereld zijn kinderen de eerste slachtoffers van armoede. In België is dat niet anders: maar liefst één op vijf kinderen groeit op in armoede. Dat is alarmerend, want armoede raakt kinderen in alle aspecten van hun leven. Armoede is geen kinderspel … daarom voert Welzijnszorg campagne.
wie is úw bovenste beste buur?
Eind vorig jaar ging de familie De Cordt - Huygen naar huis met de titel van ‘bovenste beste buur’. Zij stonden enkele jaren geleden hun eigen huis voor een week af aan hun buren, die te kampen hadden met waterschade. Hebt u ook zo’n warme en attente buren, laat het ons weten!
gebruik milieuvriendelijke producten
We winkelen budgetvriendelijk, we kopen kindvriendelijk speelgoed voor onze bengels … maar houden we daarbij rekening met milieuvriendelijke producten? Weet u niet precies wat u daaronder moet verstaan, dan komen volgende tips zeker van pas.
gezondheidsgids gaat nationaal
Rookt u? Eet u dagelijks groenten en fruit? Komt u aan dertig minuten lichaamsbeweging per dag? Dat zijn slechts enkele vragen die aan bod komen in de gezondheidsgids, een hulpmiddel voor uw huisarts om een ‘preventieplan’ op uw maat op te stellen. Een jaar na de lancering van de gezondheidsgids in Malle en Zoersel werd deze opgepikt door de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica.
ervaringen uitwisselen tijdens de babybabbels
Dat onze gemeente een zorgzame gemeente is, blijkt onder meer uit de uiteenlopende bestaande initiatieven om ouders te ondersteunen waar nodig. Vanaf 5 oktober komt daar nog iets bij, meer bepaald ‘de babybabbels’.
dankzij de bib
dankzij de bib 03/10/2011
Thema van de bibliotheekweek - van 15 tot 23 oktober - is dit jaar ‘Dankzij de Bib…’ Tijdens en buiten de openingsuren probeert de bibliotheek iedereen te helpen: klasuitleningen, introducties, boeken aan huis, digidak, lezingen, leessuggesties, enzovoort. Maar wat zijn uw ervaringen met de bib? Vertel het morgen op de markt in Zoersel.
quiz ermee op los
quiz ermee op los 30/09/2011
Bent u een groot quizfanaat? Wilt u meespelen voor het goede doel? Zin in een gezellige avond? Zet dan een groot kruis in uw agenda op vrijdag 21 oktober want die avond organiseert de gemeente haar jaarlijkse quiz. Zo steunt u mee ‘Zoersel-Crucea vzw’ en het ‘Kerstfonds voor 75-plussers’.
François Glorieux viert carrière met jubileumtour
Begin juli werd onze dorpsgenoot, François Glorieux in de bloemetjes gezet voor zijn 55-jarige carrière als pianovirtuoos. In het najaar trekt hij opnieuw met een groot orkest en tal van vrienden naar schouwburgen in binnen- en buitenland. Een betere manier om zijn jubileum te vieren, kunnen we ons niet inbeelden.
politie bevraagt burgers over veiligheid
De lokale politie Voorkempen bevraagt haar inwoners (Brecht, Malle, Schilde en Zoersel) over thema’s rond veiligheid en politiewerking. Op basis van een steekproef ontvangt u in oktober mogelijk zo’n vragenlijst per post.
muziek- en woordacademie zoekt achtjarig talent
Sta je graag op een scène? Is toneel jouw passie? Vertel je graag voor een publiek? In de woordacademie krijg je de kans om echt je ding te doen, te werken aan een eigen project. Kom je helemaal uitleven!
een nieuwe MUG voor AZ Sint-Jozef
In het ziekenhuis hebben ze geen nieuwe insecten, maar wel een nieuw voertuig dat kan worden ingeschakeld bij dringende geneeskundige hulpverlening. De spoedgevallendienst van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef nam afgelopen woensdag een splinternieuw MUG-voertuig in gebruik.
nieuws uit de gemeenteraad
De gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag onze aanvraag voor een ‘gemeentelijke convenant ontwikkelingssamenwerking 2012-2013 met de Vlaamse gemeenschap’ goedgekeurd. Deze aanvraag bevat een strategisch plan voor de volgende twee jaar en een operationeel plan voor 2012.
zwemlessen voor kids
zwemlessen voor kids 23/09/2011
Wilt u ook graag dat uw kleine uk een beetje vertrouwd wordt met en in het water, zodat hij tijdens de vakantie meer kan genieten van waterpret? Of is uw kleuter al zo ver dat hij kan starten met de échte zwemlesjes? Dan bent u mogelijk op maandag 12 september met veel enthousiasme naar het administratief centrum gekomen.
speelse veiligheidsmaand voor leerlingen basisschool
Bezoek aan de brandweerkazerne, dodehoeksimulatie met een vrachtwagen, een uitgestippeld fietsparcours, fietscontroles … Dat zijn maar enkele van de activiteiten die op het programma van de veiligheidsmaand staan. "In samenwerking met onze zes scholen, politie en brandweer organiseren wij om de twee jaar een veiligheidsmaand waarbij de leerlingen spelenderwijs leren hoe ze zich moeten gedragen in het verkeer, waar er brandgevaar schuilt, enzovoort", aldus het gemeentebestuur.
de Zoerselse Kinder- en Jeugdjury zoekt juryleden
Lees je graag? Lees je veel? En wil je graag mee beslissen welk boek een bekroning krijgt? Dan ben jij de persoon die we zoeken! Onze Zoerselse bibliotheek stelt namelijk een kinder- en jeugdjury samen die beslist welk hét jeugdboek van het afgelopen jaar was, en dit voor verschillende leeftijdscategorieën (derde en vierde leerjaar - vijfde en zesde leerjaar - eerste en tweede middelbaar).
voorkom dat u uw GFT-container kwijtspeelt
Is uw gft-container onlangs verdwenen? Dan is de kans groot dat hij bij het ophalen in de vrachtwagen is beland. De ophaler liet ons namelijk weten dat dit, bij de laatste ophaalrondes, meermaals gebeurd is. Oorzaak is meestal een te zwaar geladen container. Het kiepsysteem kan de container nog wel opheffen, maar op het ogenblik dat hij overhelt om geledigd te worden, verliest het systeem zijn grip omwille van het gewicht.
word fan van Zoersel op Facebook
Snel wat foto’s van het feestje van zaterdag op Facebook zetten, een oude schoolkameraad opsnorren via LinkedIn of alles over het Pukkelpopdrama volgen via Twitter … Sociale media. Voor heel wat mensen zijn ze niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Ook gemeente en ocmw Zoersel willen u graag via deze weg up to date houden over de laatste nieuwtjes, evenementen, fotoreportages en interessante info. Vanaf vandaag kunt u ons namelijk op de voet volgen via www.facebook.com/Zoersel.
laat uw auto 'ns thuis
Efficiënt omgaan met energie in de mobiliteitssector. Dat is dit jaar het thema van de Europese Week van de Mobiliteit, die in ruim 2.200 Europese steden plaatsvindt van 16 tot en met 22 september. Ook in Vlaanderen is er dan opnieuw een campagne voor meer duurzame mobiliteit en bewust autogebruik.
samen een toertje lopen ter voorbereiding van de scholenveldloop
Van nature lopen kinderen graag. Als ze buiten spelen, leggen ze vaak heel wat metertjes af. Zo ontwikkelen ze hun natuurlijk loopvermogen. Het is goed om de loopvaardigheid en de uithouding op speelse wijze te blijven aanmoedigen en te onderhouden. Daarom moeten we de kinderen de mogelijkheid geven om samen met hun leeftijdsgenoten te sporten en te spelen, liefst buiten en onder begeleiding. Eén van de initiatieven wat dit betreft is de scholenveldloop.
aan de slag met bladkorven
Na de zomer - die eigenlijk geen échte zomer was - volgt logischerwijze de herfst: binnenkort kleuren de bladeren in alle variaties bruin, rood, geel … En eens ze beginnen te vallen, komen de harken en de bladblazers boven. Hoe u de vallende bladeren van de laanbomen op en langs de openbare weg te lijf gaat, leggen we u via deze weg graag kort uit.
speel niet met vuur
speel niet met vuur 09/09/2011
Drie op vier Belgen denkt nooit of sporadisch aan brand en nog niet de helft van de woningen in ons land is uitgerust met rookmelders, zo blijkt uit een recente brandpreventie-enquête. Om die reden nemen meer dan 130 steden en gemeenten, waaronder ook Zoersel, deel aan de nationale rookmeldercampagne van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, die iedereen wil informeren over het belang van rookmelders én u ertoe wilt aanzetten uzelf één of meer rookmelders aan te schaffen. Het startschot van deze campagne was vorige week donderdag.
als een vis in het water - inschrijven zwemlesjes
Bellen blazen, kopje onder, van de kant springen, drijven op buik en rug, been- en armbewegingen schoolslag, crawl … Dit en nog veel meer leert uw peuter of kleuter tijdens de zwemlessen in het zwembad van Pulderbos. De eerstvolgende lessenreeks (tien lessen, € 25) start in de week van 26 september en eindigt in de week van 12 december. Inschrijven voor deze lessenreeks kan vanaf nu maandag.
nieuw tuinprogramma op Eén zoekt uw verhaal
Hebt u een boomhut in uw tuin, waar u - of misschien uw zoon of dochter - gepassioneerd over kan vertellen? Of hebt u persoonlijke herinneringen aan een bepaalde boom? Hebt u uw grote liefde bijvoorbeeld leren kennen onder een oude eik, of hebt u een boom waaronder elk familiefeestje plaatsvindt? Kortom, staat er ergens een boom waaraan u emotionele waarde hecht?
BIN Drijhoek officieel van start
In de politiezone Voorkempen zijn momenteel 28 BIN’s actief, waarvan tot voor kort zeven in Zoersel. Onlangs werd op de grens Zoersel/Schilde gestart met de oprichting van een achtste BIN, genaamd ‘Drijhoek’.
cursus inclusief muziekonderricht nu ook in Zoersel
In de schoot van de gemeentelijke Muziek- en Woordacademie van Wijnegem werd een cursus ‘inclusief muziekonderricht’ opgestart. Het idee hierachter was dat muzikale ontwikkeling ook een recht is van kinderen met een beperking.
nieuws uit de gemeenteraad
Lees meer over de beslissingen van de gemeenteraad over het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan en over de uitbouw van een recreatiepool aan de Westmallebaan/Kievitheide.
onderhoud bomen Eikenlaan
De Eikenlaan, gekend voor zijn prachtige bomenrij, is één van de visitekaartjes van onze deelgemeente Halle. Heel wat bomen zijn er echter slecht aan toe, zo blijkt uit een onderzoek van een gespecialiseerd bureau.
gemeentelijke basisscholen door het leven met nieuwe naam
Voor onze gemeentelijke basisscholen - en hun leerkrachten en leerlingen - was de start dit schooljaar extra speciaal. Twee van de drie gemeentelijke basisscholen gaan sinds gisteren namelijk door het leven met een nieuwe naam. In Zoersel maakt ‘GBZ’ plaats voor ‘de Kiekeboes’ en ‘GSA’ wordt vanaf nu ‘Beuk & Noot’. De gemeentelijke basisschool ‘Pierenbos’ in Halle behoudt haar naam.
tien jaar cultuurhuis De Bijl - september feestmaand
De Bijl bestaat weliswaar langer dan één decennium, maar viert dit jaar zijn tienjarig bestaan als cultuurhuis/tentoonstellingsruimte met een uitgebreid jubileumprogramma aan activiteiten - dé gelegenheid om kennis te maken met haar werking.
wij zijn graag gezien
wij zijn graag gezien 29/08/2011
Binnen enkele dagen worden de schoolbanken opnieuw ingenomen en is de zomervakantie weer een deel van onze herinneringen. Ook op de wegen en aan de schoolpoort is dan duidelijk te merken dat de vakantie voorbij is. Die ochtend- en avondspits zorgen vaak voor heel wat ongeduldigheid en haast. Om te voorkomen dat onze kinderen op weg van en naar school het slachtoffer worden van die haast, lopen er in onze gemeente verschillende initiatieven die hen, maar ook de andere weggebruikers, veilig doorheen het verkeer willen loodsen.
maak gebruik van de veilige oversteekplaatsen
Zoals elk jaar, staan ook dit schooljaar heel wat gemachtigde opzichters klaar om de schoolgaande kinderen veilig op hun bestemming te brengen. Stippel daarom samen met uw zoon of dochter een route uit langs oversteekplaatsen waar de veiligheid gegarandeerd wordt door zo’n gemachtigde opzichter. Dit zijn de oversteekplaatsen in onze gemeente waar ’s morgens en/of ’s avonds een gemachtigde opzichter staat.
Armeense Yelena bezoekt Zoersel en 'father Bert'
We schrijven 1988. Een aardbeving van 6.8 op de schaal van Richter veegt de Armeense stad Spitak volledig van de kaart. Twee jaar later wordt Yelena geboren. Het meisje kent een moeilijke jeugd: benarde huisvesting, koude, honger. "Rondom mij zag ik alleen maar ongelukkige mensen die rouwden om het verlies van familie en vrienden. Er was geen industrie, geen enkele vorm van ontwikkeling … alleen maar wanhoop." Yelena is intussen 21 jaar en behaalde onlangs met succes haar bachelor ‘Vertaler-Tolk’ (Engels, Armeens, Frans en Russisch) aan de universiteit van Yerevan.
met uw elektrische fiets door de Antwerpse Kempen
Bruikbaar bij elk weertype, inzetbaar op alle terreinen, handig in groepsverband maar bovenal: comfortabel. De elektrische fiets is aan een steile opmars bezig. Toerisme Provincie Antwerpen speelt hierop in met zes aantrekkelijke e-bikeroutes in de Kempen, 25 logeeradressen met fietsverhuur, pechverhelping en tientallen oplaadpunten. Een totaalpakket voor de e-biker, uniek in Vlaanderen.
subsidies voor cultuurprojecten voor en door jongeren
De provincie Antwerpen wil jongeren aanzetten tot cultuurparticipatie en artistieke creativiteit. "Het is belangrijk dat jongeren al doende kennismaken met verscheidene vormen van cultuur", zo luidt het. Daarom verleent de deputatie een subsidie aan verenigingen van jongeren die waardevolle culturele projecten organiseren voor jongeren in hun vrije tijd.
correcte aanduiding hydranten cruciaal bij brand
"Aha, dat is om te blussen?! Ik dacht dat hier een nieuwe bushalte kwam", was ooit de opmerking van één van onze inwoners. Ze behoren intussen reeds enkele jaren tot het vertrouwde straatbeeld, de rode palen met de letter H van hydrant erop. "Die rode palen geven weer waar er zich een ondergrondse brandkraan bevindt, die de brandweer kan gebruiken als er brand uitbreekt", aldus onze dienst onderhoud infrastructuur.
verdient uw favoriete vereniging de cultuurprijs?
Beatrijs (Bieke) Dens, een gerenommeerd pianotalent, mocht begin dit jaar de cultuurprijs 2010 in ontvangst nemen. Dit najaar gaan we opnieuw op zoek naar een Zoerselse vereniging die zich verdienstelijk heeft gemaakt in één of meerdere culturele disciplines.
inschrijven voor gemeentelijke vormingsdienst: nu doen
U reist graag, maar het stoort u dat u de lokale taal niet beheerst. U hebt heel wat buitenlandse zakenrelaties, maar u kunt zich maar moeilijk verstaanbaar maken. Dan zijn de taalcursussen van onze gemeentelijke vormingsdienst u op het lijf geschreven. Al wie 18 jaar of ouder is en zijn of haar kennis wilt opfrissen, zich beroepshalve wilt bijscholen of gewoon eens een nieuwe uitdaging wilt, is meer dan welkom.
samenaankoop groene stroom
225 euro per jaar. Dat is wat meer dan 12.000 huishoudens uit de provincie Antwerpen in 2010 gemiddeld bespaarden dankzij de groepsaankoop groene stroom en gas. Wilt u zich vrijblijvend opgeven voor een volgende editie en zo mogelijk heel wat besparen op uw energiekosten én tegelijkertijd uw steentje bijdragen tot een beter milieu?
naar hartenlust bewegen in de vrije natuur
In de hoop dat de weergoden alsnog een mooie nazomer voor ons in petto hebben, geven we u graag een aantal actieve tips om buiten te sporten.
uitgestippelde fietstochten sluiten maand augustus in schoonheid af
Heeft het vorige artikel u kunnen overtuigen om uw fiets van stal te halen? Dan kunt u er op zondag 21 en zondag 28 augustus meteen stevig invliegen met de respectievelijke fietstochten ‘beeldig fietsen’ en ‘de Schakel’.
asfaltwerken op Antwerpsesteenweg
Volgende week dinsdag, 16 augustus, zijn er onderhoudswerken gepland aan de Antwerpsesteenweg, zowel in Oost- als in Westmalle. Omdat heel wat stukken van de rijbaan er in slechte staat zijn, gaat men het wegdek er plaatselijk verbeteren door middel van bestrijkingswerken. De gemeente Malle wil alle automobilisten erop attent maken dat er tijdens deze periode gegarandeerd geflitst zal worden.
Zuster Gaby Helsen op 79-jarige leeftijd overleden
Wie tussen 1974 en 1987 naar de St. Elisabethschool ging, herinnert zich mogelijk nog zuster Gaby. Zij was één van de ‘nonnekes’ die in het klooster aan de Zandstraat verbleef én er ook les gaf in de kleuterschool. Zuster Gaby was de laatste zuster die er voor de klas stond. Na haar pensioen zette ze zich, samen met de andere zusters die er toen nog waren, achter de schermen verder in voor de gemeenschap.
nog geen busverbinding tussen Sint-Antonius en treinstation Brecht
We dringen er vanuit de gemeente bij vervoermaatschappij De Lijn al lange tijd op aan een busverbinding te voorzien tussen Sint-Antonius en het station Noorderkempen in Brecht. Concreet zou dit betekenen om lijn 412, die nu eindigt aan het Lochenbergplein in St.-Job, door te trekken tot aan het station. Intussen liet De Lijn ons weten dat ze, na grondig overleg, niet zullen ingaan op onze vraag.
test als eerste nieuw wandelnetwerk uit
Hebt u de paaltjes met wit-rode bordjes al zien opduiken in het straatbeeld? En vroeg u zich dan ook af waarvoor die precies dienen? Dan kunnen wij u nu alvast groot nieuws brengen: op 14 september opent het gloednieuwe wandelnetwerk haar paden voor u.
nieuwe hoogwerker voor groenploeg
Mogelijk zag u deze nieuwe hoogwerker afgelopen week al aan het werk in onze gemeente. Onze groenploeg is alvast erg opgetogen met haar nieuwe aanwinst. "Het vorige exemplaar was echt tot op de draad versleten", aldus de groenploeg. "De hoogwerker wordt door ons 90 procent van de tijd gebruikt om te snoeien. Onze collega’s gebruiken hem, weliswaar in mindere mate, ook bij het onderhoud van gemeentelijke gebouwen."
PMD-zakken gecontroleerd
Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Dat mag u in de PMD-zak sorteren. Botervlootjes, plastic zakken en aluminiumfolie daarentegen horen thuis bij het restafval. Het is niet altijd even gemakkelijk en daarom krijgt u weldra hulp.
twintig jaar geleden onderging Zoerselse Martine hart- en longtransplantatie
Twee augustus 1991. Die dag staat voor altijd in het geheugen gegrift van de Zoerselse Martine Jordaens (35). Dankzij een dubbele long- en harttransplantatie kreeg Martine toen een tweede kans op een gezond en lang leven. Bij de geboorte gaven de dokters haar immers amper een kans om te overleven.
ook u hebt mogelijk recht op een school- of studietoelage
Sinds 1 augustus kunt u een aanvraag indienen voor een school- of studietoelage voor komend schooljaar. Elk jaar zijn er een heleboel ouders of studenten die dit niet doen, hoewel ze er wel recht op hebben. Dat is jammer, want een toelage levert een mooie bijdrage om de studeerkosten draaglijk te maken. De Vlaamse overheid voert daarom een informatiecampagne om het doelpubliek te bereiken.
Kempen kookt en zingt
Kempen kookt en zingt 04/08/2011
Om de eetcultuur van de Antwerpse Kempen in beeld te brengen startten de Kempense erfgoedcellen onlangs, samen met Rurant en Vormingplus, het tweejarige project ‘Kempen kookt!’. Gelijktijdig loopt het project ‘Kempen zingt!’, waarbij diezelfde organisatoren de Kempense zangcultuur in kaart willen brengen.
veilig naar huis
veilig naar huis  04/08/2011
Vakantie is de ideale periode voor onze jongeren om de batterijen terug op te laden. Daarbij hoort ook het uitgangsleven. Tijdens de nachtelijke terugtocht naar huis zijn er evenwel gevaren die om de hoek loeren.
najaarsprogramma de Kapel en de Bijl
De zomer is al halfweg en stilaan kruipt het najaar dichterbij. Ook dit jaar hebben de Kapel en de Bijl een geweldig programma voor u in petto. U kunt uw kaarten reserveren vanaf 1 augustus.
Eurozoersel: 3 tot 7 augustus 2011
Europa, een ver-van-mijn-bedgebeuren? Niet tijdens Eurozoersel! Stip begin augustus alvast aan in uw agenda en kom op uiteenlopende activiteiten zeker eens kennismaken met onze Europese vrienden.
ga Erik Van Looy achterna
Een carrière als filmregisseur, lijkt je dat iets? Heb je bovendien nog wat vrije tijd over tijdens deze zomervakantie? Doe dan mee aan ‘Making Movies 2011’ en wie weet wordt jouw werk weldra in binnen- en buitenland vertoond!
feestelijke fietsbox
feestelijke fietsbox 27/07/2011
Start met het grotere fietswerk dankzij de feesteditie van de fietsbox, naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het fietsroutenetwerk.
fietszoektocht langs onze wegen
Strek de beentje en geniet op uw gemak van onze eigen streek. Een fietszoektocht is daarbij het hulpmiddel bij uitstek.
plechtige inhuldiging grafmonument Pol Van Esbroeck
Vandaag is het een jaar geleden dat Pol Van Esbroeck overleed. Hij was ereburger van onze gemeente en tevens de beeldhouwer van de beroemde Lindeboom, de trots van Zoersel. Vandaag, exact een jaar later, vindt om 14 uur een kleine inhuldiging plaats aan het graf van Pol Van Esbroeck in het erepark van het Schoonselhof, Wilrijk. Iedereen die dit wil bijwonen, is welkom.
langs Zoersels erfgoed
Erfgoed staat vandaag de dag erg in de belangstelling. Overal leest, hoort of ziet u wel iets dat te maken heeft met erfgoed. Ook onze gemeente heeft een rijke verzameling aan gebouwen. Haal nu de gratis brochure en ontdek het erfgoed van Zoersel.
dwarsliggers: boeken die passen in uw binnenzak
Moet u tijdens de vakantie ook altijd kiezen welke boeken er nog in uw reiskoffer passen? Vindt u moeilijk op de bus of de trein plaats om een boek te lezen? Met de Dwarsliggers van de bibliotheek zijn die problemen van de baan.
verplicht bacterievuur te bestrijden
Vochtig weer, en dan liefst nog zomerse onweersbuien met hagel, zijn dé ideale weersomstandigheden voor bacterievuur om toe te slaan. Bacterievuur, of perenvuur, is een ernstige bacteriële plantenziekte die bloesems, bladeren en twijgen bruinzwart doet verkleuren, verdorren en verschrompelen - alsof ze door vuur verschroeid zijn.
de zomer toont z'n vervelende kantjes
De zomer mag dan al ver weg lijken, we geven u toch graag een aantal tips die van pas kunnen komen tijdens de zomermaanden. In deze periode kan de natuur namelijk niet alleen leuke maar ook een aantal vervelende kantjes van zichzelf laten zien. Stuifmeel van grassen of bomen, teken, eikenprocessierupsen … ze kunnen voor problemen zorgen.
Zoerselse Hilde De Rop neemt deel aan de Oxfam trailwalker
Honderd kilometer nordic walken, door de Hoge Venen nota bene. Dat is wat Hilde De Rop uit Zoersel eind augustus in haar agenda heeft staan. Samen met Hilde Pauwels, Paul Hallemans en Din Cop neemt zij 27 en 28 augustus - onder de naam Nordic4Oxfemmes + one - deel aan de Oxfam trailwalker, ten voordele van het goede doel.
fiets mee door het Land van Playsantiën
Het is droog en niet te warm buiten. Ideaal weer dus om uw fiets van stal te halen en er op uit te trekken! Traditiegetrouw organiseert Land van Playsantiën ook deze zomer - al voor de zesde keer - het fietsdrieluik ‘Rondje vertier in het land van plezier’.
François Glorieux in de bloemetjes gezet door gouverneur Berx
Op vrijdag 6 juli 1956 maakte François Glorieux een opgemerkt debuut in het Casino Kursaal van Oostende. "Ik was volstrekt onbekend", vertelt François. "Ik had enkele kleine concerten op mijn naam staan, meer niet. Door een speling van het lot belandde ik in het casino. Mijn eerste optreden was goed voor 550 verkochte zitjes. Dat was nog nooit gebeurd". Dit betekende de start van zijn indrukwekkende carrière die Glorieux in honderden concertzalen in quasi evenveel landen zou brengen.
verdachte waarnemingen altijd tijdig doorgeven
Onder het motto "2XL in veiligheid ©" wil de lokale politie Voorkempen evolueren van ‘veilige naar veiligere tot veiligste politiezone’. Met deze slagzin streven ze ernaar om uit te blinken (to excel) in veiligheid. Ook u als burger speelt hierin een belangrijke rol, want veiligheid is een zaak van iedereen. De politie heeft vaak veel meer aan uw informatie dan u misschien denkt. Dankzij uw informatie kunnen ze gegevens koppelen en daarmee de pakkans van een dader vergroten.
Groepsaankoop groene stroom: intekenen vanaf 12 juli
Vanaf 12 juli kunt u opnieuw intekenen op de groepsaankoop groene stroom en gas van het Antwerpse provinciebestuur. Vorig jaar bespaarden meer dan 12 000 huishoudens gemiddeld zo’n 225 euro per jaar. Onze gemeente steunt dit initiatief. Inschrijven is vrijblijvend en eenvoudig. Doe mee, bespaar op uw energiekosten en draag uw steentje bij tot een beter milieu. Voor meer informatie surf naar www.samengaanwegroener.be. Op weekdagen kunt u van 9.30 tot 16.30 uur ook terecht op de gratis infolijn 0800 21 134.
Leraars zonder grenzen in Burundi
Het project Werelddocenten Burundi heeft van de Zoerselse wereldraad 1.400 euro financiële steun ontvangen. Daarnaast werd ook de opbrengst van het wereldrestaurant, 1.300 euro, geschonken. Josiane Frans is coördinator van dit project voor Leraars zonder grenzen. Zij is bijzonder blij met deze steun. "De steun uit Zoersel is echt hartverwarmend, maar ook uit verschillende andere hoeken, over de zuilen heen, ontvingen wij giften van onder meer het provinciebestuur, het bisdom en de lerarenvakbond."
kinderopvang Teuntje verhuist
Hebt u af en toe opvang nodig voor uw kind(eren) tussen nul en zes jaar? Kunt u tijdelijk niet terecht bij uw vaste onthaalouder of crèche? Dan is kinderopvang Teuntje een goed alternatief. Om u nog beter van dienst te zijn, zal Teuntje naar de nieuwe infrastructuur in de Achterstraat verhuizen.
Vrijwilligerswerk binnen de thuiszorg, iets voor u ?
Hebt u nog wat tijd vrij en wilt u zich zinvol inzetten, dan is de gezelschapsdienst van Malle en Zoersel misschien net wat u zoekt. Deze dienst zorgt voor een oppas bij senioren, gehandicapten en chronisch zieken. Familie of vrienden die dagelijks voor de zorg instaan kunnen zo even op adem komen en tijd voor zichzelf nemen. Zij zijn heel blij dat zij af en toe beroep kunnen doen op de gezelschapsdienst.
Professor von Langeleën geeft speelpleinkinderen geschiedenisles
Professor Ludwig von Langeleën geeft geschiedenis aan de Universiteit van Untenbünten. Deze zomer brengt de professor zijn vakantie door in Zoersel om er de speelpleinkinderen op een leuke en speelse manier geschiedenisles te geven. Tijdens de eerste week - van 4 tot en met 8 juli - dompelt hij hen meteen onder in de tijd van de dinosauriërs.
Zoersel kleurt Europees
Europa, een ver-van-mijn-bedgebeuren? Niet tijdens Eurozoersel! Stip begin augustus alvast aan in uw agenda en kom op uiteenlopende activiteiten zeker eens kennismaken met onze Europese vrienden. Meer nog, stel u kandidaat als gastgezin en sluit vriendschappen voor het leven!
gemeente koopt drie gebouwen rondom administratief centrum aan
Vorige week dinsdag, 21 juni, keurde de gemeenteraad de aankoop goed van drie gebouwen, gelegen rondom het huidige administratief en cultureel centrum aan de Handelslei 167. Het gaat dan enerzijds om het gebouw dat rechts grenst aan het cultureel centrum Bethaniënhuis - beter gekend als De Wijnstok-, en anderzijds om de twee afzonderlijke gebouwen links en rechts tegen de straatkant - beter gekend als Galilea en De Rank.
vijf jaar strijkatelier in Zoersel
Gisteren, donderdag 30 juni, werd het glas geheven op de vijfde verjaardag van het strijkatelier van het Landelijk Dienstencoöperatief in Zoersel. Dat werd vijf jaar geleden, in samenwerking met het gemeentebestuur, opgericht en vindt sindsdien onderdak in de cafetaria van de oude sporthal van volleybalclub VC Zoersel (Kapelstraat 15).
opbrengst kerstmarkt naar twee goede doelen
Afgelopen maandag werd er naar jaarlijkse traditie een deel van de opbrengst van onze kerstmarkt geschonken aan twee goede doelen. Abate Molina - een schooltje in Chili dat vorig jaar zwaar getroffen werd door de aardbeving - en Sentec Salco - een schoolatelier in Bolivia voor jongeren en volwassenen uit het mijnwerkersmidden - mochten elk een cheque van 2.800 euro in ontvangst nemen. Dat geld is voor beide organisaties meer dan welkom!
zonnepanelen sieren dak GBZ
Als u afgelopen week langs de gemeentelijke basisschool Zoersel passeerde, is het u misschien al opgevallen: op het dak van de school zijn in totaal 42 fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst. "We verbruiken in al onze gebouwen momenteel al 100% groene stroom", vertelt onze duurzaamheidsambtenaar, "maar dankzij deze zonnepanelen kunnen we nu ook een deel van de energie die nodig is zelf aanmaken."
enkele nuttige inschrijfdata
Bent u voor uw kleine kapoen op zoek naar een leuke school in de buurt? Wilt zoon- of dochterlief zich na de schooluren graag toeleggen op tekenen of muziek of wilt u zelf graag het mysterie van uw computer ontrafelen? Dan vindt u hier heel wat nuttige inschrijfdata.
zomerse vrijdagavonden in het park
Volgende week vrijdag, 1 juli, is het weer zo ver! Dan wordt in het park in Halle de aftrap gegeven van een reeks zomerconcerten - dit jaar echter niet meer georganiseerd door de vertrouwde gezichten achter Parkmuzaïek, maar wel door Jan De Prins en Luc Vandenplas, twee Halse rasorganisatoren. Zij zetten deze traditie met veel plezier verder.
'Respect' is een werkwoord
Sinds gisteren, donderdag 23 juni, vindt u in de gangen van het AZ Sint-Jozef een tentoonstelling over ‘respectvolle omgang met collega's en patiënten’. Medewerkers en patiënten van het ziekenhuis hebben het afgelopen jaar op verschillende manieren rond dit thema gewerkt. Het resultaat daarvan krijgt u te zien in de tentoonstelling, die nog minstens tot en met eind augustus opgesteld blijft.
zomeractiviteiten staan voor de deur
De zomervakantie komt nu wel erg dichtbij. Naar goede gewoonte organiseert onze jeugddienst deze zomer opnieuw tientallen activiteiten voor kleine en grote jeugd. Zoon- of dochterlief inschrijven voor deze activiteiten (verplicht vooraf!) kan online nog tot en met nu maandag. Sinds gisterenochtend kunt u ook inschrijven aan het onthaal in het administratief centrum en in onze antennes in Halle en Zoersel.
Zeppe en Zikki willen fietsveiligheid vergroten
Het belooft dit weekend opnieuw stralend zomerweer te worden. Zo’n warme zomerdagen verleiden veel mensen om zich met de fiets te verplaatsen. Dat juichen we natuurlijk toe, maar het vergt ook speciale aandacht door zowel de fietsers als de andere weggebruikers. Zeppe & Zikki, de twee populaire Vlaamse verkeershelden, dagen iedereen uit om hun fietskennis online te testen met 'De Grote Zeppe & Zikki fietsquiz'.
dank u! - nationale dag van de mantelzorger
Op 23 juni is het de nationale dag van de mantelzorger. Een dag om een welgemeende ‘dank u’ te zeggen aan alle mensen die regelmatig zorgen voor een hulpbehoevende partner, familielid, buur of vriend. Ook wij willen hen bedanken omdat zij er mee voor zorgen dat we in een warme gemeenschap kunnen leven.
Bohicon, here we come!
Eind 2009 lieten we u, met enige blijdschap, weten dat we een geschikte kandidaat gevonden hadden om met onze gemeente een stedenband aan te gaan. De contacten met Ouidah uit Benin verliepen jammer genoeg zo stroef, dat we besloten onze pijlen te richten op nummer twee, namelijk Bohicon. Woensdag 22 juni vertrekt een Zoerselse delegatie richting Bohicon.
pechverhelping voor fietsers
U herkent het vast wel: u bent met de fiets of de scooter op weg naar uw werk, school of zomaar aan het genieten van een ritje door de natuur en opeens laat de techniek u in de steek. Een lekke band, een gebroken remkabel of een defecte motor. Voor alle fietspechvogels is er een oplossing in zicht! Bike Assist Belgium kwam namelijk met een nieuwe pechverhelpingsdienst voor fietsen en scooters (tot 250cc) op de markt.
lokale producten en fair trade: een (h)eerlijke combinatie
Welk fruitsap schenken we in onze gemeente: van de wereldwinkel, van de lokale boer of nog iets anders? We vinden het normaal dat boeren overal ter wereld een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Ook producten uit eigen streek passen in dat plaatje.
vergroot de hoop
vergroot de hoop 17/06/2011
Wist u dat in taxussnoeisel een actief bestanddeel zit dat verwerkt wordt in heel wat kankermedicijnen? Voor 1 kg van dit bestanddeel, baccatine, is maar liefst 12 ton snoeisel nodig. Da’s een hele hoop. Uw hulp is dus meer dan welkom om de strijd tegen kanker aan te gaan.
ga mee jonge uiltjes ringen
Meestal zien we ze op tv, maar ook in onze gemeente hebben we uilen: steenuilen, bosuilen, ransuilen en kerkuilen. Ga op 16 juni mee om de jonge kerkuiltjes te ringen.
Zoersel feest! op 10 juli
Traditiegetrouw vinden er tussen 1 en 11 juli tal van activiteiten plaats tijdens Vlaanderen Feest!. Ook onze gemeente zal dan een feestelijke aanblik krijgen. Apotheose vormt een denderende happening op zondag 10 juli.
fiets en wandel mee voor dementie
Op zondag 12 juni 2011 organiseert ZNA Joostens, dementiekliniek en woonzorgcentrum van ZNA, al het elfde jaar op rij een benefiet voor dementie. Ook dit jaar wordt vastgehouden aan de succesformule: drie fietstochten en twee wandeltochten.
Zoersel van A tot Z – opendeurdag
Noteer het alvast in uw agenda: op zondag 19 juni zetten negen gemeentelijke locaties hun deuren wagenwijd voor u open. Spring tussen 12 en 18 uur zeker eens binnen en ontdek uw gemeente ‘van A tot Z’.
spel- en knutselmateriaal gezocht voor jumelagedorp Crucea
Tijdens de tweede helft van juli gaan twaalf jongeren uit Zoersel als vrijwilliger naar ons Roemeens jumelagedorp Crucea. Ze gaan daar, gedurende twee weken, samen met een tiental jongeren uit Crucea zelf, een speelpleinwerking organiseren voor de kinderen van dit dorp. Daarvoor zoeken ze materiaal.
amai mijn (h)oren!
amai mijn (h)oren! 08/06/2011
Uit onderzoek blijkt dat bijna één op vijf Vlaamse jongeren aan gehoorverlies lijdt. . Eenmaal je gehoor beschadigd is, komt dat namelijk nooit meer in orde. Het is dan ook van groot belang dat deze problematiek meer en meer aandacht krijgt.
campagne ‘Word zorgverlener’ wil imago van zorgsector verbeteren
Word zorgverlener en beteken echt iets voor mensen. Deze campagne wil wijzen op de veelzijdigheid en de groeikansen van een baan in de zorgsector.
gemeentelijke toelage voor wie een gehandicapt kind thuis verzorgt
Onze gemeente telt heel wat ouders die thuis dagelijks zorgen voor hun gehandicapt kind. Dit betekent vaak de nodige aanpassingen doen aan de woning, deeltijds gaan werken … Deze aanpassingen brengen vaak hoge kosten met zich mee.
de biosector groeit, de Bioweek groeit mee
Van 4 tot 12 juni vindt de Bioweek 2011 plaats. Bio zit in de lift. De biosector is trots op wat hij doet en wil dat met zo veel mogelijk Vlamingen delen.
ballet- en dansschool Nike en Danscie Vigelandt in de prijzen
Ballet- en dansschool Niké en Danscie Vigelandt vielen weer in de prijzen op de finale van de Kunstbende die eind mei plaatsvond in Trix centrum Borgerhout.
Teleblok, een luisterend oor tijdens de examenperiode
De laatste examenperiode van het schooljaar staat weer voor de deur en die loopt niet voor iedereen op rolletjes. Voor sommige jongeren is het een lachertje, voor andere absoluut geen pretje. Voor deze laatste kan het wel eens deugd doen om hun hart te luchten.
jaarlijkse braderij in Sint-Antonius op vrijdag 3 juni
Volgende vrijdag 3 juni is het feest. Naar jaarlijkse gewoonte kunt u de eerste vrijdag van de maand juni in Sint-Antonius komen kuieren op de braderij. Een spetterend vuurwerk wordt afgestoken om 23 uur.
meer groen, het zou deugd doen -  Dag van het Park op zondag 29 mei
Meer groen, ’t zou deugd doen! Dat is de slogan voor Dag van het Park 2011. Zoals ieder jaar neemt de gemeente deel aan dit evenement. In samenwerking met het Regionaal Landschap de Voorkempen zal er veel te beleven zijn in ons gemeentepark. Kom dus op zondag 29 mei tussen 13.30 en 18 uur naar het park en word één met de natuur.
politie Voorkempen waarschuwt voor valse reclameronselaars
De lokale politie Voorkempen waarschuwt voor valse reclameronselaars, die in naam van de politiezone bedrijven overtuigen advertentieruimte te kopen in een politiegids.
calamiteitenroutes wijzen de weg bij verkeershinder
Hebt u de mysterieuze blauwe borden langs de Vlaamse autosnelwegen al opgemerkt? Dan vroeg u zich ongetwijfeld af wat ze daar staan te doen? Wel, bij verkeershinder worden die blauwe panelen verwijderd en komt er een geel bord te voorschijn, dat u langs een bewegwijzerde omleiding stuurt - een zogenaamde ‘calamiteitenroute’.
veilig barbecueën in de zomer
Door dat schitterende weer worden de barbecues weer vanonder het stof gehaald. Jammer genoeg is er ook een keerzijde aan het barbecueën. Jaarlijks komen immers zo’n 170 mensen op een spoedafdeling van een ziekenhuis terecht nadat ze gewond zijn geraakt tijdens het barbecueën.
hoe uw afval correct aanbieden?
Staat uw blauwe PMD-zak ’s avonds nog buiten en kleeft er een rode bol op? Dan bevat hij hoogstwaarschijnlijk iets dat er niet in thuishoort. Uit onderzoek blijkt dat er meer dan 15% restafval zit in zakken bestemd voor Plastiek flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons (PMD).
oproep kandidaten centrale projecten kerstmarkt 2011
Het tweede weekend van december reserveren we traditioneel voor onze kerstmarkt. Elk jaar gaat een deel van de opbrengst van alle deelnemers naar het goede doel. Kan uw project een deel van deze opbrengst goed gebruiken? Dan kunt u het indienen als mogelijk centraal project voor onze volgende kerstmarkt.
pasfotocabine in het administratief centrum
Stel, u hebt een nieuwe identiteitskaart, paspoort of rijbewijs nodig, en dus ook enkele recente pasfoto’s. Vervelend, aangezien er sinds enkele jaren geen winkel meer is waar u pasfoto's kunt laten nemen in onze gemeente. Deze week werd er in ons administratief centrum in Sint-Antonius echter een pasfotocabine geplaatst.
verken de vernieuwde Trappistenroute
Fietsen en onderweg één of meer biertjes op een zonovergoten terras: voor velen een onweerstaanbare combinatie. Welke fietsroute is er beter dan de Trappistenroute om deze twee te combineren? De lekkerste bierfietsroute van de Antwerpse Kempen werd onlangs vernieuwd, maar blijft een absolute aanrader om met dit fiets- en terrasjesweer eens uit te testen.
eerste motorfietsen voor politie Voorkempen
De politie Voorkempen heeft onlangs twee gloednieuwe motorfietsen aangeschaft. Het is de eerste keer dat de politiezone gebruikmaakt van deze voertuigen, die ingezet zullen worden voor zowel preventieve als repressieve acties rond mobiel verkeerstoezicht.
Week van de Opvoeding: opvoeden is meegroeien
De Week van de Opvoeding loopt dit jaar van 16 tot 23 mei, met als thema ‘opvoeden is meegroeien’. Overal in Vlaanderen en Brussel worden dan boeiende en leuke activiteiten georganiseerd voor ouders en kinderen.
gouverneur Cathy Berx te gast in Zoersel
Vorige week vrijdag mochten we in Zoersel niemand minder dan onze gouverneur Cathy Berx ontvangen, samen met nog enkele andere leden van het provinciebestuur. De gouverneur brengt wel vaker een bezoek aan een Antwerpse gemeente. Vrijdag was het dus onze beurt.
oppassen voor de eikenprocessierupsen
De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige nachtvlinder. Helaas zijn de eikenprocessierupsen iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.
oude stookolietanks: we pakken ze samen aan!
Hebt u een ondergrondse of bovengrondse stookolietank die niet meer in gebruik is? Dan legt de milieuwetgeving op dat die tank eerst leeggemaakt, gereinigd en vervolgens verwijderd of opgevuld moet worden. Om u te helpen, hebben IGEAN en de gemeente de handen in elkaar geslagen.
droog weer bedreiging voor bos en heide
Dat het de afgelopen weken lekker warm is geweest, heeft niet alleen voordelen maar ook enkele nadelen. Wegens de langdurige droogte in de provincie Antwerpen was tot en met gisteren de alarmfase ‘rood’ afgekondigd, wat betekent dat de kans op mogelijke bos- of heidebrand is toegenomen. Intussen is dit teruggebracht tot alarmfase ‘oranje’, maar met de weersvoorspellingen voor dit weekend in het vooruitzicht, is de kans reëel dat de provincie het zekere voor het onzekere neemt en opnieuw overgaat tot alarmfase ‘rood’.
liefde is, samen met belgerinkel naar de winkel
Van zaterdag 7 mei tot zaterdag 11 juni loopt opnieuw de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’, die dit jaar in het teken staat van de liefde. Liefde voor elkaar en liefde voor de fiets!
vraag tijdig uw reisdocumenten aan
De zomervakantie staat te wachten dus reizen, kampen en uitstappen worden gepland en voorbereid. Zorg er dan voor dat u tijdig alle nodige reisdocumenten aanvraagt.
milieuvriendelijk gebruik van de Gouden en Witte Gids
Als milieubewuste gemeente kiezen wij samen met de uitgever van de Gouden en Witte Gids, Truvo, voor een milieubewuste aanpak bij de uitdeling van de telefoonboeken. Om te voorkomen dat de telefoonboeken ook bedeeld worden aan niet-gebruikers, geeft Truvo de mogelijkheid om u uit te schrijven voor de telefoonboeken.
herinneringstelefoontjes voor mensen die (wel eens) verdwalen in de tijd
Iedereen raakt wel eens de tijd uit het oog. Maar mensen met (beginnende) dementie, een verstandelijke handicap of een depressie kunnen het besef van tijd ernstig verliezen. VZW De Hazelaar en het Wit-Gele kruis kunnen helpen met herinneringstelefoontjes.
Happen en Trappen in het land van Playsantiën
Maak kennis met het land van Playsantiën, dat zijn de gemeenten Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel in het groene hartje van de Kempen. Vanaf 28 april tot en met 2 oktober kunt u ‘Happen en Trappen’ in dit mooie stukje België.
antenne Halle ook open op zaterdag
Kunt u in de week niet tot bij het administratief centrum geraken voor bijvoorbeeld een nieuwe identiteitskaart? Vanaf 1 mei kunt u ook op zaterdagvoormiddag terecht in de antenne in Halle. Met de invoering van de zaterdagopening zullen de openingsuren van de antenne in Halle tijdens de week veranderen.
stickeractie FC De Kampioenen van het Rode Kruis
Deze week loopt de gekende stickeractie van het Rode Kruis. Het thema van dit jaar is FC De Kampioenen. De stickers kosten vijf euro per stuk en de opbrengst van deze actie gaat volledig naar de afdeling Zoersel van het Rode Kruis.
belastingvermindering voor woningbeveiliging tegen diefstal en brand
U bent belastingplichtig en u doet een investering voor het beveiligen van uw woning tegen inbraak of brand? Dan kunt u vanaf nu belastingsvermindering krijgen als de werken worden uitgevoerd door een vakman. U kunt de helft van uw uitgaven inbrengen bij uw belastingen, met een maximum van 710 euro.
opening Castelijnshoeve in het gemeentepark van Halle
Veel wandelaars en fietsers verkiezen het gemeentepark in Halle om te vertoeven bij mooi weer. Het is dan ook fijn om een rustpauze in te lassen en even op adem te komen. Daarom besliste de gemeente om de oude conciërgewoning van het Halle-Hof te verhuren. De prachtige hoeve, de Castelijnshoeve, neemt de gedaante van een brasserie aan.
nieuw zonecommissariaat politie Voorkempen aan de Achterstraat
In het kader van de ruimtelijke uitvoeringsplannen in de Achterstraat om de gemeenschapsvoorzieningen te optimaliseren, komt er een nieuw zonecommissariaat van politie Voorkempen. Met de komst van dit nieuwe kantoor zal Zoersel ook in de toekomst gegarandeerd zijn van de 24-uren permanentie van de politie.
werken op Handelslei en Kapellei vanaf 11 april
De Handelslei en Kapellei zullen vanaf mei helemaal anders klinken. Omdat de klinkers - het woord zegt het zelf - er zorgen voor geluidsoverlast, trillingen en verzakkingen in de rijweg zullen deze verdwijnen en plaatsmaken voor een wegdek in asfalt. De ‘renovatiewerken’ in opdracht van de Vlaamse overheid zullen in totaal zo’n vier weken duren en gaan half april van start.
week van de amateurskunsten - gedreven door hun liefde voor de kunst
In Vlaanderen zijn honderdduizenden mensen actief in één of andere kunstdiscipline. Zij hebben van hun kunst geen beroep gemaakt, maar toch hebben ze er hun hart aan verloren, spenderen ze er al hun vrije tijd aan en is geen moeite hen teveel. Zij zijn door kunst gedreven. Deze amateurkunstenaars krijgen van vrijdag 22 april tot en met zondag 1 mei 2011 hun jaarlijkse eigen ‘Week van de Amateurskunsten’.
één jaar opvoedingswinkel in Zoersel
Een jaar geleden opende de opvoedingswinkel in Zoersel de deuren. Uit de evaluatie van het eerste werkjaar blijkt dat iedereen zich welkom voelt in de opvoedingswinkel. In 2010 werden maar liefst 160 contacten geregistreerd. De opvoedingswinkel organiseert regelmatig vormingsavonden die gratis en voor iedereen toegankelijk zijn.
herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen
De Vlaamse overheid kijkt niet enkel naar morgen, ze houdt zich ook bezig met de verdere toekomst. Op het gebied van ruimtelijke ordening heeft ze daarom al langer een RSV uitgewerkt: het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Hierin beschrijft de Vlaamse overheid haar langetermijnvisie over het gebruik van ruimte binnen Vlaanderen, en dit voor allerlei maatschappelijke functies.
Tankslag 5de ronde - oude stookolietanks: we pakken ze aan!
Beschikt u over een ondergrondse of bovengrondse stookolietank die niet meer in gebruik is? Oude stookolietanks vormen immers een bedreiging voor het milieu. Zeker als ze in de grond liggen te roesten, vaak nog met olie erin. Vroeg of laat komt de olie in de bodem terecht. Dit heeft ernstige gevolgen voor het milieu. Vandaar dat de milieuwetgeving oplegt dat elke tank die definitief buiten gebruik wordt gesteld, eerst geledigd, gereinigd en vervolgens verwijderd of opgeveld moet worden.
24 uur niet roken voor Werelddag zonder Tabak
Bent u roker, maar wilt u graag van deze gewoonte af? Dan kunnen het ViGez (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) en de Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) u hier misschien bij helpen. Naar aanleiding van de Werelddag Zonder Tabak op 31 mei lanceren ze namelijk de campagne ‘rokers verdienen een beloning’, tenminste als u dan 24 uur lang niet rookt.
tegemoetkoming voor mensen met een handicap
Voor mensen met een handicap is het niet altijd mogelijk om evenveel te verdienen als een valide persoon. Omdat ze uiteraard ook recht hebben op een minimuminkomen, riep de FOD Sociale Zekerheid de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT), de integratietegemoetkoming (IT) en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) in het leven.
binnenkort in Zoersel: wandelnetwerk Kempense Hoven
Goed nieuws voor de wandelaars onder ons. Het Zoerselse wandelnetwerk, dat nu 90 km telt, wordt uitgebreid tot één van de grootste wandelnetwerken van Vlaanderen. Naar analogie met het populaire fietsknooppuntennetwerk kunt u binnenkort zelf talloze trajecten uitstippelen met behulp van de knooppunten.
hou de zon te vriend
hou de zon te vriend 15/04/2011
Hebt u de afgelopen weken ook zo genoten van het eerste lentezonnetje? Heerlijk, niet? Je voelt je meteen een pak fitter en je energiepeil gaat de lucht in. Maar… zonnestralen bevatten ook verschillende ultraviolette stralen (UV A en UV B) die bij overdreven blootstelling schadelijke effecten hebben.
Herman en Marcel helpen psychiatrische patiënten
Er lopen twee jonge ezeltjes rond op het domein van het psychiatrisch centrum Bethanië, en dat is niet toevallig. De dieren worden er ingezet in de zorgtherapie voor de patiënten. Het doel van het project is dat patiënten tot rust komen en door aandacht te hebben voor de gedragingen van de dieren er ook gepast op leren reageren.
geef uw mening over de mobiliteit in Vlaanderen
Hoe moet mobiliteit in Vlaanderen er volgens u tegen 2020 en 2030 uitzien? Sinds 29 maart kunt u als burger ook uw stem laten horen in het mobiliteitsdebat, en dit dankzij de grote mobiliteitsenquête van minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
verkoop compostvaten en compostbakken in kringlooppark
Hebt u groene vingers? Dan leeft u zich ongetwijfeld weer helemaal uit nu de zomer op komst is. Is uw tuin al uitgerust met een compostvat of -bak? Vanaf 18 april kunt u in het kringlooppark immers terecht voor de aankoop van compostvaten en -bakken.
strijd mee tegen kanker en vergroot de hoop
Wist u dat in taxussnoeisel een actief bestanddeel zit dat verwerkt wordt in heel wat kankermedicijnen? Voor 1 kg van dit bestanddeel, baccatine, is maar liefst 12 ton snoeisel nodig. Uw hulp is dus meer dan welkom om de strijd tegen kanker aan te gaan.
geheugenproblemen? U staat er niet alleen voor!
Dementie betekent veel meer dan geen namen meer kunnen onthouden. Maar wat als uw moeder of vader het fornuis vergeet af te zetten? Als iemand in uw naaste omgeving hiermee geconfronteerd wordt, zit u vast met tal van vragen en bezorgdheden. Onze gemeente start met een project rond dementie.
leescafé opent de deuren
De krant lezen bij een warme kop koffie of uw favoriete tijdschrift doorbladeren als moment van ontspanning? Op de hoogte blijven van de actualiteit en tegelijkertijd onder de mensen komen? Dit kan vanaf donderdag 7 april in het leescafé van de bib (lokaal van het voormalig ‘Zonneke’).
gemeentelijke opendeurdag op zondag 19 juni
Het is weer zo ver! Op zondag 19 juni stellen heel wat gemeentelijke diensten en locaties hun deuren voor u open tijdens onze opendeurdag. Noteer deze datum dus alvast met stip in uw agenda. Thema dit jaar is ‘Zoersel… van A tot Z’, wat betekent dat u die dag ongetwijfeld heel wat te weten zal komen over gemeente en ocmw. Hoe het programma er precies zal uitzien, delen we u binnenkort mee.
spitter spetter spater - inschrijven zwemlessen
Bellen blazen, kopje onder, van de kant springen, drijven op buik en rug, been- en armbewegingen schoolslag, crawl … Dit en nog veel meer leert uw peuter of kleuter tijdens de zwemlessen in het zwembad van Pulderbos. U kunt zich voor elke leeftijdscategorie nu maandag, 4 april, komen inschrijven in het administratief centrum (Handelslei 167) - en dit tussen 19 en 20 uur ’s avonds.
workshop Tax on Web
workshop Tax on Web 01/04/2011
Zoals elk jaar mag u binnenkort uw belastingsbrief in uw brievenbus verwachten. Wist u dat u uw belastingen sneller, veiliger én makkelijker kan invullen via het internet, meer bepaald via Tax on Web? Bovendien weet u dan ook meteen of u geld terugtrekt of moet bijbetalen. Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden van Tax on Web, of wilt u leren hoe dit systeem werkt? Kom dan langs op één van de infosessies van digidak. U kunt zich hiervoor begin volgende week inschrijven.
onderduikadressen gezocht
Op zondag 11 september vindt de 23ste editie van de Open Monumentendag plaats. Deze keer staat de dag helemaal in het teken van het jaarthema 'conflict'. Naar aanleiding van dit thema willen we in Zoersel een ‘oorlogsroute’ uitstippelen, maar niet zomaar een route …
snuister vanuit uw zetel in oude gemeentebladen
"DF-Halle organizeert een kunsttentoonstelling met als tema Kommunikatie." U leest het goed. Dit is geen vergissing of een reeks grove spellingsfouten. Deze zin komt uit ons gemeenteblad van 1984, een periode waarin de toenmalige ‘progressieve’ spelling werd gehanteerd. Dit en nog veel meer vindt u sinds kort op onze website, in het digitale archief van de Grootste Gemene Deler en het Zoersel magazine.
ocmw Ranst plant 3,5 ha bos in Zoersel
Een honderdtal leerlingen uit de zesde leerjaren van de gemeente Ranst trokken vandaag met hun rubberen laarzen en spades richting Liefkenshoek (Halle-Zoersel). Ze hielpen het ocmw van Ranst er met het aanplanten van een deel van de voorziene 3,5 ha bos in bosgebied.
herstellingen fietspad N14 vanaf maandag
Bij hevige regenval heeft het fietspad aan de Oostmallebaan (N14) wel eens te kampen met wateroverlast. Deze problemen zullen heel binnenkort van de baan zijn. Nu maandag, 28 maart, begint men er immers - in opdracht van het Vlaams gewest - met het plaatsen van een goot en het openmaken van de bezinkingsgrachten.
clubslager Hillen aan de haal met 19 medailles
Acht gouden en elf zilveren medailles, met daarbovenop nog de titel van ‘beste patron van Vlaanderen’. Slagersvakwedstrijd Eurobeef 2011, die afgelopen weekend plaatsvond in Kortrijk, was duidelijk een succes voor Zoerselse clubslager Hillen, sinds december 2002 zelfstandig slager in Zoersel. Maar liefst negentien van zijn eigengemaakte producten werden bekroond met een medaille.
CM-kantoor in Zoersel sluit de deuren
Bent u aangesloten bij de christelijke mutualiteit, beter gekend als CM? Dan kunt u vanaf maandag 21 maart niet langer terecht in het kantoor in Zoersel (Zandstraat 2). In de plaats daarvan komt er een CM-brievenbus aan Rijwielen Van den Plas J.
wie kijkt er naar Zoersel tv?
Dat is de vraag waarop wij weldra het antwoord zullen kennen. Zoerselse studente Birgit Clippeleyr zal voor haar master Communicatiewetenschappen Zoersel tv namelijk grondig doorlichten aan de hand van een enquête. Het gemeentebestuur steunt dit onderzoek en is uiteraard ook erg benieuwd om te weten wat u van dit nieuwe medium vindt.
laat u eens een moment verwennen
Zorgt u voor uw zieke moeder? Doet u regelmatig boodschappen voor uw alleenstaande buurman? Draagt u op eender welke manier zorg voor iemand? Dan bent u een mantelzorger en nodigen wij u - en de persoon waarvoor u zorgt - graag uit op 16 mei.
ontrafel alle geheimen tijdens de jeugdboekenweek
Tijdens de jeugdboekenweek, die plaatsvindt van 19 maart tot en met 3 april, zoeken we de mooiste, spannendste en droevigste geheimen in boeken en verhalen. We gaan met z'n allen op ontdekking.
spelenderwijs een tweede taal leren
Al op jonge leeftijd spelenderwijs een tweede taal laten ontdekken? Dan zijn de tweetalige prentenboekjes die u vindt op www.nik-nak.eu misschien een leuk idee. De Zoerselse Chris Sterkens zette deze website, en meteen ook de vzw Herkes, eind vorig jaar op poten.
verwarring ophaaldata papier en karton
Er heerst momenteel blijkbaar heel wat onduidelijkheid over de ophaling van papier en karton in onze gemeente. Tot vorig jaar werden papier en karton, net als glas, telkens in de derde week van de maand opgehaald. Die regeling is dit jaar echter, op initiatief van de intercommunale IGEAN, veranderd (we deelden dit mee in de begeleidende brief bij de huisvuilzakken, n.v.d.r.). Daardoor zullen het glas en het papier & karton niet noodzakelijk meer in dezelfde week opgehaald worden en dus ook niet altijd tijdens de derde week van de maand. Kijk dus elke week uw afvalkalender na voor de juiste ophaaldata. Deze maand wordt het papier en karton in heel de gemeente woensdag 23 maart opgehaald.
Yoghurtpotjes, bekers en aluminiumfolie... PMD, of toch maar niet?
Vindt u het sorteren van PMD ook niet altijd even makkelijk? Als we de afkorting ‘PMD’ eens goed bekijken, dan wordt sorteren misschien net iets makkelijker. PMD staat voor plastiek flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.
haal de wereld in huis
Van woensdag 3 tot en met zondag 7 augustus 2011 zullen naar aanleiding van Eurozoersel opnieuw tientallen Europese medeburgers uit de vier windstreken te gast zijn in onze gemeente.
extra quality time met uw kinderen
Proficiat! U bent (opnieuw) papa geworden. Hebt u al nagedacht over de komende maanden en jaren? Gaan u en uw partner na drie maanden allebei opnieuw werken, of neemt één van u twee ouderschapsverlof? Ook als vader hebt u hier recht op. En dat is waar veel jonge papa’s vaak niets of onvoldoende over weten.
21.265 mensen komen thuis in Zoersel
22.643. Dat is het geschatte aantal inwoners in onze gemeente in 2030, zo blijkt althans uit een onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse regering. Dat zijn er 1.378 meer dan op 1 januari 2010. In totaal woonden er in onze gemeente begin vorig jaar 10.833 vrouwen en 10.432 mannen, samen goed voor een totaal inwonersaantal van 21.265 (officiële cijfers FOD Economie). Ten opzichte van 2009 is dit een kleine stijging met 0,27 procent.
bouw- of verbouwplannen? sloop selectief!
Tien miljoen ton. Zoveel bouw- en sloopafval komt er ongeveer jaarlijks vrij in Vlaanderen. Een goede reden om bouw- en sloopafval goed te sorteren. U spaart er immers een aardige duit mee uit.
cursus monitor terugbetaald
Ga je graag om met kinderen, speel je graag en verdien je graag iets bij tijdens de schoolvakanties? Volg dan een cursus zodat je het attest van ‘animator in het jeugdwerk’ op zak hebt.
rookmelders redden levens
Rook is doodsoorzaak nummer één bij brand. Met een goed geplaatste rookmelder hebt u echter vier keer meer kans om een brand te overleven. Daarom willen we iedereen overtuigen om een rookmelder te installeren en kunt u nu een degelijke melder kopen bij onze gemeente aan een voordelige prijs.
Zoerselse week tegen pesten
De laatste week voor de krokusvakantie is traditioneel de Vlaamse week tegen pesten. De scholen in onze gemeente organiseerden allerlei acties en kozen kleur tegen pesten.
trek eropuit met de trein
De krokusvakantie staat voor de deur, het zonnetje schijnt, het ideale moment dus om er eens op uit te trekken. Waarom niet met de trein? Sinds kort kunt u uw reisroute berekenen op de site, ontvangt u de dienstregelingen per sms en blijft u op de hoogte van verwachte vertragingen.
recht op inkomensgarantie voor ouderen?
Het leven wordt alsmaar duurder. Het lijkt een cliché, maar voor veel mensen is het de harde realiteit. De inkomensgarantie voor ouderen (IGO) dient, onder bepaalde voorwaarden, als sociaal vangnet voor 65-plussers zonder of met een laag pensioen.
Monnikenheide en het kurkatelier recycleren uw kurken stoppen
Drinkt u ook wel eens graag een glaasje wijn of champagne? Staat u er dan, bij het ontkurken van de fles, bij stil dat de kurk een natuurproduct is dat perfect recycleerbaar is? Wij tot voor kort ook niet. Maar sinds enkele maanden is Huize Monnikenheide gestart met een kurkatelier en doet u hen dus een groot plezier met al uw kurken stoppen.
wij dragen u een warm hart toe
Het wordt stilaan een traditie. Eind februari, begin maart neemt het gemeentebestuur met veel plezier deel aan de week van de vrijwilliger. Tijdens deze week worden mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen eens extra in de bloemetjes gezet. In onze gemeente gebeurt dat dit jaar onder het motto: ‘wij dragen u een warm hart toe’.
uw borsten verdienen alle steun
Jammer genoeg kennen we allemaal wel iemand binnen onze naaste familie- of vriendenkring die geconfronteerd werd met borstkanker. Maar liefst één vrouw op negen krijgt vóór haar 75ste met deze ziekte te maken. Dat maakt borstkanker meteen ook de meest voorkomende tumor bij vrouwen. Het is dan ook van levensbelang om borstkanker vroegtijdig op te sporen. Het Zoerselse gemeentebestuur wil daarom graag haar steentje bijdragen en vrouwen tussen de 50 en 69 jaar oud sensibiliseren om tweejaarlijks een gratis borstonderzoek te laten doen.
slimmer dan de vos
slimmer dan de vos 24/02/2011
Naar aanleiding van de recente Panorama-uitzending begin deze maand, getiteld ‘Vossenstreken’, is het debat rond de bejaging en bestrijding van de vos weer brandend actueel.
vacatures voor zomervakantie
De zomervakantie lijkt misschien nog veraf, maar gemeente en ocmw hebben nu reeds een aantal vacatures voor deze periode.
bladeren door de Antwerpse Kempen
Als u binnenkort een dagje of weekendje uit plant in onze Kempen, dan zijn de boekjes ‘Buitenpretjes’ en ‘Wegwijzer’ onontbeerlijk op uw ontdekkingstocht. Zij bundelen namelijk zowel onverwoestbare klassiekers als opvallende nieuwkomers en originele ontdekkingen in de Kempen.
snelheidsinformatieborden moeten snelheid doen dalen
U heeft het mogelijk al gemerkt: sinds kort wordt u op de Sint-Antoniusbaan en op de Oostmallebaan toegelachen - of net niet - door een snelheidsinformatiebord. Het woord zegt het zelf: dit bord geeft de snelheid weer waarmee u nadert. Afhankelijk daarvan verschijnt er op het bord ook een vrolijk of een droevig gezichtje.
u weet het wel, Gabriela niet
Voor nieuwe inwoners is het vaak niet makkelijk om op korte tijd hun weg te vinden in hun nieuwe thuishaven. Maken zij bovendien ook nog maar net kennis met het Nederlands, dan is dit nog minder evident. Om die reden zoeken wij, gemeente en ocmw, mensen die hier al een tijdje wonen en hun interesses willen delen met buitenlandse Zoerselaars.
composteren, iedereen kan het leren
Wat is composteerbaar en wat niet? Hoe kies ik tussen een compostvat, een compostbak of een composthoop? Een antwoord op deze, en nog heel wat andere, vragen krijgt u in één van de vier compostcursussen die IGEAN dit voorjaar, samen met de Vlaamse Compostorganisatie VLACO, organiseert. De cursus is volledig gratis en bestaat uit drie sessies.
maak kennis met het digitale leven
Meer en meer dingen in ons dagelijks leven gebeuren digitaal. We kijken digitaal tv, we kiezen online een kerstkaartje en versturen het per e-mail, we trekken digitale foto’s en maken er vervolgens een digitaal fotoboek van ... Bent u nog niet zo vertrouwd met deze evolutie, of hebt u er al wel wat ervaring mee maar wilt u graag nog iets bijleren? Dan is de digitale week - van 26 februari tot 4 maart - zeker iets voor u. In heel België vinden dan een reeks multimedia-activiteiten plaats, zowel voor beginners als voor gevorderden.
schrijf u tijdig in voor Zingen aan Tafel
Zingt u graag, maar liever in groep in de plaats van alleen? Dan is ‘Zingen aan Tafel’ zeker iets voor u. We verwachten u op vrijdag 18 maart om 19.30 uur in de Kapel van het cc Bethaniënhuis. Vergeet niet te reserveren, uiterlijk op zondag 13 maart.
oproep voor Zoersels project 2010
Onze Zoerselse Wereldraad beschikt jaarlijks over subsidies van de gemeente, die worden toegekend aan verschillende Zoerselse projecten. Bent u inwoner van Zoersel en hebt u een speciale band met een project in een ontwikkelingsland? Dan komt uw project mogelijk in aanmerking om erkend te worden als Zoersels project, en krijgt het op die manier een deel van de subsidies.
twee grote nieuwbouwprojecten van start in de Achterstraat
Nu maandag 14 februari, wordt er in de Achterstraat gestart met de bouw van twee grote projecten. Volleybalclub VOC Amigos en turn- en dansvereniging The Sky is the Limit bouwen er met steun van de gemeente bijkomende sportinfrastructuur. Net naast de gemeentelijke basisschool komt een ruime sporthal, een turnzaal en twee danszalen. Deze werken zullen bijna een jaar duren.
voorwaarden project ‘Het Klooster’ en Jukschot
Onze wooninfodag en de verkavelingen aan Het Klooster en Jukschot kenden al veel succes. Maar door een interpretatie van de voorwaarden waaraan kandidaat-kopers moeten voldoen, is echter enig misverstand ontstaan. Daarom worden hierna nog eens de juiste voorwaarden opgesomd, zoals deze zijn goedgekeurd door de gemeenteraad van Zoersel.
Antwerpen jongerenhoofdstad van Europa in 2011
Antwerpen is verkozen tot Europese jongerenhoofdstad in 2011. Het AEYC2011 projectteam wil van ‘t Stad een echte kinder- en jongerenmetropool maken, een plek waar kinderen en jongeren de ruimte krijgen om zichzelf te zijn. Samen met iedereen. Jong en oud.
ben jij ook bondgenoot van verkeersslachtoffers?
Jaarlijks raken meer dan 30.000 mensen betrokken bij een verkeersongeval. Onder hen zijn er ongeveer 8.000 kinderen en jongeren. Hoe groot de moeilijkheden en de ellende na zo’n ongeval ook zijn, toch worden de gevolgen van een verkeersongeval vaak onderschat. Verkeersongevallen staan elke dag in de krant en mensen raken eraan gewend, zo blijkt. Om die reden voerde minister van Welzijn Jo Vandeurzen op 17 januari, samen met de nieuwe vzw Rondpunt, actie voor een betere opvang van verkeersslachtoffers in Vlaanderen.
neem voldoende preventieve veiligheidsmaatregelen
Stel: u parkeert uw wagen om snel eventjes binnen te springen bij de bakker. Doet u hem dan op slot, of niet? Wij, en ook de politie, raden u alleszins aan dit wél te doen. Er gebeuren namelijk meer en meer diefstallen uit voertuigen waarbij de wagen niet op slot was, zo blijkt.
Hannelore Bedert stelt langverwachte tweede plaat voor in de Kapel
Bart Peeters omschrijft haar als "één van de beste zangeressen van Vlaanderen". Raymond van het Groenewoud noemt haar "de enige zangeres die hem de laatste jaren nog heeft weten te ontroeren in het Nederlands." Beide heren hebben het over Hannelore Bedert. Deze 26-jarige zangeres uit Deerlijk houdt op donderdag 17 februari halt in de Kapel van het cc Bethaniënhuis, om ook u omver te blazen met haar nieuwe plaat.
premie tot € 600 voor plaatsen van roetfilter
Begin deze week was in heel België opnieuw het smogalarm van kracht. Door een te hoge concentratie fijn stof in de lucht mag u dan op de autosnelweg maximum 90 km/uur rijden. Tijdens de wintermaanden wordt die fijnstofdrempel wel vaker overschreden. Dit heeft te maken met een samenhang van factoren. Zo is er in de winter bijvoorbeeld vaak weinig wind en blijft het fijn stof hangen, waardoor hoge concentraties kunnen ontstaan. Aan de wind kunnen we niets doen, maar aan de hoeveelheid fijn stof die in de lucht hangt wél.
speelpleinwerking in Crucea - iets voor jou?
Dankzij onder meer initiatieven zoals speelpleinwerking, grabbel- en swappas kunnen kinderen en jongeren in onze gemeente naar hartenlust spelen. In onze jumelagegemeente Crucea zijn de kinderen bij gebrek aan een dergelijke jeugdwerking echter genoodzaakt om op straat te spelen.
kleine oorzaken, grote gevolgen
Jaarlijks worden in de zes Belgische brandwondencentra maar liefst 300 kinderen opgenomen met ernstige brandwonden, waarvan meer dan 200 kinderen jonger dan vijf jaar. De meeste van hen verbranden zich aan een hete vloeistof (warm water, thee, soep, koffie ...) en lopen brandwonden op aan aangezicht, romp en bovenarmen, vaak met blijvende littekens tot gevolg. Twee op vijf van deze brandwonden worden veroorzaakt in de omgeving van de keuken.
drie nieuwe gidsen boordevol tips voor jongeren
‘Kunnen twee mannen ook kindjes krijgen?’, ‘Kan een meisje zwanger worden tijdens haar menstruatie?’, ‘Is een vakantiejob in het zwart voordeliger dan een job met contract?’. Jongerengids.be geeft een antwoord op deze en heel wat andere vragen aan de hand van drie up-to-date en allesomvattende gidsen en websites, opgedeeld in drie leeftijdscategorieën: kinderen van 8 tot 11 jaar, tieners van 12 tot 15 jaar en jongeren van 16 jaar en ouder.
bezoek zondag onze woonbeurs 'wonen voor iedereen'
We meldden het u twee weken geleden al: nu zondag, 30 januari, vindt in het administratief centrum een eigentijdse woonbeurs plaats. Heeft u vragen over bouwen & verbouwen, betaalbaar & veilig wonen, duurzaam & energiezuinig wonen, premies & subsidies …? Dan biedt deze woonbeurs u daar ongetwijfeld een antwoord op.
gemeentelijke dienst mobiliteit in de kijker
Een nieuwe identiteitskaart? Die vraagt u aan bij de dienst burgerzaken. Een vraag over bouwen? Dan moet u bij de dienst ruimtelijke ordening zijn. Maar wat als u een vraag heeft over mobiliteit in onze gemeente, snelheidsmetingen in uw straat of een tijdelijk politiereglement voor een straatbarbecue? Slechts één adres: onze dienst mobiliteit.
data gemeenteraden 2011
De gemeenteraadsleden zullen zich ook in dit nieuwe jaar buigen over gemeentelijke thema’s tijdens hun maandelijkse vergaderingen. Die vinden telkens op dinsdagavond plaats in de raadzaal en u kunt deze zittingen bijwonen.
korting met grabbelpas
Goedkoper op kamp tijdens de krokusvakantie, korting bij een pretparkbezoek of meedoen aan de Zoerselse grabbelpasactiviteiten. Dit zijn maar enkele mogelijkheden van de grabbelpas voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het pasje kost € 2,50 en is vanaf 1 februari te koop in het administratief centrum of in onze antennes in Halle en Zoersel.
en de Cultuurprijs gaat naar...
Op zondag 16 januari reikten het gemeentebestuur en de culturele raad de cultuurprijs 2010 uit. Laureaat werd Beatrijs (Bieke) Dens, een gerenommeerd pianotalent! We beschrijven graag haar muzikaal levensverhaal.
zuiver groenafval wordt kwaliteitsvolle compost
Kwaliteitsvolle compost kan enkel verkregen worden als het groenafval goed gesorteerd wordt. Jammer genoeg is dat niet altijd het geval en vinden de parkwachters van het kringlooppark tussen het groenafval ook vaak grond, plastiek, stenen …
Gedichtendag zet poëzie in het zonnetje
Gedichtendag is ieder jaar hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Traditioneel staat de laatste donderdag van januari de poëzie een dag lang in het zonnetje. Naar aanleiding van Gedichtendag hebben we, weliswaar een weekje later, op donderdag 3 februari, de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen te gast in de Kapel. Samen met het duo Wolf deelt hij het podium voor een verrassend literair concert.
langdurige regenval november erkend als ramp
De langdurige regenval van 11 tot en met 17 november 2010 wordt erkend als algemene ramp. Heeft u toen ook schade geleden, dan kunt u nu dus - bij de gouverneur van uw provincie - een officiële aanvraag indienen om een tussenkomst van het rampenfonds te verkrijgen. De termijn voor het indienen van uw aanvraag loopt nog tot 31 maart 2011.
woonbeurs 'Wonen voor iedereen' op 30 januari
U bent jong en zoekt een betaalbare bouwgrond of woning? Of u bent misschien al iets minder jong en bent op zoek naar een kleinere woning of serviceflat? U wilt graag een goedkope lening en ook die energiefactuur moet omlaag. U vraagt zich af hoe correct te isoleren of uw woning aan te passen en welke premies er daarvoor bestaan? Dit, en nog veel meer, komt u te weten op onze woonbeurs ‘Wonen voor iedereen’, die plaatsvindt op zondag 30 januari van 10 tot 17 uur in het administratief centrum aan de Handelslei 167.
bakker Geert Verellen 'Beste Bakker van Vlaanderen'
Vorig jaar doorkruiste Steph Goossens Vlaanderen om iedereen warm te maken hun favoriete bakker te nomineren als ‘Beste Bakker van Vlaanderen’. Meer dan negenduizend Vlamingen vonden dat hun bakker die prestigieuze titel verdiende. Uit alle inzendingen werd er één bakker per provincie geselecteerd. Voor Antwerpen werd dat ‘onze’ Geert Verellen. Samen met de overige vier finalisten toonde hij de afgelopen weken zijn bakkerskunsten aan alle Vlaamse tv-kijkers. Tot zijn eigen grote verbazing, werd bakker Geert Verellen verkozen tot ‘Beste bakker van Vlaanderen’.
inschrijftermijn woonproject Het Klooster en Jukschot start op 1 februari
Een project dat zeker ook uitgebreid aan bod zal komen tijdens de woonbeurs, is woonproject ‘Het Klooster’ en Jukschot - waarbij een projectgebied, genaamd ‘Het Klooster’ - gelegen tussen de Achterstraat en Het Klooster -, aangeduid werd voor de ontwikkeling van betaalbare kavels en sociale woningen. Met dit project wil het bestuur in de eerste plaats jonge gezinnen, éénoudergezinnen, senioren en kansarmen de kans geven om in Zoersel te blijven wonen.
een kansarm Roemeens kind bij u op vakantie?
Boekarest, Timisoara, Sibiu … Als u al eens in Roemenië met vakantie bent geweest, dan doen deze steden bij u zeker een belletje rinkelen. Voor kansarme Roemeense kinderen en jongeren is het echter lang niet zo eenvoudig, om niet te zeggen onmogelijk, om op vakantie te gaan. Al sinds 1994 laat de vzw Nestwarmte deze kinderen en jongeren, die door hun ouders verlaten zijn, in ons land op vakantie komen.
CO, een stille moordenaar
Wist u dat er in ons land vorig jaar 1397 slachtoffers van CO-vergiftiging waren, waarvan 35 het niet overleefden? Daarom is er nu de campagne 'hou de stille moordenaar buiten' die zich richt op belangrijke slachtoffergroepen.
Vredeseilanden voert voor 30e keer campagne op 14, 15 en 16 januari
Op 14, 15 en 16 januari gaan voor de 30e keer overal in Vlaanderen vrijwilligers de straat op om geld in te zamelen voor Vredeseilanden. Ze verkopen gadgets of laten zich betalen voor een klus waarvan de opbrengst naar Vredeseilanden gaat. Zo ondersteunen ze boerenfamilies in Afrika, Azië en Latijns-Amerika om genoeg voedsel te produceren en er een waardig inkomen aan over te houden.
nieuwe regels voor stookinstallaties
Efficiënt verwarmen, met een verwarmingstoestel dat altijd paraat staat wanneer u dat wilt, kost weinig moeite. Een regelmatig onderhoud en een juiste afstelling van uw installatie zijn dan heel belangrijk. Sinds kort zijn er nieuwe regels die bepalen wanneer uw installatie een onderhoud verdient, wie dat mag doen enzovoort.
premie voor een warm dak boven uw hoofd - win isolatiemateriaal
Bij huizen ontsnapt de warmte via het dak. Tot 30 % van de warmte uit de kachel of radiator gaat direct de lucht in! U kunt dan nog zoveel stoken, echt warm zal het in uw huis nooit blijven. Een simpele oplossing: isoleer uw dak. Maak kans op gratis isolatiemateriaal!
Schitter in Zoerselse kortfilm
Is één van uw voornemens ‘beroemd worden’? Dan krijgt u nu alvast de kans om dat voornemen gedeeltelijk waar te maken. In augustus starten namelijk opnames voor een heuse Zoerselse kortfilm. Regisseur en Zoerselaar Paul Lacroix is op zoek naar locaties in onze gemeente.