A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2010
Verknal het niet: tips voor veilig feesten
Huisdieren die in paniek geraken en ongevallen veroorzaken. Geluidsoverlast. En, veel erger nog, woningbranden en/of zwaargewonde brandwondenpatiënten. Dit zijn maar enkele van de mogelijke gevolgen van het ondoordacht afsteken van vuurwerk. Voor heel wat mensen blijft het afsteken van vuurwerk echter een noodzakelijk onderdeel van oudejaarsavond. Hou hierbij dan a.u.b. rekening met onderstaande tips:...
nieuwjaarszangertjes op 31 december
'Oud jaar, nieuw jaar, ik wens u een zalig nieuwjaar! Oud jaar, nieuw jaar, ik wens u een zalig jaar, echt waar!' Op 31 december 2009 trokken meer dan 1.300 kinderen in onze gemeente van deur tot deur om u een gelukkig 2010 te wensen. Nergens in ons land tref je op oudejaarsdag zoveel nieuwjaarszangertjes aan als in Zoersel, meer bepaald in het dorp van Sint-Antonius, zo stond toen te lezen in de krant.
SportUp for Life Zoersel brengt 1.500 euro op
Wegens de barre weersomstandigheden blies de federale politie heel wat activiteiten van SportUp for Life in Zoersel afgelopen zondag af. Een serieuze streep door de rekening van al wie zich hier de afgelopen maanden volop voor had geëngageerd. Via deze weg willen het gemeentebestuur en de lokale initiatiefnemers Tom Sleewaert en François Stuyts alle vrijwilligers van harte bedanken voor hun enthousiasme en inzet.
politiezone Voorkempen vraagt aandacht voor inbraken
Deze donkere, winterse kerstdagen brengen echter niet in iedereen het beste naar boven. Nu het vroeger donker wordt, merken dieven namelijk sneller op of bewoners al dan niet thuis zijn, met als gevolg meer woninginbraken overdag. De politiezone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde en Zoersel) vraagt u daarom om aandacht te hebben voor inbraakpreventie tijdens deze risicovolle eindejaarsperiode.
opbrengst sportevenementen voor het goede doel
Nam u het afgelopen jaar deel aan mountainbikewedstrijd 'de 6 uur van Halle', de Survival Trophy of de stratenloop in Halle? Dan hebt u onrechtstreeks uw steentje bijgedragen voor het goede doel. De mannen van Survival Trophy Voorkempen, die dit alles op poten zetten, staan de opbrengst van deze activiteiten namelijk traditiegetrouw af aan het goede doel.
bovenste beste buren heffen het glas
Welke periode beter dan de kerstperiode om mensen een warm hart toe te dragen en hen eens - letterlijk en figuurlijk - in de bloemetjes te zetten? Zo dacht het gemeentebestuur - en heel wat attente buren - er alleszins ook over! Afgelopen maandag werden namelijk alle genomineerden voor ‘bovenste beste buur 2010’, en diegenen die hen hadden voorgedragen, uitgenodigd in het administratief centrum. Daar werd, onder een sfeervol verlichte kerstboom, het glas geheven op deze verdiende erkenning.
Koning winter beïnvloedt Zoerselse afvalophaling
Het winterse weer zorgt ervoor dat het ophalen van afval niet altijd zonder problemen verloopt. IGEAN milieu & veiligheid, de gemeente Zoersel en de ophaler doen echter al het nodige om de problemen tot een minimum te beperken. Dit betekent dat het afval wordt opgehaald als dat op een veilige en verantwoorde manier kan gebeuren. Daarom is het dus niet altijd mogelijk alle straten te bedienen.
wij zijn er voor u tijdens de feestdagen
Wilt u tussen uw kerst- en eindejaarsaankopen door even binnenspringen in het administratief centrum, antennes, de bib of het kringlooppark? Hou dan zeker onderstaande dienstregeling in gedachte.
wees spaarzaam met water
Door de wateroverlast van de laatste weken, staan we vaak niet stil bij waterschaarste van drinkbaar water. We moeten spaarzaam omspringen met het weinige drinkbaar water. Hier leest u enkele nuttige tips - die ook aan uw portemonnee denken.
over sport praten als voornemen voor 2011
Heeft u al enkele goede voornemens in petto voor het nieuwe jaar? Meer tijd vrijmaken voor de kinderen of aan sport doen … Lukt het niet om dat laatste voornemen effectief in de praktijk om te zetten, dan kunt u in 2011 wel over sport praten. Zo doet u dan veel voor het Zoersels sportbeleid.
de feestbus, uw bob op oudejaarsnacht?
Op oudejaarsavond legt De Lijn extra bussen in. Met een feestbusticket (of uw busabonnement) op zak, kunt u onbeperkt reizen tot nieuwjaarsdag - middernacht. Zo’n feestbusticket kunt u gratis afhalen in de antennes of het administratief centrum.
nieuwe linde als symbolische start van Pol Van Esbroeck-jaar
Op 27 juli 2010 overleed Pol Van Esbroeck. Pol zou op 14 december 2010 99 jaar geworden zijn. Om de herinnering aan deze kunstenaar - beeldhouwer van onze Zoerselse trots 'de linde' - levend te houden, zal op zondag 19 december een nieuwe linde geplant worden. Dat wordt meteen de start van een feestelijk Pol Van Esbroeck-jaar.
Vlaams Radio Koor brengt kerstconcert
Het traditionele kerstconcert van het Vlaams Radio Koor baadt dit jaar in een religieuze sfeer, die bovendien een volks tintje meekrijgt. Het kerstverhaal staat centraal in het concert, voorafgegaan door oude psalmen, en om te eindigen - hoe kan het ook anders - enkele toepasselijke ‘kerstcarols’.
een kunstige bende op weg naar een roemrijk bestaan
Enkele weken geleden werd het startschot gegeven voor de twaalfde jaargang van ‘Kunstbende’. Een wedstrijd voor jongeren tussen 13 en 19 jaar die zich willen lanceren in de wereld van de kunst. ‘Kunstbende’ zet je creativiteit op scherp en laat je een onvergetelijke trip ervaren. Bijna 300.000 deelnemers - waaronder Brahim, Hannelore Bedert, Steak Number 8 … - deden reeds mee aan vorige edities.
eindejaarsfeesten en solden: let op uw portefeuille
Kerstmarkten, vuurwerk van oud op nieuw, overvolle trams en bussen, drukke winkels en winkelstraten, gezellig drukke horecazaken … U merkt het: tijdens de eindejaarsfeesten en de daaropvolgende soldenmaand komen er op tal van plaatsen heel wat mensen bij elkaar. De gelegenheid bij uitstek dus voor gauwdieven om u, wanneer u net eventjes niet oplet, te bestelen.
aanbieden van vensterglas in de glasbak
Na de vorige glasophaling in onze gemeente kreeg onze dienst milieu heel wat opmerkingen van de ophaler. In een groot aantal glasbakken zat namelijk vensterglas. Dit glas hoort echter bij het vlak glas en mag door zijn samenstelling dus niet mee in de glasbak. Enkel hol glas - glazen flessen, bokalen en flacons - is toegelaten.
Zoerselaar Walter Anthonis wint Nieuwsbriefwedstrijd
De heer Walter Anthonis uit Zoersel is de winnaar van onze Nieuwsbriefwedstrijd. Een dikke proficiat! Net als alle zestig andere deelnemers wist Walter het antwoord op de vraag: ‘Wie is de Zoerselse uitvinder van de ‘Happy Cube’?, namelijk Dirk Laureyssens. Dat betekent dat de schiftingsvraag doorslaggevend was.
Zoersel steunt de mensenrechten! En u?
Traditioneel trekt Amnesty International in de periode rond 10 december, de internationale mensenrechtendag, de Vlaamse straten op om financiële steun te vragen. Vanuit onze maatschappelijke voorbeeldfunctie steunt ook Zoersel voluit de eindejaarscampagne van Amnesty International. Zo zult u aan het administratief centrum een grote spandoek van Amnesty zien wapperen en kunt u zich binnen warmen aan enkele terraskaarsen. Op die manier willen ook wij de aandacht vestigen op deze problematiek.
Kom u verwarmen tijdens onze kerstmarkt op 11 en 12 december
Kraampjes, lekkere hapjes, kerstbomenverkoop, optredens, kinderanimatie, 101 geschenken, een gezellige babbel met vrienden en familie … Wij nodigen u graag uit op de veertiende editie van onze cadeau- en kerstmarkt, en dit op zaterdag 11 en zondag 12 december in en rond het administratief centrum Zoersel (Handelslei 167). En laat de koude u zeker niet tegenhouden. Wij zorgen voor de nodige vuurkorven, warme chocomelk, glühwein … om u op te warmen!
SportUp For Life 19 december: een sportieve dag, boordevol muziek
U las het ongetwijfeld al ergens: zondag 19 december vindt, ten voordele van Music For Life, een grootse loopbenefiet plaats. Triatleet Serge van Autreve zal die dag zo’n 130 kilometer lopen van het glazen huis in Eindhoven tot het glazen huis in Antwerpen. Samen met Serge zal de loperscolonne ook door onze gemeente trekken. U kunt ook nog steeds inschrijven om mee te lopen via www.sportup.be.
lokale politie Voorkempen schrijft twee vacatures uit
Hebt u er altijd al van gedroomd om bij de politie te werken? Waag dan nu uw kans! De lokale politie Voorkempen (Brecht - Malle - Schilde - Zoersel) organiseert namelijk een selectieprocedure voor twee voltijdse contractuele betrekkingen.
weersomstandigheden maken het postbodes niet gemakkelijk
De Post stelt dag in dag uit alles in het werk om de postbezorging vlot te laten verlopen. De uitzonderlijke weersomstandigheden van afgelopen week, en mogelijk nog van de komende dagen, maakten het werk van de postbodes echter bijzonder moeilijk en gevaarlijk.
samen werken aan biodiversiteit
Bent u geïnteresseerd om meer te weten te komen over biodiversiteit? Dan bent u van harte uitgenodigd op een infosessie van Natuurpunt Educatie die plaatsvindt op donderdag 16 december om 20 uur in lokaal één.1 van het cultureel centrum Bethaniënhuis (Handelslei 167). U bent wel verplicht vooraf in te schrijven (voor 15 december) en dit via milieu@zoersel.be of 03 2980 9 10.
val in de prijzen met eindejaarsactie middenstand
Een waardebon van maar liefst € 125. Het zou een mooi eindejaarsgeschenk zijn, niet? Wel, als u deelneemt aan de eindejaarsactie van de middenstand van Sint-Antonius, maakt u kans op één van de 84 waardebons ter waarde van € 125. Dat zijn er twee per deelnemende handelaar.
regels stedenbouwkundige vergunningen vanaf 1 december aangepast
Bent u van plan om binnenkort een veranda, garage of tuinhuis aan uw woning te plaatsen, dan moet u daarvoor - in bepaalde gevallen - vanaf 1 december 2010 niet langer een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. De regelgeving rond stedenbouwkundige vergunningen wordt immers ingrijpend vereenvoudigd.
jeugdraad kiest nieuwe voorzitter
In augustus van dit jaar besloot Jinli De Bruyn de fakkel van jeugdraadvoorzitster door te geven aan een nieuwe, enthousiaste kandidaat. Afgelopen dinsdag kende de jeugdraad deze taak unaniem toe aan de 23-jarige Kris De Bruyne.
alle gegevens over Zoerselse huisartsen op nieuwe website
Www.huisartsenmallezoersel.be. Op deze website vindt u sinds kort heel wat informatie terug over eerstelijnsgezondheidszorg in de gemeenten Zoersel en Malle.
win een Zoerselse geschenkdoos
De feestdagen komen eraan. Dat betekent, onder meer, ‘pakjestijd’. Ook bij een gemeentebestuur gaan er jaarlijks bij tal van gelegenheden relatiegeschenken de deur uit. Vanaf december zal de Zoerselse geschenkdoos er daar één van zijn. Maar… als Nieuwsbriefabonnee maakt u nu al kans om zo’n geschenkdoos te winnen. Al wat u moet doen, is ons het correcte antwoord bezorgen op de wedstrijdvraag.
Europese week van de afvalvermindering
Wist u dat ieder van ons per dag gemiddeld een kilo afval produceert? Dat is maar liefst twee keer meer dan veertig jaar geleden. Onze consumptie, ons koopgedrag en onze dagelijkse gewoonten spelen een grote rol in die hoeveelheid afval die wij voortbrengen. Tijdens de Europese week van de afvalvermindering - van 20 tot en met 28 november - willen we u ertoe aanzetten uw afvalproductie te verminderen en u duidelijk maken wat u kunt doen om de op te halen volumes afval te beperken en de schadelijkheid van het geproduceerde afval te verminderen.
zoek uw gestolen fiets in de online fietsdatabank
Is uw fiets verloren of gestolen? Dan werd hij intussen misschien al wel teruggevonden. Neem daarom snel een kijkje op www.gevondenfietsen.be. Op deze site wordt namelijk een databank bijgehouden van fietsen die werden teruggevonden, onder meer in de provincie Antwerpen. Via een eenvoudige zoekactie kunt u nagaan of uw fiets er ook tussen zit.
startschot Winterwandelfestijn op 28 november
Het Land van Playsantiën presenteert de derde editie van het ‘winterwandelfestijn’. Er staan opnieuw vijf wandelingen op het programma die garant staan voor (ont)spanning en avontuur. De wandelingen zijn steeds een achttal km lang en verwelkomen zowel gezinnen met kinderen, de recreatieve wandelaar als de meer geoefende wandelaar. Tijdens en na de wandeling krijgt iedereen iets lekkers om op te warmen of om te knabbelen. Zet uw wandelschoenen dus alvast klaar!
vergeet uw parkeerschijf niet
We kondigden het reeds eerder dit jaar aan, maar vanaf vrijdag 19 november is het effectief zo ver: als u op het dorpsplein in Zoersel wilt parkeren, moet u uw parkeerschijf leggen. Een groot gedeelte van het plein is vanaf dan immers een ‘blauwe zone’.
gratis cd voor jongeren via JAC en JIP
JAC’s en JIP’s. Zegt het u iets? Wel, voor iedereen die niet vertrouwd is met deze JeugdAdviesCentra (JAC’s) en JongerenInformatiePunten (JIP’s) brengt jongerenorganisatie In Petto een gratis cd op de markt, die bij het dichtstbijzijnde JAC of JIP kan afgehaald worden.
doe de V-test
doe de V-test 16/11/2010
Met de feestdagen in het vooruitzicht kunt u alvast uzelf nu al een (financieel) cadeau doen. U kunt namelijk op de website van de VREG, de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, de V-test invullen - en zo mogelijk heel wat euro’s besparen.
KFCE Zoersel en gemeente Zoersel startten een uniek samenwerkingsproject
Op zondag 14 november stellen voetbalclub KFC Eendracht Zoersel en de gemeente Zoersel een uniek samenwerkingsproject voor. Eerder dit jaar werd de eerste steen gelegd van deze zonderlinge samenwerking die vruchten afwerpt voor de hele Zoerselse samenleving.
jubileumeditie Week van de Smaak
De Week van de Smaak is in Vlaanderen reeds toe aan haar vijfde editie, die doorgaat van 11 tot 21 november. Dit (eet)cultureel evenement wil zoveel mogelijk mensen samenbrengen rond smaak en eetcultuur in al hun aspecten. Tijdens deze editie worden er ook enkele opvallende nieuwe accenten gelegd. Dit jaar gaat er extra aandacht uit naar het culinair erfgoed, de smaakcultuur en voedingsmiddelen uit Vlaanderen. Het gastland is dit jaar Spanje.
tussenkomst van het sociaal verwarmingsfonds
Koning Winter komt voetje voor voetje dichterbij. De dagen worden korter en frisser, en uw verwarming wordt ongetwijfeld een graadje hoger gezet. Wist u dat u mogelijk in aanmerking komt voor een stookoliepremie van het sociaal verwarmingsfonds - aan te vragen via het ocmw? U moet uw woning dan wel verwarmen met huisbrandolie, lamppetroleum (type c) of bulkpropaangas.
inbrekers slaan toe
inbrekers slaan toe 10/11/2010
De politie waarschuwt voor een nieuwe golf van woninginbraken. Met de omschakeling naar de wintertijd, schakelen elk jaar ook de inbrekers naar een hogere versnelling. Door waakzaam te zijn, kunt u een belangrijke bijdrage leveren om inbraken te voorkomen.
ik ben graag gezien - fluoactie
Omdat elk kind graag gezien is tijdens zijn weg van en naar de school, zetten heel wat gemeentes, scholen en de politiezones Voorkempen en ZaRa opnieuw de jaarlijkse fluoactie op touw. Op 10 november 2010 wordt het startschot gegeven.
doet uw vereniging mee met SportUp for Life?
Op 19 december vindt een grootse loopbenefiet plaats tussen het Glazen Huis in Eindhoven en het Glazen Huis in Antwerpen. Onder de noemer 'SportUp for Life' zal triatleet Serge Van Autreve de volledige afstand (zo’n 130 kilometer) al lopend afleggen en zich laten sponsoren ten voordele van Music for Life. U kunt hem steunen!
voorrang aan rotonde op Zoerselsteenweg
Vorige vrijdag, 29 oktober, liepen de werken ten einde en werd de rotonde op de Zoerselsteenweg opengesteld voor het verkeer. Naar aanleiding van die nieuwe rotonde, willen we graag even de voorrangsregeling opfrissen.
Geert Verellen als beste bakker van Vlaanderen
Bakker Geert Verellen, uit onze deelgemeente Sint-Antonius, streeft mee naar de titel ‘beste bakker van Vlaanderen’. Een titel die wordt uitgereikt door VT4 aan de bakker die de activiteiten tot het beste einde brengt. Nu zondag, 7 november, kunt u ontbijten voor 1 euro in de Kapel. Daarmee steunt u niet alleen bakker Geert, maar ook een goed Zoersels doel.
Voordracht: na-isolatie van bestaande woningen
Oude huizen zijn vaak niet goed of niet voldoende geïsoleerd en verdwijnt de warmte gewoon door de muren en het dak. Een bestaande woning na-isoleren vereist een andere aanpak dan de isolatie van een nieuwbouw.
collectie stripbibliotheek Flater verhuist naar openbare bibliotheek
Vorig jaar nog vierde stripbibliotheek ‘Flater’ feestelijk haar 25-jarig bestaan. Eén jaar na dato hebben de bestuursleden van ‘Flater’ echter beslist om de deuren van de stripbib te sluiten. Om hun trouwe leden - en alle andere stripliefhebbers - van de collectie te laten blijven genieten, schenken ze nu al hun strips aan de openbare bibliotheek van Zoersel.
toekomstige omleidingsweg sluit aan op bedrijventerreinen Malle/Zoersel
Zoals we u reeds eerder meldden, werkt een studiebureau - in opdracht van het Vlaams gewest - aan de ontwerpplannen van de omleidingsweg rond Zoersel. De effectieve aanleg is voorzien voor 2013. Het Zoerselse gemeentebestuur ijvert al jaren voor een aansluiting van die weg op de bestaande en geplande bedrijventerreinen. Zo kan de dorpskern van deelgemeente Zoersel bespaard blijven van doorgaand (vracht-)verkeer. "Die aansluiting komt er", zo bevestigt een studie.
ontdek de nieuwe fietsroute 'Landschapsbelevenissen'
Zolang het droog blijft, is dit herfstweer ideaal voor een fietstochtje langsheen enkele landschapspareltjes in Zoersel, Zandhoven, Ranst en Schilde. Sinds eind september kunt u namelijk de nieuwe fietsroute ‘Landschapsbelevenissen’ volgen.
rioleringswerken Heideweg - K. Ullenslaan
Binnenkort start in de Heideweg en de Kanunnik Ullenslaan het project ‘Noordelijke hoofdriool Halle’. Dankzij dit project zal het afvalwater van zo’n 400 Zoerselse inwoners opgevangen worden. Dat vuile water komt nu immers nog ongezuiverd terecht in het Schijn. Na de werken zal het water afgevoerd worden naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Pulderbos.
politie verscherpt toezicht op maandelijkse markt
Elke eerste dinsdag van de maand kunt u van 8 tot 12.30 uur in Zoersel naar de markt. Die markt vindt plaats in de Kerkstraat en de Voorne, tussen de Pastorijstraat en de Kortestraat. Om de veiligheid van zowel marktkramers als bezoekers te garanderen, wordt de markt uiteraard afgesloten voor alle plaatselijk en doorgaand verkeer. Jammer genoeg zijn er nog steeds heel wat bestuurders die, voornamelijk bij het opstellen en het afbreken van de markt, er alsnog proberen door te rijden.
Rotonde aan Zoerselsteenweg terug open
Als alles volgens plan verloopt, zal de rotonde aan de Zoerselsteenweg - ter hoogte van Medelaar en Achterstraat - vanaf vrijdagnamiddag 29 oktober open zijn. Dit betekent uiteraard dat dan ook de omleiding vervalt. In afwachting van de definitieve verlichting, heeft Eandis er voorlopige verlichting geplaatst. Wij hopen alvast dat dankzij de komst van deze rotonde de verkeersafwikkeling op dit kruispunt veel veiliger zal verlopen.
RUN Zoersel, RUN!
RUN Zoersel, RUN!  25/10/2010
Music for Life, en meer bepaald de aidsweeskinderen waarvoor deze actie op poten wordt gezet, heeft uw hulp nodig. Op zondag 19 december zal daarom - onder de noemer ‘SportUp for Life’ - een grootse loopactie plaatsvinden tussen het glazen huis in Eindhoven en dat in Antwerpen. Triatleet Serge Van Autreve zal de volledige afstand, zo’n 130 kilometer, die dag al lopend afleggen. Serge doorkruist daarbij heel wat steden en gemeenten, waaronder ook Zoersel. Bedoeling is nu dat Serge op al deze plaatsen het gezelschap krijgt van sympathiserende lopers, individueel of in groep, die aanpikken voor een afstand naar keuze (5, 10 ... km).
Halle in een nieuw kleedje
Momenteel telt onze deelgemeente Halle één gefusioneerde basisschool, op twee verschillende locaties. Bedoeling is echter een nieuwbouw te realiseren op één adres. Dit project werd reeds opgenomen in een subsidiëringsprogramma van de Vlaamse overheid. "Dit scholenbouwproject biedt ons de opportuniteit om meteen ook de overige gemeenschapsinfrastructuur in het dorp van Halle onder de loep te nemen", aldus het gemeentebestuur. "We willen van de gelegenheid gebruikmaken om die volledige gemeenschapsinfrastructuur een opfrisbeurt te geven.
Davidsfonds Zoersel... op weg naar een nieuwe start
De werking van Davidsfonds, afdeling Zoersel bestaat op dit moment enkel nog uit leesgroepactiviteiten. Om de aanwezigheid van het Davidsfonds in onze gemeente te versterken en de samenwerking met Davidsfonds Sint-Antonius-Zoersel en Davidsfonds Halle-in-de-Kempen te bevorderen, wil Davidsfonds Zoersel graag opnieuw meer activiteiten organiseren. "Om dat te kunnen realiseren, zijn we volop op zoek naar cultuurliefhebbers."
dag van de trage weg
dag van de trage weg 22/10/2010
Ter gelegenheid van de ‘dag van de trage weg’ - die dit weekend in bijna honderd gemeenten wordt georganiseerd - huldigt onze gemeente zondag in samenwerking met Regionaal Landschap de Voorkempen een nieuw wandelpad in de Halse Bossen in. "Dit is een volgende stap in de uitvoering van de toegankelijkheidsregeling voor de Halse Bossen", licht onze dienst milieu toe.
maak al plannen voor 2011 met de nieuwe brandweerkalender
Hij is er, de brandweerkalender voor 2011! Net als vorig jaar geven de foto’s heel wat aspecten weer uit het dagdagelijkse leven van onze brandweer. Van blussen en optreden bij ongevallen, over het ontvangen van klasbezoeken tot het organiseren van opendeurdagen. Naar jaarlijkse gewoonte kunt u de kalender binnenkort aan huis bestellen. Men komt immers vanaf volgende week bij u langs om de kalender aan de man te brengen.
snel inschrijven voor cursus Eerste Hulp - EHBO
Misschien is de cursus Eerste hulp - EHBO van het Rode Kruis Zoersel wel iets voor u? U leert u er onder meer kleine en grote wonden verzorgen, bloedingen stelpen, omgaan met verslikking en breuken. Ook de aanpak van een hartaanval of een beroerte. U leert ook reanimeren, en ze leggen u uit hoe u zo'n eerste hulpsituatie nu eigenlijk best aanpakt.
gevaar schuilt in een klein hoekje
Om u bewust te maken van de gevaren en de risico’s, en om u toch een aantal preventieve maatregelen bij te brengen, organiseren gemeente en brandweer op donderdag 21 oktober een infoavond rond brandveiligheid.
fikse korting voor groepsaankoop groene stroom
De provincie Antwerpen bewijst dat samen groene stroom aankopen goed is voor het milieu én voor uw budget. Alle inwoners van de provincie konden vrijblijvend intekenen op een groepsaankoop van 100 procent groene stroom. Tijdens een online veiling brachten verschillende energieleveranciers vorige week hun beste bod uit.
winnaar belgerinkelactie bekend
Behalve het positieve effect voor ons milieu, vielen zo’n twintig deelnemers in de prijzen tijdens 'Met belgerinkel naar de winkel'. Zij werden op donderdag 7 oktober verwelkomd in het administratief centrum, waar onder andere de prachtige belgerinkelfiets geschonken werd.
de week van ...
de week van ... 15/10/2010
De Vlaamse Bibliotheekweek start morgen in onze bibs met allerlei onverwachte ontmoetingen, de Verwendag in de bibs, de werelddag van verzet tegen armoede, de werkweek, de seniorenweek... Lees er alles over!
Mis het optreden van integratieorkest Poco a poco niet
Zaterdag 16 en zondag 17 oktober kunt u in de Kapel van het cc Bethaniënhuis terecht voor een ongetwijfeld verrassend en indrukwekkend optreden van integratieorkest Poco a poco, bestaande uit 40 leden met een handicap en 40 zonder handicap.
Conciërgewoning in domein De Welvaert wordt afgebroken
Enkele jaren geleden hebben onze gemeente, de vzw Kempens Landschap en Igean het domein De Welvaert gekocht. Samen willen ze het bosrijke en recreatieve karakter ervan behouden en werken ze aan een concreet plan om dit doel te realiseren. In afwachting daarvan zal de conciërgewoning, die in een bouwvallige staat verkeert, afgebroken worden.
Grote inzamelactie van gebruikte frituuroliën en -vetten
Wist u dat vorig jaar maar liefst 87 procent van de ingezamelde, gebruikte frituuroliën en -vetten werden verwerkt tot de milieuvriendelijke brandstof biodiesel? Daarnaast werd 2 procent verwerkt in producten als pershout, plastiek, industriële zepen, smeermiddelen … en 11 procent ging naar de verbranding voor de opwekking van groene stroom. Om deze oliën en vetten maximaal in te zamelen, startte Valorfrit een nieuwe inzamelactie die loopt van 1 tot en met 30 oktober.
Gemeenteraad keurt ANIP goed
Elke gemeente beschikt over een rampenplan om noodsituaties efficiënt te kunnen aanpakken. Op vraag van de federale overheid moesten alle gemeenten hun rampenplan - officieel ‘Algemeen Nood- en Interventieplan’ (ANIP) genoemd - herwerken. Dit gebeurde in onze gemeente door de veiligheidscel. Deze keurde het nieuwe ANIP unaniem goed. Dinsdag 21 september stemde ook de gemeenteraad in.
Spannende docu-reeks op 2BE over oceaanroeiers
U heeft in onze Zoerselse media ongetwijfeld al gelezen over de twee avonturiers Christophe Sepot (uit Zoersel) en Bart Verboven, die samen besloten om in een roeibootje van een paar vierkante meter de Atlantische oceaan over te steken, een tocht van zo’n 5.000 kilometer. Sinds gisteren, donderdag 7 oktober, kunt u hun avontuur ook op televisie volgen, meer bepaald in de spannende docu-reeks ‘Roeiers zonder Grenzen’. Deze reeks wordt de komende donderdagavonden uitgezonden op 2BE. Mocht u de eerste dubbelaflevering gemist hebben, dan kunt u ze morgen, zaterdag 9 oktober, herbekijken.
nacht zoekt dak
nacht zoekt dak 07/10/2010
In het kader van het Europees jaar rond Armoede en Sociale uitsluiting ontwikkelde Hujo (Humanistische Jongeren) de gratis formule ‘Nacht zoekt dak’. “Het concept? De deelnemers gaan met karton, plastic, touw en plakband aan de slag, om zo een onderkomen te bouwen waarin ze een volledige nacht zullen doorbrengen.
honden aan de leiband
honden aan de leiband 05/10/2010
De herfstzon komt af en toe eens piepen, het ideale moment dus om te genieten van de natuur die nu volop in verandering is. Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt dan dat baasjes hun honden in de natuur aan de leiband houden.
filmweek fit in ons hoofd
Kunt u genieten van een goede film en een avondje heerlijk ontspannen? Wilt u tegelijk ook horen hoe u zich beter in uw vel kunt voelen? Kom dan naar een voorstelling van de Fit-in-ons-hoofdweek tussen 4 en 8 oktober.
armoede treft één op vijf ouderen
‘Armoede treft één op vijf ouderen’ wordt de nieuwe slogan van de Ouderenweek 2010. Vandaag, de internationale dag van de ouderen, wordt de campagne om ouderen te helpen gelanceerd. Samen met onze Zoerselse seniorenraad kunt u ook helpen.
breng uw kaarsresten naar het kringlooppark
Bij een gezellig avondje zorgen kaarsen voor extra sfeer. Kaarsresten weggooien is echter jammer want ze kunnen perfect gerecycleerd worden. In samenwerking met de vzw De Vlaspit en de kringloopcentra start IGEAN op de containerparken met de inzameling van kaarsresten.
de vos rukt op
de vos rukt op 30/09/2010
“De jongste maanden kregen we meldingen over vossen die schade aanrichtten aan kippen, eenden, konijnen, …”, zo meldt minister Schauvliege. Ook in onze gemeente jaagde een vos onlangs enkele buurtbewoners de schrik op het lijf. We herinneren u nog even aan het huidige jachtdecreet.
negende gemeentequiz legt u het vuur aan de schenen
Doe op 22 oktober mee aan de negende gemeentequiz en toon zo uw hart voor het goede doel. De opbrengst gaat immers naar de vzw ‘Zoersel – Crucea’ en naar het Kerstfonds. Onder het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ is uiteraard iedereen van harte welkom.
werken in de Zandstraat op 28 en 29 september
Twee putdeksels, ter hoogte van Zandstraat nummer 59, zijn aan herstelling toe. Daarom zal een externe aannemer deze putdeksels vernieuwen. De werken zullen starten op dinsdag 28 september 2010 en zullen vermoedelijk twee werkdagen duren.
Vandeurzen zet eerste spadesteek bij Huize Monnikenheide
Het Huis aan ’t Laar wordt het nieuwe woonproject van Huize Monnikenheide waar zestien (jong)volwassenen met een verstandelijke handicap een thuis kunnen vinden. Morgen, 25 september, zet minister Vandeurzen de eerste symbolische spadesteek en geeft hij meteen ook de start van dit project. Bovendien zal hij morgen ook het nieuwe huis ‘de Zonnebloem’ officieel openen.
bezoek van down under aan Zoersel
Vandaag brachten elf Australische jongeren een bezoek aan ons administratief centrum. Een van de stops tijdens hun drieweekse trip op het Europese vasteland. Initiatiefnemer is hun leraar Guy Verryckt, die op zijn twaalfde met zijn ouders verhuisde van Zoersel naar Australië.
Spelotheek Dobbeltje is open
Vanaf nu kunt u elke woensdag van 14 tot 18 uur en elke vrijdag van 15 tot 19.30 uur bij Dobbeltje langs voor superleuke spelletjes. Als lid kunt u er gratis Monopoly, Scrabble, Trivial Pursuit en nog veel meer spelletjes lenen.
volle GAS vooruit
volle GAS vooruit 22/09/2010
Hondenpoep aan uw schoenen. Slapeloze nachten omwille van geluidsoverlast. Sigarettenpeuken in uw voortuin. Dit alles wekt ook bij u ongetwijfeld heel wat ergernis op. Zo'n hinder zal - dankzij het reglement ‘gemeentelijke administratieve sancties’ - vanaf 1 oktober 2010 niet langer door parketten en strafgerechten beboet worden, maar wel door de gemeente zelf.
Griepvaccinatie - alles terug bij het oude
Vorig jaar werden voor heel wat mensen twee aparte griepvaccinaties aangeraden. Dit najaar keren we terug naar de vertrouwde manier van vaccineren. Deze winter wordt er een normaal griepseizoen verwacht en kan griepvaccinatie weer met één spuitje.
Vredesvlag wappert tijdens Vlaamse week van de vrede
Morgen, 21 september, is het internationale dag van de vrede. Meteen het vooruitgeschoven startmoment van de Vlaamse week van de vrede, die loopt van 24 september tot 3 oktober. Deze jaarlijkse campagne wil een vredesthema onder de aandacht van de publieke opinie en van de overheid brengen.
Zet uw kinderen op de goede weg
'Zet uw kinderen op de goede weg', dat is het motto van de Aardig-op-weg-week dit jaar. Van 16 tot en met 22 september wordt er met een waaier aan acties en activiteiten campagne gevoerd die de voordelen van autoluwe mobiliteit voor kinderen en ouders in de kijker zetten.
Amai 'm'n (h)oren
Amai 'm'n (h)oren 16/09/2010
Uit onderzoek blijkt dat bijna één op vijf Vlaamse jongeren aan gehoorverlies lijdt. Overmorgen, zaterdag 18 september, houdt het ‘amai m’n (h)oren-team’ halt op ‘het grote bosgebeuren’ in Halle. Het ‘amai m’n (h)oren-team’ tracht jonge bezoekers van evenementen en grote fuiven op een ludieke manier te sensibiliseren.
Dagje gezond biedt een kijk achter de schermen van een ziekenhuis
Heeft u altijd al eens achter de schermen van een ziekenhuis willen kijken? Bent u benieuwd naar de nieuwste behandelingstechnieken? Of gewoon geïnteresseerd in de medische wetenschap? Grijp dan uw kans en schrijf u in voor ‘Dagje Gezond’ en stip zondag 26 september alvast aan in uw agenda. Die dag tonen de negen ZNA-ziekenhuizen - waaronder ook ZNA Joostens in Sint-Antonius - ‘het ziekenhuis binnenstebuiten’ aan alle geïnteresseerden.
Nieuwe informatiebrochure in de maak
Er wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuwe uitgave van de gemeentelijke informatiebrochure. Vooraleer deze nieuwe editie eind dit jaar bij u in de bus valt, kijken we eerst alle coördinaten van middenstanders, vrije beroepen, verenigingen, diensten en voorzieningen, politieke partijen, enzovoort na. U kunt ons hierbij helpen.
Spelotheek Dobbeltje opent deuren
"Je komt meer van iemand te weten tijdens een uurtje spelletjes doen, dan in de loop van gesprekken gedurende een heel jaar" Plato, ca. 427-347 v. Chr. Toen al wist men hoe waardevol het is om met elkaar spelletjes te spelen. Het stimuleert niet enkel de hersenen, maar ook de sociale vaardigheden. Net zoals goede literatuur en mooie muziek een positieve uitwerking hebben op mensen, hebben goede spellen dat ook.
Elke sportclub een terrein
In onze gemeente zijn er heel wat kinderen, jongeren en volwassenen actief in het voetbal. In elke deelgemeente is daarvoor dan ook degelijke infrastructuur aanwezig. Anderzijds zijn er een aantal Zoerselse sportclubs die zelf geen speelveld hebben. Eerder dan bijkomende terreinen aan te leggen - wat een grote hap uit het budget en uit de beschikbare ruimte zou betekenen - opteerde het gemeentebestuur ervoor deze sportclubs op een goedkopere, maar even efficiënte manier te helpen.
Ontdek verborgen schatten tijdens de Open Monumentendag
Water, vuur, aarde en lucht. De vier elementen zijn dit jaar het centrale thema van de Open Monumentendag. Die vindt plaats nu zondag, 12 september. Niet zozeer de vier elementen op zich, maar wel de relatie die de mens heeft met deze elementen staat in de kijker, net als de evolutie in die haat-liefdeverhouding.
Budgetbegeleiding - hulp op maat
Komt u op het einde van de maand vaak tot de pijnlijke vaststelling dat uw rekening ‘in het rood’ staat? Of stapelen de onbetaalde rekeningen zich alsmaar hoger op, en weet u niet meer van welk hout pijlen te maken? Dan kunnen onze medewerkers van het ocmw u, indien u dat wenst, helpen en begeleiden bij het beheren van uw budget.
Start wegen- en rioleringswerken Bloemenwijk
Nu maandag, 6 september, wordt er in een gedeelte van de Bloemenwijk gestart met riolerings- en wegenwerken, die in verschillende fasen zullen verlopen. De gemeente is - samen met Pidpa-Hidrorio (secundaire riool) en Aquafin (hoofdriool of collector) - opdrachtgever voor deze werken. De aannemer zal maandag starten met het leggen van hoofdriolering in Wandelweg, Kleine Wandelweg en Kempendreef. Voor deze werken zijn tachtig werkdagen voorzien.
Goedkeuring aankoop gronden in dorpskern Zoersel
Er wordt momenteel hard gewerkt aan een ontwerp om - na de aanleg van de omleidingsweg - de kern van deelgemeente Zoersel om te vormen tot een gezellig en verkeersveilig dorp. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met de doortocht van het verkeer, maar ook met de vraag waar de nodige gemeenschapsinfrastructuur, woningen, parkeergelegenheden, enzovoort best worden ingeplant.
Wat u moet weten over school- en studietoelagen
Het nieuwe schooljaar is gestart! Heeft u ook een zoon of dochter die sinds deze week (terug) naar school gaat? Bent u dan voldoende op de hoogte van de verschillende school- en studietoelagen? Er zijn immers elk jaar ouders of studenten die geen toelage aanvragen, hoewel ze er wel recht op hebben. Dat is jammer, want een toelage kan helpen om de studeerkosten draaglijk te maken. De Vlaamse overheid voert daarom een informatiecampagne om het doelpubliek te bereiken.
Bezoek de tentoonstelling over het Halle-Hof
Het oude gemeentehuis in het park van Halle biedt al een tijdje onderdak aan het Provinciaal Natuur- en Landschapshuis (NALAH). Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van het Halle-Hof of wilt u wel eens kennismaken met zijn nieuwe inwoners? Dan kunt u er vanaf maandag 6 tot en met zondag 26 september een expo bezichtigen over de historiek van het Halle-Hof, zijn hedendaagse functie en zijn vroegere en huidige ‘bewoners’.
Robin De Feyter voelt zich thuis bij beloften Club Brugge
Het écht maken in België en vervolgens profvoetballer worden bij Manchester United. Dat is de droom van de 17-jarige Robin De Feyter uit Zoersel. Robin is alleszins goed op weg om die droom waar te maken. Hij speelt namelijk sinds begin juli bij de beloften van Club Brugge.
De schoolpoort wenkt
De schoolpoort wenkt 30/08/2010
Woensdag is het weer zo ver! Dan gaan de schoolpoorten opnieuw open en ziet u zoon- of dochterlief elke morgen, gepakt en gezakt, richting school vertrekken. Net als u, vinden ook wij - gemeente en lokale politie, scholen en leerkrachten - het uitermate belangrijk dat onze kinderen elke dag op een veilige manier naar school kunnen gaan. Daarom loopt ook dit jaar weer de actie ‘veilig naar school’ in onze gemeente.
Voettocht naar Compostela voor herhaling vatbaar
Op de kop drie maanden. Zo lang hebben François - Swa voor de vrienden - Westerlinck (68) en Gerda Geys (63) uit Zoersel erover gedaan om te voet naar Santiago de Compostela te stappen. "We hebben de voorlaatste dag wel nog wat getreuzeld", geven Swa en Gerda al lachend toe, "om exact op 27 juni te kunnen arriveren in Compostela - Swa’s verjaardag!"
Schakelt u mee?
Schakelt u mee?  25/08/2010
Tijdens het laatste weekend van augustus ‘schakelen’ de Antwerpse Kempen traditiegetrouw een versnelling hoger. Op zondag 29 augustus vindt dan immers het grootste fietsevenement van de Kempen plaats, ‘De Schakel’. Talloze unieke en bewegwijzerde parcours sturen u en uw gezin die dag op een verrassende ontdekkingstocht doorheen het ‘land van buitenpretjes’.
Help Pakistan!
Help Pakistan!  25/08/2010
Sinds midden juli wordt Pakistan geteisterd door de ergste moessonregens in tachtig jaar. Huizen en infrastructuur, zoals wegen en telefoonpalen, zijn weggespoeld. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het water en er vielen al 1.300 doden. Meer dan 722.000 huizen werden vernield (cijfers Rode Kruis 13/08/2010). Omdat het moessonseizoen nog minstens enkele weken duurt, zal de situatie ter plaatse niet meteen verbeteren.
Nieuw seizoen De Bijl / De Kapel in de startblokken
Bent u geïnteresseerd in cultuur? Dan moet u beslist verder lezen want ook dit seizoen programmeerden we weer heel wat moois in Zoersel.
SAVE-bord herdenkt Jelle Meeus
Aan de Oostmallebaan in Zoersel staat sinds afgelopen zondag een SAVE-bord - Samen Actief voor Veilig Verkeer. Het veiligheidsbord van de vzw ‘Ouders van Verongelukte Kinderen’ (OVK) staat op de plaats waar Jelle Meeus op 2 april 2009 op 22-jarige leeftijd het leven liet na een dodelijk ongeval. Jelle woonde van zijn geboorte tot zijn 18 jaar in Zoersel. Nadien verhuisde hij naar Zandhoven.
In het wiel van KWB Zoersel naar Lourdes
Via onder meer de Waalse Ardennen, Franse Ardennen, Champagne, Loire, Centraal Massief en Midden-Pyreneeën reden tien leden van KWB Zoersel half juli naar Lourdes. Ze kozen hiermee zeker niet de kortste of makkelijkste route uit, maar naar eigen zeggen wel de mooiste. "Het waren bij momenten zware ritten", aldus Ludo Jacobs, de oudste van de bende, "maar het was er adembenemend mooi! Wat ik daar gezien heb, staat voor altijd in mijn geheugen gegrift."
2000e Nieuwsbriefabonnee in de bloemetjes gezet
Onlangs abonneerden Mia en Herwig Bauweraerts - Geerts uit Zoersel zich op onze digitale Nieuwsbrief. Toeval wou dat zij onze 2.000e abonnee werden, en dat verdiende een klein kadootje. Afgelopen woensdag werden Mia en Herwig daarom letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet.
Groene vent zkt groen event
Organiseert u binnenkort een festival, sportmanifestatie, fuif, markt, … en wilt u dit op een milieubewuste manier doen? Neem dan eens een kijkje op www.ovam.be/groenevent. Daar vindt u een online ‘eventscan’, die de milieu-impact van uw event in kaart brengt.
Voorwaarden Vlaamse Woonlening gewijzigd
Droomt u er al lang van een eigen huis te bouwen of is uw woning dringend aan renovatie toe, maar beschikt u niet over voldoende geld om die droom te verwezenlijken? Dan kunt u, onder bepaalde voorwaarden, aankloppen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Met rentevoeten vanaf 1,48% (juli 2010) is de Vlaamse Woonlening van de VMSW meestal een stuk goedkoper dan de markt.
Inschrijven voor najaarscursussen Digidak vanaf 23 augustus
Heeft u geen of weinig kennis van computers en wilt u hier graag verandering in brengen? Dan kunt u dit najaar deelnemen aan een reeks cursussen van Digidak. In een laagdrempelige leeromgeving leert u er stap voor stap hoe u met een computer of met een aantal basiscomputerprogramma’s werkt. Elke cursus omvat drie lessen van telkens drie uur en is bedoeld als opstap naar een reguliere computercursus.
Tweede leven voor veldkapelletje van Gentse Floraliën
In april vonden in de Oost-Vlaamse hoofdstad de Gentse Floraliën plaats. In Flanders Expo kwam onder meer ook een stukje typisch Vlaams landschap tot leven. ‘Rust, kracht en typisch Vlaamse landschapseigenheid’ waren dé kernwoorden die de stand symboliseerden. De opstelling van een veldkapelletje zorgde ongetwijfeld voor de climax. "Dit kapelletje verdient, als uniek bouwstuk, ook na de Gentse Floraliën een bijzondere plek bij een Vlaamse boerderij of serre", aldus de beleidsverantwoordelijken van de Vlaamse provincies.
Zoerselaar aan boord van tweemaster tijdens Tall Ships Race van Antwerpen naar Aalborg
De Antwerpse Scheldekaaien en het Eilandje vormden van 10 tot 13 juli opnieuw het decor voor The Tall Ships Races. Naar schatting daagden er maar liefst zo’n 650.000 bezoekers op om de majestueuze zeilschepen te bezoeken. Onder hen Zoerselaar Jeremy Lenaerts (25). Jeremy was echter niet zomaar een bezoeker. Hij vaarde namelijk mee met de Nederlandse tweemaster ‘Astrid’ op zijn tocht van Antwerpen naar het Deense Aalborg. Samen met Jeremy, die het syndroom van Down heeft, waren er nog vier jongeren met een handicap aan boord van de Astrid.
Opendeurdagen 'Beeldenhuis Pol en Mariëtte'
We gaven het u al eerder mee: de kinderen van het kunstenaarskoppel Pol en Mariëtte Van Esbroeck - Coppens, de beeldhouwers van de bekende lindeboom, wilden het werk van hun ouders de plaats geven die het verdient en richtten daarom het ‘Beeldenhuis Pol en Mariëtte’ op. Op 15 en 22 augustus zet het Beeldenhuis aan de Gagelhoflaan 38 zijn deuren open voor het grote publiek, en dit tussen 10 en 16 uur.
Nieuwe toekomst voor Teuntje
Heeft u kinderen tussen 0 en 6 jaar, dan brengt u hen mogelijk af en toe naar Teuntje. Vanaf 1 september 2010 krijgt Teuntje hetzelfde bestuur als Stekelbees, meer bepaald de Landelijke Kinderopvang (LKO) van KVLV. Dat betekent dat Teuntje deel zal gaan uitmaken van een groter professioneel geheel, wat op termijn meer organisatorische mogelijkheden biedt.
laat uw huisnummer zien
Steeds vaker ondervinden postbodes, wijkagenten, … problemen bij het vlot uitvoeren van hun taken omdat inwoners geen of een slecht zichtbaar huisnummer op hun woning hebben aangebracht. Nochtans is elke eigenaar verplicht om een huisnummer goed zichtbaar aan te brengen.
tocht door de woestijn ten voordele van Afrikaans kleuterschooltje
België (Zoersel), Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië, Senegal en Gambia (Banjul). Dat zijn de landen die de Zoerselaars Tanja Bertholet en Jan Brabants in oktober zullen doorkruisen met hun Mitsubishi Pajero. In navolging van Zoerselaar Dirk Paulus - die deze tocht vorig jaar aflegde in een VW kever - willen Tanja en Jan zich dit jaar wagen aan de ‘Antwerpen - Banjul Challenge’.
aanleg rotonde aan kruispunt Zoerselsteenweg, Achterstraat, Medelaar
Op maandag 16 augustus wordt er op de Zoerselsteenweg - ter hoogte van Medelaar en Achterstraat - gestart met de aanleg van een rotonde. Het gemeentebestuur wil op deze manier de verkeersafwikkeling op dit kruispunt veel veiliger doen verlopen. De werkzaamheden zullen, als het weer meezit, zo’n 40 werkdagen duren.
Zoerselse muzikanten winnen muziekwedstrijd op Frans folkfestival
Het voorprogramma spelen van de groep ‘Red Cardell’, 7 dagen studiotijd om een cd op te nemen én 500 gratis cd’s. Dat was de hoofdprijs van de wedstrijd die eind juli georganiseerd werd op het folkfestival ‘Het Lindeboom’, in het Franse stadje Loon-Plage. Zoerselaars Stijn Van Mol (bas en gitaar), Elke Gillis (viool), Hilke Bauweraerts (diatonische accordeon, piano, zang, blokfluit) en Birgit Bauweraerts (Franse doedelzak, blokfluit, zang, dwarsfluit) - samen met Pieter-Jan Jordens (drums, percussie) uit Geraardsbergen de groep ‘Sakura’ - gingen met deze prijs aan de haal.
wie wordt de Antwerpse ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land?
Bent u ook een fan van het aanbod toeristisch-culinaire activiteiten van onze Vlaamse steden en gemeenten? Om de meest originele initiatieven in de kijker te zetten, loopt momenteel de campagne ‘Word ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’. Intussen werden er in onze provincie al vijf laureaten verkozen: Malle, Kasterlee, Vorselaar, Lier en Antwerpen. U kunt stemmen!
Composteren... kunt u leren!
In het najaar organiseert de intercommunale IGEAN milieu & veiligheid, in samenwerking met de Vlaamse Compostorganisatie VLACO, 3 compostcursussen. De compostcursus bestaat uit 3 sessies: 1. theorie 2. bezoek demoplaats “Hof Ter Winkelen” (Londerzeel) 3. praktijkles
drinkwaterfontein brengt verfrissing voor fietsers en wandelaars
Frank Deboosere heeft het al vaak aangestipt: in de Antwerpse Kempen is het altijd een tikkeltje warmer dan elders in Vlaanderen. Toerisme Provincie Antwerpen wil daarop inspelen door langs populaire recreatieve fiets- en wandelroutes in de provincie drinkwaterfonteintjes te plaatsen.
s nachts autorijden: aangeraden of afgeraden?
De maand augustus is begonnen. Sommigen komen terug thuis en voor anderen begint de ontspanning. Heel wat gezinnen vertrekken ’s nachts om files te vermijden. Maar is dat wel zo’n goed idee? En wat kunt u doen om veilig te rijden?
werkzaamheden in Voorne vanaf 4 augustus
Vanaf 4 augustus worden werken uitgevoerd in Voorne ter hoogte van de Langebaan. Deze werken zullen vermoedelijk een drietal werkdagen in beslag nemen.
Pol Van Esbroeck, ereburger van Zoersel, overleden
Pol Van Esbroeck is op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was ereburger van Zoersel en beeldhouwer van de beroemde Lindeboom, de trots van Zoersel. Hij deed de bijna acht eeuwen oude Linde van Zoersel herleven.Een rouwregister werd geopend.
vlinder mee tijdens het vlindertelweekend
Vlinders zijn waardevolle indicatoren van de kwaliteit van ons leefmilieu. Het is daarom erg nuttig om cijfermateriaal over vlinders te verzamelen. U kunt mee vlinders tellen tijdens het vlindertelweekend van Natuurpunt op 31 juli en 1 augustus.
allemaal beestjes
allemaal beestjes 28/07/2010
Huisdieren belanden tijdens vakantieperiodes vaak massaal in asiel- en opvangcentra, zo merkt onze dienst milieu met spijt in het hart op. Dat is jammer. Het gaat immers om levende wezens, die u niet zomaar bij het vuil kunt zetten als u met vakantie vertrekt of als ze u last bezorgen. Ze hebben dagelijks verzorging en aandacht nodig. Denk dus eerst goed na vooraleer u een dier in huis haalt.
Pol Van Esbroeck, ereburger van Zoersel, overleden
Pol Van Esbroeck is op dinsdag 27 juli op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was ereburger van Zoersel en beeldhouwer van de beroemde Lindeboom, de trots van Zoersel. Hij deed de bijna 8 eeuwen oude Linde van Zoersel herleven. In de stam van de gevelde reus beeldhouwde hij de geschiedenis van Zoersel met talrijke figuren. In de takken verhaalt zijn vrouw Mariette Coppens in zeven episoden het op en top Zoerselse verhaal van 'De Loteling'. De Lindeboom werd daarmee nog meer dan vroeger een symbool van het dorp.
energiezuinig met de wagen op vakantie
Gaat u met de wagen op vakantie? Dan betekent dit vaak een hele hap uit uw vakantiebudget. Als u onderstaande tips volgt, kunt u het verbruik van uw wagen alvast beperken - en houdt u meer geld over om op uw vakantiebestemming te besteden.
Wie wordt bovenste beste buur 2010?
Kunt u dankzij uw buren met een gerust hart op vakantie vertrekken? Staan zij ook tijdens het jaar klaar om uw kinderen op te vangen na school? Doen ze uw boodschappen als u slecht te been bent? … Kortom, kunt u altijd beroep op hen doen? Dan verdienen zij ongetwijfeld een nominatie voor ‘bovenste beste buur’.
professionele fietsendieven op pad
Stel: u wilt op de valreep nog profiteren van de soldenperiode. U parkeert uw fiets aan de bushalte en neemt de bus. Wanneer u ’s avonds - gepakt en gezakt - terugkomt, is uw fiets verdwenen. We geven u graag een aantal tips om het de fietsendieven moeilijker te maken.
spelotheek mist nog spelletjes
Met het weer van de afgelopen weken spelen uw kinderen ongetwijfeld veel buiten en blijven de gezelschapsspelletjes in de kast liggen. Heeft u nog een spel dat u en/of uw kinderen nooit meer spelen? Dan mag u ons dit gerust bezorgen. Wij zorgen er dan voor dat het opgenomen wordt in de spelotheek.
'Van Schors tot Schuim' brengt u langs 'Van Esbroeck - Coppens' museum
Naar jaarlijkse traditie organiseren de gemeenten Malle en Zoersel op zondag 25 juli het fietsevenement ‘Van Schors tot Schuim’. Dit kadert in het fietsdrieluik van het Land van Playsantiën ‘Een rondje plezier in het land van vertier’.
Werkwinkel Zoersel tijdelijk gesloten
Omwille van een krappe vakantiebezetting en een aantal langdurig zieken zullen er in de werkwinkel aan de Handelslei van 19 juli tot en met 13 augustus geen medewerkers van de VDAB aanwezig zijn.
Samen op weg naar goedkopere stroom
Wilt u besparen op uw energiefactuur? En wilt u daarbij ook uw steentje bijdragen aan een beter milieu? Doe dan mee met de ‘groepsaankoop 100% groene stroom’ van het Antwerpse provinciebestuur - een initiatief dat ondersteund wordt door onze gemeente.
Revalidatiecentrum Pulderbos opent in najaar deuren van Limmerik
Ouders die dagdagelijks instaan voor de zorg van een chronisch zieke zoon of dochter, staan vaak voor een zware beproeving. Er eens eventjes tussenuit zijn, kan dan deugd doen. Het revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren in Pulderbos opent dit najaar de deuren van respijthuis ‘Limmerik’.
maak uw eigen filmpje voor het kinder- en jongerenfilmfestival
Ben je jonger dan 21 en experimenteer je graag met camera en geluid? Waag dan zeker je kans op het eigenwijze filmfestival ‘MakingMovies’ voor kinderen en jongeren, dat plaatsvindt in november. MakingMovies wil jonge filmmakers een platform bieden en een kans geven om hun werk te tonen aan anderen.
Hou het hoofd koel
Hou het hoofd koel 14/07/2010
Mooi weer is leuk, maar de aanhoudende hitte van de afgelopen weken heeft ook een keerzijde. De spoeddiensten in ziekenhuizen noteren namelijk een stijging van het aantal aanmeldingen ten gevolge van die hitte. Het gaat om duidelijke symptomen, zoals problemen aan de luchtwegen, hartkloppingen of uitdrogingsverschijnselen.
Kies voor groene warmte
Nu investeren in een hernieuwbare energiebron en binnen een tiental jaar genieten van gratis verwarming of warm water. Klinkt interessant, toch? Met de nieuwe communicatiecampagne ‘Kies voor groene warmte’ willen Vlaams minister Freya Van den Bossche en het Vlaams Energieagentschap u correct informeren en aanmoedigen om uw huis en sanitair water ‘groen’ te verwarmen.
Facelift voor de familie Kiekeboe
Vindt u ook pas tijdens uw vakantie de tijd om een boek of stripverhaal te lezen? Dan zal u verschieten als u de nieuwste Kiekeboe-strip ‘Vrouwen komen van Mars’ onder ogen krijgt. Eén van Vlaanderens populairste stripreeksen heeft een tweetal maanden geleden namelijk een facelift ondergaan. Na 33 jaar, 124 titels en 25 miljoen verkochte albums was het tijd om deze moderne stripreeks in een hedendaagser kleedje te stoppen, vond geestelijke vader Merho.
11 juli... veel meer dan alleen de finale van het WK voetbal
De voetballiefhebbers onder u zitten komende zondag ongetwijfeld aan hun scherm gekluisterd voor de finale van het WK-voetbal. Maar… u kunt uw favoriet ook komen aanmoedigen in de kapel van het cultureel centrum Bethaniënhuis, waar de match op groot scherm wordt getoond. Eerder die dag kunt u hier bovendien terecht voor een uitgebreid feestprogramma naar aanleiding van 11 juli - onze Vlaamse feestdag.
Getuigen bij burgerlijk huwelijk niet langer verplicht
Stapt u binnenkort in het huwelijksbootje, maar doet u dit liever zonder getuigen? Of weet u net niet wie te kiezen als getuige en wilt u er graag meer dan één meenemen? Dat kan.
Wees op uw hoede voor de zomergevaren
Stel: u bent met vakantie in het buitenland. Na een dagje languit genieten op het strand, trakteert u zichzelf op een uitgebreide barbecue. Klinkt leuk, niet? In elk van deze zinnen zit echter een ‘zomers gevaar’ verscholen, waar u zeker waakzaam voor moet zijn.
politiezone Voorkempen keurt reglement 'gemeentelijke administratieve sancties' goed
Net zoals u, vindt het gemeentebestuur het heel belangrijk dat onze gemeente een veilige plaats is waar het goed is om te wonen en te verblijven. Als inwoner verwacht u terecht dat er snel en kordaat opgetreden wordt tegen diegenen die onze veiligheid aantasten. Tal van overtredingen op politiereglementen blijven echter onbestraft omdat ze, omwille van de werkoverlast bij de parketten en strafgerechten, geseponeerd worden.
geniet van zwoele Zoerselse zomeravonden
Wat een weer! De afgelopen week hoefde u niet ver te reizen om te kunnen genieten van een heerlijk zonnetje. Vanaf vanavond brengen de optredens van Parkmuzaïek u ongetwijfeld nog meer in vakantiestemming.
deels gewijzigde openingsuren tijdens zomervakantie
Tijdens de zomermaanden juli en augustus zal het niet altijd mogelijk zijn om de gemeentelijke antenne in Halle en het wijkbureau van de politie in Zoersel voortdurend te bemannen. Wij hopen alvast te kunnen rekenen op uw begrip voor deze tijdelijk gewijzigde openingsuren.
Blijf uit de buurt van de (reuzen)berenklauw
Rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Dat kan het gevolg zijn als u in aanraking bent geweest met het sap van de (reuzen)berenklauw, en uw huid nadien blootgesteld werd aan het zonlicht. Het sap van de (reuzen)berenklauw bevat namelijk een stof die in combinatie met zonlicht ernstige brandwonden kan veroorzaken.
Nieuwe fit-o-meter in het gemeentebos
Doet u graag aan sport, en ’t liefst van al in openlucht? Dan kunt u zich sinds deze week uitleven op de nieuwe fit-o-meter in het gemeentebos, gelegen tussen Voorste Hoeven en Jagersdreef. Deze fit-o-meter heeft acht oefenstations. Voor elke oefening heeft u de keuze uit drie niveaus: groen voor beginners, blauw voor mensen met een basisconditie en rood voor de gevorderde sporter.
onbezorgd buiten spelen in een speelstraat
Waar is de tijd gebleven dat ouders hun kinderen onbezorgd op straat konden laten voetballen, touwtjespringen, enz. zonder schrik te moeten hebben voor het ‘verkeersgeweld’? Wel, het gemeentebestuur wilt u - en vooral uw kinderen - de kans geven om terug vrijuit buiten te kunnen spelen.
bibliotheek lanceert eigen elektronische Nieuwsbrief
Als u lid bent van onze bibliotheek, en uw e-mailadres hen bekend is, heeft u hem waarschijnlijk afgelopen woensdag al ontvangen: de eerste elektronische bib-Nieuwsbrief! Na de online catalogus en eigen website zet onze openbare bibliotheek met deze Nieuwsbrief een volgende stap in de grote digitale wereld.
jeugdraad zoekt nieuwe leden voor agendacommissie
Ben jij begaan met de kinderen en jongeren in onze gemeente? Wil jij hen vertegenwoordigen en hun stem laten horen bij het gemeentebestuur? Wil jij mee het Zoerselse jeugdbeleid uitstippelen, stimuleren en verbeteren? En ben je bovendien bereid de functie van voorzitter, verslaggever of penningmeester op jou te nemen? Dan ben jij mogelijk de persoon waarnaar onze jeugdraad op zoek is.
boswachterswoning in nieuw kleedje
In het park van Halle staat, verscholen in het groen, een oud boswachtershuisje dat momenteel wordt gebruikt als ontmoetingsplaats voor de vendeliers van ‘De Ronckaert’. Dit boswachtershuisje was echter toe aan een grondige renovatie - gesubsidieerd door de provincie.
neem donderdag plaats op 'de Stip' in Zoersel
Heeft u zelf geen televisie en zoekt u een gastvrije familie waar u mee naar het WK voetbal mag komen kijken? Zoekt u tijdelijke opvang voor uw huisdieren tijdens uw vakantie? Wilt u graag vakantiewerk doen als ober of dienster? Of wilt u gewoon even laten weten dat u blij bent met de schoolresultaten van zoon- of dochterlief? Dit, en nog veel meer, kan allemaal op ‘de Stip’. Nu donderdag houdt VTM namelijk halt in onze gemeente met dit nieuwe programma.
nieuw! schrijf uw kleine spruit online in voor onze zomerwerking
Nog zo’n kleine veertien dagen en onze jonge Zoerselaars duiken de zomervakantie in. Net als andere jaren kunnen de 3- tot 16-jarigen zich komen uitleven op de verschillende activiteiten, georganiseerd door onze jeugddienst. Op het programma staat onder meer een bezoekje aan de schapenboerderij, een bootrace, een filmontbijt, enz. Nieuw dit jaar is dat u uw kinderen - vanaf maandag 21 juni - online kunt inschrijven voor deze activiteiten.
Zoerselse Elli Van de Wygaert naar WK rafting
Een wildwaterrivier afvaren in een rubberen boot - dat is de definitie van ‘raften’. Als de Zoerselse Elli Van de Wygaert (26) geen LO-les geeft in Essen, vindt u haar ongetwijfeld terug in zo’n ‘raft’. Samen met haar teamgenoten Lore, Caroline, Marlies en Marleen vormt Elli het enige vrouwelijke raftingteam van België.
contacteer de gemeente voor de bestrijding van eikenprocessierupsen
In onze Nieuwsbrief van 16 april waarschuwden we u voor de komst van de eikenprocessierups. Deze dieren hebben intussen een volgend stadium bereikt, waarbij ze hun brandharen ontwikkelen en verliezen. Laat het nu net die haren zijn die enorm storend zijn voor zowel mens als dier. In dit stadium is het ten stelligste af te raden deze beestjes nog zelf te bestrijden. Contacteer in de plaats daarvan onze onthaalmedewerkers op het nummer 03 2980 0 00 of per mail naar gemeente@zoersel.be.
'Vergroot de hoop' gaat dit jaar niet door
De afgelopen jaren deden wij via deze weg steeds een oproep om uw taxussnoeisel bij te houden en in te zamelen op het kringlooppark. Taxussnoeisel bevat namelijk een stof die kan omgezet worden naar een actief bestanddeel van kankermedicijnen. Bovendien bracht de actie per ingezamelde m³ snoeisel 40 euro (bedrag 2009) op voor Kom op tegen Kanker. Dit jaar moeten we u jammer genoeg melden dat deze actie niet doorgaat.
rondjes lopen voor groenere omgeving
U houdt van lopen en u houdt van de natuur? Dan houdt u vast en zeker ook van lopen voor de natuur! Op zondag 20 juni kunt u op de watersportbaan in Gent namelijk rondjes gaan lopen en zo geld inzamelen om jonge bossen aan te planten.
babyuiltjes zien het levenslicht
Vorige maand zijn er een aantal kerkuiltjes geboren in de nestkasten die in onze gemeente hangen. De Kerkuilwerkgroep Vlaanderen - een afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen vzw - organiseert kerkuilavonden waarbij u het ringen van de jonge uilen van dichtbij kunt volgen. In onze gemeente zal dit vrijdagavond 25 juni gebeuren.
Zoerselse boer zoekt vrouw via VTM-programma
Bent u nog vrijgezel, vertoeft u graag in de buitenlucht en schrikt u er niet voor terug uw handen vuil te maken? Dan bent u mogelijk de perfecte vrouw voor Bart Van de Vloet, een 36-jarige boer uit Zoersel die via het VTM-programma ‘Boer zkt vrouw’ op zoek gaat naar zijn ware liefde.
Neem deel aan enquête kinderopvang en win een Zoerselcheque
Als gemeentebestuur vinden we het uitermate belangrijk dat er in onze gemeente voldoende én goede kinderopvang is. Met het oog op het uittekenen van het gemeentelijk kinderopvangbeleid voor de volgende jaren, willen we graag nagaan hoe het momenteel gesteld is met vraag en aanbod in de Zoerselse kinderopvang. We houden daarom een bevraging bij alle Zoerselse gezinnen met kinderen van 0 tot 12 jaar.
al even vooruitkijken naar het nieuwe schooljaar
De zomervakantie staat voor de deur, maar wij kijken al even vooruit naar 1 september. Zet uw kleine pagadder die dag de grote stap naar de kleuter- of lagere school? Of bent u op zoek naar een nieuwe omgeving waar uw kapoen kan bijleren, ontdekken en zich kan ontplooien? Kom dan eens op bezoek in één van de zes Zoerselse scholen en schrijf zoon- of dochterlief in.
Tuur Oostvogels herdacht via bordje op 'Tuur-bank'
Als u geregeld in de Voetbalstraat passeert, is het u ongetwijfeld al opgevallen. Tegenover huisnummer 5 staan enkele ‘buurtbanken’, waarop voornamelijk de iets oudere buurtbewoners al ettelijke uurtjes doorbrachten in elkaars gezelschap. Het was Tuur Oostvogels die in de jaren ‘70 tegenover zijn woning een zitbank oprichtte bestaande uit graszoden. Om de herinnering aan Tuur - die vorig jaar op 91-jarige leeftijd stierf - levendig te houden, plaatste de gemeente onlangs een herdenkingsplaatje op één van deze buurtbanken.
Zoerselse oceaanroeiers terug thuis
Zo’n twee weken geleden konden we u - niet zonder enige trots - vertellen dat Zoerselaar Christophe Sepot en zijn maat Bart Verboven na 109 dagen roeien op de Atlantische Oceaan op 15 mei voet aan wal hadden gezet in Kourou, Frans-Guyana. Na twee weken bekomen in Kourou zijn de twee avonturiers intussen terug in ons klein Belgenlandje aanbeland.
eindelijk een oplossing voor kringlooppark Zoersel
Het gemeentebestuur ijvert er al jaren voor, en met succes: de deputatie van de provincie Antwerpen heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘kringlooppark’ goedgekeurd. De site waarop het kringlooppark is gevestigd wordt al vele decennia als stortplaats gebruikt. Bij de opmaak van de gewestplannen in de jaren zeventig werd een zone voor stortplaatsen voorzien. Deze werd echter foutief ingetekend, waardoor de stortplaats in landschappelijk waardevol agrarisch gebied kwam te liggen.
happen en trappen in het Land van Playsantiën
Houdt u ervan te gaan fietsen in Zoersel en omgeving? Maar doet u dit niet graag ‘op een nuchtere maag’? Dan is het nieuwe initiatief van het Land van Playsantiën zeker iets voor u! Van 1 juni tot en met 30 september kunt u namelijk deelnemen aan twee - letterlijk en figuurlijk - smaakvolle fietstochten, waarbij u getrakteerd wordt op een sportieve dagtocht, gekoppeld aan culinaire verwennerij in vier zorgvuldig uitgekozen horecazaken.
fit is een hit – gezondheidsbeurs
Op 5 juni is er in het cultureel centrum Bethaniënhuis een gezondheidsbeurs. Dit evenement wil u aanmoedigen om het juiste spoor te kiezen en te blijven volgen. U krijgt tips van professionelen, boeiende weetjes van erkende verenigingen en praktisch advies van enkele coaches. Doe mee want ‘fit is een hit'!
De Non verbouwt
De Non verbouwt 28/05/2010
Jeugdhuis De Non is al jaren een vaste waarde in de dorpskern van Halle. Al verschillende generaties hebben er gelachen, gedanst, gezwierd en elkaar ontmoet. Intussen is het jeugdhuis aan een renovatie toe. Op die manier kunnen we nog vele jaren plezier verzekeren voor de Zoerselse jeugd.
zwerfvuil zwerft niet langer in de Halse bossen
Zwerfvuil is al langer een probleem in onze gemeente. Onze medewerkers doen dagelijks hun uiterste best om het dorp proper te houden. Ook andere verenigingen gingen op pad. De KLJ van Halle en Survival Trophy Voorkempen sloegen de handen in elkaar en ruimden de Halse bossen op.
jaarlijkse braderij in Sint-Antonius op vrijdag 4 juni
Naar jaarlijkse gewoonte kunt u de eerste vrijdag van de maand juni in Sint-Antonius komen kuieren op de braderij. Vanaf 18 uur kunt u aan tafel schuiven bij de verschillende eet- en drankkraampjes, uw gading zoeken in de uiteenlopende kraampjes van de plaatselijke handelaars of uw geluk beproeven op de kermis.
gemeente koopt parochiezaal Halle
Onze gemeente kocht parochiezaal Sint Maarten in Halle aan. Deze culturele zaal is de ideale locatie voor tal van activiteiten. De zaal behoorde jarenlang tot de kerkfabriek Sint-Martinus, maar werd nu aangekocht door het gemeentebestuur.
gemeentepark Hallehof: heeft u nog een mooi verhaal?
Het gemeentebestuur werkt in samenwerking met SPK (Strategische Projectenorganisatie Kempen) aan een beheerplan voor het gemeentepark Hallehof. U kunt daarbij helpen door zoveel mogelijk info, weetjes of verhalen te vertellen over het park.
roeiers zonder grenzen zetten voet aan wal
1 miljoen slagen roeien, goed voor bijna 5.000 km – da’s de klus die Zoerselaar Christophe Sepot en Bart Verboven uit Herentals hebben geklaard. De avontuurlijke roeiers staken de Atlantische Oceaan over. Ze bereikten na 109 dagen de eindmeet.
zomervakantie in zicht
Het einde van de maand mei nadert en de laatste maand voor de grote vakantie kan van start gaan. U kunt de dagen dus stilaan beginnen af te tellen vooraleer u op vakantie vertrekt. Droomt u ook al van uw reisbestemming, het goede weer en een flinke dosis ontspanning? Zorg ervoor dat u nu al uw reisdocumenten in orde brengt zodat u zorgeloos kunt vertrekken.
zwaluwen maken de zomer
Zwaluwen maken de zomer, maar ze worden helaas steeds zeldzamer. Als we dan het spreekwoord ‘één zwaluw maakt nog geen zomer’ letterlijk zouden nemen, kan het in de toekomst erg lang duren vooraleer het zomer zou worden.
Roodwaternacht, alles altijd anders
Dit jaar smelten de dag van het park en de dag van de biodiversiteit samen. Het Hallehof en omgeving worden dan omgetoverd tot een biodiverse locatie. Op 22 mei kunnen u en uw kinderen op ontdekkingsreis in het park. Er komen ook bekende Vlamingen voorlezen!
Zoersel kleurt fuchsia
Heeft u misschien al roze servetten gekregen als u een broodje bestelde? Of andere roze elementen in onze gemeente ontdekt? Dat heeft alles te maken met de jaarlijkse cultuurweek, want van 21 tot 30 mei kleurt onze gemeente fuchsia. Een ganse week leeft deze roze tint in onze gemeente met de bedoeling om verschillende emoties op te wekken. U bent van harte welkom om die gevoelens te ontdekken en te beleven tijdens een bruisende week, vol culturele activiteiten.
Wij helpen u graag op 14 mei
U kunt vrijdag 14 mei terecht bij de gemeente voor allerlei diensten. Naar aanleiding van Hemelvaart, op donderdag, maken wij geen brug. We helpen u dus graag verder. Ook het kringlooppark is dit weekend open zoals altijd: op vrijdag van 8.30 tot 19 uur en op zaterdag van 8.30 tot 15 uur.
drinkwaterfontein op het dorpsplein van Halle
Sinds enkele dagen prijkt er een drinkwaterfontein op het dorpsplein in Halle. Zo kan iedereen op elk moment van de dag genieten van water: tijdens het sporten, het wandelen of tijdens uw picknick op een zomerse dag.
hoe ziet arbeidskracht eruit
De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (FOD Economie) ondervraagt elk jaar in opdracht van EUROSTAT (Europese statistieken) een aantal huishoudens. Met andere woorden, elk jaar is er een enquete die plaatsvindt in alle landen van de Europese Unie. Ditmaal wil dat onderzoek een beeld vormen van de beroepsbevolking. Misschien wordt u ook wel ondervraagd?
positief opvoeden is plezant
Kleine kinderen worden altijd groot. Aan tafel ontstaan gemakkelijker conflicten en als ouder weet u het even niet meer. Tijd om stil te staan bij een positieve aanpak van de tienertijd. Tijdens drie bijeenkomsten krijgen ouders van tieners tussen twaalf en zestien, informatie, praktische tips en kunnen ze vragen stellen.
gemeente koopt gronden in Halle
Tijdens de gemeenteraad van april, keurden alle leden de aankoop van de gronden en de woningen aan Halle-Velden 4 en 6 goed. Voorlopig zijn er nog geen concrete plannen op til, maar er worden wel maatregelen getroffen om in de toekomst eventueel de gemeenteschool van Halle uit te breiden.
Zoerselbos anno 2020?
Zoerselbos anno 2020? 07/05/2010
Het Zoerselbos is van oudsher een natuurgebied waar natuurliefhebbers en ééndagstoeristen zich thuis voelen. Het heeft een rijke planten- en dierenwereld en een aantrekkelijk landschap met een afwisseling van oude loofbossen, naaldbossen, open plekken en beekvalleitjes. Er is een wijdvertakt netwerk van wandel- en fietspaden met het bezoekerscentrum ‘Zoerselbos’ als kern.
mensen uit Zoersel: een dikke proficiat!
Dat er in onze gemeente mensen wonen die iets kúnnen, wisten we al. We weten ook dat Zoerselaars creatief zijn en dat als ze iets willen, ze er echt voor gaan. Deze week kregen we nogmaals de bevestiging dat hier echte talenten wonen. Sam Hendrickx uit Halle won samen met zijn partner de eerste prijs in een danswedstrijd en Diana De Koninck uit Zoersel schilderde het mooiste portret van Bart Peeters.
fietsen tegen kanker
fietsen tegen kanker 06/05/2010
Tijdens het Hemelvaartweekend organiseert Kom op tegen Kanker voor het eerst ‘de 1000 kilometer van Kom op tegen Kanker’. In vier dagen zal een wielerploeg met enkele bekende Vlamingen 1000 km fietsen, oftewel 250 km per dag trappen. Op zondag 16 mei genieten ze van het landschap en fietspaden in onze gemeente.
spring op de fiets om te winnen
Zaterdag start de nieuwe editie van ‘met belgerinkel naar de winkel’. Ook dit jaar kunt u een prachtige fietstas kopen tegen een spotprijsje en maakt u kans op een geweldige fiets. Doe mee en ontdek de vele voordelen die uw stalen ros u kan bieden.
herstellingswerken in de Driesheide en de Gestelsebaan
‘Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men asfaltwerkers tegen’. De strenge, lange winter heeft zijn tol geëist, ook in Zoersel. Het gemeentebestuur wil degelijke en goed berijdbare wegen, en dus zijn onderhoud en herstellingen dan ook meer dan noodzakelijk. Na de Bethaniënlei zijn ditmaal de Driesheide en de Gestelsebaan aan de beurt.
oproep laureaten sport en cultuur
Elk jaar worden in Zoersel sportkampioenen gehuldigd en bijzondere verdiensten in culturele disciplines gehonoreerd met de cultuurprijs. Wilt u ook een persoon of vereniging met een speciale verdienste naar voor schuiven ? Zowel voor de kampioenenviering als voor de cultuurprijs kunt u iemand voordragen.
Zoersel in actie tegen zwerfvuil en sluikstort
Geniet u ook van het prachtige lenteweer van de laatste weken? Ideaal voor een wandeling of fietstochtje door de natuur die nu ontluikt in al haar glorie. Helaas merkt u wellicht ook hier en daar die ‘vlekjes’ op dat prachtig schilderij. Zwerfvuil en sluikstort ontsieren en vervuilen niet alleen, maar kosten de gemeente handenvol geld en zijn bovendien strafbaar.
een dagje uit in de Antwerpse Kempen
Reeën spotten tijdens een betoverende ochtend in het Zoerselbos. Met de kinderen ravotten in een verrukkelijk geurend dennenbos in Halle. Kuieren langs sfeervolle hoekjes in Lier of Turnhout. Of luisteren naar het heerlijke geluid van de stilte. En na een laatste trappist van ‘t vat zalig wegdromen in een gezellige bed & breakfast. Dit kan allemaal en niet ver weg.
mensen uit Zoersel: onthaalmoeder Marleen viert feest
50 lentes en 20 jaar onthaalmoeder, dat mag als eens gevierd worden! Het was druk afgelopen weekend bij onthaalmoeder Marleen Van Dyck. Immers bijna alle kinderen waarvoor Marleen zorgde, 59 in totaal, zaten mee aan de feesttafel. “Ik denk nog lang niet aan stoppen”, zo vertelt Marleen Van Dyck.
Zoersels water zonder grenzen krijgt prijs
De Zoerselse vereniging Kokobo sleepte een prijs in de wacht voor haar project ‘water voor Bagaya’. Met HidroPLUS ‘water zonder grenzen’ steunt Pidpa jaarlijks ontwikkelingsprojecten voor een totaalsom van 50.000 euro. Het project in Bagaya viel dit jaar in de prijzen en krijgt 1.584 euro. Met dat bedrag zullen de inwoners een watertoren kunnen bouwen en zullen ze een waterleiding aanleggen.
inschrijven ‘Zoerselse sporteldag’ verlengd tot 27 april
Bent u een sportieve senior die houdt van beweging in een gemoedelijke sfeer? Of snuift u gewoon graag de buitenlucht op? Dan is onze sporteldag ongetwijfeld iets voor u! U kunt zich nog inschrijven tot 27 april voor deze geweldige ontspannende inspanning.
brandhout te koop
brandhout te koop 22/04/2010
De lente is begonnen, de eerste vogeltjes fluiten en de prille zonnestraaltjes doen ons deugd. Maar toch is het ’s nachts nog erg kil en kan het zelfs nog vriezen. De verwarming opzetten of de open haard aansteken is dus vaak nog nodig. Na zo’n strenge winter zullen echter heel wat gezinnen door hun houtvoorraad zitten. Die kunt u zaterdag aanvullen want het gemeentebestuur verkoopt een aantal loten brand- en geriefhout.
uw gedacht! openbaar onderzoek RUP Achterstraat
Vanaf morgen tot en met 21 juni 2010 loopt er een openbaar onderzoek over het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Achterstraat’. Dit betekent dat u de kans krijgt om de plannen en voorschriften die hierover bestaan, te komen inkijken en eventueel een advies, opmerking of bezwaar te formuleren.
respectvolle film en rode loper in AZ Sint-Jozef
AZ Sint-Jozef start met een meerjarenproject rond ‘respectvolle omgang met collega's en patiënten’. Niet zomaar een project, want daarmee willen ze een lans breken voor een respectvolle omgang met elkaar en met patiënten. Tijdens het project wordt een speciale film opgenomen en wordt de rode loper uitgerold op de afdelingen.
Plechtige opening schuilhut
Houdt u van wandelen en fietsen? Dan biedt onze gemeente alles wat u nodig heeft: een prachtig landschap, een goede infrastructuur én een hut waarin u kunt schuilen voor een regenbuitje. Zondag wordt namelijk op Einhoven een nieuwe hut geopend die kan dienen als rustplaats om even te bekomen, als schuilplaats of als gezellige picknickplaats tijdens uw tocht.
Sportieve senioren? Kom naar de seniorensportdag
Bent u een sportieve senior die wel houdt van wat beweging in een gemoedelijke sfeer? Of snuift u gewoon graag de buitenlucht op? Dan is onze seniorensportdag ongetwijfeld iets voor u!
Haal het buitenland in huis
Midden september 2010 komen voormalig Zoerselaar Guy Verryckt, die op zijn twaalfde met zijn ouders verhuisde naar Australië, en zijn echtgenote Margaret nog eens terug naar Zoersel. Zij komen echter niet alleen. Integendeel, zij brengen elf Australische tieners met zich mee, leerlingen van Guy. Het doel van hun reis is niet om enkel onze gemeente te leren kennen, maar ook om een bezoekje te brengen aan Antwerpen, Lier, Brugge, Amsterdam, Parijs, enzovoort.
Veilig naar Ca Vache met de feestbus
Morgenavond is er in Westmalle een fuif waar heel wat van onze jongeren uit de bol zullen gaan. Sommige ouders zetten hun kadees af en halen ze ’s nachts weer op omdat ze het niet veilig vinden om hun kinderen met de fiets te laten rijden. Maar u kunt deze nacht op uw beide oren slapen want er rijdt een speciale feestbus naar de fuif. Iedereen kan gratis mee!
Rupsen weldra weer op stap
Het nieuwe rupsenseizoen staat voor de deur. Weldra kruipen de eerste eikenprocessielarven uit hun eieren om zich te ontpoppen tot een mooie vlinder. De lente heeft zich intussen ook ontpopt en dus spelen weer heel wat kinderen buiten of misschien bezoekt u de nieuwe schuilhut wel eens. Het spreekwoord luidt: ‘een gewaarschuwd man is er twee waard’ en dus geven we u graag enkele tips.
Houthakkampioen en een beurs over groen
Op 18 april vindt het eerste Antwerps houthakkampioenschap plaats in het provinciaal domein Het Vrieselhof in Oelegem. Om de sector, die van het tuinonderhoud, de aanleg en de boomverzorging, te promoten vindt er tegelijkertijd een groenbeurs plaats, waarop u hartelijk welkom bent.
Jobstudenten gezocht voor de thuisdiensten van het ocmw
Help je graag mensen? Dan kan je misschien werken bij het ocmw tijdens de zomervakantie? Zij zoeken immers nog gemotiveerde jobstudenten die graag hun handen uit de mouwen willen steken bij hulpbehoevenden.
Sinds kort ook dvd’s te huur in Sint-Antonius
U houdt wel van een goed filmpje, en u wisselt ook graag eens af? Dan kunt u dvd’s huren. Bovendien kunt u zo uw filmgeheugen sterk uitbreiden. Al eerder bood de bib van Zoersel een actuele reeks van dvd’s, maar nu kunt u dus ook terecht in de vestiging van Sint-Antonius.
Alarm registeren nog tot 1 juli 2010
Als u uw alarmsysteem nog niet heeft geregistreerd, krijgt u drie maanden extra tijd om het systeem te registreren. We riepen al eerder op om dat te doen, maar aangezien nog te weinig mensen hun alarmsysteem hebben aangegeven, is de registratieperiode verlengd tot 1 juli 2010.
Vlaamse overheid lanceert website over games
Paasvakantie. Veel tijd dus voor uw kinderen om te spelen, te ravotten, te tekenen of te gamen. Weet u echter geen raad met al dat gamen? Is dat wel goed? Of wordt een kind er agressief van? De overheid lanceerde een site met alle info over games.
Mensen uit Zoersel: Carine Care als charmante countryzangeres
Carin Broos uit Halle is een populaire countryzangeres. Ze zingt covers van bekende liedjes, heeft een eigen country dansclub en entertaint dagelijks tientallen fans met haar muziek. Sinds kort heeft ze zelfs een cd uitgebracht.
Twintig kaarsjes voor jumelage met Crucea
In april 1990 vertrok de eerste Zoerselse delegatie vanuit Zoersel richting het Roemeense dorp Crucea.We blikken terug met Paul Smets, bezieler van het eerste uur.
Praten over eetstoornissen helpt: AN-BN komt naar Zoersel
Met de sponsorfietstocht ‘Acht voor omgeving' trekt de vereniging Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa (AN-BN)door Vlaanderen. De opbrengst gaat naar hun toekomstig project: de ‘Inloopmobiel Eetstoornissen' waarmee ze het taboe rond eetstoornissen doorbreken en mensen ondersteunen in hun strijd. Op 6 april houdt de vereniging een tussenstop in Zoersel.
Fotosessie van de verkeersborden in Zoersel
Als u vanaf volgende week een grijze wagen met een camera op het dak (zoals op de foto) ziet rondrijden, schrik dan niet. Deze wagen gaat in onze gemeente namelijk alle verkeersborden fotograferen, om zo een overzicht te krijgen van de verkeersborden in Zoersel.
Feestelijke opening van de nieuwe schuilhut op Einhoven
Op zondag 18 april wordt op Einhoven, aan de huidige picknickplaats bij de kerststal, een nieuwe schuilhut voor fietsers en wandelaars geopend. De hut krijgt de naam ‘Gebroeders Van Peer’ en wordt opgedragen aan de broers Marcel en Frans Van Peer, bezielers van het kerstspel op Einhoven.
Klus veilig! Cursus isoleren
Misschien is een wandeling of een fietstocht niet uw favoriete tijdverdrijf tijdens de paasvakantie? Maar maakt u liever wat tijd vrij om klusjes uit te voeren en te doe-het-zelven. Als u wilt klussen, bereid u dan in alle geval zorgvuldig voor en doe het veilig.
Samen houden we Zoersel proper: zwerfvuilopruimactie
Zoersel wil de strijd aangaan met het zwerfvuil, en dat kunnen we samen doen! Zwerfvuil achterlaten of sluikstorten getuigt immers van een gebrek aan respect. Het landschap wordt ontsierd, het is hinderlijk en onhygiënisch. Bovendien is het zelfs verboden. Daarom roepen we op om samen het zwerfvuil te bannen uit onze straten!
Nieuwe asfaltlaag in de Bethaniënlei
De vrieskou zorgde voor heel wat schade aan het wegdek in de Bethaniënlei. Daarom krijgt die straat weldra een nieuw laagje asfalt. Tijdens deze werken zal eveneens het lek in de riolering hersteld worden.
Lichten gedoofd
Lichten gedoofd 25/03/2010
We denken niet alleen aan het milieu in Zoersel, maar we willen ook wereldwijd ons steentje bijdragen. Op 27 maart doven miljoenen mensen alle lichten voor het tweede opeenvolgende jaar tijdens Earth Hour. De actie maakt deel uit van een internationale campagne van WWF tegen de klimaatverandering. Zo maken we samen een positief statement tegen de klimaatsverandering. Het concept is eenvoudig: doof uw lichten tussen 20.30 en 21.30 uur en tuimel een uurtje in het donker.
Australische studenten komen naar Zoersel
Midden september 2010 komen voormalig Zoerselaar Guy Verryckt, die op zijn twaalfde met zijn ouders verhuisde naar Australië, en zijn echtgenote Margaret nog eens terug naar Zoersel. Zij komen echter niet alleen. Integendeel, zij brengen elf Australische tieners met zich mee, leerlingen van Guy. Het doel van hun reis is niet om enkel onze gemeente te leren kennen, maar ook om een bezoekje te brengen aan Antwerpen, Lier, Brugge, Amsterdam, Parijs, enzovoort.
Ik stap het af
Ik stap het af 24/03/2010
De nieuwe provinciale campagne ‘Ik stap het af’ moedigt iedereen aan om elke dag een half uur te bewegen. Zoersel heeft een groot wandelnetwerk, maar ook buiten onze gemeentegrenzen vindt u een uitgebreid en gevarieerd wandelaanbod dat ervoor zorgt dat u de uitdaging van 10.000 stappen per dag haalt.
Een reisje tijdens de paasvakantie? Vergeet de Kids-ID niet!
Gaat u tijdens de paasvakantie op zoek naar de zon? Of wilt u nog genieten van de laatste sneeuwvlokjes? Denk er dan aan dat ook uw kinderen een geldig reisdocument nodig hebben als u naar het buitenland reist.
Begraafplaats Zoersel breidt uit
Het kerkhof in deelgemeente Zoersel raakt stilaan vol. In plaats van te ontgraven, is het gemeentebestuur op zoek gegaan naar alternatieven binnen de bestaande ruimte. Daarom zal weldra de begraafplaats uitgebreid worden met tachtig nieuwe plaatsen voor begraving en zal het urnenveld eveneens worden vergroot.
Kringlooptuinieren
Kringlooptuinieren 19/03/2010
U staat er misschien niet bij stil, maar een vuurtje stoken in de tuin is absoluut niet zo onschuldig als het lijkt. Kies voor milieuvriendelijke alternatieven, zoals afvalarm of kringlooptuinieren. Om u daarin wegwijs te maken, is er een infomiddag over kringlooptuinieren.
Een degelijke snoei en een mooie bloei in de Monnikendreef
Op verzoek van enkele bewoners van de Monnikendreef, stelden onze diensten vast dat de rododendrons in de straat uitgegroeid zijn tot weelderige struiken, met kale takken en gele bladeren. Bovendien bloeien de anders fraaie struiken nog nauwelijks. Daarom zullen de struiken gesnoeid worden.
Ontvangkantoor Malle is verhuisd, maar staat nog steeds klaar voor u
Maandag 15 maart verhuisde het ontvangkantoor van Malle (F.O.D. Financiën – Antwerpen Invordering – Directe Belastingen ) van de Antwerpsesteenweg 27 definitief naar de Spoorwegstraat 22 in Turnhout.
Vergeet ook Chili niet!
Onheilsberichten over natuurrampen bereiken ons dagelijks. Na Haïti, werd onlangs ook Chili geteisterd door aardschokken. Die hebben vele mensenlevens gekost, maar ook de materiële schade is enorm.
Mensen uit Zoersel: 89 kaarsjes voor onze oudste tweeling!
Met hun 89 lentes zijn Marcel 'Cel' en Gustaaf 'Staf' Geys - geboren op 12 maart 1921 - de oudste tweeling van Zoersel. Bij hun geboorte wogen de twee mannen samen amper drie kg. "Ze hebben ons thuis voor de stoof moeten zetten om ons warm te houden", weet Marcel. Lees hier meer over het levenselixir van de broers.
Koninklijke opening van de Jeugdboekenweek
Deze week loopt de jaarlijkse Jeugdboekenweek in de bibs van Zoersel. Dit jaar is het thema ‘Recht op boeken’, dat gebaseerd werd op de universele Rechten van het Kind. Op zondag 14 maart nodigt de bibliotheek van Zoersel u graag uit voor een koninklijke aftrap.
Opvangcentra voor gewonde of gedumpte dieren
Het gebeurt wel eens dat u langs de kant van de weg een gewond, ziek of verlaten dier aantreft. Heeft u ook al dikwijls gedacht om zo’n dier te helpen, maar u weet niet precies hoe u dat moet doen? Neem dan contact op met een opvangcentrum voor gewonde dieren. Zo’n vzw, bijvoorbeeld het VOC-Brasschaat, weet hoe ze zo’n dieren kan opvangen en verzorgen.
Onthaalouder: iets voor u?
Heeft u een groot hart voor kinderen? Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan bent u mogelijk de persoon die de Landelijke Kinderopvang zoekt!
Klein Detail gaat op onderzoek!
Vergrootglas? Check! Speurneus? Check! Notitieboekje? Check! 3x ‘check’! Klein Detail, de lokale afdeling van ‘Wel Jong Niet Hetero’ in de Kempen, laat de detective in zich opborrelen en trekt op onderzoek. Holebi-jongeren in de Kempen: wie zijn ze? Wat doen ze? Wat willen ze?
Brandweer Zoersel fuift voor het goede doel
De brandweer van Zoersel heeft een groot hart. Eind november 2009 gaf het brandweerkorps een fuif met het doel om de opbrengst ervan integraal te schenken aan een goed doel. Intussen kozen zij voor een project van het Rode Kruis van Zoersel.
Zingen aan tafel 2010: een culinaire cantus
Weet u niet wat gedaan op een doordeweekse vrijdagavond? Wij weten het wel… en u bent van harte uitgenodigd om er mee aan deel te nemen. Op vrijdag 19 maart vindt namelijk al voor de zesde keer ‘Zingen aan tafel’ plaats. Voor wie er al bij was, is ‘Zingen aan tafel’ al lang geen verrassing meer. Plezierig blijft het des te meer!
De slimste bib
De slimste bib 04/03/2010
U bent een fervente quizfan en steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen om uw kennis te testen? Doe dan zeker mee aan de nieuwste quiz van de bib: een uitdagend spel met vragen die het leven van A tot Z testen.
Nieuwe voorzitter voor sociale huisvestingmaatschappij De Voorkempen
De raad van bestuur van sociale huisvestingmaatschappij De Voorkempen-H.E., met zetel in Sint-Job-in-'t-Goor, heeft sinds kort een nieuwe voorzitter. Jo Casaer werd bij meerderheid van stemmen verkozen uit de overige bestuursleden. Hij begon afgelopen maandag aan zijn nieuwe functie.
 Zwerfvuil zwerft langer dan u denkt
Vuile sokken onder het bed, stapels kranten en tijdschriften, een berg afwas, rondslingerend speelgoed, … Huivert u van deze gedachte en heeft u uw woning graag netjes aan kant? Waarom dan die goede gewoonte niet meteen ook buitenshuis voortzetten?
Verwarming in de kerk van Sint-Antonius weldra hersteld
Parochianen van Sint-Antonius kunnen binnenkort opnieuw naar hun vertrouwde - en verwarmde - kerk in de deelgemeente.
Fietsenstalling aan de wissel in Sint-Antonius
Fietsen is gezond, leuk, goed voor het milieu en biedt tal van extra voordelen. Blijkt dan ook dat de Zoerselaars overtuigd kiezen voor hun stalen ros. Dagelijks staan er dan ook meer dan honderd fietsen in de stalling aan de wissel in Sint-Antonius. Een tweede fietsenstalling is nu volop in de maak.
Voorjaarsproject nomaden: een (t)huis op sleep
Weet u wie of wat nomaden zijn? Maar weet u niet waarom ze voortdurend verhuizen? Of waar ze slapen? Ontdek dan het voorjaarsproject van de Zoerselse wereldraad en kom er alles over te weten.
Gratis hondenpoepzakjes verkrijgbaar bij gemeente
Vindt u het ook heerlijk om een verkwikkende wandeling te maken? U haalt een frisse neus en u snuift een extra portie energie op. Minder leuk is het als u daarbij regelmatig in hondenpoep trapt. We willen de hondeneigenaars onder u dan ook vragen respect te tonen voor uw omgeving en hondenpoep steeds op te ruimen. Laat uw hond een hoopje vallen, ruim dit dan op met een poepzakje. Zo is iedereen tevreden.
Nieuwe spelkoffer bij de Zoerselse uitleendienst
Onze gemeentelijke uitleendienst heeft heel wat materiaal ter beschikking voor de Zoerselaars, dat is in elf verschillende koffers verdeeld, die u als vereniging of wijkcomité kunt ontlenen. Sinds kort is er een nieuwe koffer bijgekomen met al het nodige om grote buitenspelen te kunnen organiseren.
Zwaarste missie, maar mooiste ooit!, dr. Gert Vanspringel, hulp in Haïti
Haïti: de teller staat op 200 000 doden. En tegelijk staat een andere teller op bijna 20 miljoen euro om de slachtoffers te helpen. Iedereen doet wat hij kan: de ene haalt een spaarpotje leeg, de andere organiseert een actie voor Haïti, maar sommigen gaan een stapje verder. Zij gaan ter plekke en bieden hun hulp. Zo ook dokter Gert Vanspringel. Hij wil graag even tijd maken om zijn verhaal met ons te delen.
Vacatures bij gemeente en ocmw
Onze gemeente is op zoek naar nieuwe krachten om het personeelsteam te versterken. Bent u de geknipte kandidaat of kent u iemand? Lees dan zeker de vacatures.
Werken bij voetbal Zoersel van start
De werken bij KFC Eendracht in Zoersel zijn gestart. Op het plan staan vier nieuwe voetbalvelden, een ruime parking, een kantine met kleedkamers, een tribune en een feestzaal. De werken zullen in fases verlopen zodat voetballen mogelijk blijft. Afgelopen maandag startte fase één.
Meld gebreken aan fietsinfrastructuur via website
Vlaanderen telt heel wat fietspaden die onderhouden worden door verschillende instanties. Deze instanties voeren op regelmatige basis controles uit om gebreken aan de fietspaden op te merken en te herstellen, maar uiteraard kunnen zij niet overal tegelijk zijn.
Gratis vernieuwing rijbewijs
Personen met een fysieke of mentale beperking (groep 1) krijgen soms om medische redenen een rijbewijs dat beperkt is in tijd. Dat rijbewijs wordt gratis vernieuwd als de termijn verstreken is.
In enkele straten het afval niet opgehaald door de sneeuw
De winterse weersomstandigheden zorgen ervoor dat de afvalophaling niet altijd zonder problemen verloopt. IGEAN milieu & veiligheid, de gemeenten en de ophalers doen echter al het nodige om de problemen tot een minimum te beperken. Het is echter niet altijd mogelijk alle straten te bedienen.
Onze TV scoort
Onze TV scoort 12/02/2010
Onze TV Zoersel is een succes, dat bewijzen de kijkcijfers. Op drie maanden tijd werden er via de digitale televisie maar liefst 70.000 video’s opgevraagd. De Zoerselaar toont daarbij een brede interesse voor allerlei soorten filmpjes: van verslagen tot evenementen en Zoerselse series.
Nieuw toeristisch seizoen staat voor de deur
U zit te popelen tot de eerste lentekriebeltjes zich verspreiden? En u wilt het lentezonnetje graag als metgezel? Bereid u dan alvast voor en haal de foldertjes van het nieuw toeristisch seizoen in huis. De drie folders bieden u inspiratie voor tal van ontspannende en boeiende activiteiten.
Wandelknooppunten in Zoersel
U houdt van wandelen, ook al wordt u vergezeld door een sneeuwbui, enkele regendruppels of een heerlijk lentezonnetje? Dan is er goed nieuws voor u. Binnenkort kunt u een wandeltraject op maat uitstippelen dankzij het wandelknooppuntennetwerk.
Persaandacht voor heemkundige kringen
Hoe gaat u als lokale erfgoedvereniging om met de pers? Hoe krijgt u aandacht voor uw collecties? De Heemkundige Kring Zoersel ontvangt op 16 februari graag heemkringen uit de provincie Antwerpen voor een werkwinkel over persbelangstelling.
Dunningen in de bossen van Halle
Als u houdt van een fikse winterwandeling in de bossen van Halle, Ranst en Oelegem, zult u de komende weken allicht grote kapwerken op uw pad tegenkomen. Het bos is namelijk aan verjonging toe, waardoor er gedund moet worden. In totaal zullen zo’n 5000 bomen sneuvelen in het kader van het normale bosbeheer. U zult nog wel in alle gerustheid van uw portie natuur kunnen genieten.
Grabbelpas is er
Grabbelpas is er 04/02/2010
Ga jij tijdens de krokusvakantie op kamp? Of wil je deze zomer meedoen met de grabbel- of swappaswerking? Vergeet dan zeker niet om op voorhand je Grabbelpas te kopen. Daarmee krijg je immers korting op allerlei activiteiten
Jobstudenten gezocht voor de thuisdiensten
Staat er een drukke zomer op het programma? Grootse plannen? Veel festivals op je agenda? Maar geen geld? Werk je graag met mensen? Dan heeft het ocmw de geknipte vakantiejob voor jou. Zij zoeken immers nog gemotiveerde jobstudenten die graag hun handen uit de mouwen willen steken bij hulpbehoevende mensen.
Ook Zoerselaars welkom bij meldpunt discriminatie
U kunt niet binnen in de bibliotheek met uw rolstoel? U en uw partner mogen een appartement niet huren omdat jullie een holebikoppel zijn? U mag niet binnen in een discotheek omdat u van andere origine bent? U bent getuige van één of andere vorm van discriminatie? Klop dan aan bij het meldpunt discriminatie van Antwerpen.
Geef uw mening!
Geef uw mening! 04/02/2010
Onlangs besliste de Vlaamse Regering om een actualisering en gedeeltelijke herziening door te voeren van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen - kortweg RSV. Het RSV is eigenlijk geen plan, maar eerder een visie die aangeeft hoe de Vlaamse Regering wil omgaan met de ruimte in Vlaanderen. U krijgt dan ook de kans om uw mening hierover te geven.
Voetgangers welkom op Zoersel markt
Elke eerste dinsdag van de maand kunt u in Zoersel naar de markt. Een gezellig gebeuren waar u allerlei soorten artikelen kunt kopen. Maar het gebeurt echter steeds vaker dat auto’s of zelfs vrachtwagens doorheen Zoersel markt rijden. Dat zorgt uiteraard voor heel wat problemen, zowel voor de kopers als voor de marktkramers. Om de gezelligheid en verkeersveiligheid van Zoersel markt te behouden, willen we u graag even herinneren aan de voorschriften.
Koning winter blijft regeren
De winterprik blijft voor pret en tegelijk ook voor ellende zorgen. Het KMI kondigde nog een stevige vrieskou en mogelijke sneeuwbuien aan. Daarom is onze Zoerselse dienst openbare werken weer volop in de weer om de straten zo veilig mogelijk te maken voor u.
Hoe voorkomt u dat het GFT+ vastvriest in uw container?
Koning winter beïnvloedt niet alleen u, maar ook uw GFT+-afval. De sneeuw en vrieskou zorgen af en toe voor problemen bij de ophaling van dat afval. GFT+ vriest tamelijk snel vast aan de wanden of de bodem van de containers, zodat deze niet of slechts gedeeltelijk geledigd kunnen worden.
Voorkom brand!
Voorkom brand! 28/01/2010
Als het koud is, willen we het graag lekker warm hebben. Maar de laatste weken is er opvallend veel brand uitgebroken. Vaak ligt de oorzaak bij onszelf. We springen té nonchalant om met bijzetkacheltjes, en schoorstenen raken met deze kou oververhit door te warme kachels.
Blauwe zone op het dorpsplein in Zoersel
Als u binnenkort op het dorpsplein in Zoersel wilt parkeren, zult u uw parkeerschijf moeten leggen. Een groot gedeelte van het plein zal immers een zogenaamde ‘blauwe zone’ worden.
Zoersel dicht mee op Gedichtendag
Op donderdag 28 januari is het opnieuw Gedichtendag, hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland. Het thema van deze elfde Gedichtendag is ‘Over de grens’. Ook Zoersel dicht mee.
Zoersel heeft een hart voor Haïti
Op 12 januari werd Haïti getroffen door een verwoestende aardbeving. Alle hulp is meer dan welkom om de slachtoffers te steunen en hen een kans te bieden op hoop en een nieuw leven. Ook onze gemeente toont haar hart voor Haïti en zet tal van acties op touw.
Opvoedingswinkel open
Opvoedingswinkel open 22/01/2010
Zit u wel eens met enkele opvoedingsvragen? Weet u niet altijd hoe te reageren als uw kind iets mispeutert? Dan kan u terecht in de opvoedingswinkel van Zoersel voor antwoorden op al uw vragen over opvoeding van kinderen en jongeren. Deze werd namelijk op 20 januari plechtig geopend door minister Vandeurzen.
Cantemus Novum wint cultuurprijs 2009
Zoals elk jaar hebben het gemeentebestuur en de culturele raad zich ook nu weer gebogen over een reeks kandidaten voor de Cultuurprijs 2009. Laureaat van dienst werd het zangkoor Cantemus Novum.
Zin om letterlijk mee te bouwen aan een betere wereld?
Dit jaar voert Damiaanactie opnieuw campagne om de huidige, wereldwijde situatie van lepra nogmaals onder de aandacht te brengen. U kunt opnieuw helpen om levens te redden en de mensen weer hoop te geven. Hun actie bestaat uit twee luiken: enerzijds kan u stiftjes kopen, anderzijds kan u letterlijk uw schouders onder de bouwkampen zetten.
Railtime.be voor de nieuwste treininformatie, ook over station Noorderkempen
De trein zal meer en meer aan belang winnen in het toekomstig tijdperk. Steeds meer mensen zullen kiezen voor een duurzaam en zuinig vervoersmiddel. U kunt op die manier ook gemakkelijk files vermijden. Ook de Zoerselaars kunnen deze keuze maken met de dichtstbijzijnde stations in Brecht (station Noorderkempen), Turnhout en Antwerpen. Om steeds op de hoogte te zijn van de laatste nieuwe informatie qua reistijden, treintrajecten, spoorwerken of spoornummers kunt u de nieuwe, verbeterde website (www.railtime.be) van RailTime raadplegen. Daar vindt u alle informatie die u, als treinreiziger, nodig heeft.
Gemeenteraad in 2010 op derde dinsdag van de maand
Vorige jaren kwam de gemeenteraad telkens samen op een maandag, maar daar komt nu verandering in. In 2010 zullen de gemeenteraden immers plaatsvinden op de derde dinsdag van de maand. De leden zullen dan ook in dit nieuwe jaar voor het eerst vergaderen op dinsdag 19 januari in de raadzaal van het administratief centrum Zoersel.
Gemeente kocht een nieuwe sneeuwschaaf
Dankzij het winters weertje van afgelopen weken komt de nieuwe sneeuwschaaf goed van pas. Onze mannen van onderhoud infrastructuur kunnen de Zoerselaars nu extra goed helpen.
Zoersel gaat stedenband aan met het Afrikaanse Ouidah
Tenzij u een Afrikakenner bent, doet de naam Ouidah (uitspraak: oeis-da) bij u vermoedelijk geen belletje rinkelen. Maar als alles goed gaat, heeft de gemeente Zoersel eind dit jaar een stedenband met deze stad uit Benin.
Twee ton fruit uitgedeeld aan 75-plussers
Alle 75-plussers in Zoersel kregen met het eindejaar een heerlijke fruitmand. Van 20 tot 31 december waren niet minder dan zeven verenigingen op pad om alle fruitmanden uit te delen: Wijkraad Risschot, Rode Kruis-Zoersel, Chiro Sint-Antonius, KWB Sint-Antonius, Ziekenzorg Halle, de Heren van Zoersel en KVLV-Zoersel. Samen met gemeentebestuur en gemeentepersoneel werken zij reeds verschillende jaren aan deze actie.
Overheid past niet meer bij in billijke vergoeding voor vrijwilligersverenigingen
Sinds december vorig jaar voorziet de overheid geen financiële tussenkomst meer in de auteursvergoedingen van vrijwilligersverenigingen. Na een evaluatie bleek dat de maatregel niet bijdroeg aan het verminderen van administratieve last voor vrijwilligers. Daarom zal de regeling niet langer verlengd worden.
Sneeuw en ijzel zorgen voor gevaarlijk gladde wegen
Als we de weerberichten mogen geloven, staat er ons nog heel wat sneeuwpret, maar tegelijkertijd ook verkeersellende te wachten. Dat betekent dat onze strooiploeg haar handen meer dan vol zal hebben. Ook zij wordt echter geconfronteerd met het nijpende tekort aan strooizout, dat in quasi heel Vlaanderen een probleem blijkt te zijn.
Gratis lessen filmen en monteren
U bent lid van een Zoerselse vereniging en u wilt uw interessante verhalen of ervaringen delen met andere Zoerselaars, maar u heeft nog nooit een camera in handen gehad, laat staan een filmpje gemonteerd? Dan nodigt MediaCiti u vanaf volgende week uit voor enkele gratis videolessen. Het lessenpakket bestaat uit één theorie- en één praktijkles. Daarin komt u alles te weten over de do’s en don’ts van het filmen en monteren, en krijgt u de basis onder de knie.
BK Cyclocross dit weekend in Oostmalle
De sportliefhebbers onder u is het ongetwijfeld niet ontgaan dat dit weekend het Belgisch Kampioenschap Cyclocross doorgaat in onze buurgemeente Oostmalle. Sven Nys, Niels Albert, Kevin Pauwels, Bart Wellens en heel wat anderen zullen er niet alleen strijden voor de eer, maar uiteraard ook voor die felbegeerde titel van Belgisch Kampioen! Naast heel wat toprenners, verwacht men in Malle zondag meer dan 20.000 toeschouwers langs het parcours. Het dagprogramma voor zowel zaterdag als zondag vindt u hier.
Biljartlessen voor jongeren
Ons land zit bij de top van de biljartsport, maar ook de Vlaamse biljartclubs ontsnappen niet aan de vergrijzing en willen zich verzekeren van een toekomst. Daarom start de Zoerselse biljartclub ‘De Ploeg’ met een origineel initiatief: een lessenreeks ‘leren biljarten’ voor jongeren vanaf tien jaar - in de hoop zo nieuwe kampioenen op te leiden. De eerste les start op 9 januari om 10 uur in café De Ploeg.
Zoerselaar loopt honderdste marathon voor het goede doel
Zoerselaar Jan Verhaegen neemt zondag deel aan de Louis Persoonsmarathon in Genk. Niets spectaculairs, hoor ik u denken, ware het niet dat dit voor Jan - die dit jaar 50 wordt - zijn honderdste marathondeelname zal zijn. Daarom wil hij er iets speciaal van maken en loopt hij voor het goede doel.