A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2009
Energiezuiniger vanaf 2010
Wist u dat het gemiddelde energieverbruik voor verwarming in een doorsnee Vlaamse woning eerder aan de hoge kant ligt? Met de Kyoto-doelstellingen in het achterhoofd besliste de Vlaamse overheid daarom in 2006 om een energieprestatieregelgeving in te voeren. Vanaf 1 januari 2010 gaat die Vlaamse overheid nog een stapje verder. Het E-peil van nieuwe woongebouwen mag dan nog maximum 80 bedragen.
Liggen uw snoepjes al klaar?
'Oud jaar, nieuw jaar, ik wens u een zalig Nieuwjaar! Oud jaar, nieuw jaar, ik wens u een zalig jaar, echt waar!' Bent u vroeg uit de veren en liggen de snoepjes al klaar? Dit liedje zal u op donderdagochtend 31 december vermoedelijk immers ook aan uw deur horen. Vooral in de verschillende dorpskernen gaan heel wat kinderen van deur tot deur met hun wensen.
Vuurwerk afschieten: doe het veilig!
Toeters en bellen, feesthoedjes en confetti, enz., het hoort erbij op oudejaarsavond! Voor heel wat mensen is ook het afsteken van vuurwerk een noodzakelijk onderdeel van deze avond. Jammer genoeg vallen hierbij nog heel vaak gekwetsten of ontstaan er brandjes. Volg daarom a.u.b. zeker onderstaande tips.
Rik Frans uitgeroepen tot bovenste beste buur 2009
Net zoals vorig jaar, lanceerde het gemeentebestuur ook dit jaar een oproep naar ‘bovenste beste buren’. En dat onze gemeente heel wat warme en attente buren telt, bewijzen de reacties die wij sindsdien hebben ontvangen. Heel wat Zoerselse inwoners vinden dat hun buurman of -vrouw, meer dan wie ook, het verdient om eens op een aparte manier in de bloemetjes gezet te worden. Zij willen hem/haar bedanken voor al wat hij/zij voor hen doet.
GFT+-container omruilen voor compostvat én Zoerselse geschenkcheques
Zoals u weet, mag u vanaf 1 januari geen luiers meer in de GFT+-container werpen, maar horen ze thuis bij het restafval. Een studie van OVAM gaf immers aan dat luiers bij het GFT niet langer ecologisch verantwoord zijn. Door deze wijziging duiken er echter nieuwe voordelen op. Wie zijn GFT+-container enkel nog bijhield om luiers in te werpen, kan deze nu immers bij de gemeente omruilen voor een gratis compostvat.
Twintig jaar Kerstspel op Einhoven
De Zoerselse Gidsenbond en Landelijke Gilde hebben dit jaar reden tot feestvieren. Al twintig jaar lang organiseren zij op Einhoven samen een kerstspel: in eerste instantie werd er een stuk van Remy Lens opgevoerd, getiteld ‘De kerstgave van de stropers’. Het afgelopen decennium was het de beurt aan ‘Kerstmis op Einhoven’, geschreven door Wim Van Gelder.
Wijziging openingsuren lokale politiepost Zoersel
De openingsuren van de lokale politiepost Zoersel, gelegen in het administratief centrum Zoersel (Handelslei 167), zullen vanaf 1 januari wijzigen. Zij zullen maximaal aangepast worden aan de openingsmomenten van de gemeentelijke en ocmw-diensten. Dit betekent ...
Ophaling huisvuil- en PMD-zakken
De laatste dagen ligt onze gemeente bedolven onder een dikke laag sneeuw. Leuk voor de kinderen, want die kunnen sneeuwmannen maken en sneeuwballen gooien. Voor de auto-mobilisten op de baan is dit weer minder prettig. De wegen liggen er op sommige plaatsen glad bij. Ook de ophaaldiensten van restafval- en PMD-zakken ondervinden enorme hinder door het sneeuwval van de afgelopen dagen.
Survival Trophy Voorkempen schenkt 8.000 euro aan het goede doel
De mannen van Survival Trophy Voorkempen (STV) organiseerden ook dit jaar, net als de afgelopen jaren, een aantal sportieve evenementen - meer bepaald de mountainbikewedstrijd 'de 6 uur van Halle', de Survival Trophy en de stratenloop. Wat evenmin veranderde, is het feit dat zij de opbrengst van deze evenementen schenken aan het goede doel. Dit jaar mochten KVG Zoersel, Kris Kras Akabe en het project 'Your Child, Our Concern' alle drie zo’n 2.600 euro in ontvangst nemen.
Vermijd slippertjes
Vermijd slippertjes 21/12/2009
Het is zo ver! De eerste sneeuw is gevallen. Heeft u zich al aan een sneeuwballengevecht of een gezellige winterwandeling gewaagd? Jammer genoeg brengt sneeuwval of ijzel ook vaak minder leuke gevolgen met zich mee. Denken we in de eerste plaats maar aan gevaarlijk gladde wegen en een toename van verkeersongevallen. Om dit te vermijden, heeft onze dienst openbare werken tijdens de wintermaanden steeds een efficiënt ‘sneeuw- en ijzelbestrijdingsplan’ klaar.
Kerstvieringen Sint-Antoniuskerk op verplaatsing
U heeft het misschien al vernomen: de verwarmingsinstallatie in de Sint-Antoniuskerk liep onlangs ernstige schade op. Aangezien de herstelling hiervan, en de opkuiswerken die hieraan gekoppeld zijn, heel wat tijd in beslag zullen nemen, kunnen er tijdelijk geen vieringen doorgaan. Om die reden zal de geplande middernachtmis op donderdag 24 december doorgaan in de kapel van het cultureel centrum Bethaniën (Handelslei 167), en dit om 24 uur.
Laat uw eindejaarsfeest niet in vlammen opgaan
Kerst- of nieuwjaarsfeestjes eindigen jammer genoeg nog vaak in mineur omdat er brand uitbreekt. Heel wat van die branden kunnen echter voorkomen worden, als u de juiste tips naleeft. We sommen enkele tips van de Belgische Brandwonden Stichting voor u op.
Vanaf 1 januari 2010 zijn wij dinsdagnamiddag gesloten
Wilt u graag langskomen in het administratief centrum in Sint-Antonius of in één van onze antennes in Halle en Zoersel, hou er dan a.u.b. rekening mee dat zij vanaf 1 januari 2010 op dinsdagnamiddag gesloten zullen zijn.
Papier en karton goed verpakt aanbieden bij ophaling
Na de vorige ophaling van papier en karton in onze gemeente kregen we heel wat klachten over rondslingerend papierafval, verspreid in de straten. Oorzaak daarvan is dat mensen hun papier en karton buiten zetten zonder dit goed te verpakken, met als gevolg dat dit bij de minste windvlaag gaat vliegen. Het is echter niet aan de ophaler om dit op te ruimen!
Uw nieuwjaarswensen op Zoersel tv
De eindejaarsperiode komt dichterbij. Gezellig samen zijn met vrienden en familie, goede voornemens en nieuwjaarswensen horen daar ongetwijfeld bij. Dit jaar kunt u uw nieuwjaarswensen op een wel erg originele manier overbrengen naar al wie u dierbaar is. Op Zoersel tv wordt tijdens deze eindejaarsperiode namelijk een speciale rubriek voorzien om al uw nieuwjaarswensen - in de vorm van een filmpje - te verzamelen.
Extra sneldiensten tijdens de spitsuren
Om de reizigers van dienst te zijn, zal De Lijn vanaf maandag 14 december 2009 om 7 uur ’s ochtends een extra rit van bus 417 laten vertrekken in Oostmalle, richting Antwerpen. In de avondspits rijden er tussen 16.15 en 17.30 uur telkens twee snelbussen uit in Antwerpen. Om 18.10 uur komt er een nieuwe bus van lijn 417 bij, die binnenrijdt in Oostmalle.
Lesgevers digidak gezocht
Sinds eind 2008 kunt u in de digidaks in het administratief centrum in Sint-Antonius en in de bibliotheek in Zoersel gratis computerlessen volgen of deelnemen aan de vrije oefenmomenten. U leert er werken met een pc, internet, e-mail, Word en leert er onder andere meer over digitale fotografie. Dankzij het enorme succes van deze lessen, zijn wij echter nog op zoek naar extra vrijwilligers.
Reist u mee naar onze jumelagegemeente Crucea?
De vzw Zoersel-Crucea is van plan om volgend jaar een groepsreis te maken naar ons Roemeens jumelagedorp Crucea, en is daarvoor op zoek naar reisgenoten. Wilt u graag kennismaken met onze jumelagegemeente, en uiteraard met haar inwoners, dan is dit uw kans! Naast een bezoek aan Crucea staan er ook nog heel wat andere Roemeense steden op de agenda.
Bescherm niet alleen uzelf tegen de kou
De winter doet stilaan zijn intrede in onze streken. Hoog tijd dus om mutsen, sjaals en handschoenen boven te halen. Maar heeft u ook al eens aan uw watermeter gedacht? Water heeft immers de bijzondere eigenschap dat het bij bevriezing uitzet. Voor watermeters en waterleidingen die in de winter niet beschermd zijn, kan dit verstrekkende gevolgen hebben.
Zoerselse kerstmarkt 'Over de grenzen heen' op 12 en 13 december
Frankfürt, Dordrecht of - dichter bij huis - Antwerpen zijn tot ver buiten hun landsgrenzen bekend omwille van hun kerstmarkt. Maar ook wij in Zoersel mogen trots zijn op onze - zij het iets kleinschaligere - cadeau- en kerstmarkt, die dit jaar aan haar dertiende editie toe is. Meer dan veertig verenigingen, particulieren, ondernemers en vrijwilligers zorgen ervoor dat u zich een weekend lang kunt onderdompelen in de bijzondere sfeer van onze kerstmarkt - die steeds in het teken staat van solidariteit, integratie en informatie.
Koop een kaars / kaart en kom mee op voor de mensenrechten
Tijdens de kerstperiode verstuurt ook u ongetwijfeld een aantal kaartjes met uw beste wensen naar vrienden en familie. En op heel wat feesttafels wordt een plaatsje voorzien voor een kaars. Waarom dan niet meteen wenskaarten en kaarsen van Amnesty International gebruiken? Via die weg komt u meteen mee op voor de mensenrechten.
Met de feestbus richting 2010
Ook dit jaar brengt De Lijn u van oud op nieuw veilig naar uw feestbestemming. U kunt gratis bus en tram nemen en dit vanaf oudejaarsavond - 18 uur tot nieuwjaarsdag - middernacht. Naast een groot aantal bestaande buslijnen zet De Lijn ook een extra feestbus in. Let wel, deze rijdt enkel tussen 22 en 6 uur.
€12.000 te winnen met eindejaarsactie middenstand Sint-Antonius
Gaat u wel ‘ns shoppen bij onze middenstanders in Sint-Antonius, maar wilt u dan vaak graag meer besteden dan uw portemonnee aankan? Dan wilt u ongetwijfeld kans maken op één van de 48 aankoopbonnen van maar liefst €250 per stuk, die u dit jaar kunt winnen bij de eindejaarsactie van de middenstand van Sint-Antonius.
Gratis energiekalender boordevol tips af te halen in het administratief centrum
Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft naar goede gewoonte een gratis energiekalender voor u klaarliggen. Thema van de kalender voor 2010 is ‘De 12 energiebesparende werken van Hercul’. Elke maand worstelt Hercul met een andere vorm van energieverspilling. Hij heeft veel goede bedoelingen, maar hij slaat telkens de bal mis. Met de juiste tips lukt het hem uiteindelijk toch om zijn woning echt energiezuinig te maken.
Integratieorkest Poco a Poco behoort tot superieure afdeling van Provinciaal Orkesttornooi
We hadden het in onze Nieuwsbrief al meermaals over het integratieorkest Poco a Poco. Al zo’n zeventien jaar lang maken mensen met en zonder een handicap er samen muziek. Onder hen ook de Zoerselse Ellen, Evi, Sara, Renée en Veerle. Het is deze laatste die ons deze week enthousiast liet weten dat Poco a Poco afgelopen weekend in de superieure afdeling van het Provinciaal Orkesttornooi werd geplaatst.
Zorg in donkere uren
Zorg in donkere uren 26/11/2009
‘Jos zorgt al enkele maanden voor zijn zwaar zieke echtgenote. De nachten beginnen zwaar te wegen. Overdag komt er hulp, maar 's nachts staat hij er alleen voor.’ Dit is een herkenbare situatie voor heel wat mensen die thuis voor een ziek familielid zorgen. Jammer genoeg is dit probleem vaak de aanleiding tot een vroegtijdige of onnodige opname in een ziekenhuis of woon- en zorgcentrum. Daarom sloegen in 2004 verschillende Antwerpse organisaties uit de thuiszorg de handen in elkaar en stampten zij het initiatief ‘Nachtzorg Antwerpen’ uit de grond.
Zoerselse broodjeszaak maakt op één na lekkerste snackbroodje van België
Afgelopen weekend viel één van onze inwoonsters in de prijzen. Yola De Winter, van broodjeszaak Zandwich, veroverde met het broodje ‘Conference’ de tweede plaats in de wedstrijd ‘Het Lekkerste Broodje van België 2009’.
Tweede concert van het Vlaams Radio Koor op 2 december
Heeft u hun eerste concert in de kapel van het cc Bethaniënhuis gemist, dan krijgt u woensdag 2 december een tweede kans. Die avond brengt het Vlaams Radio Koor voor u een programma rond J.S. Bach.
Steun de strijd tegen armoede met een kom soep
In ons land leven 700.000 mensen in permanente armoede en 1.500.000 mensen op de armoedegrens. Dat is een schande in onze samenleving. Welzijnszorg strijdt tegen dit onrecht en trekt in december massaal de straat op om 'Soep op de stoep' te serveren. Zij doen echter meteen ook een warme oproep naar organisaties, verenigingen, scholen, bedrijven maar ook individuen om soep te verkopen.
Wijziging GFT+-container: luiers voortaan bij restafval
Een recente studie van de OVAM toont aan dat het sorteren van luiers bij het GFT+-afval niet langer zinvol is. De samenstelling van de luiers is de laatste jaren immers sterk gewijzigd waardoor het recyclagepercentage van 80 naar slechts 25 procent gedaald is. De studie wees ook uit dat de beste verwerkingsmethode, op dit moment, verbranding in een verbrandingsoven met energierecuperatie is. OVAM verplicht daarom om luiers voortaan bij het restafval te sorteren, en dit uiterlijk vanaf 1 januari 2010.
Oude doos heeft succes op Zoersel tv
Zo’n anderhalve maand na de lancering kunt u op Zoersel tv meer dan 200 video’s bekijken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zowel de gemeentelijke informatie en de dagelijkse nieuwsberichten, als de video’s over het rijke culturele en verenigingsleven hebben wekelijks heel wat kijkers. Wat opmerkelijk is, is dat ook filmpjes ‘uit de oude doos’ heel goed scoren.
Valorfrit en Radio 2 organiseren de Grote Inzamelweek.
Breng tussen 23 en 28 november uw frituurolie of -vet naar het kringlooppark en win leuke prijzen. Valorfrit en Radio 2 blazen samen de "Grote Inzamelweek" op gang. De actie loopt van 23 november tot en met 28 november en moet de Vlamingen massaal met hun gebruikte frituurvet of -olie naar het containerpark lok-ken. Een win-winsituatie voor de burger én het milieu, want er zijn interessante prijzen te winnen.
Land van Playsantiën presenteert de tweede editie van het 'Winterwandelfestijn'
Ook dit jaar programmeert het Land van Playsantiën vijf wandelingen die garant staan voor (ont)spanning en avontuur. De wandelingen zijn steeds een 8-tal km lang en verwelkomen zowel gezinnen met kinderen, de recreatieve wandelaar als de meer geoefende wandelaar. Tijdens of na afloop van de wandeling krijgt iedereen iets te drinken of te knabbelen om terug op te warmen en op krachten te komen.
Laat u verleiden door de Zoerselse geschenkcheque
Heel het jaar koopt u kadootjes: voor een verjaardag, een feest of zomaar. Misschien ontbreekt u ook wel eens de inspiratie voor het perfecte cadeau voor uw echtgenoot, schoonmoeder of tienerdochter? Dan is de Zoerselse geschenkcheque mogelijk dé geschikte oplossing.
Een rode sticker op uw blauwe PMD-zak?
U heeft het misschien zelf al eens meegemaakt: u zet uw PMD-zak ’s ochtends buiten en ‘s avonds staat hij er nog, zij het dan wel met een rode sticker er op. Reden daarvan is dat er materialen in uw PMD-zak zitten die er niet in thuis horen. Door een dergelijke foute inhoud wordt het recyclageproces ernstig verstoord. Om die verstoring te vermijden, laten de ophaaldiensten bij een foutieve aanbieding uw PMD-zak staan en kleven er een rode sticker op.
Werknemers zijn geen gereedschap
Met de slogan ‘Werknemers zijn geen gereedschap’ lanceerde 11.11.11 vorig jaar een campagne voor waardig werk. Ook dit jaar blijft 11.11.11 er op hameren dat werknemers geen gereedschap zijn. Uiteraard kunt u de campagne financieel steunen. Tijdens het weekend van 14 en 15 november zult u her en der in onze gemeente namelijk verkooppunten van 11.11.11-campagnemateriaal zien staan.
Speciale aandacht voor gastland Turkije tijdens de Week van de Smaak
Houdt u van lekker eten en koken en heeft u uw hart verloren in Turkije? Dan is de Week van de Smaak dit jaar zeker voor u weggelegd. Van 12 tot en met 22 november kunnen liefhebbers van smaak, eetcultuur en culinair erfgoed kiezen uit een ruim aanbod van meer dan 1.000 activiteiten, geïnspireerd door de Turkse eetcultuur.
Vaccinatie risicogroepen Mexicaanse griep goed verlopen
Afgelopen woensdag hebben meer dan 3.000 Mallenaars en Zoerselaars, die behoren tot de risicogroep, zich in ons administratief centrum laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Ondanks deze enorme opkomst verliep alles zeer vlot. Behoort u ook tot één van de risicogroepen, maar kon u woensdag niet aanwezig zijn, neem dan contact op met uw huisarts.
Flashy met fluo
Flashy met fluo 13/11/2009
U heeft het ongetwijfeld vernomen in het nieuws: deze week vielen er in het Oost-Vlaamse Oosterzele twee dodelijke verkeersslachtoffers. De twee meisjes, studenten van 17 en 18 jaar, reden reglementair op het fietspad - mét fluovestjes aan en hun fietsverlichting op. Jammer genoeg was dit niet voldoende om een ongeval te vermijden. In heel wat gevallen draagt meer zichtbaarheid in het verkeer echter wél bij tot het vermijden van ongevallen. Het is dan ook noodzakelijk om hierop te blijven hameren!
Zoerselaar wil per roeiboot de Atlantische oceaan oversteken
Eén januari is nog ver af, maar u heeft ongetwijfeld al een aantal goede voornemens voor het nieuwe jaar in uw achterhoofd, zoals stoppen met roken, meer sporten, een paar kilootjes verliezen, ... Voor Zoerselaar Christophe Sepot (29) en schoolvriend Bart Verboven (28) gaan die goede voornemens dit jaar - letterlijk en figuurlijk - ietsje verder: zij zijn namelijk van plan in een roeiboot de Atlantische Oceaan over te steken.
Zet uw buurman of -vrouw tijdens de kerstperiode eens extra in de bloemetjes
Leo Van Dyck ging het afgelopen jaar door het leven als ‘bovenste beste buur’. Leo, die genomineerd werd door zijn buurman Jef Van de Vel, werd eind 2008 namelijk de uiteindelijke laureaat van de ‘wedstrijd’ waarin het gemeentebestuur op zoek ging naar ‘bovenste beste buren’. Ook dit jaar zouden wij die oproep graag opnieuw lanceren.
Isoleren kunt u leren!
Samen met de gemeente Malle organiseren we een interactieve cursus over isoleren. U komt er alles te weten over isolatieprincipes (aan de hand van foto’s en schetsen) en na-isoleren zonder fouten. Deze voordracht wordt gegeven door Green vzw en is mogelijk mede de steun van Efro, Europese Unie, Vlaamse overheid, Provincie Antwerpen. De cursus gaat door op 19 november om 20 uur in het gemeenschapscentrum, Sint-Jozeflei 26 in Malle. Inschrijven is verplicht, want de plaatsen zijn beperkt. Meer info of inschrijven: milieu@zoersel.be of 03 2980 9 10.
Slimmer stoken!
Slimmer stoken! 12/11/2009
U staat er misschien niet bij stil, maar bij verbranding komen giftige stoff en vrij, ontstaat geurhinder, neerslag van roet, … Dit alles kan voor gezondheidsproblemen zorgen, gaande van prikkeling in ogen, neus en keel tot kanker. Maar het kan ook ruzie met de buren veroorzaken. Bovendien kunt u voor het verbranden van afval beboet worden.
Vaccinatie risicogroepen Mexicaanse griep op 11 november
Zoals u ongetwijfeld reeds via de media heeft vernomen, starten in ons land weldra de preventieve vaccinaties van de risicogroepen tegen de Mexicaanse griep. Om dit efficiënter te laten verlopen, hebben de huisartsen en de gemeentebesturen van Malle en Zoersel besloten om eerst één gezamenlijk vaccinatiemoment te organiseren, namelijk woensdag 11 november 2009.
Vanaf donderdag bent u meer dan welkom in ons gloednieuw Postpunt
We deelden het u reeds eerder mee, maar brengen het graag nog even in herinnering: komende donderdag, 12 november, opent een gloednieuw postpunt in onze antenne in Zoersel (Lindepaviljoen). Als u geen schrik heeft om u vrijdag de dertiende buiten te wagen, en u komt dan een kijkje nemen in de antenne, dan wordt u meteen getrakteerd op een hapje en een drankje (tijdens de openingsuren: van 8.30 tot 12.30 uur).
Afrikaanse delegatie brengt bezoek aan administratief centrum Zoersel
Het administratief centrum Zoersel krijgt heel wat delegaties van andere gemeente- en ocmw-besturen over de vloer die geïnteresseerd zijn in de renovatie van dit gebouw, maar eveneens in de integratie van gemeentelijke en ocmw-diensten. Afgelopen vrijdag, 30 oktober, kregen we echter wel heel speciaal bezoek. Toen kwamen vijf heren uit het verre Zuid-Afrika hier een kijkje nemen.
Gemeentebestuur neemt prijs in ontvangst voor nominatie 'Prijs Bouwheer'
Begin deze maand deelden we u met enige trots mee dat Zoersel werd verkozen tot één van de drie finalisten van de tweejaarlijkse ‘Prijs Bouwheer’, categorie ‘hergebruik of herbestemming’. Gisteren, donderdag 29 oktober, kwamen kunstenaar Johan De Wilde en een delegatie van Vlaams Bouwmeester, die de ‘Prijs Bouwheer’ tweejaarlijks inricht, afgezakt naar Zoersel om onze prijs te overhandigen. In naam van het gemeentebestuur mochten burgemeester en secretaris twee kunstwerken ontvangen uit handen van de kunstenaar zelf.
Zoerselaar behaalt brons op wk 'agility'
Agility. Velen onder u zegt dit vermoedelijk niets. Wel, agility (ook wel behendigheid genoemd) is een discipline van de hondensport vergelijkbaar met jumping bij paardensport. Zoerselaar Ronald Vlemincx (45 jaar) behaalde eind september in Oostenrijk, samen met zijn hondje Calimero, een bronzen medaille op de wereldkampioenschappen van deze snel-groeiende sport.
Kent u de Wetswinkel al?
Naar een advocaat gaan, is zoals naar de dokter gaan: u stelt het zolang mogelijk uit. De reden is niet dat de advocaat zijn vak niet kent. Er spelen andere redenen, drempelvrees bijvoorbeeld, angst voor de confrontatie, onzekerheid over de te betalen factuur, ... Dan kunt u altijd eerst de Wetswinkel eens binnenstappen. De Wetswinkel kent geen drempel, de deur staat er wagenwijd open.
Aanvraag subsidie -duurzaam naar school 2009-2010- goedgekeurd
Gemeenten die kinderen aanzetten om meer te voet (stappen) of met de fiets (trappen) naar school te gaan, kunnen ook dit schooljaar weer op projectsubsidies rekenen. Met deze aanpak wil de Vlaamse overheid leerlingen uit het basisonderwijs op een meer gezonde en dus duurzame manier naar school laten gaan. Gemeenten die hieraan meewerken, krijgen dan de nodige subsidies om heel wat concrete initiatieven te nemen, zoals het verspreiden van folders en affiches, het organiseren van fietsvaardigheidsproeven op school en daarbuiten, een bezoek aan het verkeerspark, . .
Verwarmingstoelage 2009: informeer eerst naar hogere tussenkomst bij ocmw
Vanaf 2009 worden verwarmingstoelagen voor stookolie en propaangas zowel door het ocmw als door de Federale Overheidsdienst Economie (FOD Economie) uitbetaald. De toelage bij de FOD Economie bedraagt forfaitair € 105. Bij het ocmw minstens € 210. U informeert best eerst bij het ocmw of u niet voor de hogere tussenkomst in aanmerking komt. De toelagen zijn immers niet cumuleerbaar. Heeft u reeds een toelage verkregen bij de FOD economie dan kan u hiervoor dus niet meer bij het ocmw terecht.
Dag van de Halse bossen op zondag 25 oktober
Op 25 oktober kunt u vanaf 13.30 tot 16.30u kennis maken met de toegankelijkheidsregeling van de Halse bossen. Samen met de Bosgroep Antwerpen Noord, het Agentschap Natuur en Bos en het Regionaal Landschap de Voorkempen stelt de gemeente Zoersel de nieuwe toegankelijkheidsregeling voor van de Halse bossen. Deze nieuwe regeling moet de rust en stilte in de Halse bossen bewaren. Hiernaast zijn de trage wegen ook zeer belangrijk als alternatieve routes voor zachte weggebruikers die op weg zijn naar hun school, de winkel, …. Veilige en rustige wegen zorgen ervoor dat mensen sneller de wagen laten staan bij korte afstanden. Door de wagen te laten staan, stoot u geen CO2 uit, wat weer goed is voor het milieu.
17 oktober: Werelddag verzet tegen armoede
Volgens de Europese berekeningswijze zijn mensen in België arm als ze minder dan 878 euro inkomen hebben per maand. Uit recent onderzoek (Katholieke Hogeschool Kempen) blijkt dat iemand die gezond is, goed kan plannen, beschikt over openbaar vervoer en veel tijd, minstens 980 euro nodig heeft om een menswaardig leven te kunnen leiden. De meest uitkeringen liggen daar ver onder. In België bedraagt een leefloon voor een alleenstaande vandaag 726 euro. Daarom moeten de uitkeringen minstens de Europese armoedegrens van 878 euro bereiken als opstap naar een menswaardig inkomen.
‘Zaad met pit’ thema van Week van het Bos
Zit u liever met uw hoofd in de wolken dan met uw neus in de boeken, dan is - in plaats van de bibliotheekweek - de Week van het Bos vermoedelijk meer uw ding. Jong en oud krijgen van 11 tot 18 oktober de kans om de schoonheid van de Vlaamse bossen van dichtbij te ontdekken.
Nieuwe wetgeving ruimtelijke ordening van kracht
Op 1 september van dit jaar trad de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) in werking. Deze codex actualiseert en coördineert alle bestaande wetgeving over ruimtelijke ordening. De Vlaamse regering wil hiermee onder meer de procedures tot het verkrijgen van een vergunning vereenvoudigen en aanvragers meer rechtszekerheid bieden.
Zoersel TV lokt groot aantal bezoekers
Op zondag 4 oktober werd het startschot gegeven tijdens het event op het plein voor het administratief centrum. Dansgroep Estrada, Nathalie Thané en X-Factor winnaar Dirk De Smet zorgden voor een aangename sfeer. Met een speciaal filmpje werd het startschot van Zoersel TV gegeven voor het enthousiast opgekomen publiek. En dit ging nadien luidkeels uit de bol tijdens de afsluiter "Zoersel zingt".
'Met belgerinkel naar de winkel' feestelijk afgesloten
‘Met belgerinkel naar de winkel’ heeft dit jaar een ‘facelift’ ondergaan. Deelnemers maakten niet alleen kans op heel wat uiteenlopende prijzen, maar konden dankzij de actie ook een modieuze, exclusieve fietstas, ontworpen door topdesigner Walter Van Beirendonck, op de kop tikken. Hoofdprijs was de exclusieve "Belgerinkelfiets".
Een gezonde geest in een gezond lichaam tijdens de bibliotheekweek 2009
Morgen, zaterdag 10 oktober, is het feest in de bib met de jaarlijkse Verwendag - het feestelijke startschot van de Vlaamse Bibliotheekweek. In heel Vlaanderen leggen de openbare bibliotheken namelijk van 10 tot 18 oktober hun bezoekers extra in de watten.
Filmweek 'Fit in ons hoofd'
Zoals reeds eerder aangekondigd, organiseren gemeente en ocmw op dinsdag 6 oktober de ‘dag van de mantelzorger’ (alle info hierover vindt u hier). Naast zorg dragen voor anderen, is het uiteraard ook van groot belang dat u goed zorgt voor uzelf en voor uw fysieke en geestelijke gezondheid. De campagne ‘Fit in ons hoofd, goed in ons vel’ promoot tien stappen die ieder van u kan ondernemen om te werken aan uw geestelijke gezondheid.
Gemeentelijke basisschool Zoersel bekroond als "drie harten school"
De gemeentelijke basisschool van Zoersel (GBZ) kreeg zopas een onderscheiding voor een wel heel knappe prestatie. Samen met de andere scholen van de scholengemeenschap konden zij op 14 dagen tijd niet minder dan 120 nieuwe bloeddonoren aanbrengen voor het Rode Kruis. Dinsdag 29 september kwam de meter van de actie, tv-gezicht Geena Lisa, de kaartjes ophalen in de school.
Regelgeving huwelijkslocatie versoepeld
Elke gemeente heeft zo haar eigen mooie plekjes om te huwen. In onze gemeente is het kasteel in het park van Halle er daar ongetwijfeld één van. Heel wat Zoerselaars vroegen dan ook om daar, ook na de verhuis van het gemeentehuis, nog te kunnen blijven trouwen.
Nu zondag: startevent Zoersel tv op plein voor administratief centrum
Zoersel krijgt een eigen tv-kanaal! Op zondag 4 oktober kan u het allemaal zelf meemaken aan het administratief centrum (Handelslei 167). U bent vanaf 16.30 uur meer dan welkom om dit startschot live te komen meemaken. U komt er, in de loop van de avond, in de eerste plaats meer te weten over dit nieuwe, lokale medium. Het informatieve luik wordt afgewisseld met muzikaal talent van eigen bodem, zoals dansgroep Estrada, schlagerprinses Nathalie Tané en Dirk (X-Factor).
Zoersel (s)tript: een trip langs Zoerselse wijken
Voor de zesde keer treden nu zondag 4 oktober - van 11 tot 17 uur - een aantal Zoerselse wijkraden en -verenigingen gezamenlijk naar buiten tijdens ‘Zoersel (s)tript’. Samen met hen hopen we dat heel wat Zoerselaars - met de fiets, te voet of met de wagen - de weg langs de verschillende wijken zullen vinden. Zoals elk jaar zetten de deelnemende wijken hun beste beentje voor met een aantal activiteiten, en uiteraard is ook de nodige drank en versnaperingen voorzien. Wat echter nieuw is dit jaar, is dat gans de dag mee in het teken staat van de lancering van Zoersel tv.
Oktober is de maand van de energiebesparing.
Zoals elk jaar is de maand oktober, de maand van de energiebesparing. De meeste gemeentes organiseren voordrachten, lezingen, campagnes, … Ook het Vlaams Energieagentschap, Radio 2, één en Het Nieuwsblad organiseren een grote wedstrijd rond energie met Mo en Kris, de vaklui uit “Thuis”. Deze wedstrijd kan de okto-bermaand wel eens letterlijk “warm gaan opleveren”. Er zitten tien volledige dakisolaties in de prijzenpot.
Voordracht: Isoleren van hellende en platte daken
Warme lucht stijgt. Een woning verliest dan ook de meeste warmte door het dak. Naast goede dakisolatie, is een correcte plaatsing even belangrijk. Tijdens deze sessie worden verschillende mogelijkheden bekeken: isolatie van een hellend dak met inrichting van de zolder, isolatie van de zoldervloer als alternatief en isolatie van platte daken. Ten slotte wordt het belang van ventileren en de mogelijke premies besproken.
Week van het Bos 2009
Week van het Bos 2009 23/09/2009
De grootste boshappening, de Week van het Bos, komt weer in zicht. Jong en oud krijgen tijdens de week van 11 tot 18 oktober de kans om de schoonheid van de Vlaamse bossen van dichtbij te ontdekken.
Infoavond rond kleinschalig logies
Overweegt u om in onze regio te starten met het aanbieden van gastenkamers, vakantiewoningen of een kleinschalig hotelletje (max. vijftien kamers)? Dan is de infoavond rond kleinschalig logies op dinsdag 6 oktober - een initiatief van Toerisme Provincie Antwerpen en de toeristische regio Land van Playsantiën - zeker iets voor u.
Achtste gemeentequiz op vrijdag 23 oktober 2009
Na een sabbatjaar zal het gemeentebestuur van Zoersel de quizliefhebbers onder u dit jaar opnieuw het vuur aan de schenen leggen met de gemeentequiz. Let wel, in tegenstelling tot de vorige jaren gaat die deze keer door in de kapel van het cultureel centrum Bethaniënhuis. De quiz vindt plaats op vrijdag 23 oktober om 19.30 uur.
Vanaf 21 september verplicht vooraan instappen op bus
Vanaf maandag 21 september moeten de busreizigers van De Lijn verplicht vooraan instappen. Met die maatregel wil de vervoermaatschappij de veiligheid van haar reizigers en chauffeurs verhogen en het aantal zwartrijders terugdringen.
Vlaams Radio Koor brengt cyclus van zes concerten in kapel cc Bethaniënhuis
Al wie al een keertje in het nieuwe cultureel centrum Bethaniënhuis is geweest, is ongetwijfeld ook een kijkje gaan nemen in de volledig gerestaureerde kapel. Deze locatie is ook het Vlaams Radio Koor (VRK) opgevallen. Zij besloten immers om ‘onze’ kapel als nieuwe locatie toe te voegen aan het rijtje van unieke plekken voor de intussen bekende cyclusconcerten.
Monnikenheide feest en verwelkomt u in het Doezelbos
Nu zondag, 20 september, kunt u in deelgemeente Zoersel terecht voor ‘Monnikenheide Feest’, waar ook dit jaar weer veel te beleven zal zijn. "We beginnen al vroeg in de ochtend, want om 8 uur wordt voor de eerste keer een gezellige rommelmarkt georganiseerd", zo luidt het daar.
Publieksvoorstelling van het boek 'Mijn grote oorlog. Belevenissen van een frontsoldaat (1914-1918)'
In 2008, ter gelegenheid van de herdenking van negentig jaar Wapenstilstand, organiseerde het Davidsfonds van Halle een film met voordracht en tentoonstelling. Via Tineke Weverbergh (dienst cultuur) werd in die tentoonstelling een dagboek over de Eerste Wereldoorlog opgenomen, geschreven door haar overgrootvader, Jef Vermeiren. Samen met Jef’s zonen Armand en Jef jr. besloot het Davidsfonds om dit dagboek uit te geven.
Verplicht alarmsystemen tegen inbraak te registreren
Volgens een ruwe schatting zijn er in ons land 300.000 alarmsystemen tegen inbraak, waarvan er 145.000 zijn aangesloten op een alarmcentrale. Op elke noodoproep moet de politie doelgericht en snel kunnen reageren. Daarom is het gebruik van alarmsystemen tegen inbraak sinds 1991 wettelijk geregeld. Nieuw daarbij is dat vanaf begin deze maand elk alarmsysteem moet geregistreerd worden.
Achter de schermen van AZ Sint-Jozef en PC Bethanië
Op donderdagavond 17 september zetten het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef en het Psychiatrisch Centrum Bethanië tussen 18.30 en 21.30 uur hun deuren open. Zij nodigen u als naaste buur, inwoner van de gemeente, familielid van een medewerker, collega of geïnteresseerde graag uit om een kijkje te komen nemen op de opengestelde diensten.
Schrijf u tijdig in voor de 'dag van de mantelzorger'
‘Een persoon die regelmatig zorg verleent aan iemand uit zijn onmiddellijke omgeving.’ Dat is, kort samengevat, de omschrijving van een ‘mantelzorger’ - en zo telt onze gemeente er heel wat! Om deze mensen eens extra in de bloemetjes te zetten organiseren gemeente en ocmw op dinsdag 6 oktober de ‘dag van de mantelzorger’.
Half november opent het Postpunt in de antenne van Zoersel
Eind maart besloot De Post om het postpunt in de krantenwinkel in de Zandstraat met onmiddellijke ingang te sluiten. Het gemeentebestuur heeft toen duidelijk gemaakt zo snel mogelijk een nieuw postpunt te willen in deelgemeente Zoersel - en bevestigde daarbij meteen haar eigen kandidatuur om zo’n postpunt te openen in de antenne in Zoersel (Lindepaviljoen). "De Post heeft onze kandidatuur intussen aanvaard", aldus het gemeentebestuur.
Heemhuisje zet deuren open tijdens Open Monumentendag 2009
Heeft u nu zondag, 13 september, al plannen? Die dag gaan namelijk in heel Vlaanderen opnieuw de deuren open van tientallen monumenten ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2009. Dit jaar focust Open Monumentendag (OMD) op het erfgoed dat te maken heeft met het geestelijk, lichamelijk en maatschappelijk welzijn van de mens. In onze gemeente zal het Heemhuisje als monument opengesteld worden.
Programma startevent Zoersel tv bekend
Dat Zoersel tv met een ‘knal’ gelanceerd wordt op zondag 4 oktober, deelden we u reeds mee. We zijn blij u vandaag ook wat meer info te kunnen geven over het uitgebreid programma van die dag.
Gebreken aan weginfrastructuur melden via website
Vlaanderen telt meer dan 62.000 kilometer wegen, die onderhouden worden door verschillende instanties. Deze instanties voeren op regelmatige basis controles uit om gebreken aan de weg op te merken en te herstellen, maar uiteraard kunnen zij niet overal tegelijk zijn. U, als weggebruiker of omwonende, bent dan ook zeer goed geplaatst om gebreken aan wegen op te merken. Vaak weet u echter niet waar u terechtkunt met uw melding. Daarom richtte het Agentschap Wegen en Verkeer het ‘meldpunt wegen’ op: www.meldpuntwegen.be.
Nieuwe bestemming voor parkwachterswoning in park van Halle
Als rasechte Zoerselaar fietst of wandelt u ongetwijfeld geregeld door het park in Halle. Wat daar tot voor kort niet kon - namelijk eventjes uitblazen op een gezellig terrasje en er iets eten of drinken - kan vanaf volgend jaar wel. De gemeenteraad besloot afgelopen maandag namelijk om het gebouw de komende twintig jaar te verhuren aan twee Zoerselaars die er een wandel- en fietstaverne zullen uitbaten.
Recreatie en natuur hand in hand in de Halse bossen
Vanaf dit najaar gelden een aantal nieuwe regels in de Halse bossen. Wij, de gemeente, werkte samen met de Bosgroep Antwerpen Noord en het Regionaal Landschap een toegankelijkheidsregeling uit voor de Halse bossen. Nog tot 2 oktober kunt u deze nieuwe regeling inkijken in het administratief centrum (Handelslei 167) en uw opmerkingen doorgeven.
Goed nieuws voor belbusgebruikers
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar vanaf dinsdag 1 september kunnen reizigers die binnen onze gemeente gebruik willen maken van de belbus, deze tot twee uur op voorhand reserveren - in plaats van voorheen 24 uur op voorhand. Het gemeentebestuur drong hier al een hele tijd op aan bij De Lijn, die nu dus op onze vraag is ingegaan.
Theater Stap wijkt af met de 'Theater Stap Airshow'
Theater Stap, een professioneel theatergezelschap dat zo'n 22-tal mentaal gehandicapte acteurs telt, trok deze zomer langs tal van Turnhoutse en Kempische wijken met een charmant, kleinschalig avondprogramma in openlucht: de 'Theater Stap Airshow'. De kortfilm 'Sterven en leven van Jan Devroey' staat centraal in deze revue.
Dit weekend kunt u naar hartenlust 'schakelen' in de Antwerpse Kempen
Het laatste weekend van de zomervakantie staat alweer voor de deur. De sportievelingen onder u kunnen er zowel zaterdag als zondag samen met de kinderen op uit trekken en zich laten verrassen door heel wat fiets- en wandelmogelijkheden in onze Antwerpse Kempen. Talloze unieke en bewegwijzerde lussen sturen u, te voet of met de fiets, langs prachtige groene decors en gezellige dorpjes. U stippelt zelf een traject uit door de lussen aan elkaar te ‘schakelen’.
Laat u niet beetnemen
Laat u niet beetnemen 27/08/2009
Bent u een natuurmens die graag buiten vertoeft? Dan is de kans reëel dat u al wel eens een tekenbeet gehad heeft. De meeste tekenbeten komen voor in de zomer. U kunt zo’n beet oplopen tijdens een natuurwandeling - als u door struiken of onder bomen en begroeiing loopt -, maar ook gewoon in uw eigen tuin.
Kinder- en Jongerentelefoon zoekt stemmen en pennen
Kinderen, tieners of jongeren die met een probleem zitten waarover ze liever niet met hun ouders, leerkracht of vrienden spreken, kunnen steeds met hun verhaal of vraag terecht bij de Kinder- en Jongerentelefoon. Elk contact blijft anoniem. De telefonische oproepen zijn bovendien volledig gratis en niet zichtbaar op de factuur.
Kom wat verkoeling zoeken in het Zoerselbos tijdens de voorstelling 'Ice Age 2'
Met deze hitte is het niet evident om u in gedachten te verplaatsen naar de koelte van de Noord- of de Zuidpool. De personages in de film ‘Ice Age 2’ - die zich 20.000 jaar geleden afspeelt, tijdens de ijstijd - moeten de koude echter wel trotseren. Hoe ze dat doen, en hoe ze omgaan met het feit dat hun vertrouwde omgeving stilaan begint te smelten, kunt u op donderdag 27 augustus komen ontdekken in het Zoerselbos.
Minder ozon, dat lucht op
Bij warm weer worden er steeds hoge ozonconcentraties gemeten in de lucht. Vooral jonge kinderen en bejaarden ondervinden daar hinder van, en ook volwassenen worden het gewaar bij zware inspanningen. Dergelijke hoge ozonconcentraties leiden vaak tot irritatie van ogen, neus, longen en luchtwegen met ademhalingsmoeilijkheden tot gevolg.
Walter Marynissen heeft titel van Belgisch én Wereldkampioen veldrijden op zak
Voor de wielerfanaten onder u zit het wegseizoen er bijna op. De renners ruilen het asfalt weldra in voor weiland en modder. Wie alvast met opgeheven hoofd aan de start van het nieuwe cyclocrossseizoen kan verschijnen, is Zoerselaar Walter Marynissen (51).
Zak zondag af naar Antwerpen en stem op Zoerselaar Patrick De Bens als 'Kok van 't Stad'
Wie ook kans maakt op een mooie titel is Zoerselaar Patrick De Bens, zij het dan wel in een compleet andere discipline. Patrick neemt namelijk deel aan de wedstrijd ‘word Kok van ’t Stad’. "In mei van dit jaar heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en me ingeschreven voor deze wedstrijd, een initiatief van de Stad Antwerpen en ATV", vertelt Patrick. "Van de bijna zestig kandidaten ben ik intussen nog bij de laatste drie."
Wat te doen bij een arbeidsongeval?
Een arbeidsongeval, het is jammer genoeg vaak snel gebeurd. Zeker met zo’n hitte zoals die van de afgelopen dagen, bent u al eens sneller versuft en is zo’n ongeval gebeurd voor u het weet. Bent u in die situatie, maar weet u niet precies wie te contacteren als u nog met vragen zit of hulp nodig heeft? Dan kunt u steeds terecht bij het Fonds voor Arbeidsongevallen.
Gezocht: inwoners die zonder enige moeite geld willen besparen
Iedereen is het er over eens: energie verbruiken kost veel geld. U kunt uw energieverbruik echter doen dalen en dus zonder enige moeite heel wat geld besparen, door deel te nemen aan de klimaatwijken. Bij dit project gaat u als het ware een uitdaging aan met uw gemeentebestuur. De uitdaging bestaat eruit dat u gedurende zes maanden, in groep, acht procent energie tracht te besparen.
Doe de V-test en ga na of u bij de juiste energieleverancier zit
Onafhankelijk van uw eventuele deelname aan de klimaatwijken, bestaat er mogelijk nog een andere manier om energie te besparen. U kunt op de website van de VREG, de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, namelijk nog tot eind augustus de V-test doen.
Planaanvraag verplicht vanaf 1 september 2009
Graafschade aan ondergrondse kabels en leidingen is een oud zeer en wordt steeds actueler. Nog elke dag worden er nieuwe kabels en leidingen onder de Vlaamse grond gestopt, en het is er al zo druk! Er doen zich dan ook met de regelmaat van de klok gevallen van graafschade voor. Dit voorkomen is dan ook de boodschap! Op 1 september 2009 treedt het KLIP-decreet in werking.
Op een proper fietspad terug naar school
We proberen er niet altijd aan te denken, maar binnen enkele weken start het nieuwe schooljaar. Heel wat kinderen, jongeren en hun begeleiders nemen dan de fiets om naar school te gaan. Het is dan uiteraard belangrijk dat de fietspaden er netjes bij liggen. Onze gemeente onderschrijft daarom de actie van Vlaams minister van openbare werken Hilde Crevits 'Op een proper fietspad terug naar school'.
Werkgroep 'Palliatieve zorg Malle - Zoersel' leent materiaal uit voor thuisverzorging
Zorgt u thuis voor een ongeneeslijk ziek familielid? Wist u dan dat u in onze gemeente, via uw huisarts of thuisverpleegkundige, beroep kunt doen op een gratis uitleendienst van materiaal voor palliatieve thuisverzorging?
Het grootste Napoleontische evenement van Vlaanderen binnenkort in buurgemeente Malle
Plant u wel eens graag een uitstap en houdt u van een vleugje geschiedenis? Dan is ‘Mallifique’ zeker iets voor u! Tijdens het weekend van 5 en 6 september strijken er in buurgemeente Malle, meer bepaald in domein de Renesse, Napoleonsoldaten uit gans Europa neer. Honderden acteurs, figuranten en re-enactors (mensen die als hobby de geschiedenis waarheidsgetrouw nabootsen) - inclusief heel wat echte Mallenaars - brengen u tijdens een groot spektakel een waar gebeurd verhaal uit de periode van Napoleon.
Zoersel treft de nodige voorzorgsmaatregelen voor de Mexicaanse griep
U kunt er niet naast: vrijwel dagelijks hoort u op radio en televisie of leest u in kranten en tijdschriften over de Mexicaanse griep. Hoewel deze griep niet ernstiger is dan een gewone wintergriep, is de kans dat een groot deel van de bevolking de griep zal krijgen reëel. Daarom vraagt de hogere overheid aan de gemeenten om de nodige maatregelen te treffen indien er een echte epidemie zou uitbreken.
Twee Zoerselse schonen dingen mee naar titel van Miss Antwerpen
Op vrijdag 25 september vinden in het Hilton hotel in Antwerpen de provinciale ‘Miss Antwerpen verkiezingen’ plaats - voorselecties voor Miss België. Bij de twintig meisjes die de preselecties voor Miss Antwerpen overleefden, zijn maar liefst twee Zoerselse schonen: Sarah De Groof en Joke Meuris.
Sorteer uw harde kunststoffen correct
Op het kringlooppark werd een tijdje geleden een container geplaatst voor de inzameling van harde kunststoffen. Dit materiaal komt immers ook in aanmerking voor recyclage. Het is dan echter wel van groot belang dat er alleen correct gesorteerde harde kunststoffen in de container terechtkomen, en dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Daarom herhalen we nog even welke materialen er wel en niet toegelaten zijn bij deze inzameling.
Tele-onthaal op zoek naar vrijwilligers
Kunt u goed luisteren en u inleven in moeilijkheden die anderen doormaken? En kunt u zich minimum vier uur per week vrijmaken? Dan is een job als vrijwilliger bij Tele-Onthaal misschien wel iets voor u? Tele-Onthaal stelt haar telefoonlijnen 24 uur op 24 open voor iedereen die in alle anonimiteit wil praten. Iedereen kan terecht op het nummer 106 om te spreken over zijn of haar zorgen of problemen.
Kandidaten gezocht voor Cultuurprijs 2009
In februari van dit jaar mocht Jos Sleeckx de Cultuurprijs 2008 in ontvangst nemen. Intussen zijn het gemeentebestuur en de Cultuurraad alweer op zoek naar nieuwe kandidaten. "Het ene jaar gaat de eer naar een vereniging, het andere naar een persoon", zo legt onze dienst cultuur uit. "Dat betekent dat we dit jaar opnieuw op zoek zijn naar een vereniging die zich verdienstelijk heeft gemaakt in één of andere culturele discipline.
Zoerselse Nathalie Tané krijgt muzikale doop in kapel van cultureel centrum Bethaniënhuis
‘Elke keer (als jij me kust)’ - dat is de titel van de eerste single van de Zoerselse Nathalie Tané, die in werkelijkheid door het leven gaat als Nathalie De Winter. De 25-jarige lerares lager onderwijs kwam haar single afgelopen dinsdag in primeur voorstellen in de kapel van het cultureel centrum Bethaniënhuis. Ze werd daarbij meteen - letterlijk & figuurlijk - muzikaal gedoopt als zangeres.
Gevonden fietsen krijgen tijdelijk onderdak in 't Zonneputteke
Bent u uw fiets verloren of bent u het slachtoffer geworden van een fietsdiefstal? Dan kunt u altijd eens een kijkje gaan nemen bij onze dienst openbare werken in het Zonneputteke. Fietsen die gevonden worden op grondgebied Zoersel worden daar namelijk afgeleverd. Met een beetje geluk staat ook uw fiets ertussen.
Nieuwe gids 'Als het verkeer je raakt' helpt (familie van) verkeersslachtoffers
Een oorverdovende klap. De spoedafdeling van het ziekenhuis. Een telefoontje laat op de avond. Een politieman aan de voordeur. Als u of iemand uit uw omgeving het slachtoffer werd van een verkeersongeval, gebeurt dat altijd onverwachts. Niemand is voorbereid op zo’n enorme klap. In een fractie van een seconde verandert uw leven en dat van de mensen om wie u geeft. Hevige emoties van pijn, verdriet, angst en kwaadheid overmannen u. Het boek ‘Als het verkeer je raakt’ van de organisatie Rondpunt helpt verkeersslachtoffers en hun omgeving een antwoord te vinden op al hun vragen.
Auti-Maatje op zoek naar vrijwilligers
Vzw het Raster, een thuisbegeleidingsdienst voor kinderen en jongeren met autisme, wil binnenkort met een nieuw project van start gaan. Dit project - getiteld ‘Auti-Maatje’ - wil proberen om, met behulp van vrijwilligers, de broodnodige ademruimte te helpen creëren voor gezinnen met een autistisch kind.
Schrijf u tijdig in voor onze vormingsinitiatieven
Onze gemeente heeft tal van vormingsinitiatieven voor jong en oud. Vanaf september starten de verschillende werkingen opnieuw op. Tijdig inschrijven is de boodschap! We helpen u alvast op weg met een beknopt overzichtje van de verschillende initiatieven en de bijhorende inschrijvingsdata.
Provinciale subsidie voor restauratie jachtpaviljoentje in gemeentepark Halle
Onze gemeente diende dit jaar een projectvoorstel in voor de restauratie van het rieten dak van het jachtpaviljoentje in het gemeentepark. Onze aanvraag kende succes! De provincie Antwerpen bevestigde onlangs dat ons projectvoorstel in aanmerking komt voor subsidiëring. Hiervoor reserveert de provincie binnen haar begroting een bedrag van € 10.769.
Kom zondag proeven van het nieuwe Zoerselse streekproduct 'Hals Pierke'
Twee weken geleden deelden we u reeds mee dat nu zondag, 26 juli, in Malle - Zoersel de fietstocht ‘Van schors tot schuim’ doorgaat. Maar er is meer... Die dag wordt namelijk een nieuw Zoersels streekproduct voorgesteld, namelijk het ‘Hals Pierke’.
Lanceringsdatum Zoersel TV bekend
Zoersel TV is zo goed als klaar om de ether in gestuurd te worden. Op zondag 4 oktober worden alle Zoerselaars uitgenodigd voor een heus feest. Aan het administratief centrum verschijnt dan een podium waar Zoersel TV in primeur wordt voorgesteld. Zoersel, maar ook gans Vlaanderen, kan dan kennismaken met de eerste lokale televisiezender. Met knallende festiviteiten, een hapje en een drankje klinken we op de komst van ons eigen televisiekanaal.
Gespreksgroep voor borstkankerpatiënten in AZ Sint-Jozef
Net als vorig jaar start dit najaar in het AZ Sint-Jozef in Malle een gespreksgroep voor borstkankerpatiënten, getiteld 'Beter in Balans met Borstkanker'. Zowel borstkankerpatiënten die nog in behandeling zijn, als mensen die al genezen of in remissie zijn (voorlopig genezen verklaard), zijn meer dan welkom. Ook als u behandeld bent in een ander ziekenhuis, kunt u zonder probleem aan de gespreksgroep deelnemen.
Toerisme Vlaanderen prikkelt tot duurzaam reizen
Gaat u binnenkort nog op vakantie? Staat u dan wel eens stil bij uw reisgewoonten en reisgedrag? Toerisme Vlaanderen wil vakantiegangers aan de hand van een ludieke campagne ‘Ik ken mijn wereld’ stimuleren om duurzamer te reizen. "Duurzaam reizen heeft te maken met respect voor de lokale mens, natuur en cultuur. Daar kan zowel de toeristische industrie als de toerist aan meewerken", zo luidt het.
Zonnen, barbecueën en kamperen zonder brandwonden
Niets leuker dan u met dit zomerweer languit in de tuin te leggen onder een stralende zon. Waak er echter voor dat u niet verbrandt! Niet iedereen reageert hetzelfde op zonnestralen. Hoe snel u verbrandt, is onder andere afhankelijk van uw huidtype. We geven u alvast enkele tips om zonnebrand te voorkomen.
Zoersel TV weldra uit de startblokken
De lanceringsdatum voor Zoersel TV is gekend! Zoersel TV is zo goed als klaar om de ether in gestuurd te worden. Na de zomer is het eindelijk zo ver! Op zondag 4 oktober worden alle Zoerselaars uitgenodigd voor een heus feest. Met knallende festiviteiten, een hapje en een drankje klinken we op de komst van ons eigen televisiekanaal. Meer hierover leest u in onze volgende nieuwsbrief
Zomerbuurtbabbels van start dinsdag 21 juli
Vanaf dit jaar zal het gemeentebestuur, in samenwerking met het plaatselijk buurtcomité, de volledige organisatie van de ‘zomerbuurtbabbels’ op zich nemen. De idee blijft dezelfde als de vorige jaren: het sociaal leven in de wijken stimuleren en buurtbewoners de gelegenheid geven mekaar in een gezellige sfeer te ontmoeten. De eerste ‘zomerbuurtbabbel’ vindt plaats op dinsdag 21 juli in wijk Wandelweg.
Gratis hondenpoepzakjes verkrijgbaar bij gemeente
De zomer is duidelijk in het land! Heerlijk toch om onder een stralende zon uw gras af te rijden in de voortuin. Minder leuk is het als u daarbij geregeld in hondenpoep trapt. We willen de hondeneigenaars onder u dan ook vragen respect te tonen voor uw buren en uw omgeving door de plaats waar uw viervoeter zijn behoefte doet, steeds proper achter te laten. Laat uw hond een hoopje vallen, ruim dit dan op met een poepzakje. Zo is iedereen tevreden.
Triple P biedt ondersteuning bij opvoedingsproblemen
Zit u ook soms met de handen in het haar als uw kinderen niet luisteren, hun eigen zin doen, ongewenst gedrag vertonen, enz.? Dan biedt Triple P, dat staat voor Positief Pedagogisch Programma, u misschien wel dé oplossing. Zijn uw kinderen twaalf jaar of jonger? Dan kunt u, individueel of in groep, bij Triple P terecht voor opvoedingsondersteuning.
Zoerselse kinderen en jongeren kunnen zich uitleven op tiental speelpleintjes
Heeft u thuis ook kinderen rondlopen die genieten van maar liefst twee maanden vakantie? Dan vraagt u zich ongetwijfeld soms af "Wat zullen we vandaag ‘ns doen?". Naast heel wat initiatieven van onze jeugddienst - zoals speelpleinwerking, grabbel- en swappas -, telt onze gemeente ook een tiental speelpleintjes. Op elk speelplein is er wel iets waar kinderen - van uiteenlopende leeftijden - zich op kunnen uitleven.
Zoersel stort geld aan Dierenartsen Zonder Grenzen
Dierenartsen Zonder Grenzen ijvert al een hele tijd voor het lot van de Turkana-veehouders in Kenia. De Wereldraad Zoersel wil hen, namens het gemeentebestuur, steunen bij het tot stand brengen van waterontwikkelingsprojecten en de uitbouw van diergeneeskundige netwerken in deze streek, en heeft daarom 2.100 euro gestort voor dit project.
Rondje plezier in het land van vertier
De temperatuur is terug een beetje gedaald. Ideaal weer dus om uw fiets van stal te halen en er op uit te trekken! Nu zondag, 12 juli, kunt u in Lille aansluiten bij de fietstocht ‘Van krawaat tot kasteelheer’.
Werkzaamheden Liersebaan: tijdelijke omleiding
Woensdag 8 juli zal een gedeelte van de Liersebaan - meer bepaald tussen de Gestelsebaan en wijk Ten Otter - de hele dag afgesloten worden voor doorgaand verkeer, en dit naar aanleiding van werkzaamheden aan een gasleiding. Er is die dag een omleiding voorzien via Achterstraat, Korenbloemlaan en Gestelsebaan. We bedanken u alvast voor uw begrip en medewerking.
Convenant gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking 2009 - 2011 goedgekeurd
Tussen de formatiegesprekken en de eedaflegging door heeft Vlaams minister-president Kris Peeters onze aanvraag voor een convenant gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking 2009 - 2011 goedgekeurd!
Alles wat u moet weten over school- en studietoelagen
Het schooljaar is nog maar net gedaan, of we kijken al vooruit naar het volgende. Het Departement Onderwijs en Vorming gaf onlangs namelijk het startschot van een campagne die de school- en studietoelagen beter bekend moet maken.
Herdruk PIN- & PUK-code voor e-ID mogelijk sinds 15 juni 2009
De overgrote meerderheid van de Belgen beschikt intussen over een elektronische identiteitskaart. Deze biedt u heel wat mogelijkheden. Eén daarvan - die vermoedelijk velen onder u in de maand juni hebben gebruikt - is het elektronisch ingeven van uw belastingsbrief via Tax on Web. Belangrijk is wel dat u daarbij beschikt over de PIN-code van uw e-ID.
Op vakantie? Passeer eerst even langs de bib
Wanneer de vakantie aanbreekt, heeft iedereen duizend en één vrijetijdsideeën. Voor de één wordt het zalig niets doen, terwijl anderen een actieve reis plannen in binnen- of buitenland. Een bezoekje aan de bib is steeds een veelbelovend startpunt om uw vakantie net dat tikkeltje méér te geven.
Onbezorgd met vakantie dankzij deze vakantietips
De zomervakantie is begonnen! Trekt u er ook op uit de komende maanden? Zorg er dan voor dat u onbezorgd van uw vakantie kunt genieten en hou volgende tips in het achterhoofd bij uw vertrek.
Brochure 'Waarheen' verzamelde de leukste uitjes in de provincie Antwerpen
Geen verre reis voor u dit jaar? Geen nood: de brochure ‘Waarheen?’ verzamelde de leukste, lekkerste en gezelligste uitjes en evenementen in onze provincie, met extra aandacht voor familievriendelijke tips.
Zoersels volksfeest voor jong & oud op 4 juli
11 juli is niet alleen voor de meesten onder u een verlofdag - het is ook de officiële feestdag van de Vlaamse gemeenschap. Naar aanleiding van die feestdag organiseert de vzw Vlaanderen - Europa, met ondersteuning van de Vlaamse overheid, de 11-daagse activiteitencampagne Vlaanderen Feest! In Zoersel houden we het bij één dag feest vieren, meer bepaald zaterdag 4 juli.
Werkzaamheden Sint-Antoniusbaan: tijdelijk beurtelings passeren
Afhankelijk van de weersomstandigheden zal men in de week van 29 juni of in de week van 6 juli starten met werkzaamheden op de Sint-Antoniusbaan.
Zoerselse hulpdienst zoekt enthousiaste medewerkers
Het schooljaar loopt op zijn einde. "We willen graag van de gelegenheid gebruikmaken om onze gemachtigde opzichters - die de Zoerselse leerlingen het ganse jaar door veilig op hun bestemming hebben gebracht - van harte te bedanken", aldus het gemeentebestuur. "Een ongelooflijke ‘merci’ aan iedereen die zich hiervoor vrijwillig, én door weer en wind, heeft ingezet! Tegelijkertijd willen we onze dank ook richten aan het adres van de medewerkers van de hulpdienst."
17 jaar Parkmuzaiëk... Hou uw zomerse vrijdagen alvast vrij
Volgende week vrijdag, 3 juli, is het weer zo ver: dan wordt het startschot gegeven van Parkmuzaiëk. De vzw Generatie Omegasamaje nodigt u reeds voor de zeventiende keer uit om tijdens de zomermaanden uw vrijdagavond gezellig door te brengen in het gemeentepark, tijdens de reeds befaamde openluchtconcerten.
Nieuw speeltoestel op dorpsplein in Halle
Met de zomervakantie in aantocht werd er deze week achteraan op het dorpspleintje in Halle een nieuw speeltoestel geplaatst. Het bestaat uit een torentje met trap en glijbaan enerzijds, en een schommel anderzijds.
Testgebruikers vinden Zoersel TV een goed initiatief
Als alles naar wens verloopt, kunnen wij nog dit najaar het startschot geven van Zoersel TV, ons eigen lokale televisiekanaal. U zal er niet alleen nieuws van het bestuur en de diensten terugvinden, maar ook filmpjes over het verenigingsleven, cultuur, evenementen, sport, wijkwerking, ... kortom alles wat leeft in onze gemeente. Om de gebruiksvriendelijkheid van dit nieuwe kanaal te testen, nam initiatiefnemer MediaCiti ‘Human Interface Group’ onder de arm, een onafhankelijk bedrijf gespecialiseerd in het testen van gebruiksvriendelijkheid.
Tijdens zomervakantie gewijzigde openingsuren voor wijkbureau Zoersel
Wegens dienstomstandigheden is het niet mogelijk om het wijkbureau van de politie in het Lindepaviljoen tijdens de zomermaanden juli en augustus voortdurend te bemannen. De openingsuren zullen er dan ook van 1 juli tot en met 31 augustus als volgt uitzien: dinsdag van 8 tot 12 uur en van 18 tot 20 uur en donderdag van 8 tot 12 uur.
Deel opbrengst Kerstmarkt 2008 overhandigd aan goede doelen
Was u vorig jaar één van de vele bezoekers van de twaalfde editie van onze kerstmarkt, die half december opnieuw georganiseerd werd in en om het administratief centrum? Dan heeft u mee gezorgd voor de mooie opbrengst die zij heeft opgebracht, waarvoor onze oprechte dank. Zoals elk jaar staan de deelnemers 20 procent of meer van deze opbrengst af aan een goed doel. Deze keer is dat enerzijds ‘Abate Molina’, een project van Guido Goossens rond een schooltje met 120 leerlingen in het stadje Talca, 250 km ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago, en anderzijds ‘Chico Latino’, een educatief project voor Indiaanse kinderen in Peru.
Kom een kijkje nemen in het nieuwe gebouw van PVT De Landhuizen
Zaterdag 20 juni, kunt u voor het eerst een kijkje gaan nemen in het nieuwe gebouw van Psychiatrisch Verzorgingstehuis De Landhuizen aan de Bethaniënlei. "Onder impuls van een nieuwe visie verhuizen 60 van onze 151 bewoners volgende week naar dit nieuwe complex", vertelt Peter Van Pelt, hoofdverantwoordelijke van het nieuwe gebouw, dat de naam ‘Wissel’ kreeg. "Negen van hen zullen er verblijven in individuele studio’s, de overigen zullen één van de zeven woningen, ondergebracht in dit gebouw, delen."
Zoersel tekent voor ondernemersvriendelijke gemeente
Het college van burgemeester en schepenen van Zoersel heeft een engagementsverklaring ondertekend met Unizo, de vereniging voor zelfstandige ondernemers. Zoersel onderstreept hiermee de wil om een ondernemersvriendelijke gemeente te zijn. "In deze verklaring engageert het bestuur zich om een ondernemersvriendelijk fiscaal beleid te voeren, waarbij administratieve eenvoud primeert en belastingen en retributies economisch verantwoord moeten zijn voor de ondernemers"
Vanaf 15 juni met de trein vanuit Brecht naar Antwerpen
Vanaf 15 juni zal er op weekdagen elk uur een treinverbinding zijn van station Noorderkempen (Brecht) naar Antwerpen-centraal. U hebt een eerste trein in Brecht om 6.08 uur en een laatste spoorverbinding vanuit Brecht naar Antwerpen om 19.08 uur. De trein stopt één maal in Antwerpen-luchtbal en doet exact 15 minuten over het traject. In het weekend rijdt de trein niet.
Actie 'vergroot de hoop' zamelt taxussnoeisel in voor medicijn tegen kanker
De actie ‘Vergroot de hoop’ roept heel Vlaanderen op om taxussnoeisel in te zamelen in de gemeentelijke kringloopparken. Van 15 juni tot en met 15 september kunt u met uw taxussnoeisel gratis terecht op het kringlooppark. Daar wordt het snoeiafval, dat een stof bevat die kan omgezet worden naar een actief bestanddeel van kankermedicijnen, opgehaald door boomkwekerij Van Hulle B&C. Zij schenken bovendien per m³ snoeisel 40 euro aan 'Kom op tegen Kanker'.
Zoerselse Danielle Goffa met vier studenten naar Biënnale van Venetië
Begin deze maand werd in het romantische Venetië het startschot gegeven van de 53e internationale kunstmanifestatie ‘Biënnale van Venetië’, waar de Belgische kunstenaar Jef Geys ons land vertegenwoordigt. Maar hij is niet de enige Belgische vertegenwoordiger, ook de Zoerselse Danielle Goffa - docente ‘beeld’ aan de Artesis hogeschool Antwerpen - is er samen met vier studenten uit de lerarenopleiding voor ‘kleuterleid(st)er’ aanwezig van 15 tot 25 juni.
Gemeentebestuur voorziet toelagen personenvervoer voor sociale doeleinden
Verenigingen en organisaties met een sociaal doel kunnen een toelage krijgen voor personenvervoer. Dit heeft de gemeenteraad zopas goedgekeurd. Onder meer verenigingen en organisaties die activiteiten organiseren voor gehandicapten kunnen hiervan gebruik maken. "Verenigingen die activiteiten organiseren voor kansengroepen willen wij extra ondersteunen", zo vertelt de financiële dienst. "
Pauline Lauwers (St.-Elisabethschool) wint met haar klas wedstrijd Bovenste Beste Kinderboek
Kleuter Pauline Lauwers van de Sint Elisabethschool wint met haar klas de wedstrijd Bovenste Beste Kinderboek. Zij wint haar gewicht in boeken. De klas krijgt een lezing van Mieke Hallemans, auteur van het winnende boek Belladonna leert vliegen. Op maandag 15 juni komt Mieke Hallemans naar de klas van Pauline, voor de lezing en de overhandiging van het boekenpakket
Inschrijvingsdagen zomerprogramma-2009 jeugd
Ook deze zomervakantie heeft de jeugddienst weer voor een gevarieerd zomerprogramma gezorgd. Kinderen van 6 tot 12 kunnen deelnemen aan de grabbelpasactiviteiten, voor tieners van 12 tot 16 jaar zijn er de swapactiviteiten en voor de kleuters van 3 tot 6 is er een zeer gevarieerd aanbod voorzien. In de programmaboekjes die werden verspreid via de lagere scholen van Zoersel vindt u het volledige aanbod. Vul de klantenfiche in die u achteraan in het boekje terugvindt en breng ze mee naar de inschrijvingsdag, samen met de grabbelpas die u best vooraf aankoopt.
Help de kringwinkel aan een wereldrecord!
De kringwinkel gaat voor een wereldrecord en u kunt hierbij helpen. Van 30 mei to 30 juni probeert de kringwinkel 4 miljoen herbruikbare spullen te verzamelen. Kleren, schoenen, tassen, meubels, (strip-)boeken, machines, keukengerei, … Dit alles is welkom, zolang het nog in goede staat is en herbruikbaar.
Doe de bioweek 6 /> 14 juni
Doe de Bioweek van 6 tot 14 juni 2009 Boeren, bedrijven en winkels, ... kortom de hele biosector nodigt jong en oud uit om tijdens de Bioweek - van 6 tot 14 juni - te komen genieten van de natuurlijke smaak en de authentieke geuren en kleuren van de biologische landbouw. In verschillende biozaken kunt u gaan proeven van heel wat lekkers, deelnemen aan uiteenlopende activiteiten of genieten van extra punten op uw klantenkaart.
Uw gemeenteraad drinkt...
... kraantjeswater. Stilaan geraken meer en meer mensen ervan overtuigd dat kraantjeswater een (h)eerlijke, gezonde en milieuvriendelijke dorstlesser is. Toch wil Pidpa, de provinciale en intercommunale drinkwatermaatschappij van de provincie Antwerpen, niet rusten vooraleer de laatste twijfel rond dit unieke natuurproduct is verdwenen.
Ontwerpplannen gemeenschapsinfrastructuur Achterstraat goedgekeurd
In de Achterstraat staat er heel wat te gebeuren. De gemeenteraad van mei keurde de ontwerpplannen en de raming voor de realisatie van de nieuwe gemeenschapsinfrastructuur aan de Achterstraat goed. Het ontwerp voorziet in gebouwen voor kinderopvang, strijkatelier, muziek- en woordacademie, polyvalente ruimte en jeugdhuis.
Vanaf 8 juni postzegelverkoop in antenne Zoersel
Eind maart besloot De Post om het postpunt in de krantenwinkel in de Zandstraat met onmiddellijke ingang te sluiten. Het gemeentebestuur heeft toen duidelijk gemaakt zo snel mogelijk een nieuw postpunt te willen in deelgemeente Zoersel. "Het lijkt ons aangewezen in tussentijd al te starten met de verkoop van postzegels in onze antenne in Zoersel", aldus het bestuur.
Gele banden rond paardenkastanjes bestrijden de kastanjemineermot
U heeft het ongetwijfeld al gemerkt: her en der in onze gemeente hangen er gele (soms ook groene) banden rond de paardenkastanjes. In de kruin van diezelfde bomen hangen ook nog lokpotjes. Waarvoor dienen deze banden / potjes nu precies, vraagt u zich af?
Verkiezingen zondag 7 juni: stembureaus voor gehandicapten
Volgende week zondag, 7 juni, trekken we opnieuw naar de stembus - deze keer voor de Vlaamse en Europese verkiezingen. Zoals steeds zijn er in onze gemeente aangepaste lokalen en stemmachines voorzien voor mensen met een handicap.
Jaarlijkse braderij in Sint-Antonius op vrijdag 5 juni
Naar jaarlijkse gewoonte kunt u de eerste vrijdag van de maand juni in Sint-Antonius komen kuieren over de braderij. Vanaf 18 uur kunt u aan tafel schuiven bij de verschillende eet- en drankkraampjes, uw gading zoeken in de uiteenlopende kraampjes van de plaatselijke handelaars (kleding, juwelen, ...) of uw geluk beproeven op de kermis.
Provinciaal Natuur- en Landschapshuis officieel geopend
Afgelopen woensdag, 27 mei, opende het Natuur- en Landschapshuis - kortweg NALAH - officieel haar deuren in het kasteel in het park van Halle. Zo krijgt het voormalige gemeentehuis een nieuwe bestemming.
Liefde in het park van Halle
Nu zondag, 31 mei, gaat in heel Vlaanderen de negentiende editie door van de Dag van het Park - een evenement van het Agentschap voor Natuur en Bos voor jong en oud. Meer dan honderd gemeenten, waaronder Zoersel, zetten hun beste beentje voor om hun parken feestelijk in te kleden voor dit grootse gebeuren. Het thema van dit jaar laat alvast het leukste vermoeden: ‘liefde in het park’.
Werelddag zonder tabak: gezondheidswaarschuwingen
Op 31 mei lanceert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar jaarlijkse gewoonte de ‘Werelddag zonder tabak’. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan het thema niet-roken. De organisatie zet dit jaar het belang van gezondheidswaarschuwingen op de pakjes centraal. "Wij pleiten voor voldoende grote gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes, met zowel foto’s als woorden", aldus de WHO.
Noteer alvast de 'Dag van de Buren' in uw agenda
België telde vorig jaar niet minder dan 300.000 deelnemers en in totaal deden er maar liefst 8 miljoen mensen uit 29 Europese landen mee. De ‘Dag van de Buren’ kent elk jaar meer en meer succes. Het is als het ware een traditie geworden: op de laatste dinsdag van de maand mei nodigen miljoenen buren in heel Europa elkaar uit om samen een gezellige tijd door te brengen.
Burgemeesters planten symbolische boom op grens Zoersel - Zandhoven
U herinnert het zich ongetwijfeld nog: eind maart vond in Zoersel en Zandhoven het Boompjesweekend ten voordele van Kom op tegen Kanker plaats. Er werd toen afgesproken dat àls Zoersel en Zandhoven samen de kaap van de 10.000 boompjes haalden, beide burgemeesters symbolisch nog één extra boom - het symbool van leven - zouden aanplanten. Dit gebeurde afgelopen maandag, 18 mei, op het rondpunt aan de afrit van de autostrade E34 Antwerpen - Turnhout.
Nieuwe fit-o-meter in park in Halle
Nog voor het einde van de maand kunt u zich in het park van Halle opnieuw gaan uitleven op de fit-o-meter. De vorige werd daar een tijdje terug reeds afgebroken wegens ‘onvolledig’ en ‘in slechte staat’. Intussen zijn de toestellen van de nieuwe fit-o-meter van Bloso gearriveerd en kunnen zij dus nog deze of uiterlijk volgende week geplaatst worden.
Child Focus lanceert nieuw noodnummer 116000
Sinds kort is het noodnummer van Child Focus gewijzigd van 110 in 116000. Reden daarvan is dat onder impuls van ‘Missing Children Europe’, een Europese federatie van 23 gelijkaardige verenigingen in 16 landen, de Europese Commissie heeft besloten om het nummer 116000 in alle lidstaten te reserveren als meldnummer in verband met vermiste kinderen. Het is het eerste nummer in een reeks nummers van zes cijfers beginnend met 116, die als ‘nummers voor diensten van algemeen belang’ worden gereserveerd.
Jumelagegemeente Crucea kan uw steun goed gebruiken
De vzw Zoersel-Crucea trekt deze zomer opnieuw richting onze Roemeense jumelagegemeente, maar doet dat uiteraard niet met lege handen. Zoals elk jaar nemen zij geld mee voor de 100 armste gezinnen, meestal alleenstaande ouderlingen met een klein pensioentje. Daarnaast bieden zij alle studerende jongeren uit Crucea een studiebeurs én starten ze dit jaar een vitaminenproject op voor baby’s en bejaarden.
Preventiecampagne tegen overmatige schuldenlast bij jongeren
Steeds meer mensen kampen met schulden. Ook jongeren krijgen te maken met dit probleem: consumentenartikelen zoals gsm’s, computers, ... zijn verleidelijk, de leef- en woonkosten stijgen en vaak ontbreekt de nodige kennis over budgetteren, lenen, schulden en krediet. Het is dus niet verwonderlijk dat er in deze doelgroep regelmatig slachtoffers van overmatige schuldenlast vallen.
Spring op uw fiets en val in de prijzen
De eerste zonnestralen vertellen ons dat het tijd is om de beentjes in te smeren en op de fiets te springen. Om de duurzame mobiliteit weer op gang te trekken, nodigen wij u graag uit om deel te nemen aan de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’, die loopt vanaf morgen 16 mei tot en met 20 juni.
Zoerselse Chris Sterkens lanceert tweede kinderboek
Morgen, zaterdag 16 mei, kan jong en oud in de bibliotheek in Sint-Antonius kennis komen maken met het nieuwe kinderboek 'Het land van knollen en bollen', geschreven en uitgegeven door de Zoerselse Chris Sterkens.
Zoerselaar bij elf laureaten van 'Ambacht in de kijker'
Iedereen kent wel de term ‘ambachtsman’, maar is het beroep dat achter die term schuilgaat wel degelijk bekend bij het grote publiek? Wel, de handwerknijverheid is over het algemeen slecht bekend, zo blijkt. Daarom wil de vzw La Besace STL de handwerksnijverheid in de brede zin van het woord promoten in onze regio’s. Dit doen ze aan de hand van de wedstrijd ‘Ambacht in de kijker’.
Bestel tijdig uw Kids-ID
Sinds 4 mei kunt u bij de gemeente terecht voor de aanvraag van een Kids-ID, een elektronische identiteitskaart voor kinderen onder de twaalf jaar. Elk Belgisch kind dat naar het buitenland reist, moet in het bezit zijn van zo’n kids-ID indien voor dat land géén internationaal paspoort vereist is. U dient, minimum één maand voor u op reis vertrekt, samen met uw kind uw aanvraag in.
Europa Direct Antwerpen vertelt u alles over de Europese Unie
Bent u op zoek naar brochures of lesmateriaal over de Europese Unie? Wilt u advies over Europese subsidiemogelijkheden? Wilt u graag in Spanje gaan werken? Wilt u weten wat de Europese Unie doet voor uw stad? Voor een antwoord op al deze - en nog vele andere vragen over de Europese Unie - kunt u terecht bij Europa Direct provincie Antwerpen.
Vrijstellingen en kortingen op uw waterfactuur
Sinds 2005 maken de (boven)gemeentelijke saneringsbijdragen deel uit van de integrale waterprijs. Dit zijn de kosten die u betaalt voor het afvoeren en zuiveren van het afvalwater. Onder bepaalde voorwaarden kunt u echter een vrijstelling of korting bekomen op deze bijdragen, zo laat Pidpa weten. We sommen deze voorwaarden even kort voor u op.
Wereldraad Zoersel stort 1.000 euro noodhulp voor Namibië en Sri Lanka
Het noorden van Namibië wordt reeds sinds begin dit jaar geteisterd door abnormaal zware regenval. Heel wat slachtoffers kwamen om door verdrinking en vele duizenden zijn moeten vluchten naar veiligere oorden. Dit liet de Wereldraad Zoersel niet onberoerd. Er werd begin deze week dan ook besloten 500 euro noodhulp te storten voor zowel het Namibische Rode Kruis als voor Unicef.
Feest mee op de 'Internationale dag van de fairtrade'
Morgen, zaterdag 9 mei, is het ‘Internationale dag van de fairtrade’ en kunt u in het Kunstencentrum Vooruit in Gent terecht voor een zeer gevarieerd en boeiend feest. U komt er bijvoorbeeld alles te weten over de partners van Oxfam-wereldwinkels in het Zuiden, of u kunt een debat bijwonen over ‘de toekomst van eerlijke handel’ of over ‘fairtrade en Afrika’. Naast het serieuze werk kunt u ook gaan snuisteren op de fairtrademarkt of genieten van een fairtrademodeshow. Niet alleen uw ogen, maar ook uw oren en smaakpapillen worden eerlijk verwend.
Contacteer gemeentelijke milieudienst voor bestrijding eikenprocessierupsen
De eikenprocessievlinder is een mooie en onschuldige zwarte nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de eikenprocessierupsen iets minder onschuldig. Zij bezitten immers irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.
RUP 'Herziening BPA Gemeenschapsvoorzieningen Achterstraat' vastgesteld
De gemeenteraad heeft in de zitting van 27 april het ontwerp van het RUP ‘herziening BPA Gemeenschapsvoorzieningen Achterstraat’ definitief vastgesteld. Deze vaststelling is - op gemeentelijk vlak - de laatste stap in de goedkeuringsprocedure. Het is nu aan de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen om het RUP definitief goed te keuren.
Breng een bezoekje aan de Valbus
Vallen is een belangrijke doodsoorzaak bij senioren - bij bejaarden ouder dan 75 zelfs dé belangrijkste. Het provinciaal Veiligheidsinstituut stuurt daarom de ‘valbus’ er op uit, een mobiele bus waarin 55-plussers alles te weten komen over vallen, valgevaar en valpreventie. "In de valbus kunnen senioren testen of ze wel voldoende weten hoe ze een valpartij kunnen voorkomen", zo luidt het.
Duurzaam pendelen is goedkoper pendelen
Sinds we in de ban zijn van de crisis, springen we voorzichtiger om met onze zuurverdiende centjes. In plaats van ons geld uit te geven, gaan we op zoek naar besparingsposten in ons huishoudelijk budget. Vaak echter wordt één van de belangrijkste uitgavenposten over het hoofd gezien: het dagelijkse traject van en naar het werk.
Laat de file links liggen, neem de bus
Vanaf nu maandag, 4 mei, komt er een verdubbeling van het aantal snelbussen op het traject E34 - E313 van Turnhout naar Antwerpen. Dankzij deze verdubbeling kunt u ook in Zoersel ’s morgens voortaan vaker een snelbus nemen, die vlot door de ochtendspits richting Antwerpen rijdt. De snelbus kan immers via de vrije busstrook de files links laten liggen.
Verkiezingen: hoe geef ik een volmacht?
Binnen iets meer dan een maand, meer bepaald op zondag 7 juni, is het weer zo ver: dan wordt u verwacht uw stem uit te brengen voor het Vlaams en het Europees parlement. Er zijn echter een aantal omstandigheden waarbij u iemand anders kunt laten stemmen in uw plaats, als u hiervoor de vereiste attesten kunt voorleggen.
Nieuwe en definitieve brandweervoorpost officieel ingehuldigd
Op donderdag 30 april, is in Sint-Antonius de nieuwe en definitieve brandweervoorpost van ons vrijwillig brandweerkorps officieel ingehuldigd. Deze post is ondergebracht in de nieuwe gebouwen van de technische dienst van vzw Emmaüs aan de Bethaniënlei. "In oktober 2005 sloten wij reeds een gebruiksovereenkomst af met vzw Emmaüs om in de gebouwen van de technische dienst op hun domein een tijdelijke brandweerpost op te richten", aldus burgemeester Katrien Schryvers.
(On)gewenst bezoek van vleermuizen?
Heeft u vleermuizen op zolder en bent u daar niet zo gelukkig mee? Probeer ze dan niet op eigen houtje buiten te krijgen of te doden. Het gaat hier immers om een beschermde diersoort. Als u hun toegangsweg naar uw zolder bv. afsluit, dan kan dit voor hen - zeker tijdens het broedseizoen - fataal zijn.
Drie gemeentelijke locaties vanaf nu Crohnvriendelijke punten
Het gemeentebestuur heeft besloten om van het administratief centrum en de antennes in Halle en Zoersel ‘Crohnvriendelijke punten’ te maken. Dit betekent dat mensen met de ziekte van Crohn hier tijdens de opneingsuren terechtkunnen om naar toilet te gaan. Patiënten met de ziekte van Crohn durven immers vaak hun huis niet te verlaten uit vrees voor een oncontroleerbare drang om naar toilet te gaan. Daarom is er nu een uitgebreide lijst van Crohnvriendelijke punten.
Ontdek de kunstenaarsroute tijdens de Week van de amateurkunsten
Naar aanleiding van de ‘Week Van de Amateurkunsten’ organiseren we in onze eigen gemeente een kunstenaarsroute. Als kunstliefhebber krijgt u de kans de creatieve werkomgeving van onze Zoerselse kunstenaars te ontdekken. Meer dan twintig verschillende kunstenaars zullen u het komende weekend met open armen ontvangen, zaterdag én zondag van 11 tot 18 uur.
Herbestemming omnisportterrein Bethaniënlei
Na overleg met KFC Antonia start onze dienst openbare werken nu maandag, 20 april, met het verwijderen van het basket-, tennis- en minivoetbalveld op het omnisportterrein aan de voetbalvelden in de Bethaniënlei. In de plaats daarvan komt er binnenkort een vierde voetbalterrein voor KFC Antonia. Met de aanleg daarvan wordt, als het weer het toelaat, gestart op maandag 27 april.
Werkzaamheden op de E19
Het wegdek van de E19-noord richting Antwerpen is, als gevolg van het vele zwaar verkeer, in slechte staat. Het Vlaamse Gewest heeft daarom beslist de asfaltverharding tussen Meer en Brecht te vernieuwen over een lengte van 15 kilometer. De werkzaamheden starten op 18 april. Er wordt gewerkt over de hele breedte van de rijweg richting Antwerpen. Alle verkeer zal bijgevolg op de rijbaan richting Nederland worden geleid.
Tips voor een evenwichtige levensstijl
Heeft u een evenwichtige levensstijl? Eet u gezond en neemt u voldoende lichaamsbeweging? Die vragen staan dit jaar centraal in de campagne van de Stichting tegen Kanker. Naast bekende factoren als roken, alcohol, Humaan Papilloma Virus (HPV) en ultraviolette straling, vormen immers ook ongezonde voeding en onvoldoende lichaamsbeweging niet te onderschatten risicofactoren op kanker.
Fiets-o-strades langsheen de spoorlijnen Antwerpen - Essen en Antwerpen - Mechelen
Neemt u al eens graag de fiets in plaats van de trein? Dan kunt u binnenkort gebruikmaken van twee gloednieuwe fietssnelwegen langs de spoorlijnen Antwerpen - Essen (26 km lang) en Antwerpen - Mechelen (24 km lang). De provincie Antwerpen hecht veel belang aan veilige fietspaden en besloot daarom beide fietssnelwegen aan te leggen.
Een eigen woning met de Vlaamse woonlening
Een lening krijgen voor een huis is niet zo gemakkelijk in deze crisistijden. Mensen met een beperkt inkomen hebben het nog veel moeilijker. Daarom zet de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) de Vlaamse Woonlening in de kijker. Met rentevoeten vanaf 1,77 % (april 2009) is de Vlaamse Woonlening meestal een stuk goedkoper dan andere leningen. Een eigen woning wordt op die manier een bereikbare droom.
Huwen buiten het gemeentehuis is toegestaan
Naar aanleiding van de verhuis van onze gemeentelijke diensten naar het administratief centrum Zoersel, diende onze burgemeester vorig jaar een wetsvoorstel in om niet meer per se te moeten huwen in het gemeentehuis. Op die manier zouden verloofde koppeltjes die dit wensten, alsnog kunnen huwen in de feeërieke omgeving van het kasteel. Dit wetsvoorstel is vorige maand goedgekeurd door het federaal parlement.
Vaccinatieweek beschermt baby's tegen kinkhoest
Elk jaar organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie een Europese Vaccinatieweek om in zo veel mogelijk landen het belang van vaccinatie onder de aandacht te brengen. Dit jaar loopt die week van 20 tot en met 26 april. Ook Vlaanderen doet mee aan dat initiatief en legt de aandacht op het belang van de vaccinatie tegen kinkhoest.
Drankproblemen? De Anonieme Alcoholisten willen u graag helpen
Ieder van u heeft ongetwijfeld al gehoord van de AA, de anonieme alcoholisten. Dit is een groep van mannen en vrouwen die hun ervaringen, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk drankprobleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme. Ook in Zoersel is een AA-groep actief.
Vrijwilligers voor het Zuiden krijgen steun in de rug
Vrijwilligers die zich spontaan inzetten voor een project in het Zuiden kunnen voortaan terecht bij een nieuw steunpunt. Vanaf januari 2009 is het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS), in samenwerking met 11.11.11 - koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, gestart met de uitbouw van een steunpunt voor de 4de pijler in Vlaanderen.
Leer meer over de EU met de KiesKwies
Weet u hoeveel lidstaten de Europese Unie telt? Weet u of u in Polen met de euro kunt betalen? Weet u hoe Europa uw dagelijks leven beïnvloedt? In de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen van 7 juni 2009 kunt u deelnemen aan de KiesKwies (www.kieskwies.eu).
Rode Kruis Zoersel zoekt vrijwilligers voor stickerveertiendaagse
Van 23 april tot 7 mei zult u her en der aan winkels en kruispunten opnieuw vrijwilligers van het Rode Kruis zien staan. Zij gaan dan immers enthousiast de straat op naar aanleiding van de jaarlijkse stickerveertiendaagse. Ook de Zoerselse afdeling zamelt dan geld in om haar werking te kunnen garanderen.
Tweede glasbak buiten plaatsen is toegelaten
Heeft u het ook wel eens voor dat uw bordeaux glasbak overvol zit, waardoor hij te zwaar wordt en de flessen er dreigen naast te vallen? Dan mag u gerust een tweede ‘glasbak’ aan de straatkant zetten, zoals een plastieken opbergdoos of wasmand.
Prijs voor het vrijwilligerswerk
Begin maart vond in onze gemeente de jaarlijkse ‘Week van de Vrijwilliger’ plaats. Met dit initiatief bedankt het bestuur alle Zoerselse vrijwilligers voor hun enthousiasme en belangeloze inzet in tal van verenigingen, raden, ... Ook de Vlaamse Gemeenschap wil de vrijwilligers onder u eens in de bloemetjes zetten en roept daarvoor de ‘Prijs voor het Vrijwilligerswerk’ in het leven.
Pidpa wijzigt de waterprijs
Sinds 16 maart 2009 heeft Pidpa een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo betaalde u vroeger een hogere prijs per m3 water als uw verbruik boven een bepaalde grens lag. Dat is nu afgeschaft. Tegelijkertijd werd ook de prijs aangepast.
Australische jongeren enthousiast over bezoek aan Zoersel
Vorige week vrijdag, 27 maart, brachten elf Australische jongeren een bezoek aan ons administratief centrum. Het was één van de eerste stops tijdens hun drieweekse trip op het Europese vasteland. Initiatiefnemer van de reis is hun leraar Guy Verryckt, die op zijn twaalfde met zijn ouders verhuisde van Zoersel naar Australië - waar hij intussen bijna vijftig jaar woont.
Gemeentebestuur betreurt plotse sluiting postpunt Zandstraat Zoersel
Het postpunt in de krantenwinkel in de Zandstraat is door De Post vorige week vrijdag, 27 maart, met onmiddellijke ingang gesloten. Over de reden van de plotse sluiting wil De Post voorlopig geen commentaar kwijt. "Wij betreuren ten zeerste dat De Post dit zo plots beslist heeft, zonder eerst voor een alternatief te zorgen", aldus het gemeentebestuur.
Ideeënbus voor natuurinrichtingsproject Zoerselbos
Natuurinrichting is een instrument waarmee het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kwetsbare natuur willen herstellen, ontwikkelen en behouden. Ze doet dat door projectmatig inrichtingswerken te plannen en uit te voeren. Waardevolle natuurgebieden zoals het Zoerselbos krijgen zo de extra steun die ze verdienen.
Parkmuzaïek zoekt medewerkers voor openluchtconcerten
Heb je zin om tijdens de zomervakantie een centje bij te verdienen en wil je graag meewerken aan een spetterende editie van Parkmuzaïek in het park van Halle? Dan is deze job zeker iets voor jou!
Zingen aan Tafel: een culinaire cantus
Op 15 mei is het weer zo ver! Dan smeren we de keeltjes en schuiven we onze benen onder tafel voor een volgende editie van ‘Zingen aan Tafel’. Zingt u graag, en liefst van al niet alleen? Geniet u ondertussen graag van een heerlijke Spaanse hap? Dan is ‘Zingen aan Tafel’ zeker iets voor u.
Klok uurtje vooruit tijdens de Nacht van de Duisternis
Morgen, zaterdag 28 maart, vindt voor de veertiende maal de ‘Nacht van de Duisternis’ plaats, een campagne van Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor de Sterrenkunde die iedereen ertoe wil aanzetten rationeel om te springen met buitenverlichting en lichthinder zoveel mogelijk te beperken. Dooft ook u de lichten morgen?
11.000 x bedankt Zoersel & Zandhoven!
De inwoners van Zoersel en Zandhoven trokken afgelopen zondag massaal naar het Zoerselbos om boompjes aan te planten in het Kom op tegen Kanker-bos. In totaal werden er maar liefst 11.000 boompjes aangeplant, goed voor zo’n 4 hectare bos én 77.000 euro voor Kom op tegen Kanker. De gemeentebesturen van Zoersel en Zandhoven willen iedereen die hieraan zijn steentje heeft bijgedragen hartelijk bedanken.
Guineese vrouwen doen ideeën op bij bezoek aan Zoersel
Foulématou, Yarie, Aïssa en Fanta. Deze vier Guineese plattelandsvrouwen zijn momenteel op rondreis in Vlaanderen. Ze verblijven enkele dagen in elke Vlaamse provincie, waar ze telkens met open armen ontvangen worden door leden van de KVLV (Katholieke Vereniging van Landelijke Vrouwen).
Belgian Award Clinical Pharmacy voor AZ Sint-Jozef
‘De meerwaarde van een klinisch apotheker op de dienst spoedgevallen.’ Met dit project sleepte het AZ Sint-Jozef Malle onlangs de eerste ‘Belgian Award Clinical Pharmacy’ in de wacht. Dit project werd weerhouden uit 24 kandidaturen.
Tijdelijke en plaatselijke stroomonderbreking
Op maandag 23 maart zal Eandis de hoogspanningscabine in De Beemdekens ombouwen. Hierdoor zal er die voormiddag van 8.30 uur tot (uiterlijk) 13 uur geen elektriciteit zijn in een gedeelte van Zoersel dorp.
Schrijf nu in voor een Digidakcursus
In de Digidaks (in de bibliotheek in Zoersel en in het administratief centrum in Sint-Antonius) kunt u gratis en onder begeleiding leren werken met de computer. Er worden volgend trimester lessen pc-gebruik, tekstverwerking, internet en e-mail gegeven. Bekijk hier de inschrijvingsdata.
Zet je beste boompje voor tijdens het Boompjesweekend zondag 22 maart
Al wie een boompje heeft gekocht, kan dit zondag zelf komen aanplanten. U bent meer dan welkom vanaf 10.30 uur. Niemand minder dan Vlaams minister-president Kris Peeters zal er samen met beide burgemeesters, met Wivina Demeester (meter van de actie) en Bob Peeters (peter van de actie) en met het Agentschap voor Natuur en Bos de plantdag inleiden. Omstreeks 11 uur zullen zij de eerste boompjes planten.
Zonaal Veiligheidsplan 2009-2012 zet drie prioritaire veiligheidsfenomenen voorop
De politiezone Voorkempen heeft met de partners binnen de Zonale Veiligheidsraad het Zonaal Veiligheidsplan 2009-2012 opgesteld voor de komende vier jaar. Aan de hand van allerlei analyses zijn drie veiligheidsfenomenen naar voor gekomen: diefstal in woningen, geweld binnen de familiale sfeer en verkeers(on)veiligheid worden prioritair aangepakt.
Vlaamse overheid lanceert roetfilterpremie
Sinds vorige week kunt u langs gewest- en autosnelwegen affiches zien hangen met de boodschap ‘Doe jezelf een plezier. Ga voor een frisse neus.' Deze affiches maken deel uit van een nieuwe mobiliteitscampagne van de Vlaamse overheid. Met deze campagne, die loopt van 10 maart tot 6 april, wil de Vlaamse overheid de Vlamingen ertoe aanzetten een roetfilter te laten installeren in oudere dieselwagens.
Minder Mobielen Centrale op zoek naar vrijwillige chauffeurs
De Minder Mobielen Centrale kampt momenteel met een tekort aan vrijwillige chauffeurs, die mensen uit onze gemeente willen vervoeren. Heeft u enkele uren per week vrij (zelf te bepalen wanneer), bent u telefonisch bereikbaar en beschikt u over een eigen wagen met een geldige autoverzekering? Dan kunt u via deze weg heel wat mensen uit de nood helpen.
Optreden Utrechts Byzantijns koor t.v.v. Armeens stadje Spitak
De werkgroep Perspectief organiseert op vrijdag 20 maart in de Sint-Pauluskerk in Westmalle (om 20.30 uur) een concert van het wereldwijd bekende Utrechts Byzantijns Koor, ten voordele van de projecten in Spitak, een stadje in Armenië dat in de jaren ’80 getroffen werd door een verwoestende aardbeving.
Global Fiesta: multicultureel zuiders feest in Zoersel
Staat de derde wereld vaak wat ver van uw bed? Dan brengt ACW - Wereldsolidariteit Antwerpen ze dit weekend tot aan uw deur. Voor het zevende jaar op rij organiseert deze vzw namelijk, samen met heel wat uiteenlopende partners, ‘Global Fiesta’. Dit jaar slaat dit multicultureel zuiders feest zijn tenten onder meer op in Zoersel.
Burgemeesters stappen tegen kanker
Zaterdag is het zo ver: dan stappen de burgemeesters van Zoersel en Zandhoven - samen met nog heel wat andere enthousiaste stappers - van het Koningin Paola kinderziekenhuis in Antwerpen naar het Zoerselbos. We duimen alvast voor mooi weer! Wilt u graag meestappen? Dan kunt u zich nog tot en met vrijdagmiddag 16 uur inschrijven op het nummer 0472 23 39 72.
Burgemeesters stappen tegen kanker - route is bekend
De inschrijvingen om op zaterdag 14 maart deel te nemen aan onze sponsortocht ten voordele van Kom op tegen Kanker, beginnen binnen te lopen. Wij zijn er echter van overtuigd dat onze gemeente nog véél meer sportievelingen telt die hun beste beentje willen voorzetten voor het goede doel. Bent u zo iemand? Schrijf u dan als de bliksem in.
Gemeentebestuur hijst opnieuw Tibetaanse vlag tegen schending mensenrechten
Blauw, rood en geel. Dat zijn de opvallendste kleuren van de Tibetaanse vlag, die deze week aan de vlaggenmast voor ons administratief centrum hing te wapperen. Vijftig jaar geleden vielen de Chinezen (met Mao Tse Toung) op 10 maart de autonome provincie Tibet binnen en bleven het gebied sindsdien bezetten. Met het hijsen van de Tibetaanse vlag wilden wij onze steun en solidariteit ten aanzien van het Tibetaanse volk kenbaar maken en onze inwoners attent maken op deze problematiek.
Meter en peter boompjesweekend roepen op massaal boompjes te kopen
Het idee van onze sponsortocht is er gekomen naar aanleiding van het boompjesweekend van Kom op tegen Kanker, dat - voor de provincie Antwerpen - zondag 22 maart doorgaat aan het Zoerselbos. Meter en peter van het Antwerpse luik van deze boompjesactie, ex-politica Wivina Demeester en voetballer Bob Peeters, zetten alvast graag hun schouders onder dit initiatief.
Vzw Linc op zoek naar vrijwilligers voor nieuw project
De cursussen in de Digidaks - in de bib in Zoersel en in het administratief centrum - kennen heel wat succes. Meer en meer mensen willen hier op een laagdrempelige manier hun eerste stappen zetten in de wereld van de computer. Binnenkort start in de bib in Zoersel nog een gelijkaardig project, Bibopener genaamd, dat zich specifiek richt op de mensen van Beschut - en Beschermd Wonen en Welzijnschakels.
Online vragenlijst test geestelijke gezondheid
Kunt u veel dingen aan? Bent u trots op wat u al bereikt heeft in uw leven? Bent u de afgelopen week angstig geweest zonder reden? Of had u problemen om zich te ontspannen? Deze en nog veel meer andere vragen vindt u terug in de online vragenlijst van de ‘Fit in je hoofd-campagne’ van de Vlaamse overheid (www.fitinjehoofd.be).
Aftrap Jeugdboekenweek met 'de Nieuwe Kleren van de Keizer'
De feestelijke aftrap van de Jeugdboekenweek wordt gegeven nu zondag, 8 maart. Het jeugdtheater Foesiemauw en de openbare bibliotheek nodigen dan alle kinderen van 5 tot 10 jaar uit voor de magische (familie)voorstelling ‘de Nieuwe Kleren van de Keizer’.
Manifestatie in Brussel n.a.v. Internationale Vrouwendag op 8 maart
Nu zondag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Het collectief ‘Allen samen voor vrouwen in de Democratische Republiek Congo’ wil van deze gelegenheid gebruikmaken om een manifestatie te organiseren in Brussel, en dit om de situatie van de Congolese vrouwen op de politieke agenda te houden. Sinds 1996 werden in de DRC immers duizenden vrouwen en meisjes verkracht, verminkt en vernederd.
Infoborden aan jeugdhuizen voor kinderen en jongeren
Bent u wel eens op zoek naar wat er in onze gemeente zoal te doen is voor kinderen en jongeren? Dan vindt u dit vanaf nu allemaal in de nieuwe infokasten die geplaatst zijn aan verschillende jeugdhuizen. Hierin hangt steeds de meest actuele en uiteenlopende info over activiteiten of evenementen van verenigingen die zowel voor kinderen als voor jongeren interessant kunnen zijn.
Binnenkort ook elektronisch identiteitsdocument voor kinderen onder de 12 jaar
Vanaf half maart zullen stilaan meer en meer Belgische gemeenten - waaronder ook Zoersel - de Kids-eID aanbieden. Dit is een elektronisch identiteitsdocument voor kinderen onder de twaalf jaar. Na het pilootproject dat in 2006 van start ging, besloot de Ministerraad eind 2008 om de invoering van de Kids-eID uit te breiden naar alle Belgische gemeenten. Het kent immers heel wat voordelen: het is een document dat zeer moeilijk te vervalsen is, beter beveiligd is dan het huidige identiteitsbewijs en dankzij de elektronische chip oneindig veel mogelijkheden biedt.
Wij hebben een boon voor onze vrijwilligers
Zijn het er een paar honderd, zijn het er duizend, of misschien zelfs meer? Hoeveel vrijwilligers onze gemeente telt, weten we niet exact. Wat vaststaat, is dat het er heel wat zijn én dat zij het verdienen om geregeld eens in de bloemetjes gezet te worden! En dat is precies wat wij de komende week gaan doen.
Middenstand Zoersel biedt nieuwe inwoners geschenkenbons aan
Nu zondag, 1 maart, worden in onze gemeente de nieuwe inwoners van het afgelopen jaar uitgenodigd ‘bij het bestuur op de koffie’. Dankzij dit jaarlijkse initiatief kunnen de nieuwe Zoerselaars kennismaken met het bestuur. Dit gebeurt traditioneel bij een lekker ontbijt. Nieuw is dat de kersverse inwoners ter verwelkoming geschenkenbons cadeau krijgen.
Goed van start met de gezondheidsgids
Vandaag, vrijdag 20 februari, wordt in het administratief centrum in Zoersel de gezondheidsgids gelanceerd. Omdat voorkomen beter is dan genezen, zijn de huisartsen en gemeentebesturen van Malle en Zoersel - in samenwerking met LOGO Antwerpen Noord - op zoek gegaan naar een methode om op een systematische manier te werken aan ziektepreventie en gezondheidsbevordering. Het resultaat van hun zoektocht is de gezondheidsgids.
Elke stap telt!
Elke stap telt!  19/02/2009
Zoals vorige week gemeld, zullen de burgemeesters van Zoersel en Zandhoven - naar aanleiding van het boompjesweekend - op zaterdag 14 maart een sponsortocht ondernemen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Katrien Schryvers en Luc Van Hove zouden deze tocht liefst niet alleen aanvatten en rekenen dus op heel wat medestappers om hen te vergezellen én, belangrijker nog, samen met hen boompjes te verkopen en heel wat geld in te zamelen voor het goede doel.
Op verkenning door Antwerpse Kempen met twee nieuwe toeristische brochures
Wilt u de Antwerpse Kempen gaan verkennen? Dan kunt u dit doen aan de hand van twee nieuwe brochures van Toerisme Provincie Antwerpen.
Facelift voor sport- en speelterrein Konstantinopel
Wegens de wisselvallige weersomstandigheden van de afgelopen maanden heeft het iets langer geduurd dan gepland, maar intussen heeft het sport- en speelterrein Konstantinopel een grondige facelift ondergaan. Als het weer even meezit, is het terreintje aan Melkweg - Oudstrijderslaan een paradijs voor de sportieve jongeren uit de buurt.
Jos Sleeckx ontvangt Cultuurprijs 2008
Op zondag 15 februari reikten het gemeentebestuur en de culturele raad in het administratief centrum de Cultuurprijs 2008 uit. Laureaat van dienst was Jos Sleeckx.
Gordel aan of je vliegt uit mijn auto
Van maandag 9 februari tot en met zondag 8 maart richt het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) naar jaarlijkse gewoonte een grootschalige gordelcampagne in. Doel van de campagne is om van de gordeldracht voor jong en oud een heuse reflex te maken, vooral dan achteraan in de wagen. Op termijn moet het vastklikken van de gordel een routinehandeling worden die men automatisch uitvoert, een gewoonte.
Burgemeesters stappen tegen kanker
Op zaterdag 14 maart zullen burgemeester van Zoersel Katrien Schryvers en burgemeester van Zandhoven Luc Van Hove, samen met al wie wil, te voet 25 kilometer afleggen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Hun wandeltocht zal gaan van het Koningin Paola kinderziekenhuis in Wilrijk tot het Zoerselbos. Dat Zoerselbos is namelijk de plek waar een weekend later het boompjesweekend ten voordele van Kom op tegen Kanker plaatsvindt.
Winnaars actie sorteerkampioen
In de maanden november en december ging de intercommunale IGEAN Milieu & Veiligheid op zoek naar de PMD-sorteerkampioen. Die is intussen bekend!
Wilt u gastgezin zijn voor jongeren uit Europese probleemgebieden?
De vzw Euro-Children bezorgt kinderen uit probleemgebieden in Europa jaarlijkse een zorgeloze vakantie in Vlaanderen. Ook dit jaar komen er tijdens de zomervakantie zo'n 200 jongens en meisjes, tussen 9 en 12 jaar, afgezakt naar Vlaanderen. De meesten komen elk jaar terug naar hetzelfde gastgezin, maar dit jaar komen er 65 van hen voor de eerste maal. Voor hen zoekt vzw Euro-Children nieuwe gastgezinnen.
De Grabbel- en SWAPpassen zijn er
Ga jij tijdens de krokusvakantie op kamp? Of wil je deze zomer deelnemen aan de grabbel- of swappaswerking? Vergeet dan zeker je pasje niet aan te kopen.
Creatief aangelegd? Schrijf u dan tijdig in voor de kunstbende
De Kunstbende is dit jaar toe aan zijn tiende editie. Voor de feesteditie van deze artistieke jongerenwedstrijd werden er twee disciplines toegevoegd. Creatieve jongeren kunnen zich nu dus, naast de disciplines performance, dans, video, ontwerpen, fotografie, txt, txt on stage of muziek, ook uitleven in de nieuwe categorieën mode en dj.
Beeldvorming over ouderen
73-jarige op Mount Everest, 61-jarige babysitter, 70-jarige rapper, 66-jarige internetanimator, 82-jarige zwemkampioene, ... . De ouderen van vandaag, zijn niet meer de ouderen van vijftig jaar geleden.
Ocmw zoekt jobstudenten voor de thuisdiensten
Het Ocmw is op zoek naar gemotiveerde jobstudenten voor de poetsdienst en de dienst gezinszorg. Uw taak bestaat eruit tijdens de zomervakantie (voltijds of halftijds - minimumperiode van drie weken) bij hulpbehoevende mensen thuis de handen uit de mouwen steken.
Schepen Max Frans na twintig jaar met pensioen
Na twintig jaar als schepen in Zoersel, geeft Max Frans - alias ‘de Maki’ - de fakkel door aan zijn opvolgers. Sinds januari 1989 was Max schepen voor openbare werken en middenstand. Een taak die hij steeds met verve heeft vervuld.
Vijf tips om de verspreiding van griep te voorkomen
Elk jaar wordt ons land getroffen door een griepepidemie die doorgaans vrij ernstig is en 1 tot 5 pct. van de bevolking treft. De FOD Volksgezondheid e.a. willen aan de hand van de nieuwe campagne 'Vijf tips om de verspreiding van griep te voorkomen' iedereen nog eens herinneren aan de elementaire raadgevingen die vaak slechts weinig worden toegepast en waarmee de risico's op besmetting met het influenzavirus kunnen beperkt worden.
Stuur je klas de ruimte in
Bedenk met je klas een manier om energie te besparen of een compleet nieuwe vorm van groene energie, en wie weet kunnen jullie naar de ruimte! Niet echt natuurlijk. Wel jullie idee. Want het allerbeste idee wordt op een gouden plaat gezet, die wordt vastgemaakt aan een raket met bestemming 'de ruimte'.
Opmeting en inventarisatie van waterlopen tweede categorie
In het kader van het WIS-project (WIS staat voor Water Informatie Systeem) heeft de dienst Waterbeleid van de Provincie Antwerpen de firma GlobeZenit de opdracht gegeven een reeks waterlopen van tweede categorie op grondgebied Zoersel op te meten en te inventariseren.
Komst belbushalte aan administratief centrum Zoersel
Als u deze week in het administratief centrum Zoersel moest zijn, is het u ongetwijfeld al opgevallen: sinds kort staat daar namelijk een nieuwe belbushalte. Voortaan kunt u dus met de belbus tot aan de deuren van ons administratief centrum, aan de Handelslei, pendelen.
Openbaar onderzoek RUP 'herziening BPA gemeenschapsvoorzieningen Achterstraat'
Van 30 januari tot en met 30 maart 2009 loopt er een openbaar onderzoek over het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘herziening BPA gemeenschapsvoorzieningen Achterstraat’. Dit betekent dat u de kans krijgt om de plannen en voorschriften die hierover bestaan, te komen inkijken en hieromtrent eventueel een advies, opmerking of bezwaar te formuleren.
Blazersensemble 'I Solisti del Vento' zaterdagavond in cultuurhuis De Bijl
'I Solisti del Vento' verwierf reeds nationale én internationale bekendheid en trad op in de grootste Europese muziekhuizen. Morgen, zaterdag 31 januari, krijgt u de unieke gelegenheid om hen aan het werk te zien in uw eigen gemeente, meer bepaald in cultuurhuis De Bijl.
Fitbus strijkt neer in Zoersel
Wilt u ook gezonder gaan leven en eindelijk eens iets aan uw conditie doen? Dan is de fitbus zeker iets voor u! Op 28 maart kunt u, aan de gemeentelijke basisschool in Sint-Antonius (Achterstraat), door professionele medewerkers uw conditie laten testen.
Nieuw initiatief 'wijkoverleg' van start
Omdat het bestuur graag op de hoogte blijft van uw mening en interesses en steeds een antwoord wil bieden op uw vragen, wordt er volgende week gestart met een nieuw initiatief, met name het 'wijkoverleg'.
Twee jonge Zoerselaars naar wereldkampioenschap dakdekken
Steve Van der Schoot (22) en Joy Noterman (20), twee jonge dakwerkers uit Zoersel, mogen in september naar het wereldkampioenschap dakdekken in Rusland. Beide jongemannen kwamen vorige week als besten uit de bus bij de preselecties in Kapelle-op-den-Bos.
Damiaanactie 2009 richt zijn campagnepijlen op de pygmeeën
Dit weekend - 23, 24 en 25 januari - bereikt de campagne van Damiaanactie haar hoogtepunt. Dan ziet u de stiftenverkopers van Damiaanactie weer overal verschijnen, ook in onze gemeente. Voor amper vijf euro, koopt u al een pakje met vier viltstiften. Per acht pakjes kan Damiaanactie één leven redden. Helpt u hen ook?
Dancing de Toverfluit uitgeroepen tot beste dancing van België
Eddy Wally, Garry Hagger, Wendy Van Wanten, Frank Galan, enz. Dat zijn maar een paar artiesten die geregeld over de vloer komen in Dancing De Toverfluit aan de Eikenlaan in Halle. En dat zij daar steeds kunnen rekenen op heel wat enthousiaste toehoorders, bewijst de onderscheiding die uitbaters Eddy en Ria afgelopen maandag mochten ontvangen voor 'hun' dancing. Zij gingen in de Limburghallen in Genk namelijk aan de haal met de Horeca Award 2008 in de categorie 'Beste dancing'.
Zoersels gezin speelt rol in eerste aflevering van nieuw VTM-programma 'Hart voor mekaar'
Als u afgelopen woensdagavond afstemde op het nieuwe VTM-programma 'Hart voor mekaar', dan was u getuige van een reportage over het Zoerselse gezin de Bakker - Helsen. Moeder Hild en haar echtgenoot Marcel hebben samen zeventien kinderen, waarvan veertien geadopteerd of nog in adoptieprocedure. Twaalf van hen zijn gehandicapt, en jammer genoeg zijn er ook reeds twee kindjes gestorven.
Walter Marynissen wint Belgisch kampioenschap veldrijden bij Masters C
Zoerselaar Walter Marynissen viel afgelopen week in de prijzen. Hij werd in Ruddervoorde Belgisch kampioen veldrijden bij de Masters C. Hij liet Michel Willems en Ronald De Scheemaeker achter zich. Een dikke proficiat!
Onthaalouder - iets voor u?
Gaat u graag met kinderen om? Werkt u graag thuis, tijdens uren die u zelf bepaalt? Dan bent u mogelijk de persoon waarnaar Landelijke Kinderopvang op zoek is.
Kleine oorzaken, grote gevolgen
Jaarlijks worden in de zes Belgische brandwondencentra 300 kinderen opgenomen met ernstige brandwonden. Meer dan 200 van hen zijn jonger dan vijf jaar. Om zoveel mogelijk ongevallen te voorkomen, kunt u alvast volgende tien vuistregels steeds ter harte nemen.
Koopt u uw eigen boompje in het 'Kom op tegen Kanker-bos'?
Het boompjesweekend van Kom op tegen Kanker wordt stilaan een traditie: op 22 maart planten voor de zesde keer een aantal gemeenten bomen aan voor Kom op tegen Kanker. Dit jaar gebeurt dit - voor de provincie Antwerpen - aan het Zoerselbos, meer bepaald op twee percelen van het Agentschap Natuur en Bos.
Nieuwe website helpt kinderen bij echtscheiding
Wat gebeurt er als je ouders beslissen in twee huizen te gaan wonen? Er verandert heel wat. Kinderen zitten met veel vragen; de ouders moeten allerlei zaken regelen. De website www.tweehuizen.be, een initiatief van het Vormingscentrum Opvoeding & Kinderopvang (VCOK), wil kinderen en jongeren op een kwalitatieve manier betrekken bij beslissingen in een scheiding.
Extra rijvaardigheidscursus voor jongeren die pas rijbewijs op zak hebben
In 2007 werden 49.794 Belgen het slachtoffer van een verkeersongeval. Daarbij vielen maar liefst 1.067 doden. Dertig procent van deze ongevallen gebeurde in het weekend, wat betekent dat verkeersongevallen doodsoorzaak nummer één zijn bij jongeren. Dit zette de Vlaamse Stichting Verkeerskunde aan het denken. Samen met enkele partners organiseert zij een aanvullende rijvaardigheidscursus 'On the road'.
Groene energie, geen science fiction
Wat schaars is, is duur. Olie-, steenkool- en gasvoorraden zijn niet onuitputtelijk. Dat merken we volop aan onze elektriciteitsfactuur, aan de rekening van onze verwarming, aan de benzinepomp. En het ziet er niet naar uit dat de situatie zal omslaan. Daarnaast veroorzaakt het gebruik van fossiele brandstoffen een enorme milieuvervuiling. Kortom: dringende maatregelen zijn meer dan nodig.
Reisaanvraag voor VS verplicht
Wilt u binnenkort op reis gaan naar de Verenigde Staten? Denk er dan aan dat u sinds maandag 12 januari verplicht bent om hiervoor een elektronische reistoestemming aan te vragen. Dit doet u via de website https://esta.cbp.dhs.gov/esta.
Vergeet niet het voetpad voor uw deur sneeuwvrij te maken
De winter is in het land, en dat zullen we geweten hebben. Sinds vorige week hebben de weergoden voornamelijk sneeuw en vrieskou voor ons in petto. Let wel, het is bij politiereglement bepaald dat elke burger zelf verplicht is de stoep voor zijn woning ijs- en sneeuwvrij te houden.