A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2008
Brand in Halle-Dorp - afvalophaling
Dinsdag 31 december 2013 kreeg de milieudienst de melding dat het brandt in Halle-Dorp. Omdat het dorp voor een stuk afgesloten is, zal de afvalophaling van pmd en restafval in Halle-Dorp en enkele omliggende straten mogelijks niet kunnen plaatsvinden. Indien uw afvalzakken niet werden opgehaald, vragen we u deze terug binnen te plaatsen.
Duurzaam op weg
Duurzaam op weg 23/12/2013
Sinds we in de ban zijn van de crisis, springen we voorzichtiger om met onze zuurverdiende centjes. In plaats van ons geld uit te geven, gaan we op zoek naar besparingsposten in ons huishoudelijk budget. Vaak echter wordt één van de belangrijkste uitgavenposten over het hoofd gezien: het dagelijkse traject van en naar het werk. Onderzoek toont aan dat bijna zeven op tien werknemers in hun eentje met de auto naar het werk rijden. Dit is niet alleen weinig efficiënt, het is bovendien belastend voor het milieu én een grote kost voor hen, voor de werkgever en de maatschappij.
Laat de lichten niet nutteloos branden
België mag dan wel een klein land zijn, vanuit de ruimte is ons land duidelijk zichtbaar. De verlichting die we ’s nachts gebruiken, zit daar zeker voor iets tussen. Een overdaad aan licht is echter schadelijk voor onze gezondheid en het milieu.
Enkele tips voor spaarzaam watergebruik
Water om te drinken, te wassen, te koken, te spelen, enz. We verbruiken water voor heel wat zaken. Telkens we de kraan openzetten, stroomt het water eruit. Het lijkt wel onuitputtelijk. "Maar we moeten voorzichtiger omspringen met ons waterverbruik", aldus onze dienst leefmilieu.
Op elke fiets hoort een label
U heeft een nieuwe fiets gekocht? Of u kunt niet zonder uw oude, trouwe tweewieler? Dan kunt u hem bij de gemeente gratis laten voorzien van een label (niet verwijderbare sticker), met daarop uw rijksregisternummer. Mocht u dan ooit de pech hebben dat uw fiets gestolen wordt - en het geluk dat hij ook wordt teruggevonden -, dan kan men u aan de hand van dit nummer sneller lokaliseren.
Iets verloren? Surf eens naar onze website
Bent u uw GSM, sleutels, fototoestel, fiets, enz. verloren in Zoersel? Dan kunt u sinds kort surfen naar www.zoersel.be. Daar vindt u een webpagina met alle verloren voorwerpen die door de eerlijke vinders bij de politie zijn binnengebracht. Wie weet staat ook uw camera, gsm, enz. ertussen, en kunnen we hem via deze weg aan u, de rechtmatige eigenaar, terugbezorgen.
Huisvuilbelasting afgeschaft vanaf aanslagjaar 2009
Om 2009 alvast met een positieve noot in te zetten, kunnen we u meedelen dat u - vanaf aanslagjaar 2009 - niet langer forfaitaire huisvuilbelasting moet betalen. Dat besliste de gemeenteraad 15 december. Het gaat om 50 euro per gezin. Dit betekent echter ook dat de vermindering op de huisvuilbelasting voor mensen die hun GFT+-container inruilen voor een compostvat, wegvalt. Maar uiteraard willen we mensen die moeite doen om hun eigen groenafval te verwerken, blijven belonen. Als u op 1 januari 2009 niet meer in het bezit was van een GFT+-container, dan krijgt u hiervoor vanaf nu twee Zoerselse geschenkcheques, die u kunt besteden bij alle deelnemende handelaars in Zoersel.
Veilig het nieuwe jaar in
Toeters en bellen, feesthoedjes en confetti, enz., het hoort erbij op oudejaarsavond! Voor heel wat mensen is ook het afsteken van vuurwerk een noodzakelijk onderdeel van deze avond. Jammer genoeg vallen hierbij nog heel vaak gekwetsten of ontstaan er brandjes. Volg daarom a.u.b. zeker onderstaande tips: - Koop alleen vuurwerk in een erkende winkel en lees, vóór u het koopt, aandachtig de gebruiksaanwijzing en voorschriften ...
Leo Van Dyck verkozen tot eerste 'Bovenste beste buur'
Eind september lanceerde het gemeentebestuur een oproep naar 'bovenste beste buren'. En dat onze gemeente heel wat warme en attente buren telt, bewijzen de reacties die wij sindsdien hebben ontvangen. In totaal werden er zo'n 25 mensen voorgedragen door hun buurman of -vrouw, die hen via deze weg eens op een aparte manier in de bloemetjes wilden zetten en bedanken. Al deze genomineerden, en de mensen die hen hadden voorgedragen, werden afgelopen dinsdagavond in het administratief centrum getrakteerd op een hapje en een drankje.
Music For Life: Brandweer Zoersel arriveert in Gent met 14.427 euro
De brandweer van Zoersel arriveerde zondag 21 december in Gent met niet minder dan 14.427 euro! Vrijdagavond 19 december vetrokken de spuitgasten voor een eerste etappe richting Antwerpen. De volgende dag liepen zij tot Waasmunster, waar zij vorstelijk opgevangen werden door het plaatselijke brandweerkorps. Het laatste deel legden zij zondag af, waarna zij met 82 km in de benen, moe maar voldaan en onder luid applaus aan Het Glazen Huis arriveerden.
Winkel bewust afvalarm
De feestdagen komen eraan. Dat gaat vaak gepaard met gezellig samenzijn en uitgebreid tafelen. Dit laatste resulteert dan weer vaak in een berg afval. "Plastic folie of zakjes, kartonnen wikkels, isomo bakjes, enz. Als u boodschappen bent gaan doen, blijft u nadien vaak achter met een enorme berg afval", zo weet onze dienst leefmilieu. "Sommige producten moeten inderdaad goed verpakt zijn om hygiënische of transportredenen, maar vaak zijn producten ook 'oververpakt'."
Bescherm ook uw waterleiding tegen de kou
Stilaan doet de winter zijn intrede. Hoog tijd dus om onze warme kleren boven te halen. Maar heeft u er ook al aan gedacht dat ook uw waterleiding soms best wat bescherming kan gebruiken? Water heeft immers de bijzondere eigenschap dat het bij bevriezing uitzet. Voor watermeters en waterleidingen, die in de winter niet beschermd zijn, kan dit verstrekkende gevolgen hebben.
Zoersel pionier op vlak van gemeentelijke communicatie
Gemeentelijke communicatie heeft de naam dicht bij het bed van de burger te staan. Maar maken Vlaamse steden en gemeenten daar ook echt werk van? Dat is wat de Koninklijke Hogeschool Mechelen, voor de derde keer in elf jaar tijd, in de loop van 2008 onderzocht. Uit dit Groot Gemeentelijk Communicatieonderzoek blijkt dat zowat alle steden en gemeenten in Vlaanderen meer en beter communiceren. Zeker wie in de provincies Antwerpen en Limburg woont, heeft een grotere kans in een communicatief kwaliteitsvolle gemeente te leven.
Digidak overdonderend succes - Schrijf u volgende week in voor nieuwe cursussen
In januari starten de cursussen 'Computerwegwijs' en 'Internet en e-mail' terug. U kunt zich hiervoor inschrijven op 15 december 2008 en op 5 januari 2009 in het administratief centrum (Handelslei 167), van 13.30 tot 16.30 uur, en op 16 december 2008 en 6 januari 2009 in de hoofdbibliotheek in Zoersel, eveneens van 13.30 tot 16.30 uur.
Wijziging toelagereglement groendak en toelagereglement hemelwaterput of infiltratievoorziening
Het toelagereglement groendaken en het toelagereglement hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen zijn gewijzigd. Vanaf 1 januari 2009 kunt u voor het plaatsen van een groendak, hemelwaterput of infiltratievoorziening extra subsidies krijgen.
Zoersels project wordt 'Facility Management Project of the year 2008'
Afgelopen woensdag, 17 december, werd in Brussel de winnaar bekendgemaakt van de verkiezing van het 'Facility Management Project of the Year 2008'. Naast onder meer De Post, Telenet, de Universitaire Ziekenhuizen en de Katholieke Universiteit Leuven, was ook het Geelse bouwbedrijf Vanhout met het Zita-project bij de acht kandidaten die de finale van deze verkiezing bereikten. Dit project, de integratie van gemeentelijke en ocmw-diensten in onze gemeente, behaalde uiteindelijk de eerste plaats!
Dirk De Smet wint finale van VTM-programma X-Factor
Vorige week vroegen we u om woensdagavond plaats te nemen achter uw tv-scherm en tijdens de finale van het VTM-programma te stemmen voor Dirk De Smet, LO-leraar in het Pierenbos in Halle. Uw stem heeft geholpen, waarvoor dank! Dirk ging afgelopen woensdag namelijk aan de haal met de eindoverwinning, én met een platencontract bij Sony/BMG.
Selectief slopen
Selectief slopen 17/12/2008
In Vlaanderen komt er jaarlijks ongeveer tien miljoen ton bouw- en sloopafval vrij. Deze enorme hoeveelheid bedraagt maar liefst drie keer meer dan de jaarlijkse hoeveelheid huishoudelijke afvalstoffen. Daarom is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk verontreinigend bouw- en sloopafval naar een stortplaats wordt afgevoerd.
Steunt u onze brandweermannen en Music For Life ook?
Zoals we u eind november reeds lieten weten, trekken een tiental van onze brandweermannen binnenkort te voet - en in volledige brandweeruitrusting - naar Het Glazen Huis in Gent. Daar gaat namelijk van 19 tot 24 december de actie Music For Life van Studio Brussel door. Met deze zesdaagse radiomarathon wil de radiozender, hopelijk samen met heel wat Vlamingen, geld inzamelen voor het vluchtelingenprobleem, meer bepaald de miljoenen moeders die met hun kinderen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.
Dirk De Smet zit in de finale van VTM-programma X-factor
U heeft het misschien niet gevolgd, maar Dirk De Smet (LO-leraar in het Pierenbos in Halle-Zoersel) zit in de finale van het VTM-programma X-factor. Dat betekent dat hij nu woensdag, 17 december, als grote winnaar uit de bus kan komen. We willen dan ook ieder van u oproepen om woensdagavond te kijken en te stemmen op Dirk! Meer nog, in de voetbalkantine in Halle (aan de Bremberg) kunt u de aflevering live volgen op groot scherm. We willen u wel vragen op voorhand een mailtje te sturen naar dirk-x-factor@live.be.
Kerst in Zoersel
Kerst in Zoersel 12/12/2008
De kerstperiode komt dichterbij, en misschien maakt u reeds plannen om deel te nemen aan een aantal gezellige, sfeervolle kerstactiviteiten in onze gemeente. We helpen u daarbij alvast graag een eindje op weg.
Zet jouw vereniging in de spotlights en win een dj op je fuif
Wat dacht je ervan om deze winter eens - letterlijk - extra in de spotlights te lopen met jouw jeugdbeweging of -vereniging? Dat kan, dankzij de fluoactie voor jongeren van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, die nog loopt tot en met 1 januari 2009. Met deze actie dagen zij jullie uit een 'coole' en originele foto te maken van uw vereniging, waarop jullie laten zien hoe jullie opvallen in het verkeer.
Hoed u voor de zon op wintersportvakantie
Trekt u binnenkort richting de bergen voor een deugddoende skivakantie? Dan wensen we u alvast veel sneeuwplezier, maar vragen we u toch ook rekening te houden met onderstaande boodschap van de Stichting Tegen Kanker, die waarschuwt voor schadelijke zonnestralen.
Vergroot de hoop: resultaten
Afgelopen zomer deden 300 containerparken mee aan de actie ‘Vergroot de hoop’ ten voordele van Kom op tegen Kanker. Iedereen werd opgeroepen om taxussnoeisel naar het kringlooppark te brengen. Voor de eerste editie van dit project was het meteen een groot succes.
Zoerselse kerstmarkt in en om administratief centrum, 13 en 14 december
Vorig jaar zorgden de weergoden ervoor dat onze jaarlijkse kerstmarkt letterlijk in het water viel. Als u er desondanks het slechte weer toch bij was, heeft u ongetwijfeld de bijzondere sfeer van de toch wel typische Zoerselse kerstmarkt - die in het teken staat van solidariteit, integratie en informatie - kunnen opsnuiven. We hopen alvast dat dit jaar niet alleen u, maar ook het zonnetje van de partij zal zijn tijdens onze twaalfde editie van de kerstmarkt.
Werkzaamheden aan de gang
Herstelling lek collector Aquafin in Eikenlaan U heeft het mogelijk al gemerkt: een gedeelte van het wegdek in de Eikenlaan is aan het verzakken, en dit als gevolg van een lek in een collector van Aquafin die dringend hersteld moet worden.
Rij je met de feestbus mee naar 2009?
Wat gaat de tijd toch snel! 2008 ligt al weer bijna achter ons en 2009 komt reeds achter het hoekje piepen. Dankzij de gemeente Zoersel en de provincie Antwerpen brengen weer een groot aantal bus- en tramlijnen van De Lijn je tijdens oudejaarsnacht en op nieuwjaarsdag veilig naar je bestemming, én naar het nieuwe jaar.
Joe-Niz zoekt helpende handen
U kon het reeds lezen in onze Nieuwsbrief van 21 november: jeugdhuis Joe-Niz vindt binnenkort onderdak in één van de prefablokalen aan de GSA. De opening van het nieuwe jeugdhuislokaal is gepland ergens begin 2009. Maar voor het zover is, is er nog heel wat werk te doen.
Zestigste verjaardag Universele Verklaring Mensenrechten
De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat dit jaar zestig jaar. Sinds de ondertekening van dit baanbrekend document in 1948 is er veel vooruitgang geboekt op vlak van mensenrechten. Respect voor mensenrechten is echter nog steeds geen evidentie. Traditioneel voert Amnesty International naar aanleiding van de verjaardag van de UVRM een hele week actie. Deze mensenrechtenweek vindt dit jaar plaats van zaterdag 6 tot en met zondag 14 december.
Goedkeuring huurovereenkomst voor inrichting brandweervoorpost
Het gemeentebestuur zal vanaf januari 2009 een gedeelte van het nieuwe gebouw van vzw Emmaüs huren voor de inrichting van een definitieve brandweervoorpost in Sint-Antonius. De gemeenteraad keurde dit voorstel afgelopen maandag goed.
Maandag start eindejaarsactie van middenstand Sint-Antonius
De Mazda 2 is uitgeroepen tot Wereldauto van het jaar 2008. Wilt u kans maken om deze wagen te winnen, dan moet u zeker deelnemen aan de eindejaarsactie van de middenstand van Sint-Antonius. Zoals elk jaar kunt u immers tijdens de maand december bij een vijftigtal deelnemende handelaars stempels verzamelen. Met elke ingeleverde volle stempelkaart maakt u kans op de hoofdprijs, een Mazda 2. Daarnaast worden er bovendien ook nog vijftig brunches voor twee personen verloot.
Survival Trophy Voorkempen schenkt 6.000 euro aan twee goede doelen
De mannen van Survival Trophy Voorkempen organiseren reeds sinds 2005 elk jaar een aantal sportieve evenementen, en dat was ook dit jaar niet anders. Wat evenmin veranderde, is het feit dat zij de opbrengst van deze evenementen schenken aan twee goede doelen. Dit jaar mochten het Rode Kruis Zoersel en het project 'Your Child, Our Concern' beide 3.000 euro in ontvangst nemen.
Forum 'U en Europa'
Forum 'U en Europa'  28/11/2008
In het tweede semester van 2010 zal België het voorzitterschap van de Europese Unie op zich nemen. Ter voorbereiding daarvan besloot de regering een forumsite in het leven te roepen, die alle Belgische burgers de mogelijkheid biedt om hun mening te geven over verschillende Europese thema's. De website wordt een discussieruimte voor burgers.
Haal uw wandelschoenen alvast uit de kast
Houdt u wel van mythen en sagen? Dan zijn de vijf wandelingen van het Land van Playsantiën rond dit thema zeker iets voor u. Laat u verrassen en meeslepen in een wereld vol mysterie en spanning, en maak kennis met weerwolven, krawaten en andere kleurrijke figuren.
Jeugdhuis Joe-Niz onder dak
In afwachting van een eigen lokaal, houdt jeugdhuis Joe-Niz sinds vorig jaar één maal per maand een gezellige spel- of filmavond in één van de prefabgebouwen van de muziekschool aan de GSA. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in. De sportberging in de prefabs wordt namelijk leeggehaald, wat betekent dat die vrij komt en ter beschikking kan gesteld worden van Joe-Niz.
Wees aandachtig: Bethaniënlei is voorrangsbaan
In de Bethaniënlei in Sint-Antonius geldt reeds een tijdje niet langer voorrang van rechts. Heel wat bestuurders zijn zich hier echter nog niet van bewust, en schrikken zich dan ook een hoedje als zij de Bethaniënlei willen oprijden en hen de pas wordt afgesneden.
Zoerselaars Ivo Paenen en Luc Baeck zamelen 7.000 euro in voor Artsen Zonder Grenzen
We deelden u een tijdje terug mee dat de Zoerselaars Ivo Paenen en Luc Baeck zich op 9 november zouden wagen aan een loopwedstrijd van het Griekse Marathon naar de hoofdstad Athene, en dit voor het goede doel. Beide heren brachten het er zeer goed vanaf. In minder dan vier uur tijd legden ze precies 42 kilometer af en bereikten ze hun doel, het Panathenaikon Stadion in Athene.
Concours Akoestiek 2009 zoekt jong, beginnend en akoestisch talent
Speel jij individueel of in groep akoestische muziek, of durf jij de uitdaging aangaan om jouw muziek akoestisch te brengen? Dan is de muziekwedstrijd 'Concours Akoestiek 2009' misschien wel iets voor jou? Deze wedstrijd wordt tweejaarlijks georganiseerd en is intussen toe aan zijn vijfde editie.
Pompiers for life
Pompiers for life 21/11/2008
Van 19 tot en met 24 december organiseert Studio Brussel voor de derde keer Music For Life. Het basisconcept van Music For Life is opnieuw een zes dagen durende radiomarathon vanuit Het Glazen Huis - dat deze keer in Gent staat - om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar is dat het vluchtelingenprobleem, meer bepaald de miljoenen moeders die met hun kinderen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Ook ons vrijwillige brandweerkorps wil voor dit goede doel geld inzamelen.
Win voldoende info in over het plaatsen van zonnepanelen
U heeft het mogelijk al vernomen via de pers: voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u niet langer een stedenbouwkundige vergunning nodig. Toch kunt u best eerst de nodige informatie inwinnen bij onze dienst ruimtelijke ordening alvorens zonnepanelen te (laten) plaatsen, want heel wat gebouwen in onze gemeente vallen immers buiten deze vernieuwde reglementering.
Uw leven verandert voortdurend, en uw woning?
U bent jong en heeft tal van dromen. Eén daarvan is een mooie woning waarin u de rest van uw leven met uw gezin kunt doorbrengen. Vreemd genoeg besteden we tijdens het ontwerp van die droomwoning vaak weinig aandacht aan die levenslange bruikbaarheid. Nochtans veranderen uw behoeften in de loop der jaren: kinderen komen en gaan, ouders komen eventueel inwonen, de lichamelijke mogelijkheden van uzelf en uw partner veranderen, enz. Soms vragen die veranderingen ook wijzigingen aan de woning. Wanneer die hier niet op is voorzien, kunnen die aanpassingen handen vol geld kosten of is het zelfs nodig te verhuizen. Met meegroeiwoningen kunt u dergelijke scenario's vermijden.
KLETS '08: een hoogdag voor jongeren in Vlaanderen
Heb jij zin om mee te beslissen over wie de komende drie jaar de Vlaamse regering zal adviseren over de belangen van kinderen, jongeren en hun organisaties? Kom dan op 22 november zeker naar KLETS '08, een hoogdag voor alle jongeren in Vlaanderen. Die dag kan jij namelijk mee de samenstelling van de Algemene Vergadering, het kloppend hart van de Vlaamse Jeugdraad, bepalen.
Stop uw baby juist onder en voorkom zo wiegendood
Hopelijk maakt u het nooit mee, maar jammer genoeg sterven er jaarlijks nog steeds heel wat kindjes aan wiegendood. Om te voorkomen dat uw baby het te warm krijgt tijdens de slaap - wat een belangrijke risicofactor is voor wiegendood - raadt Kind en Gezin aan om geen dekbed te gebruiken tot de leeftijd van twee jaar.
Igean Milieu & Veiligheid op zoek naar de PMD-sorteerkampioen
PMD. Weet u als de beste waarvoor dit staat, en welke soorten afval hiertoe behoren? Dan maakt u misschien wel kans om de PMD-sorteerkampioen te worden. De intercommunale Igean Milieu & Veiligheid gaat in de maanden november en december namelijk op zoek naar de beste sorteerder.
Tweede Zoerselse cultuurweek start 10 november
Van 10 tot 21 november vindt voor de tweede maal de Zoerselse cultuurweek plaats. Tijdens de cultuurweek bundelen we een aantal initiatieven van verschillende culturele verenigingen, kunstenaars, parochies, scholen, enz. Deze tweede cultuurweek staat voor een groot gedeelte in het teken van 90 jaar herdenking van de 'Grote Oorlog'.
Laat u verleiden door Zoersel
December komt dichterbij. Dat betekent ook dat weldra Sinterklaas en de eindejaarsperiode voor de deur staan. Ontbreekt het u ook vaak aan inspiratie voor het perfecte cadeau? Dan bieden het gemeentebestuur van Zoersel en onze middenstandsverenigingen u hiervoor mogelijk wel een geschikte oplossing. Zij lanceerden vandaag, vrijdag 7 november, namelijk de 'Zoerselse geschenkcheque'.
Opnieuw fluoactie voor meer zichtbaarheid in het verkeer
Net als vorig jaar heeft onze gemeente, samen met de scholengemeenschap Malle - Zandhoven en met andere gemeentebesturen van de regio en de politiezones, de krachten gebundeld om te werken rond meer zichtbaarheid in het verkeer. Om dit initiatief opnieuw op een gepaste wijze onder de aandacht te brengen, ondertekenden alle partners in dit project afgelopen woensdag, 5 november, een engagementsverklaring hieromtrent in het gemeentehuis van Malle - en dit in aanwezigheid van één klas van elke deelnemende school, in fluovestjes uiteraard.
11.11.11: Recht op waardig werk
11.11.11 voert campagne voor het recht op waardig werk en op een leefbaar loon, voor iedereen! Het actieweekend valt dit jaar op 8 en 9 november. Mag 11.11.11 ook rekenen op uw steun?
Wil jij mee gaan helpen in de sloppenwijken in Ecuador?
Ben jij geboren tussen januari 1990 en december 1993? Hou je van avontuur en schrik je er niet van terug je handen uit je mouwen te steken? Dan is 'Membolé' zeker iets voor jou!
Zoerselaar Marc Bryssinck al 23 jaar lang op stap met Theater Stap
"Wij werken met mentaal gehandicapten die één voor één de stempel 'arbeidsongeschikt' hebben meegekregen. Zelfs een beschermde werkplaats is voor hen te hoog gegrepen, zo luidt het. Wel, bij ons laten zij elke dag opnieuw zien dat ze wel kei hard kunnen werken, dat ze wel iets te bieden hebben. Ze maken theater met hart en ziel. Heel wat mensen betalen een ticketje om hen aan het werk te zien. Dàt is het mooie aan deze job!" Zoerselaar Marc Bryssinck (45) spreekt vol overgave over zijn job als artistiek leider bij Theater Stap, een professioneel theatergezelschap dat zo'n 22tal mentaal gehandicapte acteurs telt.
Zoerselse Hilde Quisquater stelt twee nieuwe boeken voor op boekenbeurs
U herinnert zich ongetwijfeld Hilde Quisquater, de Zoerselse hondengedragstherapeute die u in het VT4-programma 'De Hondenfluisteraar' leerde hoe om te gaan met uw favoriete viervoeter. Wel, Hilde stelt vanaf morgen op de boekenbeurs geen nieuw Tv-programma aan u voor, maar wel haar twee nieuwe boeken.
Stoppen met roken is besmettelijk
Goed nieuws deze keer van de Stichting tegen Kanker: het aantal rokers in België is in 2007 voor het eerst in vijf jaar tijd verminderd. Het percentage dagelijkse rokers daalde van 29 pct. in de periode 2002-2006 naar 27 pct. in 2007.
Bacterievuur zo snel mogelijk bestrijden
Erwinia amylovora. Dit zegt de meesten onder u vermoedelijk niets? Wel, dit is de bacterie die bacterievuur veroorzaakt, een ernstige plantenziekte. Aangetaste bomen en struiken kunnen in korte tijd zware schade oplopen en zelfs doodgaan. "Door de gunstige klimatologische omstandigheden is de infectiedruk dit jaar aanzienlijk hoger", zo meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Stand van zaken van Onze TV-Zoersel
Vorige maand deelden we u met veel plezier en trots mee dat Zoersel in 2009 haar eigen tv-kanaal zou krijgen. De voorbereidingen hiervoor zijn intussen volop aan de gang. Wij zijn echter nog op zoek naar vrijwilligers die actief aan Onze TV-Zoersel willen meewerken. We denken dan in de eerste plaats aan mensen die mee de straat op willen gaan om te filmen.
De bib laat u proeven van uitzonderlijke muziek
Onze openbare bibliotheek levert sinds kort digitaal muziek aan huis. Via de online bibliotheekcatalogus van Zoersel, te bereiken via www.zoersel.be (links klikken op Bib Online), kunt u nu met DigiLeen gratis muziek downloaden.
Gespreksgroep voor borstkankerpatiënten in AZ Sint-Jozef
In het AZ Sint-Jozef in Malle start op 14 november een gespreksgroep voor borstkankerpatiënten, getiteld 'Beter in Balans met Borstkanker'. Zowel borstkankerpatiënten die nog in behandeling zijn, als mensen die al genezen of in remissie zijn (voorlopig genezen verklaard), zijn meer dan welkom. Ook als u behandeld bent in een ander ziekenhuis, kunt u zonder probleem aan de gespreksgroep deelnemen.
Blad op de grond is gezond
De herfst is in het land en de bladeren dwarrelen weer weelderig neer in onze tuinen. "We zouden u willen vragen die bladeren niet in uw GFT-container te gooien, maar ze tussen de struiken te gooien en de natuur verder zijn gang te laten gaan", aldus onze dienst leefmilieu.
Schrijf je als de bliksem in voor de 'Stormdagen'
Ben je tussen 16 en 21 jaar en ben je er helemaal klaar voor om in de spotlights te staan? Spring dan op 2 november zeker eens binnen bij de 'Stormdag' in Turnhout. Gratis en voor niks kan je tijdens deze 'Stormdag' komen ontdekken wat je allemaal kunt doen met dans en beweging, elektronische muziek, woord en drama, mixed media en video en fotografie.
Standhouders gezocht voor onze kerstmarkt
Op zaterdag 13 en zondag 14 december organiseren we samen met een aantal verenigingen voor de twaalfde maal onze jaarlijkse kerstmarkt. Wenst u samen met uw vereniging deel te nemen aan de kerstmarkt, neem dan contact op met Rob Belmans of Gilberte Cravillon op 03 2980 724/726.
Aantal wijzigingen in kringlooppark
Er zijn deze week een aantal wijzigingen doorgevoerd in het kringlooppark. Zo kunt u er vanaf nu terecht met uw (elektronische) identiteitskaart, in plaats van met uw kringloopparkkaart. Een andere wijziging is het feit dat alle betalende fracties vanaf nu worden gewogen.
LO-leraar van Het Pierenbos neemt deel aan VTM-programma X-factor
"I like your style, I like your attitude and I like your voice". Dat is de lovende commentaar die Brechtenaar Dirk De Smet (39) begin september kreeg tijdens de preselecties van het VTM-programma X-Factor. De jury besliste dan ook unaniem om Dirk, één van de meer dan tweeduizend kandidaten, door te laten gaan naar de finale van het talentenjachtprogramma. Na twee geslaagde live-uitzendingen dingt hij nog steeds mee naar de overwinning.
Zoerselse Tine Spiessens, diabetespatiënte, loopt mee in ING NY City Marathon
Twee weken geleden meldden we u reeds in deze Nieuwsbrief dat Zoerselaars Luc Baeck en Ivo Paenen begin november zouden deelnemen aan een marathon in Griekenland ten voordele van Artsen Zonder Grenzen. Een week eerder, meer bepaald op woensdag 29 oktober, zal de 16-jarige Tine Spiessens, een diabetespatiënte uit onze gemeente, op haar beurt meelopen in de ING New York City Marathon. Tine zal er met trots het kinderdiabetesteam van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vertegenwoordigen.
Vandaag: werelddag van verzet tegen extreme armoede
Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding voert vandaag, vrijdag 17 oktober - Werelddag van verzet tegen extreme armoede - actie. Het roept iedereen die armoede uit de wereld wil helpen op om vandaag een geknoopt laken uit het raam te hangen, om zo samen de strijd tegen armoede aan te knopen.
Dag van de jeugdbeweging
Vrijdag 17 oktober worden alle leden van jeugdbewegingen opgeroepen om in hun uniform te gaan werken of naar school te gaan. Die dag is het immers Dag van de Jeugdbeweging - een dag waarop de jeugdbewegingen hun leiding willen bedanken en aan de samenleving willen tonen dat jeugdbewegingen nog steeds springlevend zijn.
Open klimaathuizen: infosessies in energievriendelijke woningen
Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober stellen verschillende eigenaars hun energiezuinige of passieve woning open voor geïnteresseerden. U kunt er een kijkje gaan nemen en de eigenaars vertellen u over hun ervaringen en het bouwproces.
Een Digidak in uw buurt
Begin augustus deelden we u reeds mee dat er binnenkort twee Digidaks zouden openen in onze gemeente. Digidaks zijn laagdrempelige leeromgevingen voor mensen die nog weinig of geen kennis van computers hebben. Zij leren er stap voor stap de eerste pasjes te zetten op de informatiesnelweg. Ze kunnen er onder begeleiding of individueel leren computeren, of deelnemen aan uiteenlopende initiatielessen. Wel, het is zo ver!
Nieuwe brandweerkalender binnenkort aan uw muur?
Hij is er, de brandweerkalender voor 2009! Deze keer geen prenten uit Kiekeboe-albums, maar wel brandweerwagens geplaatst voor bekende Zoerselse gebouwen. Bent u benieuwd welke Zoerselse plekjes er geselecteerd zijn, dan kunt u de kalender binnenkort aan huis bestellen. Men komt immers, zoals elk jaar, bij u langs om de kalender aan de man te brengen. Bent u niet thuis, dan laat men een briefje achter om alsnog de kalender te bestellen.
De bib rolt de rode loper uit tijdens de bibliotheekweek
Van 11 tot 19 oktober rolt onze bib, samen met alle Vlaamse en Brusselse bibliotheken, weer de rode loper uit voor haar trouwe en nieuwe bezoekers. Heel de week staat er een drankje en een knabbel voor u klaar. De Verwendag, zaterdag 11 oktober, luidt het begin in van de Bibliotheekweek. Als u er de vorige keren bij was, weet u wat dat betekent: u wordt in de watten gelegd.
Laat uw oude films digitaliseren
Heeft u nog oude filmpjes op zolder liggen van familiefeestjes, huwelijken of verjaardagen, die u echter niet meer kunt bekijken? Dan heeft Curieus vzw goed nieuws voor u, want zij zamelen deze maand uw oude opnames in om ze te digitaliseren.
Australische Zoerselaar op zoek naar tijdelijke gastgezinnen voor elf tieners
Toen Zoerselaar Guy Verryckt (60) twaalf jaar was, besloten zijn ouders om Zoersel achter zich te laten en naar Australië te verhuizen. Intussen is Guy daar al jarenlang gelukkig getrouwd met de Australische Margaret, met wie hij drie volwassen kinderen heeft. Eind maart 2009 komen Guy en Margaret nog eens terug naar Zoersel. Zij komen echter niet alleen. Integendeel, zij brengen elf Australische tieners met zich mee - leerlingen van Guy.
Zoerselaar Percy Pauwels nam met succes deel aan de Jungfrau-Marathon
Vier uur en zestien minuten. Dat is de tijd die Zoerselaar Percy Pauwels (45) nodig had om begin september de zestiende editie van de Jungfrau-Marathon in Zwitserland tot een goed einde te brengen. Deze prestatie leverde hem een 275e plaats op, in een groep van meer dan 4.000 internationale deelnemers. Als u daarnaast ook nog weet dat hij tijdens deze 42 kilometer een hoogteverschil van zo'n 1.850 meter moest overbruggen, is dit op zijn minst bewonderenswaardig te noemen.
Deblokkeer het woon-werkverkeer
Elke dag pendelen 2,5 miljoen Vlamingen naar het werk. Zeventig procent van al dat woon-werkverkeer gebeurt met de auto. Nochtans woont bijna één derde van de Vlamingen op minder dan zeven kilometer van het werk. Met het pendelplan van het Vlaams Gewest wil Vlaanderen tegen 2010 het aandeel van de auto in het woon-werkverkeer met tien procent doen dalen.
Van Marathon naar Athene
Binnenkort wagen twee Zoerselaars zich aan een marathon voor het goede doel. Luc Baeck en Ivo Paenen zullen op 9 november in Griekenland van Marathon naar Athene lopen, precies 42 kilometer. Het geld dat zij hiermee bijeengespaard zullen krijgen, gaat volledig naar Artsen zonder Grenzen.
Heeft u recht op een verwarmingstoelage?
We deelden u enkele weken geleden reeds kort mee dat de federale overheid heeft besloten om, wegens de hoge brandstofkosten, heel wat mensen een tussenkomst van het stookoliefonds te bieden. Hier vindt u wanneer u hiervoor in aanmerking komt.
Haal tijdig uw griepspuitje
In oktober en november is het voor iedereen met een ziekte van longen, hart, lever of nieren en voor alle 65plussers erg nuttig om zich tegen griep te laten vaccineren. Veel 65plussers die zich gezond en fit voelen, denken nogal eens dat griepvaccinatie voor hen niet nodig is. Niets is minder waar.
Bewijs van verlies, diefstal of vernietiging van identiteitskaart geldt niet in buitenland
Als uw identiteitskaart wordt gestolen, verloren of stuk gaat, moet u hiervan zo snel mogelijk aangifte doen bij het gemeentebestuur van uw hoofdverblijfplaats of bij het dichtstbijzijnde politiekantoor. Dat wist u ongetwijfeld al. Wat u mogelijk niet wist, is dat het document van aangifte verlies in het buitenland niét geldt als reis- of identiteitsdocument. U moet in het buitenland sowieso beschikken over een reispas of identiteitskaart
Stel u kandidaat voor een energiescan
Om te weten op welke manier u thuis energie kunt besparen, kunt u een gratis energiescan aanvragen. Zo'n energiescan is een doorlichting van uw woning. Alle toestellen, installaties en materialen die direct of indirect een invloed hebben op het energiegebruik worden geïnventariseerd, en het gedrag van u als bewoners wordt bevraagd. Op basis daarvan zal dan, op uw maat, een rapport met tips opgemaakt worden waarmee u energie kunt besparen.
Binnenkort op uw tv-scherm: 'Onze TV - Zoersel'
Zoersel krijgt een eigen TV-kanaal vanaf 2009. Dit heeft het schepencollege beslist. Initiatiefnemer MediaCiti lanceert met haar partners Telenet en VVSG een uniek project voor lokale televisie in Vlaanderen. Vanaf 2009 zal "Onze tv-Zoersel" toegankelijk zijn voor alle Telenet-abonnees met digibox.
Ontgravingen begraafplaats Halle starten op 1 oktober
Binnenkort wordt een gedeelte van de begraafplaatsen in Halle en Sint-Antonius ontruimd. "Het gaat om het ontgraven van niet-aangekochte graven waarvoor de wettelijk voorgeschreven grafrust is verstreken", aldus de dienst Openbare Werken. "In Halle gaat het om de graven van mensen die overleden tussen 1959 en 1978. In Sint-Antonius om die van de mensen die in het Bethaniënhuis of het Verpleegtehuis Joostens overleden tussen 1985 en 1996."
Natuurinrichtingsproject Zoerselbos krijgt groen licht
Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur, Hilde Crevits, heeft begin juli het natuurinrichtingsproject Zoerselbos ingesteld, wat betekent dat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) groen licht krijgen om met heel concrete maatregelen de natuur in het Zoerselbos een duw in de rug te geven en de recreatie in goede banen te leiden.
Bednet onderwijst langdurig zieke kinderen via internet
Kinderen vinden een paar dagen ziek zijn soms best plezierig. Lekker in je bed liggen en verwend worden. Maar wat als je heel lang in je bed moet blijven liggen? Dagen en dagen en dagen. Dat is heel wat minder prettig. Je voelt je niet lekker, mist je vrienden, kunt niet naar school, en bovendien mag je misschien niet naar het volgende leerjaar. Bednet doet daar iets aan.
Renilde Verryckt overhandigt opbrengst actie aan Kom op tegen Kanker
5.405 euro. Dat is het aanzienlijke bedrag dat Zoerselaar Renilde Verryckt verzameld heeft voor Kom op tegen Kanker. Renilde's actie bestond eruit om op zondag 29 juni, bijna drie jaar nadat bij haar borstkanker werd vastgesteld, deel te nemen aan de halve triatlon in Brasschaat (3km zwemmen, 80km fietsen, 20km lopen).
Jaarlijkse opendeurdag Monnikenheide in teken van 'Feest & Circus'
Nu zondag, 21 september, houdt Huize Monnikenheide haar jaarlijkse opendeurdag, die deze keer volledig in het teken staat van 'Feest & Circus'. De bewoners en gasten beleven al de ganse week een circusvakantie, waarin ze onder meer hun eigen circusvoorstelling in elkaar steken. Zondag kunt u tijdens de première komen kijken naar het resultaat. Iedereen is hierbij van harte welkom.
Cultuurhuis De Bijl opent nieuw seizoen
Gaat u graag de confrontatie aan met de kunstenaar en zijn werk? Ervaart u graag livemuziek? Leert u met plezier nieuwe mensen kennen? Dan moet u zeker eens een bezoek brengen aan cultuurhuis De Bijl. Daar kunt u immers tijdens tentoonstellingen in dialoog treden met de kunstenaars, allerlei podiumactiviteiten beleven of een filmpje meepikken.
U steunt de vzw 'Serafien' toch ook?
Fien, dochtertje van Dirk en Ann Kerstens - Neelen uit Essen, stierf vorig jaar in september op bijna tweejarige leeftijd. Na een slopende zoektocht van acht maanden werd een uiterst zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte vastgesteld bij het meisje, met fatale afloop. Het Palliatieve Thuiszorgteam voor kinderen, verbonden aan het UZ Gasthuisberg in Leuven, heeft het mogelijk gemaakt dat Dirk en Ann hun dochtertje thuis hebben kunnen verzorgen en haar thuis hebben kunnen laten sterven.
Muziek- en Woordacademie zet deuren open voor kinderen met een beperking
De muziek- en woordacademie van Wijnegem - Schilde - Zoersel start, na een succesvol eerste schooljaar, opnieuw met de cursus 'inclusief muziekonderricht voor kinderen met een beperking'. Deze cursus richt zich tot kinderen die omwille van hun beperking niet terecht kunnen in de gewone cursus 'algemene muzikale vorming'.
20ste Editie Open Monumentendag op zondag 14 september
Nu zondag, 14 september 2008, gaan in Vlaanderen opnieuw de deuren open van tientallen monumenten ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2008. Met de kernachtige titel '20ste editie-20ste eeuw' zetten we daarmee tegelijk de jubilerende Open Monumentendagen en het jaarthema in de spotlights.
Oproep deelname inventarisatie trage wegen
In de Voorkempen liggen, al dan niet verscholen, nog vrij veel trage wegen. Dit zijn verbindingen voor niet-gemotoriseerd verkeer zoals veldwegen, jaagpaden, oude spoorwegbeddingen, holle wegen, bospaden, enz. Om de achteruitgang van het netwerk van trage wegen tegen te gaan, werkt het Regionaal Landschap de Voorkempen aan het herstel van deze trage wegen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de toestand van de trage wegen, is er echter nood aan een inventarisatie.
Nieuwe data cursussen Rode Kruis Zoersel
Staat u ook met uw handen in het haar als uw zoontje met zijn fiets gevallen is, uw vader plots klaagt van hevige pijn op de borstkas of uw broer in zijn vingers gesneden heeft? Dan is een cursus Eerste Hulp en Helper van het Rode Kruis misschien iets voor u?
Vervanging toplaag gedeelte Handelslei op 11 september
Donderdag 11 september zal, indien het weer het toelaat, de toplaag van een gedeelte van de N12 (Handelslei) in Sint-Antonius vervangen worden. Deze werken gebeuren in opdracht van het Vlaamse Gewest. Het gaat hier meer bepaald om het gedeelte vanaf de bibliotheek tot aan de A. Vesaliuslaan. Let wel, het betreft hier onderhoudswerken, en dus niet de vervanging van de klinkers.
Zwembad in Pulderbos terug open na werkzaamheden
Het zwembad in het revalidatiecentrum in Pulderbos is sinds maandag 1 september terug open. Gedurende de maanden juli en augustus was het zwembad gesloten wegens werkzaamheden. In deze periode hadden de werken immers het minste hinder voor de scholen, verenigingen en inwoners.
'Met belgerinkel naar de winkel' ook dit jaar een succes
25 652. Dat is het aantal kilometer dat de deelnemers van 'Met belgerinkel naar de winkel' dit jaar samen bijeen hebben gefietst. Daarmee vermeden zij 5.130 kg CO2 uitstoot! Bond Beter Leefmilieu en de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) slaagden dus ook dit jaar weer in hun opzet om het gebruik van de fiets aan te moedigen, en iedereen ertoe aan te zetten de (vervuilende) auto eens thuis te laten.
Gescheiden inzameling van kunststoffen in kringlooppark
Het kringlooppark verzamelt zoveel mogelijk fracties gescheiden in zodat ze gerecycleerd kunnen worden. Nu zijn er ook een aantal kunststoffen die apart ingezameld kunnen worden. Hieronder vindt u een overzicht van welke kunststoffen er worden toegelaten en hoe de inzameling gebeurt.
Gespreksgroep nabestaanden van zelfdoding
We hopen dat u het nooit hoeft mee te maken, maar jammer genoeg worden nog steeds heel wat mensen geconfronteerd met zelfdoding in hun nabije omgeving. Als nabestaanden blijven zij dan vaak achter met een diepe leegte, intense emoties en vele vragen. Zij worstelen met de 'waarom?-vraag' en vaak ook met schuldgevoelens. Vijftien jaar geleden werd in Turnhout, als eerste in Vlaanderen, een Gespreksgroep voor Nabestaanden van Zelfdoding opgericht.
Op een proper fietspad terug naar school
Nog drie nachtjes slapen en het nieuwe schooljaar kan alweer van start gaan. Heel wat kinderen, jongeren en hun begeleiders zullen maandagochtend de fiets nemen om naar school te gaan. Het is dan uiteraard belangrijk dat de fietspaden er netjes bij liggen.
Gemeentebestuur lanceert nieuwe actie 'Bovenste beste buur'
Heeft u buren die altijd voor u klaar staan, uw kinderen opvangen indien nodig, u komen bezoeken als u ziek of eenzaam bent, boodschappen voor u doen als u moeilijk te been bent, uw huis in de gaten houden als u met vakantie bent, u helpen bij klusjes, u steeds uit de nood helpen als u melk of eieren te kort komt, of nog meer uitzonderlijke zaken? Dan verdienen zij het ongetwijfeld om eens - letterlijk en figuurlijk - in de bloemetjes gezet te worden.
Kortrijkse sleutelfiguur van Fata Morgana brengt bezoekje aan Zoersel
Afgelopen woensdag kregen wij nog een keertje het bezoek van de ploeg van Fata Morgana. Zij hebben zich deze week gevestigd in Kortrijk. Eén van de opdrachten voor deze West-Vlaamse stad was: 'Laat een vlam vertrekken in Eisden om op alle Fata-locaties een vuur te ontsteken en op zaterdag - vergezeld door minstens 200 sleutelfiguren - in Kortrijk feestelijk onthaald te worden.'
Doe mee aan de publiekswedstrijd 'De Leukste Halte'
Naar aanleiding van de Aardig-op-weg-week in september, de jaarlijkse campagneweek rond duurzame lokale mobiliteit, organiseert de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers vzw (BTTB) in samenwerking met De Lijn een nieuwe editie van 'De Leukste Halte'. Dit is een publiekswedstrijd waarbij scholen en (jeugd)verenigingen worden uitgedaagd om op woensdag 17 september een lokale bus- of tramhalte op een sfeervolle en creatieve manier aan te kleden.
Rode Kruis-Vlaanderen zoekt lesgevers voor vorming CO-preventie
CO-vergiftiging. Ieder van u heeft er ongetwijfeld al over gehoord, maar is er hopelijk nog niet mee geconfronteerd geweest. CO, of koolstofmonoxide, maakt jammer genoeg nog elk jaar heel wat slachtoffers. Het is een verraderlijk gas, waar je zintuigen niets van merken. Je kan het niet ruiken, zien, proeven of voelen. Het komt er dus op aan hierover voldoende ingelicht te zijn.
Gemeentelijke dienstverlening nog steeds op drie locaties
Dat we een tijdje geleden verhuisd zijn, weet u ongetwijfeld. Maar wist u ook dat onze antenne in Zoersel gebleven is? En dat we een gloednieuwe antenne in Halle voor u hebben geopend?
Stoken en afval verbranden is verboden
Stel: u zit gezellig in de tuin met een glaasje wijn of u heeft net propere was op de wasdraad te drogen gehangen, als uw buur zijn afval begint op te stoken. Zeer vervelend, niet? Maar bovendien ook slecht voor mens en milieu, en daardoor ook verboden door de Vlaamse milieureglementering.
Vlaams meldpunt ouderenmis(be)handeling
Ouderenmis(be)handeling. Hopelijk wordt u hier zelf niet mee geconfronteerd, maar het is jammer genoeg een problematiek die vaker voorkomt dan we denken. Een thuis zou een veilige plaats moeten zijn, een plaats waar men zich geborgen voelt. Dit is echter niet altijd zo.
Opgelet: firma verkoopt in naam van gemeente advertenties voor onbestaande infogids
Handelaars en middenstanders opgelet: uitgeverij D.H.L. (sic), Uitbreidingstraat 84/3, Berchem verkoopt in naam van gemeentebesturen aan lokale handelaars advertenties voor een onbestaande 'Informatiegids 2008-2009', zo laat de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) weten in haar Nieuwsbrief.
Energiebesparende campagnes
Wilt u besparen op uw energiefactuur en CO2-uitstoot? Zoersel neemt nog dit jaar deel aan twee campagnes, klimaatwijken en de kyotocode. Bij beide campagnes leert u door middel van kleine maatregelen veel energie te besparen.
Zoersel is een vijfsterren-gemeente
Het is ons gelukt: Zoersel mag zichzelf sinds zaterdag een vijfsterren-gemeente noemen! Meer dan 8.800 aanwezigen waren er getuige van hoe een ontroerde Sandrine ons de vijf sterren toekende. Het gemeentebestuur wil dan ook graag - eveneens in naam van de vijf sleutelfiguren - iedereen die hier op de één of de andere manier toe bijgedragen heeft, enorm bedanken. Zonder uw hulp, enthousiasme en - niet te vergeten - uw komst zaterdag was dit nooit gelukt. Een grote dankuwel aan iedereen.
Eén-programma Fata Morgana strijkt neer in Zoersel
Het Eén-programma Fata Morgana strijkt deze week neer in onze gemeente! Wij hopen uiteraard dat we, met uw hulp, de vijf sterren kunnen binnenhalen. Volg hier gans de week alles op de voet.
Zoerselse Andrea Sterck gaat nog steeds dansend door het leven
Molenmazurka, Oogstkoekenkermis, Meiboomdans, Heiluizersdans, enz. Als u niet thuis bent in het gildewezen zeggen deze namen u waarschijnlijk weinig. Voor de Zoerselse Andrea Sterck maken ze al 65 jaar lang een belangrijk deel uit van haar leven. Deze kwieke dame van 80 geeft immers reeds jaar en dag dansles in tal van gerenommeerde gilden, en doet dat ook nu nog steeds in de Sint-Jorisgilden in Malle en Minderhout.
Werkzaamheden kruispunt Sint-Antoniusbaan - K. Uytroevenlaan
U heeft het mogelijk al gemerkt: begin deze week is men gestart met werkzaamheden aan het kruispunt St. Antoniusbaan - K. Uytroevenlaan. "In de eerste plaats zal het huidige verkeersplateau verdwijnen", zo legt onze Technische dienst uit.
Interprovinciaal sportfeest KLJ dit jaar in Zoersel
Dat KLJ Zoersel dit jaar 80 jaar bestaat, deelden we u eerder al eens mee. Om deze verjaardag nogmaals in de kijker te zetten, besloot KLJ Zoersel dit jaar de organisatie van het jaarlijkse interprovinciaal sportfeest op zich te nemen. Dit zal doorgaan op 15 augustus op de voetbalvelden van KFCE Zoersel.
Openbaar onderzoek PRUP 'Risschotseloop'
Om het gevaar op wateroverlast, veroorzaakt door de Risschotseloop, in de omgeving van de woonwijk 'Goudveld' in te dijken, wil de provincie - die de beheerder is van de loop - de Risschotseloop via de Hallebaan omleiden. Deze ingreep gaat gepaard met de aanleg van een retentiezone of uiterwaard op een weiland langs de Sint-Antoniusbaan. "Om deze plannen te kunnen realiseren, is een wijziging van het gewestplan nodig", zo legt de dienst Ruimtelijke Ordening uit.
Binnenkort ook twee Digidaks in Zoersel
Werken met de computer en internet, het lijkt iets van niets voor velen onder u. Men hoeft geen techneut te zijn om heel wat aangename uren achter de computer te kunnen doorbrengen, of om heel wat kennis en praktische kneepjes onder de knie te krijgen. Toch zijn er nog heel wat mensen die hier niet van overtuigd zijn. Drempelvrees verhindert hen de stap te zetten naar de pc. Daar wil men in de Digidaks iets aan doen.
EuroZoersel 2008: van 6 tot 10 augustus
Heeft u dit jaar nog een vakantie gepland? Of bent u misschien al bezig met uw vakantieplanning voor volgend jaar? Dan is Eurozoersel de ideale gelegenheid om u te informeren. Geen vakantiesalon met een stapel brochures van aantrekkelijke reisbestemmingen, maar échte Spanjaarden, Duitsers, Roemenen, Fransen, enz. die u op een heel persoonlijke manier laten kennismaken met hun land, hun cultuur en tradities, hun kunst en taal. Vijf dagen lang krijgt u het allemaal in Zoersel!
Tweede fase werkzaamheden Bethaniënlei start 5 augustus
De eerste fase van de werkzaamheden in de Bethaniënlei, van aan het kruispunt met de R. Delbekestraat tot net voor de uitrit van de sportlokalen, is zo goed als afgerond. Jammer genoeg heeft men wegens de slechte weersomstandigheden de toplaag niet meer kunnen leggen voor de start van het bouwverlof. "Dat betekent dat dit zal gebeuren zo snel mogelijk na het bouwverlof bij de start van de tweede fase, dinsdag 5 augustus", aldus onze Technische dienst.
Woninginbraken in Zoersel gedaald in 2007
Het bestrijden van woninginbraken blijft voor de politie in onze zone een prioriteit. Door gezamenlijke inspanningen van gemeente, politie en inwoners zagen we het aantal inbraken de voorbije jaren dalen. In 2006 werd melding gemaakt van 62 woninginbraken in onze gemeente. In 2007 liep dit aantal verder terug tot 44, zo blijkt uit het politiejaarverslag van 2007.
Sociale maximumprijzen voor gas en elektriciteit
Sinds 1 juli van dit jaar is de groep mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en gas, vroeger bekend als het sociaal tarief, uitgebreid. Mensen met een jaarlijks belastbaar netto-inkomen van maximum 23.282 euro komen hiervoor nu ook in aanmerking.
Vlinder mee tijdens het vlindertelweekend op 2 en 3 augustus
De zomer is traditioneel een piekperiode voor vlinders. Maar na een rampzalig voorjaar fladdert er ook nu amper een vlinder rond. 'Algemene' soorten zoals de citroenvlinder en het koolwitje doen het ronduit slecht, zo blijkt uit onder meer de maandelijkse vlindertellingen van Natuurpunt-vrijwilligers.
Prijzenregen voor Danscompagnie Vigelandt in Praag
De leden van de keurgroep Danscompagnie Vigelandt, van de Zoerselse ballet- en dansschool Niké, hebben hun twintigjarig bestaan gevierd met het behalen van een resem prijzen op het bekende 'New Prague Dance Festival - competition 2008', dat doorging begin deze maand.
Handicar viert twintigste verjaardag
Nu twintig jaar geleden kende de Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) heel wat problemen om haar leden-rolstoelgebruikers te kunnen vervoeren. Het toenmalige gemeentebestuur zorgde toen voor een eenmalige subsidie, die moest dienen om een busje aan te kopen - dat dan volledig werd omgebouwd. Handicar Zoersel vzw was geboren.
FITbus tweede maal in Zoersel
Uw conditie laten testen, een professioneel trainingsschema opstellen en op basis daarvan in enkele weken uw conditie verbeteren - dat is het concept van de FITbus die op zaterdag 4 oktober geparkeerd staat op het dorpsplein in Halle. "Met dit project willen wij u, in samenwerking met de provincie Antwerpen, motiveren om meer te gaan bewegen", aldus onze Sportdienst.
2007 was voor bib Zoersel jaar van vernieuwing
Het aantal uitleningen in de drie filialen van onze bibliotheek kende in 2007 een lichte stijging, zo blijkt uit het werkingsverslag. "Wij vermoeden dat het in gebruik nemen van de nieuwe software, die onze Bib-catalogus online bracht, daarin een stimulerende rol heeft gespeeld", zo luidt het bij de bibliotheek.
Neem deel aan onze fotoactie 'Kotencultuur in Zoersel'
Fotografeert u graag? Dan is de fotoactie 'Kotencultuur in Zoersel' misschien iets voor u. "In Cultuurhuis De Bijl gaat in de zomer van 2009 namelijk een fototentoonstelling door over duivenkoten, koeienstallen en creatieve achterbouwsels in onze gemeente", zo deelt onze Cultuurdienst mee. "Daarvoor zijn wij nu echter nog volop op zoek naar bruikbare foto's."
Verplicht om uw identiteitskaart op zak te hebben
Wist u dat elke Belg vanaf vijftien jaar verplicht is steeds zijn identiteitskaart op zak te hebben? Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken ons. Uw identiteitskaart geldt immers als bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister en staat u ook toe uw nationaliteit en identiteit in het buitenland kenbaar te maken.
Geef ons uw favoriet door voor de Cultuurprijs 2008
Vorig jaar waren 'de Vrienden van het Zoerselbos' de terechte laureaat van de Cultuurprijs, die al meer dan tien jaar lang door ons gemeentebestuur en de Cultuurraad wordt uitgereikt. Het ene jaar gaat de eer naar een vereniging, het andere naar een persoon. "Dit jaar zijn we opnieuw op zoek naar een man of vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt in één of andere culturele discipline", zo luidt het bij de dienst Cultuur.
Maak bij uw zomerevenementen gebruik van ons milieubewust uitleenmateriaal
Organiseert u een evenement met de jeugdbeweging, wijkcomité of andere organisatie? Dan kunt u steeds gebruikmaken van onze sorteermobiel. ''De sorteermobiel is een verrijdbaar afvalstraatje, of concreter: een aanhangwagen met daarop een reeks kleurige afvalcontainers, waarin u papier en karton, glas, GFT, PMD en restafval op een selectieve wijze kunt inzamelen en sorteren'', legt onze dienst Leefmilieu enthousiast uit.
De bruine rat: enkele preventietips
Hoewel de bruine rat voor sommigen een geliefd huisdier is, wordt ze toch meestal als een ongewenste gast beschouwd. "Heel wat mensen grijpen echter té snel naar rattenvergif", legt onze dienst Leefmilieu uit. "U moet er in eerste instantie op toezien dat u geen ideale omgeving voor deze beestjes creëert.
Kent u de website Police-on-web al?
Uw fiets is gestolen, uw raam werd uitgegooid of uw winkel beklad met graffiti? Dankzij de website Police-on-web moet u zich niet meer verplaatsen om aangifte te doen van dergelijke zaken, maar kan dit online. Police-on-web stelt u in staat aangifte te doen van fiets- en winkeldiefstallen, vandalisme en graffiti en biedt u de mogelijkheid om woningtoezicht aan te vragen.
Proefopstelling snelheidsremmende maatregelen in Hallebaan
Afgelopen week werden er in de Hallebaan asverschuivingen geplaatst. Deze snelheidsremmende maatregel kwam er na herhaalde en terechte vragen van inwoners van de Hallebaan over de verkeersveiligheid in hun straat.
Oprichting werkgroep 'Erfgoed en patrimonium'
Bent u ook geïnteresseerd in gebouwen, monumenten, lokale geschiedenis, volksgebruiken, tradities, enz., dan bent u de persoon die onze Cultuurraad zoekt! De Cultuurraad wil namelijk een werkgroep oprichten om een patrimonium- of erfgoedbeleid uit te bouwen.
Taxussnoeisel gratis naar kringlooppark tijdens actie 'Vergroot de hoop'
In het kader van de tweede editie van de actie 'Vergroot de hoop' (vorige keer bekend als 'Taxus tegen kanker'), kunt u van 15 juni tot en met 15 september met uw taxussnoeisel gratis terecht op het kringlooppark.
Gratis voorleeshulp op nieuwe zoersel.be
Bent u slechtziend en heeft u het vaak moeilijk om webpagina's goed te kunnen lezen? Dan hebben wij goed nieuws voor u, want sinds onze website in een nieuw kleedje zit, kunt u er ook gratis voorleeshulp downloaden. Om onze website zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen besloten wij ons te abonneren op deze handige toepassing, BrowseAloud genoemd.
Vzw Regionaal landschap Voorkempen neemt binnenkort intrek in kasteel
De kogel is door de kerk: het oude gemeentehuis van Zoersel zal vanaf 2009 onderdak bieden aan de vzw Regionaal Landschap de Voorkempen. In een eerste fase neemt enkel de vzw haar intrek in het kasteel. Het is echter de bedoeling dat in een tweede fase ook andere verenigingen actief in de natuursector hier onderdak zullen vinden. Het voormalige gemeentehuis zal dus na verloop van tijd een overkoepelend provinciaal natuur- en landschapshuis worden.
Jeugdhuis Zoezel vanaf 4 augustus tijdelijk gesloten
De jongeren onder u die graag een bezoekje brengen aan jeugdhuis Zoezel zullen in de maanden augustus en september tijdelijk elders een pintje moeten gaan drinken. Het jeugdhuis en de fuifruimte zullen namelijk vanaf 4 augustus, tot minstens eind september, een serieuze opknapbeurt krijgen. Vanaf eind september - begin oktober kunnen jullie dan terug terecht in een volledig opgefrist jeugdhuis!
Geldautomaat Fortis Zoerseldorp verdwenen
U heeft het misschien al gemerkt: de externe geldautomaat van de Fortis-bank in Zoerseldorp is verdwenen. Verantwoordelijke voor de automaat, Banksys, besloot de machine onlangs weg te halen wegens te oud en te veel mankementen.
Uw wekelijkse afspraak met Parkmuzaïek en Ribbedebie/Zomerbuurtbabbels
Voor de 16e keer op rij nodigt de vzw Generatie Omegasamaje u tijdens de komende vakantiemaanden uit om uw vrijdagavond gezellig door te brengen in het gemeentepark, tijdens de reeds befaamde openluchtconcerten. "Ook dit jaar zijn wij er in geslaagd een uitgebreide affiche samen te stellen waarin iedereen ongetwijfeld zijn gading vindt", luidt het bij de vzw.
Gemeente en ocmw te bereiken op nieuw telefoonnummer
Vanaf vandaag, vrijdag 4 juli, zijn gemeente en ocmw bereikbaar op een nieuw telefoonnummer, namelijk 03 2980 000. U merkt het, dit nieuwe nummer begint met onze postcode, handig niet? Dit betekent meteen dat het oude algemeen nummer van gemeente (03 380 13 00) en ocmw (03 312 94 20) verdwijnt.
Gemeentebestuur bekijkt mogelijkheid tot plaatsen verlichting in eerste gedeelte Geleg
Momenteel staan de koude en donkere winterochtenden en -avonden gelukkig nog ver van ons bed. Maar het gemeentebestuur kijkt al verder vooruit. Het onderzoekt momenteel namelijk de mogelijkheid om in het eerste gedeelte van het Geleg, te vertrekken aan de Sint-Antoniusbaan, openbare verlichting te voorzien.
Ga a.u.b. respectvol om met huisdieren
We kampen in onze gemeente met een vreemde plaag: meer en meer poezen lijken spoorloos te verdwijnen. Als ze al teruggevonden worden, blijken ze vergiftigd te zijn of sommige zelfs neergeschoten. Het gemeentebestuur betreurt dit ten zeerste en wil de dader(s) dan ook graag oproepen op te houden met dit onnodige gruwelijke geweld.
Maak gebruik van uw recht op milieu-informatie
In een tijd dat ons leefmilieu een hot issue is, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Dankzij het 'Verdrag van Aarhus' heeft elke burger het recht om bij de overheid informatie over het leefmilieu op te vragen en om zijn mening te geven over milieugerelateerde plannen of projecten. Vorige week, meer bepaald woensdag 25 juni, vierde dit verdrag zijn tiende verjaardag.
Antenne Halle klaar vanaf 30 juni
Omdat het gemeentehuis zich nu niet langer in Halle bevindt, zal er daar een nieuwe loketdienst komen, waar u vanaf 30 juni terecht kan. Op die manier kunnen we de burgers in Halle optimaal blijven bedienen. U kan er van maandag tot donderdag terecht van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. Op vrijdag is de antenne enkel in de voormiddag geopend en op maandag zijn ze doorlopend open tot 20.00u. De antenne vindt u naast de Bib in Halle, in Halle-Dorp 67.
Was u er ook bij op zondag 15 juni ?
Wellicht wel, want meer dan 8000 bezoekers brachten op 15 juni een bezoekje aan het gloednieuwe Administratief- en Cultureel centrum. Zij stonden versteld van de moderne architectuur, die toch oog heeft voor de karakteristieke en authentieke waarde van het gebouw. Zij werden, door talrijke gidsen door het gebouw geleid en kregen informatie over het leven van de zusters vroeger en de nieuwe organisatie nu. ...
1000 Zonnen op zondag 29 juni in Zoersel
Net als de voorgaande jaren zal het TV één en radio2-programma '1000 Zonnen' - vroeger beter bekend als '1000 Zonnen & Garnalen' - tijdens de zomermaanden ergens in Vlaanderen op zondag een fiets- en wandelevenement organiseren. Op zondag 29 juni, net voor iedereen met vakantie vertrekt, zal dit evenement halt houden in onze eigen gemeente.
Zoersel feest - Vlaanderen feest: nog vrijwilligers gezocht
"Op vrijdag 11 juli vieren we in het gemeentepark het jaarlijkse Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Vanaf 16 uur voorzien we tal van attracties", zo deelt de dienst cultuur mee. "We kunnen dit groots opgezet feest echter niet alleen organiseren. We hebben uitgerekend dat we heel wat vrijwilligers zullen nodig hebben."
Laatste zondag van juni wordt Stiefouderdag
De vzw Stiefouder organiseert op zondag 29 juni 2008 de allereerste Stiefouderdag. Dat initiatief willen ze jaarlijks organiseren op de laatste zondag van juni. Ze gaan er immers van uit dat de 'nieuwe' ouders in het steeds toenemend aantal samengestelde gezinnen het verdienen om in de bloemetjes gezet te worden.
Renilmde Verryckt loopt triatlon Brasschaat voor Kom op tegen Kanker
Zoerselaar Renilde Verryckt loopt zondag 29 juni de halve triatlon in Brasschaat (3km zwemmen, 80km fietsen, 20km lopen). In 2005 werd bij haar kanker vastgesteld, nu stelt zij haar grote wilskracht en doorzettingsvermogen ten dienste van Kom Op Tegen Kanker.
Snelheidsduivels, opgelet in Sint-Antoniusbaan
Vermoedelijk volgend jaar zal de eerste flitspaal geplaatst worden in Zoersel. Hij zal geïnstalleerd worden in de St.-Antoniusbaan, ongeveer ter hoogte van de fietsoversteek aan de Hallebaan.
Wat moet u aan Sabam betalen? Nieuwe websites brengen duidelijkheid
Organiseert u met uw organisatie een evenement en weet u niet goed wat u aan Sabam moet betalen? De auteursrechtenvereniging lanceert enkele nieuwe websites om wat meer duidelijkheid te brengen omtrent de regelgeving. De websites zijn er gekomen na herhaalde kritiek van zowel gebruikers als auteurs op het gebrek aan transparantie.
YFU Vlaanderen zoekt gastgezinnen
YFU Vlaanderen is een internationale uitwisselingsorganisatie die ieder jaar jongeren uit 50 verschillende landen rond de wereld stuurt. Ook Vlaanderen doet hieraan mee. Dit komt erop neer dat ongeveer 50 studenten iedere zomer vertrekken voor een zomer-, semester- of jaarprogramma.
Inschrijvingsdagen zomerprogramma jeugd-2008
Ook deze zomervakantie heeft de jeugddienst weer voor een gevarieerd zomerprogramma gezorgd. Kinderen van 6 tot 12 kunnen deelnemen aan de grabbelpasactiviteiten, voor tieners van 12 tot 16 jaar zijn er de swapactiviteiten en voor de kleuters van 3 tot 6 is er een zeer gevarieerd aanbod voorzien.
Informatiebrochure 2008-2010 half september in de brievenbus
U heeft zich misschien al afgevraagd wanneer de nieuwe gemeentelijke informatiebrochure in uw brievenbus belandt? "Wel, de editie 2008-2010 van deze brochure, een uitgave van het gemeentebestuur in samenwerking met de lokale middenstand, was aanvankelijk voorzien voor half mei, net voordat we zouden verhuizen naar het gerenoveerde Bethaniënhuis", aldus onze dienst Communicatie.
25e Braderij in Sint-Antonius op vrijdag 6 juni
Vanavond, vrijdagavond 6 juni, wordt traditioneel door de middenstandsvereniging de jaarlijkse braderij georganiseerd in St.-Antonius. Dat betekent dat er heel wat winkels hun deuren openen deze avond, dat u zich kunt gaan uitleven op de kermis en uiteraard op verscheidene plaatsen een hapje en een drankje kunt nuttigen. Ook de Zoerselse verenigingen zullen ongetwijfeld talrijk aanwezig zijn. Omstreeks 24 uur wordt deze avond feestelijk afgesloten met het traditionele vuurwerk.
Vanaf 9 juni heraanleg Bethaniënlei: geen doorgaand verkeer mogelijk
Op 9 juni starten de werkzaamheden voor de heraanleg van de Bethaniënlei (van het kruispunt met de R. Delbekestraat tot het kruispunt met de E. Vermeulenstraat). Deze werken zullen in twee fasen van telkens 20 werkdagen verlopen.
Infoavond 'Thuis Pluis'
Voor iedereen die met kinderen omgaat en bijdraagt tot hun opvoeding is er volgende week dinsdag, 10 juni, de infoavond 'Thuis Pluis?'. "Tijdens deze infoavond leert u wat de meest voorkomende ongelukjes zijn met kinderen in en om het huis en hoe deze kunnen voorkomen worden", zo luidt het bij de organisatie.
Heeft u al een Roemeens adoptiegezin in Crucea?
Behoort u al tot een van de honderden gezinnen uit Zoersel en omgeving die - via een uniek systeem van 'adopti e' - een gezin in onze Roemeense jumelagegemeente Crucea steunt? Nee? Dan doen het gemeentebestuur en het jumelagecomité Zoersel-Crucea v.z.w. beroep op úw solidariteit.
Opendeur Administratief Centrum Bethaniënhuis op 15 juni
Bent u ook benieuwd hoe het gerenoveerde Bethaniënhuis er vanbinnen uitziet nu het administratief en cultureel centrum en de politiepost er gevestigd zijn? Noteer dan alvast zondag 15 juni in uw agenda. Dan zetten wij van 10 uur ’s ochtends tot 21 uur ’s avonds onze deuren wagenwijd open! U kunt dan een kijkje komen nemen in onze kantoren, de sfeer opsnuiven in de gerenoveerde kapel, kennismaken met onze diensten en medewerkers of gewoon, hopelijk onder een stralende zomerzon, gezellig bijkletsen op ons terras. U kunt er bovendien de ganse dag inpikken op begeleide rondleidingen of het gebouw op uw eentje verkennen. Daarnaast zijn er ook heel wat optredens gepland en kunt u genieten van heel wat lekkers. Ook voor de allerkleinsten voorzien wij een rijkelijk gevuld animatieprogramma.
Stopt u ook? Werelddag zonder tabak
Op 31 mei 2008, de jaarlijkse 'Werelddag zonder tabak', wordt er ereldwijd aandacht besteed aan het thema niet-roken. In ons land plaatst de Nationale Coalitie tegen Tabak een volledig rookvrije horeca op de agenda met een oproep voor eenduidige wetgeving in de horecasector. Passief roken is immers niet alleen hinderlijk, maar vormt ook een gezondheidsrisico. In België sterven jaarlijks meer dan 2.000 personen ten gevolge van passief roken.
Maand van het Platteland
In september lanceert minister van Plattelandsbeleid de campagne 'September, de Maand van het Platteland'. ''Het initiatief ondersteunt, promoot en bundelt alle bestaande initiatieven over de leef baarheid van het platteland. Daarnaast biedt ze ook een stimulans aan nieuwe initiatieven. We willen bruggen slaan tussen verschillende beleidsdomeinen en tussen publieke - en private instellingen'', zo luidt het bij de coördinator van de campagne, Séverine Baert.
Amigos behalen Belgische titel
Verscheidene jeugdploegen van Amigos Zoersel hebben in het verleden het stadium van de Belgische kampioenschappen gehaald, maar de A-jeugd jongens (17-19 jaar) zijn er als eersten in geslaagd de beker mee naar Sint Antonius te brengen. ''Een opmerkelijke prestatie. Als men het afgelegde parcours bekijkt, komt men tot de vaststelling dat de weg lang was, maar geplaveid is met zoete herinneringen'' , zo luidt het bij teammanager Herman Soons.
Voet- en fietspad ter hoogte van Bethaniënhuis krijgen opknapbeurt
Volgende week maandag 2 juni starten er werkzaamheden in de Handelslei aan het fiets- en voetpad tussen de A. Vesaliuslaan en de Bethaniënlei. ''Het voetpad bevindt zich naast de drukke rijweg en daarachter tegen de gevels het fietspad. Deze situatie zal nu worden omgekeerd, dat is veel veiliger'', zo vertelt de gemeentelijke technische dienst.
Zoersel 2de aangenaamste gemeente van Antwerpen
Het is aangenaam wonen in onze gemeente, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Louvain-la-Neuve voor het weekblad Knack. Zoersel staat immers, net na onze buurgemeente Schilde, op de tweede plaats van gemeenten met de hoogste algemene leefkwaliteit in de provincie Antwerpen. In de rangschikking van de meer dan 300 Vlaamse gemeenten valt Zoersel, met een vierde plaats, net buiten de top drie.
Wij verhuizen vandaag! Vanaf maandag openingsuren uitgebreid
Zoals reeds eerder aangekondigd verhuizen alle diensten van het huidige gemeentehuis in het park van Halle, het ocmw in Zoersel, de loketdienst in Sint-Antonius en het Zusterhuis in Halle vandaag, vrijdag 23 mei. Dat betekent meteen ook dat wij vandaag uitzonderlijk gesloten zijn.
Opendeurdag zondag 15 juni van 10 uur tot 21 uur
Bent u ook benieuwd hoe het gerenoveerde Bethaniënhuis er vanbinnen uitziet nu het administratief en cultureel centrum en de politiepost er gevestigd zijn? Noteer dan alvast zondag 15 juni in uw agenda. Dan zetten wij van 10 uur ’s ochtends tot 21 uur ’s avonds onze deuren wagenwijd open!
Heel wat plaats voor cultuur in voorzijde nieuwe gemeentehuis
''Vanuit het sociocultureel werkveld was er al geruime tijd vraag naar bruikbare socioculturele infrastructuur in de deelgemeente Sint-Antonius'', aldus onze Cultuurdienst. ''Met de aankoop van het Bethaniënhuis diende zich een mooie opportuniteit aan om aan deze vraag tegemoet te komen. Bij de opmaak van de definitieve verbouwingsplannen werd er dan ook resoluut gekozen om de hele voorzijde van het gebouw exclusief als sociocultureel gedeelte te voorzien.''
Antennes in andere twee deelgemeentes blijven behouden
Ondanks de centralisatie van alle diensten van gemeente en ocmw in het gerenoveerde Bethaniënhuis, vindt het bestuur het ook uitermate belangrijk dat de dienstverlening ook in de twee andere deelgemeenten, Halle en Zoersel, blijft gewaarborgd. ''Aangezien het administratief centrum Zoersel gevestigd is in de deelgemeente Sint-Antonius, zal de loketdienst - of antenne - op de Handelslei 108 vanaf 26 mei verdwijnen'', aldus het bestuur.
Wij verhuizen! Vrijdag 23 mei gesloten
U heeft het ongetwijfeld al gehoord of gelezen: wij gaan verhuizen, en wel héél binnenkort! Alle diensten van het huidige gemeentehuis in het park van Halle, het ocmw in Zoersel, de loketdienst in Sint-Antonius en het Zusterhuis in Halle verhuizen volgende week vrijdag, 23 mei. Dat betekent meteen ook dat wij die dag uitzonderlijk gesloten zijn.
Daoust Interim op zoek naar huishoudhulp in Zoersel
Dinsdag 20 mei komt de Proxibus van Daoust Interim naar St-Antonius om huishoudhulp te rekruteren. De bus zal van 10.00 tot 16.00 uur op de parking van de bibliotheek in St-Antonius staan. Daoust Interim is op zoek naar mensen die in de buurt van Zoersel kunnen tewerkgesteld worden. Het gaat hierbij om huishoudelijke taken zoals wassen, poetsen, strijken, naaikarweitjes, enz.
Uniek Christusbeeld van Pol Van Esbroeck in St.-Martinuskerk
Deze zondag, 18 mei, wordt in de St.-Martinuskerk in Halle een bijzonder Christusbeeld geplaatst van de hand van Zoersels kunstenaar en ereburger Pol Van Esbroeck - die ook de Zoerselse lindeboom beeldhouwde. ''Tot dusver is het beeld altijd in privé-bezit van de familie geweest'', zo weet onze Cultuurdienst.
Meer leerlingen secundair onderwijs komen in aanmerking voor een schooltoelage
Onder de noemer 'beter laat dan nooit' kunnen wij u meedelen dat er sinds dit schooljaar - dat loopt tot eind juni - meer leerlingen uit het secundair onderwijs in aanmerking komen voor een schooltoelage. Reden daarvan is het feit dat de inkomensgrenzen gevoelig zijn opgetrokken. Ook de schooltoelage zelf is hoger dan voorheen: ze bedraagt nu gemiddeld 250 euro.
Doe mee aan het eerste landelijke tuinvijverweekend
'Kijk, een kikker!' is vaak de enthousiaste kreet van kinderen die heel wat uurtjes doorbrengen op zoek naar 'waterbeestjes' in en rondom een tuinvijver. Heel wat tuinvijvers, zelfs in stedelijk gebied, zijn immers een bron van leven. En net die plekjes zouden wel eens broodnodig kunnen worden, willen we kikkers, padden en salamanders een handje helpen.
Een jaar lang feest voor het 80-jarig bestaan van KLJ Zoersel
In 1928 kwam, onder de vleugels van de toenmalige pastoor Van Hoof, uit de vereniging 'De Boerinnenmeisjes' de Katholieke Landelijke Jeugd Zoersel, beter bekend als KLJ Zoersel, voort. Zij telde aanvankelijk een twintigtal leden. Tien jaar later was er sprake van een echte jeugdwerking voor jongens én meisjes, de Boerenjeugdbond of kortweg BJB. Nu, 80 jaar later, telt KLJ Zoersel 121 leden, zes keer meer dan in het prille beginstadium.
An Gillis, Zoerselse studente vastgoed, wint prestigieuze ERAsmusprijs
In tegenstelling tot heel wat andere laatstejaarsstudenten zal de Zoerselse studente An Gillis met plezier terugkijken op het maken van haar thesis. Ze hield er immers een prestigieuze prijs, en daaraan gekoppeld zo'n 1.000 euro, aan over. An, studente 'Professionele Bachelor in het Vastgoed' aan de Hogeschool Antwerpen (campus Dodoens in Mechelen), mocht eind april namelijk de ERAsmusprijs in ontvangst nemen.
Chirojongens zijn 'slachtoffer' van brandweer
Als u dinsdagavond in de buurt van de Chirolokalen in Sint-Antonius was, is de kans groot dat u heel wat brandweerwagens opmerkte. Het ging hier gelukkig over een simulatieoefening, in het kader van het trainingsschema van de Zoerselse brandweer. ''Wij doen maandelijks zo'n oefening'', legt brandweercommandant Yves Sepot uit.
Geef die boer een stoel aan de onderhandelingstafel
Heeft u ze ook gezien? De afgelopen w eken werd Vlaanderen overspoeld door roze stoelen: van Tessenderlo tot Zwevegem, van Damme tot Mechelen, enz., overal doken ze op in de meest gevarieerde vormen en formaten. De stoel trok zelfs de wijde wereld in: naar Parijs, Egypte en Milaan. Het was waarschijnlijk al een zeer publiek geheim, maar achter deze actie zaten de duizenden vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkels.
Radio 2 op zoek naar in- of uitgeweken Zoerselaars
De vijf regionale redacties van Radio 2 gaan ook dit jaar op zoek naar ingeweken provinciegenoten om tijdens de zomer een bezoekje te brengen. Kent u een Vlaams Brabander, Limburger, Oost- of West-Vlaming die zich in Zoersel heeft gevestigd? Laat dan aan Radio 2 weten wie hij of zij is en wat hij of zij doet, en wie weet hoort u er deze zomer tijdens het radioprogramma Middagpost meer over.
Zoerselplein in Duitse Laubach officieel ingehuldigd
Vorige week vrijdag, 2 mei, werd in het Duitse Ruppertsburg - deelgemeente van onze zustergemeente Laubach - een pleintje ingehuldigd met de naam 'Zoerselplein'. Dit pleintje, zo'n 10 m2 groot, werd mee ontworpen en aangelegd door mensen van bij ons, met ook streekgebonden beplanting van bij ons.
Vrijdag 2 mei is voor onze gemeente een gewone werkdag
In tegenstelling tot bij heel wat andere gemeentebesturen, zijn onze gemeente- en ocmw-diensten vrijdag 2 mei gewoon open zoals op elke andere vrijdag. Ook de bibliotheek in Zoersel en het kringlooppark zijn tijdens de normale openingsuren open. Wij willen ons aanpassen aan de noden van onze klanten en trachten daarom steeds een zo toegankelijk mogelijke dienstverlening na te streven, zo staaft het bestuur zijn keuze om de deuren vrijdag te openen.
Homo-, hetero- of biseksueel? Het is maar een klein detail
Uit onderzoek blijkt dat het percentage zelfdodingen en depressies bij holebi-jongeren twee tot tien keer hoger is als bij hetero-jongeren. Holebi-jongeren zijn één van de meest kwetsbare groepen in deze leeftijdscategorie. De vereniging Klein Detail uit Turnhout wil daar iets aan doen. Zij wil jonge homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen tot 26 jaar opvangen, hen een plek geven waar ze zich thuis voelen en samen met hen allerlei activiteiten organiseren.
Vrouwelijk Zoersel, laat naar uw borsten kijken
Sinds 2001 richt de Vlaamse overheid, voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar, een gratis bevolkingsonderzoek naar borstkanker in. Om de twee jaar kunt u dan gratis een mammografie of röntgenfoto laten nemen. Streefdoel is om 70 pct. van de vrouwen te laten deelnemen aan dit medisch onderzoek, om zo de totale sterfte ten gevolge van borstkanker met maar liefst 30 pct. te doen dalen.
De Heen-en-weer-week opnieuw in de spits
Na 'Met belgerinkel naar de winkel' van Bond Beter Leefmilieu en Unizo, zet deze keer Komimo (Koepel Milieu en Mobiliteit) u vanaf maandag 5 mei aan om vaker met de fiets, het openbaar vervoer of al carpoolend naar het werk te gaan. Dit alles kadert in de 'Heen-en-weer-week', die loopt van maandag 5 tot en met zondag 11 mei en de slogan 'Varieer in je woon-werkverkeer' draagt.
Geen forfaitaire huisvuilbelasting meer vanaf 2009
Vanaf 2009 zal u in Zoersel geen forfaitaire huisvuilbelasting meer moeten bet alen. Het gaat om 50 euro per gezin. ''Wij kunnen deze daling van inkomsten deels compenseren omdat wij zijn ingegaan op het voorstel van de Vlaamse regering om een lokaal fiscaal pact af te sluiten'', zo legt het gemeentebestuur uit. ''Dat pact bestaat eruit de belastingsdruk voor de burger en de schulden van de gemeenten te verminderen.
Geniet van de zon met gezond verstand
We hebben er lang op moeten wachten, maar de eerste zonnestraaltjes zijn er weer. De natuur komt weer tot leven, alles groeit en bloeit. Wie wordt er nu niet vrolijk van zonlicht? Maar te veel zonnebaden is jammer genoeg ook weer niet goed. Daarom is het belangrijk om enkele zonnetips te volgen:
Wil jij je stempel drukken op de media?
Ben jij ook altijd al gefascineerd geweest door alles wat met nieuws en actualiteit te maken heeft, en wil je graag eens zelf mee dat nieuws 'maken'? Dan ben jij de geschikte persoon voor StampMedia - het eerste Jongeren Media Agentschap dat werd opgericht door de jeugddienst van de stad Antwerpen.
Vrijwilligers gezocht om anderstalige leerlingen te ondersteunen
Onze gemeente telt wel wat buitenlanders. Dit betekent dat heel wat kinderen die in Zoersel wonen, en hier ook naar school gaan, het Nederlands nog niet altijd helemaal machtig zijn. De vzw Wereld_Delen is een organisatie die samen met vrijwilligers deze anderstalige kinderen begeleidt en ondersteunt in het onderwijs.
Tweede editie van RockSanne ten voordele van Kom op Tegen Kanker
Bijna een jaar geleden, op 7 juni 2007, stierf Sanne Bosmans uit Halle. Sanne was 23 lentes jong. Ter herdenking van deze immer vrolijke meid organiseren haar vrienden op zaterdag 3 mei, Sann e's verjaardag, de benefiet-muziekavond RockSanne II - in samenwerking met Scouts Sint-Martinus Halle en Jeugdhuis De Non. Alle opbrengst gaat naar Kom Op Tegen Kanker.
Fiets prijzen bij elkaar van 26 april tot en met 14 juni
Korte rokjes, T-shirts, sandalen, enz. We kunnen stilaan onze zomerse garderobe opnieuw uit de kast halen. Dit betekent meteen ook dat het ideaal weer is om de auto thuis te laten en de fiets te nemen. Dit is niet alleen goed voor uw conditie én voor het milieu, maar u kunt er ook mee in de prijzen vallen, want ook dit jaar neemt onze gemeente deel aan de campagne 'Met belgerinkel naar de winkel'.
Vlaanderen viert feest, doe gratis mee
Binnenkort komt de Vlaamse feestdag er weer aan. En dus is er opnieuw Vlaanderen Feest! Ter gelegenheid van 11 juli nodigt de actie zoveel mogelijk organisatoren uit om 11 dagen lang initiatieven te nemen die mensen bij elkaar brengen. Dat kan met buurtfeesten en verenigingsactiviteiten, met 11 julivieringen, met dorpsfestiviteiten en stadsevenementen tussen 2 en 12 juli.
Europese Vaccinatieweek: voorkom, bescherm, vaccineer
In Vlaanderen zijn zuigelingen en peuters uitstekend gevaccineerd, zo blijkt uit een Vlaamse vaccinatiegraadstudie. Maar liefst 95 pct. van alle kinderen is ingeënt tegen de meest voorkomende infectieziekten. Maar de bescherming door deze kindervaccins is enkel gegarandeerd als àlle voorgestelde dosissen van een vaccin gegeven zijn. Dat is echter niet altijd het geval. Zeker voor mazelen, bof en rubella is de tweede dosis niet altijd gegeven.
Brandweer zeer actief in 2007
Ons brandweerkorps leverde vorig jaar opnieuw uitstekend werk. Zo wordt het Zoerselse korps sinds eind 2007 regelmatig opgeroepen voor dringende interventies in buurgemeenten. Het principe hierbij is dat de ploeg die het snelst ter plaatse kan zijn, ook opgeroepen wordt. En dat onze brandweerlui snel kunnen zijn, hebben zij sindsdien al dikwijls bewezen.
Sven De Ridder staat op 't straat
De jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis zal dit jaar in onze gemeente op een bijzondere manier van start gaan. Theaterduizendpoot Sven De Ridder, bekend van onder meer 'Chez Bompa Lawijt', 'Spoed' en 'het Echt Antwaarps Teater', zal op donderdag 24 april namelijk van 15 tot 16 uur stickers verkopen aan het kruispunt van de Kapellei en de Eikenlaan (aan dancing De Toverfluit). Hij zal hierbij niet alleen vergezeld worden van enkele plaatselijke Rode Kruis vrijwilligers, maar ook van onze burgemeester, Katrien Schryvers.
Vermijd het risico op blauwtong en laat uw vee gratis vaccineren
Het voedselagentschap FAVV start in mei 2008 de vaccinatie tegen de blauwtongziekte. Daarbij zal elke veehouder via zijn dierenarts kosteloos over een vaccin kunnen beschikken. De regel is wel dat alleen dieren die correct geïdentificeerd zijn, mogen gevaccineerd worden.
Bodembescherming, ook voor u van belang
Bodembescherming en bodembeheer, deze zaken lijken misschien voor heel wat mensen onder u ver van uw bed te staan. Maar ook u komt hier ongetwijfeld af en toe mee in aanraking. Denk maar aan het kopen of verkopen van een huis of van een grond: daarbij is altijd een bodemattest vereist.
Gemeente aan de slag met nieuwe toestellen
Bij de brandweer zullen ze opgelucht ademhalen wanneer ze binnenkort hun 'nieuwe' ladderwagen in gebruik kunnen nemen. Het gaat om een occasiemodel van 15 jaar oud, 17 jaar jonger dan hun huidige ladderwagen.
Sneldienst 41.7 Antwerpen - Turnhout ook nog om 22.40 uur
Goed nieuws voor mensen die geregeld gebruikmaken van de lijn 41.7 Antwerpen - Turnhout. ''Tot voor kort was de laatste sneldienst vanuit Antwerpen naar Turnhout, en dus via Zoersel, om 20.40 uur,'' weet onze dienst Verkeer, ''maar daar is nu verandering in gekomen.
Geestelijke gezondheid is belangrijk - Laat ons er samen iets aan doen!
Op vrijdag 25 april organiseren heel wat partners uit de Vlaamse geestelijke gezondheidszorg, onder de noemer 'Anders Gewoon', in Gent een grote publieksdag waarop ze alle belangstellenden een dag willen onderdompelen in de wereld van de geestelijke gezondheid en gezondheidszorg.
Gasleiding Bethaniënlei, Spartalaan en Olympiadelaan wordt vernieuwd
Om de heraanleg van de Bethaniënlei in juni vlotter te doen verlopen, is nutsmaatschappij Eandis deze week reeds gestart met het vernieuwen van de gasleiding in Bethaniënlei (van aan het kruispunt met de R. Delbekestraat tot aan de Emiel Vermeulenstraat), Olympiadelaan en Spartalaan. ''Deze werken zullen in twee fases verlopen'', zo weet onze Technische dienst.
'Kunstpraline' van Zoerselse Els Van Vlimmeren geselecteerd voor internationaal project
Eind februari nam een delegatie van KunstDoel, een organisatie die het polderdorp Doel wil behouden als landelijk rustpunt en 'kunstendorp' aan de Antwerpse haven, deel aan een internationaal culinair gebeuren in Italië - en dit op uitnodiging van Michelangelo Pistoletto, één van de bekendste Italiaanse hedendaagse kunstenaars.
Wild Web Woods leert uw kinderen veilig omgaan met internet
Kinderen vinden tegenwoordig al heel jong hun weg naar het internet. Jammer genoeg schuilen er op het 'World Wide Web' wel wat gevaren voor hen. De Raad van Europa heeft daarom een online game gelanceerd die kinderen tussen 7 en 10 jaar veilig leert omgaan met het internet.
Spring zuinig om met energie en word beloond
Als u investeert in toestellen en materialen die minder energie verbruiken, kunt u van Eandis verschillende premies ontvangen. De nutsmaatschappij voorziet namelijk, in het kader van haar REG-actieplan 2008, alleen al voor de huishoudelijke afnemers zes miljoen euro aan REG-premies (REG = rationeel energiegebruik). Daarnaast wordt er advies verstrekt en zijn er heel wat sensibiliseringsacties om de gebruikers aan te sporen spaarzaam om te springen met energie.
Kandidaten voor kampioenenviering doorgeven vóór 10 mei
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het gemeentebestuur, in samenwerking met de sportraad, een kampioenenviering voor alle Zoerselse atleten die een titel behaalden in het seizoen 2007-2008. Deze viering gaat door op zaterdag 31 mei in de gemeentelijke sporthal van Sint-Antonius, aldus onze Sportdienst.
Beschermende maatregelen bruinrot ook in Zoersel nog van tel
Heeft u met aardappelen beteelde percelen met een oppervlakte van meer dan 10 aren? Dan moet u dit vóór 30 april doorgeven aan het FAVV-kantoor in Antwerpen (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, dienst Primaire Productie - Plantaardige Sector, Italiëlei 124 Bus 92, Antwerpen).
RUP's 'toeristische perrons', 'KFC Sint-Martinus' en 'residentie Halmolen' definitief goedgekeurd
Na de gemeenteraad keurde nu ook de bestendige deputatie de ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) 'toeristische perrons', 'KFC Sint-Martinus' en 'residentie Halmolen' definitief goed. Deze ruimtelijke uitvoeringsplannen werden opgemaakt om bestendiging, uitbreiding of renovatie van een aantal tavernes in de omgeving van het Zoerselbos en de Halse bossen ('In de wandeling', 'Stroopop' en 'Villa Quinta'), verenigingsterreinen (KFC Sint-Martinus) en het verzorgingstehuis residentie Halmolen, mogelijk te maken, aldus onze dienst Ruimtelijke Ordening.
Sportieve senioren? Kom naar de seniorensportdag
Bent u een sportieve senior die wel houdt van wat beweging in een gemoedelijke sfeer? Of snuift u gewoon graag de buitenlucht op? Dan is onze seniorensportdag ongetwijfeld iets voor u!
Jeugdtheater ZieZo binnenkort twee maal op de planken
''Het mag eens gezegd worden''', zei de voorzitter van vzw 'The sky is the limit' in zijn nieuwjaarsboodschap aan de bestuursleden van de deelverenigingen. ''Het gaat goed met jeugdtheater ZieZo. De resultaten liegen er niet om.'' Deze lente treedt jeugdtheater ZieZo, het enige echte jeugdtheater in Zoersel, namelijk voor het eerst naar buiten met twee stukken. De jongeren tussen 14 en 18 jaar brengen eind april 'De Golf', terwijl de jongste telgen in mei 'De tovenaar van Oz' spelen.
Eikenprocessierupsen: wat u zeker moet weten
Sinds enkele jaren worden heel wat groene gemeentes tijdens de zomermaanden geplaagd door processierupsen. Vraat aan eikenbomen en jeukhinder bij omwonenden zijn de meest bekende gevolgen van deze hardnekkige beestjes.
Advocaten zetten zich in voor jongeren
Jong zijn is niet enkel rozengeur en maneschijn. Veel jongeren worden al vroeg geconfronteerd met allerlei problemen: ouders die scheiden, spanningen binnen het gezin, conflicten op school, of erger nog: mishandeling en seksueel misbruik. Anderzijds gaan jongeren, net als volwassenen, ook wel eens uit de bocht. Op drugs, diefstal of vandalisme staat geen leeftijd.
Gemeente vraagt huwelijken ook na verhuis te mogen voltrekken in het kasteel
Vele Zoerselaars hebben zeer goede herinneringen aan het huidige gemeentehuis, het kasteel in Halle, omdat men daar gehuwd is. Nu de dienstverlening van gemeente en ocmw binnenkort onderdak vindt in het Bethaniënhuis, is er daar logischerwijze ook een plekje voorzien voor de trouwzaal - wat bovendien wettelijk verplicht is.
Uw water anders aangerekend
Pidpa verandert zijn facturatiesysteem, zo deelt de waterleverancier ons mee. Niet alleen worden onze facturen in een ander kleedje gestoken, maar ook de filosofie erachter wijzigt, zo luidt het. Belangrijkste vernieuwing is de overstap op een systeem van gespreide betaling.
Distelbestrijding, wees er op tijd bij
U weet het misschien niet, maar als burger bent u wettelijk verplicht om schadelijke distels op uw perceel op te ruimen. De vier distels die bestreden moeten worden, zijn de akkerdistel, de kruldistel, de speerdistel en de kale jonker, aldus onze dienst Leefmilieu. De bloei, zaadvorming en uitzaaiing van deze schadelijke distels moet voorkomen worden, want eens ze 'vrij spel' krijgen, woekeren ze ongelooflijk verder
Eurozoersel 2008: Blind date met een Europese gast
Van woensdag 6 tot en met zondag 10 augustus verwelkomt onze gemeente opnieuw heel wat Duitsers, Fransen, Roemenen, Spanjaarden, Italianen, . tijdens de zesde editie van Euroz oersel. ''We zijn echter nog op zoek naar kandidaten die zich willen opgeven voor een 'blind date' met één van deze Europese gasten'', aldus de Cultuurdienst.
Nieuw laagje asfalt voor verschillende wegen in onze gemeente
Volgens de huidige timing en planning starten de jaarlijkse asfaltwerken op maandag 31 maart, zo deelt onze Technische Dienst mee.
Druglijn biedt acht online-zelftests aan
Drank, drugs, pillen, gokken, internet, ... Wat de éne te veel vindt, lijkt voor de andere doodgewoon. Waar de éne zich zorgen over maakt, lijkt de ander best ok. Maar vanaf wanneer grijpt u er eigenlijk te veel naar? Wat is meer dan goed voor u is? Gebruikt u zelf drank, drugs of pillen? Gokt u wel eens of surft u vaak? Wilt u weten welk risico u loopt? Wilt u problemen voorkomen? Of bent u gewoon nieuwsgierig en wilt u weten waar u aan toe bent?
Veiligheidscel Zoersel uit de startblokken
Stel dat er een grote brand ontstaat in de dorpskern of een tankwagen met gevaarlijke stoffen kantelt en verliest zijn lading, of een vliegtuig stort neer, enz. allemaal noodsituaties waarbij onze hulpdiensten snel en efficiënt moeten kunnen optreden. Elke gemeente beschikt hiervoor over een rampenplan om deze situaties efficiënt te kunnen aanpakken. Ook Zoersel beschikt hierover.
Gemeentebestuur hijst Tibetaanse vlag tegen schending mensenrechten
Deze week hing aan heel wat Vlaamse gemeentehuizen, waaronder ook dat van Zoersel, de Tibetaanse vlag. ''49 jaar geleden vielen de Chinezen (met Mao Tse Toung) op 10 maart de autonome provincie Tibet binnen en bleven het gebied sindsdien bezetten. De Dalai Lama, die sindsdien in ballingschap leeft, levert nog steeds een geweldloze strijd voor de vrijheid van zijn volk.
Brechtse Heide krijgt eerste infoborden
De Brechtse Heide is een beschermd landschap, gelegen in de gemeenten Brecht, Malle, Schilde en Zoersel. De 4 gemeenten en het Regionaal Landschap de Voorkempen hebben zich geëngageerd om met verschillende doelgroepen die actief zijn in de Brechtse Heide: landbouw, natuur, jacht en recreatie, te waken over het behoud van dit unieke landschap.
Noodhulp voor Kenia op vraag van Dierenartsen zonder grenzen
Het gemeentebestuur van Zoersel stort 750 euro noodhulp voor Kenia. Het heeft hiertoe beslist naar aanleiding van een oproep van 'Dierenartsen zonder grenzen'
Cursus 'Blus een brandje' voor jeugdleiders
Brandweer Zoersel organiseert in samenwerking met de jeugdraad een cursus 'Blus eens een brandje', voor jeugdwerkers. ''Onze jeugdleiding zou in staat moeten zijn bij noodsituaties alert te reageren'', zo vertelt Bart Van Winckel van Brandweer Zoersel.
Muziekacademie weldra op Poolse concertreis: sponsorconcert op 13 maart laat integrale programma horen
De gemeentelijke woord- en muziekacademie 'Zoltàn Kodàly' van Wijnegem, met een filiaal in Schilde en in Zoersel (De Babbelnoot), heeft een uniek uitwisselingsproject met het kinderkoor van de elitemuziekschool 'Stanislaw Moniuszko' uit Warschau. Samen verzorgden ze in oktober vorig jaar drie schitterende concerten in Schilde, Zoersel en Wijnegem.
Guy Roefs fietst naar Rome voor Nalgondaproject
Op 22 mei vertrekt Guy Roefs (36) uit Halle met de fiets naar de Italiaanse hoofdstad in het kader van het 'Nalgonda-project'. Met dit project willen een aantal gedreven Zoerselaars de Indiase bisschop Joji Givundi steunen in zijn strijd om Indiase straatkinderen weg te houden van de straat. Hij wil hen een dak boven het hoofd bieden, eten en drinken geven, maar vooral ook onderwijzen en manuele arbeid aanleren.
Ruimen van waterlopen en grachten: hoe doet de gemeente dit ?
Op het grondgebied van de gemeente Zoersel zijn heel wat voorzieningen aanwezig om het regenwater op te vangen, te bufferen, te infiltreren in de bodem en tenslotte af te voeren naar lager gelegen gebieden. Deze voorzieningen worden in de volksmond vaak greppels, grachten, beken, waterlopen, enz. genoemd. Maar hoe zorgt de gemeente voor het onderhoud? We namen een kijkje achter de schermen en gingen te rade bij de gemeentelijke Technische dienst.
Zondag - koopdag in Sint-Antonius
Komende zondag - 9 maart- kunnen de kooplustigen onder u eens een dagje vlakbij gezellig shoppen. De middenstand van Sint-Antonius organiseert die dag namelijk opnieuw een 'Zondag - koopdag'.
Lokale politie Voorkempen verwelkomt nieuwe korpschef Geert Smet
Op vrijdag 29 februari legde Geert Smet (40 jaar) uit Grobbendonk de eed af van korpschef van de lokale politiezone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde en Zoersel). Dat betekent dat de heer Smet de algemene leiding heeft over de lokale politie Voorkempen vanaf morgen, 1 maart 2008.
Wij steken graag een duim op voor alle Zoerselse vrijwilligers
Bent u één van de vele vrijwilligers die in onze gemeente actief zijn? Dan wil het gemeentebestuur u en al uw collega-vrijwilligers tijdens de komende 'Week van de vrijwilliger', van zaterdag 1 tot en met zondag 9 maart, eens extra in de bloemetjes zetten.
School Pierenbos krijgt Nederlandse schooldirecteurs over de vloer
De gemeentelijke basisschool Pierenbos van Halle kreeg donderdagvoormiddag het bezoek van dertien schooldirecteurs uit de grensregio Nederland - Vlaanderen. ''Het was een wederzijds leerrijk en boeiend gesprek'', aldus een enthousiaste Willi Aerts, directeur van het Pierenbos, na afloop.
Voorjaarsproject DerdeWereldraad Zoersel belicht Congo
Voor de tiende maal organiseert de DerdeWereldraad Zoersel (DWZ), in samenwerking met vzw 't Vlot, de Cultuurdienst en de Bibliotheek van Zoersel, zijn traditionele voorjaarsproject. ''Elk jaar zetten we een regio, een land of een volk in de kijker en koppelen we daar een aantal culturele evenementen aan'', aldus de dienst Welzijn.
Eerste BIN-Z in Zoersel, meer bepaald in Sint-Antonius, een feit
In onze gemeente beschikken reeds zes wijken over een BuurtInformatieNetwerk, of kortweg BIN. Dit is een vereniging van burgers in een welomschreven wijk, die in samenwerking met de lokale politie zorgt voor de bestrijding van de criminaliteit, een betere preventie en een sociale controle
Gemeentebestuur ondertekent ZEBRA-charter voor jonge verkeersslachtoffers
Jammer genoeg komen er jaarlijks tientallen kinderen en jongeren om in het verkeer. Veel meer nog raken bij een ongeval betrokken. Van hen lopen enkele honderden zware letsels op. Dan begint een lange weg van herstel, revalidatie of leren leven met een handicap. Verkeersveiligheid moet dus een topprioriteit blijven waaraan dagelijks gewerkt wordt. Daarnaast moet er echter ook voldoende aandacht zijn voor een goede opvang van deze jonge verkeersslachtoffers.
Kleuters Flynn en Emiel 'trouwden' op 15 februari in het gemeentehuis van Zoersel
Wie vorige week vrijdag, 15 februari, het gemeentehuis bezocht, heeft ongetwijfeld eventjes verbaasd opgekeken. De kleutertjes Flynn en Emiel (5), uit de derde kleuterklas van basisschool Klim-Op, traden er vrijdagochtend namelijk in het huwelijk, met alles erop en eraan.
Verhuizen zonder zorgen
Onze gemeentelijke diensten krijgen van burgers die verhuisplannen hebben vaak vragen over hoe het precies zit met de elektriciteits- en gascontracten. Vóór de vrijmaking van de energiesector was het eenvoudig: wie verhuisde, werd gewoon klant bij de intercommunale voor elektriciteit en/of aardgas die op het nieuwe adres leverde.
Mooiste boeken in de kijker tijdens de Jeugdboekenweek
Wat is mooi? Wat maakt een boek mooi? Welk kinderboek vindt u het mooist? 'Mooi', dat is het thema van de jaarlijkse Jeugdboekenweek - het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Veertien dagen lang, meer bepaald van 1 tot 16 maart, zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra hun mooiste boeken in de kijker.
Minder mobiel? De Postbode komt aan huis
Mensen die zich moeilijk zelfstandig kunnen verplaatsen, kunnen dankzij de campagne van De Post 'AUB postbode' hun postbode vragen om tijdens zijn ronde aan te bellen. Zij kunnen op die manier een aantal postverrichtingen aan huis laten uitvoeren. Het volstaat om hiervoor een affiche of sticker 'AUB postbode' voor uw raam te plaatsen.
Veiling maskers 'Geef gevangenen een gezicht' op zaterdag 23 februari
Trouwe Nieuwsbrieflezers herinneren het zich misschien nog: in het voorjaar van 2007 berichtten wij over de tentoonstelling 'Geef Gevangenen een Gezicht', die toen liep in het Vredescentrum in Antwerpen. (Ex)-gevangenen, slachtoffers en andere burgers toonden daarbij via maskers wat gevangenschap voor hen betekent
Duurzaam naar school - aanvraag voor subsidies ingediend
Gemeenten die kinderen aanzetten om meer te voet (stappen) of met de fiets (trappen) naar school te gaan, kunnen mogelijk vanaf volgend schooljaar op projectsubsidies rekenen. ''Met die nieuwe aanpak wil de Vlaamse overheid leerlingen uit het basisonderwijs op een meer gezonde en dus duurzame manier naar school laten gaan'', zo weet onze dienst Verkeer.
Wegen- en rioleringswerken Bloemenwijk 3de fase afgerond, 4de - 5de fase op het programma
Als u er af en toe langskomt, is het u ongetwijfeld ook opgevallen: Korenbloemlaan, Zonnebloemlaan, Salvialaan en een gedeelte van de Gestelsebaan hebben het afgelopen jaar een ware metamorfose ondergaan.
Zoerselse Danielle Goffa 'Ridder in de Leopoldsorde'
Juweelontwerpster - en inwoonster van onze gemeente - Danielle Goffa heeft naar aanleiding van haar internationale verdiensten de nationale onderscheiding van 'Ridder in de Leopoldsorde' gekregen. Afgelopen maandag, 11 februari, kreeg ze het ereteken overhandigd door onze burgemeester.
Kaap van de 21.000 Zoerselaars voorbij
Op 1 januari 2008 telde onze gemeente precies 21.008 inwoners. ''Dat zijn er 205 meer dan begin vorig jaar'', zo weet onze dienst Burgerzaken.
Werelddag tegen kanker vraagt volwassenen niet te roken in de buurt van kinderen
Als u begin deze week het nieuws heeft gevolgd, dan heeft u het ongetwijfeld ook gehoord: in België ademen ongeveer 900.000 kinderen thuis tabaksrook in. Wereldwijd gaat het om zo'n 700 miljoen kinderen - dat is bijna de helft van alle kinderen.
Infoavond Eurojoven op zaterdag 16 februari
In de zomer van 2006 reisden een achttal Zoerselse jongeren naar het Spaanse Mollina om er een onvergetelijke week door te brengen met Duitse, Franse, Italiaanse en Spaanse leeftijdsgenoten. Via werkgroepen, daguitstappen en diverse interculturele activiteiten leerden deze jongeren niet alleen elkaars cultuur en gewoontes kennen en begrijpen, maar werden er ook heel wat nieuwe vriendschappen gesloten.
De Antwerpse Kempen verkennen aan de hand van drie nieuwe brochures
Dat u niet naar het andere eind van de wereld moet trekken om nieuwe plekjes te ontdekken, bewijzen de drie nieuwe brochures van Toerisme Provincie Antwerpen (TPA). 250 bladzijden weetjes, tips en impressies over de Antwerpse Kempen geven u voor een jaar lang inspiratie.
CIPAL e-GOV award voor Zoersels ZITA-project
Al enkele jaren reikt de dienstverlenende vereniging CIPAL (een partner van openbare besturen voor het uitbouwen van een geautomatiseerde werkomgeving) e-GOV awards uit aan besturen die een bijzonder project willen realiseren met het oog op het vereenvoudigen van de administratie - én hierdoor de efficiëntie van hun werking willen optimaliseren.
Grabbel- of Swappas voor Paasvakantie is er
Maandag duiken we de Krokusvakantie in, maar slechts enkele weken later staat ook de Paasvakantie alweer voor de deur. Gaan uw kinderen tijdens de Paasvakantie een weekje op kamp of plannen jullie een aantal leuke familie-uitstappen?
Er voordelig tussenuit dankzij Steunpunt Vakantieparticipatie
De Zoo van Antwerpen, Plopsaland, het Folkfestival van Dranouter, het Gravensteen, Planckendael, een weekje aan zee of een paar dagen Kempische rust. Dit is slechts een greep uit het ruime aanbod van het Steunpunt Vakantieparticipatie - een dienst van Toerisme Vlaanderen die een vakantieaanbod uitwerkt voor mensen met een laag inkomen
De ecoscore: hoe scoort uw wagen?
Het drukke verkeer op onze wegen heeft heel wat negatieve gevolgen: luchtvervuiling die onder meer leidt tot gezondheidsproblemen - en ook in het broeikaseffect en de klimaatverandering heeft het wegverkeer een belangrijk aandeel. Vandaag al zijn de gevolgen van de klimaatverandering voelbaar. Het is dus hoog tijd om er iets aan te doen.
Heeft u recht op een verwarmingstoelage uit het stookoliefonds?
Sinds begin dit jaar komen meer mensen in aanmerking voor een tussenkomst van het stookoliefonds. U heeft recht op zo'n verwarmingstoelage als u huisbrandolie, verwarmingspetroleum of propaangas in bulk gebruikt om uw woning te verwarmen (dus geen propaan- of butaangas in flessen of aardgas) én als u behoort tot één van de volgende categorieën:
FITbus bezoekt Zoersel, u komt toch ook?
Is uw goed voornemen voor dit jaar ook om wat meer aan sport te doen? Dan is de FITbus ongetwijfeld iets voor u! Uw conditie laten testen, een professioneel trainingsschema opstellen en op basis daarvan in enkele weken uw conditie verbeteren - dat is het concept van de FITbus die op zaterdag 8 maart geparkeerd staat aan de gemeentelijke basisschool Sint-Antonius, Ter Beuken 1.
Stip schrikkeldag alvast aan
Weet u niet wat gedaan met die extra avond in 2008? Wij weten het wel, en u bent van harte uitgenodigd om er bij te zijn. Op vrijdag 29 februari gaat namelijk zowel de vierde editie van 'Zingen aan Tafel' door, alsook de allereerste provinciale bibquiz.
Opmaak grootschalig referentiebestand van Zoersel gestart
Daar gaan ze dan: fluo jasje aan, helm of pet op het hoofd, driepikkel voor de voeten en walkietalkie in de hand, terwijl ze turend door een soort van verrekijker aanwijzingen geven aan een collega. Landmeters aan het werk, heeft u ze al gezien?
Moederhuis in Togo krijgt de naam 'Zoersel'
Enkele weken geleden meldden wij u via deze Nieuwsbrief dat er reeds een hele tijd jaarlijks 0,7 pct. van onze gemeentelijke begroting naar ontwikkelingshulp en derde wereldprojecten gaat. Zo werd onder meer ook de bouw van een kraaminrichting in Dzrekpo, in het Afrikaanse Togo, quasi volledig gefinancierd met geld van de gemeente. Uit dankbaarheid gaf de plaatselijke bevolking dit moederhuis de naam 'Zoersel'.
Cultuurprijs 2007 naar de 'Vrienden van het Zoerselbos'
Zaterdag 12 januari reikten het gemeentebestuur en de Culturele Raad de Cultuurprijs 2007 uit. Laureaten van dienst waren de 'Vrienden van het Zoerselbos'. ''Deze vereniging werd in 1972 opgericht en zet zich sindsdien in voor de bescherming van het waardevolle cultuurhistorische Zoerselbos'', zo weet onze Cultuurdienst.
Verkeersplan Bethaniënlei voorgesteld aan bewoners
Vorige week woensdag, 9 januari, zat de kantine van KFC Antonia afgeladen vol. Neen, niet met enthousiaste supporters voor een wedstrijd Antonia - Antwerp, maar wel met buurtbewoners die geïnteresseerd waren in het nieuwe verkeersplan voor de Bethaniënlei.
Gaat u mee op bouwkamp met de Damiaanactie?
Bent u tussen de achttien en de zeventig jaar oud? Steekt u graag de handen uit de mouwen om anderen te helpen? Wilt u deze zomer (juni, juli, augustus) graag een verre, boeiende reis maken en spreken landen als Congo, Bangladesh en India u wel aan? Dan bent u misschien wel de persoon die de Damiaanactie zoekt voor haar project 'Bouwkampen'.
Gemeentelijke saneringsbijdrage dezelfde, bovengemeentelijke saneringsbijdrage gestegen
''Het tarief voor het afvoeren van uw afvalwater - of de gemeentelijke saneringsbijdrage - blijft dit jaar hetzelfde als dat van vorig jaar'', zo meldt HidroRio ons bij de start van het nieuwe jaar.
Wandelaars dupe van diefstallenplaag wegwijzerbordjes
Onze gemeente beschikt over heel wat toeristische wandelroutes binnen het geschakeld wandelnetwerk, die bovendien veelvuldig gebruikt worden. ''Recent verdwenen er echter, voornamelijk in het Zoerselbos, heel wat zeskantige wegwijzerbordjes van het wandelnetwerk'', zo deelt Toerisme Zoersel ons jammer genoeg mee.
Inzameling asbestcementafval op kringlooppark binnenkort verplicht gratis
Met de goedkeuring op 14 december vorig jaar van het 'Uitvoeringsplan milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen' zet Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits de bakens uit voor het beleid tot 2015.
Een kansarm Roemeens kind bij u op vakantie
Al sinds 1994 zet de vzw Nestwarmte zich in voor kansarme Roemeense kinderen en jongeren die door hun ouders verlaten zijn. Jammer genoeg is hun aantal in Roemenië zeer aanzienlijk.
Nieuwe eisen voor particuliere brievenbussen
Heeft u de afgelopen weken ook heel wat kerstkaartjes van familie en vrienden toegestuurd gekregen? Wel, vanaf dit jaar kan uw brievenbus er nóg meer ontvangen. De Belgische wetgeving betreffende particuliere brievenbussen werd namelijk aangepast in overeenstemming met de nieuwe Europese norm.
Is uw hond een snoezel?
Is uw hond een rustige en sociale hond die houdt van knuffelen? En bent u iemand die graag als vrijwilliger iets wilt betekenen voor uw medemens? Dan zijn Hilde Quisquater en verpleegtehuis ZNA Joostens naar u en uw hond op zoek.
Militaire oefening op vliegveld Malle
Schrik niet als u in de loop van volgende week soms een F16 hoort overvliegen. Het Defensiehuis Antwerpen meldt ons namelijk dat er in de periode van 14 tot en met 18 januari een kleinschalige militaire oefening zal plaatsvinden op het vliegveld van Malle.
Scouts Halle op zoek naar duizendtal speelplaatsdals
Met enige vertraging is men op de scoutsterreinen in Halle intussen bezig aan de afwerking van de nieuwe lokalen voor Kris Kras Akabe en Scouts Halle. ''Enkel de sanitaire voorzieningen moeten nog geplaatst worden'', aldus Wouter Clemens.