A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2007
Liggen uw snoepjes al klaar?
'Oud jaar, nieuw jaar, ik wens u een zalig Nieuwjaar! Oud jaar, nieuw jaar, ik wens u een zalig jaar, echt waar!' Bent u vroeg uit de veren en liggen de snoepjes al klaar?
Opbrengst gemeentequiz Zoersel deels naar vzw 'Zoersel - Crucea'
Naar jaarlijkse gewoonte schenkt de gemeente Zoersel de opbrengst van haar gemeentequiz - maar liefst 1.400 euro - aan het goede doel.
Definitieve goedkeuring ruimtelijke uitvoeringsplannen
Op 17 december 2007 keurde de gemeenteraad de ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) voor 'residentie Halmolen', 'KFC Sint Martinus' en ' toeristische perrons' definitief goed.
Music for Life 2007: De wereld schreeuwt om drinkwater
Onder dit motto willen Studio Brussel-presentatoren Tomas De Soete, Peter Van de Veire en Siska Schoeters, samen met het Rode Kruis Vlaanderen en Eén, tijdens de Music for Life-solidariteitsactie geld inzamelen voor waterprojecten van het Rode Kruis in de derde wereld.
Afvalkalender valt binnenkort in uw brievenbus
Als alles goed gaat, vindt elke Zoerselaar eind deze week - begin volgende week onze nieuwe afvalkalender in zijn brievenbus.
Veilig naar 2008: tips van de lokale politie
Als u tijdens de feestdagen al eens graag een glaasje drinkt, vergeet dan zeker geen BOB aan te duiden die iedereen veilig thuisbrengt. Nog al te vaak gaat het immers fout en gebeuren er ongevallen, veroorzaakt door een dronken chauffeur.
Gemeentebelastingen blijven gelijk in 2008
De gemeenteraad keurde tijdens de gemeenteraadszitting het algemeen beleidsprogramma voor de periode 2008 - 2012 goed. Dit beschrijft de belangrijkste doelstellingen van het gemeentebestuur voor de komende jaren en was de voorbereiding voor het budget 2008 (vroeger begroting genoemd) en de meerjarenplanning.
Diefstallenplaag aanhangwagens in Zoersel en omstreken
''Zoersel - en nog enkele andere omliggende gemeenten ook - wordt de laatste weken geteisterd door een diefstallenplaag van aanhangwagens'', zo meldt de politie Voorkempen ons.
Meld uw wijzigingen voor de informatiebrochure 2008 - 2010
De gemeentelijke informatiebrochure is voor u hoogstwaarschijnlijk geen onbekende. Deze uitgave van het gemeentebestuur, in samenwerking met de lokale middenstand, is een handig boekje boordevol informatie over de gemeentelijke dienstverlening, maar ook over alle Zoerselse ondernemers, vrije beroepen, verenigingen, enz.
Zoerselse website tweede beste van provincie Antwerpen
Naar jaarlijkse gewoonte keerden het Leuvense onderzoeksbureau Indigov en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) de websites van de 308 Vlaamse en 19 Brusselse gemeenten binnenstebuiten. Onze Zoerselse website eindigde net binnen de top tien.
Neem de feestbus richting 2008
Nog een goede twee weken en het is alweer zover: dan duiken we met z'n allen oudejaarsnacht in, om uit te komen in een bruisend nieuw jaar. Om die overgang zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen, slaan het gemeentebestuur, het provinciebestuur van Antwerpen en De Lijn ook dit jaar de handen in elkaar.
Nieuwe Omnipas 65+/Buzzy Pazz (gehand.) vanaf 1 januari 2008
65+'ers en abonnees die genieten van een gratis Buzzy Pazz zullen in de periode tussen 21 december 2007 en 18 januari 2008 een nieuwe kaart thuis met de post ontvangen. Zij moeten deze vanaf 1 januari 2008 gebruiken
Verhoogd toezicht tijdens koopjesperiode
De eindejaarsperiode staat voor de deur. Voor de handelaars onder u betekent deze koopjesperiode vaak een verhoogd risico op diefstal. Het kan op zo'n dagen immers zodanig druk zijn, dat u als handelaar nog moeilijk overal een oogje in het zeil kunt houden. De politie Voorkempen wil u daar echter bij helpen en zet vanaf morgen, zaterdag 15 december, onder meer een bijkomende 'overlastpatrouille' in.
Uitzondering: markt op dinsdag 18 december
Aangezien Nieuwjaarsdag, 1 januari 2008, deze keer op een dinsdag valt, zal de maandelijkse markt in Zoersel veertien dagen eerder doorgaan. Dit betekent dus dat het in de maand januari geen markt zal zijn. In de plaats daarvan kunt u volgende week dinsdag, 18 december, nog wat kerstinkopen doen.
Zoerselaar Rob Ceulemans Belgisch kampioen Oriëntatielopen -11jarigen
Bent u wel eens letterlijk het noorden kwijt, of kunt u redelijk goed overweg met kaart en kompas? Rob Ceulemans uit Halle alleszins wel! Dat bewees hij onlangs door Belgisch kampioen Oriëntatielopen te worden bij de -11jarigen. Het Belgisch kampioenschap bestond uit een achttal wedstrijden, waarop telkens heel wat punten te verdienen vielen.
Onze gemeente ijvert reeds bijna 25 jaar voor ontwikkelingssamenwerking en structurele hulp voor het Zuiden. In de loop van deze jaren werd onder meer een gemeentelijke adviesraad - de DerdeWereldraad Zoersel (DWZ) - opgericht en een budget van 0,7 pct. van de gewone begroting voorzien voor ontwikkelingshulp.
Zoerselaar Leo Van Rossum schrijft boek 'Van hoëre zegge'
De vijftigjarige Leo Van Rossum, geboren en getogen in Zoersel, is reeds jaren een verwoed verzamelaar van oude prentbriefkaarten van Zoersel - waaronder heel wat van boerderijen. Leo legde bij het bijeen zamelen van deze prentbriefkaarten en foto's voortdurend zijn oor te luister, en kreeg zo heel wat anekdotes over deze boerderijen en hun boeren te horen. Dit alles bracht hij onlangs samen in het boek 'Van hoëre zegge'.
NIEUWS_cursus_rode_kruis
Uw kleinkind schaaft zijn elleboog, uw zus verzwikt haar voet tijdens een wandeling, uw grootvader grijpt naar zijn borstkas wanneer hij de trap afkomt. Eén voor één situaties waar enige kennis van eerste hulp goed van pas zou komen. Het Rode Kruis Zoersel biedt u de mogelijkheid die, vaak levensnoodzakelijke, kennis te verwerven in slechts twaalf uur tijd.
Opbrengst Survival Trophy Voorkempen naar het goede doel
De Zoerselse vriendengroep Survival Trophy Voorkempen (STV) organiseerde dit jaar drie sportieve evenementen. Dankzij een stevig sponsorbudget en de inzet van een groot aantal vrijwilligers, kon de volledige opbrengst van deze activiteiten - maar liefst 8.000 euro - maandag 3 december in het gemeentehuis geschonken worden aan het goede doel.
Kaarsen te koop tijdens Mensenrechtenweek
Maandag 10 december is het de jaarlijkse Internationale Mensenrechtendag. Dan herdenkt de wereld de goedkeuring van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties in 1948. In dertig artikelen staan daarin de basiswaarden voor een respectvol en harmonieus samenleven van mensen wereldwijd.
Jaarlijkse gemeentelijke kerstmarkt op 8 en 9 december
Kerstmis. Denkt u dan ook aan het versieren van de kerstboom, aan kerstcadeautjes, aan gezellig samenzijn met familie en vrienden, aan lekker eten? ''Wij uiteraard ook, maar wij vermelden daar in één adem ook steeds onze jaarlijkse kerstmarkt bij'', aldus het gemeentebestuur. ''Samen met heel wat verenigingen organiseren wij deze kerstmarkt dit jaar al voor de elfde maal.''
Eindejaarsactie middenstand Sint-Antonius van start
Ook dit jaar kunt u tijdens de maand december sparen voor een mooi cadeau - meer bepaald tijdens de eindejaarsactie van de middenstand in Sint-Antonius. ''Onze eindejaarsactie start op 1 december 2007 en wordt afgesloten op 1 januari 2008 om 24.00 uur'', zo luidt het bij de middenstanders.
Actualisering Zoersels charter voor tent- en openluchtfuiven
Onze gemeente maakte een aantal jaren geleden als één van de eersten een charter op betreffende de organisatie van tent- en openluchtfuiven. ''Wij willen de jeugd de kans geven in eigen gemeente te fuiven, maar wel met respect voor de buurt en de regelgeving'', zo luidt het bij het gemeentebestuur.
Dames 1 van volleybalclub Amigos ook in kwartfinale Beker van België
Net als de Heren 1 van volleybalclub Zoersel twee weken geleden, zijn de Dames 1 van de Amigos uit Sint-Antonius er in geslaagd de kwartfinale van de Beker van België te bereiken. Afgelopen dinsdag, 20 november, speelden ze tegen de landskampioen van vorig seizoen, Datovoc Tongeren, voor een plaats in de halve finale.
Zoersel engageert zich voor meer zichtbaarheid in het verkeer
Onze gemeente heeft, samen met de scholengemeenschap Malle - Zandhoven en met andere gemeentebesturen van de regio en de politiezones, de krachten gebundeld om te werken rond meer zichtbaarheid in het verkeer. ''Dit willen we doen door ook alle leerlingen van secundaire scholen te stimuleren om fluovestjes te dragen als ze met de fiets of te voet naar school komen'', aldus het gemeentebestuur.
Bethaniënhuis: gestart met buitenaanleg
Terwijl men binnen ijverig verder werkt, is men intussen ook gestart met de buitenaanleg aan het Bethaniënhuis. Voor de tuin- en groenliefhebbers onder u schetst onze dienst Leefmilieu met plezier hoe die buitenaanleg er zal uitzien.
Blijf baarmoederhalskanker een stapje voor
Baarmoederhalskanker is, na borst- en darmkanker, de derde belangrijkste kanker bij vrouwen. In ons land krijgt maar liefst één op de duizend vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker te horen. Maar als de kanker tijdig opgespoord wordt, is de kans op genezing 100 pct.
(Ver)huurders opgelet - Huurwetgeving gewijzigd
''Er werden dit jaar een aantal wijzigingen aangebracht in de huurwetgeving'', zo weet men bij het ocmw. ''Het gaat daarbij om nieuwe bepalingen in zowel de algemene huurwet als specifiek in de woninghuurwet. Deze nieuwe regels zijn intussen allemaal van kracht. We sommen de voornaamste alvast even voor u op.''
Proefopstelling bloembakken in Kwikaard
In navolging van het verkeersplan dat samen met de werkgroep Kwikaard werd uitgewerkt, zal er weldra een proefopstelling met bloembakken geplaatst worden in de Kwikaard en dit op een vijftal locaties. ''De bloembakken werden onlangs geleverd en door onze Technische Dienst voorzien van signalisatie, nodig voor het vermijden van ongevallen'', aldus het gemeentebestuur.
Bestendige deputatie keurt ruimtelijke uitvoeringsplannen 'KFC Eendracht' en 'paardenoefenveld LRV' definitief goed
Het gemeentebestuur ijvert al een aantal jaren om de bestendiging van de zonevreemde voetbalterreinen van KFC Eendracht Zoersel aan de Kievitheide en het paardenoefenveld van de LRV aan de Herentalsebaan mogelijk te maken. Na een lange lijdensweg en een handvol procedures waarbij de gemeente meermaals haar goedkeuring gaf voor de opgemaakte plannen maar steeds op een 'njet' van de hogere overheid botste, is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel.
Zoerselse hulpdienst zoekt enthousiaste vrijwilligers
U kent ze ongetwijfeld, de 'seingevers' die bij wielerwedstrijden en wandelingen, maar ook bij allerhande andere manifestaties (zoals Parkmuzaïek, braderijen, fuiven, verkiezingen, enz.) de politie bijstaan. Dit zijn één voor één vrijwilligers van onze Zoerselse hulpdienst. ''Wij zorgen mee voor de verkeersveiligheid in al haar facetten'', zo vertelt Cois Keysers van de hulpdienst.
Gesneuvelde Corsicaanse dennenbomen te koop
Tijdens de storm in januari dit jaar sneuvelden een vijftiental Corsicaanse dennenbomen in bosplaats Den Otter. Het ocmw zal deze bomen binnenkort uit de hand verkopen. Wilt u graag een bod doen, dan kunt u dit onder gesloten omslag en met de vermelding 'onderhandse houtverkoop' opsturen naar het ocmw, Oostmallebaan 50 in Zoersel - en dit voor 15 januari 2008.
Nieuwe editie 60-plusgids op de markt
Maandag start naar jaarlijkse gewoonte de Seniorenweek in onze gemeente. Alle activiteiten waren binnen de kortste keren volgeboekt. Snel zijn, was dus de boodschap.
Zoerselse andersvalide muzikanten spelen de pannen van het dak bij integratieorkest Poco a Poco
Dat muziek mensen dichter bij elkaar kan brengen, bewijst het integratieorkest Poco a Poco maar al te goed. Al bijna vijftien jaar lang maken mensen met en zonder een handicap er samen muziek. Onder hen de Zoerselse andersvaliden Veerle Frijters (28), Jeremy Lenaerts (22), Evi Van Eester (22), Sara Maas (30) en Ellen Tuerlinckx (35).
Verkeerslichten N14 Zandstraat - Kerkstraat definitief geschrapt
De Provinciale Commissie Verkeersveiligheid (PCV) heeft dinsdagochtend 6 november definitief besloten dat er geen verkeerslichten geplaatst zullen worden aan het kruispunt van de N14 Zandstraat met de Kerkstraat in Zoerseldorp.
Zoersels juwelenontwerpster maakt kunstwerk voor wedstrijd van Handicap International
Denkt u bij het zien van die fel lichtblauwe veter ook meteen aan Handicap International? Dat is alvast de bedoeling. In 1999 ging deze onafhankelijke organisatie namelijk op zoek naar een symbool voor haar werking ten voordele van personen met een handicap.
11.11.11-campagne 2007: Verzet tegen de vrijhandel
Zo'n 854 miljoen mensen in de wereld lijden honger, ook al kan diezelfde wereld genoeg produceren om minstens 9 miljard mensen te voeden. Wie de honger nuchter beschouwt, botst af en toe op nog andere ongerijmdheden. Zoals: 70 procent van de mensen die ondervoed zijn, 'leeft' van landbouw. Honger treft vooral kleine boeren of landarbeiders - mensen die voedsel produceren. Bent u nog mee?
Zoerselse metalband behaalt eerste plaats in Nederlandse versie van Humo's rockrally
Afgelopen weekend vond in het Nederlandse Eindhoven de tiende editie van de 'Metal Bash'-wedstrijd plaats, de Nederlandse versie van 'onze' Humo's rockrally. Onze noorderburen moesten de eerste plaats laten aan een metalband van bij ons, namelijk Evolve.
Heren 1 volleybalclub Zoersel haalt kwartfinale Beker van België
Afgelopen woensdagavond, 7 november, zat de zaal van volleybalclub Zoersel in de Kapelstraat afgeladen vol. De Heren 1 speelden die avond namelijk, voor het eerst in de Zoerselse volleybalgeschiedenis, de kwartfinale van de Beker van België!
Rioleringswerken Bloemenwijk: 3de fase bijna beëindigd, voor 4de en 5de fase heeft werkgroep verkeersplan klaar
De rioleringswerken die kaderen binnen het project 'Bloemenwijk 3de fase' lopen stilaan ten einde. Voor het bouwverlof werden de werken in het gedeelte van de Gestelsebaan en de Korenbloemlaan afgerond en in augustus werd de laatste hand gelegd aan de aanpassingen van de nutsleidingen in de Salvialaan en de Zonnebloemlaan.
Aantal fietsstallingen ook in 2007 verder uitgebreid
Het gemeentebestuur voorziet jaarlijks een flinke uitbreiding van het aantal fietsenstallingen. Voor 2007 werd hiervoor een bedrag van 30.000 euro ingeschreven, zo vertelt ons de technische dienst. Een flink deel daarvan gaat naar een nieuwe grote fietsstalling aan de Wissel in St.-Antonius.
Zoersel wil op eigen grondgebied Kyotonorm halen
Het gemeentebestuur van Zoersel heeft reeds in 2005 het Kyotoprotocol, een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu, ondertekend. Door deze ondertekening gaat de gemeente Zoersel de uitdaging aan om een doorgedreven lokaal klimaatbeleid te voeren en zo binnen de eigen diensten en op het grondgebied Zoersel de Kyotonorm te halen tegen 2012. Nu, twee jaar later, maken zij een tussentijdse balans op en kunnen zij reeds een aardige lijst van initiatieven voorleggen. Wij zijn immers vast van plan deze doelstelling te halen, aldus het gemeentebestuur.
Informatiebrochure 2008-2010: Ondernemers, neem een advertentie
Het gemeentebestuur werkt aan een nieuwe uitgave van de informatiebrochure, editie 2008-2010. Deze editie zal rond april - mei volgend jaar bij ieder van u in de brievenbus vallen. Dat betekent dat wij momenteel, samen met de firma End2End, op zoek zijn naar lokale zelfstandigen die hun advertentie graag in onze informatiebrochure willen zien verschijnen.
De herfst is in het land: Blad op de grond is gezond
Na de relatief koude zomermaanden, droomt u ongetwijfeld ook van een Indian summer: een warme nazomer met lange herfstwandelingen en laarzen die verdwijnen in het bladerdek, genietend van de laatste zonnestralen.
Maximum 3,5 ton in Karel Uytroevenlaan, Victorielaan en Smeestraatje
Belangrijk nieuws voor vrachtwagenbestuurder in St.-Antonius. Het gemeentebestuur heeft vastgesteld dat heel wat zwaar verkeer tijdens de spits in Sint-Antoniusdorp de Karel Uytroevenlaan, de Victorielaan en het Smeestraatje gebruikt als alternatieve route om een snellere verbinding te hebben tussen Handelslei en Zoerselsteenweg of tussen Handelslei en Achterstraat (of omgekeerd).
Sociaal economiebedrijf wast werkkledij van Zoersels personeel
Sinds 1 oktober 2007 wordt in Zoersel alle gemeentelijke werkkledij, gordijnen, tot zelfs het speelgoed en de speelgoedkledij van de scholen gewassen in het strijkatelier - dat een initiatief is van het gemeentebestuur Zoersel in samenwerking met het Landelijk Dienstencoöperatief en Landelijk Jobcoöperatief (*). Op donderdag 25 oktober 2007 om 18 uur werd het officiële startschot gegeven van dit nieuwe, unieke project!
Fietstocht naar Crucea brengt 3000 euro op voor jumelagecomité Zoersel-Crucea
Zoersels Cultuurbeleidscoördinator Bart Van Santvliet en zijn echtgenote Katrien Seynaeve hebben vrijdagavond 19 oktober maar liefst 3000 euro overhandigd aan het jumelagecomité Zoersel - Crucea. Een bedrag dat het koppel een beetje bloed, heel wat zweet, maar gelukkig geen tranen heeft gekost. Bart en Katrien zamelden dit geld namelijk in door in juli naar het Roemeense Crucea te rijden, zij het wel per fiets!
Officiële inhuldiging en overhandiging vlindertegels
Op dinsdag 23 oktober werd in de gemeentelijke basisschool in Zoersel de eerste vlindertegel binnen de gemeente officieel onthuld en ingehuldigd. Tegelijkertijd ontvingen de directies van de vijf andere scholen in de gemeente eveneens zo'n vlindertegel, die symbool staat voor de actie tegen agressie, geweld en onverschilligheid. Hiermee wil het gemeentebestuur, samen met alle schooldirecties en leerlingen, duidelijk maken dat ook zij hun steentje willen bijdragen in de 'strijd' tegen zinloos geweld.
Zoerselse gezinnen Verryckt en Nuyts - Selen genieten van het Australische leven 'down under'
Toen Zoerselaar Guy Verryckt (60) twaalf jaar was, besloten zijn ouders om Zoersel achter zich te laten en naar Australië te verhuizen. Mijn vader vreesde al een tijdje dat er naar aanleiding van de bouw van de Berlijnse muur een derde wereldoorlog zou uitbreken, vertelt Guy, deels in het Engels en deels in het Nederlands. Daarnaast hadden verscheidene specialisten mijn ouders gegarandeerd dat een warm klimaat de levenskansen van mijn mentaal gehandicapte broer aanzienlijk zouden verbeteren. Vandaar dus de beslissing om naar Australië te trekken.
Subsidies voor groendaken
Wist u dat u in Zoersel kunt genieten van een subsidie voor de aanleg van een 'groendak'? Een groendak bestaat hoofdzakelijk uit levende planten. Het groen in het woord groendak slaat dus niet rechtstreeks op de kleur van het dak maar op de aanwezigheid van een begroeiing waaronder mossen, grassen, kruiden, struiken en zelfs (kleine) bomen.
Belgacom verwijdert aantal telefooncellen
Omwille van een verkeersprobleem vroeg het gemeentebestuur aan Belgacom informatie over de opstelling van een telefooncel. Belgacom deelde een gemeentebestuur mee dat zij openbare telefooncellen die bijna niet meer gebruikt worden willen verwijderen. Zij vroegen hiervoor advies aan het gemeentebestuur. Wij hebben vastgesteld dat door het stijgend aantal GSM's de openbare telefooncellen hoe langer hoe minder gebruikt worden. Telefooncellen die weinig gebruikt worden zijn ook veel gevoeliger voor vandalisme, aldus Belgacom.
Werelddag verzet tegen armoede: ook Zoersel hangt geknoopte lakens uit het raam
Woensdag 17 oktober is in 1992 door de Algemene Vergadering van de VN uitgeroepen tot Werelddag van verzet tegen extreme armoede. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding wil deze dag meer bekendheid geven in België: 17 oktober moet een dag worden waarop burgers, politici en organisaties stilstaan bij het onrecht dat voor onze neus bestaat, aldus het Netwerk.
Medisch team brandweer zet 10-jarig bestaan in de kijker met minisymposium
Stel, u bent het slachtoffer van een verkeersongeval. Het brandweerkorps is als eerste ter plaatse, maar beschikt niet over het nodige materiaal om u de hoogstnoodzakelijke en dringende eerste hulp toe te dienen. Daarvoor moet men wachten op de komst van de ziekenwagen, maar zo gaan er uiteraard kostbare minuten verloren.
Nieuw logo voor de bib: 'De Bib. Het leven van A tot Z'
Op zaterdag 13 oktober werd het startschot gegeven van de bibweek. De Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken maakten van deze gelegenheid gebruik om hun nieuw logo te lanceren. Met als baseline 'De Bib. Het Leven van A tot Z' willen de bibliotheken, samen met het Vlaams centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB), aangeven dat u er informatie vindt over de meest uiteenlopende onderwerpen: van Apen en Allergieën over Kaastaarten en Kinderen opvoeden tot fietspaden in Zeeland en het Zoutvat van Laïs.
De griep, blijf uit haar greep
Zoals elk jaar, mogen we ons ook dit najaar verwachten aan het griepvirus. Het duikt immers elke winter terug op en kan tot een kwart van de bevolking ziek maken. Voor de meeste mensen volstaat het om een weekje uit te zieken, maar behoort u tot de risicogroep, dan laat u zich best vaccineren wilt u beschermd zijn tegen de ziekte en haar complicaties.
Gemeentebestuur opnieuw niet te spreken over aanpak van De Post
Net als u, kreeg het gemeentebestuur begin deze week een strooibriefje van De Post in de brievenbus naar aanleiding van de renovatiewerken in het postkantoor in Sint-Antonius, dat daardoor gesloten zal zijn van 22 oktober tot en met 12 november. ''Net als bij de nakende sluiting van het postkantoor in Zoerseldorp, wisten wij hier op voorhand niets van af'', aldus het gemeentebestuur.
Intercultureel vrijwilligerswerk, iets voor jou?
Je bent tussen 18 en 30 jaar oud, studeert of werkt en je wilt er graag even tussenuit om zo eens iets totaal anders te doen? Je houdt van fascinerende culturen en vreemde streken, schrikt niet terug van een uitdaging en je bent sociaal ingesteld? Dan is 'intercultureel vrijwilligerswerk' wellicht iets voor jou!
Co-vergiftiging: Wat je zeker moet weten
Co-vergiftiging. Ieder van u heeft er ongetwijfeld al over gehoord, maar is er hopelijk nog niet mee geconfronteerd geweest. CO, of koolstofmonoxide, maakt jammer genoeg nog elk jaar heel wat slachtoffers. Het is een verraderlijk gas, waar je zintuigen niets van merken. Je kan het niet ruiken, zien, proeven of voelen. Het komt er dus op aan hierover voldoende ingelicht te zijn.
Patio in Bethaniënhuis krijgt -letterlijk & figuurlijk- kleur
De afgelopen weken heeft men in het Bethaniënhuis, onze toekomstige werkplek, hard gewerkt aan het overkoepelen van de patio - de centrale ontmoetingsruimte waar u als bezoeker terecht zal kunnen voor bijna elke dienstverlening van gemeente en ocmw.
154 Zoerselse woningen worden onderworpen aan energiescan
Schrikt u ook telkens weer als u uw energiefactuur te zien krijgt? Dan bent u ongetwijfeld niet de enige. Naar aanleiding van een Vlaams regeringsbesluit om het rationeel energiegebruik te bevorderen, zal intercommunale Iveka in 154 woningen in onze gemeente een energiescan uitvoeren.
2500 militairen oefenen in Malle in het evacueren van landgenoten
Als u in de loop van deze week één of meerdere C130 transportvliegtuigen hoort overvliegen of troepen militairen ziet passeren, hoeft u niet bang te zijn. Defensie houdt namelijk van maandag 8 tot vrijdag 12 oktober een grootscheepse militaire oefening op het nationale grondgebied, waaronder ook op het vliegveld van Malle.
Politiereglementen Raymond Delbekestraat en Bethaniënlei gewijzigd
Met het oog op de verkeersveiligheid stelde de gemeente Schilde onlangs voor om het inhaalverbod in de Waterstraat (Schilde) / Raymond Delbekestraat (Zoersel) uit te breiden. ''Momenteel is het inhaalverbod van kracht vanaf de Turnhoutsebaan tot aan de Roskam'', aldus onze dienst Verkeer.
Zoerselse Joey Melotte kruipt in de huid van Konstantinopel in Kiekeboe-theaterstuk
Dat Kiekeboe dit jaar zijn dertigste verjaardag viert, is u ongetwijfeld reeds opgevallen. Als kers op de taart van dit feestjaar presenteert Studio 100 in samenwerking met Standaard Uitgeverij het theaterstuk 'Baas boven baas', gebaseerd op de gelijknamige Kiekeboe-strip. Zoerselaar Joey Melotte (8) kruipt in de huid van spring-in-'t-veld Konstantinopel
Visie gemeentebestuur bevestigd: Lichten op kruispunt Kerkstaat/Zandstraat zijn geen oplossing
Het kruispunt Kerkstraat-Zandstraat (N14) bevindt zich op een gewestweg. Omwille van de ongevallenstatistieken werd dit kruispunt als 'gevaarlijk punt' door het Vlaamse gewest mee opgenomen in een pakket beveiligingsmaatregelen van gevaarlijke punten. Volgens het Vlaamse gewest is dé oplossing hier het plaatsen van lichten met een linksafslagstrook. Het gemeentebestuur vindt dit geen goed idee, de testfase met lichten maakt dit nu duidelijk.
Gezocht: enthousiaste jongeren voor Eurojoven 2008
In de zomer van 2006 trokken een achttal Zoerselse jongeren naar het Spaanse Mollina, nabij Malaga, voor het project ‘Eurojoven’ - een initiatief dat de banden tussen jongeren uit zes Europese steden aanhaalt. Samen met jongens en meisjes uit Lora del Rio (Spanje), Laubach (Duitsland), Gräfenhainichen (Duitsland), Elancourt (Frankrijk) en Cassina de Pecchi (Italië) brachten ze er een spetterende week door, boordevol leuke activiteiten en uitstappen.
Romegangers Raf en Dorien terug in het land en ontvangen in het gemeentehuis
Raf Smits en Dorien Vanbel, beide 25 jaar en woonachtig in Zoersel, zijn terug op Belgische bodem. Zij vertrokken maandag 11 juni met hun trouwe viervoeter Tenchi richting Rome. Niets speciaals hoor ik u denken, ware het niet dat zij deze tocht te voet aanvatten! Een kleine drie maanden later, meer bepaald dinsdag 4 september, arriveerden ze veilig en wel in de Italiaanse hoofdstad.
Campagne 'Met belgerinkel naar de winkel' afgesloten met feestelijke prijsuitreiking
Gisteren, donderdag 20 september, vond in het gemeentehuis de prijsuitreiking plaats van de campagne 'Met belgerinkel naar de winkel'. Met dit initiatief wilden Bond Beter Leefmilieu en de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) het gebruik van de fiets aanmoedigen en iedereen ertoe aanzetten de (vervuilende) auto eens thuis te laten.
Bent u al ingeschreven voor de gemeentequiz?
Wilt u graag uw kennis over geschiedenis, aardrijkskunde, literatuur, actualiteit, radio & tv, bekende Vlamingen, enz. nog eens testen? Of heeft u gewoon zin in een gezellig avondje uit? Dan is onze gemeentequiz, die dit jaar doorgaat op 5 oktober, zeker iets voor u!
Dat verdient een pluim!
Kent u ook zo iemand in uw omgeving die zich steeds belangeloos inzet voor anderen en voor de samenleving? Dan krijgt u nu de kans om eens iets terug te doen voor hem of haar. Maandag, 10 september, lanceerden de tien regionale tv-omroepen, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, namelijk de gezamenlijke oproep 'De Pluim'. De bedoeling van dit initiatief is burgers te nomineren van wie u het engagement bewondert. Dit kan gaan om één persoon of om een groep mensen.
Postkantoor Zoersel sluit de deuren
Op maandag 24 september zal het postkantoor in Zoerseldorp dan toch definitief zijn deuren sluiten. Het gemeentebestuur heeft er alles aan gedaan om deze sluiting tegen te houden, maar tevergeefs. De beslissing van De Post kadert in de reorganisatie van haar kantorennetwerk. Tegen eind dit jaar zouden er immers maar liefst 277 kleine postagentschappen sluiten, waaronder dus dat in Zoerseldorp.
Zone 30 in Boerenkrijglaan en omgeving goedgekeurd door gemeenteraad
Na advies van de politie besloot het college van burgemeester en schepenen onlangs om een politiereglement voor een zone 30 op te stellen voor de Boerenkrijglaan, en omgeving. Onder meer om de veiligheid van de bewoners van Monnikenheide te bevorderen, wenste het college deze zone 30 namelijk ook uit te breiden naar een gedeelte van de Jagersdreef (vanaf de aansluiting met de Monnikendreef tot het kruispunt met de Boerenkrijglaan), de Monnikendreef (vanaf het kruispunt met de Langebaan tot de Jagersdreef) en de Langebaan (vanaf het kruispunt met de Boerenkrijglaan tot het kruispunt met de Monnikendreef).
Zonder is gezonder: geen pesticiden in huis en tuin
Reeds sinds 2004 zetten alle Vlaamse gemeenten zich in om pesticiden te weren uit het openbaar groen. Het gebruik ervan werd al snel gehalveerd en daalt nog steeds. Openbare besturen én burgers zijn samen echter nog steeds goed voor ruim 30 pct. van het bestrijdingsmiddelengebruik in Vlaanderen. De gemeenten zijn al goed op weg om hier iets aan te doen. Nu is het ook aan u om uw steentje bij te dragen!
Minister bevestigt dat omleidingsweg N14 rond Zoersel gepland is voor 2009
Het gemeentebestuur ontving onlangs een brief van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits. Zij bevestigt daarin het engagement van haar voorganger minister Kris Peeters, om de omleidingsweg rond Zoersel in het programma van 2009 te voorzien.
Postkantoor Zoersel sluit de deuren
Op maandag 24 september zal het postkantoor in Zoerseldorp dan toch definitief zijn deuren sluiten. Het gemeentebestuur heeft er alles aan gedaan om deze sluiting tegen te houden, maar tevergeefs. De beslissing van De Post kadert in de reorganisatie van haar kantorennetwerk. Tegen eind dit jaar zouden er immers maar liefst 277 kleine postagentschappen sluiten, waaronder dus dat in Zoerseldorp.
De Facktorij stelt tentoon in 't Zonneputteke
Bent u zowat thuis in de wereld van de kunst? Dan heeft u ongetwijfeld al gehoord van 'De Facktorij'. Deze 'kunstclub' werd enkele jaren geleden opgestart binnen de sector psychosezorg van het psychiatrisch centrum Bethanië, en bestaat uit een twintigtal patiënten - kunstenaars.
Sportief KLJ Zoersel sleept reeks prijzen in de wacht
De leden van KLJ Zoersel mogen terecht fier zijn op zichzelf. Ze sleepten eind augustus op het Provinciaal Kampioenschap KLJ-sporten (vendelen, wimpelen, dansen, enz.) immers maar liefst drie eerste plaatsen in de wacht. Kort daarna lieten ze ook op het Nationaal Kampioenschap 'het Landjuweel' zien wat ze waard waren, met meerdere podiumplaatsen tot gevolg. Stephanie Bastiaensen (20) en Ben Grootjans (18), beide al meer dan twaalf jaar lid van KLJ Zoersel, zijn nauw betrokken bij de KLJ-sporten en vertellen met veel enthousiasme over de geslaagde groepsprestaties.
Bewegen met én na kanker om vermoeidheid tegen te gaan
Mensen die in behandeling zijn tegen kanker of die de behandeling reeds achter de rug hebben, hebben vaak last van extreme vermoeidheid. Verschillende studies tonen echter aan dat bewegen een veel betere remedie is tegen vermoeidheid dan rust. Specialisten in de oncologie en de sportgeneeskunde van het UZ in Gent hebben daarom een sport- en bewegingsprogramma samengesteld dat specifiek is afgestemd op de behoeften en de beperkingen van mensen met en na kanker. Dit programma kreeg de naam Rekanto® mee.
Autistische Gregory op bezoek bij burgemeester Schryvers
''Goedemorgen, mag ik mij even voorstellen? Ik ben Gregory en ik ben een autistische jongen.'' Zo stelde Gregory Helsen-Bruyninckx (35) uit Herenthout zichzelf woensdagmorgen enthousiast voor aan burgemeester Katrien Schryvers, die hij al langer eens graag in levende lijve wilde ontmoeten. Gregory had als verrassing het wapenschild en de vlag van Zoersel bij voor onze burgemeester, in chocolade! Gregory werkt namelijk bij vzw TWERK in Herentals, waar zo'n 25tal normaalbegaafde volwassenen met autisme onder meer chocolade en roomijs maken.
Russische Tatiana schrijft na twee jaar in België Nederlandstalige toneelstukken
Toen de Russische Tatiana 'Tanja' Savchenko (50) in 2005 huwde met Zoerselaar Leo Geudens (61), had ze waarschijnlijk nooit gedacht dat ze twee jaar later haar tweede Nederlandstalige toneelstuk in première zou zien gaan in De Warande in Turnhout. ''Om de leerkrachten van het CVO Atheneum Turnhout te bedanken, schreef ik op het einde van mijn eerste jaar Nederlands een kort toneelstukje'', vertelt Tanja.
Zoerselse leerlingen nemen deel aan veiligheidsmaand
Het begin van een nieuw schooljaar gaat vaak gepaard met het startschot van een nieuwe veiligheidscampagne voor de leerlingen. Dat is ook dit jaar niet anders. Van 14 september tot 19 oktober zullen alle leerlingen van de laatste kleuterklas en het lager onderwijs in onze gemeente kennis kunnen maken met de lokale politie, de brandweer en het Rode Kruis. Deze drie groepen organiseren namelijk, in samenwerking met het gemeentebestuur, in deze periode een veiligheidsmaand.
Nieuwe, uitgebreide fietsenstalling aan de Handelslei in Sint-Antonius
Het nieuwe schooljaar is gestart, en dat is ook duidelijk te merken aan de fietsenstalling aan de Handelslei in Sint-Antonius, ter hoogte van de bushalte aan de Bethaniënlei - beter bekend als 'de wissel'. Die wordt sinds twee weken immers opnieuw overspoeld door tweewielers van Zoerselse jongeren die daar de bus nemen.
Monnikenheide stelt verbouwd Werkhuis voor tijdens opendeurdag
Naar jaarlijkse traditie zet Huize Monnikenheide op zondag 16 september haar deuren open. De opendeurdag staat volledig in het teken van werken, bouwen en verbouwen. ''Dat heeft alles te maken met de uitbreiding en verbouwing van ons Werkhuis, waar we sinds het voorjaar heel wat energie, tijd en middelen in investeren'', vertelt Kris De Koninck, administratief directeur.
Stoken schaadt de gezondheid - Gratis cursus composteren
Verbranden van afval is niet meer van deze tijd, denkt u? Jammer genoeg zijn er nog steeds heel wat mensen die daar anders over denken en hierdoor niet alleen het milieu maar ook hun gezondheid en die van anderen schaden. ''Onderzoek heeft immers aangetoond dat veelvuldige blootstelling aan rook de ademhalings- en luchtwegen aantast'', weet onze dienst Leefmilieu.
Open Monumentendag: jeugdherberg Gagelhof zet zijn deuren open
'It's showtime!' roepen de monumenten en in heel Vlaanderen laten ze hun bruggen neer en gooien ze hun poorten open. Open Monumentendag, zondag 9 september, staat dit jaar in het teken van 'Wonen'. Niet zozeer de huizen zelf worden belicht, maar wel de cultuur en gebruiken van mensen wanneer ze ergens permanent willen verblijven.
Huurovereenkomst zwembad Pulderbos verlengd
Ieder van u heeft ongetwijfeld al eens een duik genomen in het zwembad aan het revalidatiecentrum in Pulderbos. Voor de kinderen die in het revalidatiecentrum verblijven, is het zwembad de perfecte vorm van ontspanning en recreatie. Maar ook scholen, verenigingen en inwoners van de omliggende gemeenten maken er graag gebruik van.
Kunsthappening houdt Zoersel drie dagen in de ban
Begin dit jaar riepen het Kunsthappeningteam en onze Cultuurdienst iedereen tussen 13 en 35 jaar op om zich in te schrijven voor de derde editie van de Kunsthappening - een kunst- en cultuurproject voor en door jongeren.
Groen licht voor een toegankelijk gemeentelijk archief
''De gemeenteraad keurde afgelopen maandag, 27 augustus, het bestek goed om het gemeentelijk archief te actualiseren en te reorganiseren'', zo luidt het bij het Secretariaat. ''Dat was noodzakelijk geworden aangezien het archief nu verspreid zit over verschillende lokalen.
Vzw CUNINA bouwt huisjes voor de opvang van aidsweesjes in Zuid-Afrika
In 2005 werd het aantal aidsweesjes in Zuid-Afrika geschat op 1,2 miljoen. Deze kinderen staan er helemaal alleen voor en zijn ongelooflijk kwetsbaar. Elf- of twaalfjarigen zijn vaak al gezinshoofd en moeten voor zes of meer broertjes en zusjes zorgen, waarvan de jongsten nog baby's. Zij hebben vaak de middelen of de tijd niet om nog naar school te gaan. De vzw CUNINA bekommert zich om het lot van deze kinderen en besloot daarom om een project op te zetten voor de opvang van ouderloze kinderen.
zondag, rustdag
zondag, rustdag 24/08/2007
Het komt u misschien bekend voor: het is zondag, het zonnetje schijnt en na een drukke werkweek besluit u om rustig een boekje te lezen in uw tuin. Dat is echter buiten de buren gerekend. Zij vinden er immers niets beter op dan de ganse dag lang hun gazon af te rijden, hout te zagen of de poort af te schuren. ''Er bestaat echter een politiereglement dat dergelijke geluidshinder moet voorkomen'', meldt onze dienst Leefmilieu.
Proefopstelling verkeerslichten kruispunt Zandstraat - Kerkstraat
Vanaf begin september zullen er aan het kruispunt van de N14 Zandstraat met de Kerkstraat in Zoerseldorp verkeerslichten komen te staan. De komst van deze lichten kent een lange voorgeschiedenis, die we hierbij even kort voor u schetsen.
Werkzaamheden kruispunt N12 - A. Vesaliuslaan met succes afgerond
''De werkzaamheden aan het kruispunt N12 Handelslei en de Andreas Vesaliuslaan zijn afgerond'', zo meldt onze Technische Dienst. ''Dankzij de goede samenwerking tussen de aannemer, het Vlaamse Gewest, de politie, het ziekenhuis en de gemeente is alles zeer vlot en zonder problemen verlopen.''
Vlaanderen verzamelt, u ook?
Van eierdopjes tot voetbaltruitjes, van koffiemolens tot oldtimers, van luciferdozen tot Barbiepoppen, van Pokémonkaarten tot koekoeksklokken. We verzamelen allemaal wel iets. Op zolder vergeten, pronkend in vitrinekasten of zorgvuldig geordend in oude schoendozen.. Curieus, klassiek, knotsgek of uitzonderlijk. Van alledaagse dingen van vroeger tot de allernieuwste snufjes.
Gemeente Zoersel ondertekent 'Charter van de psychosociale rechten van de kankerpatiënt'
Volgens recente cijfergegevens waren er in 2003 32.639 nieuwe kankergevallen in Vlaanderen. Dat betekent dat elke dag gemiddeld 90 Vlamingen te horen krijgen dat ze kanker hebben. Jammer genoeg kent quasi ieder van u wel iemand die in behandeling is (geweest) voor kanker.
Administratieve vereenvoudiging milieuvergunningsaanvragen in de pijplijn
Als u reeds ooit een milieuvergunning heeft aangevraagd, dan herinnert u zich ongetwijfeld nog de administratieve rompslomp die daarbij kwam kijken. ''De Vlaamse regering plant nu echter de mogelijkheid om een milieuvergunning digitaal aan te vragen, namelijk door afgifte of verzending van een Cd-romschijfje'', vertelt onze dienst Leefmilieu.
Creatieve kriebels? Schrijf u tijdig in
U heeft altijd al gitaar willen leren spelen? Of uw zoon of dochter is een tekentalent? Schrijf uzelf, of uw kinderen, dan tijdig in in de Muziek- en Woordacademie of het Jeugdatelier.
Cultuurhuis De Bijl stelt najaarsprogrammatie voor
Hou u vast aan de takken van de bomen, want cultuurhuis De Bijl heeft ook komend seizoen weer heel wat moois voor u in petto. ''Op 21 september geeft Klezmicnoiz de aftrap van het nieuwe seizoen met zijn Joodse klezmermuziek'', weet de Cultuurdienst.
Vier Wit-Russische kinderen verblijven maand lang bij Zoersels koppel Martine en Luc
Julia, Julia, Artsiom (10) en 'Dima' Dmitriy (13). Deze vier Wit-Russische kinderen verblijven de hele maand augustus bij Martine van der Heyden en haar echtgenoot Luc, in Zoersel. De vzw 'Een hart voor Tsjernobyl-kinderen' tracht elk jaar zoveel mogelijk kinderen uit het zuidoosten van Wit-Rusland, een gebied met een enorme radioactieve neerslag na de kernramp in Tsjernobyl, een zorgeloze vakantie te geven in een Vlaams gastgezin.
Gemeentebestuur deelt in kosten EHBO-cursus
Uw kind krijgt een hete pot kokend water over zich, of u bent op straat getuige van een ongeluk. Hopelijk overkomt het u nooit, maar stel dat het toch gebeurt: wat doet u dan? Met een EHBO-diploma op zak, bent u alleszins in staat de - vaak levensnoodzakelijke - eerste hulp toe te dienen. Daarom vinden het gemeentebestuur en het Rode Kruis van Zoersel het ook belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zo'n EHBO-diploma op zak hebben. Met die kennis kunnen ze immers in geval van nood veel voor iemand betekenen.
Aparte busrijstrook op E34 vanaf Zoersel komt er dan toch
Tijdens de werkzaamheden aan de ring rond Antwerpen enkele jaren geleden was één van de 'Minder Hinder-maatregelen' het invoeren van een vrije busbaan op de E34. ''In die periode begon deze vrije busbaan ter hoogte van op- en afrittencomplex Zoersel'', weet onze dienst Verkeer. ''Dankzij deze maatregel stapten heel wat van onze bewoners over op het openbaar vervoer, in plaats van met de wagen in de file te gaan staan. De sneldienst van Zoersel richting Antwerpen werd in die periode opvallend vaker gebruikt.''
Nieuw: rentetoelage bij hinder van wegwerkzaamheden
Wegwerkzaamheden. Niemand ziet ze echt graag komen, en al zeker niet voor uw eigen deur. Vooral handelaars kunnen hiervan wel eens financiële gevolgen ondervinden. Klanten en leveranciers vinden de weg naar de zaak niet of nauwelijks meer en de inkomsten dalen. Om die moeilijke periode te helpen overbruggen, springt de Vlaamse overheid sinds 10 juli 2007 bij met een rentetoelage.
Zondag 26 augustus: grote Kiekeboe-dag in Zoersel
U kunt er niet naast kijken: dit jaar viert de Kiekeboe-strip zijn dertigste verjaardag! Onze gemeente, thuishaven van Kiekeboes geestelijke vader Merho, bleef uiteraard niet achter tijdens de verjaardagsfestiviteiten. Zo kon u deze zomer onder meer een bezoekje brengen aan een uitgebreide Kiekeboe-tentoonstelling in De Bijl of deelnemen aan een grote Kiekeboe-fietsrally in en rond Zoersel.
Ook brandweerkalender 2008 in het teken van Kiekeboe
Ook de vrijwillige brandweer wilde tijdens dit Kiekeboe-feestjaar niet achter blijven, zo blijkt. Zij besloten immers hun kalender 2008 te illustreren met prenten uit Kiekeboe-albums, meer bepaald scènes die met vuur, brand of brandweermannen te maken hebben.
Gemeentebestuur stort 1.000 euro noodhulp voor overstromingen in Azië
Moessonregens komen jaarlijks voor tussen juli en september en zorgen steeds voor kleine of grote overstromingen in Zuid-Azië. Zelden was de overlast echter zo groot als dit jaar. ''In India alleen vielen al meer dan 1.100 doden'', aldus Oxfam Wereldsolidariteit.
GECORO en Milieuraad op zoek naar vrouwelijke kandidaten
Enkele maanden geleden lanceerden we een oproep naar kandidaten voor e en aantal gemeentelijke adviesraden. In het gemeentedecreet is bepaald dat in deze adviesraden maximum twee derde van de leden van hetzelfde geslacht mag zijn. We ontvingen heel wat reacties op onze oproep, maar voor de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) en de Milieuraad ontvingen we nagenoeg enkel mannelijke kandidaturen, zodat we voor deze adviesraden niet aan de vooropgestelde twee derde- regel kunnen voldoen. Dat betekent dat we genoodzaakt zijn om de procedure voor het oproepen van kandidaten voor de GECORO en de Milieuraad opnieuw te starten. We willen hierbij vooral ook vrouwen aanmoedigen om zich kandidaat te stellen.
Blauwtongziekte is opnieuw in het land
Sinds de uitbraak van de blauwtongziekte zo'n goede maand geleden in België, werden er in totaal al 365 haarden van het virus vastgesteld. Uit de gegevens van het federaal Voedselagentschap blijkt dat de getroffen veehouders zich vooral in Vlaanderen bevinden. Hier in de buurt dook het virus onder meer op in Oelegem, Brasschaat, Wommelgem, Lier, Brecht en Ranst. Voor Zoersel werd er nog geen officiële melding geregistreerd. Dit betekent niet dat u niet op uw hoede moet zijn.
Say Cheeeeeeeese - Vereisten voor uw pasfoto
Steeds meer mensen brengen zelfgemaakte computerfoto's mee voor de aanvraag van hun nieuwe identiteitskaart of paspoort. Op zich is daar niets op tegen, maar heel wat van die foto's worden teruggestuurd door het productiecentrum omdat ze niet voldoen aan de vereisten.
Radio BemBem op bezoek in Zoersel
Op maandag 6 augustus komt Radio BemBem langs op het speelplein in Halle (Halmolenweg). Radio wat, vraagt u? ''Radio BemBem is de radiozender van Studio 100 en Q-Music die kinderen online kunnen beluisteren'', zo weet onze dienst Jeugd.
Herinrichting kruispunt N12 Handelslei - A. Vesaliuslaan: omleiding vanaf 13 augustus
In de loop van de maand juni brachten we u reeds op de hoogte van de werkzaamheden aan het kruispunt Handelslei (N12) - Andreas Vesaliuslaan. De firma Aswebo startte op 18 juni 2007 met de heraanleg van dit kruispunt. ''Op 7 augustus start de tweede fase van de werkzaamheden'', aldus onze Technische Dienst, ''wat betekent dat het kruispunt zelf onder handen wordt genomen en er bijgevolg ook meer verkeershinder zal optreden. Deze fase is - als het weer meezit - gepland tot en met 21 augustus. Van 13 tot en met 17 augustus zal onderstaande omleiding van kracht zijn.''
Bevraging verenigingen over mogelijke uitbreiding materiaal uitleendienst
''Onze gemeentelijke uitleendienst biedt reeds heel wat materiaal aan dat door verenigingen veelvuldig gebruikt wordt bij uiteenlopende activiteiten'', zo weet het gemeentebestuur. ''Denken we bijvoorbeeld aan podiumelementen, nadars, tafels en stoelen, muziekinstallatie, WC-wagen, enz. Daarnaast krijgt de uitleendienst echter ook geregeld vragen voor uitleenmateriaal waarover wij niet beschikken.
Zoerselaars op weg naar jumelagedorp Crucea
Op 21 juli vertrokken de laatste 37 deelnemers naar onze Roemeense jumelagegemeente Crucea. Zoersel en Crucea vieren dit jaar 15 jaar officiële vriendschapsband (1992-2007). ''De meesten reisden met het vliegtuig, sommigen met eigen wagen met of zonder caravan en twee doen het per fiets
Kijk uw bijkomende verzekeringspremie voor natuurrampen steeds na
Sinds maart vorig jaar is de lacune in de brandverzekering weggewerkt. Sindsdien bent u namelijk ook verzekerd tegen overstromingen en natuurrampen, en dit via een bijkomende premie binnen uw brandverzekering. Dit betekent dus dat iedereen moet meebetalen, ook wie nog nooit wateroverlast heeft gehad.
Bewonersgroep buigt zich over verkeersplan voor deel van Bloemenwijk
Als alles volgens plan verloopt, gaan er eind volgend jaar rioleringswerken van start in een flink deel van de Bloemenwijk. ''Dit is wellicht één van onze grootste rioleringsprojecten ooit'', zo weet onze Technische Dienst. ''Het dossier 'Bloemenwijk 4de en 5de fase' omvat bijna 300 woningen en strekt zich uit over Kleine Wandelweg, Kempdreef (deel), Wandelweg (van Gestelsebaan tot Violetlaan), Goudbloemlaan, Boterbloemlaan (deel), Azalealaan, Orchideeënlaan en Violetlaan.''
De provincie Antwerpen biedt sinds 1 juli een gratis verzekering aan voor vrijwilli gerswerk. ''Recent nog zorgde de nieuwe wet op het vrijwilligerswerk voor een betere bescherming van de vrijwilliger'', zo luidt het. ''Volgens deze nieuwe wet worden organisaties die met vrijwilligers werken aansprakelijk gesteld voor de schade die de vrijwilligers veroorzaken én worden ze tegelijkertijd verplicht om hiervoor een verzekering te nemen.
Nu ook dienstverlening voor verenigingen in het gemeentehuis
Als gemeentebestuur zijn we, ter voorbereiding van de verhuis naar het Bethaniënhuis, onze dienstverlening aan het herdenken. We streven daarbij naar een 'één loket'-principe voor een ruime waaier van diensten die we in de overdekte patio van ons toekomstig administratief centrum zullen aanbieden.
Op zoek naar kandidaat-verenigingen voor Cultuurprijs 2007
Al elf jaar lang reiken het gemeentebestuur en de Culturele Raad een Cultuurprijs uit. Het ene jaar aan een vereniging, het andere jaar aan een persoon. Vorig jaar viel de eer te beurt aan orgelist Jan Van Mol, die op 22 december naar huis mocht gaan met de Cultuurprijs 2006. ''Dat betekent dus dat de prijs dit jaar opnieuw naar een Zoerselse vereniging zal gaan die zich verdienstelijk heeft gemaakt in één of andere culturele discipline'', weet onze dienst Cultuur.
Toegankelijkheidsreglement voor Halse Bossen in de maak
Als u al eens te voet, met de fiets of per paard de Halse Bossen heeft verkend, is het u ongetwijfeld opgevallen: het is een zeer aangename, groene omgeving, maar heel wat boswegen doen er jammer genoeg nog te vaak dienst als sluiproute voor autoverkeer. Dit verstoort niet alleen de rust en de veiligheid van de bezoekers, maar zorgt er ook voor dat heel wat weggetjes worden stuk gereden door terreinwagens, quads en motorcrossers.
Bezin voor u een huisdier aankoopt
''Huisdieren belanden tijdens deze vakantieperiode weer massaal in asiel- en opvangcentra'', merkt de dienst Leefmilieu met spijt in het hart op. ''Dat is jammer. Het gaat immers om levende wezens, die u niet zomaar bij het vuil kunt zetten als u op vakantie vertrekt of als ze u last bezorgen. Ze hebben dagelijks verzorging en aandacht nodig. Denk dus eerst goed na vooraleer u een dier in huis haalt.''
Zoerselaar Vincent Van der Plas beoogt professionele danscarrière
Op zesjarige leeftijd ruilde Zoerselaar Vincent Van der Plas (17) de plaatselijke turnkring in voor dansschool Niké. ''Ik wilde bij de turnkring alleen maar oefeningen doen die op muziek waren'', herinnert Vincent zich nog. ''Zonder muziek vond ik er niets aan. Mijn ouders besloten me dan maar in te schrijven in de dansschool.'' De juiste beslissing, zo blijkt nu, want in september -elf jaar na zijn eerste danspasjes- start Vincent in het vijfde jaar Hedendaagse Dans aan de Kunsthumaniora in Lier.
Bewoners Graffendonk kiezen voor behoud verkeersdrempels
Verkeersdrempels zorgen voor een flinke snelheidsremming, nochtans zijn zij niet door iedereen zo geliefd. Uiteraard ergeren snelheidsduivels zich aan deze obstakels, maar ook andere bewoners vinden dit dikwijls hinderlijke snelheidsremmers. Vooral lawaaihinder bij het afremmen en optrekken tussen de drempels en het ongemak voor mensen met rugklachten, zijn veel gehoorde bezwaren.
Dumpen van groenafval verboden
Onze dienst Leefmilieu krijgt geregeld klachten over het feit dat her en der in de gemeente groenafval gedumpt wordt. ''Blijkbaar zijn er nog steeds heel wat mensen die er niets beters op vinden dan hun groenafval te dumpen op het perceel van de buren'', aldus de dienst Leefmilieu, ''maar ook in het openbaar of op onbebouwde percelen wordt nog te vaak groenafval gedumpt.
Konstantinopel-speelplein in Melkweg krijgt binnenkort asfaltverharding en verlichting
Het gemeentebestuur heeft beslist in te gaan op een vraag van de wijkraad om het speelpleintje te voorzien van twee verlichtingspalen. ''We hebben al enkele jaren soms overlast op het pleintje 's nachts. Enkele verlichtingspalen zullen de sociale controle verhogen en hopelijk ook voor meer rust zorgen'' , zo vertelt Roger Pauwels van buurtcomité Melkweg-Oudstrijderslaan.
Verbrand u niet aan de zomer
In afwachting van een ommekeer in de huidige weersomstandigheden, wilt de Belgische Brandwondenstichting u alvast graag een aantal tips geven om veilig te zonnen en, al dan niet daaropvolgend, te barbecuen. ''Meer dan 60 pct. van de ongevallen met brandwonden tot gevolg doen zich immers thuis voor'', zo luidt het bij de Brandwondenstichting. ''Twintig pct. van de slachtoffers zijn bovendien kinderen jonger dan tien jaar.''
Het gemeentebestuur heeft vastgesteld dat heel wat zwaar verkeer tijdens de spits in Sint-Antoniusdorp de Karel Uytroevenlaan, de Victorielaan en het Smeestraatje gebruikt als alternatieve route om een snellere verbinding te hebben tussen Handelslei en Zoerselsteenweg of tussen Handelslei en Achterstraat (of omgekeerd).
Dure vandalenstreken kunnen vermeden worden
''Onze gemeentelijke dienst Openbare Werken moet geregeld 'uitrukken' om beschadigingen aan openbaar domein binnen onze gemeente te gaan herstellen'', zo meldt het gemeentebestuur met spijt in het hart. ''Deze schade kan uiteraard onvrijwillig toegebracht zijn, bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, maar heel vaak gaat het echter om vandalenstreken.
1.500ste Nieuwsbriefabonnee letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet
Paul Thys, een 48-jarige houtbewerker uit Lichtaart, schreef zich vorige week zaterdag nietsvermoedend in op onze digitale Nieuwsbrief. ''Ik ben al jarenlang een hevige Kiekeboe-fan'', vertelt Paul. ''Ik had vorig weekend in het Laatste Nieuws iets gelezen over de Kiekeboe-tentoonstelling in De Bijl. Voor meer informatie over die tentoonstelling, en andere evenementen naar aanleiding van 'Dertig jaar Kiekeboe', werd ik doorverwezen naar de website van Zoersel.
Kasteel Halle al 25 jaar lang gemeentehuis van Zoersel
Ons gemeentehuis mocht deze week, bij wijze van spreken, 25 kaarsjes uitblazen. ''Op 26 juni 1982, afgelopen dinsdag precies 25 jaar geleden, huldigde toenmalig gouverneur Andries Kinsbergen het kasteel in Halle officieel in als gemeentehuis van Zoersel'', vertelt Rob Belmans, hoofd van onze Financiële Dienst, die sinds 1979 in dienst is.
De bruine rat: enkele preventietips
Hoewel de bruine rat voor sommigen een geliefd huisdier is, wordt ze toch meestal als een ongewenste gast beschouwd. Dat blijkt uit de overvloedige vraag naar rattenvergif waarmee onze loketdiensten de laatste maanden geconfronteerd worden. ''Heel wat mensen grijpen echter té snel naar rattenvergif'', legt onze dienst Leefmilieu uit.
Zoerselaar Patrick Ooms fietst van Parijs naar Brest - en terug - voor het goede doel
Op 20 augustus wil Zoerselaar Patrick Ooms (42), samen met zijn fietsmaat Jan Tax (54) uit Rijkevorsel, per fiets 1.235 kilometer afleggen, meer bepaald van Parijs naar Brest en terug, en dit op minder dan 90 uren tijd. Hoofdbedoeling van deze extreme fietstocht is geld inzamelen voor de vzw. Hartekinderen, die Patrick als papa van een hartpatiëntje heel nauw aan het hart ligt.
Binnenkort opnieuw elke vrijdagavond Parkmuzaïek: programma
Voor de vijftiende keer op rij nodigt de vzw Generatie Omegasamaje u tijdens de komende vakantiemaanden uit om uw vrijdagavond gezellig door te brengen in het gemeentepark, tijdens de reeds befaamde openluchtconcerten. ''Ook dit jaar zijn wij er in geslaagd een uitgebreide affiche samen te stellen waarin iedereen ongetwijfeld zijn gading vindt'', luidt het bij de vzw. ''Naast een aantal covergroepen, duiken er ook weer heel wat bekende namen op.'' Wij geven u hier alvast het complete overzicht:
Vrijwilligers krijgen een roos in de 'Week van de vrijwilliger'
Net als vorig jaar, willen wij ook dit jaar alle vrijwilligers die in onze gemeente actief zijn eens - letterlijk - in de bloemetjes zetten tijdens de 'Week van de vrijwilliger', van zaterdag 3 tot en met zondag 11 maart. ''Met hun vrijwillige inzet in talrijke jeugd-, sport- en culturele verenigingen, adviesraden, welzijnsdiensten en -voorzieningen, de toeristische sector, enz.
Op 1 januari 2007 telde onze gemeente 20.779 inwoners. ''Dat zijn er 162 meer dan begin 2006'', weet de dienst Bevolking.
Vrijdag 23 februari wordt de server in het gemeentehuis en de loketdiensten vervangen. ''Dat betekent dat onze dienstverlening die dag niet optimaal zal kunnen verlopen'', zo verwittigt de Technische Dienst. ''Zo zullen diensten waarvoor verbinding met ons netwerk nodig is, niet aangeboden kunnen worden. We denken hierbij onder meer aan het opvragen van bouwdossiers, het afleveren van attesten van goed gedrag en zeden, het aanvragen van reispassen of het activeren van identiteitskaarten. Uittreksels uit de akte van burgerlijke stand (geboorte, overlijden, huwelijk) kunnen wel afgeleverd worden.''
Bijna zestig jaar zijn ze samen, Zoerselse ereburgers Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens. En al zou je het hen allerminst aangeven, ze vierden onlangs respectievelijk hun 95e en 75e verjaardag. ''We nemen elke dag een hele reeks pilletjes, maar mogen verder niet klagen over onze gezondheid'', vertelt Mariëtte. ''Ik ben een goed half jaar geleden wel geopereerd aan mijn ogen'', pikt Pol in, ''maar heb er nu gelukkig geen last meer van.'' Waarop Mariëtte stilletjes haar wenkbrauwen fronst en me toefluistert dat die operatie eigenlijk al zo'n vier jaar geleden is. Wat vliegt de tijd.
laat u stookolietank reinigen
Donderdag 15 februari 2007 bestond de Kiekeboe-strip, van de hand van onze ereburger Merho, precies dertig jaar! Wij willen Merho en al zijn medewerkers dan ook in de eerste plaats een dikke proficiat wensen.
ook vanaf dit jaar zul je vanuit Brecht een trein nemen naar Antwerpen.
De milieuzorg vraagt u vriendelijk om volgende week vrijdag u dikste trui aan te trekken, want het is dikkentruiendag.
nog opmerkingen over ons jeugdbeleid?
Naar jaarlijkse traditie worden ook dit jaar, meer bepaald op zondag 11 februari, alle nieuwe inwoners van het afgelopen jaar uitgenodigd 'bij het bestuur op de koffie'.
130 gemeenten krijgen krijgen een individuelen sportbegeleiding. ook wij horen tot de 130 gemeenten en krijgen een ervaren coach over de vloer.
is u verwarmingsketel aan vervanging toe? vraag u kortingspremie aan
De waterbeheerders in Vlaanderen (Aquafin, VMM, enz.) hebben de laatste tijd - samen met de betrokken sectoren (provincies, gemeenten, enz.) - hard gewerkt aan waterbeheerplannen. ''In deze plannen wordt het waterbeleid voor de komende jaren vastgelegd'', weet onze dienst Leefmilieu. ''Er werden stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas uitgewerkt, maar ook elf bekkenbeheerplannen en bijna honderd deelbekkenbeheerplannen. De eerste generatie plannen ligt nu op tafel, met daarin voorstellen voor maatregelen, acties en projecten voor een gezond en veilig watersysteem.''
Sint-Antonius bewoners ondervinden geluidsoverlast van te veel klinkers op de baan. vlaams gewest belooft dit te vervangen met asfalt
bent u één van de trotse eigenaars van een hoogstamboomgaard met streekeigen fruitrassen?
rioleringswerken worden verhinderd door het aanhoudende regenweer.
Wat voor drie studentes Onderwijspedagogiek aan de Gentse universiteit begon als een doodgewone schoolopdracht, is uiteindelijk uitgedraaid op een drukbezochte en gesmaakte website. Stien Stuyts, Joke Hurtekant en Sofie Gervoyse, drie meisjes met een hart voor dieren, ontwierpen voor het vak 'Ontwikkelen van pedagogische omgevingen' de educatieve website 'Ik wil een krokodil'. De website ging eind december on line en heeft sindsdien al heel wat media-aandacht genoten. ''Dat hadden we nóóit verwacht'', aldus de Zoerselse Stien.
Op 22 januari 2007 stelde de gemeenteraad het RUP 'Reservering van twee woongebieden' voorlopig vast. ''De opmaak van dit RUP kadert in de doelstelling om aan voornamelijk jongeren uit onze eigen gemeente betaalbare bouwkavels of woningen aan te bieden'', weet onze dienst Ruimtelijke Ordening. ''In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan werd voor elke deelgemeente een gebied aangeduid waar dit in de toekomst mogelijk moet worden. In Sint-Antonius is dat het gebied tussen de Achterstraat en Het Klooster en in Zoersel zal dat in de omgeving van de Bremlaan zijn.''
op 22 januari 2007 tijdens de gemeenteraad legde enkele nieuwe leden de eed af.
Orkaan Cyriel raasde vorige week over ons land, en ook in Zoersel hebben we dat geweten. De brandweerlui en de mannen van de dienst Openbare Werken zijn samen - in de periode van woensdag 17 januari tot en met zondag 21 januari - maar liefst 400 keer moeten uitrukken.
De vereniging Landelijke Gilden wil dorpsbewoners ertoe aanzetten een actie te ondernemen die het leven in hun dorp beter maakt. Ze heeft daarvoor de Vlaamse prijs 'Dorp met toekomst' in het leven geroepen.
''U hoeft voortaan niet meer te betalen om piepschuim ('isomo') en asbesthoudende platen en buizen ('eternit') naar het kringlooppark te brengen''
Hopelijk overkomt het u nooit, maar stel: u heeft een ongeval. Het urgentiepersoneel ter plaatse wil zo snel mogelijk een familielid of vriend van u verwittigen. In tegenstelling tot vroeger, hebben de meeste mensen tegenwoordig wel een gsm op zak, maar het probleem is dat die lijst met telefoonnummers zodanig lang is, dat men niet weet wie te contacteren. Het zou dus een goed idee zijn, mocht iedereen een standaardnaam in zijn gsm zetten die overeenstemt met de persoon die als eerste moet gewaarschuwd worden in een noodgeval.
Op 17 januari mocht Jacques Peustjens, PR-verantwoordelijke van de CliniClowns, een cheque ter waarde van 1.720 euro in ontvangst nemen uit handen van één van de kleutertjes van de gemeentelijke basisschool in Zoersel.
aar jaarlijkse gewoonte werd na afloop van de eindejaarsactie van Middenstand Sint-Antonius een auto verloot onder de deelnemers.
Op vrijdag 5 januari werd de nieuwe OCMW-raad voor Zoersel geïnstalleerd en de voorzitter gekozen
Rookt u op restaurant al eens graag een sigaretje na de maaltijd? Dan moet u zich daarvoor, sinds 1 januari 2007, naar buiten of naar een aparte rookkamer begeven. ''Sinds begin dit jaar geldt er immers een nieuwe en strengere wetgeving op het gebruik van tabak'', zo weet onze dienst Welzijn. ''Deze wetgeving schrijft voor dat er niet meer mag gerookt worden in Belgische horeca-inrichtingen
er is al enkele keren melding gemaakt van het feit dat er vuilniszakken buiten staan al een week voor de afhaling van de zakken.
Het Eén-programma 'Eén Jaar Gratis' is morgen aan zijn negende aflevering toe. Zoerselaar Victor Calle heeft de vorige afleveringen goed overleefd en dingt dus nog steeds mee naar de hoofdprijs: één jaar gratis leven.
vanaf 1 januari 2007 krijgen Zoerselse gezinnen waarvan één gezinslid kan aantonen dat hij/zij stomapatiënt is, een jaarlijkse gemeentelijke toelage van 25 euro.
Op zondag 7 januari won Koen Diels (24) in Hamme-Zogge de nationale titel cyclocross bij de amateurs. De 24-jarige Zoerselaar pakte daarmee - na zijn overwinning op het Antwerpse Provinciaal Kampioenschap en op het Belgisch Kampioenschap tijdrijden - al zijn derde trui van het seizoen. Lang niet slecht voor iemand die nog maar twee jaar aan veldrijden doet!
binnenkort wordt er alleen nog vrachtverkeer tot 3,5 ton toegelaten in de kwikaard en kerkhoflei.
Bent u actief in een vereniging, comité of club? Organiseert u wel eens feestjes, coördineert u grootse evenementen of steekt u samen met anderen veel energie en creativiteit in een eigen vrijetijdsproject? Dan worstelt u waarschijnlijk ook steeds vaker met formulieren, vergunningen, administratieve verplichtingen, taksen en lastige wetgeving: 'Welke vergunning hebben we nodig voor onze wafelenbak?', 'Hoeveel formulieren moeten we invullen voor ons straatfeest?', 'Hoeveel kost de muziek bij onze quiz en hoe moeten we dat aanvragen?', 'Geldt er een rookverbod?', enz. Door deze administratieve rompslomp wordt uw enthousiaste inzet misschien meer een last dan een lust, en dat zou niet mogen.
De werkkledij van het gemeentepersoneel zal binnenkort niet meer naar de wasserij gaan, maar gewassen worden in het gemeentelijk strijkatelier
De gemeenteraad keurde tijdens de laatste gemeenteraadszitting van de vorige legislatuur de begroting voor het dienstjaar 2007 goed. Wat voor u als inwoner van onze gemeente ongetwijfeld het belangrijkste is, is dat de belastingen ook in 2007 niet stijgen.
De nieuwe bestuursploeg voor Zoersel kan van start gaan. Op 2 januari was het immers 'installatievergadering'. Raadsleden en schepenen legden de eed af in handen van burgemeester Katrien Schryvers.
sinds 1 januari 2007 heb je geen internationaal paspoort meer nodig voor Bulgarijë en Romenië.