A  A  A  A 
Wordt u graag op de hoogte gehouden - schrijf u in voor de nieuwsbrief van het gemeenschapscentrum
 
100 jaar Groote Oorlog
Tentoonstellingsruimte De Bijl
 
openingsmomenten
  • zaterdag van 13.30 tot 18 uur
  • zondag van 11 tot 18 uur

de Bijl
Dorp 1-3
2980 Zoersel
Δ inschrijven nieuwsbrief

info
gemeenschapscentrum Zoersel


de Bijl
Dorp 1-3

 


de Kapel
Handelslei 167


In het gemeenschapscentrum Zoersel krijgt u een waaier van activiteiten en initiatieven onder het motto 'voor elke cultuurliefhebber wat wils'. Verschillende initiatiefnemers dragen daartoe hun steentje bij: verenigingen, programmatiewerkgroep de Bijl, de Bib en de dienst cultuur. 

Koop hier uw online tickets


Als u in aanmerking komt voor een Z-pas, dan krijgt u korting op de voorstellingen die door de gemeentelijke cultuurdienst of werkgroep de Bijl worden georganiseerd. Voor meer info over de Z-pas: klik hier.

 PROGRAMMA najaar 2018 
 

tentoonstellingen

lezingen

film

podium

De Eerste Wereldoorlog of de Groote Oorlog was het eerste internationale conflict op wereldschaal. Het vond plaats van 28 juli 1914 tot 11 november 1918.

Wereldoorlog I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld: Europa verloor zijn wereldheerschappij.

Het was ook een diepe val in de beschaving. Het was de eerste barst in het blazoen van de moderniteit en de vooruitgang van de 19de eeuw en een voorbode van de verschrikkingen later in Wereldoorlog II. Vele gebeurtenissen van vandaag hebben hun oorsprong in ’14-’18.
Miljoenen militairen en burgers vonden hierbij de dood. 100 jaar na deze feiten verdienen de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis. Gespreid over 2014 vonden tal van activiteiten plaats ter herinnering aan 100 jaar Groote Oorlog.

Ook vanuit onze gemeente trokken jonge mannen naar het front om er te vechten voor onze vrijheid. Voortaan zullen we op deze webpagina even stilstaan bij het offer dat zij brachten. Op hun sterfdag - de dag waarop ze precies 100 jaar geleden stierven - willen wij hen eren door hen toe te voegen aan deze lijst.

8 december 1914: Emiel Vermeulen
Emiel Vermeulen werd geboren op 20 mei 1893 te Boisschot (Booischot, deelgemeente Heist-op-den-Berg). Zijn familie verhuisde naar Sint-Antonius Brecht.
Hij was de eerste soldaat uit onze gemeente die aan het front sneuvelde. Hij stierf op 8 december 1914 in Booitshoeke. Hij werd begraven op het slagveld. Zijn graf werd niet meer terug gevonden.
In deelgemeente Sint-Antonius is een straatnaam naar hem vernoemd.
Links naar andere websites met info en activiteiten in het kader van 100 jaar Groote Oorlog:
contactinfo De Bijl
De Bijl
Dorp 1-3
2980 Zoersel

zaterdag van 13.30 tot 18 uur
zondag van 11 tot 18 uur

contactinfo:

 Franky Michielsen
 Cultuurdienst Zoersel
 Handelslei 167
 2980 Zoersel
 T 03-2980 715
 e-mail:  
 nieuwsbrief de Bijl