A  A  A  A 
herbekijk pakkende aflevering van Radio Gaga op het domein van psychiatrisch centrum Bethanië (24/09/2015)

Radio Gaga deze week gemist? Jammer, want de kleurrijke radiocaravan van acteurs Joris Hessels en Dominique Van Malder streek neer in Zoersel, op het domein van psychiatrisch centrum Bethanië. Geen nood. U kunt de reportage nog tot 20 oktober herbekijken via de website van Canvas.

Radio Gaga is een programma van productiehuis De Chinezen. In Radio Gaga trekken de bevriende acteurs Joris Hessels en Dominique Van Malder met hun zelf gebouwde mobiele radiostudio naar acht locaties in België om er enkele dagen bijzondere lokale radio te maken. Dit doen ze met en voor de bewoners en toevallige passanten.

taboes doorbreken
Tijdens hun bezoek aan pc Bethanië in juli maakten de twee mannen kennis met onder andere Johnny, Luc en Yammie. Samen met deze drie, en nog een aantal andere moedige patiënten, proberen ze het taboe dat over psychiatrische problemen heerst te doorbreken, en geven ze een andere kijk op deze 'gesloten' wereld.

Johnny woont sinds een jaar alleen nadat hij jaren in de psychiatrie verbleef. Toch heeft hij elke dag nog nood aan structuur. Hij springt dagelijks binnen op zijn oude zorgeenheid in Zoersel en in de namiddag geniet hij in zijn stamcafé van z’n dagelijkse pintjes. Zijn lievelingsnummer is ‘Under the bridge’ van The Red Hot Chili Peppers. Johnny: “Ge hebt er altijd buren, er is altijd iets op de gang. En dan ben ik terug alleen gaan wonen, en dat was fantastisch.”

Luc is een van de drijvende krachten achter het kunstenaarscollectief De Facktorij. Een stille kracht kan je hem niet noemen, hij neemt geen blad voor de mond. Als hij zelf moet kiezen om door het leven te gaan zonder of met z’n autismespectrumstoornis, dan kiest hij resoluut mét. Zijn lievelingsnummer is ‘Laugh and a half’ van D-A-D. Luc: “Eigenlijk zouden alle volwassenen één keer in hun leven verplicht zes maanden opname in de psychiatrie moeten doen: om te leren wat emoties zijn, en hoe om te gaan met mensen.”

Yammie is 22 en heeft verschillende psychoses doorgemaakt. Ze hoort stemmen vanaf haar zesde. Ze voelt zich vaak een buitenbeentje, maar toch ziet ze ook voordelen: ze beleeft alles intenser en minder saai. Tijdens woelige dagen of slapeloze nachten houdt muziek haar recht. Haar lievelingsnummer is ‘Hide and seek’ van Imogen Heap. Yammie: “Er zijn ook positieve dingen aan een psychose, ge zijt gevoeliger. Iemand vertelde me dat ik een parkietje uit de mijnen ben; die pikken sneller gevaar op, en kunnen anderen waarschuwen.”

kippenvel
Op het einde van de aflevering kunt u genieten van het prachtige duet van Yammie en Joris, begeleid door Nick. Ze brengen een stukje uit het mooie lied ‘If I Needed You’ van ‘The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band’. Een absoluut kippenvelmoment!

Neem zeker even de tijd om de aflevering integraal te herbekijken op de website van Canvas.

meer info: http://www.pcbethanie.be/, http://www.dechinezen.be/

cultuurdienst

cultuur
administratief centrum
Handelslei 167
T 03 2980 9 05
 

cultuurbeleidscoördinator 
Annemie De Meester
T 03 2980 7 13

programmator gemeenschapscentrum Zoersel (de Bijl / de Kapel)
Franky Michielsen
T 03 2980 7 15