A  A  A  A 
Cultuurnieuws van Zoersel
Erfgoeddag 2019: Hoe maakt u het?
Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19de editie van Erfgoeddag, op zondag 28 april, de schijnwerpers op ambachten en vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, ambachtelijkheid en meesterschap in Vlaanderen.
standhouders Zoerselse kerstmarkt schenken 5.000 euro aan het goede doel
Afgelopen maandag kregen drie goede doelen nog een laat kerstcadeau van de standhouders van de Zoerselse cadeau- en kerstmarkt. De kerstmarkt, die begin december plaatsvond, bracht maar liefst 5.000 euro op, een bedrag dat onder de drie projecten verdeeld werd.
80ste verjaardag en ereburgerschap voor internationaal gevierd multi-artiest Paul Ibou
Gisteren vond in het administratief centrum Zoersel een huldiging plaats van beeldend kunstondernemer, grafisch vormgever, typograaf, auteur en publicist Paul Ibou (pseudoniem voor Paul Vermeersch).
cultuur in de schijnwerpers
De temperatuur stijgt. Uw bloed begint wat sneller te stromen. Muzikanten stemmen hun instrumenten. Stoelen schuifelen bedeesd heen en weer. Uw adem stokt, de spots gaan uit en het doek gaat open: het culturele voorjaar is daar.
drie veteraanbomen, met bijhorend oorlogsverhaal, in Zoersel
In 2018 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Naar aanleiding daarvan selecteerde het Regionaal Landschap de Voorkempen 21 bijzondere oorlogsverhalen en evenveel ‘veteraanbomen’ in de Voorkempen, waarvan er drie in Zoersel staan.
geeft u mee vorm aan ons Zoersels beleid?
Bij aanvang van een nieuwe legislatuur worden ook de bestaande gemeentelijke adviesraden opnieuw samengesteld. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën en betrekken u graag bij onze beleidsvoering. Interesse? Laat het ons weten!
smul van ons gevarieerd kerstmenu
De kerstdagen staan voor de deur en daar kunt u ook in Zoersel niet naast kijken. U kunt onder meer de frisse buitenlucht opsnuiven tijdens enkele kerstwandelingen, genieten van sfeervolle muziek tijdens de kerstconcerten, leuke inkopen doen op de kerstnocturne of teruggaan in de tijd met het kerstspel op Einhoven.
solidariteit voor projecten in Senegal | cadeau- en kerstmarkt
Zoals u weet, is onze Zoerselse cadeau- en kerstmarkt net ietsje anders als de doorsnee versie. Naast de verschillende kraampjes, een hapje en drankje en de warme sfeer op de markt, staat vooral de solidariteit tussen mensen centraal.
dichters en huiskamers gezocht
De Gedichtendag, een jaarlijkse vaste waarde in ons cultuurlandschap, vindt plaats op zondag 3 februari 2019. We willen er opnieuw een boeiende dag van maken en daar kunt ook u aan bijdragen.
combineer wandelen met culinair genieten
Een gezellige wandeling/fietstocht combineren met lekker eten is helemaal in. Nadat afgelopen zomer 1.000 fietsers deelnamen aan de culinaire fietstochten van het Land van Playsantiën, staan tijdens de herfst- en wintermaanden de culinaire wandelingen op het programma.
najaarsprogrammatie gemeenschapscentrum biedt heel wat moois
U las het mogelijk al in ons Zoerselmagazine: op 1 december komt niemand minder dan Stijn Meuris met zijn nieuwe zaalshow ‘Tirade III: In blind vertrouwen’ naar Zoersel. Maar onze najaarsprogrammatie biedt nog heel wat ander moois.
beheerplan voor de kerk van Zoersel
Dit najaar werken we samen met Erfgoed Voorkempen aan een visie voor de waardevolle historische kerkhoven. Deze visie wordt op haar beurt verder uitgewerkt in een concreet erfgoedbeheerplan.
veelzijdig aanbod in de Vleugel
Het nieuwe schooljaar komt er weer aan. Misschien de uitgelezen kans om iets nieuws te leren? Doet uw dochter niets liever dan zingen, heeft uw tienerzoon gevoel voor drama en ziet u zichzelf wel werken in de zorgsector? Dan kunt u in de Vleugel (Achterstraat 20) terecht voor een gevarieerd opleidingsaanbod, gaande van talen, over muziek en beeldende kunst tot zorg.
Eurozoersel
Eurozoersel 13/07/2018
Voor de negende maal, sinds de start in 1993, heeft Zoersel de eer in augustus gastgemeente te zijn voor Eurozoersel. In het teken van verbroedering en respect voor andere culturen, zakken inwoners uit zustergemeenschappen en jumelagesteden van binnen én buiten Europa opnieuw vijf dagen af naar onze gemeente.
fietsdrieluik ‘kunstig op de fiets’
Zoals elk jaar organiseert het Land van Playsantiën ook deze zomer een driedaags fietsevenement, met verschillende lokale proevertjes en enkele ‘kunstige’ tussenstops onderweg. Neemt u deel aan minstens twee van de drie fietstochten, dan maakt u kans op mooie prijzen.
nieuws uit de gemeenteraad: nieuwe dorpszaal in Halle, aangebouwd aan bestaande pastorij
In het kader van het PPS-dossier rond de herinrichting van Halledorp is er de afgelopen maanden al heel wat gebeurd. Na de bouw van een nieuwe gemeentelijke basisschool en sporthal en van acht sociale huurwoningen aan de Meester Berghmansstraat keurde de gemeenteraad afgelopen dinsdag de ontwikkeling van de socioculturele gemeenschapsinfrastructuur, meer bepaald de bouw van een nieuwe dorpszaal, goed.
Parkplezier: genieten van live muziek in het groen
Nog twee weken en dan wordt opnieuw het startschot gegeven van Parkplezier. Gedurende zes vrijdagavonden geniet u in het park van Halle weer van live muziek, een hapje en een drankje.
WK voetbal op groot scherm achter de kerk
Ook in onze gemeente kunt u heel wat wedstrijden van het WK voetbal volgen op groot scherm, meer bepaald op het plein achter de kerk in Sint-Antonius. Daar zorgt de vereniging ‘St-Antonius feest’ voor. Donderdag 14 juni wordt de aftrap gegeven met de openingswedstrijd, gevolgd door nog (minstens) zeven andere wedstrijden.
foto’s in de kijker
foto’s in de kijker 05/06/2018
Foto’s zoeken en vragen beantwoorden op de mooiste plekjes in onze drie deelgemeenten. Dat is het opzet van de fotozoektocht waaraan u vanaf 1 juni – in het kader van Dorp in de Kijker – kunt deelnemen. Tegelijkertijd start vandaag ook een fototentoonstelling bij verschillende handels- en horecazaken.
habla español?
habla español?  05/06/2018
U wilt op vakantie een mondje Spaans praten of uw plan trekken in het Italiaans, Duits, Frans of Engels? U bent anderstalig en wilt het Nederlands onder de knie krijgen? Volg dan een taalcursus bij Lionsclub Minerva.
braderij Sint-Antonius: hou rekening met verkeersmaatregelen
Volgende vrijdag - de eerste vrijdag van juni - organiseert onze plaatselijke middenstand naar jaarlijkse gewoonte zijn braderij in de dorpskern van Sint-Antonius. Zoals steeds verwachten zij veel bezoekers en daarom nemen we de nodige verkeersmaatregelen.
thuismatch voor Tinka Pittoors en Kris Fierens in de Bijl
Beeldend kunstenaars Tinka Pittoors en Kris Fierens stellen binnenkort samen tentoon in de Bijl. Beide zijn afkomstig uit de regio. Ze zien exposeren in de Bijl dan ook als een thuismatch en kijken er alvast naar uit.
oproep: derdewereldprojecten die ondersteuning kunnen gebruiken
Tijdens het tweede weekend van december is er gewoontegetrouw opnieuw onze kerstmarkt in en rond het administratief centrum. Te vroeg voor kerstsfeer, denkt u? Voor solidariteit is het nooit te vroeg: we zoeken nog één of meer sociale projecten om onze opbrengst mee te delen!
traditionele Pierenstoet wordt heus dorpsfeest
Op zaterdag 12 mei is het weer zover: dan wordt de Halse Pier bevrijd van zijn zware ketting en wordt hij door de straten van ‘Mager Halle’ gedragen – of beter gezegd gereden – tijdens een heuse dorpstoet, vol muziek, toneel en ambiance. Wie dapper genoeg is om de tocht te riskeren – de Pier is immers niet ongevaarlijk – is meer dan welkom!
culinaire fiets- en huifkartocht
Dit najaar trekken we massaal onze mooie Zoerselse natuur in dankzij de gloednieuwe landbouwlus, de interactieve fiets- en wandelroute van de Landelijke Gilden. Op zondag 3 juni kunt u alvast per fiets of per huifkar kennismaken met de route. Mooie en lekkere bonus: onderweg kunt u smullen van de heerlijkste gerechtjes, hapjes en drankjes. Snel inschrijven dus!
kunst en muziek ontmoeten elkaar tijdens Week van de Amateurkunsten
De Week van de Amateurkunsten focust zich dit jaar op ‘Kunst Buiten!’ en dat mag u, wat Zoersel betreft, letterlijk nemen. Op zondagnamiddag 6 mei kunt u namelijk op enkele (buiten)locaties in onze gemeente komen genieten van de unieke combinatie tussen beeldende kunst en muziek.
Tri Viocal, jong muzikaal talent
2018 is met ‘Dorp in de Kijker’ een groot cultureel jaar voor Zoersel, en dus ook voor ons gemeenschapscentrum. Onze cultuurdienst bokste voor u een interessant programma in elkaar, met onder meer een concert van Tri Viocal op vrijdag 20 april in de Bijl.
documentaire ‘Zie mij doen’ in première
Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig nagekeken. Daar zijn ze zichzelf maar al te vaak pijnlijk van bewust. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes bewoners van Monnikenheide. Het resultaat: een ingetogen, diep humaan portret waarin de hoofdpersonages tegengewicht bieden door expliciet de blikken tegemoet te treden: ‘zie mij doen’.
Patrick Debaere wint de cultuurprijs 2017
Op zondag 21 januari reikten we, samen met de Zoerselse cultuurraad, de cultuurprijs 2017 uit. Patrick Debaere, voorzitter van de vzw Toerisme Zoersel en de bezieler van (onder andere) het vernieuwde Lindepaviljoen, kwam als winnaar uit de bus. (foto © Paul Van Nylen)
Poëzieweek | een uitgebreid programma
Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen – en absoluut ook in Zoersel – passen gedichten toe in het leven van alledag. We geven u graag een bloemlezing van wat er in Zoersel zoal op het programma staat.
kom gezellig winterwandelen in het Land van Playsantiën
Houdt u van een stevige wandeling, een frisse neus en lekker eten? Dan zijn de vijf winterwandelingen van het Land van Playsantiën zeker uw ding! De wandelingen, van 6 tot 10 km, zijn geschikt voor zowel recreatieve als geoefende wandelaars, maar ook voor gezinnen met kinderen. Onderweg geniet u van lekkere proevertjes terwijl u even op adem komt.
11 november | nooit meer oorlog!
De Eerste Wereldoorlog vond plaats van 28 juli 1914 tot 11 november 1918. Het was het eerste internationale conflict op wereldschaal, waarin miljoenen militairen en burgers het leven lieten. 100 jaar na deze feiten verdienen de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis op 11 november.
poëzie op begraafplaatsen
Met Allerheiligen en Allerzielen in zicht brengt u misschien wel een bezoekje aan het graf van een dierbare. Vanaf vandaag kunt u op de begraafplaatsen in de drie deelgemeenten een ontroerend gedicht terugvinden om even bij te bezinnen. De werkgroep Poëzie van onze gemeente koos de gedichten speciaal voor deze plekken uit.
Eurozoersel zoekt gastgezinnen
Interesseert u zich voor andere culturen? Vindt u nieuwe mensen leren kennen boeiend? Misschien bent u dan het ideale gastgezin voor de bezoekers uit onze zustergemeentes.
wielerlegende wordt ereburger
Op zondag 1 oktober werd de grootste Vlaamse wielrenster allertijden gehuldigd: Yvonne Reynders. Naar aanleiding van haar tachtigste verjaardag, hielden wij (gemeente & ocmw Zoersel) een feestelijk eerbetoon voor deze snelle dame. Tijdens de huldiging werd Yvonne ook verrast met de titel van ereburger van Zoersel.
Duizend Bibburen en Granaten
De feestelijkheden rond het jubileum van de Kiekeboes vormen het startschot voor een ander stripproject ‘Duizend Bibburen en Granaten’, dat georganiseerd wordt door de bibliotheken van Bibburen. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten om de werking en activiteiten van hun bibliotheken te stroomlijnen.
voorwaarden voor Z|pas vereenvoudigd
Woont u in Zoersel en hebt u een beperkt inkomen, dan kunt u sinds 1 september 2014 beroep doen op de Z|pas. Op die manier willen wij u onder andere meer mogelijkheden geven om te participeren aan activiteiten. Voortaan bepaalt enkel het (gezins)inkomen of u een Z|pas kan bekomen. Het sociaal statuut speelt geen rol meer.
Open Monumentendag | binnenkijken in de Sint-Pauluskerk
Op zondag 10 september gooien de bekende en mindere bekende erfgoedparels in Vlaanderen de deuren open. Voor u hebben we een unieke tentoonstelling in de Sint-Pauluskerk en een rondleiding mét gids in het prachtige klooster ‘Monasterium Magnificat’ in petto.
Jimmy Kets stelt tentoon | the graves are nice this time of year
Twee jaar lang schuimde fotograaf Jimmy Kets de verschillende herdenkingssites van de ‘Groote Oorlog’ af, op zoek naar wat ‘de herinnering van de Eerste Wereldoorlog’ vandaag voor ons betekent. Het resultaat - zijn foto-expo ‘The graves are nice this time of year‘ - is op zijn zachtst gezegd verrassend, ietwat controversieel én te bekijken in cultuurhuis de Bijl.
evenementenspeerpuntactie
Het reglement evenementenspeerpuntactie is op de gemeenteraad van mei goedgekeurd. Dit reglement bestond al voor jeugd- en sportverenigingen, maar socio-culturele verenigingen vielen in het verleden uit de boot. Nu zijn ook deze verenigingen vrijgesteld van retributie bij de organisatie van grote evenementen die de naam van onze gemeente mee uitdragen buiten de gemeentegrenzen.
plezierige zomeravonden in het park
Veel had het niet gescheeld of het was beeld noch klank op de zomerse vrijdagavonden in het park van Halle. Via een oproep vond het gemeentebestuur gelukkig een nieuwe en gedreven organisator: Kristel Van Loon van vzw Vwala. Bent u ook benieuwd naar het programma van 2017?
er huizen vreemde vogels in Beuk & Noot
Al het hele schooljaar werkt iedereen van gemeentelijke basisschool Beuk & Noot aan het kunstproject ‘Vreemde Vogels’. In mei kunt u de kunstwerken bewonderen in de etalage van enkele Zoerselse handelaars. Bovendien wordt de school tijdens de opendeurdag omgetoverd tot een heus museum.
'Onder de linde' van Mariette Coppens in wzc de Buurt
In de ontmoetingsruimte van woonzorgcentrum de Buurt kunt u sinds 10 april een beeldhouwwerk van Mariette Coppens (85) bewonderen. Ze gaf dit kunstwerk voor onbepaalde duur in bruikleen aan het centrum, waar ze sinds kort ook zelf verblijft.
culinair wandelen in het Land van Playsantiën
Kunt u ook zo genieten van een fikse wandeling langs mooie plekken in uw buurt? Houdt u daarnaast ook van gezellig tafelen en culinair verwend worden? Dan zijn de culinaire wandeltochten van het Land van Playsantiën - in Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel - zeker iets voor u. Vooral tijdens de koudere maanden is deze combinatie erg geliefd.
11-novemberherdenking gaat niet onopgemerkt voorbij
Op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. WO I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld. Heel wat gebeurtenissen vandaag de dag hebben hun oorsprong in ’14-’18. We nemen daarom al enkele jaren het initiatief om de 11-novemberherdenking niet onopgemerkt te laten voorbijgaan. Ook dit jaar bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheden volgende week vrijdag.
Lindepaviljoen heropent deuren
Zesentwintig jaar na de eerste opening heropent het Lindepaviljoen, ditmaal in een heel ander jasje, nu zondag officieel zijn deuren. Vanaf maandag kunt ook u er een kijkje gaan nemen. Op vraag van gemeente & ocmw Zoersel toverde vzw Toerisme Zoersel het Lindepaviljoen met een multimediashow en een vertel-, belevings- en tentoonstellingsruimte om tot een fris en eigentijds museum.
organisatie parkplezier – iets voor u?
Hebt u zin om voor Zoerselse ambiance te zorgen tijdens de zomermaanden in het park van Halle? Beschikt u bovendien over het nodige organisatietalent en voldoende ervaring om dit tot een goed einde te brengen? Dan wordt u misschien de nieuwe organisator van ‘parkplezier’!
dichters & huiskamers gezocht
Eind januari 2017 is het weer zo ver. Dan vindt in Vlaanderen en Nederland de jaarlijkse Poëzieweek plaats van donderdag 26 januari tot en met woensdag 1 februari. Ook in Zoersel heeft de Poëzieweek intussen een vaste stek gekregen binnen het cultureel aanbod. Een vierde editie van ‘dichter in huis’ is dan ook al volop in de maak.
kunstclub De Facktorij verhuist
De Facktorij is een kunstclub binnen de sector psychosezorg van pc Bethanië. Patiënten krijgen hier de kans om een eigen kunstatelier uit te bouwen. Tot dusver deden ze dat in een gebouw op het domein van pc Bethanië, maar vanaf deze week nemen ook zij hun intrek in de voormalige feestzaal van het Bethaniënhuis. De officiële opening vond gisteren plaats, maar op 5 en 6 oktober kunt u ook een kijkje komen nemen tijdens het opendeurweekend.
week van de geletterdheid, ook in zustergemeente Bohicon
De wereld verandert snel. Wat u vandaag op uw werk doet, is anders dan twintig jaar geleden. Nieuwe machines, nieuwe manieren van werken, computers. Mee blijven met al die nieuwe dingen is een uitdaging. Zeker voor iemand die moeite heeft met lezen, schrijven, tellen of werken met computers. De week van de geletterdheid - dit jaar met de focus op werkgevers en werknemers - brengt dit probleem onder de aandacht.
fietsdrieluik ‘Oeposmoemoeeurevlo’ start zondag
Zoals elk jaar organiseert het Land van Playsantiën ook deze zomer een driedaags fietsevenement, zij het dit keer in een volledig nieuw kleedje. Onder de noemer ‘Oeposmoemoeeurevlo’ staat alles in het teken van de jaren ‘20 - ‘40. De eerste fietstocht is nu zondag, 17 juli, in Lille en Malle. Neemt u deel aan minstens twee fietstochten, dan maakt u kans op een mooie prijs!
bomen in zicht, ontdek het parkdomein van pc Bethanië
Komt u wel eens in het groene parkdomein van het psychiatrisch centrum Bethanië? Dan is nú het uitgelezen moment! Onder het motto 'aandacht maakt alles mooier' wil het natuuratelier van het psychiatrisch centrum u namelijk uitnodigen voor een heuse 'bomenwandeling' op hun domein, waarbij ze u langsheen heel wat speciale, diverse bomen leiden.
uw mening over ‘Kempense Zalighedenroute’ - win streekproductenmand
Dit voorjaar vernieuwden de gemeenten Beerse, Lille, Malle, Rijkevorsel, Vosselaar en Zoersel de ‘Achtzalighedenroute’. De nieuwe fietsroute kreeg de naam ‘Kempense Zalighedenroute’ en belooft een mooie tocht langs de knooppunten. Hebt u de route al gefietst? Dan weten we graag wat u ervan vond en willen we u vragen om een korte vragenlijst in te vullen.
gelukkige gezichten bij ‘met belgerinkel naar de winkel’ en lenteactie middenstand
Afgelopen maandag verzamelden de winnaars van ‘met belgerinkel naar de winkel’ in de kapel van ons administratief centrum voor de prijsuitreiking van de campagne. De hoofdprijs – de gekende belgerinkelfiets – was voor de Zoerselse Hedwig Geukens, die in de wolken was met haar prijs!
het schilderen van klank – tentoonstelling Jóska Soós in ZNA-Joostens
Jóska Soós was de laatste jaren van zijn leven opgenomen bij ZNA-Joostens en overleed er in 2008. “Met deze tentoonstelling willen wij een brug bouwen tussen het leven van mensen met dementie en de wereld daarbuiten”, zo vertelt Ann Cuyt van ZNA-Joostens.
braderij Sint-Antonius - hou rekening met verkeersmaatregelen
Volgende vrijdag - de eerste vrijdag van juni - organiseert onze plaatselijke middenstand naar jaarlijkse gewoonte zijn braderij in de dorpskern van Sint-Antonius. Zoals steeds verwachten zij veel bezoekers en daarom nemen we de nodige verkeersmaatregelen.
tentoonstelling Haider Jabbar, kunstenaar op de vlucht voor oorlog en geweld
Nog elke dag ontvluchten mensen hun thuisland. Ze vluchten omdat hun veiligheid in gevaar is - door oorlog, vanwege hun politieke overtuiging, de godsdienst die ze belijden ... Een van hen is Haider Jabbar, een kunstenaar uit Bagdad (Irak) die sinds enkele maanden in Zoersel verblijft. In zijn werk toont hij de vele slachtoffers die hun leven lieten in de conflicten in Irak.
Halse Pier terug van weggeweest
Het is wellicht geen geheim voor u dat onze deelgemeente Halle haar bijnaam ‘mager Halle’ dankt aan het verhaal van de Halse Pier, geketend aan een boom in de pastorietuin. Twaalf jaar geleden werd hij door een groep Halse Pierenaren nog eens door het dorp geleid en werd zijn verhaal uitgebeeld in de vorm van café-theater. De Pier is intussen terug voldoende aangesterkt om nog eens op pad te gaan, zij het onder begeleiding, want de Pier is niet ongevaarlijk...
tentoonstelling Zoersels diamantverleden absoluut bezoekje waard
Het diamantverleden is typisch voor de Kempen. Spontaan associëren we dit met de gemeenten Grobbendonk, Nijlen, Berlaar, Vorselaar … Wellicht minder bekend is dat ook onze eigen gemeente een diamantverleden kent. Dat kunt u vanaf zondag komen ontdekken!
uitgebreide studie: de ‘lotelingen’ van Zoersel
U kent ongetwijfeld ‘De Loteling’ van Conscience. Zijn hoofdpersonage was weliswaar fictief, maar het ‘loten’ van mannen die militaire dienstplicht moesten vervullen, bestond wel degelijk. Zoerselaar Roel Jans bestudeerde de ‘lotelingen’ van Zoersel. U leest er meer over in ons nieuw Zoerselmagazine, maar we geven u alvast graag een voorsmaakje.
vakantie dichtbij en veraf
In 2016 herdenken we twee gebeurtenissen, één op nationaal en één op lokaal niveau, die exact 80 jaar geleden plaatsvonden. Beide gebeurtenissen luidden toen in zekere zin het begin in van een nieuw toeristisch tijdperk, dichtbij en veraf. Voor onze dienst cultuur zijn ze de perfecte aanleiding om er, onder het motto ‘vakantie dichtbij en veraf ’, een cultureel werkjaar aan te koppelen.
organisatie parkavonden - iets voor u?
Dankzij enkele geëngageerde Zoerselaars bestaat er een jarenlange traditie van muzikale parkavonden in het park in Halle tijdens de zomermaanden. Die traditie willen we absoluut in ere houden. Omdat de overeenkomst over de organisatie echter opnieuw verlengd moet worden, doen we een open oproep.
na Tokio, Valencia en Seoel komt WK vrouwenbiljart in 2017 naar Zoersel
U leest het goed, in 2017 - meer bepaald op 12, 13 en 14 mei - wordt Zoersel op de wereldkaart gezet. Na wereldsteden Tokio, Valencia en dit jaar Seoel wordt het WK driebanden voor dames 2017 in Zoersel georganiseerd door Biljartcentrum De Ploeg.
Poëzieweek 2016 | Jaren die druppelend versmelten
Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar krijgt poëzie de aandacht die het terecht verdient, tijdens een heuse Poëzieweek. Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ vindt van 28 januari tot en met 3 februari de editie 2016 plaats.
Jan Dries postuum ereburger
Vanaf zaterdag 9 januari loopt in cultuurhuis de Bijl een hommagetentoonstelling aan Jan Dries. Jan, ongetwijfeld onze bekendste Zoerselse kunstenaar van de voorbije decennia, overleed in 2014 op 88-jarige leeftijd. Om hem op gepaste wijze te herdenken en herinneren, krijgt Jan vanavond postuum de titel van ereburger.
tentoonstelling ‘internationaal talent werkt’
Tijdens een innovatief project begeleidde Werk met Zin, in samenwerking met De8 en VDAB Antwerpen, 38 hoogopgeleide anderstaligen in hun zoektocht naar werk op hun niveau. Uit de verschillende verhalen bleek hoe complex deze zoektocht is, vol verlangen, drempels en moed.
kerstmarkt, uniek in haar soort
Bent u op zoek naar een origineel eindejaarsgeschenk? Kunt u oprecht genieten van een kop warme chocomelk of een glaasje glühwein met vrienden en familie? Bent u pas helemaal overtuigd als u weet dat dit alles ten voordele is van twee goede doelen dicht bij huis? Bezoek dan zeker onze kerstmarkt op 12 of 13 december.
ideaal weer voor een culinaire wandeltocht
Met temperaturen tot 20 graden en flink wat zon voelde het deze week eerder nazomers dan herfstig aan. Ideaal weer dus voor een culinaire wandeltocht in het Land van Playsantiën. Tijdens die tocht in Lille, Malle, Ranst, Zandhoven of Zoersel strekt u niet alleen de benen, maar maakt u ook kennis met de prachtige omgeving en met enkele van onze beste horecazaken.
infrastructuur Zonneputteke tijdelijk terug te huur
Naar aanleiding van de geplande afbraak van ’t Zonneputteke - en de komst van een nieuw gemeentemagazijn voor onze technische dienst op die plaats - besliste het bestuur eerder om de infrastructuur van het Zonneputteke niet meer te verhuren. Het dossier is echter nog niet zo ver gevorderd dat die afbraak effectief in 2016 zal gebeuren, wat maakt dat het Zonneputteke opnieuw verhuurd kan worden aan erkende Zoerselse verenigingen.
Davidsfonds Halle, Zoersel en Sint-Antonius gaan voor fusie
Het Davidsfonds is een omvangrijk cultuurnetwerk dat tegelijk jeugd- en volwassenenboeken uitgeeft, uiteenlopende evenementen organiseert, cursussen aanbiedt en reizen opzet. Het Davidsfonds brengt mensen samen en laat mensen elkaar ontmoeten, "want cultuur beleef je samen", zo luidt het.
evenementenweide in park Halle krijgt opknapbeurt
Eind vorig jaar keurde het Agentschap voor Natuur en Bos het parkbeheerplan voor het parkgebied Halle Hof goed. De komende twee jaar staan er dan ook heel wat ingrepen te gebeuren. Een opknapbeurt van het grasveld achter het kasteel is er daar één van.
nieuwe uitbater voor het Koetshuis
De komende jaren zal het Koetshuis in het park van Halle beheerd worden door Luc Vandenplas - of Vandenplas-Events bvba. Het gemeentebestuur sloot een concessieovereenkomst af met Luc voor de komende negen jaar, nadat hij als beste uit een selectieprocedure kwam.
herbekijk pakkende aflevering van Radio Gaga op het domein van psychiatrisch centrum Bethanië
Radio Gaga deze week gemist? Jammer, want de kleurrijke radiocaravan van acteurs Joris Hessels en Dominique Van Malder streek neer in Zoersel, op het domein van psychiatrisch centrum Bethanië. Geen nood. U kunt de reportage nog tot 20 oktober herbekijken via de website van Canvas.
verenigingen met Z|label in stijgende lijn
Eind juni ondertekenden de voorzitters van de adviesraden welzijn, cultuur, jeugd, sport en senioren een charter waarmee ze zich engageren om alle verenigingen binnen hun terrein aan te moedigen een Z|label aan te vragen. Intussen kenden we dit label al aan een twintigtal verenigingen toe.
Zoerselse speelt pannen van het dak in eigen theaterstuk in Londen
“Enorm hilarisch en verfrissend eerlijk. Een wonderlijke nieuwkomer in het Londens theater.” "Dit stuk hoort onmiddellijk thuis in de uitzonderlijke categorie van voorstellingen. Ik wou niet dat het eindigde...”. Dit zijn maar enkele van de vele lovende recensies die het theaterstuk ‘We just keep going’ van de Zoerselse Elle van Knoll krijgt in Londen!
25 jaar Zoersel-Crucea: een hartverwarmende jumelage
Dit jaar viert het Crucea-comité - en samen met hen heel Zoersel - het 25-jarig bestaan van de onderlinge band tussen de beide gemeenten. Naar aanleiding van deze verjaardag trok een Zoerselse delegatie eind augustus naar het Roemeense dorpje én staat volgende week de film ‘Waiting for August’ geprogrammeerd in de Kapel.
dichters en huiskamers gezocht voor derde editie ‘dichter in huis’
Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ staat de Poëzieweek 2016 in het thema van herinneringen. Tijdens die week organiseren we op zondag 31 januari de derde editie van ‘dichter in huis’, waarbij we graag een poëzieprogramma brengen in enkele Zoerselse huiskamers.
vorming? schrijf u tijdig in!
Binnen onze gemeente zijn er tal van initiatieven die deze maand hun nieuw werkjaar opstarten. We denken onder meer aan het muziek- en woordfiliaal, het filiaal beeldende kunst en de taalcursussen van Lionsclub Zoersel.
Willem Vermandere en Flip Kowlier binnenkort in Zoersel
Het zijn maar enkele van de bekende artiesten die tijdens de herfstmaanden het gemeenschapscentrum Zoersel aandoen. Neem eens een kijkje in het uitgebreide activiteitenprogramma voor het najaar en bestel alvast uw tickets!
radio en tv vanuit Zoersel
Op 23 en 24 juli komt productiehuis De chinezen, bekend van onder meer ‘Iedereen beroemd’, een aflevering voor een gloednieuw tv-programma opnemen op het domein van het psychiatrisch centrum Bethanië.
jaarlijks fietsdrieluik brengt u doorheen het Land van Playsantiën
Naar jaarlijkse gewoonte zet het Land van Playsantiën u letterlijk in beweging met het fietsdrieluik ‘rondje plezier in het land van vertier’. Tijdens de fietstochten op 12 juli, 19 juli en 2 augustus fietst u langs landelijke wegen en domeinen, langs onbekende hoekjes en maakt u kennis met onze prachtige omgeving.
Vlaanderen feest, ook in Zoersel!
Dit jaar valt 11 juli, de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, op een zaterdag. Het Zoerselse 11 juli-feestcomité grijpt die gelegenheid aan om er voor ieder van u een volksfeest van te maken met een gevarieerd, voor elk-wat-wils-programma.
Z|label voor verenigingen met een groot hart
Sport, cultuur en ontspanning dragen in grote mate bij aan ons welzijn. Samen met gemeente & ocmw Zoersel vinden heel wat verenigingen dat zo’n deelname aan het vrijetijdsaanbod geen exclusief voorrecht is voor wie het kan betalen. Zij engageren zich dan ook om aan mensen met een beperkt inkomen een significante korting te geven wanneer ze zich bij hun vereniging willen aansluiten.
enkele zomeractiviteiten om alvast in uw agenda te zetten
Omdat wij er enkele weken tussenuit gaan met onze wekelijkse Nieuwsbrief, geven we u graag een beknopt overzicht van enkele niet te missen activiteiten de komende zomermaanden. Dit is uiteraard een beperkt lijstje. U vindt heel wat meer activiteiten in onze UIT-kalender op www.zoersel.be.
sporten in de natuur: een aanrader
Het is pas echt zomer als u weer volop buiten kunt sporten, als u er met de mountainbike op uit kunt of uw loopschoenen aan kunt trekken. Bloso bracht de mooiste loopomlopen en mountainbikeroutes in kaart, zowel voor beginners als voor gevorderden.
zeven zomeravonden parkplezier
Zoals het een traditie betaamt, palmt Parkplezier ook deze zomer het park in Halle zeven weken op rij in met muziek voor jong en oud. Op het programma heel wat muzikaal talent van dichtbij en ver weg. Het startschot wordt gegeven volgende week vrijdag, 26 juni.
fietsen langs waterlopen
Wat een weer! Hebt u zin om er met uw tweewieler op uit te trekken? Dan heeft de provincie Antwerpen voor u enkele fietsroutes uitgestippeld, enerzijds doorheen de geschiedenis van het landschap en anderzijds met water als centraal thema. ‘Landschapsbelevenissen’ en ‘veleau’ leiden u langs onbekende plekjes.
kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Smarten heropgebouwd
In de Krekelenberg is sinds enkele weken de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Smarten terug in volle glorie te bewonderen. Het kapelletje, oorspronkelijk uit 1946, werd in 2003 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe verkaveling. Onlangs vonden verschillende partijen elkaar om de kapel een nieuwe plaats te geven.
bezoek het Lindepaviljoen voordat het tijdelijk de deuren sluit
Na de zomer sluit het Lindepaviljoen een tijdje de deuren. We hopen u, vermoedelijk in het voorjaar van 2016, opnieuw te kunnen verwelkomen in een opgefrist, aantrekkelijk en hedendaags gebouw met nieuwe ‘oude’ verhalen. Profiteer er dus van om deze zomer de Lindeboom nog een bezoekje te brengen.
kunstwerken Paul Ibou voorgesteld in bib Zoersel
Eind vorig jaar schonk kunstenaar Paul Ibou aan gemeente & ocmw Zoersel vier kunstwerken. Zij kregen inmiddels een mooi plekje in onze nieuw bib in Zoersel. Op 8 mei werden zij aan de pers voorgesteld.
creatief bezig zijn is belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind
Vanaf de lagere school worden kinderen vaak beoordeeld op hoe goed ze gestudeerd hebben of op hoeveel antwoorden ze juist hebben. Creatieve activiteiten zijn daarom heel belangrijk: het draait dan niet om presteren of leren, maar wel om uzelf uiten en experimenteren.
kapelletjes krijgen extra aandacht met infobord en suggestieroute
De maand mei is traditioneel de maand waarin aan verschillende kapelletjes de Heilige Maria wordt vereerd. In onze parochies wordt de Mariadevotie nog altijd in ere gehouden. In mei vinden er aan verschillende kapelletjes Mariavieringen plaats.
proef van lokale kunst tijdens de Week van de Amateurkunsten
Vanaf vandaag, tot en met zondag 3 mei, vindt de jaarlijkse Week van de Amateurkunsten (WAK) plaats, met als thema 'De kleine artiest'. In onze gemeente staan tal van initiatieven op het programma. Hét uitgelezen moment om eens te komen proeven van onze lokale kunst.
oude materialen van pc Bethanië en AZ Sint-Jozef voor het eerst tentoongesteld
De mooie erfenis aan oude materialen die Dirk Woestenborghs, voormalig adjunct-technisch directeur van het psychiatrisch centrum Bethanië en het AZ Sint-Jozef, na zijn pensioen naliet, past perfect in deze editie van Erfgoeddag, die speciale aandacht besteedt aan ‘erven’.
kunstenaar Paul Ibou stelt atelier open
Wie wil kennismaken met het werk van Zoersels kunstenaar Paul Ibou krijgt hiervoor dit weekend de kans. Voor het eerst opent hij de deuren van zijn kunstatelier in Pulderbos. Daarnaast schenkt Paul ook enkele werken aan gemeente & ocmw Zoersel. Die krijgen een plek in de nieuwe bib in Zoerseldorp.
win een feestcheque tot € 170
Zet u een verenigingsactiviteit, een straat- of een wijkinitiatief in de steigers tussen 4 en 12 juli of in het voorafgaand openingsweekend van 27 en 28 juni? En wil u dit event graag in het teken plaatsen van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli? Dan kunt u een feestcheque tot € 170 winnen.
werken aan geërfde woning van Yolande Markey
Bij haar overlijden in 2013 schonk Yolande Markey een woning in de Vogelzang aan de gemeente. Wie daar in de buurt woont, heeft ongetwijfeld al gemerkt dat daar momenteel hard wordt gewerkt. Vooral de tuin met bosgedeelte wordt flink onder handen genomen.
vrijwilligers, allemaal coole mensen
Als alles goed is, worden onze drie dorpskernen sinds eergisteren opgefleurd door portretten van een dertigtal Zoerselse vrijwilligers. Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger (28/2 - 8/3) willen wij hen via die weg eens extra onder de aandacht brengen, want dat verdienen ze als geen ander!
ook uw poëzie weldra in de openbare ruimte?
Bedoeling is om op ramen, deuren en etalages van openbare diensten, maar ook van lokale handelaars een gedicht op maat aan te brengen, waarbij zowel inwoners als bezoekers wat langer en met een glimlach kunnen blijven stilstaan… en binnenkomen.
nieuwe bibliotheek opent op 24 januari haar deuren
Op zaterdag 24 januari opent de nieuwe bibliotheek in Zoersel haar deuren. Dorp 54 wordt het nieuwe adres van de bibliotheek. Ze is gelegen midden in de deelgemeente Zoersel tegenover het dorpsplein. Een week lang organiseert de bibliotheek elke dag activiteiten die u laten proeven van de dienstverlening.
kinderen verhuizen collectie bibliotheek
Wilt u de bibliotheek in het Zonneputteke nog bezoeken, dan moet u snel zijn. De bib sluit immers morgen de deuren om te verhuizen naar de nieuwe locatie aan Dorp 54. Aanstaande maandag zullen tientallen kinderen helpen om de duizenden boeken te versjouwen.
een hele week poëzie
een hele week poëzie 05/01/2015
Al meer dan 10 jaar lang is Gedichtendag op de laatste donderdag van januari hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland.
treedt u deze zomer op in het park?
Traditiegetrouw kunt u ook in de zomer van 2015 enkele vrijdagen afzakken naar het park in Halle voor een vleugje muziek en tonnen sfeer. Zegt het u iets om voor een keertje zelf te schitteren op het podium?
kerstspel blaast 25 kaarsjes uit
Als u van Zoersel bent, kan het niet anders of u hebt er al van gehoord: het kerstspel op Einhoven.... Vijfentwintig jaar geleden heel bescheiden gestart en intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Zoersel, én ver daar buiten! In het Zoersel magazine, dat komende week bij u in de bus valt, kunt u een interview lezen met één van de initiatiefnemers, Sus Derkinderen. We geven u alvast een voorsmaakje van dit boeiend gesprek.
cultuurprijs 2014 gaat naar Ivo Van Vaerenbergh
Zoals elk jaar boog onze cultuurraad zich ook dit jaar over de kandidatuur voor de cultuurprijs 2014. Dankzij zijn verdiensten op uiteenlopende vlakken, was die eer deze keer weggelegd voor laureaat Ivo Van Vaerenbergh, die de cultuurprijs afgelopen zondag in ontvangst mocht nemen.
beeldhouwer en Zoerselaar Jan Dries overleden
Beeldhouwer en Zoerselaar Jan Dries is overleden op 25 november 2014. Zoersel neemt afscheid van een wereldburger, Kempenaar en groot kunstenaar.
culinaire wandeling
culinaire wandeling 20/11/2014
Een deugddoende wandeling langs bossen en velden in combinatie met een fris streekbier of lekkere maaltijd? Wandel dan nog tot april 2015 op vrijdag, zaterdag of zondag mee met ‘op en top Zoersel’.
wij investeren mee in lokaal erfgoed
Samen met Regionaal Landschap de Voorkempen bereiden we met nog acht andere gemeenten (Brasschaat, Essen, Kalmthout, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel en Zandhoven) de oprichting van een erfgoedcel voor. Die cel zal het lokale en regionale erfgoed in kaart brengen om het te tonen aan het grote publiek.
win uw tickets voor oorlogsconcert morgen
Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog onze contreien teisterde. Naar aanleiding van 11 november staat er dit weekend veel op de agenda, onder meer het concert ‘Masters of War’ (Bob Dylan) oftewel ‘Oorlogsgeleerden’ in een bewerking van Wannes Van de Velde. Win nu uw tickets.
Wapenstilstand 100 jaar geleden
November, een maand die traditiegetrouw een druk programma voorziet. Dit weekend is er Allerheiligen en op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog staat er volgende weekend een lezing, concert, de traditionele herdenking en een tentoonstelling gepland.
armoededebat en gratis optreden van Jan De Smet (de Nieuwe Snaar)
In het kader van de inleefweek van de armoede trachtten afgelopen week heel wat Zoerselaars de eindjes aan elkaar te knopen met een beperkt budget. Een voor één werden ze geconfronteerd met een aantal moeilijke keuzes en (on)verwachte ervaringen. Deze inzichten geven meer dan voldoende stof om een debat te houden over een toekomst zonder armoede, waarbij Jan De Smet voor de muzikale noten zorgt.
eindspurt voor nieuwe bib | grote boekenverkoop
In de nieuwe bibliotheek in Zoerseldorp is men volop bezig met het leggen van de pvc-vloer. Van zodra die er ligt, kan er gestart worden met de inrichting. Denken we onder meer aan het plaatsen van bibliotheekrekken - goed voor 1 kilometer aan boekenschabben -, leesplekken en kinderhoeken.
haal alles UiT uw vrije tijd
Organiseert u of uw vereniging een activiteit waarop iedereen welkom is? Dan bestaat er een goede manier om die bij zo veel mogelijk mensen bekend te maken: de UiT-databank op onze website. Die databank bundelt alle Zoerselse activiteiten en biedt meteen een overzicht aan al wie op zoek is naar wat ontspanning.
dichters en huiskamers gezocht
Wie beter dan een dichter om de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. ‘Met zingen is de liefde begonnen’ is dan ook het thema van de Poëzieweek 2015, die van start gaat met de traditionele Gedichtendag op 29 januari.
archeologische vondsten aan provincie geschonken
Intussen ziet het straatbeeld in het dorp van Zoersel er ietwat anders uit. Een nieuwe gevel prijkt op de plaats van de oude, vervallen huizen aan Dorp 50-64. Weet u nog hoe die huizen eruit zagen? Weet u ook nog dat er knappe archeologische stukken opgegraven werden in april 2013? Die vondsten schenken we nu op onze beurt aan de provincie zodat ze op een duurzame manier bewaard worden.
fiets langs onze kapelletjes – open monumentendag
Onze gemeente heeft niet alleen erfgoed dat dateert uit de ijzertijd, ook het veel jonger erfgoed kunt u bewonderen. Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als invalshoek stelt Open Monumentendag het erfgoed deze zondag in de kijker.
met Fred Bervoets ‘on the road’
Fred Bervoets is voor velen nog altijd het boegbeeld bij uitstek van een hele generatie kunstenaars die opgroeide in de jaren ‘60. Vanaf morgen haalt cultuurhuis de Bijl dit icoon uit de Belgische kunstscène in huis.
jeugdtheater Ziezo zoekt jong, nieuw bloed
Bent u tussen 8 en 18 jaar jong, hebt u zin in een leuke hobby en voelt u de acteermicrobe kriebelen? Dan is het Halse jeugdtheater ZieZo ongetwijfeld uw ding! Daar zijn ze immers op zoek naar jong, nieuw talent om er ook dit tiende jeugdseizoen een ferme lap op te geven!
ticketverkoop vanaf nu ook online
Koopt u uw tickets voor het Sportpaleis, de Roma of de AB al online? Dan kunt u dat voortaan ook heel gemakkelijk voor onze activiteiten in de Bijl en de Kapel doen. Bent u nog niet zo vertrouwd met de digitale wereld, dan hebt u uiteraard nog steeds de mogelijkheid om tickets te kopen aan de balie of ze telefonisch of per mail te bestellen.
gemeenschapscentrum brengt gevarieerde en boeiende najaarsprogrammatie
Onder de noemer ‘gemeenschapscentrum Zoersel’ organiseert onze dienst cultuur activiteiten in de Bijl en de Kapel. Elke ruimte heeft een eigen aanbod, stijl en accenten. Wat bij de één niet kan, vindt u ongetwijfeld bij de ander. Loop eens binnen en laat u verrassen... om te beginnen door de najaarsprogrammatie.
nieuw vriendschapsverdrag met Elancourt
We kunnen tevreden terugblikken op het bezoek van zo’n 200 gasten uit Duitsland, Spanje, Roemenië, Zwitserland, Frankrijk en Benin tijdens Eurozoersel vorige week. Wat deze editie extra speciaal maakte, is de ondertekening van een nieuw vriendschapsverdrag tussen Zoersel en het Franse Elancourt.
Eurozoersel: de foto’s
Wat woensdagavond begon met een openingsreceptie, gisteren een toeristische, culturele en sportieve kennismaking was en vandaag naar de Westhoek leidt, ziet u hier in beelden. Het gaat meer bepaald om de achtste editie van Eurozoersel waarbij we gasten ontvangen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Roemenië, Zwitserland en dit keer ook Benin.
Zoersel historisch: de rijksweg Lier – Zoersel – Oostmalle - Hoogstraten
Als voorlopig laatste in onze reeks Zoersel historisch komt de N14 aan de beurt: de rijksweg van Lier naar Hoogstraten. Vooral het tracé tussen Lier en Oostmalle was aanleiding voor stevig getouwtrek gedurende verschillende jaren.
Zoersel historisch: de rijksweg Antwerpen - Turnhout
Na de geschiedenis over de weg naar Halle kunnen ook de andere deelgemeenten niet achterblijven. De rijksweg N12 (nu gewestweg) , van Antwerpen naar Turnhout, is vandaag ongetwijfeld één van de drukste wegen van de provincie. Maar weet u hoe deze weg ontstaan is?
Onthaast met de eerste ‘longread’: de steenweg naar Halle
Tijdens de vakantiemaanden gaan we af en toe op de rem staan en bieden wij u een verhaal om te onthaasten. Er mag een goed glas bier of wijn bij - laat u even wegdromen en lees in alle rust over 'de steenweg naar Halle, 150 jaar geleden': een verhaal over 'jerwegen', 'uitschotkasseien', volkslening en tolgeld.
zomerbuurtbabbels ook in uw buurt?
Op dinsdagavond kunt u de sfeer gaan opsnuiven op de zomerbuurtbabbel in uw buurt. Het principe is eenvoudig: het gemeentebestuur zorgt voor tafels en stoelen, en enkele buurtbewoners bemannen de tapkraan.
Zoersel kleurt weldra Europees
Voor de achtste maal ontvangt Eurozoersel begin augustus buitenlandse gasten uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Roemenië, Zwitserland en dit keer ook Benin.
druk eventweekend in park Halle: 11 juliviering, Nacht van de maan en voetbal
Het wordt druk dit weekend in het gemeentepark. Vandaag, 11 juli, is het feest van de Vlaamse gemeenschap. Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag wordt tussen 18 en 19.30 uur een typisch Vlaamse maaltijd opgediend: stoofvlees of koninginnenhapje met brood, of een vegetarische koude schotel.
ons erfgoed beschermen dankzij erfgoedcel
Er bestaat geen pasklare definitie voor erfgoed. Het staat voor alles wat we overerven van vorige generaties én wat we het bewaren waard vinden. Samen met enkele buurgemeenten vinden we het belangrijk om dat erfgoed in onze regio te beschermen. Dat willen we doen door samen een ‘erfgoedcel’ op te richten.
Rode Duivelsgekte in het park
Net zoals afgelopen dinsdag kunt u onze Rode Duivels ook komende zondag gaan aanmoedigen in het park in Halle. Het enorme aantal toeschouwers zorgde dinsdag voor heel wat verkeerschaos. Daarom werden de geldende verkeersmaatregelen aangepast en zal de politie streng optreden bij overtredingen.
zomers programma op parkplezier
Weer of geen weer. Er zal de komende maanden sowieso een zomers en ontspannen sfeertje hangen in het park in Halle. Dat heeft alles te maken met het uitgebreide muziekaanbod waarvan u zeven vrijdagen lang kunt genieten. Er is voor elk wat wils: van veelbelovende nieuwkomers tot gevestigde waarden.
kunstatelier psychiatrische patiënten viert tiende verjaardag met expo
‘De Facktorij' is een kunstcollectief rond outsiderkunst dat psychiatrische patiënten de kans geeft om zelf een kunstatelier uit te bouwen en bovendien samen te werken met internationaal vermaarde kunstenaars. Vandaag bestaat de kunstclub tien jaar - dé ideale reden om u van harte uit te nodigen op haar overzichtstentoonstelling.
straatnaambordjes in Zoersel vertellen geschiedenis
Zoals in elke gemeente zijn er ook in Zoersel heel wat straten die een naam van een persoon dragen. Maar wie kent die persoon nog?
striproute viert feest
Fietsen in het spoor van stripfiguren en hun tekenaars, met veel stripgerelateerde activiteiten op het parcours. Dat is wat de striproute u wil bieden. Vorig jaar werd deze route gelanceerd en sindsdien is ze enorm populair. Om haar eerste verjaardag te vieren, loopt sinds zondag een speciale actie met gratis stripboeken en staat in mei een groot feest op de agenda.
grenzeloos - erfgoeddag
De veertiende editie van erfgoeddag, met als thema ‘grenzeloos’, wil aanstaande morgen grenzen en begrenzingen in beeld brengen, samen met de totstandkoming, het ontbreken of het doorbreken ervan. In onze gemeente grijpen we het thema ‘grenzeloos’ aan om ons licht te werpen op de geschiedenis van onze jumelages.
repetitieruimte JoeBox klaar om te verhuren
Jeugdhuis JoeNiz in deelgemeente Sint-Antonius is uitgerust met een speciale repetitieruimte die de naam ‘JoeBox’ kreeg. Deze ruimte is gebouwd met geluidsdempende materialen volgens het box-in-boxprincipe, wat een optimale akoestiek oplevert voor muziekgroepen en geen hinder voor de omgeving. Vanavond vindt de officiële opening plaats en kunnen de eerste muzikale noten gekraakt worden.
benefiet Beeldenhuis Pol & Mariëtte op 26 en 27 april
De vzw Beeldenhuis wil bijdragen tot het behoud van het kunstpatrimonium van Zoerselse ereburgers Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens. In Het Beeldenhuis, Gagelhoflaan 38, zullen onder meer retrospectieven en thematentoonstellingen georganiseerd worden
Week van de amateurkunsten: ‘Groote Kunst/ Kleine Kunst’
Naar aanleiding van de Week van de Amateurkunsten nemen 11 lokale kunstenaars uit Zoersel deel aan de tentoonstelling ‘Groote Kunst / Kleine Kunst’. Hun werk confronteren we met de grote kunst van kleine kunstenaars, meer bepaald het werk dat leerlingen van het filiaal beeldende kunst hebben gemaakt.
schrijf tijdig in voor de digitale week
Digitale stambomen, tablets, werken in de cloud ... Lijkt dit Chinees voor u? Wel, niet voor lang meer! Van 22 tot en met 25 april kunt u immers deelnemen aan de digitale week bij digidak, zowel in onze bibliotheek in Zoersel (Zonneputteke 1b) als in het administratief centrum in Sint-Antonius (Handelslei 167).
bewoners Monnikenheide opnieuw op de planken
Na het overdonderende succes van vorig jaar presenteren de artiesten van Huize Monnikenheide u, samen met toneelgroep Tillia en la lluvia, het inclusieve theaterproject ‘Oe wist? - deel 2’, oftewel ‘Voor wa ist?’. Noteer dus alvast 25, 26 of 27 april in uw agenda!
Tradities zijn er om in stand te houden! Zoals elk jaar schenken de deelnemers van onze kerstmarkt 20 % - of meer - van hun winst aan het goede doel. Resultaat: gisteren mochten maar liefst drie goede doelen elk € 2.500 in ontvangst nemen. Een bedrag dat ieder van hen erg nuttig zal besteden.
Rick de Leeuw te gast in de Kapel
Op donderdag 3 april is Rick de Leeuw, samen met zijn trouwe kompaan Jan Hautekiet aan de piano, te gast in de Kapel. Het belooft een even intense als ontspannende avond te worden. Een avond waarin, naast muziek van zijn nieuwste solo-cd ‘Beter Als’, ook zijn rijke muzikale verleden ruim aan bod zal komen.
Landelijke Gilde wint cultuurprijs
Zeven nominaties volstonden ruim voor de Landelijke Gilde om afgelopen zondag de cultuurprijs in ontvangst te mogen nemen. Elk jaar reikt ons gemeentebestuur, op advies van de cultuurraad, een prijs uit aan een vereniging of persoon die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt.
100 jaar Groote Oorlog: uitgebreid programma in Zoersel
2014 is het startjaar van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Gedurende de komende vier jaar verdienen de slachtoffers van de gruwelijke oorlog, die Wereldoorlog I was, 100 jaar na de feiten een waardige nagedachtenis. Ook in Zoersel zullen we WO I op gepaste wijze herdenken.
bewoners Monnikenheide stellen tentoon in Europees Parlement
Van 11 tot en met 13 februari loopt in het Europees Parlement de tentoonstelling ‘Colourful Minds’. Kunstenaars van dienst zijn niemand minder dan de bewoners van Huize Monnikenheide. Ook u bent uiteraard van harte uitgenodigd om hun werken te gaan bewonderen in Brussel.
wij zien uw buurtfeest helemaal zitten
Maakt u wel eens een praatje met uw buren? Wordt het nog eens zo gezellig met een drankje, een hapje én de rest van de straat erbij? Dan bent u zeker geïnteresseerd in de ondersteuning die het gemeentebestuur biedt bij het organiseren van een buurtfeest? U kunt vanaf nu een aanvraag indienen.
expo over levensverhaal Nelson Mandela
Vanaf nu maandag kunt u in de patio van het administratief centrum (Handelslei 167) een expo bezoeken over het levensverhaal van Nelson Mandela, van symbool van de strijd tegen Apartheid tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. De expo loopt nog tot en met vrijdag 21 februari.
word gastgezin bij Eurozoersel | infoavond
In augustus krijgen we, tijdens Eurozoersel, opnieuw bezoek van onze buitenlandse vrienden. We zijn dan ook volop op zoek naar gastgezinnen die hen een warm onderkomen willen bieden. Bent u niet zeker of dit iets voor u is? Kom dan 6 februari om 20 uur naar de infoavond in het Koetshuis (park Halle).
meiboomviering bouwwerf nieuwe bibliotheek Zoersel
De werkzaamheden aan de nieuwe bibliotheek in Zoersel schieten goed op. Vier maanden na de start werd het hoogste punt bereikt met de plaatsing van de twee grote prefab-balken in de voorgevel.
voortaan organiseert ‘gemeenschapscentrum Zoersel’ cultuur
Om het u, als cultuurliefhebber, makkelijker te maken om uw weg te vinden in ons cultuuraanbod zullen we voortaan alle cultureel geïnspireerde initiatieven die in de verschillende culturele locaties plaatsvinden, bundelen onder de noemer ‘gemeenschapscentrum Zoersel’.
cultuurdienst

cultuur
administratief centrum
Handelslei 167
T 03 2980 9 05
 

cultuurbeleidscoördinator 
Annemie De Meester
T 03 2980 7 13

programmator gemeenschapscentrum Zoersel (de Bijl / de Kapel)
Franky Michielsen
T 03 2980 7 15