A  A  A  A 
Bibliotheekreglement

Het reglement van de bibliotheek bestaat uit de volgende onderdelen: 

Hoe gebruik ik de catalogus?

Gebruikershandleiding - http://zoersel.bibliotheek.be

I.   Wat vind ik op het startscherm?
            1. Zoek in bibliotheekcatalogus
            2. Nieuw in de bib - aanwinsten
            3. Ontdek - ken je deze collectie al?
            4. Lokaal Nieuws
            5. Bibliotheek Zoersel - links
            6. Help

II.  Hoe vind ik wat ik zoek?
            1.  Zoekterm ingeven
            2.  Resultaten ordenen
            3.  Verfijnen - Boek, dvd, cd of nog iets anders?
            4.  Verfijnen - Wie, wat, waar,...? 
            5.  Zoekwolk
            6.  Resultaten bekijken

III.   'Mijn Bibliotheek': boeken verlengen, reserveren,...

IV.    'My Discoveries': leeslijsten, waarderingen, recensies maken

I.  Wat vind ik op het startscherm?


Op het startscherm van de online catalogus van de bibliotheek kunt u verschillende kanten op:

1. Zoek in bibliotheekcatalogus
2. Nieuw in de bib - aanwinsten
3. Ontdek - Ken je deze collectie al?
4. Lokaal Nieuws
5. Bibliotheek Zoersel - links
6. Help

1. Zoek in de bibliotheekcatalogus

In de zwarte zoekbalk kunt u in het witte veld net zoals bij Google eender welk woord typen dat verband houdt met wat u zoekt (titel, titelwoord, auteur, onderwerp, genre,...). U kunt ook verschillende woorden ingeven.

vb. U bent op zoek naar het boek  'Luchtpost' van Pieter Aspe. Typ in het zoekveld Luchtpost Aspe.

U moet steeds een volledige naam of volledig woord ingeven. Bent u niet zeker over een deel van een naam of woord gebruik dan * of ? als wildcards.

vb. U weet niet meer of het Huysentruit of Huysentruyt is? Schrijf in de zoekbalk:
       Huysentr*           als u over meerdere letters twijfelt (0 of meer karakters). 
       Huysentru?t     als u over één letter niet zeker bent (0 of 1 karakter).
   
Wanneer u vervolgens op  de zoekknop naast het witte veld drukt krijgt u een scherm met alle resultaten [zie verder]  


^  top

2. Nieuw in de bib - aanwinsten

In de linkerkolom van het startscherm vindt u 'Nieuw in de bib'. Hier vindt u voor verschillende collectieonderdelen de aanwinsten in de bibliotheek van Zoersel van de laatste 30 dagen:

-  Boeken fictie volwassenen =  romans
-  Boeken non-fictie = informatieve boeken
-  Jeugdboeken = zowel jeugdverhalen als informatieve boeken, prentboeken, enzovoort.
-  Strips = strips voor de jeugd en volwassenen
-  CD's
-  DVD's

Wanneer u op  DVD's klikt krijgt u een lijst van alle dvd's die de laatste 30 dagen door de bib in de catalogus zijn ingegeven. 

U kunt ook de nieuwste aanwinsten per leeftijdscategorie bekijken. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar de nieuwste aanwinsten voor uw kleuter van 4 jaar, klik dan op '3 tot 6 jaar'  


^  top

3. Ontdek - Ken je deze collectie al?

De rubriek 'Ontdek - Kent u deze collectie al?' vindt u in de linkerkolom onder de rubriek 'Nieuw in de bib'. Hier kunt u met één muisklik een totaal overzicht krijgen van enkele collecties van de bibliotheek.
 • Digitale Bib der Nederlandse Letteren: Wanneer u hierop klikt krijgt u een lijst van Nederlandstalige boeken die u gratis op de computer kunt bekijken. De digitale versie kunt u bekijken door op het icoontje 'dbnl full text' te klikken. 
 • Groteletterboeken: de bibliotheek van Zoersel beschikt over een grote collectie groteletterboeken voor bezoekers met een visuele beperking. U krijgt via deze weg snel een totaal overzicht.
 • Daisy-boeken: voor personen met een visuele beperking beschikt de bibliotheek ook Daisy-boeken. Dit zijn ingesproken boeken, die via een speciale cd-speler kunnen worden afgespeeld.
 • In de Pers: via de online catalogus kunt u meer dan 13.000 persartikelen gratis online inkijken. Een totaal overzicht van persberichten krijgt u via deze link.
 • Aanbevolen websites: wanneer u via Google een zoekterm ingeeft wordt u overspoeld door informatie. Veel van de websites die als resultaat worden gegeven zijn echter gedateerd, onbetrouwbaar, enzovoort. Via deze link krijgt u kwalitatief geselcteerde websites.
 • Bekroonde werken: U krijgt snel een overzicht van alle boeken uit de collectie die een literaire prijs hebben ontvangen.
 • Verfilmde werken: Via deze link krijgt u een overzicht van alle boeken en strips die zijn verfilmd, alsook de films die zijn gebasseerd op een boek of strip.
 • Digileen: verschillende cd's uit de collectie van Zoersel zijn ook gratis online beschikbaar voor één week. Klik hier voor meer informatie.


^  top

4. Lokaal Nieuws

In het middenscherm vindt u nieuwsberichten van de bibliotheek van Zoersel (lokale nieuwsberichten) en het Provinciaal Bibliotheek Centrum. Door op een foto of titel te klikken kunt u het hele bericht bekijken. U kunt ook berichten gaan selecteren via de menubalk onder de zwarte zoekbalk. Bent u bijvoorbeeld geïnteresseerd in nieuwsberichten over films, klik dan op 'Muziek, film & games'


^  top

5. Bibliotheek Zoersel

In de rechterkolom vindt u 'Bibliotheek Zoersel' met links naar:

 • Adres en openingsuren bibliotheek
 • Mijn bibliotheek (verlengen en meer): U kunt via deze link de uitleentermijn van uw uitgeleende materialen bekijken en eventueel verlengen. U kunt uw reserveringen nakijken en eventueel uw persoonlijke gegevens wijzigen [zie verder].
 • Website gemeente Zoersel
 • Aankoopsuggesties: Heeft u aankoopsuggesties voor de bibliotheek van Zoersel dan kunt u via deze weg de bibliotheek snel en makkelijk op de hoogte brengen. 

^  top

6. Help 

Wanneer u meer informatie wenst over het gebruik van de catalogus dan kan u in de rechterkolom terecht bij 'Help'. Door op deze link te klikken kunt u verschillende instructiefilmpjes bekijken. Het vraagt wel wat tijd om de filmpjes te downloaden.


^  top

Terug naar menu


II.  Hoe vind ik wat ik zoek?

1.  Zoekterm ingeven
2.  Resultaten ordenen
3.  Verfijnen - Boek, dvd, cd of nog iets anders?
4.  Verfijnen - Wie, wat, waar,...? 
5.  Zoekwolk
6.  Resultaten bekijken

1.  Zoekterm ingeven

In de het zoekveld kunt u net zoals bij Google eender welk woord typen dat verband houdt met wat u zoekt (titel, titelwoord, auteur, onderwerp, genre,...). U kunt ook verschillende woorden ingeven.

vb. U bent op zoek naar het boek  Luchtpost van Pieter Aspe. Typ in het zoekveld Luchtpost Aspe.

U moet steeds een volledige naam of volledig woord ingeven. Bent u niet zeker over een deel van een naam of woord juist gebruik dan * of ? als wildcards.

vb.  U weet niet meer of het Huysentruit of Huysentruyt is? Schrijf in de zoekbalk:
       Huysentr*           als u over meerdere letters twijfelt (0 of meer karakters). 
       Huysentru?t      als u over één letter niet zeker bent (0 of 1 karakter).
   
Wanneer u één of meerdere zoektermen heeft ingegeven in het startscherm van de catalogus krijgt u vervolgens een nieuw scherm met alle boeken, dvd's, cd's, artikelen, websites, enzovoort die iets te maken hebben met de ingegeven woorden.

U kunt op verschillende manieren uw resultaat gaan verfijnen.


^  top

2. Resultaten ordenen

Als u een zoekopdracht hebt ingegeven krijgt u een lijst van alle gevonden materialen. U kunt deze lijst rangschikken op relevantie, jaar, alfabetisch op auteur of alfabetisch op titel.


^  top

3. Verfijnen - Boek, dvd, cd of nog iets anders?


Boven de gevonden lijst resultaten vindt u een keuzebalk met verschillende soorten materiaaltypes. Door op de materiaalnaam te klikken krijgt u een lijst met alleen maar boeken, tracks, ... Er verschijnt steeds het aantal materialen onder ieder icoontje.

U kan op volgende materialen selecteren:
-  Artikel: verwijzing naar tijdschriftartikels (zijn niet online te lezen) 
-  Bladmuziek
-  Boek
-  Cd
-  Daisy: luistercd's voor personen met een visuele handicap
-  Digileen: muziek die u voor een week gratis kunt downloaden en beluisteren
-  Dvd-cd
-  Grote letter: boeken die zijn uitgegeven in een groter duidelijk lettertype
-  In de pers: artikelen die gratis digitaal kunnen worden gelezen
-  Strip
-  Track
-  Website


^  top 

4. Verfijnen - Wie, wat, waar,... ?

In de rechterkolom van het resultatenscherm kunt u ook op verschillende andere manieren verfijnen. U kunt zo gericht op zoek gaan naar een bepaald onderwerp, taal, enzovoort.


Bij de verfijnmogelijkheden worden er maximum 5 verfijntermen per rubriek aangeduid. Wanneer er meer dan 5 verfijntermen zijn kunt u deze bekijken door op #meer... te klikken. U krijgt dan een lijst van alle onderwerpen met naast elk onderwerp het aantal materialen. U kunt de lijst sorteren op relevantie (aantal materialen)  of alfabet.  U kunt ook per deelbibliotheek de resultaten gaan bekijken geef bij 'Selecteer locatie' de gewenste bibliotheek in.

Als een boek niet in de bibliotheek van Zoersel aanwezig is kunt ook door 'Alle Isis-bibliotheken' te selecteren kijken of het boek, DVD, CD,... ergens anders in de provincie Antwerpen aanwezig is. U kunt het dan eventueel laten overkomen met interbibliothecair leenverkeer (IBL)


^  top

5. Zoekwolk

     In de linkerkolom verschijnt bij elke opzoeking een verzameling van woorden die verband houden met de ingegeven zoekterm: synoniem, vertaling, spellingsvariant, associaties, ... Dit noemt men een zoekwolk. Door op één van de woorden te klikken krijgt men ook deze resultaten te zien die misschien interessant kunnen zijn.

Voor Amerika krijgt u bijvoorbeeld de volgende zoekwolk. Wanneer u op 'indiaan' klikt krijgt u alles over indianen, sommige van deze resultaten zullen bij de zoekterm Amerika niet zijn gevonden.

   Boven de zoekwolk kunt u ook een lijst van auteurs bekijken wanneer u niet zeker bent over de naam van de gezochte persoon.

Wanneer u bijvoorbeeld op Aspe hebt gezocht krijgt u bij het aanklikken van het tabblad 'Auteur' het volgende lijstje. Klik op de gewenste auteur en u krijgt een lijst van alle boeken, DVD's, CD's,... van de desbetreffende persoon.

Naast auteur verschijnt er soms ook een tabblad 'Onderwerp' waar u kunt verfijnen op onderwerp.
^  top

6. Resultaten bekijken

In de middenkolom verschijnen al de resultaten die verband houden met de ingegeven zoekterm.
U krijgt steeds een korte voorstelling van het collectiestuk. Met een icoontje wordt het type van elk resultaat aangeduid. U krijgt onderstreep de titel, en vervolgens auteur, uitgever, bladzijden, onderwerp, ...

Om te zien of het materiaal beschikbaar is klikt u op de onderlijnde titel voor een uitgebreide beschrijving.
1. Ga 'Terug naar resultatenlijst' voor het complete overzicht of druk op 'Volgende' om het volgende materiaal te zien 

2. Uitgebreide Beschrijving:
titel, auteur, taal, uitgeverij en jaar van uitgave, pagina's, isbn, bekroningen, doelgroep, trefwoorden,...
  
3. Beschikbaarheid in bibliotheek:
Bovenaan staat de deelbibliotheek waar het boek staat, vervolgens het plaatskenmerk tenslotte of het boek beschikbaar is (groen) of uitgeleend tot (rood). Als het uitgeleend is kunt u het reserveren voor 0,50 euro door op 'Reserveer' te klikken.

4. Recensies en boekbesprekingen
Voor vele romans, maar ook voor verschillende informatieve boeken vindt u een recensie of boekbespreking.
  In de rechterkolom vindt u naast een cover van het boek, DVD of CD ook verschillende interactieve links.

Op de paarse knop 'Meer informatie' vindt u een boekbespreking van Biblion.

U krijgt ook een waardering van de leden van LibraryThing, de grootste lezersgemeenschap op het internet die leeslijsten opstellen en leestips met elkaar uitwisselen.

Via 'Info in Google boeken' kunt u soms een boek digitaal bekijken, wegens auteursrechten is dit aantal echter beperkt, maar u kunt altijd eens kijken.

Een boek, DVD, CD kunt u via 'Share/save' delen op Facebook, MySpace, Twitter, Digg,...

U vindt hier ook leestips terug van leden van LibraryThing. U moet de leestips wel met een korrel zout nemen.


^  top

Terug naar menu


III. 'Mijn Bibliotheek': boeken verlengen, reserveren...


U kunt via de online catalogus ook van thuisuit een overzicht krijgen van uw uitgeleende materialen en de uitleentermijn. In de rechter bovenhoek van het scherm vindt u een link 'Mijn Bibliotheek'.Als u hierop klikt krijgt u een scherm "Mijn Bibliotheek" diensten Zoersel met de verschillende mogelijkheden. Klik op hetgeen u wilt doen.

Er verschijnt een scherm waar u moet inloggen.

Identificatie = streepjescode lezerskaart (vb. 0318 9999999 of 0318999999Z)
Wachtwoord = geboortedatum (vb. 27/01/1965) 
                           de schuine streepjes en nullen moeten mee worden getypt 


Terug naar menu


IV. 'My Discoveries': leeslijsten, waarderingen, recensies maken

Met deze online catalogus kunt u ook zelf uw steentje bijdragen. Via 'My Discoviers' kunt u boeken gaan waarderen met sterretjes, recensies schrijven voor andere geïnteresseerden en leeslijstjes maken van boeken, DVD's en CD's die u zeker nog eens wilt lezen.Om 'My Discoviers' te gaan gebruiken, klikt u op de grijze knop 'My Discoviers' die u in naast het zoekveld vindt.

Wanneer u voor de eerste keer My Discoveries gebruikt dient u een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in te geven. Wanneer u nadien wilt inloggen geeft u enkel uw gebruikersnaam en e-mailadres in. Wanneer 'My Discoveries' actief is licht de grijze knop 'My Discoveries' geel op.

Wat kunt u nu allemaal doen. In de resultatenlijst vindt u bij al de opgesomde boeken, DVD's en CD's steeds als laatste vermelding 'Bewaren of taggen...' Wanneer u hierop klikt verschijnt volgend scherm.

Met 'In lijst(en) kunt u het boek, DVD of CD in een lijst plaatsen. Kies in het menu voor 'nieuwe lijst' of een al bestaande lijst. Om uw lijsten te bekijken zie verder.
In het veld 'Mijn tags' kunt u zelf trefwoorden ingeven die volgens u een meerwaarde geven aan het opzoeken.

Via 'Mijn waardering' kunt u een boek, DVD, CD gaan waarderen. Klik op het aantal sterretjes dat u wenst te geven.

Door 'schrijf een recensie...' aan te klikken kunt u uw mening kwijt aan de andere bezoekers.

Om een overzicht te behouden van al uw lijsten, ingegeven tags, quoteringen of recensies kunt u klikken op de gele 'My Discoveries' knop in de rechter bovenhoek. Er verschijnt een schermpje 'My Discoveries' met verschillende tabbladen: Lijsten, Tags, Waarderingen, Recensies, Profiel. Door op één van deze knoppen te klikken krijgt u een overzicht.U kunt ook steeds lijsten, tags, waarderingen en recensies verwijderen. Lijsten kunt u in het schermpje van 'My Discoveries' verwijderen met de knop 'Lijst verwijderen'. Let er wel op dat u om tags en waarderingen te verwijderen naar het 'My Discoverie' invulveld van het boek, DVD of CD moet gaan om een wijziging door te voeren. Wanneer u naast de waarderingsterretjes gaat staan met de muis verschijnt een verwijderbolletje. Door hier op te klikken verwijdert u uw quotering. U kunt ook een ander aantal sterretjes aanklikken. Om tags te verwijderen, verwijdert u de woorden die u hebt ingegeven in het invulveldje en drukt u vervolgens op opslaan.
  

 

Terug naar menu

 Contactgegevens
bibliotheek
openingsuren BIB

hoofdbibliotheek Zoersel 
Dorp 54
2980 Zoersel
 T 03 2980 7 22
 

filiaal Sint-Antonius
Handelslei 47
 T 03 2980 7 21 

filiaal Halle
Halle-Dorp 67
 T 03 2980 7 20


kaartje van bib's

bibliothecaris
Erik Breuls
T 03 2980 7 23