A  A  A  A 
Bezienswaardigheden Zoersel


Zoersel... een dorp om van te houden

Wandelend of fietsend door het oude Zoersel kan men nu nog zijn verleden ontdekken.

Het eerste gedeelte van de oude naam Zoersel slaat op zijn zure bodem. Het tweede gedeelte dankt het aan zijn Frankische voorvaderen. Op het zeer landelijke gehucht Einhoven, met zijn Frankische driehoek, schiepen de zure bodem en de vele eeuwen geschiedenis een zeer mooie streek met groen, heide, bossen, velden en... stropers. Die stropers zijn nu nog het onderwerp van een jaarlijks kerstspel.

De mooie geklasseerde Sint-Elisabethkerk en een driehoekig Frankisch dorpsplein vormen de kern van het dorp. De rest is bijna volledig het werk van de ijverige monniken van de Sint-Bernardsabdij van Hemiksem.  Reeds in de 13de eeuw cultiveerden zij de streek. Zij deden aanplantingen in het nooit gerooide Hooidonkbos, de kern van het huidige Zoerselbos, en bouwden een aantal historische monumenten.

Provisor Bonifatius de Wolf hielp de parochie in 1756 mee de statige pastorij bouwen (Kerkstraat) en bouwde in 1789 zelf het nu prachtig gerenoveerde Zoerselhof. Vroeger heette dit hof 'de refugie van Sint-Bernaerts'. De Voorste Hoeve (1751) met een monumentale Kempense dubbelschuur ligt vlakbij het Zoerselhof.

Op de grens van Zoersel en Halle, aan de rand van het Zoerselbos,  staat het Boshuisje in een prachtig natuurkader.

De bewegwijzerde wandelpaden het Hooidonkpad, het Zoerselse Legendenpad en het Boshuispad laten de sportieve stappers toe al dat moois te ontdekken.


Bezienswaardigheden:

dienst toerisme
administratief centrum
Handelslei 167, 2980