A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2018
werken in de Handelslei - Kapellei en in de Achterstraat
In Handelslei en Kapellei worden deze maand nieuwe leidingen gelegd, waardoor het voet- en fietspad steeds langs één kant is afgesloten. Daarnaast wordt er ook gewerkt in het eerste deel de Achterstraat, waardoor u van woensdag tot vrijdag een omleiding moet volgen.
kurkdroog en bloedheet | enkele maatregelen
Het is puffen tegenwoordig! Hopelijk kunt u het hoofd nog koel houden en zijn de ergste zweetbuien snel achter de rug. De warmte en droogte brengen enkele belangrijke maatregelen met zich mee.
verpleegkunde studeren in Zoersel
Studenten kunnen vanaf aankomende september verpleegkunde studeren in Zoersel bij ZNA Joostens. De eerste twee jaar kunt u in Zoersel zelf studeren, het derde jaar moet u naar Turnhout. Het initiatief wordt georganiseerd door het Hivset (het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth Turnhout).
afvalophaling bij warm weer
Door het warme weer zal de ophaling van het afval ’s morgens vroeger starten. Zet uw afval dus de avond voordien - ten vroegste om 19 uur - al buiten!
Eurozoersel
Eurozoersel 13/07/2018
Voor de negende maal, sinds de start in 1993, heeft Zoersel de eer in augustus gastgemeente te zijn voor Eurozoersel. In het teken van verbroedering en respect voor andere culturen, zakken inwoners uit zustergemeenschappen en jumelagesteden van binnen én buiten Europa opnieuw vijf dagen af naar onze gemeente.
fietsdrieluik ‘kunstig op de fiets’
Zoals elk jaar organiseert het Land van Playsantiën ook deze zomer een driedaags fietsevenement, met verschillende lokale proevertjes en enkele ‘kunstige’ tussenstops onderweg. Neemt u deel aan minstens twee van de drie fietstochten, dan maakt u kans op mooie prijzen.
gedeelte Lindedreef krijgt fietssuggestiestroken
In de mobiliteitsstudie over Halledorp, uitgevoerd door het studiebureau Antea, werden een aantal nieuwe verkeersmaatregelen voorgesteld. Eén van de voorstellen was om in een gedeelte van de Lindedreef, langs beide zijden van de rijbaan, fietssuggestiestroken aan te leggen. De firma Mobilmat zal deze okergele stroken aanbrengen op dinsdag 10 en woensdag 11 juli.
nieuwe aanbevelingen om u te beschermen tegen de zon (en uv-straling)
Er zijn nieuwe Europese aanbevelingen voor uv-bescherming. Die komen ook in België van pas, want we verbranden nog veel te vaak en vooral in eigen land, zo blijkt uit de uv-enquête 2018 van Stichting tegen Kanker.
tien ambities voor een veilig, vlot, betrouwbaar en aangenaam mobiliteitssysteem
Zoersel maakt sinds kort deel uit van de Regioraad voor de vervoersregio Antwerpen. De leden van de Regioraad geven samen vorm aan het ambitieuze Routeplan 2030, een langetermijnvisie voor het mobiliteitssysteem binnen de vervoersregio Antwerpen. Als eerste stap naar dat Routeplan werden vorige week tien gedeelde ambities voorgesteld, waar ook gemeente & ocmw Zoersel mee z’n schouders wil onder zetten.
vernieuwing E34 in Ranst ter hoogte van aansluiting met E313
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt in juli en augustus het wegdek van de E34 in Ranst in beide rijrichtingen, over een afstand van 4 km. De bocht van Ranst, het stuk waar de E34-snelweg richting Nederland aansluit op de E313 tussen Antwerpen en Hasselt, bevindt zich in zeer slechte staat en is bijgevolg aan vernieuwing toe.
test BE-Alert: registreer u en test mee
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie willen we u graag snel verwittigen. Daarom beschikken we over BE-Alert, een nationaal systeem dat u op de hoogte brengt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. Op donderdag 5 juli zullen we dit systeem testen. Doet u mee?
nieuws uit de gemeenteraad: afdeling openbare werken verhuist naar Achterstraat
De bestaande gebouwen van onze afdeling openbare werken aan het Zonneputteke zijn sterk verouderd en bevinden zich bovendien aan de rand van de gemeente. In het voorjaar worden daarom nieuwe gebouwen opgetrokken, meer bepaald aan de Achterstraat (naast de Vleugel). De gemeenteraad keurde dinsdag de plannen voor deze nieuwe gebouwen goed.
nieuws uit de gemeenteraad: nieuwe dorpszaal in Halle, aangebouwd aan bestaande pastorij
In het kader van het PPS-dossier rond de herinrichting van Halledorp is er de afgelopen maanden al heel wat gebeurd. Na de bouw van een nieuwe gemeentelijke basisschool en sporthal en van acht sociale huurwoningen aan de Meester Berghmansstraat keurde de gemeenteraad afgelopen dinsdag de ontwikkeling van de socioculturele gemeenschapsinfrastructuur, meer bepaald de bouw van een nieuwe dorpszaal, goed.
aankoop voormalige schoolgebouwen en gronden aan Lindedreef
Op 1 september 2017 werd de nieuwe gemeentelijke basisschool Pierenbos in gebruik genomen en verhuisden de leerlingen van de vestiging Lindedreef naar de vestiging Halle-Velden. De gemeenteraad ging dinsdag akkoord met de aankoop van de voormalige schoolgebouwen en gronden aan de Lindedreef van het Dekenaat Rupel-Nete Regio Zandhoven.
openingsuren tijdens zomervakantie
Van 1 juli tot en met 31 augustus zien de openingsuren van het administratief centrum (Handelslei 167) er iets anders uit. Bovendien zijn we tijdens de zomervakantie ook een aantal dagen gesloten. Zorg er dus voor dat u niet voor een gesloten deur staat.
wij weten elkaar wonen
Denkt u bij ‘vakantie’ en ‘zomer’ ook spontaan aan gezellig samen zijn met vrienden of familie? Een wandel- of fietstocht doen met aansluitend een terrasje? Jammer genoeg is dit niet voor iedereen weggelegd. Dankzij de actie ‘wij weten elkaar wonen’ worden ook de 80-plussers – die vaak omwille van ouderdom, ziekte, minder mobiel zijn ... niet meer meekunnen met de jongere generatie – niet vergeten!
Parkplezier: genieten van live muziek in het groen
Nog twee weken en dan wordt opnieuw het startschot gegeven van Parkplezier. Gedurende zes vrijdagavonden geniet u in het park van Halle weer van live muziek, een hapje en een drankje.
zon in overvloed, verzorg uzelf en anderen goed
Na een aantal weken met zomerse temperaturen is de zomer nu ook officieel in het land! Voor veel mensen is dit warme weer erg aangenaam, maar voor kwetsbare groepen kan het hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Elk jaar sterven immers honderden mensen aan de gevolgen van de warmte. De Vlaamse overheid roept u daarom op om extra waakzaam te zijn, zowel voor uzelf als voor mensen in uw omgeving.
speel Digital Duel en test uw digitale vaardigheden
Digitalisering is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar niet iedereen heeft dezelfde vaardigheden op dat vlak. Voelt u zich overweldigd of bent u een digitale professional? Via Digital Duel, een spel van de FOD Economie, kunt u uw digitale vaardigheden testen en ontdekt u tot welke digitale generatie u behoort.
hoe geschikt is uw dak voor zonnepanelen of een zonneboiler?
Vlaanderen gebruikt minder dan 5 % van het zonnepotentieel van zijn daken. Ook u beseft mogelijk niet welke kansen u laat liggen. De zonnekaart van het Vlaams Energieagentschap toont hoe geschikt elk dak is voor zonne-energie, wat dat kost en welke winst het u kan opleveren.
twintig jaar assistentiewoningen in ‘de Loteling’
Residentie ‘de Loteling’ viert feest! Ons ocmw verhuurt aan de Kapellei 109 immers al twintig jaar 24 comfortabele assistentiewoningen aan de meer zelfstandige senior. Deze verjaardag werd afgelopen woensdag uitgebreid gevierd met de bewoners en hun familieleden.
knaagdieren gespot?
knaagdieren gespot? 14/06/2018
Hebt u ratten in uw tuin, kippenhok, beek of gracht of muizen in uw huis? Weet dan dat u beroep kunt doen op onze rattenvanger of gratis muizenvergif kunt afhalen in het administratief centrum.
WK voetbal op groot scherm achter de kerk
Ook in onze gemeente kunt u heel wat wedstrijden van het WK voetbal volgen op groot scherm, meer bepaald op het plein achter de kerk in Sint-Antonius. Daar zorgt de vereniging ‘St-Antonius feest’ voor. Donderdag 14 juni wordt de aftrap gegeven met de openingswedstrijd, gevolgd door nog (minstens) zeven andere wedstrijden.
hou rekening met geluidsoverlast bij zomerse feestjes
De zomerse temperaturen van de afgelopen weken schreeuwen om tuinfeestjes en barbecues met vrienden en familie. Al hoeft u dat schreeuwen niet letterlijk te nemen. Uw buren hebben immers ook recht op een rustige avond.
ieder kwartier een bus tussen Antwerpen en Sint-Antonius
Vanaf woensdag 27 juni worden de buslijnen 410-411-412-413 samengevoegd tot één basislijn 410, die via de N12 Antwerpen met Turnhout verbindt. Daarnaast zorgt een nieuwe dwarsverbinding voor aansluiting tussen Sint-Job-in-‘t-Goor en Zandhoven, en dus ook tussen Sint-Antonius en Halle.
bent u BOB, ook tijdens het WK voetbal?
Volgende week barst de WK-gekte officieel los: 14 juni spelen Rusland en Saoedi-Arabië de openingsmatch en op 18 juni komen onze duivels voor het eerst in actie tegen Panama. Heel wat supporters volgen de wedstrijden bij vrienden, op café of ergens op een groot scherm. Hebt u al afgesproken wie er dan BOB is?
uw huisnummer kan uw leven redden
Een goed zichtbaar huisnummer is van cruciaal belang om uw woning in geval van nood (dringende interventie van dokter, ambulance, brandweer...) te kunnen terugvinden. Er zijn in onze gemeente nog te veel woningen zonder of met een slecht zichtbaar huisnummer.
foto’s in de kijker
foto’s in de kijker 05/06/2018
Foto’s zoeken en vragen beantwoorden op de mooiste plekjes in onze drie deelgemeenten. Dat is het opzet van de fotozoektocht waaraan u vanaf 1 juni – in het kader van Dorp in de Kijker – kunt deelnemen. Tegelijkertijd start vandaag ook een fototentoonstelling bij verschillende handels- en horecazaken.
habla español?
habla español?  05/06/2018
U wilt op vakantie een mondje Spaans praten of uw plan trekken in het Italiaans, Duits, Frans of Engels? U bent anderstalig en wilt het Nederlands onder de knie krijgen? Volg dan een taalcursus bij Lionsclub Minerva.
teken tijdig in voor groepsaankopen
Met de groepsaankoop groene stroom en gas van de provincie Antwerpen stapt u gemakkelijk en veilig over naar een voordelig energiecontract. Wilt u een stap verder gaan? Wek dan zelf uw groene stroom op met fotovoltaïsche zonnepanelen. Ook daarvoor kunt u intekenen op een groepsaankoop van de provincie.
drie teams zamelen geld in voor Zoersels natuurgebied
Onder de noemer ‘expeditie natuurpunt’ zetten zo’n 75 teams zich in voor hun favoriete natuurgebied. Op 23 en 24 juni trekken ze er op uit in de Vlaamse wildernis. Twee dagen lang. Al wandelend, fietsend of kanoënd. Voordat ze aan hun tocht kunnen beginnen, moeten ze echter met hun team minimum € 1.500 euro inzamelen. Geld dat integraal naar hun gekozen natuurgebied gaat.
schrijf snel online in voor onze zomerwerking
Sinds donderdagochtend kunt u online inschrijven voor onze zomerwerking. De plaatsen tikken weg terwijl u dit leest, dus snel zijn is de boodschap!
braderij Sint-Antonius: hou rekening met verkeersmaatregelen
Volgende vrijdag - de eerste vrijdag van juni - organiseert onze plaatselijke middenstand naar jaarlijkse gewoonte zijn braderij in de dorpskern van Sint-Antonius. Zoals steeds verwachten zij veel bezoekers en daarom nemen we de nodige verkeersmaatregelen.
verwerking van uw persoonsgegevens
Vandaag treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (of GDPR) in werking. Dit is een nieuwe regelgeving die u een nog betere bescherming biedt bij de verwerking van uw persoonsgegevens.
de week van …
de week van … 25/05/2018
Komende week worden producten recht van bij de boer extra in de schijnwerpers geplaatst tijdens de Week van de Korte Keten. Maar ook de bijtjes verdienen uw aandacht tijdens de Week van de Bij. We laten u graag weten wat er zoal op het programma staat.
elf kranten op tablet in de bib
In de bibliotheek kunt u met Gopress dagelijks elf Vlaamse kranten en verschillende tijdschriften zoals Knack, Humo en Trends gratis lezen op uw tablet. Hebt u zelf geen tablet? In elke leeszaal ligt een exemplaar dat u vrij mag gebruiken. De bibliotheekmedewerkers helpen u graag op weg.
thuismatch voor Tinka Pittoors en Kris Fierens in de Bijl
Beeldend kunstenaars Tinka Pittoors en Kris Fierens stellen binnenkort samen tentoon in de Bijl. Beide zijn afkomstig uit de regio. Ze zien exposeren in de Bijl dan ook als een thuismatch en kijken er alvast naar uit.
zondag 27 mei: opendeurdag kasteel Halle Hof
Wist u dat het kasteel van Halle ondertussen opnieuw bewoond is? Meer nog: het Halle Hof is nu een private woning in plaats van een openbaar gebouw. Toch zet het kasteel één keer per jaar zijn deuren voor u open. Kom 27 mei naar de opendeurdag en bezoek het opgeknapte kasteel.
de Buurtbus: nieuwe opstapplaatsen én verminderde gebruikersbijdrage
In juni 2016 introduceerden we de Buurtbus als oplossing voor de geschrapte belbus 941 (Malle – Zandhoven – Zoersel). De Buurtbus begon zijn traject met 129 opstapplaatsen. Bijna twee jaar later, heeft de vervoersdienst er nu drie nieuwe opstapplaatsen bij.
tien nieuwe aangepaste en levensloopbestendige woningen in de Smissestraat
Mensen met een zorgnood zelfstandig laten wonen, met ondersteuning van buitenaf. Dat is het opzet van de aangepaste en levensloopbestendige huurwoningen die binnenkort worden gebouwd achter wzc de Buurt. Met dit innovatief project willen we de zorg tot bij de mensen brengen, in plaats van dat zij moeten verhuizen als de zorgnood te groot wordt.
zomerwerking 2018 | naar hartenlust spelen
De zomermaanden komen in zicht. Voor uw kroost betekent dit weer twee heerlijke maanden zonder school en héél véél (buiten) spelen! Zoekt u nog leuke zomeractiviteiten voor uw kind(eren) tussen 4 en 16 jaar (geboortejaar 2002 - 2014) met serieuze speelkriebels? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie!
drie maal culinair fietsen door het Land van Playsantiën
Bent u gek van culinaire verwennerijen en combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën (toeristisch samenwerkingsverband tussen de gemeenten Zoersel, Zandhoven, Malle, Ranst en Lille) deze zomer drie smaakvolle fietstochten voor u in petto.
oproep: derdewereldprojecten die ondersteuning kunnen gebruiken
Tijdens het tweede weekend van december is er gewoontegetrouw opnieuw onze kerstmarkt in en rond het administratief centrum. Te vroeg voor kerstsfeer, denkt u? Voor solidariteit is het nooit te vroeg: we zoeken nog één of meer sociale projecten om onze opbrengst mee te delen!
samen studeren in de bib
Nog tot 23 juni kunnen alle blokbeesten terecht in de bibliotheek van Zoersel om er samen te studeren. Heb je nood aan stilte tijdens het blokken, haal je motivatie uit het samen studeren met anderen of ben je thuis te veel afgeleid? Dan vind je in de bib weer een stille studieplek - mét draadloos internet.
Straatvinken 2018 | telt u mee het verkeer?
In het kader van het Routeplan 2030 streeft ook gemeente & ocmw Zoersel ernaar om tegen 2030 de helft van de verplaatsingen op een duurzame manier te doen: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Op donderdag 24 mei willen we al eens nagaan hoe gezond het verkeer in onze straten al dan niet is, door het simpelweg te tellen. Doet u mee?
Zorgbossen: een project met meerwaarde
Dat een groene omgeving goed is voor de gezondheid is al lang bekend. Toch komen bepaalde groepen, zoals kinderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid, weinig in aanraking met bos of natuur. Om die reden werd het project Zorgbossen in het leven geroepen.
snelheidsremmers geplaatst in Liefkenshoek
U zag ze mogelijk al staan, de snelheidsremmers in Liefkenshoek. De straat kreeg de laatste tijd meer en meer te kampen met snelheidsduivels. Op advies van de verkeerscommissie besliste het schepencollege daarom om op drie plaatsen tijdelijk snelheidsremmers te plaatsen onder de vorm van een verkeerskussen.
traditionele Pierenstoet wordt heus dorpsfeest
Op zaterdag 12 mei is het weer zover: dan wordt de Halse Pier bevrijd van zijn zware ketting en wordt hij door de straten van ‘Mager Halle’ gedragen – of beter gezegd gereden – tijdens een heuse dorpstoet, vol muziek, toneel en ambiance. Wie dapper genoeg is om de tocht te riskeren – de Pier is immers niet ongevaarlijk – is meer dan welkom!
dag van de mantelzorg | stille helden maken groot verschil
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u een ‘mantelzorger’ én verdient u een dikke dankuwel! Die krijgt u van ons onder meer in de vorm van een receptie en een optreden van het Kris De Bruyne trio op zaterdag 2 juni. Schrijf snel in!
heraanleg van parkeerplaatsen, fiets- en voetpaden Oostmallebaan
Komende maandag, 7 mei, start een aannemer met de heraanleg van de parkeerplaatsen, fiets- en voetpaden op een deel van de Oostmallebaan. De werken situeren zich meer bepaald van aan de Voetbalstraat tot aan de Herentalsebaan. Doorgaand verkeer blijft mogelijk, zij het via beurtelings passeren.
culinaire fiets- en huifkartocht
Dit najaar trekken we massaal onze mooie Zoerselse natuur in dankzij de gloednieuwe landbouwlus, de interactieve fiets- en wandelroute van de Landelijke Gilden. Op zondag 3 juni kunt u alvast per fiets of per huifkar kennismaken met de route. Mooie en lekkere bonus: onderweg kunt u smullen van de heerlijkste gerechtjes, hapjes en drankjes. Snel inschrijven dus!
kunst en muziek ontmoeten elkaar tijdens Week van de Amateurkunsten
De Week van de Amateurkunsten focust zich dit jaar op ‘Kunst Buiten!’ en dat mag u, wat Zoersel betreft, letterlijk nemen. Op zondagnamiddag 6 mei kunt u namelijk op enkele (buiten)locaties in onze gemeente komen genieten van de unieke combinatie tussen beeldende kunst en muziek.
duwtje in de rug voor Zoerselse derdewereldprojecten
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Dan kunt u uw project jaarlijks laten registreren als ‘Zoersels derdewereldproject’. Zo keurden de wereldraad en het schepencollege er onlangs zestien goed. Zij ontvangen binnenkort € 1.500 financiële steun van gemeente & ocmw Zoersel.
zwerfvuilactie levert volle container op
De afgelopen twee maanden trokken verschillende wijkcomités, verenigingen, burgers … door de Zoerselse straten om zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. Onze gemeente werd flink onder handen genomen, met als resultaat: een goedgevulde container!
vrijwilligers Doezelbos genomineerd voor ‘Bronzen Pagadder’ | stem mee
Het Doezelbos – het educatief natuurbelevingsproject van Monnikenheide – is genomineerd voor de ‘Bronzen Pagadder’. Dit is een symbolische prijs die het netwerk beweging.net Antwerpen binnenkort uitreikt aan een inspirerend vrijwilligersproject.
klimaatcafé: uw inbreng voor minder uitstoot
In 2016 ondertekende Zoersel het burgemeestersconvenant 2030. Een van de acties die daarbij horen, is de opmaak van een klimaatactieplan, waarbij we ons onder meer engageren om tegen 2030 minstens 40 % minder CO2 uit te stoten in Zoersel. Dit kunnen we niet zonder uw hulp! Komt u met ons mee brainstormen tijdens het allereerste ‘klimaatcafé’?
waterbuffels genieten van verkoeling in eigen zwemvijver
De waterbuffels van koe- en waterbuffelboerderij Keysers in de Raymond Delbekestraat konden het niet beter treffen. Net nu de lente in het land is, kunnen zij dagelijks genieten van een frisse duik in hun nieuwe zwemvijver, die afgelopen weekend voor het eerst werd ‘ingezwommen’.
tuinieren zonder pesticiden: kleine daad, schoon resultaat!
Pesticiden zijn schadelijk voor mens en milieu. Maak er deze lente eindelijk komaf mee! Breng ze op zaterdag 21 april (en de week daarop volgt) binnen bij het recyclagepark. In ruil ontvangt u een handige voegenborstel (zolang de voorraad strekt).
buitenspeeldag | gratis en voor niks
Wie is de grootste speelvogel van Zoersel? Alle Zoerselse kinderen met serieuze speelkriebels zijn welkom op de Buitenspeeldag op woensdag 18 april.
groepsaankoop muurisolatie
Wist u dat er 25 % van de warmte verdwijnt door de muren van uw woning als die niet of beperkt geïsoleerd zijn? Muurisolatie is een goede stap naar een lagere energiefactuur, maar die is enkel zinvol als uw dak al goed geïsoleerd is! Voor de groepsaankoop dakisolatie kunt u ook op de website van Igean terecht.
Tri Viocal, jong muzikaal talent
2018 is met ‘Dorp in de Kijker’ een groot cultureel jaar voor Zoersel, en dus ook voor ons gemeenschapscentrum. Onze cultuurdienst bokste voor u een interessant programma in elkaar, met onder meer een concert van Tri Viocal op vrijdag 20 april in de Bijl.
intercity tussen Brussel en Amsterdam stopt in Brecht
Een trein tussen Brussel en Amsterdam die stopt in station Noorderkempen in Brecht. Vanaf komende maandag, 9 april, is het zo ver: dan rijden er per dag maar liefst zestien treinen in noordelijke (Breda-Rotterdam-Schiphol-Amsterdam) en zestien treinen in zuidelijke richting (Antwerpen-Mechelen-Zaventem-Brussel). Let wel, niet elke trein rijdt helemaal door tot in Amsterdam.
toelagen voor projecten op het platteland
Hebt u, voor onze gemeente of onze regio, een idee dat kan bijdragen aan de versterking van het platteland? Dan komt uw projectidee mogelijk in aanmerking voor een toelage die kan oplopen tot € 100.000 (goed voor maximaal 65 % van de totale projectkost).
samen strijden voor de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Voetafdruk’
Het klimaat is een zaak van ons allemaal. Daarom nemen we deel aan de Klimaatstrijd van provincie Antwerpen. Alle Antwerpse gemeenten strijden niet alleen voor een betere planeet, maar ook tegen elkaar. De gemeente die zich het meest inzet en de meeste vooruitgang boekt, neemt de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Voetafdruk’ mee naar huis.
over motiveren en goede dienstverlening
Na een carrière van maar liefst vierenveertig jaar bij gemeente & ocmw Zoersel, waarvan dertig jaar als gemeentesecretaris, nemen we deze week afscheid van een vaste waarde. Ivo Van den Bulck ruilt het administratief centrum dan immers in voor zijn tuin in het rustige Halle. Hij geeft daarmee de fakkel door aan onze huidige ocmw-secretaris, Kristof Janssens.
vraag alvast een speelstraat aan!
Spelen uw kinderen bij mooi weer graag buiten? En woont u in een buurt waar veel jonge kinderen opgroeien? Dan is een speelstraat de ideale manier om hen bij elkaar te brengen en samen onbezorgd en veilig buiten te laten spelen.
energiezuiniger wonen dankzij renovatie-audit
Is uw woning klaar voor de volgende dertig jaar? Zit u goed op het vlak van comfort? Is uw energiefactuur niet te hoog? Wilt u renoveren, maar weet u niet waar te beginnen? Dan kunt u uw woning, tijdens een zogenaamde renovatie-audit, laten screenen door een expert. Het resultaat is een overzichtelijk verslag waarin allerlei maatregelen worden beschreven, op maat van uw woning.
documentaire ‘Zie mij doen’ in première
Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig nagekeken. Daar zijn ze zichzelf maar al te vaak pijnlijk van bewust. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes bewoners van Monnikenheide. Het resultaat: een ingetogen, diep humaan portret waarin de hoofdpersonages tegengewicht bieden door expliciet de blikken tegemoet te treden: ‘zie mij doen’.
eerste natuurbegraafplaats in Zoersel
Gisteren, donderdag 22 maart, plantten Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege en enkele leden van het schepencollege symbolisch de eerste boom van een toekomstig herdenkingsbos in Halle. Dit herdenkingsbos, of natuurbegraafplaats, is een stukje openbaar domein waar u assen kunt begraven of verstrooien in een natuurlijke omgeving.
sneukelhaag voor De Dwergenbergen
Natuur- en speelterrein ‘De Dwergenbergen’, achter de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot, heeft er een nieuw stukje natuur bij. Afgelopen weekend werd er namelijk een sneukelhaag aangeplant. Dat is een haag waarvan de vruchten niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen eetbaar zijn. Dat wordt smullen binnenkort!
hou rekening met asfaltwerken
De komende weken staan er een aantal asfaltwerken op de planning die – onvermijdelijk – de nodige verkeershinder met zich zullen meebrengen. In de betreffende straten is dan immers tijdelijk geen verkeer toegelaten of zal u beurtelings moeten passeren. Hou daar rekening mee.
vijfde nationale applausdag voor fietsers | gemeentebestuur applaudisseert mee
Op woensdag 21 maart staan, over heel België, meer dan honderd teams tijdens de ochtendspits paraat om fietsers te belonen met een hartverwarmend applaus. Ook gemeente & ocmw Zoersel, vertegenwoordigd door leden van het schepencollege, doet mee met de nationale applausdag. Met deze actie zetten we fietsen in Zoersel in de kijker en willen we mee ijveren voor een duurzaam fietsbeleid.
weet u wat te doen bij een nucleair ongeval?
Net zoals voor elk ander risico bereidt de overheid zich voor om bij een eventueel nucleair ongeval snel en efficiënt te kunnen reageren. Via een nieuwe, nationale informatiecampagne willen ze ook u informeren over het nucleaire risico en over hoe u zich kunt voorbereiden op een nucleair ongeval. De kans op zo’n ongeval is klein, maar niet volledig uit te sluiten. Daarom is het belangrijk dat u het nucleaire risico, de acties van de overheid en de juiste manier om uzelf te beschermen kent.
tweejaarlijkse bevolkingsbevraging rond veiligheid
De Veiligheidsmonitor, een initiatief van de politie, Binnenlandse Zaken en lokale besturen, is terug van weggeweest. De tweejaarlijkse bevolkingsbevraging rond veiligheid peilt onder meer naar uw onveiligheidsgevoel, buurtproblemen, preventie, slachtofferschap en de kwaliteit van het politieoptreden. Met die informatie wordt het veiligheidsbeleid van steden en gemeenten verder uitgewerkt.
leef brandveilig
leef brandveilig 13/03/2018
2018 is inmiddels alweer een zwart jaar op het vlak van brandveiligheid. Zo eisten woningbranden tot nu toe minstens 8 doden in België. Daarom werd de website www.leefbrandveilig.be opgestart.
zorg in Zoersel | van a tot z
Onze gemeente telt heel wat dienstverleners binnen de veelzijdige zorg- en welzijnssector waar u vroeg of laat mee te maken krijgt. Kom, tijdens onze zorgbeurs ‘zorg in Zoersel | van a tot z’ op 18 maart, ontdekken wat zij voor u en uw gezin kunnen betekenen.
wat tankt u in uw auto? | alternatieve brandstoffen in de lift
In oktober vorig jaar publiceerde de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) haar jaarrapport over de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat we onder andere wat stikstofdioxide (vooral door de uitstoot van onze wagens) betreft, de normen van de WGO (Wereld Gezondheidsorganisatie) totaal niet halen. Zelfs onze groene gemeente heeft er, weliswaar in mindere mate, onder te lijden.
zitdagen belastingen | nu op afspraak
Binnenkort valt uw belastingbrief (aangifte personenbelasting) weer in uw brievenbus. Weet u niet hoe u uw aangifte moet invullen en hebt u hulp nodig? Maak dan een afspraak met een medewerkers van de FOD Financiën.
maart = jeugdboekenmaand in de bib
Hoe werkt een computer? Wat is een perpetuum mobile? Wie is Charles Darwin? Hoeveel graden is het in een vulkaan? Tijdens de jeugdboekenmaand in maart kunnen alle curieuzeneuzen die het antwoord willen weten op al deze, én nog meer vragen, in onze Zoerselse bib terecht. Daarnaast staat de fijne jeugdvoorstelling ‘tot aan de maan’ op de planning!
dankjewel, vrijwilliger | week van de vrijwilliger
De kracht van vrijwilligerswerk in onze gemeente valt niet te onderschatten. Vele handen maken het werk lichter. Tijdens de week van de vrijwilliger - van 3 tot 11 maart - zetten we u daarom graag op nummer één!
maak uw tuin duurzaam lenteklaar
Uw tuin - en wij ook! - snakt ongetwijfeld naar de lente. Om dan weer te kunnen genieten van een ontbijtje of een glaasje op uw terras, is het nu het geschikte moment om uw tuin in te trekken en hem helemaal lente- en zomerklaar te maken. We geven u graag enkele tips.
ergonomisch tuinieren | enkele tips
Bent u, aan de hand van bovenstaande tips, aan het tuinieren geslagen? Dan wijzen we u er graag op dat het belangrijk is rekening te houden met een aantal ergonomische aspecten. Het Provinciaal Veiligheidsinstituut zet een aantal tips voor u op een rijtje.
Vlaamse campagne wil taboe over psychische problemen doorbreken
Hoe gaat het eigenlijk écht met u? Op die vraag vinden we geen antwoord op Instagram of Facebook. Daar lijkt alleen plaats te zijn voor succesverhalen en perfectie. Dat verhoogt de drempel om te praten over psychische problemen. ‘Leef zonder filter’, een nieuwe campagne van de Vlaamse overheid, wil dat taboe doorbreken.
N14 enkele maanden afgesloten door wegen- en rioleringswerken
Komende maandag, 26 februari, start een aannemer in opdracht van Aquafin met wegen- en rioleringswerken op de N14/Lierselei in Malle (dit is het verlengde van de Oostmallebaan). De werken vinden plaats tussen de Zwaluwlaan en de Sint-Laurentiuslaan. Dit stuk van de N14 wordt dan ook in beide richtingen volledig afgesloten. In Zoersel wordt de wegafsluiting reeds ter hoogte van de Herentalsebaan geplaatst.
stem op aromazorgproject van ZNA Joostens als ‘zorgverhaal van het jaar’
Naar aanleiding van de Dag van de Zorg op zondag 18 maart (waarover u binnenkort in onze Nieuwsbrief alles verneemt) gaan Rode Kruis-Vlaanderen, Dag van de Zorg vzw en het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid van de KU Leuven op zoek naar het ‘Zorgverhaal van het jaar’. ZNA Joostens schopte het tot één van de laureaten en rekent op uw stem!
leg zonnepanelen op het dak van een ander
De Vlaamse overheid en het Vlaams Energieagentschap pakken uit met de campagne ‘Stroomversneller’. Met een eerste uitdaging ‘leg zonnepanelen op het dak van een ander’ roepen ze ieder van u op om een groot dak te nomineren dat zonnepanelen verdient. U kunt ook stemmen op de reeds genomineerde daken. De daken met de meeste stemmen krijgen hulp om een zonneproject te realiseren.
Tournée Minérale al over de helft | nog even volhouden!
Bent u één van de meer dan 100.000 deelnemers aan Tournée Minérale, de campagne van de Druglijn en de Stichting tegen Kanker die alle Belgen oproept om deze maand ‘nee’ te zeggen tegen alcohol? Dan bent u intussen al over de helft! Krijgt u het echter iedere dag een beetje moeilijker om alcohol af te slaan, dan geven we u graag enkel tips om het nog exact 12 dagen vol te houden!
verdient uw project een duwtje in de rug?
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug (1.500 euro).
toneel in Villa Markey
De gemeenteraad keurde op dinsdag 23 januari een concessieovereenkomst goed tussen gemeente & ocmw Zoersel en de vzw WIK-ZieZo voor het gebruik van Villa Markey.
nieuw jaarprogramma gemeenschapscentrum
Het voorjaarsprogramma van het gemeenschapscentrum Zoersel staat al een tijdje op de website. De komende maanden kunt u uw cultuurhart weer ophalen met een nieuwe waaier aan activiteiten en initiatieven onder het motto ‘voor elke cultuurliefhebber wat wils’.
“Coach Marc hielp me bij het instellen van mijn thermostaat.”
Wilt u graag gratis advies op maat over het optimale gebruik van uw verwarming? Ook in onze gemeente zijn er verwarmingscoaches actief die met plezier én met kennis van zaken bij u langskomen. Zo ook Marc Cornelissen, die daarvoor een opleiding volgde van Kamp C, dé provinciale referentie voor duurzaam wonen.
vraag uw uittreksels uit het strafregister op tijd aan
Sinds 1 januari 2018 moet onze dienst bevolking de uittreksels uit het strafregister opvragen bij de FOD Justitie (Centraal Strafregister). Vaak worden ze onmiddellijk afgeleverd, maar het kan ook langer duren, omdat men bijkomende info nodig heeft. Vraag uw attest dus op tijd aan!
zwerfvuilactie op 17 en 18 maart
Wist u dat onze bermmeesters in 2017 maar liefst 131 zakken zwerfvuil en nog heel wat stukken sluikstort hebben opgeruimd in Zoersel? Wilt u ook graag helpen? Trommel dan wat buren of vrienden op om samen een deel van Zoersel zwerfvuilvrij te maken.
ruikt u gas? wat bij een gaslek
Bij een gasgeur in uw huis komt veiligheid op de eerste plaats. Eandis, de distributiebeheerder van aardgas en elektriciteit, laat weten hoe u best reageert als u gas ruikt bij u thuis.
gratis huisvuilzakken vanaf 29 januari
Ook dit jaar kunt u, vanaf maandag 29 januari, weer bij ons terecht voor een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken. U ontvangt per officieel inwonend gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2018.
Patrick Debaere wint de cultuurprijs 2017
Op zondag 21 januari reikten we, samen met de Zoerselse cultuurraad, de cultuurprijs 2017 uit. Patrick Debaere, voorzitter van de vzw Toerisme Zoersel en de bezieler van (onder andere) het vernieuwde Lindepaviljoen, kwam als winnaar uit de bus. (foto © Paul Van Nylen)
Poëzieweek | een uitgebreid programma
Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen – en absoluut ook in Zoersel – passen gedichten toe in het leven van alledag. We geven u graag een bloemlezing van wat er in Zoersel zoal op het programma staat.
gemeente & ocmw Zoersel sluit aan bij Statiegeldalliantie
Als één van de eerste Vlaamse gemeenten hebben wij, gemeente & ocmw Zoersel, beslist om aan te sluiten bij de zogenaamde Statiegeldalliantie. Dit betekent dat wij vragende partij zijn om statiegeld in te voeren op plastic flessen en blikjes, om op die manier het zwerfvuil fel terug te dringen.
vakantiewerk | wie zoekt, die vindt
Gemeente & ocmw Zoersel zoekt jobstudenten en (hoofd)monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
Malle en Zoersel gaan voor een alcoholvrij februari | Tournée Minérale
Na het overdonderende succes van vorig jaar slaan De DrugLijn en de Stichting tegen Kanker weer de handen in elkaar voor een nieuwe ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari, voor het eerst of opnieuw, 28 dagen ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. Ook wij zetten, samen met de gemeente Malle, met veel plezier onze schouders onder deze campagne.
hevige wind zorgt voor problemen
De glasophaling in Sint-Antonius wordt verdergezet. Haal uw lege glasbak wel zo snel mogelijk terug binnen. Gaat uw (half)volle bak vliegen? Dan haalt u hem best binnen. Let wel, er wordt geen bijkomende ophaling georganiseerd.
kom gezellig winterwandelen in het Land van Playsantiën
Houdt u van een stevige wandeling, een frisse neus en lekker eten? Dan zijn de vijf winterwandelingen van het Land van Playsantiën zeker uw ding! De wandelingen, van 6 tot 10 km, zijn geschikt voor zowel recreatieve als geoefende wandelaars, maar ook voor gezinnen met kinderen. Onderweg geniet u van lekkere proevertjes terwijl u even op adem komt.
afsprakennota ‘bouwwerven en werftransport’
De gemeenteraad van december keurde de nieuwe afsprakennota ‘bouwwerven en werftransport’ goed. Doel van deze nota is het werfverkeer – bij private en publieke bouw- en wegenwerken – binnen de bebouwde kom en in schoolomgevingen in goede banen te leiden. Dit betekent dat vanaf heden elke bouwheer en/of aannemer deze nota zal moeten ondertekenen voordat hij aan de slag mag gaan in onze gemeente.
de fijne insteek van Den Insteek
Twintig jaar geleden werd in ontmoetingshuis Kameleon een handwerkgroepje opgericht. Mensen met een psychische kwetsbaarheid vinden er elke week een luisterend oor, een plek om anderen te ontmoeten en te handwerken. Nu groeit het groepje uit tot het inclusieve project ‘Den Insteek’ en is iedereen welkom om er enkele handtechnieken te gaan ‘opsteken’.
de allereerste schoolstapjes | inschrijfdagen kleuters
Uw kleine kapoen staat nog maar net goed en stevig op z’n benen, of u moet al op zoek naar een geschikte eerste school. Wat gaat de tijd toch snel ... In onze gemeente hebt u gelukkig keuze genoeg, want we hebben maar liefst zes kleuter- en lagere scholen. Aan u de keuze waar uw oogappel zijn/haar schoolcarrière start.
een bruisend jaar als Dorp in de Kijker
Sinds 2001 zet Landelijke Gilden, dé vereniging voor mensen met een hart voor het platteland, per provincie één dorp in de kijker. Zo wil ze de mensen van het dorp samenbrengen en de lokale verenigingen stimuleren om de handen in elkaar te slaan. In de provincie Antwerpen viel die keuze op ... Zoersel! Bereid u dus maar voor op een bruisend jaar vol activiteiten!
'Wijk-werken' vervangt het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA)
Op 1 januari 2018 werd het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap, kortweg PWA, omgevormd tot het nieuwe ‘wijk-werken’. Hiermee verschuift de materie van het federale naar het Vlaamse niveau, en krijgen de steden en gemeenten de regierol toevertrouwd om deze dienstverlening te organiseren. Om deze rol op een goede manier op te nemen, gingen we de samenwerking aan met de gemeenten Zandhoven, Schilde, Ranst en Schelle en met ocmw-kenniscentrum KINA.
rioleringswerken in de pijplijn
Het gemeentebestuur is volop bezig met een inhaalbeweging om de rioleringsgraad in Zoersel te verhogen. Maar welke rioleringsdossiers zitten er dan momenteel in de pijplijn? Een overzicht.
geen aparte stedenbouwkundige en milieuvergunning meer
Het vergunningenlandschap ziet er sinds 1 januari helemaal anders uit. De omgevingsvergunning verenigt en vervangt namelijk de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. De nieuwe vergunning komt er als antwoord op de vraag naar vlottere procedures en moet leiden tot een betere besluitvorming.
gemeente- en ocmw-raad keuren budget 2018 goed
Onze gemeente- en ocmw-raad keurden in december het budget voor 2018 goed. Het budget geeft de te verwachten inkomsten en uitgaven weer voor dit jaar. Het geeft dus een goede inkijk in de plannen van het bestuur.
papier en karton extra goed vastbinden bij stormweer
Deze week was het geen sneeuw of ijzel die roet in het eten gooide bij de afvalophaling, maar wel de wind. Woensdag werd namelijk papier en karton opgehaald in onze drie deelgemeenten. Omwille van de hevige storm die dinsdagnacht en woensdag woedde, lag er echter heel wat van dat aangeboden papier en karton verspreid over straten, voortuinen, weiden ... Het is duidelijk dat niet iedereen – rekening houdend met het voorspelde stormweer – zijn of haar afval goed bij elkaar had gebonden.