A  A  A  A 
Nieuwsarchief 2018
valse profielen om uw vertrouwen te winnen
Wist u dat oplichters vaak gebruik maken van valse profielen op het internet om uw vertrouwen te winnen? Ze lijken erg betrouwbaar op het eerste gezicht, maar proberen u in de val te lokken door een vertrouwensband met u op te bouwen en in te spelen op uw gevoelens. Maar uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld. Dat is vriendschapsfraude.
nieuwjaarke zoete …
Heel wat van onze jongste Zoerselaartjes kijken er al een heel jaar naar uit: het ‘nieuwjaarke zoete zingen’ op 31 december. Die dag geven ze het beste van zichzelf in ruil voor een centje of iets lekkers.
wandelen door een prachtig winters landschap
Gezellig wandelen met vrienden en familie door een mooi winters landschap, onderweg genieten van lekkere proevertjes en hier en daar een beetje opwarmen … Dat is het recept van de winterwandelingen van het Land van Playsantiën. De wandelingen, van 6 tot 12 km, zijn geschikt voor zowel recreatieve als geoefende wandelaars, maar ook voor gezinnen met kinderen.
hoera! een nieuw speelbos!
Onze Zoerselse kinderen springen een gat in de lucht, want de Dwergenbergen achter gemeentelijke basisschool Beuk & Noot krijgt een ‘buurman’: het Dwergenbos. Binnenkort dus weer een extra plek om buiten te gaan ravotten!
sluitingsdagen eindejaarsperiode: noteer alvast deze data
Hebt u een nieuw paspoort nodig, wilt u in de bib wat vakantielectuur uitkiezen of in het Zonneputteke materiaal ontlenen? Hou dan rekening met onze sluitingsdagen tijdens de eindejaarsperiode.
CO is een groot gevaar, want u wordt het niet gewaar
Bent u zich bewust van het feit dat CO (koolstofmonoxide) een erg gevaarlijk gas is? U kunt het namelijk niet ruiken, zien, proeven of voelen. Net daarom maakt CO elk jaar opnieuw (dodelijke) slachtoffers.
bloemenweide inzaaien dankzij samenaankoop
De winter doet nog maar net z’n intrede, of we zitten in gedachten al in de lente. Houdt u ook zo van wilde, kleurrijke bloemenweides? Dan is de samenaankoop ‘zaadgoed voor bloemrijke akkers’ misschien iets voor u?
smul van ons gevarieerd kerstmenu
De kerstdagen staan voor de deur en daar kunt u ook in Zoersel niet naast kijken. U kunt onder meer de frisse buitenlucht opsnuiven tijdens enkele kerstwandelingen, genieten van sfeervolle muziek tijdens de kerstconcerten, leuke inkopen doen op de kerstnocturne of teruggaan in de tijd met het kerstspel op Einhoven.
ik help in nood
ik help in nood 14/12/2018
Wist u dat u de hulpdiensten een handje kunt helpen en dat zowel voor, tijdens én na een noodsituatie? Via kleine acties kunt u het werk van politie, ziekenwagen of brandweer verlichten, zodat zij voorrang kunnen geven aan de meest dringende slachtoffers.
sorteren kunt u leren
sorteren kunt u leren 11/12/2018
U staat voor uw gft-bak en vraagt zich af of u de resten op uw bord er wel mag inkieperen. Of u twijfelt of u die versleten trui wel in de zak voor de textielophaling mag steken. Deze situaties kent iedereen wel. De sorteerregels zijn niet altijd even helder, maar daar werd iets aan gedaan. Vanaf januari 2019 wordt gft en textiel sorteren alvast iets makkelijker.
preventie als wapen tegen inbraken
De Lokale Politie Voorkempen wil extra inzetten op diefstalpreventie. Hoe moeilijker het een inbreker gemaakt wordt, hoe sneller hij immers afhaakt. Daarom werden dit najaar twaalf vrijwilligers klaargestoomd om, binnen de politiezone, van start te kunnen gaan als diefstalpreventieadviseur.
werken van nutsmaatschappijen: stap voor stap
In uw woning komen kabels en leidingen toe van heel wat nutsmaatschappijen (telefoon, water, aardgas, elektriciteit ...). U hebt ze elke dag nodig, dus moeten ze ook worden onderhouden of soms zelfs vernieuwd. En dat kan zorgen voor hinder.
feestbusticket | feest zonder zorgen
Ook dit jaar brengen de meer dan 350 chauffeurs van De Lijn u tijdens oudejaarsnacht veilig naar uw bestemming en weer terug. Wilt u de feestbus nemen? Dat kan met een ‘oudjaar sms-ticket’.
afschakelplan nog steeds op tafel: enkele tips
Ondanks het harde werk om het gat in onze stroomvoorziening dicht te rijden, is er nog steeds een risico op stroomtekort. Vijf van de zeven kernreactoren werken immers niet en met de koude wintermaanden in aantocht hebben we net meer elektriciteit nodig.
kom de sfeer opsnuiven op onze cadeau- en kerstmarkt
De Sint is net vertrokken en Kerstmis staat alweer voor de deur. Kom die gezellige kerstsfeer dit weekend alvast opsnuiven op de cadeau- en kerstmarkt in en rond ons administratief centrum. Ga op zoek naar een leuk kerstgeschenk, drink een glaasje glühwein (of warme chocomelk) en steun daarbij tegelijkertijd drie derdewereldprojecten in Senegal. Hopelijk tot dan!
Warmste Week | “roskes” for life
Rosse muntjes doen soms vervelend. Ze kruipen tussen uw autozetels, in de verborgen vouwen van uw handtas of liggen al jaren te verpieteren achter de kast. Naar de spaarpot van bib Zoersel ermee!
schrijf een brief en verander een leven
Tijdens de maand december kunt u opnieuw deelnemen aan de grootste, jaarlijkse schrijfactie ter wereld: Amnesty’s wereldwijde schrijfmarathon. Dit jaar voert de mensenrechtenorganisatie actie voor acht vrouwelijke mensenrechtenverdedigers en voor de Keniaanse Sengwer-bevolking.
Dorp in de Kijker | wintersalon, tractorenrun en kerstspel
Heel het jaar mochten we u – als Dorp in de Kijker 2018 – laten zien wat onze gemeente in z’n mars heeft. Dit deden we niet alleen, maar samen met heel wat geëngageerde Zoerselaars en/of verenigingen. In december staan er nog drie mooie activiteiten op de planning die u niet mag missen!
omgevingsvergunning voor windturbines goedgekeurd
De omgevingsvergunning die de firma Storm aanvroeg bij de Deputatie van de provincie Antwerpen voor de bouw van twee windturbines, werd goedgekeurd. De firma moet daarbij wel rekening houden met een heel aantal voorwaarden.
solidariteit voor projecten in Senegal | cadeau- en kerstmarkt
Zoals u weet, is onze Zoerselse cadeau- en kerstmarkt net ietsje anders als de doorsnee versie. Naast de verschillende kraampjes, een hapje en drankje en de warme sfeer op de markt, staat vooral de solidariteit tussen mensen centraal.
verknal uw feest niet
verknal uw feest niet 28/11/2018
Nieuwjaar en vuurwerk gaan voor velen hand in hand, maar er zijn ook heel wat mensen die er helemaal niet warm van worden. Het is en blijft gevaarlijk en hinderlijk voor uw omgeving. U mag het ook niet zomaar afsteken!
iets extra voor Kerst
iets extra voor Kerst 26/11/2018
Nog een paar weken en de feestdagen staan weer voor de deur. Onze sociale kruidenier ‘de NetZak’ wil Zoerselaars die in armoede leven graag een extraatje aanbieden om te serveren tijdens hun kerstdiner.
nieuwe verkavelingen in Risschotwijk
U hebt het misschien al gemerkt: in de Risschotwijk zijn tal van werkzaamheden aan de gang. Deze werken kaderen binnen enkele nieuwe verkavelingen die in de wijk gerealiseerd worden. In totaal komen er namelijk zo’n 22 bouwgronden bij.
boodschappendienst: wij doen uw boodschappen
Boodschappen doen is – door ziekte, beperking of ouderdom – niet voor iedereen even gemakkelijk. Kunt u af en toe wat extra hulp gebruiken bij het winkelen? Dan is onze nieuwe boodschappendienst iets voor u. “Ik sta te popelen om erin te vliegen”, vertelt Lieve, één van de enthousiaste vrijwilligers die binnenkort misschien uw boodschappen doet.
politiepost Zoersel nog steeds open
Ook nu het centraal onthaalpunt van de Lokale Politie Voorkempen aan de Vaartdijk in Brecht is (en 24/7 open is), kunt u met uw vragen, aangiften, klachten ... nog steeds terecht in de politiepost in Zoersel (administratief centrum, Handelslei 167).
bunker zoekt …
bunker zoekt …  21/11/2018
Weet u een oude bunker liggen in uw buurt? Sommige liggen in een open veld en zijn van meters ver zichtbaar. Andere liggen vaak goed verstopt in het landschap, zijn ingegraven of overgroeid met klimop ...
snoei planten en bomen tijdig
Verkeerssignalisatie of aankomend verkeer dat niet zichtbaar is, grachten die niet geruimd kunnen worden, bermen niet degelijk gemaaid of goten niet geveegd. U merkt het: overhangende takken of hagen die te hoog staan, kunnen voor heel wat problemen zorgen.
week van de afvalophaler
Uw afval correct buiten zetten is een kleine moeite. Maar voor de afvalophalers en recyclageparkwachters die uw afval ophalen en sorteren, is het een wereld van verschil. Van maandag 19 tot vrijdag 23 november is het de ‘Week van de Afvalophaler’. Tijdens deze week roepen we u op om extra respect te tonen voor de afvalophalers en parkwachters in Zoersel.
coalitie in Zoersel bekend
De resultaten van de verkiezingen legden de kaarten als volgt: N-VA behaalde in Zoersel de meeste zetels en was dus opnieuw aan zet om een coalitiepartner te zoeken. Zij lieten deze ochtend weten een coalitieakkoord te hebben met Groen en Open VLD. Dit betekent meteen ook dat CD&V, na drie decennia, geen deel meer uitmaakt van de bestuursploeg en dus in de oppositie terechtkomt.
dichters en huiskamers gezocht
De Gedichtendag, een jaarlijkse vaste waarde in ons cultuurlandschap, vindt plaats op zondag 3 februari 2019. We willen er opnieuw een boeiende dag van maken en daar kunt ook u aan bijdragen.
buurtinformatienetwerk | zorgen voor meer veiligheid
Een goed geoliede samenwerking tussen burgers en de lokale politie, met als doel de veiligheid in de wijk te verhogen. Zo omschrijft Eddy Van Tichelt, diensthoofd preventie van Lokale Politie Voorkempen, een buurtinformatienetwerk (BIN).
allemaal mensen, onderweg naar beter
Wereldwijd zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht voor conflict en vervolging. Miljoenen anderen migreren omwille van armoede, toenemende ongelijkheid, klimaatverandering... 11.11.11 strijdt tegen dit onrecht en voor duurzame verandering.
oplichting via studenten, zogenaamde 'geldezels'
De Lokale Politie Voorkempen verwittigt voor een nieuwe vorm van oplichting, namelijk via 'geldezels'. Oplichters beloven (minderjarige) studenten – de zogenaamde money mules of geldezels – grote sommen geld om hun bankkaart en pincode enkele dagen ter beschikking te stellen.
orgaandonatie: denk er op tijd over na
Nadenken over uw eigen dood is geen leuk tijdverdrijf. In het kader van orgaandonatie vragen we u toch om er even bij stil te staan. Als u sterft, kunnen uw organen immers vaak gebruikt worden om andere levens te redden. Het is dus belangrijk dat u daar nu al over nadenkt.
groepsaankoop isolatie
Wilt u het warmteverlies in uw woning aanpakken en besparen op uw energiefactuur? Heeft u geen zin om op zoek te gaan naar de beste prijs en de beste aannemer? Doe dan uw voordeel met de groepsaankoop spouwmuurisolatie.
herdenking einde Wereldoorlog I
Honderd jaar geleden, meer bepaald op 11 november 1918, werd in het bos van het Franse Compiègne de wapenstilstand ondertekend. Wereldoorlog I was beëindigd, de vrede was een feit. “Meer dan welke moderne oorlog ook leeft ’14-’18 in de herinnering voort als de oorlog van de ‘opgeofferde generatie’, opgeofferd voor iets dat achteraf niet meer zo goed te achterhalen is”, aldus historica Sophie De Schaepdrijver.
combineer wandelen met culinair genieten
Een gezellige wandeling/fietstocht combineren met lekker eten is helemaal in. Nadat afgelopen zomer 1.000 fietsers deelnamen aan de culinaire fietstochten van het Land van Playsantiën, staan tijdens de herfst- en wintermaanden de culinaire wandelingen op het programma.
najaarsprogrammatie gemeenschapscentrum biedt heel wat moois
U las het mogelijk al in ons Zoerselmagazine: op 1 december komt niemand minder dan Stijn Meuris met zijn nieuwe zaalshow ‘Tirade III: In blind vertrouwen’ naar Zoersel. Maar onze najaarsprogrammatie biedt nog heel wat ander moois.
verkeersveilige schoolroutes: brengt u ze mee in kaart?
Samen met de zes Zoerselse scholen en de muziekschool nemen we deel aan ‘Route2School’ (R2S), een project dat specifiek bestemd is om verkeersveilige schoolroutes in kaart te brengen.
Gisteren gaven we samen met de zes Zoerselse basisscholen en Milieuproject Op School (MOS) Antwerpen het startschot van ons gezamenlijke klimaatproject ‘de Klimaatbende’. De bedoeling van het project is dat we dit schooljaar samenwerken om enkele klimaatdoelstellingen te halen.
Goed Geknot
Goed Geknot 24/10/2018
Hebt u knotbomen die een knotbeurt zouden kunnen gebruiken, maar hebt u hier zelf geen tijd voor of weet u niet goed hoe dat moet? In ruil voor het brandhout komt een knotteam gratis langs om uw knotbomen te knotten.
word lid van ons Online Leesclub 'Zoersel Leest'
Herkent u dat gevoel? U hebt net een boek in één adem uitgelezen en u wil er graag met iemand over praten. Maar u bent toevallig de enige in uw gezin of buurt dat dit boek gelezen heeft. Vanaf nu kunt u met al uw leeservaringen terecht bij onze online leesclub ‘Zoersel Leest’.
kapping grove dennen Liefkenshoek
U hebt het mogelijk al opgemerkt: op enkele percelen in de Liefkenshoek werd recent een bosbestand met grove dennen gekapt. Deze kapping – én de daaropvolgende verplichte heraanplanting – kadert volledig in een verjonging van het bosbestand.
trage wegeninventarisatie | vrijwilligers gezocht
Eind 2016 startten we, samen het Regionaal Landschap de Voorkempen, een inventarisatieproject op om de trage wegen in deelgemeenten Sint-Antonius en Zoersel in kaart te brengen. Mede dankzij de inzet van een aantal vrijwilligers, hebben we vandaag een basis ontwerpkaart klaar met een globaal overzicht van de trage wegen in de twee deelgemeenten.
toerisme voor iedereen: een toegankelijker Lindepaviljoen
Toerisme Zoersel hecht, net als het gemeentebestuur, veel belang aan toegankelijkheid en integratie. Daarom werd er recent - specifiek voor mensen met autisme - een stappenplan opgesteld voor een bezoek aan het Lindepaviljoen.
dorpszaal Halle: openbaar onderzoek
De omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe dorpszaal in Halle, inclusief de renovatie van de pastorij, werd op 12 oktober ingediend. Nu maandag, 22 oktober, start een openbaar onderzoek met betrekking tot dit dossier.
u hebt beslist
u hebt beslist 19/10/2018
Het was moeilijk om er naast te kijken de afgelopen week: de lokale verkiezingsuitslagen. Bij het verschijnen van deze Nieuwsbrief was nog niet gekend welke coalitie onze gemeente de komende zes jaar gaat besturen, maar we geven u wel graag de uitslagen mee.
beheerplan voor de kerk van Zoersel
Dit najaar werken we samen met Erfgoed Voorkempen aan een visie voor de waardevolle historische kerkhoven. Deze visie wordt op haar beurt verder uitgewerkt in een concreet erfgoedbeheerplan.
kleuters gezocht voor Kinder- en Jeugdjury
Onze bib zoekt vijfjarige jongens en meisjes met een mening. Hebt u een zoon of dochter die houdt van verhalen en graag creatief aan de slag gaat met boeken? Dan is hij of zij de perfecte kandidaat voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.
positieve evaluatie voor open speelplaats Pierenbos
Sinds eind vorig jaar konden kinderen (tussen 3 en 12 jaar), buiten de schooluren, opnieuw naar hartenlust spelen op de open schoolspeelplaats van gemeentelijke basisschool Pierenbos. Intussen werd het project met alle betrokken partners positief geëvalueerd. De open schoolspeelplaats krijgt dus nu een definitief karakter.
de zetelverdeling in Zoersel
De 27 zetels van de Zoerselse gemeenteraad zijn verdeeld.
ravotten tijdens Week van het Bos
Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan: het thema van de Week van het Bos voor dit jaar is … ravotten! Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons – en onze kinderen – immers gezonder én creatiever.
Week van de Fairtrade: ruil uw lege pot choco
Nog tot en met morgen loopt de Week van de Fairtrade, die dit jaar strijdt voor een eerlijke en duurzame cacaosector. Naar aanleiding daarvan kunt u morgen in de Oxfam-wereldwinkel een lege, uitgewassen chocopot (één pot per gezin) van gelijk welk merk ruilen voor een gratis pot choco Nuts van Oxfam Fairtrade. Zo kiest u voor een eerlijk alternatief en steunt u de strijd voor een duurzame cacaosector.
laatste rechte lijn naar verkiezingen
We zitten in de laatste rechte lijn naar de gemeentelijke en provinciale verkiezingen. We vatten nog even kort samen voor welke bestuursorganen u zondag uw stem kunt uitbrengen, en waarvoor zij bevoegd zijn.
prikkel uw digitale kennis
Kan uw digitale kennis een extra zetje gebruiken? Van 22 tot 25 oktober organiseren de vrijwilligers van digidak weer heel wat interessante (gratis!) digitale workshops en infosessies. Iedereen welkom!
verkiezingen: waar stemmen en wat meebrengen?
De vorige twee weken kon u in onze nieuwsbrief al lezen over hoe het digitaal stemmen precies verloopt en wat u moet doen als u niet kunt gaan stemmen. Deze week geven we u nog alle praktische informatie mee, zodat u op 14 oktober met een gerust hart kunt kiezen voor uw favoriete kandidaat of partij.
hulp bij uw boodschappen
Boodschappen doen is – door ziekte, beperking of ouderdom – niet voor iedereen even gemakkelijk. Kunt u een helpende hand gebruiken bij het winkelen? Dan is onze nieuwe boodschappendienst iets voor u. Onze enthousiaste vrijwilligers gaan dan in uw plaats naar de supermarkt, bakker, beenhouwer, postkantoor of apotheker.
bouw nieuwe woningen in Smissestraat uitgesteld
Op het terrein achter woonzorgcentrum de Buurt plannen we de bouw van tien nieuwe aangepaste en levensloopbestendige huurwoningen. Op 16 juli ontving ons ocmw hiervoor de nodige omgevingsvergunning. Omdat er beroep werd aangetekend bij de Deputatie van de provincie Antwerpen, loopt de procedure enkele maanden vertraging op.
online veiling: sla nu uw slag
Nog tot maandag 15 oktober kunt u via de online veilingwebsite I&O Auctions oude fietsen en ander uit dienst gesteld materiaal van onze gemeente kopen. Bij onze halfjaarlijkse veiling gaat nu zelfs een auto onder de hamer.
haal ’n griepprik en zorg dat u niets mist
Wist u dat elke winter één op de tien mensen griep krijgt? Gewoonlijk geneest u daar vanzelf van, maar voor sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben.
gezondheidszorg, niet voor iedereen vanzelfsprekend
Eén op acht mensen met een laag inkomen stelt gezondheidszorg uit om financiële redenen. De weg vinden naar de juiste zorg en naar een aangepast aanbod is bovendien allerminst gemakkelijk. Tijdens de week tegen de armoede, van 15 tot en met 19 oktober, belichten we het verband dat er, jammer genoeg, is tussen gezondheid en armoede.
hoe stemt u digitaal?
hoe stemt u digitaal? 28/09/2018
De tijd dat we in onze gemeente in het stemhokje een rood potlood hanteerden, ligt al lang achter ons. U stemt op 14 oktober digitaal. Bent u onzeker over hoe u dit exact moet doen? Dan kunt u het hier lezen, bekijken én op de maandelijkse markt ook oefenen.
vijf jaar ‘De Buurt’ in de buurt
Woonzorgcentrum De Buurt bestaat vijf jaar en dat moet gevierd worden! Naast heel wat nieuwe projecten die op stapel staan om de verbondenheid met buren en omwonenden te versterken, vindt er zondag 30 september ook een heus dorpsfeest plaats.
lekker en vers van bij de lokale boer
Belgisch witloof in de zomer en Mexicaanse avocado’s in de winter? Niet als het van de voedselteams afhangt. Zij pleiten voor vers en seizoensgebonden voedsel, recht van bij de boer. Kies bewust en sluit u nu aan bij het Zoersels voedselteam. Donderdagavond 27 september komt u er alles over te weten tijdens een boeiende, vrij toegankelijke infoavond.
maak van Zoersel mee een duurzame gemeente
Nog tot en met 25 september loopt de ‘Week van de Duurzame Gemeente’, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Het uitgelezen moment om eens te bekijken welke concrete acties wij – als gemeentebestuur – ondernemen rond duurzame ontwikkeling, en wat u – als inwoner – kunt doen om uw steentje bij te dragen.
nieuwe verenigingsschuur in Kapelstraat
Aangezien het Zonneputteke op termijn zal worden afgebroken, waren de verenigingen die daar onderdak vinden op zoek naar een alternatieve locatie. Die vinden ze binnenkort in de nieuwe ‘verenigingsschuur’ in de Kapelstraat.
verkiezingen: wat als u niet kunt gaan stemmen?
Op zondag 14 oktober 2018 is het weer zover. Dan trekken we met z’n allen naar de stembus voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Ten laatste einde deze maand ontvangt u uw oproepingskaart, waarop u uw kieslocatie en het nummer van uw stembureau terugvindt. Maar wat als u niet kunt gaan stemmen?
jongeren voor Bohicon al verknocht aan onze zustergemeente
“Afonghanjiai! Koudogbada! Allerlei vreemde klanken vliegen ons hier rond de oren. De vertaling? Goeiemorgen en goeienavond in het Fon, de plaatselijke taal hier in Benin en meteen de moedertaal van de Beninezen, naast het Frans.” Dit, en nog veel meer, leest u in de blog van onze jongeren in Bohicon.
nummerplaatherkenning en trajectcontrole in Zoersel
U hebt het misschien al opgemerkt: er staan sinds kort verschillende ANPR-camera’s opgesteld langs de Zoerselse wegen. Wat zijn ze, waar hangen ze en wat zien ze juist? We onderzochten het voor u.
fietstellingen in kader van provinciale fietsbarometer
Als u wel eens fietst, hebt u het misschien al gemerkt: sinds deze week liggen er op drie fietspaden in onze gemeente telslangen. Deze telslangen zullen gedurende een aantal weken het aantal fietsers tellen die op deze fietspaden passeren.
maak deel uit van ‘s werelds grootste burgeractie
Op 15 september 2018 vindt World Cleanup Day plaats. Dan ondernemen miljoenen mensen in 150 landen actie tegen zwerfvuil om samen, op één dag, onze planeet proper(der) te maken. Doet u mee?
startbudget in recordtempo gehaald
We wilden u eigenlijk om steun vragen om de voetbalclubs van Halle en Sint-Antonius of de sportzaal van Beuk & Noot een duwtje in de rug te geven. Maar wat blijkt? We hebben in een recordtempo al 221 stemmen verzameld, ofwel één procent van de Zoerselse bevolking, het streefdoel om hun energieproject te steunen. Benieuwd wat we daarmee ‘gewonnen’ hebben?
verkeerswijzigingen Halledorp: fietsnetwerk, uitbreiding zone 30 en parkeerverbod
De mobiliteits- en parkeerstudie die eind 2017 in opdracht van het gemeentebestuur werd uitgevoerd door Antea Group (een extern en onafhankelijk onderzoeksbureau) formuleert tal van voorstellen om de verkeersveiligheid in en rondom de dorpskern van Halle te verbeteren.
wensen voor mensen met kanker
Deze maand maken wij ons, samen met de gemeente Malle, sterk tegen kanker. We organiseren tal van activiteiten om u te informeren over de ziekte en het belang van vroegtijdige opsporing. Daarnaast kunt u in onze wensboom een persoonlijke wens achterlaten voor iemand met kanker.
boodschappen doen voor een ander
Gaat u wekelijks naar de winkel? Hebt u vijf minuten extra tijd? Helpt u mensen in uw buurt graag een handje? Antwoordde u hierop drie keer ja, dan bent u de perfecte kandidaat voor onze gloednieuwe boodschappendienst. Wij zoeken namelijk mensen die boodschappen willen doen voor zorgbehoevende Zoerselaars, voor wie dit tijdelijk of permanent niet meer mogelijk is.
veelzijdig aanbod in de Vleugel
Het nieuwe schooljaar komt er weer aan. Misschien de uitgelezen kans om iets nieuws te leren? Doet uw dochter niets liever dan zingen, heeft uw tienerzoon gevoel voor drama en ziet u zichzelf wel werken in de zorgsector? Dan kunt u in de Vleugel (Achterstraat 20) terecht voor een gevarieerd opleidingsaanbod, gaande van talen, over muziek en beeldende kunst tot zorg.
Hallebaan volledig afgesloten omwille van asfaltwerken
Vanaf donderdag 23 augustus zal de Hallebaan, op grondgebied Zandhoven, enkele dagen volledig afgesloten worden voor het doorgaand verkeer en dit omwille van asfaltwerken. De fietspaden blijven vrij.
ideeën klimaatcafé liggen op tafel bij opmaak klimaatactieplan
In 2016 ondertekende Zoersel het burgemeestersconvenant 2030. Een van de acties die daarbij horen, is de opmaak van een klimaatactieplan, waarbij we ons onder meer engageren om tegen 2030 minstens 40 % minder CO2 uit te stoten in Zoersel. Begin mei riepen we uw hulp in om tijdens het allereerste klimaatcafé mee te komen brainstormen over welke klimaatacties we kunnen ondernemen om deze doelstelling te halen.
werken in de Handelslei - Kapellei en in de Achterstraat
In Handelslei en Kapellei worden deze maand nieuwe leidingen gelegd, waardoor het voet- en fietspad steeds langs één kant is afgesloten. Daarnaast wordt er ook gewerkt in het eerste deel de Achterstraat, waardoor u van woensdag tot vrijdag een omleiding moet volgen.
kurkdroog en bloedheet | enkele maatregelen
Het is puffen tegenwoordig! Hopelijk kunt u het hoofd nog koel houden en zijn de ergste zweetbuien snel achter de rug. De warmte en droogte brengen enkele belangrijke maatregelen met zich mee.
verpleegkunde studeren in Zoersel
Studenten kunnen vanaf aankomende september verpleegkunde studeren in Zoersel bij ZNA Joostens. De eerste twee jaar kunt u in Zoersel zelf studeren, het derde jaar moet u naar Turnhout. Het initiatief wordt georganiseerd door het Hivset (het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth Turnhout).
afvalophaling bij warm weer
Door het warme weer zal de ophaling van het afval ’s morgens vroeger starten. Zet uw afval dus de avond voordien - ten vroegste om 19 uur - al buiten!
Eurozoersel
Eurozoersel 13/07/2018
Voor de negende maal, sinds de start in 1993, heeft Zoersel de eer in augustus gastgemeente te zijn voor Eurozoersel. In het teken van verbroedering en respect voor andere culturen, zakken inwoners uit zustergemeenschappen en jumelagesteden van binnen én buiten Europa opnieuw vijf dagen af naar onze gemeente.
fietsdrieluik ‘kunstig op de fiets’
Zoals elk jaar organiseert het Land van Playsantiën ook deze zomer een driedaags fietsevenement, met verschillende lokale proevertjes en enkele ‘kunstige’ tussenstops onderweg. Neemt u deel aan minstens twee van de drie fietstochten, dan maakt u kans op mooie prijzen.
gedeelte Lindedreef krijgt fietssuggestiestroken
In de mobiliteitsstudie over Halledorp, uitgevoerd door het studiebureau Antea, werden een aantal nieuwe verkeersmaatregelen voorgesteld. Eén van de voorstellen was om in een gedeelte van de Lindedreef, langs beide zijden van de rijbaan, fietssuggestiestroken aan te leggen. De firma Mobilmat zal deze okergele stroken aanbrengen op dinsdag 10 en woensdag 11 juli.
nieuwe aanbevelingen om u te beschermen tegen de zon (en uv-straling)
Er zijn nieuwe Europese aanbevelingen voor uv-bescherming. Die komen ook in België van pas, want we verbranden nog veel te vaak en vooral in eigen land, zo blijkt uit de uv-enquête 2018 van Stichting tegen Kanker.
tien ambities voor een veilig, vlot, betrouwbaar en aangenaam mobiliteitssysteem
Zoersel maakt sinds kort deel uit van de Regioraad voor de vervoersregio Antwerpen. De leden van de Regioraad geven samen vorm aan het ambitieuze Routeplan 2030, een langetermijnvisie voor het mobiliteitssysteem binnen de vervoersregio Antwerpen. Als eerste stap naar dat Routeplan werden vorige week tien gedeelde ambities voorgesteld, waar ook gemeente & ocmw Zoersel mee z’n schouders wil onder zetten.
vernieuwing E34 in Ranst ter hoogte van aansluiting met E313
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt in juli en augustus het wegdek van de E34 in Ranst in beide rijrichtingen, over een afstand van 4 km. De bocht van Ranst, het stuk waar de E34-snelweg richting Nederland aansluit op de E313 tussen Antwerpen en Hasselt, bevindt zich in zeer slechte staat en is bijgevolg aan vernieuwing toe.
test BE-Alert: registreer u en test mee
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie willen we u graag snel verwittigen. Daarom beschikken we over BE-Alert, een nationaal systeem dat u op de hoogte brengt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. Op donderdag 5 juli zullen we dit systeem testen. Doet u mee?
nieuws uit de gemeenteraad: afdeling openbare werken verhuist naar Achterstraat
De bestaande gebouwen van onze afdeling openbare werken aan het Zonneputteke zijn sterk verouderd en bevinden zich bovendien aan de rand van de gemeente. In het voorjaar worden daarom nieuwe gebouwen opgetrokken, meer bepaald aan de Achterstraat (naast de Vleugel). De gemeenteraad keurde dinsdag de plannen voor deze nieuwe gebouwen goed.
nieuws uit de gemeenteraad: nieuwe dorpszaal in Halle, aangebouwd aan bestaande pastorij
In het kader van het PPS-dossier rond de herinrichting van Halledorp is er de afgelopen maanden al heel wat gebeurd. Na de bouw van een nieuwe gemeentelijke basisschool en sporthal en van acht sociale huurwoningen aan de Meester Berghmansstraat keurde de gemeenteraad afgelopen dinsdag de ontwikkeling van de socioculturele gemeenschapsinfrastructuur, meer bepaald de bouw van een nieuwe dorpszaal, goed.
aankoop voormalige schoolgebouwen en gronden aan Lindedreef
Op 1 september 2017 werd de nieuwe gemeentelijke basisschool Pierenbos in gebruik genomen en verhuisden de leerlingen van de vestiging Lindedreef naar de vestiging Halle-Velden. De gemeenteraad ging dinsdag akkoord met de aankoop van de voormalige schoolgebouwen en gronden aan de Lindedreef van het Dekenaat Rupel-Nete Regio Zandhoven.
openingsuren tijdens zomervakantie
Van 1 juli tot en met 31 augustus zien de openingsuren van het administratief centrum (Handelslei 167) er iets anders uit. Bovendien zijn we tijdens de zomervakantie ook een aantal dagen gesloten. Zorg er dus voor dat u niet voor een gesloten deur staat.
wij weten elkaar wonen
Denkt u bij ‘vakantie’ en ‘zomer’ ook spontaan aan gezellig samen zijn met vrienden of familie? Een wandel- of fietstocht doen met aansluitend een terrasje? Jammer genoeg is dit niet voor iedereen weggelegd. Dankzij de actie ‘wij weten elkaar wonen’ worden ook de 80-plussers – die vaak omwille van ouderdom, ziekte, minder mobiel zijn ... niet meer meekunnen met de jongere generatie – niet vergeten!
Parkplezier: genieten van live muziek in het groen
Nog twee weken en dan wordt opnieuw het startschot gegeven van Parkplezier. Gedurende zes vrijdagavonden geniet u in het park van Halle weer van live muziek, een hapje en een drankje.
zon in overvloed, verzorg uzelf en anderen goed
Na een aantal weken met zomerse temperaturen is de zomer nu ook officieel in het land! Voor veel mensen is dit warme weer erg aangenaam, maar voor kwetsbare groepen kan het hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Elk jaar sterven immers honderden mensen aan de gevolgen van de warmte. De Vlaamse overheid roept u daarom op om extra waakzaam te zijn, zowel voor uzelf als voor mensen in uw omgeving.
speel Digital Duel en test uw digitale vaardigheden
Digitalisering is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar niet iedereen heeft dezelfde vaardigheden op dat vlak. Voelt u zich overweldigd of bent u een digitale professional? Via Digital Duel, een spel van de FOD Economie, kunt u uw digitale vaardigheden testen en ontdekt u tot welke digitale generatie u behoort.
hoe geschikt is uw dak voor zonnepanelen of een zonneboiler?
Vlaanderen gebruikt minder dan 5 % van het zonnepotentieel van zijn daken. Ook u beseft mogelijk niet welke kansen u laat liggen. De zonnekaart van het Vlaams Energieagentschap toont hoe geschikt elk dak is voor zonne-energie, wat dat kost en welke winst het u kan opleveren.
twintig jaar assistentiewoningen in ‘de Loteling’
Residentie ‘de Loteling’ viert feest! Ons ocmw verhuurt aan de Kapellei 109 immers al twintig jaar 24 comfortabele assistentiewoningen aan de meer zelfstandige senior. Deze verjaardag werd afgelopen woensdag uitgebreid gevierd met de bewoners en hun familieleden.
knaagdieren gespot?
knaagdieren gespot? 14/06/2018
Hebt u ratten in uw tuin, kippenhok, beek of gracht of muizen in uw huis? Weet dan dat u beroep kunt doen op onze rattenvanger of gratis muizenvergif kunt afhalen in het administratief centrum.
WK voetbal op groot scherm achter de kerk
Ook in onze gemeente kunt u heel wat wedstrijden van het WK voetbal volgen op groot scherm, meer bepaald op het plein achter de kerk in Sint-Antonius. Daar zorgt de vereniging ‘St-Antonius feest’ voor. Donderdag 14 juni wordt de aftrap gegeven met de openingswedstrijd, gevolgd door nog (minstens) zeven andere wedstrijden.
hou rekening met geluidsoverlast bij zomerse feestjes
De zomerse temperaturen van de afgelopen weken schreeuwen om tuinfeestjes en barbecues met vrienden en familie. Al hoeft u dat schreeuwen niet letterlijk te nemen. Uw buren hebben immers ook recht op een rustige avond.
ieder kwartier een bus tussen Antwerpen en Sint-Antonius
Vanaf woensdag 27 juni worden de buslijnen 410-411-412-413 samengevoegd tot één basislijn 410, die via de N12 Antwerpen met Turnhout verbindt. Daarnaast zorgt een nieuwe dwarsverbinding voor aansluiting tussen Sint-Job-in-‘t-Goor en Zandhoven, en dus ook tussen Sint-Antonius en Halle.
bent u BOB, ook tijdens het WK voetbal?
Volgende week barst de WK-gekte officieel los: 14 juni spelen Rusland en Saoedi-Arabië de openingsmatch en op 18 juni komen onze duivels voor het eerst in actie tegen Panama. Heel wat supporters volgen de wedstrijden bij vrienden, op café of ergens op een groot scherm. Hebt u al afgesproken wie er dan BOB is?
uw huisnummer kan uw leven redden
Een goed zichtbaar huisnummer is van cruciaal belang om uw woning in geval van nood (dringende interventie van dokter, ambulance, brandweer...) te kunnen terugvinden. Er zijn in onze gemeente nog te veel woningen zonder of met een slecht zichtbaar huisnummer.
foto’s in de kijker
foto’s in de kijker 05/06/2018
Foto’s zoeken en vragen beantwoorden op de mooiste plekjes in onze drie deelgemeenten. Dat is het opzet van de fotozoektocht waaraan u vanaf 1 juni – in het kader van Dorp in de Kijker – kunt deelnemen. Tegelijkertijd start vandaag ook een fototentoonstelling bij verschillende handels- en horecazaken.
habla español?
habla español?  05/06/2018
U wilt op vakantie een mondje Spaans praten of uw plan trekken in het Italiaans, Duits, Frans of Engels? U bent anderstalig en wilt het Nederlands onder de knie krijgen? Volg dan een taalcursus bij Lionsclub Minerva.
teken tijdig in voor groepsaankopen
Met de groepsaankoop groene stroom en gas van de provincie Antwerpen stapt u gemakkelijk en veilig over naar een voordelig energiecontract. Wilt u een stap verder gaan? Wek dan zelf uw groene stroom op met fotovoltaïsche zonnepanelen. Ook daarvoor kunt u intekenen op een groepsaankoop van de provincie.
drie teams zamelen geld in voor Zoersels natuurgebied
Onder de noemer ‘expeditie natuurpunt’ zetten zo’n 75 teams zich in voor hun favoriete natuurgebied. Op 23 en 24 juni trekken ze er op uit in de Vlaamse wildernis. Twee dagen lang. Al wandelend, fietsend of kanoënd. Voordat ze aan hun tocht kunnen beginnen, moeten ze echter met hun team minimum € 1.500 euro inzamelen. Geld dat integraal naar hun gekozen natuurgebied gaat.
schrijf snel online in voor onze zomerwerking
Sinds donderdagochtend kunt u online inschrijven voor onze zomerwerking. De plaatsen tikken weg terwijl u dit leest, dus snel zijn is de boodschap!
braderij Sint-Antonius: hou rekening met verkeersmaatregelen
Volgende vrijdag - de eerste vrijdag van juni - organiseert onze plaatselijke middenstand naar jaarlijkse gewoonte zijn braderij in de dorpskern van Sint-Antonius. Zoals steeds verwachten zij veel bezoekers en daarom nemen we de nodige verkeersmaatregelen.
verwerking van uw persoonsgegevens
Vandaag treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (of GDPR) in werking. Dit is een nieuwe regelgeving die u een nog betere bescherming biedt bij de verwerking van uw persoonsgegevens.
de week van …
de week van … 25/05/2018
Komende week worden producten recht van bij de boer extra in de schijnwerpers geplaatst tijdens de Week van de Korte Keten. Maar ook de bijtjes verdienen uw aandacht tijdens de Week van de Bij. We laten u graag weten wat er zoal op het programma staat.
elf kranten op tablet in de bib
In de bibliotheek kunt u met Gopress dagelijks elf Vlaamse kranten en verschillende tijdschriften zoals Knack, Humo en Trends gratis lezen op uw tablet. Hebt u zelf geen tablet? In elke leeszaal ligt een exemplaar dat u vrij mag gebruiken. De bibliotheekmedewerkers helpen u graag op weg.
thuismatch voor Tinka Pittoors en Kris Fierens in de Bijl
Beeldend kunstenaars Tinka Pittoors en Kris Fierens stellen binnenkort samen tentoon in de Bijl. Beide zijn afkomstig uit de regio. Ze zien exposeren in de Bijl dan ook als een thuismatch en kijken er alvast naar uit.
zondag 27 mei: opendeurdag kasteel Halle Hof
Wist u dat het kasteel van Halle ondertussen opnieuw bewoond is? Meer nog: het Halle Hof is nu een private woning in plaats van een openbaar gebouw. Toch zet het kasteel één keer per jaar zijn deuren voor u open. Kom 27 mei naar de opendeurdag en bezoek het opgeknapte kasteel.
de Buurtbus: nieuwe opstapplaatsen én verminderde gebruikersbijdrage
In juni 2016 introduceerden we de Buurtbus als oplossing voor de geschrapte belbus 941 (Malle – Zandhoven – Zoersel). De Buurtbus begon zijn traject met 129 opstapplaatsen. Bijna twee jaar later, heeft de vervoersdienst er nu drie nieuwe opstapplaatsen bij.
tien nieuwe aangepaste en levensloopbestendige woningen in de Smissestraat
Mensen met een zorgnood zelfstandig laten wonen, met ondersteuning van buitenaf. Dat is het opzet van de aangepaste en levensloopbestendige huurwoningen die binnenkort worden gebouwd achter wzc de Buurt. Met dit innovatief project willen we de zorg tot bij de mensen brengen, in plaats van dat zij moeten verhuizen als de zorgnood te groot wordt.
zomerwerking 2018 | naar hartenlust spelen
De zomermaanden komen in zicht. Voor uw kroost betekent dit weer twee heerlijke maanden zonder school en héél véél (buiten) spelen! Zoekt u nog leuke zomeractiviteiten voor uw kind(eren) tussen 4 en 16 jaar (geboortejaar 2002 - 2014) met serieuze speelkriebels? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie!
drie maal culinair fietsen door het Land van Playsantiën
Bent u gek van culinaire verwennerijen en combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën (toeristisch samenwerkingsverband tussen de gemeenten Zoersel, Zandhoven, Malle, Ranst en Lille) deze zomer drie smaakvolle fietstochten voor u in petto.
oproep: derdewereldprojecten die ondersteuning kunnen gebruiken
Tijdens het tweede weekend van december is er gewoontegetrouw opnieuw onze kerstmarkt in en rond het administratief centrum. Te vroeg voor kerstsfeer, denkt u? Voor solidariteit is het nooit te vroeg: we zoeken nog één of meer sociale projecten om onze opbrengst mee te delen!
samen studeren in de bib
Nog tot 23 juni kunnen alle blokbeesten terecht in de bibliotheek van Zoersel om er samen te studeren. Heb je nood aan stilte tijdens het blokken, haal je motivatie uit het samen studeren met anderen of ben je thuis te veel afgeleid? Dan vind je in de bib weer een stille studieplek - mét draadloos internet.
Straatvinken 2018 | telt u mee het verkeer?
In het kader van het Routeplan 2030 streeft ook gemeente & ocmw Zoersel ernaar om tegen 2030 de helft van de verplaatsingen op een duurzame manier te doen: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Op donderdag 24 mei willen we al eens nagaan hoe gezond het verkeer in onze straten al dan niet is, door het simpelweg te tellen. Doet u mee?
Zorgbossen: een project met meerwaarde
Dat een groene omgeving goed is voor de gezondheid is al lang bekend. Toch komen bepaalde groepen, zoals kinderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid, weinig in aanraking met bos of natuur. Om die reden werd het project Zorgbossen in het leven geroepen.
snelheidsremmers geplaatst in Liefkenshoek
U zag ze mogelijk al staan, de snelheidsremmers in Liefkenshoek. De straat kreeg de laatste tijd meer en meer te kampen met snelheidsduivels. Op advies van de verkeerscommissie besliste het schepencollege daarom om op drie plaatsen tijdelijk snelheidsremmers te plaatsen onder de vorm van een verkeerskussen.
traditionele Pierenstoet wordt heus dorpsfeest
Op zaterdag 12 mei is het weer zover: dan wordt de Halse Pier bevrijd van zijn zware ketting en wordt hij door de straten van ‘Mager Halle’ gedragen – of beter gezegd gereden – tijdens een heuse dorpstoet, vol muziek, toneel en ambiance. Wie dapper genoeg is om de tocht te riskeren – de Pier is immers niet ongevaarlijk – is meer dan welkom!
dag van de mantelzorg | stille helden maken groot verschil
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u een ‘mantelzorger’ én verdient u een dikke dankuwel! Die krijgt u van ons onder meer in de vorm van een receptie en een optreden van het Kris De Bruyne trio op zaterdag 2 juni. Schrijf snel in!
heraanleg van parkeerplaatsen, fiets- en voetpaden Oostmallebaan
Komende maandag, 7 mei, start een aannemer met de heraanleg van de parkeerplaatsen, fiets- en voetpaden op een deel van de Oostmallebaan. De werken situeren zich meer bepaald van aan de Voetbalstraat tot aan de Herentalsebaan. Doorgaand verkeer blijft mogelijk, zij het via beurtelings passeren.
culinaire fiets- en huifkartocht
Dit najaar trekken we massaal onze mooie Zoerselse natuur in dankzij de gloednieuwe landbouwlus, de interactieve fiets- en wandelroute van de Landelijke Gilden. Op zondag 3 juni kunt u alvast per fiets of per huifkar kennismaken met de route. Mooie en lekkere bonus: onderweg kunt u smullen van de heerlijkste gerechtjes, hapjes en drankjes. Snel inschrijven dus!
kunst en muziek ontmoeten elkaar tijdens Week van de Amateurkunsten
De Week van de Amateurkunsten focust zich dit jaar op ‘Kunst Buiten!’ en dat mag u, wat Zoersel betreft, letterlijk nemen. Op zondagnamiddag 6 mei kunt u namelijk op enkele (buiten)locaties in onze gemeente komen genieten van de unieke combinatie tussen beeldende kunst en muziek.
duwtje in de rug voor Zoerselse derdewereldprojecten
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Dan kunt u uw project jaarlijks laten registreren als ‘Zoersels derdewereldproject’. Zo keurden de wereldraad en het schepencollege er onlangs zestien goed. Zij ontvangen binnenkort € 1.500 financiële steun van gemeente & ocmw Zoersel.
zwerfvuilactie levert volle container op
De afgelopen twee maanden trokken verschillende wijkcomités, verenigingen, burgers … door de Zoerselse straten om zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. Onze gemeente werd flink onder handen genomen, met als resultaat: een goedgevulde container!
vrijwilligers Doezelbos genomineerd voor ‘Bronzen Pagadder’ | stem mee
Het Doezelbos – het educatief natuurbelevingsproject van Monnikenheide – is genomineerd voor de ‘Bronzen Pagadder’. Dit is een symbolische prijs die het netwerk beweging.net Antwerpen binnenkort uitreikt aan een inspirerend vrijwilligersproject.
klimaatcafé: uw inbreng voor minder uitstoot
In 2016 ondertekende Zoersel het burgemeestersconvenant 2030. Een van de acties die daarbij horen, is de opmaak van een klimaatactieplan, waarbij we ons onder meer engageren om tegen 2030 minstens 40 % minder CO2 uit te stoten in Zoersel. Dit kunnen we niet zonder uw hulp! Komt u met ons mee brainstormen tijdens het allereerste ‘klimaatcafé’?
waterbuffels genieten van verkoeling in eigen zwemvijver
De waterbuffels van koe- en waterbuffelboerderij Keysers in de Raymond Delbekestraat konden het niet beter treffen. Net nu de lente in het land is, kunnen zij dagelijks genieten van een frisse duik in hun nieuwe zwemvijver, die afgelopen weekend voor het eerst werd ‘ingezwommen’.
tuinieren zonder pesticiden: kleine daad, schoon resultaat!
Pesticiden zijn schadelijk voor mens en milieu. Maak er deze lente eindelijk komaf mee! Breng ze op zaterdag 21 april (en de week daarop volgt) binnen bij het recyclagepark. In ruil ontvangt u een handige voegenborstel (zolang de voorraad strekt).
buitenspeeldag | gratis en voor niks
Wie is de grootste speelvogel van Zoersel? Alle Zoerselse kinderen met serieuze speelkriebels zijn welkom op de Buitenspeeldag op woensdag 18 april.
groepsaankoop muurisolatie
Wist u dat er 25 % van de warmte verdwijnt door de muren van uw woning als die niet of beperkt geïsoleerd zijn? Muurisolatie is een goede stap naar een lagere energiefactuur, maar die is enkel zinvol als uw dak al goed geïsoleerd is! Voor de groepsaankoop dakisolatie kunt u ook op de website van Igean terecht.
Tri Viocal, jong muzikaal talent
2018 is met ‘Dorp in de Kijker’ een groot cultureel jaar voor Zoersel, en dus ook voor ons gemeenschapscentrum. Onze cultuurdienst bokste voor u een interessant programma in elkaar, met onder meer een concert van Tri Viocal op vrijdag 20 april in de Bijl.
intercity tussen Brussel en Amsterdam stopt in Brecht
Een trein tussen Brussel en Amsterdam die stopt in station Noorderkempen in Brecht. Vanaf komende maandag, 9 april, is het zo ver: dan rijden er per dag maar liefst zestien treinen in noordelijke (Breda-Rotterdam-Schiphol-Amsterdam) en zestien treinen in zuidelijke richting (Antwerpen-Mechelen-Zaventem-Brussel). Let wel, niet elke trein rijdt helemaal door tot in Amsterdam.
toelagen voor projecten op het platteland
Hebt u, voor onze gemeente of onze regio, een idee dat kan bijdragen aan de versterking van het platteland? Dan komt uw projectidee mogelijk in aanmerking voor een toelage die kan oplopen tot € 100.000 (goed voor maximaal 65 % van de totale projectkost).
samen strijden voor de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Voetafdruk’
Het klimaat is een zaak van ons allemaal. Daarom nemen we deel aan de Klimaatstrijd van provincie Antwerpen. Alle Antwerpse gemeenten strijden niet alleen voor een betere planeet, maar ook tegen elkaar. De gemeente die zich het meest inzet en de meeste vooruitgang boekt, neemt de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Voetafdruk’ mee naar huis.
over motiveren en goede dienstverlening
Na een carrière van maar liefst vierenveertig jaar bij gemeente & ocmw Zoersel, waarvan dertig jaar als gemeentesecretaris, nemen we deze week afscheid van een vaste waarde. Ivo Van den Bulck ruilt het administratief centrum dan immers in voor zijn tuin in het rustige Halle. Hij geeft daarmee de fakkel door aan onze huidige ocmw-secretaris, Kristof Janssens.
vraag alvast een speelstraat aan!
Spelen uw kinderen bij mooi weer graag buiten? En woont u in een buurt waar veel jonge kinderen opgroeien? Dan is een speelstraat de ideale manier om hen bij elkaar te brengen en samen onbezorgd en veilig buiten te laten spelen.
energiezuiniger wonen dankzij renovatie-audit
Is uw woning klaar voor de volgende dertig jaar? Zit u goed op het vlak van comfort? Is uw energiefactuur niet te hoog? Wilt u renoveren, maar weet u niet waar te beginnen? Dan kunt u uw woning, tijdens een zogenaamde renovatie-audit, laten screenen door een expert. Het resultaat is een overzichtelijk verslag waarin allerlei maatregelen worden beschreven, op maat van uw woning.
documentaire ‘Zie mij doen’ in première
Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig nagekeken. Daar zijn ze zichzelf maar al te vaak pijnlijk van bewust. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes bewoners van Monnikenheide. Het resultaat: een ingetogen, diep humaan portret waarin de hoofdpersonages tegengewicht bieden door expliciet de blikken tegemoet te treden: ‘zie mij doen’.
eerste natuurbegraafplaats in Zoersel
Gisteren, donderdag 22 maart, plantten Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege en enkele leden van het schepencollege symbolisch de eerste boom van een toekomstig herdenkingsbos in Halle. Dit herdenkingsbos, of natuurbegraafplaats, is een stukje openbaar domein waar u assen kunt begraven of verstrooien in een natuurlijke omgeving.
sneukelhaag voor De Dwergenbergen
Natuur- en speelterrein ‘De Dwergenbergen’, achter de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot, heeft er een nieuw stukje natuur bij. Afgelopen weekend werd er namelijk een sneukelhaag aangeplant. Dat is een haag waarvan de vruchten niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen eetbaar zijn. Dat wordt smullen binnenkort!
hou rekening met asfaltwerken
De komende weken staan er een aantal asfaltwerken op de planning die – onvermijdelijk – de nodige verkeershinder met zich zullen meebrengen. In de betreffende straten is dan immers tijdelijk geen verkeer toegelaten of zal u beurtelings moeten passeren. Hou daar rekening mee.
vijfde nationale applausdag voor fietsers | gemeentebestuur applaudisseert mee
Op woensdag 21 maart staan, over heel België, meer dan honderd teams tijdens de ochtendspits paraat om fietsers te belonen met een hartverwarmend applaus. Ook gemeente & ocmw Zoersel, vertegenwoordigd door leden van het schepencollege, doet mee met de nationale applausdag. Met deze actie zetten we fietsen in Zoersel in de kijker en willen we mee ijveren voor een duurzaam fietsbeleid.
weet u wat te doen bij een nucleair ongeval?
Net zoals voor elk ander risico bereidt de overheid zich voor om bij een eventueel nucleair ongeval snel en efficiënt te kunnen reageren. Via een nieuwe, nationale informatiecampagne willen ze ook u informeren over het nucleaire risico en over hoe u zich kunt voorbereiden op een nucleair ongeval. De kans op zo’n ongeval is klein, maar niet volledig uit te sluiten. Daarom is het belangrijk dat u het nucleaire risico, de acties van de overheid en de juiste manier om uzelf te beschermen kent.
tweejaarlijkse bevolkingsbevraging rond veiligheid
De Veiligheidsmonitor, een initiatief van de politie, Binnenlandse Zaken en lokale besturen, is terug van weggeweest. De tweejaarlijkse bevolkingsbevraging rond veiligheid peilt onder meer naar uw onveiligheidsgevoel, buurtproblemen, preventie, slachtofferschap en de kwaliteit van het politieoptreden. Met die informatie wordt het veiligheidsbeleid van steden en gemeenten verder uitgewerkt.
leef brandveilig
leef brandveilig 13/03/2018
2018 is inmiddels alweer een zwart jaar op het vlak van brandveiligheid. Zo eisten woningbranden tot nu toe minstens 8 doden in België. Daarom werd de website www.leefbrandveilig.be opgestart.
zorg in Zoersel | van a tot z
Onze gemeente telt heel wat dienstverleners binnen de veelzijdige zorg- en welzijnssector waar u vroeg of laat mee te maken krijgt. Kom, tijdens onze zorgbeurs ‘zorg in Zoersel | van a tot z’ op 18 maart, ontdekken wat zij voor u en uw gezin kunnen betekenen.
wat tankt u in uw auto? | alternatieve brandstoffen in de lift
In oktober vorig jaar publiceerde de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) haar jaarrapport over de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat we onder andere wat stikstofdioxide (vooral door de uitstoot van onze wagens) betreft, de normen van de WGO (Wereld Gezondheidsorganisatie) totaal niet halen. Zelfs onze groene gemeente heeft er, weliswaar in mindere mate, onder te lijden.
zitdagen belastingen | nu op afspraak
Binnenkort valt uw belastingbrief (aangifte personenbelasting) weer in uw brievenbus. Weet u niet hoe u uw aangifte moet invullen en hebt u hulp nodig? Maak dan een afspraak met een medewerkers van de FOD Financiën.
maart = jeugdboekenmaand in de bib
Hoe werkt een computer? Wat is een perpetuum mobile? Wie is Charles Darwin? Hoeveel graden is het in een vulkaan? Tijdens de jeugdboekenmaand in maart kunnen alle curieuzeneuzen die het antwoord willen weten op al deze, én nog meer vragen, in onze Zoerselse bib terecht. Daarnaast staat de fijne jeugdvoorstelling ‘tot aan de maan’ op de planning!
dankjewel, vrijwilliger | week van de vrijwilliger
De kracht van vrijwilligerswerk in onze gemeente valt niet te onderschatten. Vele handen maken het werk lichter. Tijdens de week van de vrijwilliger - van 3 tot 11 maart - zetten we u daarom graag op nummer één!
maak uw tuin duurzaam lenteklaar
Uw tuin - en wij ook! - snakt ongetwijfeld naar de lente. Om dan weer te kunnen genieten van een ontbijtje of een glaasje op uw terras, is het nu het geschikte moment om uw tuin in te trekken en hem helemaal lente- en zomerklaar te maken. We geven u graag enkele tips.
ergonomisch tuinieren | enkele tips
Bent u, aan de hand van bovenstaande tips, aan het tuinieren geslagen? Dan wijzen we u er graag op dat het belangrijk is rekening te houden met een aantal ergonomische aspecten. Het Provinciaal Veiligheidsinstituut zet een aantal tips voor u op een rijtje.
Vlaamse campagne wil taboe over psychische problemen doorbreken
Hoe gaat het eigenlijk écht met u? Op die vraag vinden we geen antwoord op Instagram of Facebook. Daar lijkt alleen plaats te zijn voor succesverhalen en perfectie. Dat verhoogt de drempel om te praten over psychische problemen. ‘Leef zonder filter’, een nieuwe campagne van de Vlaamse overheid, wil dat taboe doorbreken.
N14 enkele maanden afgesloten door wegen- en rioleringswerken
Komende maandag, 26 februari, start een aannemer in opdracht van Aquafin met wegen- en rioleringswerken op de N14/Lierselei in Malle (dit is het verlengde van de Oostmallebaan). De werken vinden plaats tussen de Zwaluwlaan en de Sint-Laurentiuslaan. Dit stuk van de N14 wordt dan ook in beide richtingen volledig afgesloten. In Zoersel wordt de wegafsluiting reeds ter hoogte van de Herentalsebaan geplaatst.
stem op aromazorgproject van ZNA Joostens als ‘zorgverhaal van het jaar’
Naar aanleiding van de Dag van de Zorg op zondag 18 maart (waarover u binnenkort in onze Nieuwsbrief alles verneemt) gaan Rode Kruis-Vlaanderen, Dag van de Zorg vzw en het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid van de KU Leuven op zoek naar het ‘Zorgverhaal van het jaar’. ZNA Joostens schopte het tot één van de laureaten en rekent op uw stem!
leg zonnepanelen op het dak van een ander
De Vlaamse overheid en het Vlaams Energieagentschap pakken uit met de campagne ‘Stroomversneller’. Met een eerste uitdaging ‘leg zonnepanelen op het dak van een ander’ roepen ze ieder van u op om een groot dak te nomineren dat zonnepanelen verdient. U kunt ook stemmen op de reeds genomineerde daken. De daken met de meeste stemmen krijgen hulp om een zonneproject te realiseren.
Tournée Minérale al over de helft | nog even volhouden!
Bent u één van de meer dan 100.000 deelnemers aan Tournée Minérale, de campagne van de Druglijn en de Stichting tegen Kanker die alle Belgen oproept om deze maand ‘nee’ te zeggen tegen alcohol? Dan bent u intussen al over de helft! Krijgt u het echter iedere dag een beetje moeilijker om alcohol af te slaan, dan geven we u graag enkel tips om het nog exact 12 dagen vol te houden!
verdient uw project een duwtje in de rug?
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug (1.500 euro).
toneel in Villa Markey
De gemeenteraad keurde op dinsdag 23 januari een concessieovereenkomst goed tussen gemeente & ocmw Zoersel en de vzw WIK-ZieZo voor het gebruik van Villa Markey.
nieuw jaarprogramma gemeenschapscentrum
Het voorjaarsprogramma van het gemeenschapscentrum Zoersel staat al een tijdje op de website. De komende maanden kunt u uw cultuurhart weer ophalen met een nieuwe waaier aan activiteiten en initiatieven onder het motto ‘voor elke cultuurliefhebber wat wils’.
“Coach Marc hielp me bij het instellen van mijn thermostaat.”
Wilt u graag gratis advies op maat over het optimale gebruik van uw verwarming? Ook in onze gemeente zijn er verwarmingscoaches actief die met plezier én met kennis van zaken bij u langskomen. Zo ook Marc Cornelissen, die daarvoor een opleiding volgde van Kamp C, dé provinciale referentie voor duurzaam wonen.
vraag uw uittreksels uit het strafregister op tijd aan
Sinds 1 januari 2018 moet onze dienst bevolking de uittreksels uit het strafregister opvragen bij de FOD Justitie (Centraal Strafregister). Vaak worden ze onmiddellijk afgeleverd, maar het kan ook langer duren, omdat men bijkomende info nodig heeft. Vraag uw attest dus op tijd aan!
zwerfvuilactie op 17 en 18 maart
Wist u dat onze bermmeesters in 2017 maar liefst 131 zakken zwerfvuil en nog heel wat stukken sluikstort hebben opgeruimd in Zoersel? Wilt u ook graag helpen? Trommel dan wat buren of vrienden op om samen een deel van Zoersel zwerfvuilvrij te maken.
ruikt u gas? wat bij een gaslek
Bij een gasgeur in uw huis komt veiligheid op de eerste plaats. Eandis, de distributiebeheerder van aardgas en elektriciteit, laat weten hoe u best reageert als u gas ruikt bij u thuis.
gratis huisvuilzakken vanaf 29 januari
Ook dit jaar kunt u, vanaf maandag 29 januari, weer bij ons terecht voor een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken. U ontvangt per officieel inwonend gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2018.
Patrick Debaere wint de cultuurprijs 2017
Op zondag 21 januari reikten we, samen met de Zoerselse cultuurraad, de cultuurprijs 2017 uit. Patrick Debaere, voorzitter van de vzw Toerisme Zoersel en de bezieler van (onder andere) het vernieuwde Lindepaviljoen, kwam als winnaar uit de bus. (foto © Paul Van Nylen)
Poëzieweek | een uitgebreid programma
Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen – en absoluut ook in Zoersel – passen gedichten toe in het leven van alledag. We geven u graag een bloemlezing van wat er in Zoersel zoal op het programma staat.
gemeente & ocmw Zoersel sluit aan bij Statiegeldalliantie
Als één van de eerste Vlaamse gemeenten hebben wij, gemeente & ocmw Zoersel, beslist om aan te sluiten bij de zogenaamde Statiegeldalliantie. Dit betekent dat wij vragende partij zijn om statiegeld in te voeren op plastic flessen en blikjes, om op die manier het zwerfvuil fel terug te dringen.
vakantiewerk | wie zoekt, die vindt
Gemeente & ocmw Zoersel zoekt jobstudenten en (hoofd)monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
Malle en Zoersel gaan voor een alcoholvrij februari | Tournée Minérale
Na het overdonderende succes van vorig jaar slaan De DrugLijn en de Stichting tegen Kanker weer de handen in elkaar voor een nieuwe ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari, voor het eerst of opnieuw, 28 dagen ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. Ook wij zetten, samen met de gemeente Malle, met veel plezier onze schouders onder deze campagne.
hevige wind zorgt voor problemen
De glasophaling in Sint-Antonius wordt verdergezet. Haal uw lege glasbak wel zo snel mogelijk terug binnen. Gaat uw (half)volle bak vliegen? Dan haalt u hem best binnen. Let wel, er wordt geen bijkomende ophaling georganiseerd.
kom gezellig winterwandelen in het Land van Playsantiën
Houdt u van een stevige wandeling, een frisse neus en lekker eten? Dan zijn de vijf winterwandelingen van het Land van Playsantiën zeker uw ding! De wandelingen, van 6 tot 10 km, zijn geschikt voor zowel recreatieve als geoefende wandelaars, maar ook voor gezinnen met kinderen. Onderweg geniet u van lekkere proevertjes terwijl u even op adem komt.
afsprakennota ‘bouwwerven en werftransport’
De gemeenteraad van december keurde de nieuwe afsprakennota ‘bouwwerven en werftransport’ goed. Doel van deze nota is het werfverkeer – bij private en publieke bouw- en wegenwerken – binnen de bebouwde kom en in schoolomgevingen in goede banen te leiden. Dit betekent dat vanaf heden elke bouwheer en/of aannemer deze nota zal moeten ondertekenen voordat hij aan de slag mag gaan in onze gemeente.
de fijne insteek van Den Insteek
Twintig jaar geleden werd in ontmoetingshuis Kameleon een handwerkgroepje opgericht. Mensen met een psychische kwetsbaarheid vinden er elke week een luisterend oor, een plek om anderen te ontmoeten en te handwerken. Nu groeit het groepje uit tot het inclusieve project ‘Den Insteek’ en is iedereen welkom om er enkele handtechnieken te gaan ‘opsteken’.
de allereerste schoolstapjes | inschrijfdagen kleuters
Uw kleine kapoen staat nog maar net goed en stevig op z’n benen, of u moet al op zoek naar een geschikte eerste school. Wat gaat de tijd toch snel ... In onze gemeente hebt u gelukkig keuze genoeg, want we hebben maar liefst zes kleuter- en lagere scholen. Aan u de keuze waar uw oogappel zijn/haar schoolcarrière start.
een bruisend jaar als Dorp in de Kijker
Sinds 2001 zet Landelijke Gilden, dé vereniging voor mensen met een hart voor het platteland, per provincie één dorp in de kijker. Zo wil ze de mensen van het dorp samenbrengen en de lokale verenigingen stimuleren om de handen in elkaar te slaan. In de provincie Antwerpen viel die keuze op ... Zoersel! Bereid u dus maar voor op een bruisend jaar vol activiteiten!
'Wijk-werken' vervangt het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA)
Op 1 januari 2018 werd het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap, kortweg PWA, omgevormd tot het nieuwe ‘wijk-werken’. Hiermee verschuift de materie van het federale naar het Vlaamse niveau, en krijgen de steden en gemeenten de regierol toevertrouwd om deze dienstverlening te organiseren. Om deze rol op een goede manier op te nemen, gingen we de samenwerking aan met de gemeenten Zandhoven, Schilde, Ranst en Schelle en met ocmw-kenniscentrum KINA.
rioleringswerken in de pijplijn
Het gemeentebestuur is volop bezig met een inhaalbeweging om de rioleringsgraad in Zoersel te verhogen. Maar welke rioleringsdossiers zitten er dan momenteel in de pijplijn? Een overzicht.
geen aparte stedenbouwkundige en milieuvergunning meer
Het vergunningenlandschap ziet er sinds 1 januari helemaal anders uit. De omgevingsvergunning verenigt en vervangt namelijk de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. De nieuwe vergunning komt er als antwoord op de vraag naar vlottere procedures en moet leiden tot een betere besluitvorming.
gemeente- en ocmw-raad keuren budget 2018 goed
Onze gemeente- en ocmw-raad keurden in december het budget voor 2018 goed. Het budget geeft de te verwachten inkomsten en uitgaven weer voor dit jaar. Het geeft dus een goede inkijk in de plannen van het bestuur.
papier en karton extra goed vastbinden bij stormweer
Deze week was het geen sneeuw of ijzel die roet in het eten gooide bij de afvalophaling, maar wel de wind. Woensdag werd namelijk papier en karton opgehaald in onze drie deelgemeenten. Omwille van de hevige storm die dinsdagnacht en woensdag woedde, lag er echter heel wat van dat aangeboden papier en karton verspreid over straten, voortuinen, weiden ... Het is duidelijk dat niet iedereen – rekening houdend met het voorspelde stormweer – zijn of haar afval goed bij elkaar had gebonden.