A  A  A  A 
hart- en vaatziekten: uw lot deels in eigen handen (15/05/2019)

Hebt u een hoge bloeddruk of cholesterol, dan ondervindt u daar vermoedelijk weinig hinder van. Beide problemen geven namelijk zelden klachten, maar liggen wel vaak aan de basis van een beroerte of hartaanval. Wist u dat een gezond eetpatroon, voldoende beweging en niet roken uw kans op dergelijke hart- en vaatziekten met maar liefst 80 % kan verminderen?

Hart- en vaatziekten, of cardiovasculaire ziekten, zijn alle aandoeningen die het hart en/of de bloedvaten treffen. We denken hierbij onder andere aan een hartaanval, beroerte, longembolie of trombose. Het ontstaan van deze aandoeningen hebt u echter grotendeels zelf in handen. Een gezonde levensstijl kan de kans op deze ziekten namelijk aanzienlijk verminderen:

  1. let op uw voeding: Eet veel groenten en fruit, minder vlees en zo weinig mogelijk zout. Zout houdt immers langer vocht vast, waardoor uw bloedvolume toeneemt en u last krijgt van een hoge bloeddruk.
  2. beweeg voldoende: Bewegen is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar geeft u ook een fit gevoel. Weet u niet goed hoe eraan te beginnen, neem dan contact op met een beweegcoach (www.bewegenopverwijzing.be).
  3. hou uw stress onder controle: Langdurige stress, de ongezonde variant, zorgt voor een hoge bloeddruk. Het is dus belangrijk om geregeld te ontspannen, bijvoorbeeld via beweging, meditatie …
  4. matig uw alcoholgebruik: Eén glaasje alcohol kan het dichtslibben van de bloedvaten door cholesterol ietwat tegengaan, wat positief is. Overmatig alcoholgebruik daarentegen kan een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen net in de hand werken.
  5. stop met roken: Als u stopt met roken (eventueel met de hulp van een tabakoloog), daalt de kans op een hartaanval al meteen met één derde.

Het volledige artikel leest u in het Zoersel magazine van april.

workshop gezond barbecueën
 
De maand mei staat bij onze dienst gezondheid & wereld volledig in het teken van hart- en vaatziekten.
Met de zomermaanden voor de deur lonken de eerste gezellige barbecuefeestjes.
Leer op 23 mei, tijdens een interactieve workshop (€ 15) - speciaal en enkel voor mannen - in de Kapel (Handelslei 167), hoe u de lekkerste, gezonde barbecuegerechtjes maakt! Schrijf u vooraf in via .

meer info:
- Celine Beirinckx, T 03 2980 9 71,
- www.bewegenopverwijzing.be

actueel


verkiezingen 2019


mobiliteits- en parkeersituatie Halledorp
Op 26 april gaf onderzoeksbureau Antea toelichting bij de mobiliteits-en parkeerstudie in de dorpskern van Halle. Het voerde deze studie uit naar aanleiding van de PPS Halle. Lees hier alles over de studie en de verkeersmaatregelen die we nemen in Halledorp. Zo is er sinds 10 september onder andere een uitgebreide zone 30 ingesteld en wordt er een veilig fietsnetwerk gerealiseerd.


stand van zaken Publiek-Private Samenwerking (PPS) in Halledorp
In 2010 keurde de gemeenteraad een bestek goed om een visie te ontwikkelen voor Halle, die de eigenheid en het karakter van het dorp behoudt en zelfs versterkt. Het gemeentebestuur wil hiermee onder andere de nodige gemeenschapsinfrastructuur realiseren in haar deelgemeente, en dit op maat van Halle. In 2016 werd deze opdracht toegewezen aan Groep Van Roey nv.
We geven u graag een stand van zaken van de verschillende projecten die in Halle gerealiseerd werden, recent opgestart werden of nog op stapel staan. Lees hier meer.


 
In de kijker
 


Koen Fillet | I used to see the beauty, now I see the truth 
de Bijl
van 27 april tot en met 19 mei 


Combo Royal

de Bijl
17 mei om 20 uur


Salut la copine met Lien Van de Kelder, Jan De Smet en Wouter Berlaen
 
de Kapel
1 juni om 20.30 uur 


Oude Koeien aan de Costa del sol
de Kapel
21 juni om 20 uur


Tekenatelier | Het uur blauw
de Bijl
van 22 tot 30 juni