A  A  A  A 
Erfgoeddag 2019: Hoe maakt u het?
Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19de editie van Erfgoeddag, op zondag 28 april, de schijnwerpers op ambachten en vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, ambachtelijkheid en meesterschap in Vlaanderen.

Het blijft fascinerend om te zien hoe vakmensen hun stiel beheersen en hoe ze erin slagen iets heel persoonlijks te maken. Deze editie van Erfgoeddag onderstreept dat er aan al dat vakmanschap heel wat kennis, oefenuren en doorzettingsvermogen voorafgaan. Men focust enerzijds op de kunde van het maken en anderzijds op de inzet die tot dat resultaat leidt.

Erfgoeddag schenkt ook aandacht aan het bredere verhaal rond het thema ambachten. Hoe is een gebruik ontstaan? Waarom is die techniek nog steeds belangrijk voor een bepaalde groep mensen? Hoe evolueert een gebruik in de loop der jaren? Veel (erfgoed)organisaties werken samen met ambachtsmensen om dat bredere kader duidelijk te maken. In woord en beeld tonen zij u hoe een ambacht is geëvolueerd en waarom dat zo belangrijk is. Kortom, Erfgoeddag geeft u een unieke kans om een blik achter de schermen te werpen en vakmanschap – gisteren, vandaag en morgen – van dichtbij te ontdekken.
 
bevordert creativiteit
Terwijl de virtuele wereld hoogtij viert, voelen velen onder ons vandaag de nood aan tastbare zaken. Diverse studies tonen aan dat zelf dingen maken het geestelijk welzijn bevordert. Het doet mensen goed, bevordert de creativiteit en voegt een extra betekenislaag toe. Bovendien ontstaan er steeds meer plaatsen waar mensen samenkomen om samen iets te vervaardigen. Het resultaat is belangrijk. Maar het sociale aspect misschien nog meer. Ambachten en een samenhorigheidsgevoel: het is een perfecte match. 

programma
Hier vindt u de demonstraties, degustaties, workshops … terug die plaatsvinden in Zoersel. Let op, voor enkele workshops moet u vooraf inschrijven!

culinaire hoogtes beleven en proeven
U krijgt een exclusieve blik achter de schermen van het Ijstaartenhuis. Ook degusteren van de huisgemaakte koekjes en het ijs is mogelijk.

locatie: Sint-Martinusstraat 64-66
tijdstip: van 11 tot 16 uur
prijs: gratis 
info: cultuur, T 03 2980 9 05,

vilten en spinnen met wol van angorageiten
Met de moderne vilttechnieken hebt u vandaag de dag enorm veel mogelijkheden om creatief en duurzaam te zijn: gevilte schapenvachten, lokkenkragen, sjaals … De technieken en resultaten die het Khansenhof gebruikt zijn duurzaam, milieu- en diervriendelijk en de mogelijkheden zo ongekend en mooi. Kom het zelf ontdekken.

workshops
- spinnen
- sjaal- of lokkenkraagvilten
- natvilten (max. 6 personen per workshop)
Na 1,5 uur hebt u een eigen creatief viltwerkje van 20 bij 20 cm.

locatie: Khansenhof, Meerheideweg 95
tijdstip: workshops spinnen en sjaal- of lokkenkraagvilten van 10 tot 16 uur (hele dag), natvilten om 11 en 14 uur
prijs: spinnen en sjaal- of lokkenkraagvilten € 95, natvilten gratis
info en inschrijven workshops (noodzakelijk): www.khansenhof.be

demonstratie kantklossen
Drie dames van het Kantluizeke demonstreren u hun kantkloskunsten. U hebt de mogelijkheid om een kleine workshop te volgen waarbij u een boekenlegger maakt (max. 5 personen per workshop).

locatie: de pastorij, Halle-Dorp 32
tijdstip: van 10 tot 17 uur
prijs: workshop € 10 (materiaal inbegrepen)
info: cultuur, T 03 2980 9 05,

demonstratie weven
Simonne De Roy en Miek Mertens, twee ervaren weefsters, demonstreren de beginselen van ambachtelijk weven op eenvoudige getouwen. Met hun getouwen maken ze gebruikstextiel en wandkleden uit verschillende materialen, zoals wol, katoen of linnen maar ook papier of recyclagemateriaal.

locatie: de pastorij, Halle-Dorp 32
tijdstip: van 10 tot 17 uur
prijs: gratis
info: cultuur, T 03 2980 9 05,

diamantmuseum Halle
Vijf enthousiaste Hallenaars zijn er in geslaagd om een fraaie collectie van materialen, die verband houden met de diamantnijverheid, te verzamelen. Aan de hand van deze materialen (snijmachines, slijpmolens, handtoebehoren …) vertellen zij het verhaal van het diamantslijpen en van het Zoerselse diamantverleden.
Tijdens de Erfgoeddag demonstreren zij live het diamantslijpen.

locatie: bibliotheek Halle, Halle-Dorp 67
tijdstip: van 10 tot 17 uur
prijs: gratis
info: cultuur, T 03 2980 9 05,  

bijen houden, hoe doet u dat?
De imkerbond Zoersel toont aan de hand van materiaal en demonstraties welke handelingen in de moderne imkerij thuishoren. U kunt heel wat materiaal ter plaatse bekijken, uw kennis bijschaven en leren hoe u zelf iets kunt doen voor bestuivende insecten zoals honingbijen, solitaire bijen, hommels …

locatie: inkomhal de Bibliotheek, Dorp 54
tijdstip: van 13 tot 17 uur
prijs: gratis
info: cultuur, T 03 2980 9 05,

Wilt u het ook buiten Zoersel gaan zoeken, dan vindt u op www.erfgoeddag.be zo’n 950 activiteiten. Kiezen kan hartverscheurend zijn, stel daarom tijdig uw persoonlijk programma samen! 

meer info: , www.erfgoeddag.be


 

actueel


verkiezingen 2019


mobiliteits- en parkeersituatie Halledorp
Op 26 april gaf onderzoeksbureau Antea toelichting bij de mobiliteits-en parkeerstudie in de dorpskern van Halle. Het voerde deze studie uit naar aanleiding van de PPS Halle. Lees hier alles over de studie en de verkeersmaatregelen die we nemen in Halledorp. Zo is er sinds 10 september onder andere een uitgebreide zone 30 ingesteld en wordt er een veilig fietsnetwerk gerealiseerd.


stand van zaken Publiek-Private Samenwerking (PPS) in Halledorp
In 2010 keurde de gemeenteraad een bestek goed om een visie te ontwikkelen voor Halle, die de eigenheid en het karakter van het dorp behoudt en zelfs versterkt. Het gemeentebestuur wil hiermee onder andere de nodige gemeenschapsinfrastructuur realiseren in haar deelgemeente, en dit op maat van Halle. In 2016 werd deze opdracht toegewezen aan Groep Van Roey nv.
We geven u graag een stand van zaken van de verschillende projecten die in Halle gerealiseerd werden, recent opgestart werden of nog op stapel staan. Lees hier meer.


 
In de kijker
 
Jan Arts | Geschilderde Iconen
de Bijl
van 30 maart tot en met 21 april  

Leo Van Broeck | Vlaamse bouwmeester
de Bijl
30 april om 20 uur 

Koen Fillet | I used to see the beauty, now I see the truth 
de Bijl
van 27 april tot en met 19 mei 

Combo Royal
de Bijl
17 mei om 20 uur