A  A  A  A 
afschakelplan nog steeds op tafel: enkele tips (06/12/2018)

Ondanks het harde werk om het gat in onze stroomvoorziening dicht te rijden, is er nog steeds een risico op stroomtekort. Vijf van de zeven kernreactoren werken immers niet en met de koude wintermaanden in aantocht hebben we net meer elektriciteit nodig.

Als we in januari of februari een stevige winteraanval krijgen, zullen alle maatregelen mogelijk niet volstaan om onze stroomtekorten te dekken. Dan zal de overheid genoodzaakt zijn het afschakelplan te activeren. Als het plan in werking treedt, dan zullen eerst de gemeenten (of delen van) in schijf 8 worden afgeschakeld. Blijkt dat niet te volstaan, dan zal er overgegaan worden tot schijf 7. Daarna volgt schijf 6, en zo verder. Onze gemeente zit in de laatste schijf.
De stroomonderbrekingen zouden ongeveer 3 uur duren, tussen 17 en 20 uur. Al liggen die tijdstippen niet vast, en kan de overheid ook besluiten om meerdere schijven tegelijk van het net te halen.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia zorgt er alleszins voor dat u hiervan tijdig op de hoogte bent. Hoe groot het risico op afschakeling is, kunt u steeds controleren via de stroomindicator of via de app van Elia, waarmee u de voorspellingen da na dag kunt volgen.

besparen

Als we van iets te weinig dreigen te hebben, dan kunnen we reserves gaan aanleggen. Voedselvoorraden opslaan bijvoorbeeld, om ze pas in tijden van nood aan te spreken. Met stroom kan dat jammer genoeg (nog) niet: batterij-opslag is momenteel nog totaal ontoereikend en peperduur. Rantsoeneren of de buikriem aanhalen is de enige mogelijkheid: minder stroom verbruiken dus. Een paar simpele ingrepen kunnen al een behoorlijk verschil maken.

Enkele tips:

  • Laat uw vaatwasmachine of wasmachine niet half gevuld draaien. U laat ze best draaien tijdens de daluren (over het algemeen tussen 22 en 7 uur en in het weekend).
  • Vermijd maaltijden die lang in de oven moeten staan en schaf een wok aan voor snelle eenpansgerechten.
  • Verlicht alleen de ruimtes die u nodig hebt. Ban alle onnodige verlichting uit uw huis. Moet u een lamp vervangen? Denk eraan om spaarlampen en led-lampen te gebruiken.
  • Schaf stekkerblokken aan met schakelaars, waardoor u met één druk op de knop alle verbonden toestellen die in waakstand staan, kunt uitzetten.

(bron: VRTnws)

meer info: Bekijk hier nog meer tips of blader eens door het stroomdossier van VRTnws. 

actueel


verkiezingen 2019

 


zomerwerking


mobiliteits- en parkeersituatie Halledorp
Op 26 april gaf onderzoeksbureau Antea toelichting bij de mobiliteits-en parkeerstudie in de dorpskern van Halle. Het voerde deze studie uit naar aanleiding van de PPS Halle. Lees hier alles over de studie en de verkeersmaatregelen die we nemen in Halledorp. Zo is er sinds 10 september onder andere een uitgebreide zone 30 ingesteld en wordt er een veilig fietsnetwerk gerealiseerd.


stand van zaken Publiek-Private Samenwerking (PPS) in Halledorp
In 2010 keurde de gemeenteraad een bestek goed om een visie te ontwikkelen voor Halle, die de eigenheid en het karakter van het dorp behoudt en zelfs versterkt. Het gemeentebestuur wil hiermee onder andere de nodige gemeenschapsinfrastructuur realiseren in haar deelgemeente, en dit op maat van Halle. In 2016 werd deze opdracht toegewezen aan Groep Van Roey nv.
We geven u graag een stand van zaken van de verschillende projecten die in Halle gerealiseerd werden, recent opgestart werden of nog op stapel staan. Lees hier meer.


 
In de kijker
 


Salut la copine met Lien Van de Kelder, Jan De Smet en Wouter Berlaen
 
de Kapel
1 juni om 20.30 uur 


Oude Koeien aan de Costa del sol
de Kapel
21 juni om 20 uur


Tekenatelier | Het uur blauw
de Bijl
van 22 tot 30 juni