A  A  A  A 
tuinieren zonder pesticiden: kleine daad, schoon resultaat! (17/04/2018)

Pesticiden zijn schadelijk voor mens en milieu. Maak er deze lente eindelijk komaf mee! Breng ze op zaterdag 21 april (en de week daarop volgt) binnen bij het recyclagepark. In ruil ontvangt u een handige voegenborstel (zolang de voorraad strekt).

Hebt u ook last  van planten in de voegen van uw terras of onkruid op het wandelpad in de tuin? We grijpen gemakshalve naar pesticiden, maar die zijn schadelijk voor mens en milieu. Ze komen in onze waterlopen terecht en tasten het grondwater aan. Pesticiden bedreigen zo het water waaruit drinkwater gemaakt wordt.

Daarom doet gemeente & ocmw Zoersel mee met de actie ‘Een kleine daad, schoon resultaat’ op zaterdag 21 april (en de week die daarop aansluit) van de Vlaamse Milieumaatschappij. Wees er dus snel bij en kom met uw pesticiden naar het recyclagepark (De Maey 1).

tips voor een gezonde tuin of terras
Een tuin of terras onderhouden zonder schadelijke hulpmiddelen is perfect mogelijk. 53% van de Vlamingen doet dit al zonder pesticiden. Zo kunt u bijvoorbeeld varens planten op schaduwrijke plaatsen in plaats van gras om mosvorming te vermijden, of door te vegen of te krabben onkruid tussen uw tegels verwijderen.

Op de website ‘zonder is gezonder’ van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vindt u meer info over hoe u zonder pesticiden in uw tuin aan de slag kunt. Daarnaast ontwikkelde VMM en Velt samen de webtool ‘mijn gifvrije tuin’, die u op dezelfde website terugvindt. Deze tool geeft u heel wat handige tips voor verschillende soorten tuinen, waardoor u het onderhoud zo makkelijk mogelijk kunt maken.
Dit en andere info over duurzaam tuinieren vindt u op www.zonderisgezonder.be.

meer info: milieu, , T 03 2980 9 10

 

actueel
zitdagen belastingen volzet
Om lange wachttijden te voorkomen, was het dit jaar verplicht om vooraf een afspraak te maken voor de zitdagen van de belastingen. Die momenten werden intussen echter allemaal ingevuld. Hebt u toch graag nog wat hulp bij het invullen van uw aangifte personenbelasting? Dan kunt u in mei en juni ook elke werkdag van 9 tot 12 uur terecht in het belastingkantoor aan de Spoorwegstraat 22 in Turnhout. U kunt daarnaast ook uw vragen stellen via het Contactcenter van de FOD Financiën, T 02 572 57 57 (normaal tarief).

stand van zaken Publiek-Private Samenwerking (PPS) in Halle-Dorp

In 2010 keurde de gemeenteraad een bestek goed om een visie te ontwikkelen voor Halle, die de eigenheid en het karakter van het dorp behoudt en zelfs versterkt. Het gemeentebestuur wil hiermee onder andere de nodige gemeenschapsinfrastructuur realiseren in haar deelgemeente, en dit op maat van Halle. In 2016 werd deze opdracht toegewezen aan Groep Van Roey nv.
We geven u graag een stand van zaken van de verschillende projecten die in Halle gerealiseerd werden, recent opgestart werden of nog op stapel staan. Lees hier meer.


 


In de kijker


concert | Tri Viocal
cultuurhuis de Bijl
20 april | 20 uur 


expo | Walter Temmerman
cultuurhuis de Bijl
31 maart tot 22 april
 

kunst en muziek ontmoeten
drie locaties
6 mei | vanaf 14 uur 

Pierendag 2018
De Blokskens
12 mei | 16.30 uur

culinaire tocht met huifkar of fiets
Berkemei 108
3 juni | 10 uur

concert | Kris De Bruyne Trio 

de Kapel
2 juni | 20.30 uur


expo | Tinka Pittoors en Kris Fierens
de Bijl
26 mei tot 17 juni
               


Zomer-tekencursus
de Bijl
9 juli


culinaire fietstocht
tot 30 september